HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 pro 2025, 11:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1561 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 63  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zanimljivi citati iz Kurana i hadisa
PostPostano: 30 kol 2019, 08:13 

Bilic07 je napisao/la:
23:14 Bosanski
pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!

23:14 quran.com
Then We made the sperm-drop into a clinging clot, and We made the clot into a lump [of flesh], and We made [from] the lump, bones, and We covered the bones with flesh; then We developed him into another creation. So blessed is Allah, the best of creators.

Znači ima više Allaha (creators, množina), zato Allah često koristi izraz „Mi“.

Tafsir ibn Abbas
(Then fashioned We) then We transformed (the drop) into (a clot) for another forty days, (then fashioned We) then We transformed (the clot) into (a little lump) for forty days, (then fashioned We) the We transformed (the little lump) into (bones) without flesh, (then clothed the bones with flesh) joints, veins and other things, (and then produced it another creation) and then We placed in it the spirit. (So blessed be Allah, the Best of Creators) the Best of Transformers!

@korisnik

Ne piše “best creator” nego “best of creators”.
Koji su drugi stvoritelji u Islamu?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 10:25 

Zasto da uzimam engleski prevod u razmatranje kad na bosanskom pise Stvoritelj.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 10:33 

Bilic07 je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Sinpatican pokusaj :)

@ ali

Sta je Adam
Ili Adem a.s
Pa kad ga sredim i udahnem u njega od Duha Svog, tad mu padnite ničice."

Pretrazi Ruhul qudus sta znaci.

Merjemi dostavio preko dzibrila, i Dzibril je "duh sveti" takodjer.

Kaže: wa-ruhul minhu što znači njegov duh

4:171 je kontradikcija u sebi. Pročitaj ponovo.
Po tebi je Džibril Allahov duh. Interesantno.
Btw: Adem nije riječ Allahova.

Pa i ljudi imaju u sebi Ruh svi . Ruh i nefs.
To je druga tema.
Ne mojenjam nista nego ti navodim primjer.

A to imas i objasnjeno u drugom ajetu : "Budi i ono bude"

N evjernici govore: "Allah je uzeo sebi dijete." Hvaljen neka je On! Naprotiv, Njegovo je sve ono što je na nebesima i na Zemlji. Njemu se sve pokorava;
On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo rekne: "Budi!" – i ono bude
2. Al-Baqara – Krava

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 11:06 

korrisnik je napisao/la:
Zasto da uzimam engleski prevod u razmatranje kad na bosanskom pise Stvoritelj.

Zato što piše stvoritelji (množina) na arapskome. Bosanski nije ispravan
https://quran.com/23/14-24

Ili
https://quran.com/37/125-135
SAHIH INTERNATIONAL
Do you call upon Ba'l and leave the best of creators

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 11:29 

Nema to veze sa nikskvim balom, nego se zna sta se misli, na neki nacin se moze reci da ljudi "stvaraju" rade ali oni stvaraju od materijala koji je vec neko Stvorio iz nicega, i po tome najbolji je Stvoritelj Bog.
I rijec he Kebira,- najveci

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 11:34 

Malo opsirnije o ovoj tematici ;

Another mistake of those who believes there are contradictions in the Qur’an is a expression in al-Mu’minun Surah verse 14. Why Allah used the expression of «Most Blessed is Allah, the Best of Creators » as the last sentence of this verse though he highlighted that he is one and only and wanted his believers to believe his unity tens of times?

This expression creates an impression for the ones who don’t know some aspect of Qur’an and Arabic that this is an expression that contradicts general narrative of Qur’an when they first look it, but there is no contradiction in the sense of both Arabic grammar and narrative aspect. This statement is not a contradiction but a superior and beautiful expression of Arabic language.

That is because Allah is the Reality, and what they worship besides Him is falsehood, and because Allah is the Exalted, the Supreme. (Luqman Surah, 30)

As in this verse, when Allah states his adjectives, he uses some words that doesn’t used for expressing comparison in Arabic. Kebir word is a word like this. It means the mightiest and represents a meaning that there is no a little less mighty creator for him to be compared. It clearly notifies that only Allah is mighty and no go dis who have such might. Expression in al-Mu’minun Surah is an example of this. Such is the meaning of the Creator’s most beautiful statement. (ehsenel halikın) There is no other “best creator”, its meaning and Arabic expressions describe it like this.

Tako da bosanski prijevod Stvoritelj je tacniji

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 11:51 

korrisnik je napisao/la:
Nema to veze sa nikskvim balom, nego se zna sta se misli, na neki nacin se moze reci da ljudi "stvaraju" rade ali oni stvaraju od materijala koji je vec neko Stvorio iz nicega, i po tome najbolji je Stvoritelj Bog.
I rijec he Kebira,- najveci

Riječ je “ahsanu” (best of)
Otvori link pa vidi.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 12:01 

korrisnik je napisao/la:
Malo opsirnije o ovoj tematici ;

Another mistake of those who believes there are contradictions in the Qur’an is a expression in al-Mu’minun Surah verse 14. Why Allah used the expression of «Most Blessed is Allah, the Best of Creators » as the last sentence of this verse though he highlighted that he is one and only and wanted his believers to believe his unity tens of times?

This expression creates an impression for the ones who don’t know some aspect of Qur’an and Arabic that this is an expression that contradicts general narrative of Qur’an when they first look it, but there is no contradiction in the sense of both Arabic grammar and narrative aspect. This statement is not a contradiction but a superior and beautiful expression of Arabic language.

That is because Allah is the Reality, and what they worship besides Him is falsehood, and because Allah is the Exalted, the Supreme. (Luqman Surah, 30)

As in this verse, when Allah states his adjectives, he uses some words that doesn’t used for expressing comparison in Arabic. Kebir word is a word like this. It means the mightiest and represents a meaning that there is no a little less mighty creator for him to be compared. It clearly notifies that only Allah is mighty and no go dis who have such might. Expression in al-Mu’minun Surah is an example of this. Such is the meaning of the Creator’s most beautiful statement. (ehsenel halikın) There is no other “best creator”, its meaning and Arabic expressions describe it like this.

Tako da bosanski prijevod Stvoritelj je tacniji

Navodiš kao argument nekog “admina” sa neke web stranice???

https://thereisnocontradictioninquran.c ... radiction/.

Tafsir ibn Abbasa potvrđuje Kuran gdje piše množina

(Then fashioned We) then We transformed (the drop) into (a clot) for another forty days, (then fashioned We) then We transformed (the clot) into (a little lump) for forty days, (then fashioned We) the We transformed (the little lump) into (bones) without flesh, (then clothed the bones with flesh) joints, veins and other things, (and then produced it another creation) and then We placed in it the spirit. (So blessed be Allah, the Best of Creators) the Best of Transformers!

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 12:58 

Ja tebi rekoh o cemu se radi, a to je lijepo i prevedeno na bosanskom jeziku.
Jos jedan razlog zasto biblija na hratskom moze biti korumpirana nego na aramejskom ili hebrejskom, kao sto vidimo šepav prevod Kur'ana na engleskom jeziku sa arapskom, tako da ni ostala dva semitska jezika Aramejski i Hebrejski nisu tome ostali imuni.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 13:01 

Ali kao sto sam i rekao.
"nti-Islamic Claim: 47.One Creator or many? The Qur'an uses twice the phrase that Allah is "the best of creators" [23:14, 37:125]. What other creators are in mind? On the other hand, many verses make clear that Allah alone is "the creator of all things" [e.g. 39:62]. There is nothing left for others to be a creator of.

My Response: Let us look at Noble Verse 23:14 "Then We made the sperm into a clot of congealed blood; then of that clot We made a (foetus) lump; then we made out of that lump bones and clothed the bones with flesh; then we developed out of it another creature. So blessed be Allah, the best to create!"

Let us look at Noble Verse 37:125 "'Will ye call upon Baal and forsake the Best of Creators,'"

Let us look at Noble Verse 39:62 "Allah is the Creator of all things, and He is the Guardian and Disposer of all affairs."

There is no contradiction in the Noble Verses above.

In Noble Verses 23:14 and 37:125 above, Allah Almighty describes to us that no one in this universe can make a creation better than Allah Almighty's creation. Allah Almighty gave mankind the ability to create. We created cars, airplanes, computers, clothes, etc... In Noble Verse 39:62, tells us that Allah Almighty created everything in this world. When we create a car for instance, we use the metals that Allah Almighty created to create our car. So if it wasn't for Allah Almighty's creation of the metals, then we would not be able to create cars today.

Another point to remember is that, we can only create or be creaters when Allah Almighty wills for us to be creaters. Everything we do or wish to do happens with the permission of Allah Almighty; see 2:148, 2:213, 2:251, 2:253, 2:255, and many other verses were they talk about Allah Almighty's will controling everything in this world.
" Isto pitanje
isti odgovor kao i moje objasnjenje o "kreiranju" i stvaranju koje u bosanskom jeziku za bića ne postoji zato i pise Stvoritelj jer u bosanskom "Samo Allah stvara" a ne ljudi dok u arapskom jeziku i engleskom se drugacij pise, u bosanskom se bukvalno misli "Stvaranje" iz nicega u nesto " dok u engleskom i arapskom stvaranje ima drugacije znacenje.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 15:02 

Upitne interpretacije na stranu.
Svatko može svašta pisati.

Pitat ću par Arapa što to znači točno jer mi je ovo malo čudno (zvuči kao izgovor):
“This statement is not a contradiction but a superior and beautiful expression of Arabic language.”

Da se provjeriti

Vrh

PostPostano: 30 kol 2019, 16:37 

korrisnik je napisao/la:
Ja tebi rekoh o cemu se radi, a to je lijepo i prevedeno na bosanskom jeziku.
Jos jedan razlog zasto biblija na hratskom moze biti korumpirana nego na aramejskom ili hebrejskom, kao sto vidimo šepav prevod Kur'ana na engleskom jeziku sa arapskom, tako da ni ostala dva semitska jezika Aramejski i Hebrejski nisu tome ostali imuni.

Bosanski jezik ne postoji.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 15:11 

Meleki pametniji od Allaha, znali su da će Adem praviti nered

2:30-33
A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate."

I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"

"Hvaljen neka si" - rekoše oni - "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."

"O Ademe," - reče On - "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"

Koji test Allaha...što tim dokazuje??????

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 15:50 

Ponavljanje priče iz 2 sure u 7 suri

7:11-12
Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: "Poklonite mu se!", i oni su se poklonili, osim Iblisa, on nije htio da se pokloni.

"Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" - upita On. - "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače" - odgovori on.

Čemu to?

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 19:29 

Pa priča o Ademu se spominje bar 5 puta u Kur'anu, imas jos tako prica gdje se ponavljaju ajeti.

U Suri Bedemi imas to sa Ademom , u suri Bekare- Krava isto takoi eto u toj sedmoj suri imas i jos i u ostalim Surama.

Pa u suri Rahman imas ponaljanje ajeta "Pa koje blagodati svog Gospodara poričete" vise puta se ponavlja taj ajet.

1. Milostiv

الرَّحْمَنُ

2. poučava Kur’anu,

عَلَّمَ الْقُرْآنَ

3. stvara čovjeka,

خَلَقَ الْإِنسَانَ

4. uči ga govoru,

عَلَّمَهُ الْبَيَانَ

5. Sunce i Mjesec utvrđenim putanjama plove,

الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ بِحُسْبَانٍ

6. i trava i drveće se pokorava,

وَالنَّجْمُ وَالشَّجَرُ يَسْجُدَانِ

7. a nebo je digao. I postavio je terazije

وَالسَّمَاء رَفَعَهَا وَوَضَعَ الْمِيزَانَ

8. da ne prelazite granice u mjerenju –

أَلَّا تَطْغَوْا فِي الْمِيزَانِ

9. i pravo mjerite i na teraziji ne zakidajte!

وَأَقِيمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْمِيزَانَ

10. A Zemlju je za stvorenja razastro,

وَالْأَرْضَ وَضَعَهَا لِلْأَنَامِ

11. na njoj ima voća i palmi sa plodom u čaškama

فِيهَا فَاكِهَةٌ وَالنَّخْلُ ذَاتُ الْأَكْمَامِ

12. i žita sa lišćem i miomirisna cvijeća, -

وَالْحَبُّ ذُو الْعَصْفِ وَالرَّيْحَانُ

13. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete!

فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

14. On je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio

خَلَقَ الْإِنسَانَ مِن صَلْصَالٍ كَالْفَخَّارِ

15. a džinna od plamene vatre –

وَخَلَقَ الْجَانَّ مِن مَّارِجٍ مِّن نَّارٍ

16. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –

17. Gospodara dva istoka i dva zapada –

رَبُّ الْمَشْرِقَيْنِ وَرَبُّ الْمَغْرِبَيْنِ

18. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

19. Pustio je dva mora da se dodiruju,

مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ

20. između njih je pregrada i oni se ne miješaju –

بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا يَبْغِيَانِ

21. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

22. Iz njih se vadi biser i merdžan –

يَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ

23. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

24. Njegove su i lađe koje se kao brda visoko po moru uzdižu, -

وَلَهُ الْجَوَارِ الْمُنشَآتُ فِي الْبَحْرِ كَالْأَعْلَامِ

25. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

PA većinom u Kur'anu ide "podsjeti ih na priču" Bog se obraća Muhammedu da navede primjer npr Adema, pa onda opet drugom prilikom isto tako.

"45. Mi dobro znamo šta oni govore; ti ih ne možeš prisiliti, nego podsjeti
Kuranom onoga koji se prijetnje Moje boji! "

"And We have certainly diversified [the contents] in this Qur'an that mankind may be reminded, but it does not increase the disbelievers except in aversion.
Ali vecinom ide kad se odnosi na "Pravi put" i "Krivi put" pa se tu ubaci priča o Ademu a.s melekimai Iblisu.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 19:37 

Ali da uporedimo kontekst sure Krava i BEdemi sta dolazi prije tih "ponavljajucih ajeta " a sta poslije

Sura Bedemi 7
"60. I rekli smo ti: "Svi ljudi su u Allahovoj vlasti!" A san koji smo ti
dali da usniješ i drvo ukleto, u Kuranu spomenuto, iskušenje su za
ljude. Mi ih zastrašujemo, li njima to samo povećava ionako veliko
bezvjerstvo.
// radi se o vjerovanju ljudi

61. I kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" — oni se svi, osim
Iblisa, pokloniše. "Zar da se poklonim onome koga si Ti od ilovače
stvorio?" - reče.

62. "Reci mi" - reče onda - "evo ovoga koga si iznad mene uzdigao:
ako me ostaviš do Smaka svijeta sigurno ću, osim malobrojnih, nad
potomstvom njegovim zagospodariti."

63. "Odlazi!" - reče On. "Onima koji se za tobom budu poveli i tebi -
kazna džehennemska biće vam puna kazna.

64. I zavodi glasom svojim koga možeš i potjeraj na njih svoju konjicu
i svoju pješadiju, i budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im
obećanja - a šejtan ih samo obmanjuje -

65. ali, ti, doista, nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim!" A
Gospodar tvoj je dovoljan kao zaštitnik!

66. Gospodar vaš, vas radi, pokreće lađe po moru da biste tražili Njegove
blagodati, jer je On prema vama milostiv.

Sura Krava 2.

"28. Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam
je On život dao; On će, zatim, učiniti i da pomrete i poslije će vas
oživiti, a onda ćete se Njemu vratiti. // I u ovom isto primjeru se radi o vjerovanju ljudi, nakon toga slijedi priča o Ademu a.s i krivom i pravom putu..

29. On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio, zatim je Svoju volju
prema nebu usmjerio i kao sedam nebesa ga uredio; On sve zna.

(Nastavlja se priča o Ademu i Havi da bi došli do)
40. O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario,
i ispunite zavjet koji ste Mi dali - ispuniću i Ja svoj koji sam vama
dao, i samo se Mene bojte!

41. Vjerujte u ono što objavljujem, čime se potvrđuje da je istinito ono
što vi imate, i ne budite prvi koji u to neće vjerovati. I ne zamjenjujte
riječi Moje za nešto što malo vrijedi, i samo se Mene bojte!

Obično kad se ajet ponalja radi se o referenci na neki događaj kao ovaj.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 19:42 

Bilic07 je napisao/la:

A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate."

I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"

"Hvaljen neka si" - rekoše oni - "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."

"O Ademe," - reče On - "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"

Pa vidiš da nisu meleki pametniji.

Treba ti tefsir od toga, ali mislim da se radi o nazivima meleka i nekih stvari jos sto su bile u Raju a sto su samo Allah i meleki znali, a neke samo Allah.
Pa je onda Bog rekao Ademu te nazive, niko ih nije znao osim Allaha.

Allah unaprijed zna šta će se desiti i da će Adem praviti nered na zemlji, ali ga zato Allah i stvara jer da ne pravi nered bio bi melek a šta će mu melek koji se samo pokorava a ne kaje.
Kaže Poslanik, s.a.v.s., u hadisu kojeg prenosi Ahmed i Tirmizi: ”Da vi ne činite grijehe, Allah bi vas uklonio i stvorio druge ljude koji bi griješili i od Njega oprost tražili.”

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 20:57 

korrisnik je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:

Pa vidiš da nisu meleki pametniji.

Treba ti tefsir od toga, ali mislim da se radi o nazivima meleka i nekih stvari jos sto su bile u Raju a sto su samo Allah i meleki znali, a neke samo Allah.
Pa je onda Bog rekao Ademu te nazive, niko ih nije znao osim Allaha.

Allah unaprijed zna šta će se desiti i da će Adem praviti nered na zemlji, ali ga zato Allah i stvara jer da ne pravi nered bio bi melek a šta će mu melek koji se samo pokorava a ne kaje.
Kaže Poslanik, s.a.v.s., u hadisu kojeg prenosi Ahmed i Tirmizi: ”Da vi ne činite grijehe, Allah bi vas uklonio i stvorio druge ljude koji bi griješili i od Njega oprost tražili.”

Kako sam mogao ovo zaboraviti:

Narrated Abu Huraira:
The Prophet (ﷺ) said, "Adam and Moses argued with each other. Moses said to Adam. 'O Adam! You are our father who disappointed us and turned us out of Paradise.' Then Adam said to him, 'O Moses! Allah favored you with His talk (talked to you directly) and He wrote (the Torah) for you with His Own Hand. Do you blame me for action which Allah had written in my fate forty years before my creation?' So Adam confuted Moses, Adam confuted Moses," the Prophet (ﷺ) added, repeating the Statement three times.
حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، قَالَ حَفِظْنَاهُ مِنْ عَمْرٍو عَنْ طَاوُسٍ، سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ "‏ احْتَجَّ آدَمُ وَمُوسَى، فَقَالَ لَهُ مُوسَى يَا آدَمُ أَنْتَ أَبُونَا خَيَّبْتَنَا وَأَخْرَجْتَنَا مِنَ الْجَنَّةِ‏.‏ قَالَ لَهُ آدَمُ يَا مُوسَى اصْطَفَاكَ اللَّهُ بِكَلاَمِهِ، وَخَطَّ لَكَ بِيَدِهِ، أَتَلُومُنِي عَلَى أَمْرٍ قَدَّرَ اللَّهُ عَلَىَّ قَبْلَ أَنْ يَخْلُقَنِي بِأَرْبَعِينَ سَنَةً‏.‏ فَحَجَّ آدَمُ مُوسَى، فَحَجَّ آدَمُ مُوسَى ‏"‏ ثَلاَثًا‏.‏ قَالَ سُفْيَانُ حَدَّثَنَا أَبُو الزِّنَادِ، عَنِ الأَعْرَجِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم مِثْلَهُ‏.‏
Reference : Sahih al-Bukhari 6614
In-book reference : Book 82, Hadith 20
USC-MSA web (English) reference : Vol. 8, Book 77, Hadith 611

Allah programira kako on hoće ( dobru ili lošu sudbinu za svakoga)
i onda ga još kazne ako je zao. U pravu si, Allah je znao.

Abd Allah b. Mas’ud said :
The Messenger of Allah (May peace be upon him) who spoke the truth and whose word was belief told us the following : The constituents of one of you are collected for forty days in his mother’s womb, then they become a piece of congealed blood for a similar period, then they become a lump of flesh for a similar period. Then Allah sends to him an angel with four words who records his provision the period of his life, his deeds, and whether he will be miserable or blessed ; thereafter he breathes the spirit into him. One of you will do the deeds of those who go to Paradise so that there will be only a cubit between him and it or will be within a cubit, then what is decreed will overcome him so that he will do the deeds of those who go to Hell and will enter it; and one of you will do the deeds of those who go to hell, so that there will be only a cubit between him and it or will be within a cubit, then what is decreed will overcome him, so that he will do the deeds of those who go to Paradise and will enter it.
حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ النَّمَرِيُّ، حَدَّثَنَا شُعْبَةُ، ح وَحَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ، أَخْبَرَنَا سُفْيَانُ، - الْمَعْنَى وَاحِدٌ وَالإِخْبَارُ فِي حَدِيثِ سُفْيَانَ - عَنِ الأَعْمَشِ قَالَ حَدَّثَنَا زَيْدُ بْنُ وَهْبٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْعُودٍ قَالَ حَدَّثَنَا رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم وَهُوَ الصَّادِقُ الْمَصْدُوقُ ‏ "‏ إِنَّ خَلْقَ أَحَدِكُمْ يُجْمَعُ فِي بَطْنِ أُمِّهِ أَرْبَعِينَ يَوْمًا ثُمَّ يَكُونُ عَلَقَةً مِثْلَ ذَلِكَ ثُمَّ يَكُونُ مُضْغَةً مِثْلَ ذَلِكَ ثُمَّ يُبْعَثُ إِلَيْهِ مَلَكٌ فَيُؤْمَرُ بِأَرْبَعِ كَلِمَاتٍ فَيُكْتَبُ رِزْقُهُ وَأَجَلُهُ وَعَمَلُهُ ثُمَّ يُكْتَبُ شَقِيٌّ أَوْ سَعِيدٌ ثُمَّ يُنْفَخُ فِيهِ الرُّوحُ فَإِنَّ أَحَدَكُمْ لَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ الْجَنَّةِ حَتَّى مَا يَكُونَ بَيْنَهُ وَبَيْنَهَا إِلاَّ ذِرَاعٌ أَوْ قِيدُ ذِرَاعٍ فَيَسْبِقُ عَلَيْهِ الْكِتَابُ فَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ النَّارِ فَيَدْخُلُهَا وَإِنَّ أَحَدَكُمْ لَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ النَّارِ حَتَّى مَا يَكُونَ بَيْنَهُ وَبَيْنَهَا إِلاَّ ذِرَاعٌ أَوْ قِيدُ ذِرَاعٍ فَيَسْبِقُ عَلَيْهِ الْكِتَابُ فَيَعْمَلُ بِعَمَلِ أَهْلِ الْجَنَّةِ فَيَدْخُلُهَا ‏"‏ ‏.‏
Grade : Sahih (Al-Albani) صحيح (الألباني) حكم :
Reference : Sunan Abi Dawud 4708
In-book reference : Book 42, Hadith 113
English translation : Book 41, Hadith 4691

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 21:05 

Allah je nepravedan jer čovjek nema izbora:

Then Allah sends to him an angel with four words who records his provision the period of his life, his deeds, and whether he will be miserable or blessed ;

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 21:17 

korrisnik je napisao/la:

Koja je razlika između meleka i programiranog čovjeka za pakao a drugog za raj?
Nema smisla.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2019, 21:53 

Jesi uzo lupat sa tim postovima mrsko mi te dva put citirat :D
cekaj

Netačno čovjek ima izbor, meleki nemaju mada postoji nesto sto je preodređnj Božij ali Bog je dao čovjeku opet Duh - Svoju milost sa kojom čovjek može izabrati pravi ili krivi put.
"I kad udahnem u njega Duha svoga vi mu se poklonite"

"Tako da Božije određenje i čovjekov izbor su isprepleteni"
Pa ti možeš sad htjeti putovati avionom za Dublin, a potrefi se loša vremenska prognoza, i eto šta ćeš ti si imao izbor, ali Božija volja je prevagnula nad tvojom odlukom.

Pitao sam baš jednog hodžu kako to da se sudbina čovjeka može promijeniti dovom, kad ima hadis (pera su se osusila, sto ce biti biti ce) /a posebno za noć lejletul Berat /Noć sudbine, odgovorio je da dova može promijeniti ono što ti je zapisana, mada i to opet biva određeno od Boga, da ti se i sudbina promijeni tj da dovis da ti se promijeni ( to je vec preodređeno u suprotnom ti bi bio Bog jer bi upravljao sudbinom).
"Mubarek noć Lejletul-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

Iz navedenog postoji nesot sto je propisano prije nego sto je covjecanstvo stvoreno, pa onda ono sto Bog odredi kad se hoce neko da rodi jos u utrobi, i postoji ono sto se određuje svake godine za noc Berata.

Božije određenje prije stvaranja = Božije određenje svake godine od stvaranja čovječanstva= Božije određenje kad stvara čovjeka,

Eh sad da li se može mijenjati ovo, u suštini i može, ali opet potpada u ono što je preodređeno od Boga jer Bog je van vremena i prostora.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2019, 00:04 

Ako je tako izbaci hadise i proglasi ih nevažećim.
Koliko znam ne postoji hadis koji potvrđuje abrogaciju drugih hadisa?
Oba su Sahih hadisi. Izvoli.

Vidi ovo...sporni tvoji hadisi

Wiki Lejlet al-berat (Noć praštanja)

Zato se ova noć i naziva Lejlet al-berat - Noć praštanja. Spomenuta Muhamedova izreka (hadis) i njoj slične su osnova obilježavanja ove noći. Hadisi o ovoj noći sporni su kod islamskih stručnjaka za Poslanihove izreke (muhadisa) sa stanovišta njihove autentičnosti, pa je i obilježavanje ove noći sporno među učenjacima.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2019, 00:41 

Muslimani bi trebali farbati kosu. Treba reći salafistima jer se ne drže toga.Sramota.

Od Ebu Hurejre je rečeno da:
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Jevreji i kršćani ne boje kosu, zato se razlikujte od njih."

It was narrated from Abu Hurairah that:
The Prophet [SAW] said: "The Jews and Christians do not dye their hair, so be different from them."

Grade : Sahih (Darussalam)
Reference : Sunan an-Nasa'i 5072
In-book reference : Book 48, Hadith 33
English translation : Vol. 6, Book 48, Hadith 5075

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2019, 00:45 

Muhamedanci nikoga ne napadaju, sve je sama obrana

It has been narrated by 'Umar b. al-Khattib that he heard the Messenger of Allah (ﷺ) say:
I will expel the Jews and Christians from the Arabian Peninsula and will not leave any but Muslim.
وَحَدَّثَنِي زُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ، حَدَّثَنَا الضَّحَّاكُ بْنُ مَخْلَدٍ، عَنِ ابْنِ جُرَيْجٍ، ح وَحَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ رَافِعٍ، - وَاللَّفْظُ لَهُ - حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ، أَخْبَرَنَا ابْنُ جُرَيْجٍ، أَخْبَرَنِي أَبُو الزُّبَيْرِ، أَنَّهُ سَمِعَ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ، يَقُولُ أَخْبَرَنِي عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ، أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ‏ "‏ لأُخْرِجَنَّ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى مِنْ جَزِيرَةِ الْعَرَبِ حَتَّى لاَ أَدَعَ إِلاَّ مُسْلِمًا ‏"‏ ‏.‏
Reference : Sahih Muslim 1767 a
In-book reference : Book 32, Hadith 75
USC-MSA web (English) reference : Book 19, Hadith 4366

Ovo bih se moglo nazvati genocidom i to duplim.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2019, 01:01 

I onda nešto Muslimani pričaju o vjerskoj netrpeljivosti

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Vaš primjer i primjer Jevreja i kršćana su poput primjera čovjeka koji je zaposlio neke radnike, za koje je rekao:" Ko će raditi za mene do ponoći za jednog Qirata svaki? " Židovi su obavljali posao za jedan Qirat svaki, a zatim su kršćani posao izveli do "Asr molitve za jedan Qirat svaki; a sada vi muslimani radite od" Asr molitve do zalaska sunca za dva Qirata svaki. " Židovi i kršćani su se naljutili i rekli: 'Radimo više i manje smo plaćeni.' Poslodavac (Allah) ih je upitao: 'Jesam li vam uzurpirao neka prava?' Odgovorili su negativno, a on je rekao: 'To je moj blagoslov, dajem svima kome želim.' "

Reference : Sahih al-Bukhari 2269
In-book reference : Book 37, Hadith 9
USC-MSA web (English) reference : Vol. 3, Book 36, Hadith 469

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1561 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 63  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: