|
|
Stranica: 3/75.
|
[ 1852 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 09:10 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Zanimljivo, znači katolici imaju potencijalne saveznike protiv mnogobožaca. Dakle, svi vi koji vjerujete u Coca colu, McDonalds, shopping centre imate zajedničku katoličko-muslimansku alijansu protiv sebe. 4 punice, ne, ne mogu to ni zamislit. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) nije to mnogoboštvo ,nego recimo bukvalno vjerovanje u više bogova ili obožavanje i stavljanje sebe i svojih prohtjeva na No1
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77404 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hamza Yusuf je napisao/la: inače ne postoji neki sukob između islama i naučnih istraživanja Naravno da ne postoji... Allah vam je zemlju učinio ravnom,[Q.71:19] Zar Zemlju posteljom nismo učinili,[Q.78:6] Poslije toga je Zemlju poravnao,[Q.79:30] i Zemlju - kako je prostrta?! [Q.88:20] i neba i Onoga koji ga sazda, i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini[Q.91:6] http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60280 Lokacija: DAZP HQ
|
zašto Hrvati imaju više nobelovaca nego cijeli muslimanski svijet zajedno, ne računajući onu smješnu Nobelovu nagradu za mir koju dobija Obama i EU?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77404 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dudu je napisao/la: zašto Hrvati imaju više nobelovaca nego cijeli muslimanski svijet zajedno, ne računajući onu smješnu Nobelovu nagradu za mir koju dobija Obama i EU? Da se nadovežem. https://www.youtube.com/watch?v=3YOV1AOaxgA
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:28 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: inače ne postoji neki sukob između islama i naučnih istraživanja Naravno da ne postoji... Allah vam je zemlju učinio ravnom,[Q.71:19] Zar Zemlju posteljom nismo učinili,[Q.78:6] Poslije toga je Zemlju poravnao,[Q.79:30] i Zemlju - kako je prostrta?! [Q.88:20] i neba i Onoga koji ga sazda, i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini[Q.91:6] http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_EarthTo ne znači bukvalno da je Zemlja ravna ploča ,nego da je učinjena ljudima ravnom i prostrtom u smislu da se ljudi mogu kretati po njoj . Prostiranje je u smislu prostranstva ,a ti možeš prostrijeti neko platno po bilo čemu. Ima dosta ajeta o tome ,sad ću staviti samo jedan Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci – to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite.(Mravi 27) Na mnogo mijesta se kaže da su planine nepomične ,a ovdje se kaže da to tako nama izgleda ,da jesu nepomične ali da promiču kao oblaci ,znači kreću se skupa sa Zemljom te odlaze i dolaze na mjesta na kojima su prije bili . Kako je to moguće ako je Zemlja ravna ploča ?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:29 |
|
|
dudu je napisao/la: zašto Hrvati imaju više nobelovaca nego cijeli muslimanski svijet zajedno, ne računajući onu smješnu Nobelovu nagradu za mir koju dobija Obama i EU? zato što je uvedena u prošlom vijeku ,a nisam siguran koliko je taj podatak sa Hrvatima tačan
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60280 Lokacija: DAZP HQ
|
Hamza Yusuf je napisao/la: dudu je napisao/la: zašto Hrvati imaju više nobelovaca nego cijeli muslimanski svijet zajedno, ne računajući onu smješnu Nobelovu nagradu za mir koju dobija Obama i EU? zato što je uvedena u prošlom vijeku ,a nisam siguran koliko je taj podatak sa Hrvatima tačan nije točan, sad vidim, zapravo smo izjednačeni 3:3, Hrvati imaju nobelovca iz književnosti i 2 iz kemije (od ta tri nobelovca, 2 su rodom iz BIH), a muslimanski svijet ima jednog iz književnosti i 2 iz medicine. Židovi imaju preko 130 nobelovaca. nisam razumio, kakve veze ima to kad je Nobelova nagrada uvedena?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:35 |
|
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Naravno da ne postoji... Allah vam je zemlju učinio ravnom,[Q.71:19] Zar Zemlju posteljom nismo učinili,[Q.78:6] Poslije toga je Zemlju poravnao,[Q.79:30] i Zemlju - kako je prostrta?! [Q.88:20] i neba i Onoga koji ga sazda, i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini[Q.91:6] http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_EarthTo ne znači bukvalno da je Zemlja ravna ploča ,nego da je učinjena ljudima ravnom i prostrtom u smislu da se ljudi mogu kretati po njoj. A kakva bi to bila neravna Zemlja po kojoj ljudi ne bi mogli hodati? Neka nagnuta ploča? Nagnuta... kugla?! Ili možda previše hrapava pa svako malo zapnu dok hodaju?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 10:57 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Allah može biti ne znam kako tajnovit i zagonetan svojim riječima, ali muslimani će uvijek pronaći neko tumačenje da islam bude pozitivan.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Lebowski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 11:19 |
|
|
dudu je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: zato što je uvedena u prošlom vijeku ,a nisam siguran koliko je taj podatak sa Hrvatima tačan nije točan, sad vidim, zapravo smo izjednačeni 3:3, Hrvati imaju nobelovca iz književnosti i 2 iz kemije (od ta tri nobelovca, 2 su rodom iz BIH), a muslimanski svijet ima jednog iz književnosti i 2 iz medicine. Židovi imaju preko 130 nobelovaca. nisam razumio, kakve veze ima to kad je Nobelova nagrada uvedena? Zašto BH Hrvati imaju više Nobelovaca od hrvatskih Hrvata. Hrvatski Hrvati sucks, niža rasa, beee. Zašto Srbi nemaju? Zašto Tesla nije dobio? Što Slovenci nemaju? Zašto je 90% Nobelovaca iu anglsaksonskog svijeta i Židova. EU ima Nobelovu nagradu a muslimani nemaju. ![placipicka :placipicka](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/placipicka.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 11:34 |
|
|
Lebowski je napisao/la: dudu je napisao/la: nije točan, sad vidim, zapravo smo izjednačeni 3:3, Hrvati imaju nobelovca iz književnosti i 2 iz kemije (od ta tri nobelovca, 2 su rodom iz BIH), a muslimanski svijet ima jednog iz književnosti i 2 iz medicine.
Židovi imaju preko 130 nobelovaca. nisam razumio, kakve veze ima to kad je Nobelova nagrada uvedena?
Zašto BH Hrvati imaju više Nobelovaca od hrvatskih Hrvata. Hrvatski Hrvati sucks, niža rasa, beee. Zašto Srbi nemaju? Zašto Tesla nije dobio? Što Slovenci nemaju? Zašto je 90% Nobelovaca iu anglsaksonskog svijeta i Židova. EU ima Nobelovu nagradu a muslimani nemaju. ![placipicka :placipicka](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/placipicka.gif) Posvećeni Musliman uđe u taksi. Zamoli taksistu da isključi radio, kako Kuran nalaže. Ne smije slušati muziku, jer za vrijeme života proroka Muhameda nije bilo muzike, pogotovo zapadne muzike, koja je muzika nevjernika. Taksista odmah ugasi radio, zaustavi taksi i otvori vrata. Arapin se začudi: - Šta to radite? - Za života proroka Muhameda nije bilo taksija, zato od*ebi i čekaj devu! ![kava :kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Lebowski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 11:53 |
|
|
Da, i šta sad, lijepo mu je rekao taksista.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 11:57 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8417 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Koja je ključa razlika između islama i drugih religija?
Koje su najbolje stvari u islamu a koje najlošije? ako govorimo o tri najveće religije tzv Abrahamovske ,onda je ključna razlika između njih i islama u poimanju Boga. Najbolje stvari u islamu su po meni ,što je to vjera koja se uklapa u životnu svakodnevicu i ne odvaja duhovnost od svakodnevnih životnih stvari . Ima ih još, naravno Najgore je što imamo ulemu koja je vrlo često sklona ograničenom ili osakaćenoj interpretaciji islama na vjeronauku smo učili da je razlika i u poimanju samog Boga (bar se ja tako sjećam). u katoličkom poimanju Boga, On je tu, sveprisutan. Dok je kod islama Alah negdje izvan, promatra sa strane (da se izrazim slikovito). Ne znam jesam li dobro zapamtio. ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif)
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 12:02 |
|
|
Crvena Sonja je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Zašto BH Hrvati imaju više Nobelovaca od hrvatskih Hrvata. Hrvatski Hrvati sucks, niža rasa, beee. Zašto Srbi nemaju? Zašto Tesla nije dobio? Što Slovenci nemaju? Zašto je 90% Nobelovaca iu anglsaksonskog svijeta i Židova. EU ima Nobelovu nagradu a muslimani nemaju. ![placipicka :placipicka](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/placipicka.gif) Posvećeni Musliman uđe u taksi. Zamoli taksistu da isključi radio, kako Kuran nalaže. Ne smije slušati muziku, jer za vrijeme života proroka Muhameda nije bilo muzike, pogotovo zapadne muzike, koja je muzika nevjernika. Taksista odmah ugasi radio, zaustavi taksi i otvori vrata. Arapin se začudi: - Šta to radite? - Za života proroka Muhameda nije bilo taksija, zato od*ebi i čekaj devu! ![kava :kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) uljepša mi dan.
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 12:24 |
|
|
dudu je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: zato što je uvedena u prošlom vijeku ,a nisam siguran koliko je taj podatak sa Hrvatima tačan nije točan, sad vidim, zapravo smo izjednačeni 3:3, Hrvati imaju nobelovca iz književnosti i 2 iz kemije (od ta tri nobelovca, 2 su rodom iz BIH), a muslimanski svijet ima jednog iz književnosti i 2 iz medicine. Židovi imaju preko 130 nobelovaca. nisam razumio, kakve veze ima to kad je Nobelova nagrada uvedena? pa i sam si dao odgovor kako se i po kojim kriterijima dijele nagrade. svaki cigo svog konja hvali.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 12:44 |
|
|
dudu je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: zato što je uvedena u prošlom vijeku ,a nisam siguran koliko je taj podatak sa Hrvatima tačan nije točan, sad vidim, zapravo smo izjednačeni 3:3, Hrvati imaju nobelovca iz književnosti i 2 iz kemije (od ta tri nobelovca, 2 su rodom iz BIH), a muslimanski svijet ima jednog iz književnosti i 2 iz medicine. Židovi imaju preko 130 nobelovaca. nisam razumio, kakve veze ima to kad je Nobelova nagrada uvedena? Ima veze zato što je muslimanski svijet u zadnjem vijeku totalno nazadovao i zaostao ,dok je recimo skoro 1000 godina bio dominantan i vodeći što se tiče naučnih dostignuća. Naravno najveća odgovornost i sramota zbog toga je na samim muslimanima ali ima tu i dobar dio pritiska sa zapada zbog nafte i sirovina koji su postavljali svoje marionete u islamskim zemljama i kojima je odgovaralo da muslimani budu neuki
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 12:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: To ne znači bukvalno da je Zemlja ravna ploča ,nego da je učinjena ljudima ravnom i prostrtom u smislu da se ljudi mogu kretati po njoj. A kakva bi to bila neravna Zemlja po kojoj ljudi ne bi mogli hodati? Neka nagnuta ploča? Nagnuta... kugla?! Ili možda previše hrapava pa svako malo zapnu dok hodaju? problem je u tome što se Kur'an jako teško prevodi i do skoro je islamska ulema čak zabranjivala prijevode . Prvi prijevod na naše govorno područje je napravio srbin Mićo Ljubibratić. Zašto ga je tako teško prevesti ? Prvo moramo znati da se u svakom prijevodu izgubi dio originala sa bilo kojeg jezika ,a Kur'an je opet specifičan jer je on u stvari prva knjiga kod arapa i na osnovu nje je nastao književni arapski jezik. Pošto imaju masu nariječja onda je to još komplexnije . Recimo postoje ajeti koji kažu da je Allah Zemlju prostro ,ali ista riječ kod arapa znači i dati nečemu oblik nojevog jajeta ,samo bi to kod nas glupo zvučalo da prevedeš kao "pojajiti" jer ta riječ kod nas i ne postoji ,a neki je opet prevedu kao "zaobliti" što opet nije tačno jer ta riječ ima drugi naziv u arapskom. Ono što je bitno jete da nikad niko na osnovu Kur'ana nije tvrdio da je Zemlja ravna ploha
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 13:01 |
|
|
BBC je napisao/la: Allah može biti ne znam kako tajnovit i zagonetan svojim riječima, ali muslimani će uvijek pronaći neko tumačenje da islam bude pozitivan. možda ali recimo da negdje piše da je Zemlja ravna ploha ,to je nemoguće okrenuti na to da nije ali recimo ako piše da je Allah Zemlju poravnao i učinio pogodnom za kretanje ,onda to ne znači da je totalno ravna jer da jeste takva stvorena zašto bi je onda morao činiti pogodnom za kretanje i poravnavati ?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 13:48 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Hamza Yusuf je napisao/la: dudu je napisao/la: nije točan, sad vidim, zapravo smo izjednačeni 3:3, Hrvati imaju nobelovca iz književnosti i 2 iz kemije (od ta tri nobelovca, 2 su rodom iz BIH), a muslimanski svijet ima jednog iz književnosti i 2 iz medicine.
Židovi imaju preko 130 nobelovaca. nisam razumio, kakve veze ima to kad je Nobelova nagrada uvedena?
Ima veze zato što je muslimanski svijet u zadnjem vijeku totalno nazadovao i zaostao ,dok je recimo skoro 1000 godina bio dominantan i vodeći što se tiče naučnih dostignuća. Naravno najveća odgovornost i sramota zbog toga je na samim muslimanima ali ima tu i dobar dio pritiska sa zapada zbog nafte i sirovina koji su postavljali svoje marionete u islamskim zemljama i kojima je odgovaralo da muslimani budu neuki Da, poznati su svima Edisoglu i Tesloglu. Iskreno, mene Iranci kad čitam o njima fasciniraju, i upoznao sam neke, ali mislim da njihov razvoj i nema veze s islamom, dapače, mislim da ih je upravo on zaustavio, te ih i dalje zaustavlja.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 14:08 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: Ima veze zato što je muslimanski svijet u zadnjem vijeku totalno nazadovao i zaostao ,dok je recimo skoro 1000 godina bio dominantan i vodeći što se tiče naučnih dostignuća. Naravno najveća odgovornost i sramota zbog toga je na samim muslimanima ali ima tu i dobar dio pritiska sa zapada zbog nafte i sirovina koji su postavljali svoje marionete u islamskim zemljama i kojima je odgovaralo da muslimani budu neuki Da, poznati su svima Edisoglu i Tesloglu. Iskreno, mene Iranci kad čitam o njima fasciniraju, i upoznao sam neke, ali mislim da njihov razvoj i nema veze s islamom, dapače, mislim da ih je upravo on zaustavio, te ih i dalje zaustavlja. Zavisi kako se na to posmatra ,jer ako na primjer znamo da su riječi u matematici kao npr . "zero, cifra, tarifa ,algebra" arapske riječi koje smo preuzeli od njih ,a oni tj. tadašnji muslimani ih opet koristili kao pojmove za matematičke postupke koje su izumili ili sami brojevi u matematici koji su arapski brojevi ,mogli bi reći da svaki od tih pojmova zaslužuje nagradu ,samo nije tad bilo Nobela.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 14:23 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Da, poznati su svima Edisoglu i Tesloglu.
Iskreno, mene Iranci kad čitam o njima fasciniraju, i upoznao sam neke, ali mislim da njihov razvoj i nema veze s islamom, dapače, mislim da ih je upravo on zaustavio, te ih i dalje zaustavlja.
Zavisi kako se na to posmatra ,jer ako na primjer znamo da su riječi u matematici kao npr . "zero, cifra, tarifa ,algebra" arapske riječi koje smo preuzeli od njih ,a oni tj. tadašnji muslimani ih opet koristili kao pojmove za matematičke postupke koje su izumili ili sami brojevi u matematici koji su arapski brojevi ,mogli bi reći da svaki od tih pojmova zaslužuje nagradu ,samo nije tad bilo Nobela. Pa dobro, to samo pokazuje - ako uzimamo kao temelj religiju kao utjecajnu na znanost - kako je vrijeme za islam v 2.0 ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Samo, umjesto neke modernije verzije, pojavio se vehabizam. E jebiga. Vjerojatan je put isti kao kod katolika, prijevod na domaći jezik, kurana i molitvi, pa onda prilagodba mikrosvijetu u kojem religija živi a ne da se drži pustinje i sl. No, neke naznake sličnog puta postoje u RH, ali velik je svijet. Dok kažeš keks prođe 100 godina, a dotad islamski svijet ima islam a nema nafte, nit što čuvaju za budućnost, tako da će se disproporcija razvoja samo još povećavati. Imate olovnu kuglu oko noge. Doduše, ima još jedno rješenje, bar za naše muslimane - ateizam. Zato se i širi kako se širi.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 15:51 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
doc
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 16:27 |
|
|
Hamza Yusuf je napisao/la: dudu je napisao/la: nije točan, sad vidim, zapravo smo izjednačeni 3:3, Hrvati imaju nobelovca iz književnosti i 2 iz kemije (od ta tri nobelovca, 2 su rodom iz BIH), a muslimanski svijet ima jednog iz književnosti i 2 iz medicine.
Ima veze zato što je muslimanski svijet u zadnjem vijeku totalno nazadovao i zaostao ,dok je recimo skoro 1000 godina bio dominantan i vodeći što se tiče naučnih dostignuća. Naravno najveća odgovornost i sramota zbog toga je na samim muslimanima ali ima tu i dobar dio pritiska sa zapada zbog nafte i sirovina koji su postavljali svoje marionete u islamskim zemljama i kojima je odgovaralo da muslimani budu neuki Nikad muslimani nisu bili dominantni. Šlepali su se na prevođenje starijih izvora i na iransku kulturu. Sve je do jako slabo u usporedbi sa zapadnim postignućima. To je kultura. The Christian population of the empire, owing to their higher educational levels, started to pull ahead of the Muslim majority, leading to much resentment on the part of the latter. In 1861, there were 571 primary and 94 secondary schools for Ottoman Christians with 140,000 students in total, a figure that vastly exceeded the number of Muslim children in school at the same time, who were further hindered by the amount of time spent learning Arabic and Islamic theology. In turn, the higher educational levels of the Christians allowed them to play a large role in the economy. In 1911, of the 654 wholesale companies in Istanbul, 528 were owned by ethnic Greeks. Nisu niti kršćani u Otomanskom carstvu bili privilegirani pa su tukli muslimane u obrazovanju. Čuj ti, marionete krive što su muslimani neuki.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 19:15 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: de bolan junuze prestani spamat temu. hamza, nisi mi odgovorio na pitanje. jesam li u krivu? post504400.html#p504400Halali nisam vidio Islamsko poimanje Allaha dž.š je usmjereno na božije atribute i ono što je On stvorio ,a neka definicija se nalazi u najčasnijem ajetul-kursiji "Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!"
(Bekare) zatim preko božijih sifata - svojstava Allahovi sifat (svojstva) dijele se na dvije grupe: 1.Sifasti-zatijje kojih ima šest i to: -vudžud_______________________________Bog ima i postoji -kidem________________________________ Bog nije postao -beka __________________________________Bog neće nestati -vahdanijet______________________________Bog je jedan i jedini -muhalefetun lil havadisi____________________ Bog nikome i ničemu nije sličan -kijamun bi nefsihi_________________________ Bog sam pio sebi opstoji 2.Sifati–subutijje kojih ima osam i to : -hajat_____________Bog živi -‘ilm______________Bog zna -esme’a___________Bog čuje -besar____________Bog vidi -kelam_____________Bog govori -iradet_____________Bog čini sve svojom voljom -kudret____________Bog je svemoćan -tekvim____________Bog sve stvara održava i rastvara Što se tiče "mjesta" ili lokacije ,treba shvatiti da su vrijeme i mjesto nešto svojstveno ljudima ,a ne Bogu ,dakle Boga to ne ograničava . Na pitanje "gdje je Allah?" se kaže da je On na Aršu -prijestolju božijem ali isto tako je sa svojim atributima sveprisutan i kaže se da nam je bliži od naše žile kucavice na vratu. Kršćansko poimanje Boga je opet drugačije ,ja bih rekao da je opet bliže čovjeku ali dalje od stvarnog poimanja Boga
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 18 lis 2012, 19:24 |
|
|
Citat: Nikad muslimani nisu bili dominantni. Šlepali su se na prevođenje starijih izvora i na iransku kulturu. Sve je do jako slabo u usporedbi sa zapadnim postignućima.
To je kultura.
The Christian population of the empire, owing to their higher educational levels, started to pull ahead of the Muslim majority, leading to much resentment on the part of the latter. In 1861, there were 571 primary and 94 secondary schools for Ottoman Christians with 140,000 students in total, a figure that vastly exceeded the number of Muslim children in school at the same time, who were further hindered by the amount of time spent learning Arabic and Islamic theology. In turn, the higher educational levels of the Christians allowed them to play a large role in the economy. In 1911, of the 654 wholesale companies in Istanbul, 528 were owned by ethnic Greeks.
Nisu niti kršćani u Otomanskom carstvu bili privilegirani pa su tukli muslimane u obrazovanju.
Čuj ti, marionete krive što su muslimani neuki. Jesu bili dominantni i to danas svjedoče svi nepristrasni historičari ali ne bih sad ulazio u to ,već sam naveo da je krajem 19 vijeka Osmansko carstvo počelo propadati te u 20 se potpuno rasformiralo. Jedno pitanje za tebe . U kršćanskim carstvima tog vremena da li je bilo uopće muslimanskog stanovništva, da ne pitam jesu li se mogli školovati?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|