HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 sij 2025, 14:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Par pitanja za ateiste
PostPostano: 26 tra 2023, 10:53 

Naša Kvačica je napisao/la:

Opet tipično ateistički, brineš o nebitnim tehnikalijama a ne vidiš bitak. Tako propuštaš poantu. Nije vjera strogo vezana uz pravila.

Ideja da djeca odlaze u vječni pakao je tehnikalija? =))

Taj način razmišljanja poput tvog i magloviti odgovori na konkretna pitanja su bili jedan od ključnih faktora za moje postupno napuštanje vjere. Kada na legitimna pitanja konstantno dobivaš neodređene i smiješne odgovore, shvatiš koliko je cijela priča šuplja.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 10:54 

dunno je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Opet tipično ateistički, brineš o nebitnim tehnikalijama a ne vidiš bitak. Tako propuštaš poantu. Nije vjera strogo vezana uz pravila.

Ideja da djeca odlaze u vječni pakao je tehnikalija? =))

Taj način razmišljanja poput tvog i magloviti odgovori na konkretna pitanja su bili jedan od ključnih faktora za moje postupno napuštanje vjere. Kada na legitimna pitanja konstantno dobivaš neodređene i smiješne odgovore, shvatiš koliko je cijela priča šuplja.

Tebi netko rekao da djeca odlaze u vječni pakao i ti to prihvatio samo tako? Inače prihvaćaš sve zdravo za gotovo?

Rutinerr je napisao/la:
Današnje društvo u cjelini počiva na temelju iskvarenosti.

Pa 19. stoljeće obilježili su pokreti kao što su racionalizam i slobodna misao, ateizam se uvalio na vodeće obrazovne institucije na Zapadu, u politiku, znanost i društvenu paradigmu. Sada vidimo rezultate toga. Ludilo na planeti.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:02 

Mar-kan je napisao/la:

Tebi netko rekao da djeca odlaze u vječni pakao i ti to prihvatio samo tako? Inače prihvaćaš sve zdravo za gotovo?

Rekao sveti Augustin, potvrdili katolički nauk i Tradicija. Kao katoliku, dužnost mi je bila da to prihvatim zdravo za gotovo i da ne čačkam previše oko toga. :neznam

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:06 

dunno je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Rekao sveti Augustin, potvrdili katolički nauk i Tradicija. Kao katoliku, dužnost mi je bila da to prihvatim zdravo za gotovo i da ne čačkam previše oko toga. :neznam

I onda se čudiš silnim kršćanskim denominacijama...

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:18 

Mar-kan je napisao/la:
Pa 19. stoljeće obilježili su pokreti kao što su racionalizam i slobodna misao, ateizam se uvalio na vodeće obrazovne institucije na Zapadu, u politiku, znanost i društvenu paradigmu. Sada vidimo rezultate toga. Ludilo na planeti.

Apsolutno.
Trebao bi neki pokret pročišćenja društva, al ne u smislu ovog što Rusi rade.
Nešto što ne uključuje ravnanje sa zemljom i ostalo što ide uz to.

Naravno, teško da bi to prihvatila i jedna strana, bilo da se radi o ateistima ili vjernicima.

Nekad je kršćanstvo zabranjivalo knjige širokom puku iz straha, a islam se vodio uz onu: uči.

Danas pak islam otišao u kontra smjeru, islamske zemlje uglavnom imaju šejtana u obliku nafte koji ih je odveo u suprotnom smjeru od uči.

Za crkvu bih pak rekao da je napredovala u pozitivnom smislu, ne spaljuju se ljudi zbog knjiga niti knjige zbog ljudi.
Barem katolička, ne miješa se niti toliko u zemaljski život i životne tokove.

Dok ateistički pokret kroz neke druge oblike pokreta agresivno osvaja teritorij, što definitivno nije dobro.

Mislim da treba dati priliku svakom, bez da mu se nameće bilo šta.
Al to sam samo ja, drugačije prilike vladaju u svijetu.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:30 

aleksije radicevic je napisao/la:
Nevernicki stav celu egzistenciju dovodi i poziciju apsurda. Ako nema Boga, u cemu je smisao postojanja, zivljenja i sl?

Da živimo. :neznam

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:37 

Nevernicki stav celu egzistenciju dovodi i poziciju apsurda. Ako nema Boga, u cemu je smisao postojanja, zivljenja i sl?

Za mene lično - cilj je u pronalaženju smisla na ovom svijetu.
Na onom svijetu, ako ga ima, nek sude po djelima na ovom svijetu.
Milioni su vjernika koji su svojim djelima zaslužili 3 pakla i više, a opet toliko je ljudi koji se ne svrstavaju u vjernike, a dobri su ljudi.

Znači, tražiš neki svoj smisao, bez da nekog povrijediš, oštetiš, nažao učiniš, da možeš mirno spavati, da se osjećaš ispunjeno, to je neki smisao.
Kako doći do toga...to je individualna stvar.
Ako tebe ispunjava biti svaki dan u crkvi, idi.
Ako mene ispunjava otići svaki dan u šumu i sjediti sat na klupi, što da ne?
Itd...tdi.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:40 

Mar-kan je napisao/la:

Ma kako da ne, u skandinaviji, češkoj i japanu npr je teško ludilo, dok je u pakistanu, afganistanu, bliskom istoku, sjevernoj irskoj i na balkanu raj na zemlji. Sjetimo se i kršćanskog milovanja u stoljetnim ratovima, križarskim pohodima itd. Na planeti se nikad u povijesti nije živjelo bolje nego što se živi danas.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:49 

Mar-kan je napisao/la:
dunno je napisao/la:

I onda se čudiš silnim kršćanskim denominacijama...

Pa ne čudi se nitko normalan, na kraju krajeva zbog nedorečenosti vaše religije je stradalo upravo najviše kršćana od strane kršćana, kao što muslimani pobiju najviše muslimana svake godine. To govori dovoljno i o religiji i o vjeri. Vi niste u stanju sami između sebe biti u slozi i u miru, a privlačili bi nekoga sa strane u svoju sektu i osuđivali ga da radi za mitsko zlo biće ako vam se ne priduži. Ima smisla. :neznam

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 11:56 

dane-croatia je napisao/la:
Lutorčina je napisao/la:
Jedno pitanje za vjernike ,ako mogu ovdje da postavim;
Zašto zlikovci i ubice žive dugo,bar većina njih. Kad sam napisao zlikovci generalno mislim na zle i podle osobe.
Zašto u velikom broju slučajeva umru mladi i neiskvareni ljudi. Zašto ih Bog uzima sebi?

Kad te Bog uzme k sebi, ne postoji bolja stvar. Koja je razlika da li živiš 20 godina ili 80 godina u odnosu na vječnost? Sa stanovišta kršćanske vjere pitanje ti nema baš smisla..

Pa da. U tome je i opasnost religije, što nipodaštava ovaj život zbog drugog života za koji nema nikakvog dokaza da postoji, naprotiv sve indicije govore da najvjerojatnije nije. Nema nikakve razlike koliko živiš, štoviše, onda je najbolje umrijeti kao dijete. Religija je u nekim situacijama otišla u takvu krajnost da su se ljudi do nedavno zabijali u zgrade sa avionima punim putnika jer su VJEROVALI da ih čeka nagrada i raj.

Meni je ovo naprimjer simbolički najbolji prikaz kontrasta između znanosti, napretka i između religije.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 12:13 

Primarijus je napisao/la:
To govori dovoljno i o religiji i o vjeri.

To govori o ljudima, njihovim sklonostima ka zlu i grijehu, plus gore navedeni ateizam, presvučen u ruho raznih filozofija tipa humanizam, janizam, hinduizam, nihilizam, feminizam, koji se uvukao u sve pa i u religije...Pa i tzv. državni ateizam veže svoje početke za francusku revoluciju, a zatim komunizam i fašizam, kapitalizam i kolonijalizam. Nema gdje ga nema!
Pojam vjere i religije jeste kompromitovan, slažem se, ali razlika između istine i zablude je upravo u tome što istina čovjeka čini odgovornim i zato nije omiljena, dok zabluda opravdava čovjekovo prepuštanje liniji manjeg otpora i popuštanje grijehu.
Problem se ne rješava pružanjem lažne nade, treba priznati uzrok problema, jer inače, isti uzroci će i dalje donositi iste posljedice. Kada bi ljudi mogli da urede svoj život sopstvenim naporima kao što ateizam tvrdi, onda bi oni to i uradili, a kako nisu uradili, onda je jasno da ne mogu. Oholost je korijen svakog grijeha i njena suština je u iracionalnoj i potpuno besmislenoj neovisnosti od Boga po svaku cijenu, a to je ateizam u srži.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 12:19 

Hinduizam je stariji od svih abrahamskih religija, to jest religija i to najstarija svjetska religija koja postoji. Nevjerojatne gluposti si nadrobio.

Citat:
Problem se ne rješava pružanjem lažne nade, treba priznati uzrok problema, jer inače, isti uzroci će i dalje donositi iste posljedice.

Upravo tako, slažem se u potpunosti, samo religija definitivno nije rješenje, jer upravo ona pruža lažne nade i nudi lažna rješenja koja ne pomažu. Upravo religija smatra da su ljudi nesposobni biti dobri i moralni bez njenog vodstva, a sama uzrokuje sukobe između ljudi, religija isto tako negira da su ljudi sposobni počiniti zlo, jer je zlo zapravo posljedica nekakvih demona, utvara, sotone, time se i odgovornost prebacuje na nekakva imaginarna bića jer se ljudima nudi oproštaj samo ako se pokaju i vjeruju što god učinili. Religija čini ljude lutkama na koncu koje zapravo ne odlučuju o ničemu bitnome nego samo o tome hoće li vjerovati ili neće, ako hoće onda ih religija kontrolira i vodi kroz život kao nekakve idiote, a ako neće onda ih se maksimalno osuđuje.

Citat:
Kada bi ljudi mogli da urede svoj život sopstvenim naporima kao što ateizam tvrdi, onda bi oni to i uradili, a kako nisu uradili, onda je jasno da ne mogu.

Jednostavno si u krivu, realnost te demantira stari, realnost nije ono što piše u prastaroj knjizi. Utipkaj u google tražilicu koje su države sa najmanje vjernika i usporedi ih sa onima koje ih imaju najviše.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 19:16 

zalutala je napisao/la:
Ne izmotavaj se napisao si točno ovo:
zamisli sad da znanstvenici tvrde da je život nastao biokemijskim procesima, a ne znaju uopće što su biokemijski procesi ni dali postoje.

Čovječe biokemijski procesi se uče već u osnovnoj školi, a ti pišeš da znanstvenici ne znaju što su ni da li postoje. I sad se tu izmotavaš

Dobro je nisam napisao a da ne znaju nego ne znaju, ali svako sa gramom mozga može iz konteksta zaključit da ne negiram postojanje biokemijskih procesa.

Stavljam ruku u vatru da ti ni sam ne razumiješ šta si ovdje htio reći :zubati

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 19:32 

dunno je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Ne izmotavaj se napisao si točno ovo:
zamisli sad da znanstvenici tvrde da je život nastao biokemijskim procesima, a ne znaju uopće što su biokemijski procesi ni dali postoje.

Čovječe biokemijski procesi se uče već u osnovnoj školi, a ti pišeš da znanstvenici ne znaju što su ni da li postoje. I sad se tu izmotavaš

Tvoja razina nerazumijevanja onoga što ti se govori je tragikomična.

Čovjek nije rekao da ne znamo da li biokemijski procesi postoje, nego da su složene teološke priče o Bogu isto kao kada ne bismo znali da li biokemijski procesi uopće postoje, a istovremeno debatirali i ratovali o detaljima fotosinteze.

zalutala je napisao/la:

I ti se ne izmotavaj. Rekao si da si bio vjernik, i onda sigurno znaš da je misa jedan od sakramenata i uz to euharistijska žrtva. Te priče o kulturološkom doživljavanju okači mačku o rep.

Ja ti garantiram da dobar dio ljudi koje gledaš svake nedjelje misu shvaćaju više kao društveni događaj nego kao nekakavu kozmičku misteriju.

Znam, jer mi je osobno ta činjenica strašno išla na živce dok sam bio vjernik. Na oltaru Isus umire drugi put, a za to vrijeme ljudi žvaču žvake i gledaju vani hoće li kiša. :zubati

zalutala je napisao/la:
Što se tiče dugog života pojedinih zlikovaca, možda im Bog pruža priliku da se pokaju i poprave, pak umjesto u pakao odu u raj.

Dugovječnim zlikovcima pruža priliku da se pokaju i poprave, a istovremeno dopušta milijunima drugih da zbog puno manjih grijeha završe u paklu? Ima smisla.

Ponovno ću citirai uvaženog znanstvenika Primarijusa
Citiram: zamisli sad da znanstvenici tvrde da je život nastao biokemijskim procesima, a ne znaju uopće što su biokemijski procesi ni dali postoje.
Sad ponovno pročitaj što je uvaženi znanstvenik napisao, pa ako ti je i dalje problematično moje razumijevanje napisanog a ne njegova izjava da znanstvenici uopće ne znaju što su biokemijski procesi i da li postoje, što je elementarno nepoznavanje biologije, onda bi se trebao zabrinuti oko svog poznavanja biologije.

Ne izmotavaj se na konto drugih ljudi. Ovdje si sam govorio u svoje ime da si prozreo religiju, da je to mitologija, Bog mitološko biće i slično. I nakon toga svega kažeš da ideš na mise. Rekao si da si bio vjernik, onda znaš što je Sv. misa.

U svakoj misi klanjanje, zahvala i zadovoljština bivaju neizmjerni prinosi, neovisno o konkretnoj raspoloživosti prisutnih kao i svećenika koji misu služi, [color=#BF0000]jer Krist je Svećenik koji prinosi i Žrtva koja se prinosi.
Zbog toga nema savršenijega načina da se klanjamo Bogu nego prikazujući misu, u kojoj je njegov Sin Isus Krist Žrtva i Svećenik.

Sveta misa je “stvarno srce i središte kršćanskoga života
https://www.bitno.net/vjera/sveta-misa- ... og-zivota/

Znači ateist koji Boga smatra mitološkim bićem ide na misu klanjat se tom kako on sam kaže mitološkom biću. Ide na misu za koju zna da je središte kršćanskog života.
Ne znam koga lažeš ili sebe ili nas, no nekog debello lažeš.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 19:41 

dunno je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Kao ateist isto smatraš dužnošću da ideš na mise i klanjaš se Bogu :smajl007
Ups ne Bogu nego kako ti kažeš mitološkom biću.
Ajd daj citat iz Katekizma za tu tvrdnju za odlazak djece u pakao

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 21:43 

zalutala je napisao/la:
Citiram: zamisli sad da znanstvenici tvrde da je život nastao biokemijskim procesima, a ne znaju uopće što su biokemijski procesi ni dali postoje.
Sad ponovno pročitaj što je uvaženi znanstvenik napisao, pa ako ti je i dalje problematično moje razumijevanje napisanog a ne njegova izjava da znanstvenici uopće ne znaju što su biokemijski procesi i da li postoje, što je elementarno nepoznavanje biologije, onda bi se trebao zabrinuti oko svog poznavanja biologije.

Dobronamjerni savjet - prestani se brukat.

Prešli smo već preko toga.

zalutala je napisao/la:
Ne izmotavaj se na konto drugih ljudi. Ovdje si sam govorio u svoje ime da si prozreo religiju, da je to mitologija, Bog mitološko biće i slično. I nakon toga svega kažeš da ideš na mise. Rekao si da si bio vjernik, onda znaš što je Sv. misa.

U svakoj misi klanjanje, zahvala i zadovoljština bivaju neizmjerni prinosi, neovisno o konkretnoj raspoloživosti prisutnih kao i svećenika koji misu služi, jer Krist je Svećenik koji prinosi i Žrtva koja se prinosi. Zbog toga nema savršenijega načina da se klanjamo Bogu nego prikazujući misu, u kojoj je njegov Sin Isus Krist Žrtva i Svećenik.

Znači ateist koji Boga smatra mitološkim bićem ide na misu klanjat se tom kako on sam kaže mitološkom biću. Ide na misu za koju zna da je središte kršćanskog života.

Ja sam svoj stav o tome objasnio. Nema smisla ulaziti u dalju raspravu s nekim tko ne razumije ili se pravi da ne razumije složene rečenice neistomišljenika.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 21:58 

dunno je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Dobronamjerni savjet - prestani se brukat.

Prešli smo već preko toga.

zalutala je napisao/la:

U svakoj misi klanjanje, zahvala i zadovoljština bivaju neizmjerni prinosi, neovisno o konkretnoj raspoloživosti prisutnih kao i svećenika koji misu služi, jer Krist je Svećenik koji prinosi i Žrtva koja se prinosi. Zbog toga nema savršenijega načina da se klanjamo Bogu nego prikazujući misu, u kojoj je njegov Sin Isus Krist Žrtva i Svećenik.

Ja sam svoj stav o tome objasnio. Nema smisla ulaziti u dalju raspravu s nekim tko ne razumije ili se pravi da ne razumije složene rečenice neistomišljenika.

Dobronamjeran savjet. Ti i tvoj uvaženi kolega Primarijus obnovite znanje iz biologije. Sramota je da ljudi koji se pozivaju na znanost tvrde da znanstvenici ne znaju što je i da li postoje biokemijski procesi.
Metabolizmom nazivamo sve biokemijske procese u stanicama, odnosno u organizmu. Razlikujemo reakcije razgradnje (kataboličke reakcije) i reakcije izgradnje (anaboličke reakcije).
https://edutorij.e-skole.hr/share/proxy ... e/j_2.html

Tvoj stav je da ne znaš jesi li došo ili pošo. Malo bi pljuvao Boga i religiju, malo bi išao na mise za koje znaš da su središte kršćanskog života.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 22:35 

Jedno veliko pitanje zahteva kompleksan odgovor kojeg ateizam nije u stanju da da. Vidi se iz tvog odgovora (nista licno).
Hriscanstvo daje kompleksan odgovor, sto govori o daleko vecoj intelektualnoj zahtevnosti hriscanstva u odnosu na ateizam.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 22:40 

zalutala je napisao/la:
Dobronamjeran savjet. Ti i tvoj uvaženi kolega Primarijus obnovite znanje iz biologije. Sramota je da ljudi koji se pozivaju na znanost tvrde da znanstvenici ne znaju što je i da li postoje biokemijski procesi.
Metabolizmom nazivamo sve biokemijske procese u stanicama, odnosno u organizmu. Razlikujemo reakcije razgradnje (kataboličke reakcije) i reakcije izgradnje (anaboličke reakcije).

Tvoj stav je da ne znaš jesi li došo ili pošo. Malo bi pljuvao Boga i religiju, malo bi išao na mise za koje znaš da su središte kršćanskog života.

Poštovana zalutala ti si stvarno zalutala na ovu temu. Ne pratiš igru i zabušaješ.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 22:45 

Jedno veliko pitanje zahteva kompleksan odgovor kojeg ateizam nije u stanju da da. Vidi se iz tvog odgovora (nista licno).
Hriscanstvo daje kompleksan odgovor, sto govori o daleko vecoj intelektualnoj zahtevnosti hriscanstva u odnosu na ateizam.

Kršćanstvo ti daje odgovor kojeg želiš čuti, zašto bi život morao imati nekog višeg smisla? :neznam

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 23:00 

zalutala je napisao/la:

Poštovana zalutala ti si stvarno zalutala na ovu temu. Ne pratiš igru i zabušaješ.

Uvaženi znanstveniče Primarijus osobno sam otvorila ovu temu, tako da vaša tvrdnja da sam na temu zalutala ne stoji :zubati

Itekako pratim igru, primijetila sam da ste nemali broj puta izjavili da se pozivate na znanost, a pokazali ste da ne poznajete elementarne stvari, odnosno tvrdili ste da znanstvenici ne znaju što su i dali postoje biokemijski procesi. Postavila sam vam poveznicu na knjigu iz biologije, da malo obnovite znanje o biokemijskim procesima.
Ne brinite neće biti teško, knjiga je za osnovnu školu :zubati

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 23:06 

zalutala je napisao/la:
Uvaženi znanstveniče Primarijus osobno sam otvorila ovu temu, tako da vaša tvrdnja da sam na temu zalutala ne stoji :zubati

Svaka čast na tom podvigu, ali u tom slučaju bojim se da je tema nadmašila vaše kapacitete i da više ne možete kvalitetno i konstruktivno sudjelovati. :D

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 23:10 

Još bih dodala da ateisti nisu ni svjesni da poštuju većinu Božjih zapovijedi. Ako izostavimo prve tri koje se odnose na Boga, ovih ostalih sedam se itekako može odraziti i na njihov život ako ih prekrše

1.Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!
2.Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!
3.Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!
4.Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude!
5.Ne ubij!
6.Ne sagriješi bludno!
7.Ne ukradi!
8.Ne reci lažna svjedočanstva!
9.Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!
10.Ne poželi nikakve tuđe stvari!

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 23:17 

zalutala je napisao/la:

Svaka čast na tom podvigu, ali u tom slučaju bojim se da je tema nadmašila vaše kapacitete i da više ne možete kvalitetno i konstruktivno sudjelovati. :D

Na osnovu čega to prosuđujete? Nije valjda zbog toga što sam vam postavila poveznicu na knjigu iz biologije za osnovnu? Nije to zbog mojih kapaciteta, nego sam htjela da postupno od jednostavnijih pojmova obnovite znanje o biokemijskim procesima. Ako niste zadovoljni odabirom mogu vam potražiti poveznicu na knjigu iz srednje :zubati

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 23:24 

zalutala je napisao/la:

Na osnovu čega to prosuđujete? Nije valjda zbog toga što sam vam postavila poveznicu na knjigu iz biologije za osnovnu? Nije to zbog mojih kapaciteta, nego sam htjela da postupno od jednostavnijih pojmova obnovite znanje o biokemijskim procesima. Ako niste zadovoljni odabirom mogu vam potražiti poveznicu na knjigu iz srednje :zubati

Što će mi to ateističko zaglupljivanje kad lijepo piše u bibliji sve što trebam znati. :neznam

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: