HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 sij 2026, 01:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1918 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Jajce
PostPostano: 16 kol 2025, 12:41 

U Jajcu je bio izrazito snažan bosanski identitet kod Hrvata, puno više nego bilo gdje drugo, barem je moj dojam toga bio u ratu kad smo dobar dio Jajčana izvukli u Zagreb ili su preplavili Tomislavgrad. Meni je stric i nedavno rekao da to nisu pravi Hrvati samo zbog dojma koji je imao kod oslobađanja Jajca i prvim izborima na kojima je sudjelovala njegova jedinica, poslani su u autobusima iz Zagreba da slučajno muslimani ne uzmu većinu i tad je valjda zbog dočeka Hrvata doživio teško razočaranje da do danas nije promjenio stav pa sam mu morao objašnjavati da to baš i nije tako.

Sad se to u dobroj mjeri ispuhalo, ali uz ogromnu štetu da nismo većina u Jajcu, umjesto da se postavilo kao u Stocu od dana 1.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 12:48 

Srednji Prst je napisao/la:
Boris Johnson iz Jajca je napisao/la:

Ima nasih 40ak% sa ogromnim iseljavanjem. Stvarno se gomila ljudi iselila, tako da se dobro drzimo.

Itekako su ratoborni (zato se i drzimo dobro), ali nazalost se od nacionalizma ne zivi. Treba se moc vratit doma, a vecini koji su otisli je tesko doc doma jer se grad promijenio u zadnjih 10ak godina strasno mnogo. Vehabije i ninje su dosle/ metamorfirali se stari muslimani/ glavni su turisti. Nasi su financijski tamo vladari, a nadam se da ce se nesto pokrenut jer ne mogu nasi vjecito ic odavde.

Uz to, ovdje ima bas stepenast prijelaz muslimana iz bespomocnih cigana koji su se vratili sami nakon sto smo oslobodili grad u velike takijase. Jer su krenuli okretat sve malo po malo da njima grad poklekne. Tako i ovaj supljak sa vjencanjem i "provociranjem" pred raketom.

Za Jajce se bas moze reci da se pokusalo sa nekim suzivotom muslimana i Hrvata, cak su i razredi zajednicki, a samo se jezici i povijest uce zasebno ja mislim. Sigurno su mnogo bolji odnosi nego u Stocu ili Capljini, ali je ta ideja mrtva.

Ja ovdje ne zivim, imam mnogo rodbine tako da po njima znam sve ovo. Svima su price iste oko ovih par tocaka. Nadam se da sam nesto odgovorio.

Jesu se oni krenuli iseljavati iz Jajca ikako ? Jese naši još iseljavaju ili vraćaju pomalo ?

U Jajcu mi držimo 30ak posto rođenih već dugo, tamo ćemo se najlakše oporavit.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:02 

Ima nasih 40ak% sa ogromnim iseljavanjem. Stvarno se gomila ljudi iselila, tako da se dobro drzimo.

Itekako su ratoborni (zato se i drzimo dobro), ali nazalost se od nacionalizma ne zivi. Treba se moc vratit doma, a vecini koji su otisli je tesko doc doma jer se grad promijenio u zadnjih 10ak godina strasno mnogo. Vehabije i ninje su dosle/ metamorfirali se stari muslimani/ glavni su turisti. Nasi su financijski tamo vladari, a nadam se da ce se nesto pokrenut jer ne mogu nasi vjecito ic odavde.

Uz to, ovdje ima bas stepenast prijelaz muslimana iz bespomocnih cigana koji su se vratili sami nakon sto smo oslobodili grad u velike takijase. Jer su krenuli okretat sve malo po malo da njima grad poklekne. Tako i ovaj supljak sa vjencanjem i "provociranjem" pred raketom.

Za Jajce se bas moze reci da se pokusalo sa nekim suzivotom muslimana i Hrvata, cak su i razredi zajednicki, a samo se jezici i povijest uce zasebno ja mislim. Sigurno su mnogo bolji odnosi nego u Stocu ili Capljini, ali je ta ideja mrtva.

Ja ovdje ne zivim, imam mnogo rodbine tako da po njima znam sve ovo. Svima su price iste oko ovih par tocaka. Nadam se da sam nesto odgovorio.

Jesu se oni krenuli iseljavati iz Jajca ikako ? Jese naši još iseljavaju ili vraćaju pomalo ?

Oni su krenuli sa iseljavanjem, ali 10 godina iza nas. Mislim da su nasi manje vise stali sa iseljavanjem, ali se ne vracaju jos masovno.

Ceterum censeo XXIII centesimam partem territorii Bosniae et Hercegovinae esse delendam.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:11 

dudu je napisao/la:
U Jajcu je bio izrazito snažan bosanski identitet kod Hrvata, puno više nego bilo gdje drugo, barem je moj dojam toga bio u ratu kad smo dobar dio Jajčana izvukli u Zagreb ili su preplavili Tomislavgrad. Meni je stric i nedavno rekao da to nisu pravi Hrvati samo zbog dojma koji je imao kod oslobađanja Jajca i prvim izborima na kojima je sudjelovala njegova jedinica, poslani su u autobusima iz Zagreba da slučajno muslimani ne uzmu većinu i tad je valjda zbog dočeka Hrvata doživio teško razočaranje da do danas nije promjenio stav pa sam mu morao objašnjavati da to baš i nije tako.

Sad se to u dobroj mjeri ispuhalo, ali uz ogromnu štetu da nismo većina u Jajcu, umjesto da se postavilo kao u Stocu od dana 1.

U Jajcu je stvarno mnogo mjesanih brakova bilo jer je u Jugi naseljeno muslimana i srba u Jajce masu. Vidi se po censusima stanovnistva. No vecina tih vise ne zivi u Jajcu, to je Svedska, Danska, Kanada...
Nikada nije bilo rata izmedu Hr i muslimana u Jajcu jer su srbi nastupili prije nas, pa su se zbog toga neko vrijeme ocuvali "dobri" odnosi.
Sada se zasigurno moze reci da nismo u dobrim odnosima, sigurno vise od 10-15 godina.

Mimo toga, ne moze i ne smije se govoriti da nisu Hrvati. Oni su ginuli bez obzira kad su Srbi dolazili, samo su tad Srbi bili toliko jaki da im se nije moglo odoliti. Sva moja rodbina bez iznimke je sudjelovala. Ginuli kao i svugdje drugo.

Tematike ima, pisat mi se ne da toliko trenutno.

Ceterum censeo XXIII centesimam partem territorii Bosniae et Hercegovinae esse delendam.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:37 

Karabaja je napisao/la:
Hrvati
10 metara od džamije
S bakljama
Džamija ostala netaknuta.

Uf, osjećam energiju. Svaka čast momcima. :zubati

1455 of 2558 - 56.88%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:40 

Oni su krenuli sa iseljavanjem, ali 10 godina iza nas. Mislim da su nasi manje vise stali sa iseljavanjem, ali se ne vracaju jos masovno.

Jesu se bar malo počeli vraćat ?

OVO JE ZEMLJA HRVATSKA !

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:48 

Napisao je gore da će se teško tko vratiti možda jedino oni stari. Previše su ovi zasmrdili tim istočnjačkim štihom. To nije vraćanje s konja na magarca nego s konja pod zemlju. Tko god je potpisao to van naše županije i ceste koja se spaja na naša mjesta, presudio je tim Hrvatima tamo.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:54 

https://crna-hronika.info/potvrdjeno-za ... e_vignette

Citat:
Slučaj je dodatno eskalirao kada je, prema tvrdnjama SDA Jajce, jedan od učesnika kolone na semaforu verbalno napao Rasima Šahmana, vijećnika SDA u Općinskom vijeću Jajce, koji se tada nalazio u saobraćaju u svom privatnom vozilu.

Kako su sada brzi i još uz to izmišljaju Kako bi skrenuli pozornost. Odsada svaku proslavu tko god je u SBŽ snimati Kako bi mogli našim medijima slati.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:54 

Noname01 je napisao/la:

Napisao je gor2 da će se teško tko vratiti možda jedino oni stari. Previše su ovi zasmrdili tim istočnjačkim štihom. To nije vraćanje s konja na magarca nego s konja pod zemlju. Tko god je potpisao to van naše županije i ceste koja se spaja na naša mjesta, presudio je tim Hrvatima tamo.

Sigurno bi se ljudi vratili, ne samo oni stari. Nije ovo izgubljen teritorij u ratu pa da se djedovi i bake vracaju. Problem je vise ekonomske naravi, uz istocno pitanje naravno. Doduse, sreca je da su i oni dio ekonomije, pa i oni idu van masovno.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 13:58 

Noname01 je napisao/la:

Napisao je gor2 da će se teško tko vratiti možda jedino oni stari. Previše su ovi zasmrdili tim istočnjačkim štihom. To nije vraćanje s konja na magarca nego s konja pod zemlju. Tko god je potpisao to van naše županije i ceste koja se spaja na naša mjesta, presudio je tim Hrvatima tamo.

Sigurno bi se ljudi vratili, ne samo oni stari. Nije ovo izgubljen teritorij u ratu pa da se djedovi i bake vracaju. Problem je vise ekonomske naravi, uz istocno pitanje naravno. Doduse, sreca je da su i oni dio ekonomije, pa i oni idu van masovno.

Pa nikada neće biti bolje dolje nego u RH ili EU po pitanju ekonomije. A gdje još studiranje, sigurnost, urbaniji život, događaji itd. Sve to danas zanima mladog čovjeka, a pored lijepih žena u Splitu i Zagrebu gledati ninje i nije teška odluka.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 14:32 

Eno razdrečile se balijetine po klixorisu kuku lele

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 15:37 

Zapadni je napisao/la:
Eno razdrečile se balijetine po klixorisu kuku lele

Koga briga.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 15:45 

Koga briga, mislili su da u Jajcu nema Hrvata i da se preostali ne smiju živi činiti.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 17:15 

Nisu svatovi krivi što sda-isilovcima smeta hrvatska zastava u ulici koja se zove kako?

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 17:53 

Realno, mogli su dostojanstveno proći pored džamije i teferičit negdje drugo.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 18:05 

dreamteam je napisao/la:

To sto su mogli negdje drugo ne znaci da nisu mogli i tu. Prica staje upravo tu, jer Jajcani znaju da to nije provokacija.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 18:13 

Jajce je HVO općina, naša općina naša pravila!

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 18:20 

Poznavajući par Jajčana rekao bih da su odnosi tamo izmedju H i B prilično dobri?

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 19:20 

dreamteam je napisao/la:

Prolaze li oni tako pored Crkvi, grobalja? U mom naselju koje je 100% hrvatsko i nije na glavnom putu, par puta su prošli sa zelenim i onim arapskim zastavama, sviraju, krevelje se. Nitko, zbog toga nije pravio incident. Na kraju su odustali, vidjeli da nas boli ona stvar za njih i njihove zastave.

Prije dvije godine, sprovod izlazi ispred crkve u D.Dubravama, lik počeo trubiti, hoće da prođe. Tada su sijevale šake i bokseri. Bilo je povrijeđenih. No, sve radi mira zataškano.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 19:27 

Evo da se i ja javim iz Jajca, igrom slučaja sam baš ovih dana tu, iako ne živim u Jajcu. Grad je sad u ljetnom periodu jako živ, dosta ljudi se u zadnje vrijeme okrenulo turizmu i iznajmljivanju, iako većina ljudi radi u lokalnim tvornicama, građevinskim firmama itd. koje su mahom u hrvatskim rukama.

Zapravo je velika većina poduzetničkih aktivnosti i gradskog života uopće organizirano upravo od strane Hrvata. Dosta mladih hrvatskih obitelji je ostalo u gradu i okolici, unatoč iseljavanju zadnjih godina, i mislim da se broj rođene hrvatske djece stabilizirao.

Generalno su Hrvati i Bošnjaci u korektnim odnosima, ali nacionalna svijest kod Hrvata je itekako prisutna. Moj je dojam da Jajce nikako ne bi trebao biti otpisani hrvatski prostor, pogotovo s obzirom na ovu gospodarsku i demografsku žilavost Hrvata tu.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 19:28 

dreamteam je napisao/la:

Ali gdje je ljudsko pravo mahanja zastavom?

Nama kažu u redu je ako muslimanka klanja na javnom mjestu. Što je onda problem mahati zastavom i pjevati? Na javnom mjestu?

1455 of 2558 - 56.88%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 20:12 

Gdje bi onda trebali kad je u svakoj ulici džamija?

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 20:38 

dreamteam je napisao/la:

Kakva dzamija?

Ovo je gradska setnica ispred spomenika HVOa i terasa kafica iz kojih je i nastala snimka. Koga briga što je u kadru dzamija na koju nitko od svatova ne obraca paznju.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 20:42 

Predsjednik OV Jajce

Citat:
"Na tom spomen obilježju HVO koji su branili BiH, imaju dva poginula strica od mladoženje i oni su tu htjeli da odaju počast na neki način, ali nije bilo puštanja ni vrijeđanja, bilo kakvih negativnih konotacija koji bi bili usmjereni prema Bošnjacima ili bilo kojem drugom narodu. Tu su se zadržali minut nakon čega je policija rekla da nemaju pravo da stoje i nastavili su kretanje"

Kako kaže, zabrinjava ga činjenica da "očito mediji hoće od toga da naprave neku priču i Jajce stave u neki kontekst koji Jajce ne zaslužuje i koji ne pripada".

Vrh

PostPostano: 16 kol 2025, 21:46 

daramo je napisao/la:
Predsjednik OV Jajce

Citat:
....

Kako kaže, zabrinjava ga činjenica da "očito mediji hoće od toga da naprave neku priču i Jajce stave u neki kontekst koji Jajce ne zaslužuje i koji ne pripada".

Muslimanski mediji. Izludiše ih.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1918 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: