HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 svi 2025, 00:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Običaji pokapanja mrtvaca : komparativna tema
PostPostano: 27 srp 2019, 10:37 

bura je napisao/la:
LakePlacid je napisao/la:
uglavnom na vjerska lica i kovčeg kod pravoslavaca i katolika najviše ode novca

Katolički svećenik max 50KM za ukop plus Misa zadušnica (daš koliko hoćeš) s tim da je Misa zadušnica par dana nakon sahrane pa onda možeš platiti i za ukop.

Znam da kod muslimana nema hodže na dženazi dok ne platiš. Još imaju i bule, one se dodatno plaćaju, isto unaprijed.

Negdje pročitah da pravoslavni pop ne naplaćuje ukop...

150 KM je pop kod nas, barem sto se tice Sarajeva, vjerujem da je u Srpskom nesto jeftinije, uostalom kao i sama sahrana, grobno mjesto i sl.

Kod muslimana se placa i kupanje pokojnika, a to bule rade, a u vremenu sahrane u kuci pokojnika ili dzamiji organizuju ucenje za sta angazuju opet bule, i znam da bukvalno "deru" ljude po tom pitanju, znaju uzeti i po 100 KM a mora ih biti nekoliko prisutno, sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...

jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 13:48 

u kuci pokojnika ili dzamiji organizuju ucenje za sta angazuju opet bule, i znam da bukvalno "deru" ljude po tom pitanju, znaju uzeti i po 100 KM a mora ih biti nekoliko prisutno, sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...

Nije točno. Katolički svećenik će obaviti obred sahrane i ako obitelj nema novaca, takodjer i Misu zadušnicu..
Šta se tiče dženaze, nema šanse da ti hodža dođe ako ne platiš ( tako su mi bar rekli)

A to učenje, to se zove tehvid i na njemu si prisutne samo žene. One mole u vrijeme dok se vrši dženaza.
Bila sam na nekoliko dženaza ( inače ne idu žene ali je obitelj dopustila da mogu i žene doći) i sve šta sam "trebala" uraditi jest staviti maramu.
Niko to nije tražio od mene ali sam iz pristojnosti i nije mi bio nikakav problem, a i ne vidim zašto bi....

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:05 

bura je napisao/la:
u kuci pokojnika ili dzamiji organizuju ucenje za sta angazuju opet bule, i znam da bukvalno "deru" ljude po tom pitanju, znaju uzeti i po 100 KM a mora ih biti nekoliko prisutno, sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...

Nije točno. Katolički svećenik će obaviti obred sahrane i ako obitelj nema novaca, takodjer i Misu zadušnicu..
Šta se tiče dženaze, nema šanse da ti hodža dođe ako ne platiš ( tako su mi bar rekli)

A to učenje, to se zove tehvid i na njemu si prisutne samo žene. One mole u vrijeme dok se vrši dženaza.
Bila sam na nekoliko dženaza ( inače ne idu žene ali je obitelj dopustila da mogu i žene doći) i sve šta sam "trebala" uraditi jest staviti maramu.
Niko to nije tražio od mene ali sam iz pristojnosti i nije mi bio nikakav problem, a i ne vidim zašto bi....

Kod muslimana po islamskim propisima nema potrebe za hodžom ili imamom na sahrani već to radi bilo koji musliman izgovarajući molitvu , što znači da je u prošlosti samo imućni muslimani sumogli imati na dženazi hodžu , naravno zato što su mu platili.

Svaki sveštenik koji odbije vršiti opelo pokojniku bez nadoknade se smatra nedopustivim kod hrišćana , ali sepodrazumeva da se časti sveštenik bar simbolično , i onaj ko to ne uradi ljudi ga prezru zbog toga.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:08 

Kod nas je običaj da se skuplja novac za mise, odnosno da oni koji dolaze na sprovod daju po 20-30 KM koliko je već misa, a onda se daje crkvi novac za 33 mise. U Zagrebu tog nema, tu se plati jedna ili dvije mise za 50 kn i to je to.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:24 

bura je napisao/la:

Ne govorim za katolički ukop, vec za muslimanski, kako je kod katolika pojma nemam, nikada nisam bio ni na jednoj njihovoj sahrani, znam i ja kako se sta zove, kakvi su obicaji i sl., jbt odrastao pored njih, samo ne upotrebljavam njihovu terminologiju

A te bule se placaju, odnosno traze dosta novca da dođu i da uce, pet profesionalnih bula - 500 KM, one vode ucenje sve ostale žene ponavljaju, stavljanje marame nije nikakav bauk i kod nas žene pokriju kosu kao i kod katolika, samo se ne zakamufliraju kao muslimanke ...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:26 

dudu je napisao/la:
Kod nas je običaj da se skuplja novac za mise, odnosno da oni koji dolaze na sprovod daju po 20-30 KM koliko je već misa, a onda se daje crkvi novac za 33 mise. U Zagrebu tog nema, tu se plati jedna ili dvije mise za 50 kn i to je to.

Nje mi malo to jasno , jel se misli na misu u crkvi u vidu liturgije ili obred molitve za dušu na groblju??
Kod nas postoji parastos tj.molitve za dušu pokojnika nevezano gde to pop čini, ali to nije liturgija u punom smislu.
Tako da mi nije jasno kad kažeš "misa" , ili vi sve obrede zovete misama?!

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:29 

joe enter je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Nje mi malo to jasno , jel se misli na misu u crkvi u vidu liturgije ili obred molitve za dušu na groblju??
Kod nas postoji parastos tj.molitve za dušu pokojnika nevezano gde to pop čini, ali to nije liturgija u punom smislu.

Platiš misu da izgovore ime pokojnika u čiji spomen se misa služi, to budu redovne mise, samo se izgovori ime pokojnika. U TGu su tu korektni, ako izgovaraju da je misa u spomen 5 pokojnika onda za oltarom mora biti 5 svećenika, u Zagrebu jedan svećenik nabroji 6-7 imena i tjera dalje.

Isto tako je običaj da se godišnje plati misa na datum smrti pokojnika.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:38 

Robbie MO je napisao/la:
Jeste znali da se 70% Amerikanaca balzamira.

Običaj je da se kod pokopa, mrtvački sanduk drži ispred oltara u crkvi otvoren da svi vide mrtvaca, prepariranog, ušminkanog i u odijelu.

Amerikancima je takva kultura da im je jako važno da vide tijelo, da se svi prijatelji i poznanici "pozdrave" posljednji put sa preminulim.

Amerikanci nemaju nikakvu kulturu. To i ovaj video pokazuje, izabrano u masi od 330 milijuna ljudi.
Ponekad je potrebno zvuk ugasiti na videima da bi shvatio koliko je to debilan narod.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:40 

dudu je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Platiš misu da izgovore ime pokojnika u čiji spomen se misa služi, to budu redovne mise, samo se izgovori ime pokojnika. U TGu su tu korektni, ako izgovaraju da je misa u spomen 5 pokojnika onda za oltarom mora biti 5 svećenika, u Zagrebu jedan svećenik nabroji 6-7 imena i tjera dalje.

Isto tako je običaj da se godišnje plati misa na datum smrti pokojnika.

OK , znao sam to ali nisam bio siguran.
Slično nešto posotji i kod pravoslavnih , ali retko to ko radi osim ako nije u pitanju neki mudonja tipa kralj,episkop,...

Kod pravoslavnih postoji parastos kao posebni obred za pominjanje pokojnika i molitve za njegovu dušu.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:45 

sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...

Čitaj bolan šta si napisao

[/quote] Ne govorim za katolički ukop, vec za muslimanski, kako je kod katolika pojma nemam, nikada nisam bio ni na jednoj njihovoj sahrani, znam i ja kako se sta zove, kakvi su obicaji i sl., jbt odrastao pored njih, samo ne upotrebljavam njihovu terminologiju[/quote]

Šta je problem napisati Tehvid....Tehvid... :laugh

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:46 

Ljudi koji trebaju umrijeti svoju smrt predosjete, i u to sam se licno uvjerio i niko me ne moze ubijediti u suprotno, nema tog covjeka, meni je stari par dana pred smrt pricao o rodbini i djetinstvu, o sjecanjima i zivotu, i ako o tome nismo nikada pretjereno pricali, ali taj dan smo pricu oko tih stvari razvezali, dva dana pred smrt isao je kupiti i nove cipele, i ako je uvijek bio stedljiv po tom pitanju, a tada je ipak izvalio preko 150 KM za iste, i svi smo nekako bili u cudu zbog toga, a istovremeno isao i kod obucara da pođoni i sredi stare, a da ne spominjem odijelo koje je izvadio iz plakara i koje mu je danima stajalo na fotelji u dnevnom boravku, sa pricom da ga treba nositi na ciscenje, spremao se covjek za put jbg a sve znao i predosjetio, na kraju tako i bilo ...

Druga prica jeste iz ratnog perioda kada mi je poginuo rođak, buduci na ratni period i blizinu prve linije u kuci pokojnika sam odlucio spavati istu noc nakon sahrane, jer dan poslije bi brzo dosao na liniju, i u kuci mu roditelji, sestra i brat, dugo smo sjedili do kasno u noc, i samo sto smo legli u dvoristu se zacuo zvuk motora auta koje je bilo u garazi, a pripadalo je rođaku, auto garazirano, mrkla noc, ratno stanje, nigdje nikoga a svi culi isto, nakon toga njegova sestra je u kuci osjetila i jaci miris rakije, i ako im je rakija stajala u podrumu i u tom trenutku kapi iste nije bilo na spratu kuce, a vrhunac svakako jeste njegov pas doberman koji je stajao kraj ulaznih vrata i koji je zavijao i cvilio, od njega se nije odvajao, inace miran pas koji je tu noc poludio, i po tome smo vi zakljucili da nas je istu noc odlucio posjetiti, pregledao je svoje auto, uzeo casicu rakije i pozdravio se sa pasom, prica od koje mi dan danas stane knedla u grlu ...

Opet kazem nisam pretjerani vjernik, ali u određene stvari vjerujem, ne moze me niko ubijediti u suprotno, itekako ljudi predosjete svoj odlazak a znaju se i javiti najblizim ...

Koliko sam puta čuo priče da su stare osobe pred samu smrt dobile neku jaku vitalnu energiju i bilo ih na sve strane.
Slično kao priče (ali rijeđe) da su stare osobe pred samu smrt odjednom počele jako osjećati mirise koje prije toga nisu bili u stanju. Mozak je čudna stvar. Ko zna što se u to bliskom periodu pred smrt događa.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:57 

.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 14:57 

Zipa slične teme na klix-forumu.
Muslimani se svađaju oko četrdesetnice , jedni kažu da je novotarija i danije islamski, dok drugi kažu je to stari običaj koji je oduvek u Bosni , ali niko neće da jasno kaže kako je to pravi pravoslavni običaj da pravoslavniji ne može biti , međutim neko od njih reče da 40-dana pravoslavci preuzeli iz paganskih vremena. =))

https://forum.klix.ba/narod-i-njegovi-obicaji-p12089050.html#p12089050

Četrdestnica je klasični hrišćanski primer Uznesenja Hristova(spasovdan) iliti po hrvatski Uzašašće.
I zato sekodpravoslavnih tad najviše skuplja porodica i vrši se parastos upravo da im se kojim slučajem javi pokojnik kao što se Hrist javio 40 dana posle vaskrsnuća apostolima da čekaju njegov novi dolazak.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:00 

Ajde 'ebi me kako treba sa tom popravkom citiranja, moram i ja prepravljati jer ne znas sta citiras i sta pises jbt ...

Zasto bi koristio Arapski termin za vjerski obred ili ucenje, ne vidim svrhu a ni potrebu za tim, sva poenta price ...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:01 

[quote="dudu"]u Zagrebu jedan svećenik nabroji 6-7 imena i tjera dalje.[quote/]

Isto u SA. Jedna Misa cijela obitelj.
Ok, ima i solo ali ima i cijela obitelj pa nabroji 5-6 imena)

Nešto imam problem danas sa " quote "

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:03 

BBC je napisao/la:

Ljudi koji trebaju umrijeti svoju smrt predosjete, i u to sam se licno uvjerio i niko me ne moze ubijediti u suprotno, nema tog covjeka, meni je stari par dana pred smrt pricao o rodbini i djetinstvu, o sjecanjima i zivotu, i ako o tome nismo nikada pretjereno pricali, ali taj dan smo pricu oko tih stvari razvezali, dva dana pred smrt isao je kupiti i nove cipele, i ako je uvijek bio stedljiv po tom pitanju, a tada je ipak izvalio preko 150 KM za iste, i svi smo nekako bili u cudu zbog toga, a istovremeno isao i kod obucara da pođoni i sredi stare, a da ne spominjem odijelo koje je izvadio iz plakara i koje mu je danima stajalo na fotelji u dnevnom boravku, sa pricom da ga treba nositi na ciscenje, spremao se covjek za put jbg a sve znao i predosjetio, na kraju tako i bilo ...

Druga prica jeste iz ratnog perioda kada mi je poginuo rođak, buduci na ratni period i blizinu prve linije u kuci pokojnika sam odlucio spavati istu noc nakon sahrane, jer dan poslije bi brzo dosao na liniju, i u kuci mu roditelji, sestra i brat, dugo smo sjedili do kasno u noc, i samo sto smo legli u dvoristu se zacuo zvuk motora auta koje je bilo u garazi, a pripadalo je rođaku, auto garazirano, mrkla noc, ratno stanje, nigdje nikoga a svi culi isto, nakon toga njegova sestra je u kuci osjetila i jaci miris rakije, i ako im je rakija stajala u podrumu i u tom trenutku kapi iste nije bilo na spratu kuce, a vrhunac svakako jeste njegov pas doberman koji je stajao kraj ulaznih vrata i koji je zavijao i cvilio, od njega se nije odvajao, inace miran pas koji je tu noc poludio, i po tome smo vi zakljucili da nas je istu noc odlucio posjetiti, pregledao je svoje auto, uzeo casicu rakije i pozdravio se sa pasom, prica od koje mi dan danas stane knedla u grlu ...

Opet kazem nisam pretjerani vjernik, ali u određene stvari vjerujem, ne moze me niko ubijediti u suprotno, itekako ljudi predosjete svoj odlazak a znaju se i javiti najblizim ...

Koliko sam puta čuo priče da su stare osobe pred samu smrt dobile neku jaku vitalnu energiju i bilo ih na sve strane.
Slično kao priče (ali rijeđe) da su stare osobe pred samu smrt odjednom počele jako osjećati mirise koje prije toga nisu bili u stanju. Mozak je čudna stvar. Ko zna što se u to bliskom periodu pred smrt događa.

Jedno je kada cujes u pricama i rekla - kazala, a drugo kada dozivis i osjetis na svojoj koži ...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:06 

Ajde 'ebi me kako treba sa tom popravkom citiranja, moram i ja prepravljati jer ne znas sta citiras i sta pises jbt ...

Zasto bi koristio Arapski termin za vjerski obred ili ucenje, ne vidim svrhu a ni potrebu za tim, sva poenta price ...

Citiram tebe gdje si rekao da nam je svima isto kako god da okreneš.
E pa nije. Ako vas vaš pop dere po novčaniku, nas naš svećenik ne dere po novčaniku, kod sahrana.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:13 

:laugh

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:20 

Ranije sam pominjao jednu teoriju na forumu , ali evo sad ću ponovo jer je takva tema.

Postoji teorija nekog lika sa ovih prostora(zaboravio sam mu ime) o tome da je poreklo fenomena vampira zapravo proizvod hrišćanstva ane paganizma.

Uglavnom stari Sloveni se nisu pokopavali već spaljivali, i kad su primili hrišćanstvo naravno došao je običaj pokopavanja , međutim relikt paganstva je bio mnogo jak pa su ljudi mislili da nespaljenom pokojniku duša luta i onda zbog toga ne da mira najbližima koji ga nisu spalili, i onda ga je rodbina iskopala i spalila da umiri dušu.

Ovo je samo uzrok vampirizma , a taj fenomen koji samnaveo je vekovima evoluirao kod već ukorenjenog hrišćanstva kod ljudi pa je na kraju došlo vampira.

Naravno ovo je samo teorija , ali ja joj verujem jer ima najviše smisla po logici života , a ne samo da kažemo kako postoje zle sile i to je objašnjenje vampirizma.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:21 

skupa je dobra mramorna grobnica, poprilično skupa, ali to je kao neki standard kod nas... sa fino uklesanim imenima, godinama, kratkim opisom od rečenicu- dvi, slikama pokojnika, šahovnicama, križevima...
u jednu grobnicu stane po 4-5 ljudi... znam da mojih 5 leži u istoj grobnici, nisi sam pod kamenom...
uglavnom izgleda da su kamenjarci teška elita što se tiče ukopa, ravničarska sirotinja svoje baci crvima u zemlju sa nekim kamenčićem za spomen ploču. :D

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:24 

:laugh

Šta se keslaš.
150KM a ako nemaš kao što napisa @enter
....ali sepodrazumeva da se časti sveštenik bar simbolično , i onaj ko to ne uradi ljudi ga prezru zbog toga...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:33 

:kava

Francuska
slika

Rusija
slika

Srbija
slika

Licno najljepše ...

slika

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:39 

slika

slika

slika

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:42 

slika

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2019, 15:43 

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: