HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 lis 2025, 15:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1877 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 76  Sljedeća

Vjerujete li u ukazanja u Međugorju?
1. Da 35%  35%  [ 66 ]
2. Ne 46%  46%  [ 86 ]
3. Ne znam 20%  20%  [ 37 ]
Ukupno glasova : 189
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vjerujete li u ukazanja u Međugorju?
PostPostano: 27 srp 2013, 18:01 

GoranM je napisao/la:
Svoje razmišljanje (ograničenost na fizički vidljivo/mjerljivo) preslikavaš na Vatikan. To ti je logička pogrješka. U Vatikanu ukazanja priznaju jer vjeruju da ga je bilo. Sve drugo je apsurdno tvrditi.

Pa da, ako je Vatikan stvaran vrh Crkve Kristove sumnje su nepotrebne.

Lobiji i visoka ekonomija nemaju veze sa Bogom.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2013, 18:12 

Ukazanja je bilo i bice ih. U Fatimi i Lourdesu je ''dosla'' i ''otisla'' a u Medjugorju je ''ostala''.
Fakat mi nisu jasni ljudi koji u Medjugorje idu sa namjerim da vide, osjete ili ne znam ti ni ja sto! Eto, bas ce njih ''lupnit''!! Jasta ce! Bolan, ides se molit, a ne ocekivat nesto...Pa ako bude-bude.. Al ok, netko osjeti netko ne.. Ne bi bilo to-to kad bi svi dozivjeli neko pozitivno, citaj nadnaravno, iskustvo. Zato i postoje ljudi koji vjeruju i ne vjeruju.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2013, 19:04 

Kazem da bih volio otici u Medjugorje ne zato sto bih ocekivao nesto nego da vidim mjesto, turisticki. Ionako ne vjerujem u ukazanja tamo, ali bih otisao na misu, ispovijed...

Poruka i plodovi Guadalupe su jasni. Gospa voli Indijanose, oni se odlucuju za Krista. Koja je poruka Medjugorja, svrha navodnih ukazanja? Da su ljudi tamo vele sposobni i snalazljivi i da Gospa podupire to?

Vrh

PostPostano: 27 srp 2013, 20:19 

GoranM je napisao/la:
Svoje razmišljanje (ograničenost na fizički vidljivo/mjerljivo) preslikavaš na Vatikan. To ti je logička pogrješka. U Vatikanu ukazanja priznaju jer vjeruju da ga je bilo. Sve drugo je apsurdno tvrditi.

:palacgore1

Inače, slažem se s tvojim razmišljanjem oko Međugorja. Cijenim i poštujem želju ljudi da odu tamo i mole, pogotovo ako se dobro osjećaju. U tome nema ništa loše, dapače. I ja sam nekoliko puta turistički bio.

Međutim, prema ukazanjima i prirodi tih ukazanja prilično sam skeptičan.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2013, 22:42 

Vjerovati u Lourdes, Fatimu i Guadaloupe, a ne vjerovati u Međugorje je ipak previše ponizno i podanički, uz dužno poštovanje vjernicima u "ukazanja". Nije naše Međugorje ni po čemu manje autentično od ukazanja kojekakvim seljačićima i seljankama u drugim zemljama, i politički motiviranim i oportunističkim (po razvoj i rast vjere) odlukama crkve da "prizna" ta ukazanja kao autentična. Ako ne priznaju Međugorje, treba ismijavati i debunkirati apsurdnost tih drugih ukazanja i svetišta.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 00:06 

GoranM je napisao/la:
Kazem da bih volio otici u Medjugorje ne zato sto bih ocekivao nesto nego da vidim mjesto, turisticki. Ionako ne vjerujem u ukazanja tamo, ali bih otisao na misu, ispovijed...

Poruka i plodovi Guadalupe su jasni. Gospa voli Indijanose, oni se odlucuju za Krista. Koja je poruka Medjugorja, svrha navodnih ukazanja? Da su ljudi tamo vele sposobni i snalazljivi i da Gospa podupire to?

Pa bolan, to ti je isto ko da ides na turisticki obilazak Lukavice...Sta tu imas vidjet?! Cesta ravno, kuce lijevo desno, diđe-midje, i brdo ukazanja ( Podbrdo i Krizevac). Nije to za razgledavanje, to je za molitvu.. Nema se tu sta razgledavat ni turisticki obilazit.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 00:42 

Ne privlači samo priroda turiste. To ne razumiju u Dalmaciji pa im je zato ponuda očajna jer misle da je sunce i more dovoljno. Međugorje ima sadržaj koji je zanimljiv. Da nema, ne bih želio otići tamo, da mi je turbo privlačan već bih bio otišao.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 12:06 

GoranM je napisao/la:
Ne privlači samo priroda turiste. To ne razumiju u Dalmaciji pa im je zato ponuda očajna jer misle da je sunce i more dovoljno. Međugorje ima sadržaj koji je zanimljiv. Da nema, ne bih želio otići tamo, da mi je turbo privlačan već bih bio otišao.

Zasto sad Dalmaciju spominjes i vadis mi zivce bezveze. Gle, ako ti ne pase Dalmacija, imas Grcku,Tursku, Italiju, Portugal pa razguli tamo..
Tema je Medjugorje.
Koji to zanimljiv sadrzaj nudi Medjugorje?

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 12:33 

Nisam rek'o da mi ne paše, nego da im je sadržaj oskudan. Sramota je da jedna balkanska Grčka i Turska nude više sadržaja. Sadržaj kojeg nudi Međugorje je masa svita iz cilog svita koja šeta po kamenjaru, bogoslužje na raznim jezicima i sl. Dođeš vidit to, usput se pomolit, proć duhovnu obnovu... Ako ne vjeruješ u ukazanja u Međugorju, ne znači da si automatski protiv odlaska tamo, molitve tamo.

Obraćenja i ozdravljenja nisu nikakav dokaz ukazanja. Ona se događaju gdje god se ljudi skupe da bi molili, gdje god dođu s namjerom srca da se mijenjaju i okruženje je povoljno da se to i dogodi.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 12:59 

Ministry of Sound je napisao/la:
Vjerovati u Lourdes, Fatimu i Guadaloupe, a ne vjerovati u Međugorje je ipak previše ponizno i podanički, uz dužno poštovanje vjernicima u "ukazanja". Nije naše Međugorje ni po čemu manje autentično od ukazanja kojekakvim seljačićima i seljankama u drugim zemljama, i politički motiviranim i oportunističkim (po razvoj i rast vjere) odlukama crkve da "prizna" ta ukazanja kao autentična. Ako ne priznaju Međugorje, treba ismijavati i debunkirati apsurdnost tih drugih ukazanja i svetišta.

Bez ljutnje ali iz govora se vidi da malo znaš o religiji, crkvenim pravima, .... a k tome si još naprasit. Nemoj misliti da ja kažem da više znam od tebe, vjerojatno i neznam. Ali moraš ostati ponizan, svatko od nas. Dakle, ti i ja ćemo se nešto raspravljati koga treba priznati ili nepriznati a neznamo neke osnove. Poput razlike između redovnika i svećenika. Neznamo ništa o procesu priznavanja nekoga čuda, priznavanja nekoga blaženim ili svetim, ..... a ovako olako djeliš lekcije kako ili ih sve treba priznati ili nijedno mjesto.
Pa kada je to po tebi toliko prosto jednostavno onda nam samo nabrzinu opiši postupak priznavanja nekog ukazanja? Znači koja je procedura koju je crkva propisala.

A i mnogi ovdje pišete kako Vatikan neće da prizna Međugorje jer im se to neuklapa u politiku. Pa kada je Vatikan čista politika i ništa više, kako mislite da će se ostvariti ona: "Ni vrata paklena neće je nadvladati"??
Jer, koliko vidim povjest nas uči da nijedna država, ideologija ili politika nije dovjeka. Propao je Rim, Perzija, Osmansko carstvo, komunizam, fašizam, ....
A po vama Vatikan je ništa drugo nego isto kao ovo nabrojanao. Znači, onda će i on propasti??

Ja osobno se dvojim. Da li vejrovati u Međugorje, odnosno u ukazanje ili ne. Sa mnogih strana sam čuo i čitao mnogo toga pro i kontra. Strah me je reći da nije bilo ukazanja jer je to onda velik grijeh njekati BDM ako je se stavrno ukazala. Zato neželim upasti u tu zamku. Ali s druge strane mi je malo čudno da Gospa se ukaže nekome tko priča npr. protiv petrovaca ili mjesnog biskupa.
http://znanost.geek.hr/clanak/medugorje ... latanstva/ Ovdje je ukratko ono što me brine i što mi neda da vjerujem u potpunosti u Međugorje. Ali neka mi Bog oprosti ako sam u krivu radi toga. Jer znam za mnoga čuda u Međugorju. A za čudo je prvenstveno potrebna jaka vjera. A u Međugorje dolaze mnogi sa jakom vjerom, a tu je sinergija molitava. Onda je logično da mora biti čuda. Jer Bogu ništa nije nemoguće.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 13:12 

Josip321 je napisao/la:

Bez ljutnje ali iz govora se vidi da malo znaš o religiji, crkvenim pravima, .... a k tome si još naprasit. Nemoj misliti da ja kažem da više znam od tebe, vjerojatno i neznam. Ali moraš ostati ponizan, svatko od nas. Dakle, ti i ja ćemo se nešto raspravljati koga treba priznati ili nepriznati a neznamo neke osnove. Poput razlike između redovnika i svećenika. Neznamo ništa o procesu priznavanja nekoga čuda, priznavanja nekoga blaženim ili svetim, ..... a ovako olako djeliš lekcije kako ili ih sve treba priznati ili nijedno mjesto.

Pa kada je to po tebi toliko prosto jednostavno onda nam samo nabrzinu opiši postupak priznavanja nekog ukazanja? Znači koja je procedura koju je crkva propisala.

"Procedura" priznavanja ti je Goalseek funkcija u Excelu, gdje unaprijed zadaš konačnu vrijednost, i prepustiš Excelu da ti mijenja varijable kako bi stigao do željenog (zadatog) rezultata. Svi "dokazi", "izlaganja", "čuda" su samo paravan, pokrića i dimna zavjesa. Valjda je svima jasno da će crkva odigrati ziheraški, i da neće jasno "priznati" Međugorje sve dok vidioci i vidjelice ne napuste ovaj svijet, a onda bi i mogla, naravno ako to bude politički isplativo i oportuno za crkvu.

Sve je to jasno, razumljivo, i ne smeta mi, no smeta mi kada naši ljudi vjeruju (i čak brane) ostala "priznata" ukazanja, a sumnjaju u Međugorje.

I molim te ne prenosi kolumne sa "tacno.net", nema mi što nekakav drkadžija Pandža napadati Međugorje dok ga bodre i hartijom opskrbljuju sljedbenici nekakvog Muhameda i Ajvaz-Dede.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 13:22 

Josip321 je napisao/la:
Strah me je reći da nije bilo ukazanja jer je to onda velik grijeh njekati BDM ako je se stavrno ukazala.

Nije grijeh uopće. Čak i da se jest ukazala, ako niječeš ne bi bio grijeh, niti bi ti time uvrijedio BDM. Zabluda. Glupost na kojoj se temelji vjera u ukazanja u Međugorju mnogih bakica.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 13:24 

"Procedura" priznavanja ti je Goalseek funkcija u Excelu, gdje unaprijed zadaš konačnu vrijednost, i prepustiš Excelu da ti mijenja varijable kako bi stigao do željenog (zadatog) rezultata. Svi "dokazi", "izlaganja", "čuda" su samo paravan, pokrića i dimna zavjesa. Valjda je svima jasno da će crkva odigrati ziheraški, i da neće jasno "priznati" Međugorje sve dok vidioci i vidjelice ne napuste ovaj svijet, a onda bi i mogla, naravno ako to bude politički isplativo i oportuno za crkvu.

Sve si rekao sa ovim. Nema svrhe diskutirati sa tobom jer ti si upravo ono o čemu pišeš "Goalseek funkcija u Excelu". Unaprijed si zacrtao da je nešto "tako" i to je nepromjenjivo u tvojoj glavi.

Mir i Božiji blagoslov s tobom.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 13:26 

Prvo neka netko argumentira što se desilo sa BDM,mimo dogmatskog tumačenja.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 13:26 

GoranM je napisao/la:
Josip321 je napisao/la:
Strah me je reći da nije bilo ukazanja jer je to onda velik grijeh njekati BDM ako je se stavrno ukazala.

Nije grijeh uopće. Čak i da se jest ukazala, ako niječeš ne bi bio grijeh, niti bi ti time uvrijedio BDM. Zabluda. Glupost na kojoj se temelji vjera u ukazanja u Međugorju mnogih bakica.

Nevjerovanje iz zablude nije grijeh. Slažem se. Ali nekorištenje razuma jeste. A mene je strah da li sam sve činjenice ili "dokaze" uzeo i trezveno obradio. I na tome donjeo odluku.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 13:29 

Mar-kan je napisao/la:

Hajde nam ti sada dokaži da si trenutno sit ili možda gladan!! Činjenica jeste da si nešto od ovoga. Ali zašto da ti vjerujemo?? I kako da nam ti to dokažeš??

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 13:35 

Josip321 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Hajde nam ti sada dokaži da si trenutno sit ili možda gladan!! Činjenica jeste da si nešto od ovoga. Ali zašto da ti vjerujemo?? I kako da nam ti to dokažeš??

Jednostavno-konzultiramo Bibliju.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 14:14 

Postojala je, a vjerojatno još postoji tema o svecima,
zato rasprava o BDM je druga tema.
Ovdje je riječ o ukazanju t.j. slanju Božjih poruka
preko posrednika (kojeg sam Bog odabere).

Vjerujemo li u to ili ne.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 14:25 

i_jopet je napisao/la:

To je,u biti,ista stvar.Na osnovu čega temeljiš vjerovanje,a ne poznaješ Božju objavu?De facto,ostavljaš prostor za manipulaciju svoje duhovnosti.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 14:38 

Mar-kan je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

To je,u biti,ista stvar.Na osnovu čega temeljiš vjerovanje,a ne poznaješ Božju objavu?De facto,ostavljaš prostor za manipulaciju svoje duhovnosti.

Slažem se ista je stvar ali nije ista stvar sam tumačiti Bibliju ili slušati Crkvu (ovu ili onu svejedno).
Pa i tema o svecima i ova su za to da mi diskutiramo. Čovjek koji živi svoju vjeru neće biti lošiji vjernik
ako na pr. bez razmišljanja vjeruje u Međugorje. Ono što se tamo događa s ljudima koji dolaze, ozračje
koje vlada, ljubav ne može nikako štetiti.
Šteti jedino zloupotreba u ekonomske svrhe, ali to je danas svugdje.

Ulaz u crkve se naplaćuje u sred europskih gradova.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 14:43 

Crkva daje dovoljno materijala koji poručuju kako je širiti glasine o navodnim ukazanjima u Međugorju pogrješno. Točka. Znači grijeh nikako ne može biti ne vjerovati u bilo koju privatnu objavu, a pogotovo onu za koju Crkva kaže da je lažna.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 14:50 

GoranM je napisao/la:
Crkva daje dovoljno materijala koji poručuju kako je širiti glasine o navodnim ukazanjima u Međugorju pogrješno. Točka. Znači grijeh nikako ne može biti ne vjerovati u bilo koju privatnu objavu, a pogotovo onu za koju Crkva kaže da je lažna.

Grijeh nije ako ne vjeruješ u ukazanje, ali nije i ako vjeruješ. Mora se imati pozotivan stav, to je bitno a ne agresivan.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 14:58 

i_jopet je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Slažem se ista je stvar ali nije ista stvar sam tumačiti Bibliju ili slušati Crkvu (ovu ili onu svejedno).
Pa i tema o svecima i ova su za to da mi diskutiramo. Čovjek koji živi svoju vjeru neće biti lošiji vjernik
ako na pr. bez razmišljanja vjeruje u Međugorje. Ono što se tamo događa s ljudima koji dolaze, ozračje

Onda nema potrebe uopće čitati Bibliju,Crkva je tu da nam sve objasni i protumači,ne znam zaista što nam treba Biblija...?Pa ljudi su nekad plaćali otpusnice za grijehe,vjerujući u čistilište,i tako dopuštali grijeh u još većem obimu.

Čovjek koji se nauči i odgoji pogrešnoj teologiji,puno je lakši plijen vukovima u janjećoj koži.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 15:04 

Mar-kan je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

Onda nema potrebe uopće čitati Bibliju,Crkva je tu da nam sve objasni i protumači,ne znam zaista što nam treba Biblija...?Pa ljudi su nekad plaćali otpusnice za grijehe,vjerujući u čistilište,i tako dopuštali grijeh u još većem obimu.

Čovjek koji se nauči i odgoji pogrešnoj teologiji,puno je lakši plijen vukovima u janjećoj koži.

Sve je to točno, a današnja crkva je tu jer ljudi uopće ne čitaju Bibliju.
Biblija ima i jako dobro tumačenje, ako se kupi zadnja Jeruzalemska.
Ne vjerujem da danas Crkva obmanjuje vjernike.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2013, 15:11 

i_jopet je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Sve je to točno, a današnja crkva je tu jer ljudi uopće ne čitaju Bibliju.
Biblija ima i jako dobro tumačenje, ako se kupi zadnja Jeruzalemska.
Ne vjerujem da danas Crkva obmanjuje vjernike.

Nije stvar u obmanjivanju,nego pasivnosti.Kao što netko reče,ziheraški odnos...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1877 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 76  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: