|
|
Stranica: 19/24.
|
[ 586 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 15:45 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Po definiciji koju si ti dao, ispada da se duša kreira u isto vrijeme kada dođe do spoja dvije fizičko-biološke komponente (začeće), što sugerira da ne postoji prije tog ovozemaljskog akta. On svih ponuđenih odgovora, ta je najmanje logična.
To su new age zbunjoze o tzv podsvijesti,samosvijesti,preegzistenciji duša,reinkarnacije itd.Biblija je jasna po tom pitanju.Pisao sam o paraleli sa kutijom-kad se izvade ekseri iz drvene kutije,ostanu daske i ekseri-gdje je kutija?Ako baš nekog zanima,možemo i u dublje stvari,preko hebrejskog i grčkog npr.,da ljudi shvate da je čovjek cjelina,nema posebne duše,nema posebnog tijela,uma,samosvijesti,osjećaja,želja i sl.,postoji samo čovjek kao cjelina.Duhovna ili materijalna komponenta ne postoji kao samosvjesni samostalni dio čovjeka. Citat: Po Bibliji su postojala dva elementa od kojih je čovjek stvoren. Prvo je prah zemaljski: “Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog .” Zatim piše u Bibliji: “i u nosnice mu udahne dah života”. U originalu, u hebrejskom tekstu stoji “nišmat haim”. Dalje tekst kaže: “Tako postane čovjek živa duša”, original kaže “nefeš haja”.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 16:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76660 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
useless je napisao/la: New ageovska filozofija. Popularno u zadnje vrijeme, bar sam 2-3 hollywoodska filma pogledao na neku varijaciju reinkarnacije ove godine.
Toma Akvinski je za stvaranje svijeta pričao nešto tipa da je u jednom trenutku stvoren ali da postoji vječno jer Bog nije limitiran linearnim poimanjem vremena. Možda je takva neka shema i za dušu. A po cemu je Toma Akvinski ekspert za kozmologiju i pitanje svijesti?
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76660 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Jednostavno sam pomislio da se odgovor na teško pitanje "što se događa nakon što umremo" možda može pronaći gledanjem unatrag umjesto naprijed. To uopće nije teško pitanje.Biblija je tu veoma jasna.Smrt (govorimo o tzv. prvoj smrti,prirodnoj,pod koju svi potpadamo,i dobri i zli,privremena) je u biti san,i Biblija to opisuje baš tako.San koji briše vrijeme,tako vrijeme do Kristovog drugog dolaska svima traje isto,i onom tko je umro prije 3000 g i onom tko je umro prije par dana-trenutak. Citat: Ne znamo je li ova moja jadna napaćena duša (slažemo se da su duša i samosvijest dvije različite stvari?!) leluja/luta (na neodređeno vrijeme, ili vječnost?)
Duša.samosvijest,um,čovjek kao biće-to je nedjeljivo.Ne postoji duša kao samostalan,samosvjestan i sl. element.Čovjek nije dualan,čovjek je duša u kompletu. Citat: Čovjek je duša, on nema dušu,cijeli čovek je duša.Čitajte Bibliju,sve piše..
Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.
Po Bibliji su postojala dva elementa od kojih je čovjek stvoren. Prvo je prah zemaljski: “Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog .” Zatim piše u Bibliji: “i u nosnice mu udahne dah života”. U originalu, u hebrejskom tekstu stoji “nišmat haim”. Dalje tekst kaže: “Tako postane čovjek živa duša”, original kaže “nefeš haja”.
Izraz “nišmat haim” ili “duh životni” u Bibliji ne predstavlja neki svjesni element. To se može potvrditi činjenicom da i biljke imaju “nišmat haim”, i životinje imaju “nišmat haim”. Engleski komentatori i teolozi ovo prevode obično sa “spark of life”, što znači: “iskra života, princip života”,nešto što čini neki entitet živim. “Nišmat haim” nije svjesni deo, to je iskra života, to je princip života. Može se reći da je to bio prvi dah koji je Bog udahnuo u nos Adama.
Preko 800 puta u Starom Zavjetu se spominje reč “nefeš”. “Nefeš” označava cijelog čovjeka.Često i sami kažemo: “Koliko duša ovde ima? (na forumu npr.)”,što podrazumijeva čovjeka u cjelini.
Glede besmrtnosti duše,Biblija je jasna tko ima jedini besmrtnost: 1.Timoteju... Citat: Njega će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga nitko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen. Sve ostala tumačenja i učenja o besmrtnosti duše,jesu posljedica uvlačenja paganizama tipa egipatske religije,preko kojih se preneseno u Grčku,preko svećenika i vjernika tajnih religioznih kultova-dionizijskih i orfičkih,Pitagora,pa Platon...pa perzijskog zoroastrizma-dualizma itd. U pozadini svega je Sotonina laž-nećete vi umrijeti! Markan prakticira interesantnu verziju mesijanskog judaizma. Ovo sto si opisao je Olam Ha-Ba + Isus Krist.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Po definiciji koju si ti dao, ispada da se duša kreira u isto vrijeme kada dođe do spoja dvije fizičko-biološke komponente (začeće), što sugerira da ne postoji prije tog ovozemaljskog akta. On svih ponuđenih odgovora, ta je najmanje logična.
To su new age zbunjoze o tzv podsvijesti,samosvijesti,preegzistenciji duša,reinkarnacije itd.Biblija je jasna po tom pitanju.Pisao sam o paraleli sa kutijom-kad se izvade ekseri iz drvene kutije,ostanu daske i ekseri-gdje je kutija?Ako baš nekog zanima,možemo i u dublje stvari,preko hebrejskog i grčkog npr.,da ljudi shvate da je čovjek cjelina,nema posebne duše,nema posebnog tijela,uma,samosvijesti,osjećaja,želja i sl.,postoji samo čovjek kao cjelina.Duhovna ili materijalna komponenta ne postoji kao samosvjesni samostalni dio čovjeka. Citat: Po Bibliji su postojala dva elementa od kojih je čovjek stvoren. Prvo je prah zemaljski: “Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog .” Zatim piše u Bibliji: “i u nosnice mu udahne dah života”. U originalu, u hebrejskom tekstu stoji “nišmat haim”. Dalje tekst kaže: “Tako postane čovjek živa duša”, original kaže “nefeš haja”. Ja nemam te zbunjoze, bile one old age ili new age jer ne čitam (niti gledam) bilo što vezano za tu tematiku. Ovo je samo pokušaj primjene logike u rezoniranju na područje dogmatike. Možeš ponoviti X puta "čovjek je cjelina", ali meni to ništa ne znači u kontekstu upućenih konkretnih pitanja o simbiozi duše, samosvijesti, tijela, te interakcije fizičko-biološkog i duhovnog. Najlogičnije objašnjenje je: Ne postojim -> Postojim dok ferceraju moždane sinapse ("postojim" na razini životinje do razvijanja samosvijesti, odnosno do iza 1 rođendana) -> Ne postojim Gašenje televizora me ne plaši, više me plaši ideja jadne duše koja je čekala u nekom vremenskom vakuumu (koji je možda bilijun ovozemaljskih godina) da se upoznaju moj stari i stara. Od toga me još više straši pomisao na ideju da je duša svevremenska i da samo preskače od tijela do tijela, bilo to u ovom univerzumu kretajući se kroz povijest, ili skakanje u istog Ministra ali u neograničenom broju paralelnih univerzuma.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:27 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: useless je napisao/la: New ageovska filozofija. Popularno u zadnje vrijeme, bar sam 2-3 hollywoodska filma pogledao na neku varijaciju reinkarnacije ove godine.
Toma Akvinski je za stvaranje svijeta pričao nešto tipa da je u jednom trenutku stvoren ali da postoji vječno jer Bog nije limitiran linearnim poimanjem vremena. Možda je takva neka shema i za dušu. A po cemu je Toma Akvinski ekspert za kozmologiju i pitanje svijesti? Toma je također unio neka diskutabilna učenja u kršćanstvo,pokušao da pomiri Platona i Augustina itd.Široka tema. Robbie MO je napisao/la: Markan prakticira interesantnu verziju mesijanskog judaizma.
U mojoj Bibliji (Jeruzalemska) doslovno piše komentar -Kršćanstvo je u biti,judaizam,kojem su se ostvarila vjekovna nadanja u osobi i liku našeg Boga-Isusa Krista . Ministry of Sound je napisao/la: Gašenje televizora me ne plaši, više me plaši ideja jadne duše koja je čekala u nekom vremenskom vakuumu (koji je možda bilijun ovozemaljskih godina) da se upoznaju moj stari i stara.
Od toga me još više straši pomisao na ideju da je duša svevremenska i da samo preskače od tijela do tijela, bilo to u ovom univerzumu kretajući se kroz povijest, ili skakanje u istog Ministra ali u neograničenom broju paralelnih univerzuma. Nema čekanja.Nije svevremenska,ne preskače tijela (nema reinkaracije).Tvoja je,jedina,unikatna,kao sastavni dio tebe-cjeline duhovne (tvog karaktera,uma,osjećaja itd.) i materijalne komponente.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Mar-kan je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: A po cemu je Toma Akvinski ekspert za kozmologiju i pitanje svijesti?
Toma je također unio neka diskutabilna učenja u kršćanstvo,pokušao da pomiri Platona i Augustina itd.Široka tema. Ministry of Sound je napisao/la: Gašenje televizora me ne plaši, više me plaši ideja jadne duše koja je čekala u nekom vremenskom vakuumu (koji je možda bilijun ovozemaljskih godina) da se upoznaju moj stari i stara.
Od toga me još više straši pomisao na ideju da je duša svevremenska i da samo preskače od tijela do tijela, bilo to u ovom univerzumu kretajući se kroz povijest, ili skakanje u istog Ministra ali u neograničenom broju paralelnih univerzuma. Nema čekanja.Nije svevremenska,ne preskače tijela (nema reinkaracije).Tvoja je,jedina,unikatna,kao sastavni dio tebe-cjeline duhovne (tvog karaktera,uma,osjećaja itd.) i materijalne komponente. Je li postojanje duše prethodi mojoj fizičkoj kreaciji ili ne?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:42 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Toma je također unio neka diskutabilna učenja u kršćanstvo,pokušao da pomiri Platona i Augustina itd.Široka tema.
Nema čekanja.Nije svevremenska,ne preskače tijela (nema reinkaracije).Tvoja je,jedina,unikatna,kao sastavni dio tebe-cjeline duhovne (tvog karaktera,uma,osjećaja itd.) i materijalne komponente.
Je li postojanje duše prethodi mojoj fizičkoj kreaciji ili ne? Da i ne.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:44 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Je li postojanje duše prethodi mojoj fizičkoj kreaciji ili ne? Ne.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:49 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Je li postojanje duše prethodi mojoj fizičkoj kreaciji ili ne? Ne. Duša se udahnjuje u tijelo ali "duša" nekog drugog prethodi tvojoj kreaciji. Tako da djelimično.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:52 |
|
|
@Markan 1.Timoteju... Citat: Njega će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga nitko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen. Sve ostala tumačenja i učenja o besmrtnosti duše,jesu posljedica uvlačenja paganizama tipa egipatske religije,preko kojih se preneseno u Grčku,preko svećenika i vjernika tajnih religioznih kultova-dionizijskih i orfičkih,Pitagora,pa Platon...pa perzijskog zoroastrizma-dualizma itd. U pozadini svega je Sotonina laž-nećete vi umrijeti! [/quote] Kršćanstvo izučava da je duša besmrtna, tijelo je to koje umire. Duša ne može umrijeti ali može preći iz jedne u drugi svijet.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 17:53 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Je li postojanje duše prethodi mojoj fizičkoj kreaciji ili ne? Ne. Orleanski kaže da je ona oduvijek tu, ergo prethodi. Ipak je on čovjek iz struke, mada znam da ovo nije egzaktna znanost i da svako vjerske tekstove može interpretirati kako hoće. No, ako ne postoji, zar nije smiješno da se ta duša kreira u egzaktnom trenutku oplođenja, znači jedne biološke ovosvjetovne funkcije, kada to što je spojeno nema ni najmanje svojstvo nečega što bi se moglo nazvati individuom.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 18:36 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: No, ako ne postoji, zar nije smiješno da se ta duša kreira u egzaktnom trenutku oplođenja, znači jedne biološke ovosvjetovne funkcije, kada to što je spojeno nema ni najmanje svojstvo nečega što bi se moglo nazvati individuom. Ako sam te razumio,ti misliš da Bog drži "duše" u ladicama i dila ih po potrebi? Mi možemo o tome polemisati,ali Biblija nam jasno govori kako je čovjek stvoren,i od čega.Dakle,Bog daje početnu iskru,On je davalac i izvor života,roditelji nam samo prenose život putem začeća.Kao kad upalimo električni uređaj ili auto,dok smo spojeni na Izvor,mi smo i živi.Od začeća do smrti. To što je spojeno ima sve osobine živog bića,i po teologiji i po biologiji,sa potencijalom razvoja u svim segmentima,i duhovnom i materijalnom.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 19:59 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17411 Lokacija: יום טוב
|
da ubacim i ja koju pametnu. Ministry of Sound je napisao/la: , kada to što je spojeno nema ni najmanje svojstvo nečega što bi se moglo nazvati individuom. ako govoriš o oplođenoj jajnoj stanici - čisto s biološkog gledišta, da ima sva svojstva individue. zapisana u genima - pola od oca, pola od majke. to što znanost ne može do neke kasnije faze ljudskog života odrediti ta svojstva, ne znači da ona ne postoje.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 21:46 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2011, 18:04 Postovi: 705 Lokacija: Hercegovina
|
Mar-kan je napisao/la: orleanski je napisao/la: Tijelo je propadljivo. Duša je besmrtna.
Gdje u Bibliji piše da je duša besmrtna,gdje stoji pridjev besmrtan uz bilo koju imenicu vezano uz dušu? Btw,zar nije samo Bog besmrtan? Gdje piše da duša nije besmrtna?
_________________ It iz aj.
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 14 sij 2015, 21:55 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: No, ako ne postoji, zar nije smiješno da se ta duša kreira u egzaktnom trenutku oplođenja, znači jedne biološke ovosvjetovne funkcije, kada to što je spojeno nema ni najmanje svojstvo nečega što bi se moglo nazvati individuom. Ako sam te razumio,ti misliš da Bog drži "duše" u ladicama i dila ih po potrebi? Mi možemo o tome polemisati,ali Biblija nam jasno govori kako je čovjek stvoren,i od čega.Dakle, Bog daje početnu iskru,On je davalac i izvor života,roditelji nam samo prenose život putem začeća.Kao kad upalimo električni uređaj ili auto,dok smo spojeni na Izvor,mi smo i živi.Od začeća do smrti. To što je spojeno ima sve osobine živog bića,i po teologiji i po biologiji,sa potencijalom razvoja u svim segmentima,i duhovnom i materijalnom. Ključ je u ovom dijelu. I moje (retoričko) pitanje tiče se ove iskre (kako je ti nazivaš): Nastaje li ona Božjim davanjem? Složit ćemo se da dah ne nastaje samim davanjem. Ovaj element proizlazi iz Priče o stvaranju u kojoj čovjek oživljuje tako što Bog u njega udahnjuje dah života. Taj dah je u Bogu. Već postoji.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 13:50 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Gdje u Bibliji piše da je duša besmrtna,gdje stoji pridjev besmrtan uz bilo koju imenicu vezano uz dušu? Btw,zar nije samo Bog besmrtan? Gdje piše da duša nije besmrtna? Gdje ti vidiš "dušu" samostalnu? Citat: Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša. (nefeš haja) “Nefeš” označava cijelog čovjeka. Btw,ako je čovjek u cjelini nefeš haja-gdje piše da je on takav besmrtan?
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 13:56 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: da ubacim i ja koju pametnu. Ministry of Sound je napisao/la: , kada to što je spojeno nema ni najmanje svojstvo nečega što bi se moglo nazvati individuom. ako govoriš o oplođenoj jajnoj stanici - čisto s biološkog gledišta, da ima sva svojstva individue. zapisana u genima - pola od oca, pola od majke. to što znanost ne može do neke kasnije faze ljudskog života odrediti ta svojstva, ne znači da ona ne postoje. Ne moraš to meni objašnjavati, ipak sam se najviše angažirao oko populariziranja DNK analiza. To su linije softverskog koda, daleko od osobnosti u tom trenutku. A prevelik fokus na začeće (prirodno ili sada umjetno) kao okidač koji u tom trenutku u tijelo "udahnuje" dušu je problematičan jer neće izdržati pitanja koja će nametnuti znanost. Za naših života će (ako nije već u tajnosti) biti klonirano i prvo ljudsko biće. Kloniranje eliminira koncept začeća (oplođenja), ukoliko crkva ne proširi definiciju. Kreiranje vlastite fotokopije (prenošenje mojih 46 kromosoma), kreira biće čije postojanje nije bilo "zapisano u zvijezdama" pa se postavlja pitanje - čija mu se duša udjeljuje - pogotovo ako sam ja i dalje među živima? Ta mogućnost najviše ruši taj navodni determinizam oko duše kao unikata, i cijelu priču svodi na samosvijest (koja je proizvod biologije, već spomenuti razvoj moždanih sinapsi).
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 14:10 |
|
|
orleanski je napisao/la: Ključ je u ovom dijelu. I moje (retoričko) pitanje tiče se ove iskre (kako je ti nazivaš): Nastaje li ona Božjim davanjem? Složit ćemo se da dah ne nastaje samim davanjem. Ovaj element proizlazi iz Priče o stvaranju u kojoj čovjek oživljuje tako što Bog u njega udahnjuje dah života. Taj dah je u Bogu. Već postoji.
Iskra života nije duša,.To nije svjesni element.Bog je u beživotno tijelo udahnuo dah života, životnu silu,i tako je čovjek postao živa duša, individualno biće. “Dah” ili “duh” u Bibliji se nikada ne izjednačuje sa “dušom”. “Duša” je sam čovjek, a “dah” je sastavni dio čovjeka. Da izraz “živa duša” ne znači i “besmrtna duša” proizlazi i iz činjenice da se tim izrazom označavaju i stvorenja niža od čovjeka.Više puta hebrejski izraz “nefeš” (duša) upotrebljen je na niža stvorenja - životinje, prije nego što je primjenjen i na čovjeka (Postanak 1.) Živi čovjek u kome je “dah života” ili “duh”, ne posjeduje time besmrtnost,jer je taj “dah života” u njemu samo za izvjesno vrijeme,a ne za vječnost.U trenutku smrti dah mu se oduzima,i čovjek odlazi u grob,vraća se u prah: Citat: Psalam 146... "Iziđe li duh iz njega, u zemlju svoju on se vraća i propadaju sve misli njegove." Udahnjivanjem životnog daha čovjek je postao živa duša ili biće.Srce je počelo da mu kuca, krv teče,mozak misli,a životni procesi da se odvijaju.Prilikom smrti dešava se obrnut proces - Bog uzima od čovjeka životni dah,srce prestaje da kuca,tok krvi se zaustavlja,um prestaje da djeluje i životni procesi se gase.Čovjek se vraća u prah,u isto beživotno stanje odakle je došao.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 14:17 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Za naših života će (ako nije već u tajnosti) biti klonirano i prvo ljudsko biće. Kloniranje eliminira koncept začeća (oplođenja), ukoliko crkva ne proširi definiciju. Kreiranje vlastite fotokopije (prenošenje mojih 46 kromosoma), kreira biće čije postojanje nije bilo "zapisano u zvijezdama" pa se postavlja pitanje - čija mu se duša udjeljuje - pogotovo ako sam ja i dalje među živima?
Ta mogućnost najviše ruši taj navodni determinizam oko duše kao unikata, i cijelu priču svodi na samosvijest (koja je proizvod biologije, već spomenuti razvoj moždanih sinapsi). Nismo mi,ljudi,izmislili stanice,jajne ćelije itd.Nismo mi izmislili život sam po sebi,niti ga možemo dati sami po sebi,osim što smo pronašli način za prenošenje istog na neki drugi način osim klasike. Tvoja kopija je samo tvoja genetska kopija,a gdje je tu duhovna komponenta-karakter,emocije,intelekt...?Kako ćeš to kopirati? Duša je čovjek u cjelini,da ponovim.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 14:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Za naših života će (ako nije već u tajnosti) biti klonirano i prvo ljudsko biće. Kloniranje eliminira koncept začeća (oplođenja), ukoliko crkva ne proširi definiciju. Kreiranje vlastite fotokopije (prenošenje mojih 46 kromosoma), kreira biće čije postojanje nije bilo "zapisano u zvijezdama" pa se postavlja pitanje - čija mu se duša udjeljuje - pogotovo ako sam ja i dalje među živima?
Ta mogućnost najviše ruši taj navodni determinizam oko duše kao unikata, i cijelu priču svodi na samosvijest (koja je proizvod biologije, već spomenuti razvoj moždanih sinapsi). Nismo mi,ljudi,izmislili stanice,jajne ćelije itd.Nismo mi izmislili život sam po sebi,niti ga možemo dati sami po sebi,osim što smo pronašli način za prenošenje istog na neki drugi način osim klasike. Tvoja kopija je samo tvoja genetska kopija,a gdje je tu duhovna komponenta-karakter,emocije,intelekt...?Kako ćeš to kopirati? Duša je čovjek u cjelini,da ponovim. Ej, ako vrijeđaš mog klona, ko da vrijeđaš mene (doslovno!), na skliskom si terenu! Uz identične gene, i uz identičan razvoj i okružje (koje je doduše nemoguće rekreirati), dobijaš biće koje je po svemu identično originalu, uključujući sve komponente koje kontrolira mozak (karakter, emocije i intelekt), znači samosvijest koju ljudi greškom proglašuju dušom.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 14:29 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Nismo mi,ljudi,izmislili stanice,jajne ćelije itd.Nismo mi izmislili život sam po sebi,niti ga možemo dati sami po sebi,osim što smo pronašli način za prenošenje istog na neki drugi način osim klasike. Tvoja kopija je samo tvoja genetska kopija,a gdje je tu duhovna komponenta-karakter,emocije,intelekt...?Kako ćeš to kopirati? Duša je čovjek u cjelini,da ponovim. Ej, ako vrijeđaš mog klona, ko da vrijeđaš mene (doslovno!), na skliskom si terenu! Uz identične gene, i uz identičan razvoj i okružje ( koje je doduše nemoguće rekreirati), dobijaš biće koje je po svemu identično originalu, uključujući sve komponente koje kontrolira mozak (karakter, emocije i intelekt), znači samosvijest koju ljudi greškom proglašuju dušom. Sam si i odgovorio-nemoguće je imati 2 potpuno iste jedinke.Dovoljna je mikrosekunda da stvari krenu drugim tijekom i različitim razvojem svake jedinke...
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 16:47 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: orleanski je napisao/la: Ključ je u ovom dijelu. I moje (retoričko) pitanje tiče se ove iskre (kako je ti nazivaš): Nastaje li ona Božjim davanjem? Složit ćemo se da dah ne nastaje samim davanjem. Ovaj element proizlazi iz Priče o stvaranju u kojoj čovjek oživljuje tako što Bog u njega udahnjuje dah života. Taj dah je u Bogu. Već postoji.
Iskra života nije duša,.To nije svjesni element.Bog je u beživotno tijelo udahnuo dah života, životnu silu,i tako je čovjek postao živa duša, individualno biće. “Dah” ili “duh” u Bibliji se nikada ne izjednačuje sa “dušom”. “Duša” je sam čovjek, a “dah” je sastavni dio čovjeka. Da izraz “živa duša” ne znači i “besmrtna duša” proizlazi i iz činjenice da se tim izrazom označavaju i stvorenja niža od čovjeka.Više puta hebrejski izraz “nefeš” (duša) upotrebljen je na niža stvorenja - životinje, prije nego što je primjenjen i na čovjeka (Postanak 1.) Živi čovjek u kome je “dah života” ili “duh”, ne posjeduje time besmrtnost,jer je taj “dah života” u njemu samo za izvjesno vrijeme,a ne za vječnost.U trenutku smrti dah mu se oduzima,i čovjek odlazi u grob,vraća se u prah: Citat: Psalam 146... "Iziđe li duh iz njega, u zemlju svoju on se vraća i propadaju sve misli njegove." Udahnjivanjem životnog daha čovjek je postao živa duša ili biće.Srce je počelo da mu kuca, krv teče,mozak misli,a životni procesi da se odvijaju.Prilikom smrti dešava se obrnut proces - Bog uzima od čovjeka životni dah,srce prestaje da kuca,tok krvi se zaustavlja,um prestaje da djeluje i životni procesi se gase.Čovjek se vraća u prah,u isto beživotno stanje odakle je došao. Slažem se ovdje s tobom, ali uz jednu pretpostavku, koju si ti ovdje i sam spomenuo. Suprotno klasičnim očekivanjima (čovjek = duša + tijelo), uvjeren sam da čovjeku treba dodati još jednu neovisnu komponentu - duh. Duša nije isto što i duh. Duša je vječna. Duh je privremen.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 17:07 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Iskra života nije duša,.To nije svjesni element.Bog je u beživotno tijelo udahnuo dah života, životnu silu,i tako je čovjek postao živa duša, individualno biće. “Dah” ili “duh” u Bibliji se nikada ne izjednačuje sa “dušom”. “Duša” je sam čovjek, a “dah” je sastavni dio čovjeka. Da izraz “živa duša” ne znači i “besmrtna duša” proizlazi i iz činjenice da se tim izrazom označavaju i stvorenja niža od čovjeka.Više puta hebrejski izraz “nefeš” (duša) upotrebljen je na niža stvorenja - životinje, prije nego što je primjenjen i na čovjeka (Postanak 1.)
Živi čovjek u kome je “dah života” ili “duh”, ne posjeduje time besmrtnost,jer je taj “dah života” u njemu samo za izvjesno vrijeme,a ne za vječnost.U trenutku smrti dah mu se oduzima,i čovjek odlazi u grob,vraća se u prah:
Udahnjivanjem životnog daha čovjek je postao živa duša ili biće.Srce je počelo da mu kuca, krv teče,mozak misli,a životni procesi da se odvijaju.Prilikom smrti dešava se obrnut proces - Bog uzima od čovjeka životni dah,srce prestaje da kuca,tok krvi se zaustavlja,um prestaje da djeluje i životni procesi se gase.Čovjek se vraća u prah,u isto beživotno stanje odakle je došao.
Slažem se ovdje s tobom, ali uz jednu pretpostavku, koju si ti ovdje i sam spomenuo. Suprotno klasičnim očekivanjima (čovjek = duša + tijelo), uvjeren sam da čovjeku treba dodati još jednu neovisnu komponentu - duh. Duša nije isto što i duh. Duša je vječna. Duh je privremen. Smatraš da u čovjeku postoji neko svjesno biće koje nadživljuje smrt tijela? Kasnije ću se vratiti na Nz grčke pojmove 'psyche-dušu' i 'pneuma-duh',njihovom smislu u odnosu na hebrejske izraze iz Sz 'nefeš' i 'ruah'.
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 23:41 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Smatraš da u čovjeku postoji neko svjesno biće koje nadživljuje smrt tijela?
Kasnije ću se vratiti na Nz grčke pojmove 'psyche-dušu' i 'pneuma-duh',njihovom smislu u odnosu na hebrejske izraze iz Sz 'nefeš' i 'ruah'.
Ne biće nego dio čovjeka. Ne mogu ne vjerovati da postoji ono nešto što je vječno i svjesno. Ako nema (samo)svijesti, kako ćemo poznavati ono što dolazi nakon druge "smrti"?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 15 sij 2015, 23:56 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Smatraš da u čovjeku postoji neko svjesno biće koje nadživljuje smrt tijela?
Kasnije ću se vratiti na Nz grčke pojmove 'psyche-dušu' i 'pneuma-duh',njihovom smislu u odnosu na hebrejske izraze iz Sz 'nefeš' i 'ruah'.
Ne biće nego dio čovjeka. Ne mogu ne vjerovati da postoji ono nešto što je vječno i svjesno. Ako nema (samo)svijesti, kako ćemo poznavati ono što dolazi nakon druge "smrti"? Ok,dakle smatraš da dio čovjeka popularno nazvan duša (iako je jasno da je čovjek cjelina,da je on duša),"nadživljava" tijelo?I to nešto,zvano duša, je besmrtno?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|