|
|
Stranica: 12/22.
|
[ 539 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 23 ožu 2023, 09:39 |
|
|
Amiđa je napisao/la: Je li to ove godine postimo u isto vrijeme "braćo" katolici? Kod nas je jos manje od polovice posta. Vise se podudarate s bracom pravoslavnima
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 25 ožu 2023, 14:59 |
|
|
Nije zgoreg pokazati zašto su liturgijske odežde takve kakve jesu. Mislim da i katoličke odežde prate istu matricu simbolike i namene.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 28 ožu 2023, 21:47 |
|
|
joe enter je napisao/la:
Nije zgoreg pokazati zašto su liturgijske odežde takve kakve jesu. Mislim da i katoličke odežde prate istu matricu simbolike i namene.
Vecinom da ali ima i razlike u bojama (najveca u zelenoj i crvenoj) kao i u namjeni
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 29 ožu 2023, 23:19 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39644 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
U Tominu evanđelju Isus je opisan kao okrutan i pakostan Citat: Od legendi o Isusovu djetinjstvu najpoznatije su one iz Tomine povijesti djetinjstva, poznate kao i Tomino evanđelje
Dakako, radi se o apokrifnim zapisima ili protoevanđelju, a ne o kanonskim evanđeljima kojih se službeno drži Crkva. To je dobro imati na umu i zbog okrutnosti nekih opisa Isusova lika. Toma potanko donosi neka zbivanja iz Isusova života od pete godine do prizora s učiteljima iz hrama u njegovoj 12. godini, što je jedini događaj iz Isusova djetinjstva zabilježen u Novom zavjetu (Lk 2,41-49), kako donosi "Izgubljena Biblija" J. R. Portera u izdanju "Kršćanske sadašnjosti".
Pisac ovoga djela nastoji prikazati malo dijete kao čudo od djeteta, tj. božansko biće koje je sposobno činiti svakojaka čudesa pa su svi izvještaji nalik legendama.
"Dječak Isus čudesan je radnik koji djeluje u okviru redovitoga dnevnoga života, oslikan u nizu živopisnih prizora. Neki od njegovih pothvata tek su nešto više od dražesnih pričica, kao što su priče kada je oblikovao ptice od gline i oživio ih ili kada je produljio komad drveta kako bi pomogao Josipu da dovrši krevet. Kao i u Novom zavjetu, Isus djeluje i kao ozdravitelj koji može oživjeti mrtvoga. No drugi događaji prikazuju ga kao vrlo uzbuđujuće biće", piše Porter i opisuje "Isusova pakosna djela".
Naime, Tomina povijest djetinjstva prikazuje dijete Isusa kao dječaka s tajanstvenom i opasnom moći, čije su riječi mogle imati nemile posljedice kada bi se naljutio ili osjetio povrijeđenim. Na primjer, kada je zgrčio jednog dječaka zbog sasvim beznačajnog čina, a drugoga pak usmrtio udarcem samo zato što se zabio u njega.
"Kada je taj dječak Isus imao pet godina, igrao se u plićaku jednog potoka i u mlake je sakupio vodu koja je protjecala i učini da odjednom bude čista, zapovjedi to samo riječju svojom. Napravi meku glinu i oblikuje od nje dvanaest vrabaca. A bio je šabat kad je to napravio, a tamo je bilo i mnogo druge djece koja su se igrala s njim...
I kad je Josip došao do toga mjesta i vidio to, izvika se na njega i reče: 'Zašto na šabat činiš ono što se ne smije činiti?' Ali Isus pljesne rukama i povika vrapcima: 'Gubite se!' I oni odlete i odu cvrkućući. Ali ondje je uz Josipa stajao sin Anasa pismoznanca; i uzme vrbinu granu te rasprši vodu koju je Isus skupio. Kada Isus vidje što je učinio, razbjesni se i reče: 'Ti bezobrazni i bezobzirni glupane, što su ti nažao učinile mlake i voda? Gledaj, sada ćeš i ti usahnuti poput drveta i nećeš nositi ni lišća ni korijena ni ploda.' I odmah je taj dječak posve usahnuo... Roditelji onoga koji je usahnuo uzeše ga, oplakujući mladost njegovu, donesu pred Josipa i prigovore mu: 'Kakvo to dijete imaš koje čini takve stvari.'
Nakon toga (Isus) je ponovno hodao kroz selo, a neki je dječak trčao i udario o njegovo rame. Isus se razljuti i reče mu: 'Nećeš ići dalje svojim putem', i to dijete istog trena pade dolje i umre. Ali neki koji su vidjeli što se dogodilo, rekoše: 'Odakle potječe ovo dijete budući da je svaka njegova riječ izvršeno djelo?' I roditelji mrtvoga djeteta dođu do Josipa i krivili ga te rekoše: 'Budući da imaš takvo dijete, ne možeš boraviti među nama u selu; ili ga pak nauči da blagoslivlje, a ne da proklinje. Jer on ubija djecu našu", piše u Tominim pričama o djetinjstvu, poglavlja 2-4.
"Teško je ne osjećati odbojnost prema takvim pričama, koje se čine tako dalekim od Isusa iz kanonskih evanđelja, a može se čak opaziti i određen stupanj nelagode u pisca koji ih pripovijeda: dok pokušava odriješiti Isusa od krivnje, on više puta spominje veliku uvredu koju je uzrokovalo Isusovo ponašanje, kao i napore njegovih roditelja da ga obuzdaju, kao kada Josip pita Isusa: 'Zašto činiš te stvari te ljudi moraju trpjeti i mrziti i progoniti nas?'
Drugom prilikom Josip kaže Mariji: 'Ne puštaj ga van iz kuće jer umiru svi oni koji ga izazivaju'", piše Porter dodajući kako se iz tih zapisa vidi kako čak i kao dijete Isus je velik i obrazovan učitelj koji posjeduje nadnaravnu mudrost i zna mnogo više od bilo koga tko ga može učiti. Ovu gnostičku verziju sam čak zapamtio iz nekog modernog filma o Isusu, tad sam mislio da je to autorova sloboda. Gnostičko protuevanđelje koje dječaka Isusa opisuje kao ubojicu. Citat: Napravi meku glinu i oblikuje od nje dvanaest vrabaca. A bio je šabat kad je to napravio, a tamo je bilo i mnogo druge djece koja su se igrala s njim...
I kad je Josip došao do toga mjesta i vidio to, izvika se na njega i reče: 'Zašto na šabat činiš ono što se ne smije činiti?' Ali Isus pljesne rukama i povika vrapcima: 'Gubite se!' I oni odlete i odu cvrkućući. Kuran 5:110 Citat: Tada će Allah reći: "O Isa, sine Merjemin! Kaži Moju milost tebi i tvojoj majci. Eto! Ja sam te ojačao svetim duhom, tako da si govorio ljudima u djetinjstvu i u zrelosti. Eto! Ja poučio te Knjizi i Mudrosti, Zakonu i Indžilu i gle, ti od gline načiniš, takoreći, lik ptice, s Mojim dopuštenjem, i udahneš u njega i ono postane ptica s Mojim dopuštenjem, i Ti liječiš slijepe od rođenja i gubavce, uz Moje dopuštenje. I gle, ti izvodiš mrtve uz Moje dopuštenje. I gle, Ja sam odvratio sinove Israilove od (nasilja prema) tebi kad si im pokazao jasne znakove. , a nevjernici među njima rekoše: 'Ovo je samo očiti sihr.' Onda po Kuranu mali Isus i ubijao djecu Alahovim dopuštenjem. Hrpa dokaza da su autori Kurana sve izvore o kršćanstvu imali na osnovu gnostičkih spisa. Najstariji zapis ovog protuevađelja potječe iz Sirije 5.-6. st.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Zoran Štros
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 01 tra 2023, 10:56 |
|
|
. KRŠĆANIN! = KRIST - ijan! ========= Krist = POMAZANIK
Onaj koji je POMAZAN – taj je Krist
Oni koji su POMAZANI su – KRISTIJANI – KRŠĆANI ----------------- ONAJ Koji pomazuje ljude, je Bog Otac Jedini YHVH.
Bog Jedini Otac YHVH je i svoga SINA Yehoshuu, POMAZAO – UČINIO – Kristom = Pomazanikom! ……………… DJELA APOSTOLSKA 2,36 Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste BOG = OTAC YHVH - UČINIO I GOSPODINOM I KRISTOM. ..................... Kršćanin je onaj kome je Jedini BOG - Otac YHVH a NE - SIN od Boga Jedinog Oca YHVH Gospodin Yehoshua. ------------------ SVI prvi istiniti Kršćani su bili ŽIDOVI. Bog Židova je Otac YHVH.
Pravi Židov je onaj koji je PRVENSTVENO OBREZAN U SRCU!
Onaj koji poštuje 10BZ! --------------- . 1. Božja Zapovjest – DA LI JE POŠTUJEŠ? ======== IZLAZAK 20,2 "Ja sam JAHVE, BOG tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. ,,,,,,,,,,,,,,,, YHVH JE Jedini BOG Otac, A NE SIN Gospodin Yehoshua YHVH je izveo iz Egipta, a NE SIN Gospodin Yehoshua ------------- IZLAZAK 20,3 Nemoj imati drugih bogova uz mene. ,,,,,,,,,,,,,,,,, NEMOJ IMATI SINA Gospodina Yehoshuu KAO BOGA - UZ Jedinog BOGA Oca YHVH --------------- Svak onaj koji NE poštuje 10BZ, a naročito NE poštuje 1.BZ sigurno neće do Raja doč! --------------
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 24 tra 2023, 17:02 |
|
|
Verovatno znate onu priču o Srbima kao nebeskom narodu pa čak i pesme da je Bog bio Srbin , i ja sam mislio da je to klasična nacionalistička budalaština i seljačka zezalica. Međutim nije , to je izgleda unikatna tradicija kod pravoslavnih naroda prešla od Grka , jer čuo sam više puta kad su grčki unuci i sinovi koji su učili školu rekli svojim grčkim nepismenim babama da je Isus bio preklom Jevrejin one su se našle u šoku jer su bile ubeđene da je Isus bio Grk.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 22 kol 2023, 17:50 |
|
|
divizija je napisao/la: Neznam je napisao/la: Kršćanstvo itekako postoji u Japanu i Kini. U Kini čak u nemogućim uvjetima postoji velika zajednica kršćana. postoji doslovce zato jer je Zapadna, kršćanska civilizacija, postala dominantna u svijetu, i naturala drugima koncept vjerske slobode. Da su u KIni zaista uvjeti nemogući kako pričaš, kršćanstvo bi postojalo koliko postoji u Afganistanu ili Sjevernoj Koreji. U nemogućim uvjetima NEMA kršćanstva i tvoje pravo i mogućnost da budeš kršćani je IZBORENO, u krvi. Kršćanstvo u Kini nema ništa sa zapadnim vjerskim slobodama, a postoji i u Afganistanu i Sj. Koreji. I taj Zapad nikad nebi bio kršćanski da se vjera nije mučeništvom i propovjedanjem nenaoružanih ljudi proširila po carstvu. To su glavna oružja kršćanstva, nikakav mač. Pa i knjiga Otkrivenja za koju kažeš da je puna krvi je puna krvi mučenika, progonjenih. U samom Rimu centru carstva su deseci tisuća kršćana u vrijeme kad je kršćanstvo ilegalno i ubijaju ih po cijelom carstvu. Jesu li to mogući ili nemogući uvjeti? divizija je napisao/la: Neznam je napisao/la: Isus nije doslovno mislio na mač. Znaš, on nekad govori u prenesenom značenju. Mač se odnosio na podjelu, odvajanje između vjernika i nevjernika. U nastavku kaže "Tko nađe svoj život, izgubit će ga.."
Toliko od mene na ovoj temi bogme kad kaže da će ustati otac na sina i brat na brata govori itekako doslovno. pogledaj kontekst, govori im da će one koji slijede njega njihovi najbliži izdavati i predavati vlastima.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 11 lis 2023, 01:32 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15077 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Šta znači to da je Marija bezgrešno začeta?
Vjeruju li katolici da je Marija bezgrešno začeta kao Isus?
Znam da se tu oko Marije i katolici i pravoslavci razlikuju.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 12 lis 2023, 08:37 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Šta znači to da je Marija bezgrešno začeta?
Vjeruju li katolici da je Marija bezgrešno začeta kao Isus?
Znam da se tu oko Marije i katolici i pravoslavci razlikuju. Znaci da Bozjeg Sina nije mogao roditi netko okaljan prvim grijehom. Eva je ucinila prvi grijeh, Marija ga je ispravila i zbog toga nije mogla biti okaljana Evinim grijehom. Ne moze se Bog roditi iz gresne utrobe niti od gresne pozude. To ti i Kuran potvrdjuje
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 13 lis 2023, 14:27 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Vjeruju li katolici da je Marija bezgrešno začeta kao Isus?
Ne. Marija je začeta i rođena kao i sva druga ljudska bića.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 13 lis 2023, 20:49 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ne. Marija je začeta i rođena kao i sva druga ljudska bića. nemoguće, jer bi onda Isus bio začet i rođen od grešnog tijela i nasljedovao istočni grijeh. Mi znamo da se anđeo Božji Mariji obraća s "milosti puna" prije nego je začela Isusa. a nitko prije otkupljenja na Križu nije mogao biti "milosti pun", jer su svi bili ukaljani istočnim grijehom. Čak i starozavejtni pravednici morali su čekati Isusov silazak na Pakao da se oslobode smrti. Samo Marija je prea Pismu milosti puna i prije nego je začela Isusa i prije nego je on otkupio čovječanstvo. znači da ona nije mogla biti ukaljana grijehom
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 13 lis 2023, 20:51 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 13 lis 2023, 22:55 |
|
|
divizija je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ne. Marija je začeta i rođena kao i sva druga ljudska bića. nemoguće, jer bi onda Isus bio začet i rođen od grešnog tijela i nasljedovao istočni grijeh. Mi znamo da se anđeo Božji Mariji obraća s "milosti puna" prije nego je začela Isusa. a nitko prije otkupljenja na Križu nije mogao biti "milosti pun", jer su svi bili ukaljani istočnim grijehom. Čak i starozavejtni pravednici morali su čekati Isusov silazak na Pakao da se oslobode smrti. Samo Marija je prea Pismu milosti puna i prije nego je začela Isusa i prije nego je on otkupio čovječanstvo. znači da ona nije mogla biti ukaljana grijehom Marija je začela po Duhu Svetom, a nije općenito bezgrešna. Isus Krist je jedini bezgrešan. Isusov silazak na pakao?
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 14 lis 2023, 08:45 |
|
|
Ovdje se brka bezgrešno i djevičansko začeće. Marija je biološki začeta od svojih roditelja Joakima i Ane. Evo što dogma o bezgrešnom začeću kaže: Preblažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, jedinstvenom je milošću i povlasticom svemogućega Boga, u predviđanju zasluga Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, bila očuvana od svake ljage istočnoga grijeha. https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana ... ce-marije/
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 13:53 |
|
|
Ako je Bog mogao Mariju sačuvati od ljage istočnog grijeha iako je potomak Adama i Eve, zašto to isto ne može učiniti sa ostatkom čovječanstva? Čemu cijela ova procedura sa žrtvovanjem Sina i milijardama duša koje će u međuvremenu završiti u paklu, ako se cijela stvar vrlo jednostavno može riješiti "povlasticom"?
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 13:57 |
|
|
dunno je napisao/la: Ako je Bog mogao Mariju sačuvati od ljage istočnog grijeha iako je potomak Adama i Eve, zašto to isto ne može učiniti sa ostatkom čovječanstva? Čemu cijela ova procedura sa žrtvovanjem Sina i milijardama duša koje će u međuvremenu završiti u paklu, ako se cijela stvar vrlo jednostavno može riješiti "povlasticom"? Covjecanstvo (Eva) neposlusnoscu je zeznula stvar. Marija (Nova Eva) poniznoscu je stvar popravila. Za one naravno koji zele. Zato i postoji slobodna volja i neprisila i zato Bog to ne zeli uciniti s ostatkom covjecanstva Bog cak ni andjele nije stvorio bez slobodne volje
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 14:19 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Covjecanstvo (Eva) neposlusnoscu je zeznula stvar. Marija (Nova Eva) poniznoscu je stvar popravila. Za one naravno koji zele. Zato i postoji slobodna volja i neprisila i zato Bog to ne zeli uciniti s ostatkom covjecanstva Bog cak ni andjele nije stvorio bez slobodne volje
Bog je Mariju od začeća oslobodio istočnog grijeha i unaprijed je predodredio za raj, a da pritom (navodno) nije uticao na njezinu slobodnu volju. Dakle, sve se može kad se hoće...
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 14:23 |
|
|
dunno je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Covjecanstvo (Eva) neposlusnoscu je zeznula stvar. Marija (Nova Eva) poniznoscu je stvar popravila. Za one naravno koji zele. Zato i postoji slobodna volja i neprisila i zato Bog to ne zeli uciniti s ostatkom covjecanstva Bog cak ni andjele nije stvorio bez slobodne volje
Bog je Mariju od začeća oslobodio istočnog grijeha i unaprijed je predodredio za raj, a da pritom (navodno) nije uticao na njezinu slobodnu volju. Dakle, sve se može kad se hoće... Nije je oslobadjanjem istocnog grijeha predodredio za raj vec za utjelovljenje Rijeci koju je ona umjesto fiata mogla odbiti, a raj osobnim grijesima odbiti
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 15:18 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Nije je oslobadjanjem istocnog grijeha predodredio za raj vec za utjelovljenje Rijeci koju je ona umjesto fiata mogla odbiti, a raj osobnim grijesima odbiti
Ako ju je Bog unaprijed, od početka vječnosti, predodredio da bude Majka Božja (a KC naučava da jest), onda ju je valjda unaprijed predodredio i za raj. Tvrditi da bi Bog dopustio i najmanju mogućnost da Majka Božja završi u paklu je prilično blasfemično iz katoličke perspektive. Citat: 491 Tijekom vjekova Crkva je postala svjesna da je Marija, ispunjena Božjom milošću, bila otkupljena već od svoga začeća Citat: 493 ...
Milošću Božjom Marija je cijelog svog života ostala čista od svakog osobnog grijeha.
Katekizam KC Poanta je kao što rekoh, da se sve može kad se hoće, pa tako i pomiriti slobodnu volju sa automatskim predodređenjem za raj. Ali samo u Marijinom slučaju, milijarde drugih ljudi će pustiti da "slobodno" izaberu vječno mučenje u paklu.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 15:25 |
|
|
dunno je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Nije je oslobadjanjem istocnog grijeha predodredio za raj vec za utjelovljenje Rijeci koju je ona umjesto fiata mogla odbiti, a raj osobnim grijesima odbiti
Ako ju je Bog unaprijed, od početka vječnosti, predodredio da bude Majka Božja (a KC naučava da jest), onda ju je valjda unaprijed predodredio i za raj. Tvrditi da bi Bog dopustio i najmanju mogućnost da Majka Božja završi u paklu je prilično blasfemično iz katoličke perspektive. Citat: 491 Tijekom vjekova Crkva je postala svjesna da je Marija, ispunjena Božjom milošću, bila otkupljena već od svoga začeća Citat: 493 ...
Milošću Božjom Marija je cijelog svog života ostala čista od svakog osobnog grijeha.
Katekizam KC Poanta je kao što rekoh, da se sve može kad se hoće, pa tako i pomiriti slobodnu volju sa automatskim predodređenjem za raj. Ali samo u Marijinom slučaju, milijarde drugih ljudi će pustiti da "slobodno" izaberu vječno mučenje u paklu. Kao sto rekoh i predodredjeni i nepreodredjeni imaju slobodnu volju. Neka mi bude po rijeci tvojoj je marijin odabir. Po slobodnoj volji je mogla reci i "necu" kao i pramajka svih ljudi Eva ili Lucifer vodja svih andjela
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 15:26 |
|
|
dunno je napisao/la: Citat: 491 Tijekom vjekova Crkva je postala svjesna da je Marija, ispunjena Božjom milošću, bila otkupljena već od svoga začeća Ovo je diskutabilno. I Mariji je trebao Spasitelj kao i svima drugima.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 15:53 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Kao sto rekoh i predodredjeni i nepreodredjeni imaju slobodnu volju. Neka mi bude po rijeci tvojoj je marijin odabir. Po slobodnoj volji je mogla reci i "necu" kao i pramajka svih ljudi Eva ili Lucifer vodja svih andjela
"Slobodan odabir", koji je unaprijed određen kao dio Božjeg plana od početka vremena. Evo malo guglam i ovaj katolički teolog kaže da Marija nije mogla reći "neću": https://ronconte.com/2017/03/25/as-a-pu ... le-to-sin/
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 15:58 |
|
|
dunno je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Kao sto rekoh i predodredjeni i nepreodredjeni imaju slobodnu volju. Neka mi bude po rijeci tvojoj je marijin odabir. Po slobodnoj volji je mogla reci i "necu" kao i pramajka svih ljudi Eva ili Lucifer vodja svih andjela
"Slobodan odabir", koji je unaprijed određen kao dio Božjeg plana od početka vremena. Evo malo guglam i ovaj katolički teolog kaže da Marija nije mogla reći "neću": https://ronconte.com/2017/03/25/as-a-pu ... le-to-sin/Naravno da nije jer nije bila ohola. Samo oholi mogu reci Bogu necu I Eva je bila predoredjena biti duhovna i tjelesna majka svim bicima pa je svojom oholoscu i svojim necu ostala samo na tjelesnom. Duhovno joj je oduzeto Da Eva nije slobodnom voljom rekla necu sve bi bilo odlicno ali jest
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 16:03 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Naravno da nije jer nije bila ohola. Samo oholi mogu reci Bogu necu
"Mogla je reći neću, ali nije mogla..." Vjerska apologetika je stvarno zabavna disciplina.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Kršćanstvo Postano: 16 lis 2023, 16:04 |
|
|
dunno je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Naravno da nije jer nije bila ohola. Samo oholi mogu reci Bogu necu
"Mogla je reći neću, ali nije mogla..." Vjerska apologetika je stvarno zabavna disciplina. Nije mogla jer nije bila ohola. Sto se tice slobodne volje mogla je I ja ne mogu svome ocu reci necu to ne znaci da mu ne mogu stvarno reci necu ili da nemam slobodne volje pred svojim roditeljem Ti nekad pokusavajuci biti pametan svedes sam sebe na razinu islamske filozofije (čitaj idiotupozofije) tako da mi s tobom filozofirati postane prilicno dosadno i naporno
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|