|
|
Stranica: 13/15.
|
[ 369 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Pejtonac sa juga
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 19:20 |
|
|
potocnj je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Opet te pere malo provincijalizam? Seher silni je ono najbolje sto ima ne samo BiH, nego i kompletan region. Najbolje! U Srbiji za blagdane protesti i bezvezni koncerti. Koje normalna raja bojkotira. O Zegeju i atmosferi za vrijeme blagdana niko i ne govori. U Šeheru svakodnevno derneci i grad vrvi od života. Najbolji smo. Najjjjjjboljiiii! Koplje iznad i Beograda i Zagreba. Što je kome najbolje ovisi i o tome tko gleda. Nekome para uši sarajevski naglasak, i ne samo sarajevski, svaki bošnjački grad i govor mi vuku na neki ciganluk, kad čujem taj govor očekujem prosjaka da me pita za marku, već po automatizmu. Jednostavno tako je! Tebi je taj možda naglasak i govor milozvučan, pa ti srce zaigra "Evo među svojima si, nisi više "balkanisches auslender" u tuđoj zemlji, sad si dama iz Beča! I to je donekle razumljivo. Koliko god da živiš u nekoj Austriji uvijek ćeš nositi, to, bar podsvjesno, da si stranac tamo, i da pravi austrijanci imaju neko negativno mišljenje o tebi. Subjektivno je nemoguće dati ocjenu nekog grada, pa je zbilja glupa svaka rasprava. Postoje tu onda neki objektivni parametri. Ako ćemo o sadržajima i utjecaju prijestolnice, naravno da se Sarajevo nemože natjecati sa Zagrebom i Beograd, i opet, u pokušaju da budem nesubjektivan, morao bih dati neku prednost tu Beogradu. Imaju tradiciju "prijesotlovanja" jer su bili i glavni grad Jugoslavije, samu veličinu, ali i sadržaji su na nekom nivou. Kažu i noćni život i sl., što je vjerojatno istina, ali mene Beograd ne zanima a u takvim sadržajima baš i ne uživam. Zagreb ima prednost što je glavni grad jedne EU zemlje, uređenije, i naprednije, što je prednost u odnosu na Beograd i Sarajevo. Problem u ovoj raspravi je sama činjenica da kada hrvat pomisli na ljepote grada za posjetit, užurbanost, i internacionalnost, Zagreb možda je možda na 3. mjestu u Hrvatskoj dok bošnjacima i srbima Sarajevo i Beograd nemaju konkurenciju. Meni osobno Zagreb opada u očima, a razlog je to što baš zbog ovih stranaca koji rade jeftine poslove i prljavštine sve više podsjeća na Sarajevo koje tu prednjači  Opet to je subjektivan dojam, ali je tako, bar za mene. Objektivni dojam je broj turista koji dolazi u grad, sadržaji koje ima za posjetiti, i eto, mjerač zagađenja, to je brojka koja ne laže. Ja bih tu stavio i kvalitetu turista, za mene su bolji gradovi gdje dolaze europljani a ne arapi pa taman da imaju sve pare svijeta, iako je i to subjektivno, ali tako je to za mene. Jako je teško ovo objektivno odmjeriti. Ovo je dokaz onoga o čemu govorim. Vama je od malena usađeno da nešto što je muslimansko inferiorno, i na taj način gledate i na Sarajevo, ili u ovom slučaju sarajevski naglasak (pa i bošnjački, šta god to značilo, neko iz Hercegovine potpuno drugačije govori glede dijalekta od nekoga iz Bihaća, ali ok). Ali to je normalno. Kao što sam rekao, svi mi imamo svoje stereotipe prema drugim narodima, samo što je to kod vas toliko jako da vas vodi u neka čudna stanja. Svidjelo se to vama ili ne, gotovo sve turističke atrakcije (ako izuzmemo vjerski turizam) unutar BiH su kod Bošnjaka. Turisti idu da posjete Sarajevo, Stari Grad u Mostaru i Blagaj, Travnik, Bihać, jedino Jajce (lapo-lapo) i Kravice su van toga. O RS-u da i ne govorimo, jedino Trebinje je tu vrijedno spomena, a i tamo je glavni dio ipak osmanska zaostavština u kojem su muslimani prije rata najviše živjeli. Mene ni malo ne zarezuje šta vi govorite o Arapima. Zapravo, jedino Sarajevo kao glavni grad u regiji zahvaljujući njima ima grupu turista koji ostaju duže i za odmor, a ne samo za kratki obilazak i klubanje po nekakvim splavovima.
_________________ Dobro bi nam došlo svima razmišljanje hladnom glavom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pejtonac sa juga
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 19:35 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Sarajka. 100 godina poslije, i dalje samo 1 tramvajska linija provučena kroz zadimljeno guzno crijevo, koju je izgradila kratkotrajna A-U vlast.  Što to govori o vama?  Tramvaj nije izgrađen u cijeloj ovoj dužini do Ilidže. Samo govori koliko znaš o onome o čemu govoriš. Da jeste, ne bi imali staru željezničku stanicu na Ilidži. Išao je voz. Mislim da je stari tramvaj išao negdje do Marindvora ili malo dalje. Tramvaj je proširen za vrijeme Jugoslavije. Zašto bi pravili tramvaj dalje kada je tada to samo bila livada tada? Svakako je u toku proširenje tramvaja za dodatnih 15 kilometara. Treba spomenuti da je Beograd jedini grad u evropi koji ima preko milion stanovnika, a nema metro.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Urbanist
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 19:45 |
|
|
|
Ja volim Sarajevo, i ono je uvijek u mom srcu, kakvo je bilo 80tih godina kada sam tamo odrastao i formirao se. Bio sam uz svoj grad kad je bilo najteže i uvijek mu se vraćam svake godine bez izuzetka koliko god mogu mjeseci u godini.
Međutim, ja moram biti realan i sagledati u što se taj grad pretvorio, ili u što je mutirao nakon što je izgubio 80% prijeratnih stanovnika, i ne samo onih koji su ga mrzili.
To je jedna prometno izolirana rupa u brdima u kojoj se dogodila puzajuća islamska revolucija i jedna destrukcija svih civilizacijskih vrijednosti uz privatizacijsku pljačku. Sada je to grad u kome za mene kao domaćeg autohtonog Europljanina i Sarajliju nema mjesta, ulicama dominiraju turske, arapske i albanske njuške ili njonje, što si veća orijentalna njuška to bolje, i ko god nije dio islamističke matrice egzistira na rubu društva, pa makar imao novaca za život.
Nema tu nikakvih derneka i zabava, ako pod tim ne računaš "mudo party" zabave mladih nargilaša i narkomana, nazalno rikanje na sastancima po džamijama i neke zabave za prostituke i sponzoruše.
Nema tu zapravo nikakvog kvalitetnog socijalnog života, jer to nije dio kulturnog koda seljačko-islamističke bagre i imigrantskih zavojevača. Ne pravi se pita od govana.
Grad je prepun seljaka, kretena, imigranata i islamista. Samo da im one orijentalne glave vidiš, dosta da ti bude.
Malo se probudi za Novu Godinu i SFF, možda neki festival i koncert i onda zamre u kakvu provinciju iz Anadolije.
Nije to nikakva utjeha da je u drugim dijelovima BiH još gore.
To je grad koji maltene ne postoji i čiji stanovnici su karikature onih iz prošlosti koje kao da se izruguju žrtvama koje su pale za njega. Posljednji ostaci prijeratnih Sarajlija još drže neku razinu, inače kad izumru, to će biti Novi Pazar u kombinaciji sa nekim turskim gradićem.
Kad vidiš normalna europskog čovjeka, pozdraviš ga ko brata rođenog, i opet utoneš u mrak i tamu.
Najviše ga hvale i vole oni koji žive vani, nemaju veze sa njim, i borave po desetak dana u njemu za SFF recimo, a bježe iz njega i od njega glavom bez obzira.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pejtonac sa juga
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 19:50 |
|
|
Urbanist je napisao/la: Ja volim Sarajevo, i ono je uvijek u mom srcu, kakvo je bilo 80tih godina kada sam tamo odrastao i formirao se. Bio sam uz svoj grad kad je bilo najteže i uvijek mu se vraćam svake godine bez izuzetka koliko god mogu mjeseci u godini.
Međutim, ja moram biti realan i sagledati u što se taj grad pretvorio, ili u što je mutirao nakon što je izgubio 80% prijeratnih stanovnika, i ne samo onih koji su ga mrzili.
To je jedna prometno izolirana rupa u brdima u kojoj se dogodila puzajuća islamska revolucija i jedna destrukcija svih civilizacijskih vrijednosti uz privatizacijsku pljačku. Sada je to grad u kome za mene kao domaćeg autohtonog Europljanina i Sarajliju nema mjesta, ulicama dominiraju turske, arapske i albanske njuškare, što si veća orijantalna njuška to bolje, i ko god nije dio islamističke matrice egzistira na rubu društva, pa makar imao novaca za život.
Nema tu nikakvih derneka i zabava, ako pod tim ne računaš "mudo party" zabave mladih nargilaša i narkomana, nazalno rikanje po džamijama i neke zabave za prostituke i sponzoruše.
Nema tu za zapravo nikakvog kvalitetnog socijalnog života, jer to nije dio kulturnog koda seljačko-islamističke bagre. Ne pravi se pita od govana.
Grad je prepun seljaka, kretena, imigranata i islamista. Samo da im one orijentalne glave vidiš, dosta da ti bude.
Malo se probudi za Novu Godinu i SFF, možda neki festival i koncert i onda zamre u kakvu provinciju iz Anadolije.
To je grad koji maltene ne postoji i čiji stanovnici su karikature onih iz prošlosti koje kao da se izruguju žrtvama koje su pale za njega. Posljednji ostaci prijeratnih Sarajlija još drže neku razinu, inače kad izumru, to će biti Novi Pazar u kombinaciji sa nekim turskim gradićem.
Najviše ga hvale i vole oni koji žive vani, nemaju veze sa njim, i borave po desetak dana u njemu za SFF recimo, a bježe iz njega i od njega glavom bez obzira. Pa ja, valjao je dok je bio vaš, to hoćeš da kažeš, dok si, da bi došao iz Starog Grada do Skenderije, morao proći ulicom Miloša Obilića, Marije Knešpoljke, sve to da bi došao do Obale Vojvode Putnika Prijeratni stanovnici su pokazali koliki su "građani" kada su žari i palili sa brda sve što je bilo za uočiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Urbanist
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 19:53 |
|
|
Pejtonac sa juga je napisao/la: Urbanist je napisao/la: Ja volim Sarajevo, i ono je uvijek u mom srcu, kakvo je bilo 80tih godina kada sam tamo odrastao i formirao se. Bio sam uz svoj grad kad je bilo najteže i uvijek mu se vraćam svake godine bez izuzetka koliko god mogu mjeseci u godini.
To je jedna prometno izolirana rupa u brdima u kojoj se dogodila puzajuća islamska revolucija i jedna destrukcija svih civilizacijskih vrijednosti uz privatizacijsku pljačku. Sada je to grad u kome za mene kao domaćeg autohtonog Europljanina i Sarajliju nema mjesta, ulicama dominiraju turske, arapske i albanske njuškare, što si veća orijantalna njuška to bolje, i ko god nije dio islamističke matrice egzistira na rubu društva, pa makar imao novaca za život.
Nema tu nikakvih derneka i zabava, ako pod tim ne računaš "mudo party" zabave mladih nargilaša i narkomana, nazalno rikanje po džamijama i neke zabave za prostituke i sponzoruše.
Nema tu za zapravo nikakvog kvalitetnog socijalnog života, jer to nije dio kulturnog koda seljačko-islamističke bagre. Ne pravi se pita od govana.
Najviše ga hvale i vole oni koji žive vani, nemaju veze sa njim, i borave po desetak dana u njemu za SFF recimo, a bježe iz njega i od njega glavom bez obzira. Pa ja, valjao je dok je bio vaš, to hoćeš da kažeš, dok si, da bi došao iz Starog Grada do Skenderije, morao proći ulicom Miloša Obilića, Marije Knešpoljke, sve to da bi došao do Obale Vojvode Putnika Prijeratni stanovnici su pokazali koliki su "građani" kada su žari i palili sa brda sve što je bilo za uočiti. Sarajevo je bilo i hrvatsko-katoličko, i naše bosansko sekularno, i jako mi je odgovaralo. Nisam se družio sa Srbima ni prije rata. A sad odjebi u skokovima ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pejtonac sa juga
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 19:59 |
|
|
Urbanist je napisao/la: Pejtonac sa juga je napisao/la: Pa ja, valjao je dok je bio vaš, to hoćeš da kažeš, dok si, da bi došao iz Starog Grada do Skenderije, morao proći ulicom Miloša Obilića, Marije Knešpoljke, sve to da bi došao do Obale Vojvode Putnika Prijeratni stanovnici su pokazali koliki su "građani" kada su žari i palili sa brda sve što je bilo za uočiti. Sarajevo je bilo i hrvatsko-katoličko, i naše bosansko sekularno, i jako mi je odgovaralo. Nisam se družio sa Srbima ni prije rata. A sad odjebi u skokovima ... Pa i sad je. Brajković izgradio Stup E sad, to što nekome ne paše da ima i džamija, to je vaš problem.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 21:31 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22100 Lokacija: među zvijezdama
|
Salivator je napisao/la: Citat: Sarajevo je u rangu Praga i Budimpešte. Ovo je najluđa izjava koju sam čuo u zadnje vrijeme. Ni manje ni više već Prag i Budimpešta  Pa naravno. Neću stremiti da se usporedjujemo sa onim leglom turbofolka i cajki kakav je Begeš. Da je Seher silni geografski na mjestu Budimpešte ili Praga, mogao bi se porediti i s Bečom. Ovako skromno i realno, Budimpešta i Prag. Ironija cijele ove price na temi, lezi u tome da je većina vas izgmizala iz kojekakvih pripizdina, i još viri iz kojekakvih septičkih jama figurativno, a pljuje po nečemu najboljem sto BiH ima. BiH bolje od Sarajeva nema. Grad je pretrpio cetnicku opsadu devedesetih i opet se izdigao ljepši nego sto je bio. Vas većina nazalost nije dogurala dalje od Citluka, Čapljine ili Gruda, no sposobni ste s…ti. Do besvijesti. I onda još spočitavate meni, rodjenoj u Sarajevu a koja živim u Beču, redovno sam u Splitu i Zegeju “samouvjerenost i poredjenje”. Tezi oblik šizofrenije.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 22:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63747 Lokacija: DAZP HQ
|
I opet si u top 5 najseljastijih forumaša uopće. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 22:09 |
|
|
dudu je napisao/la: I opet si u top 5 najseljastijih forumaša uopće.  Vokri ti i ljubomoran si sto sam Robiki dala titulu sarajevskog zeta. A tebi nisam. Priznaj!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 22:36 |
|
|
|
Čim grad zove šeherom znaš da je seljanka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 22:39 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Čim grad zove šeherom znaš da je seljanka. Kad upotrebljavam ono “silni”, moram zvati Seherom. Neću reci Sarajevo silno!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 22:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63747 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Jedini silni je Dušan Dule aka dudu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 23:05 |
|
|
Urbanist je napisao/la: Međutim, ja moram biti realan i sagledati u što se taj grad pretvorio, ili u što je mutirao nakon što je izgubio 80% prijeratnih stanovnika, i ne samo onih koji su ga mrzili. Realno, do dolaska Austrijanaca takozvani grad Sarajevo je jedno veliko selo. Općina Stari Grad je uvijek odolijevala svakom vidu napretka i uvijek bila i ostala veliko selo. Ostale gradske općine su AU i SFRJ uspjele civilizirat. Dolaskom islamskih fundamentalista iz SDA na vlast, na vlast dolazi i (novi) primitivizam. To su ove opjevane "silni šeher" karikature. Sve opjevano u TLN. Long story short, Olimpijski stadion, SDA event 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
jeremy10
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 23:49 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Pa eto. Današnje Sarajevo su: joj Srbi nas gađali, bule, đomije, nargila, ćevap, Hamas i Jala Brat. srpskohrvatski rock zamijenio vehabijski rap  https://www.stav.ba/vijest/sta-slusaju- ... lli-/30741Jesu to ovi? pusti te masnobradate arlaukavce. poslušaj ovaj banger, suptilno je u liriku ubačen i beč. op op
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 07 sij 2025, 23:54 |
|
|
jeremy10 je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: pusti te masnobradate arlaukavce. poslušaj ovaj banger, suptilno je u liriku ubačen i beč. op op
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Urbanist
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 09:37 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Urbanist je napisao/la: Međutim, ja moram biti realan i sagledati u što se taj grad pretvorio, ili u što je mutirao nakon što je izgubio 80% prijeratnih stanovnika, i ne samo onih koji su ga mrzili. Realno, do dolaska Austrijanaca takozvani grad Sarajevo je jedno veliko selo. Općina Stari Grad je uvijek odolijevala svakom vidu napretka i uvijek bila i ostala veliko selo. Ostale gradske općine su AU i SFRJ uspjele civilizirat. Dolaskom islamskih fundamentalista iz SDA na vlast, na vlast dolazi i (novi) primitivizam. To su ove opjevane "silni šeher" karikature. Sve opjevano u TLN. Long story short, Olimpijski stadion, SDA event  Za Stari Grad si tek djelomice u pravu. A-U nije bila naročito zainteresirana za padinske dijelove grada, i u tih kratkih 40 godina se koncentrirala na ravni dio grada, jer su se tu mogle relativno jeftino graditi zgrade i ceste. Stari Grad je dobio glavnu željezničku stanicu tzv. štaciju koja ga je povezivala sa istokom BiH, i to je tada bilo dovoljno. U svakom slučaju više nego sada kada je slijepo crijevo, što islamisti vole. Drugo je SFRJ, jer je ta država uhitila islamiste, smanjila medresu i IZ na najmanju moguću mjeru i izgradila škole i domove kulture u maltene svakoj mjesnoj zajednici, srušila i poneku džamiju, pa su mladi ljudi išli na igranke i gledali filmove po domovima kulture, i školovali se, a onda se iselili u Hrasno i Grbavicu, i najviše Otoku, Alipašino, Mojmilo i Dobrinju 80tih, a onda u masi pobjegli na Zapad čim je rat počeo. Malo ko je ostao u Starom Gradu, uključujući i forumsku Sarajku. Sad postoje samo džamije, rijetke škole sa malim brojem đaka i nargilhane, i ulicama gmižu likovi tipa Jale i Bube, imigranata i društva i vozikaju se autima. Sad je to magnet za turiste Baščaršija, sjedište para-državne vlade Islamske Zajednice na Kovačima, groblje islamiste Izetbegovića i izginulih boraca, sa ogromnim brojem hotela i kuća, od kojih je sad većina nove gradnje. Glinene kuće od ćerpića su gotovo nestale. Tu bi se sada najrađe naselili Erdoganovi Turci, kad bi bilo skupocjenih europskih kuća džabe, da nešto osvoje k.u.r.c.e.m i nakote se, ali šipak ... Treba platiti, pa rađe nastavljaju ka Zapadu za socijalnu guzovaču tamo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 12:27 |
|
|
Nisu brda ni bila toliko nastanjena za vrijeme AU. .jpg)  To se desilo za vrijeme SFRJ, kad na sarajevska brda gravitiraju srboturci iz Srbije i CG i sa sobom donose svoju (ne)kulturu življenja, a pismeni ljudi su dolazili živjeti u planski izgrađenim naseljima u ravnici. Svaki taj "silni šeherac" je srboturska naslaga s brda iz doba SFRJ i iza.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 12:35 |
|
|
|
Sarajevo je karikatura koja ne može stati u istu rečenicu s Banja Lukom. Kamoli glavnim gradovima susjednih država.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 12:47 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 7759 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Pejtonac sa juga je napisao/la: potocnj je napisao/la: Što je kome najbolje ovisi i o tome tko gleda. Nekome para uši sarajevski naglasak, i ne samo sarajevski, svaki bošnjački grad i govor mi vuku na neki ciganluk, kad čujem taj govor očekujem prosjaka da me pita za marku, već po automatizmu. Jednostavno tako je! Tebi je taj možda naglasak i govor milozvučan, pa ti srce zaigra "Evo među svojima si, nisi više "balkanisches auslender" u tuđoj zemlji, sad si dama iz Beča! I to je donekle razumljivo. Koliko god da živiš u nekoj Austriji uvijek ćeš nositi, to, bar podsvjesno, da si stranac tamo, i da pravi austrijanci imaju neko negativno mišljenje o tebi. Subjektivno je nemoguće dati ocjenu nekog grada, pa je zbilja glupa svaka rasprava. Postoje tu onda neki objektivni parametri. Ako ćemo o sadržajima i utjecaju prijestolnice, naravno da se Sarajevo nemože natjecati sa Zagrebom i Beograd, i opet, u pokušaju da budem nesubjektivan, morao bih dati neku prednost tu Beogradu. Imaju tradiciju "prijesotlovanja" jer su bili i glavni grad Jugoslavije, samu veličinu, ali i sadržaji su na nekom nivou. Kažu i noćni život i sl., što je vjerojatno istina, ali mene Beograd ne zanima a u takvim sadržajima baš i ne uživam. Zagreb ima prednost što je glavni grad jedne EU zemlje, uređenije, i naprednije, što je prednost u odnosu na Beograd i Sarajevo. Problem u ovoj raspravi je sama činjenica da kada hrvat pomisli na ljepote grada za posjetit, užurbanost, i internacionalnost, Zagreb možda je možda na 3. mjestu u Hrvatskoj dok bošnjacima i srbima Sarajevo i Beograd nemaju konkurenciju. Meni osobno Zagreb opada u očima, a razlog je to što baš zbog ovih stranaca koji rade jeftine poslove i prljavštine sve više podsjeća na Sarajevo koje tu prednjači  Opet to je subjektivan dojam, ali je tako, bar za mene. Objektivni dojam je broj turista koji dolazi u grad, sadržaji koje ima za posjetiti, i eto, mjerač zagađenja, to je brojka koja ne laže. Ja bih tu stavio i kvalitetu turista, za mene su bolji gradovi gdje dolaze europljani a ne arapi pa taman da imaju sve pare svijeta, iako je i to subjektivno, ali tako je to za mene. Jako je teško ovo objektivno odmjeriti. Ovo je dokaz onoga o čemu govorim. Vama je od malena usađeno da nešto što je muslimansko inferiorno, i na taj način gledate i na Sarajevo, ili u ovom slučaju sarajevski naglasak (pa i bošnjački, šta god to značilo, neko iz Hercegovine potpuno drugačije govori glede dijalekta od nekoga iz Bihaća, ali ok). Ali to je normalno. Kao što sam rekao, svi mi imamo svoje stereotipe prema drugim narodima, samo što je to kod vas toliko jako da vas vodi u neka čudna stanja. Svidjelo se to vama ili ne, gotovo sve turističke atrakcije (ako izuzmemo vjerski turizam) unutar BiH su kod Bošnjaka. Turisti idu da posjete Sarajevo, Stari Grad u Mostaru i Blagaj, Travnik, Bihać, jedino Jajce (lapo-lapo) i Kravice su van toga. O RS-u da i ne govorimo, jedino Trebinje je tu vrijedno spomena, a i tamo je glavni dio ipak osmanska zaostavština u kojem su muslimani prije rata najviše živjeli. Mene ni malo ne zarezuje šta vi govorite o Arapima. Zapravo, jedino Sarajevo kao glavni grad u regiji zahvaljujući njima ima grupu turista koji ostaju duže i za odmor, a ne samo za kratki obilazak i klubanje po nekakvim splavovima. I ne samo nama Mnogi europljani po automatizmu gledaju na nešto muslimansko kao vid zaostalosti Reci ti meni, jel ti na cigane ne gledaš s dozom osjećaja superiornosti prema njima? Ako iskreno gledaš cigane kao sebi i muslimanima ravne, i nimalo inferiorne, onda možda tek imaš pravo nešto se ljutiti na nas koji smo "od malena" tako odgajani da osjećamo svoju kulturu superiorniju muslimanskoj. Ti si izbio najvažniju granu turizma Herceg-Bosni da bi mogao mantrat o tome kako je bolje kod muslimana, pa isto tako bi saudijski turizam bio značajno manji da se izbje vjerska perspektiva. Ni Rim ne bi najbolje prošao  I opet izostavljaš Neum, gdje turizam nije vjerski, a ogroman je faktor. To se zove krojenje narativa, a tim se bošnjaci najčešće bave. Za Neum ćeš vjerojatno reći pa to je more naravno da ima privlačnost turistima, nisu to hrvati zaslužni, zanemarujući da ni muslimani nisu sazidali brda na kojima se skija, jer to nisu ljudska djela. I mi bismo voljeli da imamo nekakvu ostavštinu od naših kršćanskih korijena prije otomanskog vremena, to jest, da muslimani nisu porušili i popalili sve što je svjedočilo o kršćanskom životu na ovim prostorima da bi pravili "novogradnju" otomanskog življa. Jer to sve što je do 500 godina staro je po europskim standardima novogradnja, ovo je jako star kontinent. Proporcionalno stanovništvu hrvati u BiH imaju daleko najbolji turizam.
_________________ ESLJP: Konvencija ne jamči jednaku težinu svakog glasa na izborima - Aplikacija je pokušaj promjene ustavne strukture - Nije individualno pravo (toč. 10. i 15. Odluke ESLJP, aplikacija br. 34891/21)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Urbanist
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 12:59 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Nisu brda ni bila toliko nastanjena za vrijeme AU. .jpg)  To se desilo za vrijeme SFRJ, kad na sarajevska brda gravitiraju srboturci iz Srbije i CG i sa sobom donose svoju (ne)kulturu življenja, a pismeni ljudi su dolazili živjeti u planski izgrađenim naseljima u ravnici. Svaki taj "silni šeherac" je srboturska naslaga s brda iz doba SFRJ i iza. Jesu brda bila nastanjena - specijalno Kovači i Vratnik (ovo Kovači i Kastell na ovoj mapi iz AU perioda), ali ti pokazuješ suprotnu stranu od te na slici, gdje nije bilo sunca, koje je blokirao Trebević, i nije bilo naseljeno, sem uz rijeku gdje je bio Hrvatin i Latinluk tj. katoličke mahale. S tim što nije bilo kuća uz kuću kao zadnjih 100 godina, već je svaka kuća imala dvorište, baštu i okućnicu. To je bio viši nivo življenja i tu su bili bogatiji ljudi. Na Baščaršiji se nikad nije živjelo, jer je zbog religijskih propisa strogo bilo odvojeno poslovni dio i onaj gdje se živi. Sa padom AU nestaje bogati sloj kod muslimana, gube zemlju agrarnom reformom, a još i prije su mnogi izbjegli za Tursku. Nije istina da je do 1945 bilo Srba muslimana u Sarajevu u većem broju, jer su oni planski naseljavani u Šamac, Brčko i dalje. Iza 1945 počinje influx Sandžaklija (mješavine Turaka, Srba i Albanaca), posebno 70tih, ali niže u Novi Grad, Boljakov potok, Buća potok, ka Rajlovcu. Nema ih ni sada oko Baščaršije puno, jer su kuće skupe, čak i zemljište je skupo, oni su kupovali poljoprivredno zemljište za male pare po Novom Gradu, pa gradili nelegalna naselja, koja su kasnije legalizirana. Njima je i danas skupo doći oko Baščaršije. Turska posla, da je džaba živjeti, krasti i množiti se. Civiliziraniji ljudi su 70tih i 80tih prelazili u Novo Sarajevo i Novi Grad da se ne ponavljam. Međutim jeftina stanogradnja je i tamo sada privukla Sandžaklije, seljake i provincijalce.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 13:32 |
|
|
Ni ta nisu kao danas. A brda u ostalim općinama su bila skoro prazna kao na slici iznad, sad si izlijevaju temelje jedni drugima po krovovima. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Urbanist
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 13:58 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Ni ta nisu kao danas. A brda u ostalim općinama su bila skoro prazna kao na slici iznad, sad si izlijevaju temelje jedni drugima po krovovima.  Pa nije baš po krovovima, ali jeftino zemljište je relativno rijetko, a skupo fukara neće, pa se nabijaju jedno na drugo. Postoji dovoljno kuća koje su vrlo pristojne. Ipak su to b.a.l.i.j.e - iskvarena ljudska fukara i smeće najveće na svijetu. Odvratna stvorenja prljavih duša. Dobrim dijelom turske krvi i njuški, oba spola. Mada je dosta Balkana takvo, čak i gdje nema muslimana. Genetika je SVE. Drugi razlog je branjivost u slučaju rata. U masi je snaga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 14:33 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 19:44 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Ni Begeš i Zegej ne mogu opepeliti. A ne Priština i Skopje. Skopje je u rangu BL. A Priština u rangu Mostara. Ta liga.
Sarajevo je u rangu Praga i Budimpešte.
E sa' si ga baš pritirala.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun Postano: 08 sij 2025, 20:23 |
|
|
Zapadni je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la:
Raspala ušljiva seljacino, ti nisi ni Ljubuški ili Čapljinu vjerovatno vidio, nego tipkaš iz neke ljaksoberska pripizdine sa plastične gajbe za boce od jeftinog piva.
Lokalna prodavnica je i posta, birtija i tu se snabdijevati namirnicama.
Mrš svoje seljačke komplekse liječi na nekoj drugoj adresi. Ignore!
Vidio sam cijelu Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Rođen i odrastao u metropoli za tvoju kasabu. Tebi su se jaja sasušila u jajnicima, neurotična, barem dvije godine bez antipsihotika za IVF oplodnju. Želim ti sreću, pošto si garant jalova bula Bilo je još nikih mučnih uvrida na račun Sarajke. Nemojte se, svitu, vriđat. Sarajka ničim nije zaslužila da ju ovako izvriđate. Razlikujte podbadanje i vriđanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|