HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 03:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Par pitanja za ateiste
PostPostano: 27 tra 2023, 14:33 

Haram je napisao/la:

Sama cinjenica da je nasem mozgu nezamislivo zamisliti dokle ide gore a dokle dole, pokazuje da nas nacin razmisljanja, pa tako i razmisljanje o "kreatoru", nema veze s vezom.

Gledaj, ljudima uopće nije bitan kreator sam po sebi nego im je bitno da se njihova egzistencija ne završi sa smrću, a to je moguće jedino tako da postoji taj kreator i da je svemoguć jer ako nas je stvorio i svemoguć je, može nam i omogućit da živimo vječno, ako nas nitko takav nije stvorio onda imamo rok trajanja kao i sve u svemiru. Što bi recimo vjernicima značio bog koji ih je stvorio ako znaju da taj bog nije svemoguć i da nakon smrti nema nastavka ili da je svemoguć ali da nas nije zamislio u nikakvom životu nakon života, kao što vidimo da očito nije zamislio da išta u svemiru traje vječno ako postoji? Misliš da bi mu se klanjali i štovali ga? Ista im je stvar onda jesmo nastali božijom kreacijom ili evolucijom. U korjenu svega je neprihvaćanje smrti i vlastite konačnosti. Ništa drugo. Nikakav smisao, besmisao ni stvoritelj.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 14:41 

dunno je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Opet ateist uči kršćane o kršćanstvu.

Ako ti spomenuta tvrdnja smeta ili ti se čini apsurdnom, onda imaš problem sa sv. Augustinom i sv. Ivanom don Boscom, a ne sa ateistima. :neznam

To vaše tvrdoglavo ignoriranje i bježanje od doktrina vlastite religije u ovakvim raspravama mnogo govori o navedenim doktrinama.

Radije uči Kineze kineski? :001_rolleyes

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 14:45 

Ako se ne slažeš sa sv. Augustinom, sv. Ivanom don Boscom i Katekizmom KC po tom pitanju, nitko te ne tjera da to otvoreno kažeš. Jednostavno zaobiđeš raspravu.

Ozbiljan si forumaš, ne treba ti to trollanje.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 14:56 

Primarijus je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Sama cinjenica da je nasem mozgu nezamislivo zamisliti dokle ide gore a dokle dole, pokazuje da nas nacin razmisljanja, pa tako i razmisljanje o "kreatoru", nema veze s vezom.

Gledaj, ljudima uopće nije bitan kreator sam po sebi nego im je bitno da se njihova egzistencija ne završi sa smrću, a to je moguće jedino tako da postoji taj kreator i da je svemoguć jer ako nas je stvorio i svemoguć je, može nam i omogućit da živimo vječno, ako nas nitko takav nije stvorio onda imamo rok trajanja kao i sve u svemiru. Što bi recimo vjernicima značio bog koji ih je stvorio ako znaju da taj bog nije svemoguć i da nakon smrti nema nastavka? Misliš da bi mu se klanjali i štovali ga? Ista im je stvar onda jesmo nastali božijom kreacijom ili evolucijom. U korjenu svega je neprihvaćanje smrti i vlastite konačnosti. Ništa drugo. Nikakav smisao, besmisao ni stvoritelj.

I ja tako mislim. Btw. jedan od dokaza da je ovo tacno je i to sto mnogi postanu vjernici kad ostare.

Zato me i jest strah smrti. Kad pomislim, tacno mi se smraci pred ocima. Al jednostavno nema smisla da ga jebes (to da je za nas uredjen nekakav garden eden ili dzehenem po zasluzi).

No, da sam lisen religije u potpunosti se ne moze reci. Kulturoloski se mnogo toga prenese. Pa tako i gledam vazda da cinim sto je vise moguce dobrog, npr. dajem prosjacima, pomazem kad nekom nesto zapne itd., i onda se upitam: Da li sam to zaista ucinio u potpunosti lisen svake misli "vratice se dobro dobrim" ili motivisan cistim altruizmom? tja..tesko za reci.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 14:57 

bitno da se njihova egzistencija ne završi sa smrću, a to je moguće jedino tako da postoji taj kreator

Nije mi jasan uvjet da mora postojati kreator. Ako je nužno da postoji kreator, tko je onda stvorio kreatora ? Ako kreatora nitko nije morao stvoriti a vječan je, zašto ne postoji opcija da smo vječni i bez kreatora ?

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 15:24 

VBA2024 je napisao/la:
bitno da se njihova egzistencija ne završi sa smrću, a to je moguće jedino tako da postoji taj kreator

Nije mi jasan uvjet da mora postojati kreator. Ako je nužno da postoji kreator, tko je onda stvorio kreatora ? Ako kreatora nitko nije morao stvoriti a vječan je, zašto ne postoji opcija da smo vječni i bez kreatora ?

Ne postoji, jer kao što dobro znamo, kad umremo, mozak više ne radi, samim time svijest se gasi, a tijelo se polako raspadne, a sve molekule, odnosno atomi koji su nas činili se polako vrate u okolinu, dakle ne postoji mogućnost da naša svijest i um prežive fizičku smrt, jedino ako postoji svemogući kreator koji će nas opet sastaviti i čudesno oživjeti, vjernici vjeruju da će se to dogoditi kad se isus vrati na zemlju, dakle svi koji su dosad umrli su mrtvi, ne postoje, nisu u raju ni u paklu nego se isus treba vratiti i onda će bog opet iz "ničega" sastavit miljarde i miljarde ljudi onakvima kakvi su oni bili prije smrti (navodno bi ljudi trebali biti oživljeni u naponu snage, mada ne znam što bi trebalo biti sa djecom koja nisu doživjela te godine, možda će ostat djeca, a možda će bit onakvi kakvi su trebali da su živjeli duže) i onda će ih takve uskrsnuti na nebo gdje će im se suditi, jedni će u raj, drugi u pakao i kad se sud završi tako će ostat čitavu vječnost, nema pomilovanja ni prava na žalbu niti kazna i nagrada imaju kraja. Ljudi u raju će vječno uživati (što god to značilo), a u paklu zauvijek patiti. Što se tiče patnje u paklu tu naravno imamo totalno različita tumačenja kao kod svega ostalog, od toga da će se ljudi vječno peći u vatri ali neće moći umrijeti do toga da će pakao biti mjesto gdje nema boga i da će ljudi tamo patiti duhovno. Uglavnom patit će vječno kako god patili. To vam je ukratko priča.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 15:29 

dunno je napisao/la:

Ako se ne slažeš sa sv. Augustinom, sv. Ivanom don Boscom i Katekizmom KC po tom pitanju, nitko te ne tjera da to otvoreno kažeš. Jednostavno zaobiđeš raspravu.

Ozbiljan si forumaš, ne treba ti to trollanje.

Nije problem i da se ne složim sa Augustinom. Nije Augustin bezgrešan, čak nije ni papa pa ni katolički katekizam. O toj temi ne znam sve detalje i ne mogu sve pokriti, pa i ne mogu govoriti na pamet.

Onda se nameće pitanje kako onda ti znaš toliko o temi. Ili si završio teološki fakultet ili ponavljaš neki argument sa interneta bez shvaćanja o čemu pričaš. Statistički vjerojatnije je ovo drugo jer se uklapa u redovno ateističko mlaćenje prazne slame koje ovdje tako često vidimo.

Površno izvlačenje iz konteksta uz zaobilaženje bitnog nije argument, možda prije jest trolanje, ali evo opraštam vam jer očito to ne radite namjerno. :001_rolleyes

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 15:58 

Haram je napisao/la:
Zato me i jest strah smrti. Kad pomislim, tacno mi se smraci pred ocima. Al jednostavno nema smisla da ga jebes (to da je za nas uredjen nekakav garden eden ili dzehenem po zasluzi).

Naravno, bilo bi nenormalno da nije, upravo zbog toga religije toliko opstaju jer sve do jedne obečavaju ili raj ili nekakvu reinkarnaciju, uglavnom u osnovi svih je ideja da smrt ne postoji i da nismo konačni. Život je okrutan i u suštini je stalna borba za opstanak i ne šljivi 2% one koji se ne mogu boriti ili ne žele i nema milosti, zato je mnogim ljudima potrebna i religija i kreator koji ih čuva i voli i daje im nekakav smisao, s druge strane imaju samo sumornu realnost ljudskog ograničenog postojanja koje završava smrću. Sad se tu postavlja pitanje jesi li skeptik koji misli svojom glavom ili ćeš prihvatit dogme jer ti govore ono što želiš čuti. Ja to gledam na način da ćeš s jedne strane dobiti poprilično neugodnu istinu koja je ipak istina, a sa druge strane gomilu lažnih obećanja uz cijenu da se staviš pod kontrolu religijskih organizacija i financiraš ih i još da ljudi ne zaborave, a uvijek zaboravljaju i previđaju jako bitnu činjenicu, a to je da ti se otvoreno prijeti posljedicama ako ne želiš pod njihovo okrilje, bilo u ovom ili u navodnom drugom životu. Prijeti ti se ili likvidacijom ili patnjom, zavisno o religiji.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 19:41 

Nije problem i da se ne složim sa Augustinom. Nije Augustin bezgrešan, čak nije ni papa pa ni katolički katekizam. O toj temi ne znam sve detalje i ne mogu sve pokriti, pa i ne mogu govoriti na pamet.

Jest problem, ako si katolik. Jer ako se ne slažeš s Katekizmom, koncilima, Tradicijom... nego selektivno vjeruješ u stvari koje ti dobro zvuče, a ignoriraš one koje ti se ne sviđaju, to onda nije katolička vjera nego neka tvoja osobna religija.

I to je upravo ono što sam spomenuo - svaki vjernik ima neku svoju sliku Boga, u skladu sa svojim uvjerenjima, sklonostima i osobnosti. Tako recimo tvoj Bog nikada ne bi dopustio da dijete od 12 godina završi u paklu samo zato što je u ispovijedi zatajilo bludni grijeh, dok Bog sv. Ivana don Bosca očigledno bi. A navodno vjerujete u istog. :neznam

Onda se nameće pitanje kako onda ti znaš toliko o temi. Ili si završio teološki fakultet ili ponavljaš neki argument sa interneta bez shvaćanja o čemu pričaš. Statistički vjerojatnije je ovo drugo jer se uklapa u redovno ateističko mlaćenje prazne slame koje ovdje tako često vidimo.

Već sam par puta spomenuo odakle mi znanje o ovoj temi, tako da ću zanemariti ad hominem. Bitan je valjda sadržaj.

A zanimljivo mi je kako uvijek kada vam se navode citati crkvenih naučitelja, koncila, Katekizma, bilo što egzaktno iz katoličkog nauka... vi to proglasite mlaćenjem prazne slame. Meni su upravo razna emotivna svjedočanstva i priče o subjektivnim doživljajima Boga koje vi forsirate mlaćenje prazne slame, jer u njima nema ničeg egzaktnog i provjerljivog o čemu bi se moglo raspravljati.

Površno izvlačenje iz konteksta uz zaobilaženje bitnog nije argument, možda prije jest trolanje, ali evo opraštam vam jer očito to ne radite namjerno. :001_rolleyes

Na postavljeni citat mnogima omiljenog sveca odgovoriti "ateist uči kršćane kršćanstvu" i "uči Kineze kineski", bez da se uopće referira na sadržaj, je definicija trollanja.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 20:00 

Dunno, poanta je, Bog je Bog. Kakav je takav je.

Ne postoji moj Bog i nečiji drugi. Jedino mogu ja pogriješit ili netko drugi griješit, uključujući i svece. Mogu ja pogriješiti, možeš ti, može papa. Sve to nimalo ne mijenja stvarnost.

1062 of 2558 - 41.52%

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 20:28 

dunno je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Još molim citat iz Katekizma u kojoj dobi djeca preuzimaju odgovornost za svoje grijehe. Ovdje si lukavo ubacio ispovijed prije pričesti, no to nije dob u kojoj preuzimaju odgovornost za grijehe.

Katekizam crno na bijelo kaže - kada dođeš u godine rasuđivanja, a računa se da je to u dobi kada se prima prva pričest. Ako ti tvrdiš da u katoličkom nauku postoji neka druga dobna granica, slobodno citiraj taj odlomak Katekizma ili crkveni dokument.

A ako ne vjeruješ svetom Augustinu, evo i malo svježiji svetac, sv. Ivan don Bosco: https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/d ... n-o-paklu/ . On upozorava da mnogi dječaci završe u paklu jer ne ispovijedaju grijehe protiv čistoće na ispravan način. Što li je tek sa onima koji ih ne ispovijedaju nikako, a takva je sigurno većina u toj dobi... :zubati

Nice try :zubati
No to nije dob kada se prima prva Sv. Pričest.
Dat ću ti malu natuknicu, kao bivši vjernik sigurno ćeš razumjeti i znati gdje u Katekizmu tražiti citat.
Primio si jedan sakrament koji ti je biskup podijelio. Sjeti se koji je to sakrament.
Ajde sada nađi u Katekizmu i daj citat kada djeca postaju odgovorna za svoje grijehe. Mada se i ta dob ne smatra definitivnom, nego se uzima u obzir i individualna sposobnost rasuđivanja.
Molim citat iz Katekizma, u članku koji se podijelio nigdje se navodi dob

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 20:31 

Citat:
Naprotiv, ne izvlačim se nego ti pomažem da rasprava ostane u okviru znanosti. Nije izvlačenje ako ti ukažem da ne poznaješ elementarne pojmove iz biologije. :zubati

Apsolutno svi su razumjeli što sam htio reći osim tebe, tu ti ja nisam kriv, a ti se pravi luda jer nemaš nikakvog argumenta pa bježiš.

Nemoj da ti sada tražim šta si odgovorio. :zubati

Ajd mi nešto drugo reci. Jesi li pozitivni ili negativni ateist?

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 20:34 

Haram je napisao/la:

Gledaj, ljudima uopće nije bitan kreator sam po sebi nego im je bitno da se njihova egzistencija ne završi sa smrću, a to je moguće jedino tako da postoji taj kreator i da je svemoguć jer ako nas je stvorio i svemoguć je, može nam i omogućit da živimo vječno, ako nas nitko takav nije stvorio onda imamo rok trajanja kao i sve u svemiru. Što bi recimo vjernicima značio bog koji ih je stvorio ako znaju da taj bog nije svemoguć i da nakon smrti nema nastavka? Misliš da bi mu se klanjali i štovali ga? Ista im je stvar onda jesmo nastali božijom kreacijom ili evolucijom. U korjenu svega je neprihvaćanje smrti i vlastite konačnosti. Ništa drugo. Nikakav smisao, besmisao ni stvoritelj.

I ja tako mislim. Btw. jedan od dokaza da je ovo tacno je i to sto mnogi postanu vjernici kad ostare.

No, da sam lisen religije u potpunosti se ne moze reci. Kulturoloski se mnogo toga prenese. Pa tako i gledam vazda da cinim sto je vise moguce dobrog, npr. dajem prosjacima, pomazem kad nekom nesto zapne itd., i onda se upitam: Da li sam to zaista ucinio u potpunosti lisen svake misli "vratice se dobro dobrim" ili motivisan cistim altruizmom? tja..tesko za reci.

Kad si se već dotakao smrti. Kakav bi pogreb želio? S vjerskim obredom ili ateistički?

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 20:59 

Pod uvjetom da postoji, slažem se.

Možda svi mi koji ovdje raspravljamo doživimo negativno iznenađenje kad nas nakon smrti dočeka Allah i sve nas baci u džehenem jer smo ga odbacivali za života. Tko nam garantira da to neće biti slučaj? :neznam

Ne postoji moj Bog i nečiji drugi. Jedino mogu ja pogriješit ili netko drugi griješit, uključujući i svece. Mogu ja pogriješiti, možeš ti, može papa. Sve to nimalo ne mijenja stvarnost.

Katolik koji priznaje da Crkva može biti u zabludi po pitanju vjere je na vrlo skliskom terenu.

zalutala je napisao/la:

Dat ću ti malu natuknicu, kao bivši vjernik sigurno ćeš razumjeti i znati gdje u Katekizmu tražiti citat.
Primio si jedan sakrament koji ti je biskup podijelio. Sjeti se koji je to sakrament.
Ajde sada nađi u Katekizmu i daj citat kada djeca postaju odgovorna za svoje grijehe. Mada se i ta dob ne smatra definitivnom, nego se uzima u obzir i individualna sposobnost rasuđivanja.

Naveo sam ti članke Katekizma prema kojima su djeca obvezna ispovijedati se prije pričesti. Ako nisu odgovorna za grijehe, navedena obveza ne bi imala nikakvog smisla. To što ti nisi u stanju zbrojiti dva i dva, nije moj problem.

Inače, u crkvenom nauku to pitanje uopće nije definitivno određeno. Na istoku se i pričest i krizma dijele bebama, a na zapadu je dob često varirala:
Citat:
Četvrti Lateranski sabor (1215.) u poznatoj izjavi određuje da se vjernici obaju spolova trebaju barem jedanput u godini ispovjediti i o Uskrsu primiti euharistiju »nakon što dođu u godine razlikovanja«.[75] Međutim kada dijete dolazi u dob razlikovanja, tj. rasuđivanja? Sv. Toma kaže da bi to trebalo biti oko 10. ili 11. godine. To znači: djeca su se krizmala u 7. godini, a pričešćivala između 12. i 14. godine. Pio X. određuje da djeca u 7. godini dolaze do dobi rasuđivanja i tada mogu pristupiti pričesti. Tada se po prvi put, poremetio redoslijed: djeca su prvo pristupala ispovijedi i pričesti u 7. godini, a krizma se odgađala do one dobi kada je prije bila pričest, tj. do 12. ili 14. godine.[76]

https://www.vjeraidjela.com/sakrament-potvrde-2/

Čak i kada bismo uzeli tvoju granicu (dob krizme), to ništa suštinski ne mijenja, jer netko star 12 ili 14 godina je i dalje dijete. I da, gleda se individualna zrelost. Dijete od 8-9 godina koje ponižava i ozbiljno maltretira drugo dijete, a sposobno je rasuditi da čini zlo, samim time čini teški grijeh. Neće ga spasiti to što je mlađe od dobi za krizmu, nije to administrativni propis.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 22:03 

dunno je napisao/la:

Opet ateist uči kršćane o kršćanstvu.

Ako ti spomenuta tvrdnja smeta ili ti se čini apsurdnom, onda imaš problem sa sv. Augustinom i sv. Ivanom don Boscom, a ne sa ateistima. :neznam

To vaše tvrdoglavo ignoriranje i bježanje od doktrina vlastite religije u ovakvim raspravama mnogo govori o navedenim doktrinama.

Ako se kosi sa biblijskim doktrinama, nebitne su.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 23:39 

dunno je napisao/la:

Možda svi mi koji ovdje raspravljamo doživimo negativno iznenađenje kad nas nakon smrti dočeka Allah i sve nas baci u džehenem jer smo ga odbacivali za života. Tko nam garantira da to neće biti slučaj? :neznam

Katolik koji priznaje da Crkva može biti u zabludi po pitanju vjere je na vrlo skliskom terenu.

zalutala je napisao/la:

Naveo sam ti članke Katekizma prema kojima su djeca obvezna ispovijedati se prije pričesti. Ako nisu odgovorna za grijehe, navedena obveza ne bi imala nikakvog smisla. To što ti nisi u stanju zbrojiti dva i dva, nije moj problem.

Inače, u crkvenom nauku to pitanje uopće nije definitivno određeno. Na istoku se i pričest i krizma dijele bebama, a na zapadu je dob često varirala:
Citat:
Četvrti Lateranski sabor (1215.) u poznatoj izjavi određuje da se vjernici obaju spolova trebaju barem jedanput u godini ispovjediti i o Uskrsu primiti euharistiju »nakon što dođu u godine razlikovanja«.[75] Međutim kada dijete dolazi u dob razlikovanja, tj. rasuđivanja? Sv. Toma kaže da bi to trebalo biti oko 10. ili 11. godine. To znači: djeca su se krizmala u 7. godini, a pričešćivala između 12. i 14. godine. Pio X. određuje da djeca u 7. godini dolaze do dobi rasuđivanja i tada mogu pristupiti pričesti. Tada se po prvi put, poremetio redoslijed: djeca su prvo pristupala ispovijedi i pričesti u 7. godini, a krizma se odgađala do one dobi kada je prije bila pričest, tj. do 12. ili 14. godine.[76]

https://www.vjeraidjela.com/sakrament-potvrde-2/

Čak i kada bismo uzeli tvoju granicu (dob krizme), to ništa suštinski ne mijenja, jer netko star 12 ili 14 godina je i dalje dijete. I da, gleda se individualna zrelost. Dijete od 8-9 godina koje ponižava i ozbiljno maltretira drugo dijete, a sposobno je rasuditi da čini zlo, samim time čini teški grijeh. Neće ga spasiti to što je mlađe od dobi za krizmu, nije to administrativni propis.

Ali to je dovoljno da utvrdimo da si običan manipulator. Prije si tvrdio da je dob za rasuđivanje prva Sv. Pričest.
Nego kako ide potraga na odgovor koja je dob rasuđivanja? Jel to Sv. Pričest ili Potvrda?
Evo ti još jedna natuknica ;)
Da bi netko mogao pristupiti Svetoj potvrdi mora biti:
kršten
u prijateljstvu s Bogom i ljudima (ne smije imati grijeha, mora se ispovjediti)
prethodno prikladno poučen o vjeri i kadar svojevoljno i svjesno obnoviti svoja obećanja koje je sklopio s Bogom prilikom krštenja. Budući potvrđenici koji su bili kršteni nesvjesno, tj. kao mala djeca moraju obnoviti svoja krsna obećanja koja su kao djeca primila pristankom svojih roditelja, kumova i kršćanske zajednice. Tada se svjesno odriču sotone i ispovijedaju krsnu vjeru. Osoba mora biti u dobi rasuđivanja, tj. mora biti svjesna svojih postupaka da bi mogla biti potvrđena. Iznimka je smrtna pogibelj kada se i smiju krizmati i djeca koja nisu dostigla dob rasuđivanja.

Ups nije dob prve Sv. Pričesti nego Potvrde. Jel nam to govori da si malo manipulirao citatima iz Katekizma :zubati

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveta_potvrda

Vrh

PostPostano: 27 tra 2023, 23:43 

Tugica. Naš dunno gorljivi ateist koji ide na mise manipulirao citatima iz Katekizma. Tvrdio da je dob rasuđivanja prva Sv. Pričest i izvlačio iz konteksta citate kojima je to dokazivao, no dob rasuđivanja je sakrament Potvrde ili Krizma. Dunno kako ćeš tako manupilativan u nedjelju na misu?

Da bi netko mogao pristupiti Svetoj potvrdi mora biti:

kršten
u prijateljstvu s Bogom i ljudima (ne smije imati grijeha, mora se ispovjediti)
prethodno prikladno poučen o vjeri i kadar svojevoljno i svjesno obnoviti svoja obećanja koje je sklopio s Bogom prilikom krštenja. Budući potvrđenici koji su bili kršteni nesvjesno, tj. kao mala djeca moraju obnoviti svoja krsna obećanja koja su kao djeca primila pristankom svojih roditelja, kumova i kršćanske zajednice. Tada se svjesno odriču sotone i ispovijedaju krsnu vjeru. Osoba mora biti u dobi rasuđivanja, tj. mora biti svjesna svojih postupaka da bi mogla biti potvrđena. Iznimka je smrtna pogibelj kada se i smiju krizmati i djeca koja nisu dostigla dob rasuđivanja.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveta_potvrda

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 00:05 

Još jedna tugica. Još jedan tekst koji dokazuje da je naš dunno manipulirao citatima iz Katekizma i tako dokazivao da je dob rasuđivanja prva Sv. Pričest. Sva sreća da dunno koji je odbacio Boga ide na mise, na misi bi mogao kako on kaže mitološko biće zamoliti za oprost. Dunno dunno to što ti radiš zove se manipulacija i u religijskom i u ateističkom rječniku

smatra se osnovnom dobi za primanje sakramenta potvrde “dob rasuđivanja”. No u smrtnoj pogibelji treba potvrditi i djecu, čak i ako nisu još dostigli dob rasuđivanja.

https://www.bitno.net/vjera/formacija/k ... -s-crkvom/

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 00:32 

kad umremo, mozak više ne radi, samim time svijest se gasi

Dakle svijest se gasi u trenutku moždane smrti. S obzirom na "broken reality experiment" i teorije koje su na osnovu toga nastale, da li se osoba koja vjeruje da se svijest ne gasi (nestaje?) već odspaja od posmrtnih ostataka i nastavlja svoju egzistenciju u dimenzijski proširenom prostoru na frekvencijama koje nisu osjetne "živima" može smatrati vjernikom ? Ili je temelj vjere zapravo vjera u kreatora ?

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 08:55 

@zalutala, svatko ovdje može jasno vidjeti što sam ja napisao i što si ti napisala. Sve je bjelodano, i moje "manipulacije" i tvoje izvrsno razumijevanje kanonskih propisa.

Neka ostane na tome.

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 09:51 

Jednostavnom pretragom, dovoljno je u pretraživač upisati: dob rasuđivanja Katekizam, dođe se do saznanja da je dob rasuđivanja sakrament Potvrde a ne prva Sv. Pričest kako je to dunno tvrdio. Svatko može provjeriti, izbacuje samo tekstove vezane uz Potvrdu. Evo što Katekizam kaže koja je dob rasuđivanja
smatra se osnovnom dobi za primanje sakramenta potvrde "dob rasudjivanja". No u smrtnoj pogibelji treba potvrditi i djecu, cak i ako nisu jos dostigli dob rasudjivanja.
http://www.intratext.com/IXT/SCR0001/_P5N.HTM

A sad da vidimo što je manipulacija

manipulacija (prema lat. manipulus: rukovet, svežanj), rukovanje, raspolaganje, upravljanje, upotrebljavanje, stručan način rada; u prenesenom značenju, upravljanje ljudskim ponašanjem; iskorištavanje ljudskih navika i sklonosti u određene svrhe; vješto varanje, podvaljivanje.

https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=38638

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 09:58 

Rezime do sada viđenog, naravno iz mog kuta gledišta. Osobno nemam neko veliko znanje, no iz viđenih upisa pojedinih ateista na ovoj temi, ne generaliziram, vidim da ni svi ateisti nisu baš toliko znanstveno potkovani kako se to voli tvrditi.
Također sam primijetila i određenu sklonost manipulacijama.
Mirne duše mogu zaključiti da odbacivanjem Boga i prelaskom u ateizam ne bih bila puno pametnija a ni poštenija.
Imate li još koji razlog zbog kojeg bih odbacila Boga i postala ateist?

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 10:12 

dunno je napisao/la:

Možda ovo, a možda ono. :zubati

Dobijam dojam da ti to vidiš kao demokraciju. Kakve koristi ako se i složim s tobom, ja nemam pravo glasa, što god napišem to neće nimalo promijeniti stvarnost. Za svaki slučaj da se ogradim, nisam direktor svemira. :zubati

1062 of 2558 - 41.52%

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 10:25 

Dobijam dojam da ti to vidiš kao demokraciju. Kakve koristi ako se i složim s tobom, ja nemam pravo glasa, što god napišem to neće nimalo promijeniti stvarnost. Za svaki slučaj da se ogradim, nisam direktor svemira. :zubati

Pa rekao sam da se slažem s tim. Poanta je u tome da postoji mogućnost i da nas sve nakon smrti dočeka Allah i baci nas u pakao jer smo odbacivali islam (nitko nam ne može 100% garantirati da to nije slučaj). A činjenica je da se ni ja ni ti ne zabrinjavamo previše oko te mogućnosti, opravdano je smatramo zanemarivom.

Zašto? Zato što su nam dokazi za istinitost tog scenarija smiješni i neuvjerljivi.

Sva priča se svodi na to.

Vrh

PostPostano: 28 tra 2023, 10:32 

dunno je napisao/la:

Pa rekao sam da se slažem s tim. Poanta je u tome da postoji mogućnost i da nas sve nakon smrti dočeka Allah i baci nas u pakao jer smo odbacivali islam (nitko nam ne može 100% garantirati da to nije slučaj). A činjenica je da se ni ja ni ti ne zabrinjavamo previše oko te mogućnosti, opravdano je smatramo zanemarivom.

Zašto? Zato što su nam dokazi za istinitost tog scenarija smiješni i neuvjerljivi.

Sva priča se svodi na to.

Slažem se. :palacgore1

1062 of 2558 - 41.52%

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: