HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 sij 2025, 09:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 676 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pougarje
PostPostano: 20 sij 2010, 21:20 

cakara je napisao/la:
Komusanac, nazalost nemam te orginalne slike, al dala bi se napravit na osnovu nekoliko poznatih popisa zupljana...probat cu to sredit kroz par dana...pocetak rata docekali smo sa 4800 stanovika, od toga ih je oko 1000 islo u osnovu skolu, ili ti cca 2000 maloljetnih, strasan natalitet, ni Zepce nam nije ravno, zar ne?

pitas za kartu...bas sam sinoc na nasem net portalu postavio topografske karte toga podrucja...sad ne bi zelio stavljat ovdje jer bi nam razvukli cijelu temu u sirinu, jer su slike prevelike da bi se sto detaljnije vidile...pa ako zelis posjeti http://www.pougarje.de ...vices odma na home stranici medju zadnjim temama imas temu Topograske karte Pougarja....

evo jedan podatak vezan uz nas internet portal...imamo preko 600 registiranih clanova, 450 tema, 21 000 postova, blizu milijun pregleda tema, 2700 slika u galeriji, oko 16 000 komentara slika...za 12. mjesec smo prvi put probili brojku od 500 000 posjeta portalu, na chatu nas se znalo skupit 29 u jednom trenutku... mislim da smo No. 1. u Herceg-Bosni s obzirom na nas broj, veci gradovi mogu se sakrit :... :HercegBosanac

zašto se tako malo ljudi vratilo u Pougarje?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2010, 21:40 

cakara je napisao/la:
Komusanac, nazalost nemam te orginalne slike, al dala bi se napravit na osnovu nekoliko poznatih popisa zupljana...probat cu to sredit kroz par dana...pocetak rata docekali smo sa 4800 stanovika, od toga ih je oko 1000 islo u osnovu skolu, ili ti cca 2000 maloljetnih, strasan natalitet, ni Zepce nam nije ravno, zar ne?

pitas za kartu...bas sam sinoc na nasem net portalu postavio topografske karte toga podrucja...sad ne bi zelio stavljat ovdje jer bi nam razvukli cijelu temu u sirinu, jer su slike prevelike da bi se sto detaljnije vidile...pa ako zelis posjeti http://www.pougarje.de ...vices odma na home stranici medju zadnjim temama imas temu Topograske karte Pougarja....

evo jedan podatak vezan uz nas internet portal...imamo preko 600 registiranih clanova, 450 tema, 21 000 postova, blizu milijun pregleda tema, 2700 slika u galeriji, oko 16 000 komentara slika...za 12. mjesec smo prvi put probili brojku od 500 000 posjeta portalu, na chatu nas se znalo skupit 29 u jednom trenutku... mislim da smo No. 1. u Herceg-Bosni s obzirom na nas broj, veci gradovi mogu se sakrit :... :HercegBosanac

Vidim bogat je i povjesno vaš kraj, ostacima srednjovjekovnih utvrda i nekropola. Gledam one karte, pa vidim Šiprage, Jezera, to vam je preko brda. Inače Jezera su najzabačenije selo u općini Teslić, nekih 50-60 km od grada. Još nešto me zanima, jel bilo prezimena Vukelja u Dobretićima, Pougarju?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2010, 23:39 

dudu, nije bas na meni da govorim o tome zasto se tako malo, slago bi ti sigurno...
crkva je na koti 1175 metara...ja mislim da je najveci problem visina tj. zabacenost od svijeta...djeca mogu do 3. razreda u skolu u Dobretice, poslje moraju u Jajce...to je isto velik problem...kako da se vrate mladi, kad ce im djete provest "pola dana" na putu do skole i natrag....

evo ako Boran prati temu da on nesto napise o tome...on zivi bas u Pougarju...

nije pajdo, nije to nase prezime...

ovo su nasa prezimena: Alandzak, Ascic, Barisic, Bartulovic, Bendra, Biljeskovic, Bliznac, Bobonja, Bojic, Bordak Bubnjic, Bunarkic, Cica, Cakaric, Cizmic, Cubelj, Djukic, Davidovic, Drazetic, Dujmovic, Filipovic, Furudnzija, Gabric, Gavranic, Gavric, Glavas, Grgic, Idzanovic, Ilic, Ilinovic, Ivancevic, Jakovljevic, Jakesevic, Joskic, Jukic, Juric, Jurisic, Kokalovic, Lovric, Lucic, Lukic, Majdancic, Malic, Markovic, Martic, Matosevic, Melic, Mladic, Meljankic, Mijatovic, Milicevic, Pejazic, Pejcin, Petrovic, Pilic, Poplasen, Pranjic, Prslja, Saratlija, Sivonjic, Slipcevic, Spajic, Subotic, Sculija, Sugic, Tepuric, Tokalic, Tomas, Tomic, Trupina, Tubanovic, Vardic Zec, Zilic

dosta prezimena su autohtona nasa, nigdje ih drugdje nema...
Melic je jedino muslimansko prezime u Pougarju
npr. moje prezime Cakaric, a do 1767. bilo Brnic, a od prezimea Dobretic je nastalo Brnic...tako barem kazu... :zubati

Vrh

PostPostano: 20 sij 2010, 23:40 

vidim u Pougarju ima i mog prezimena...nema di nas nema :zubati

ako je prije rata tu živjelo 5.000 ljudi, a danas 5-6 puta manje, a u hrvatskim je rukama, onda je to jako loše i nema pretjeranog izgovora ni za kog.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2010, 23:52 

Ilija Sivonjic nogometas Dinama je Pougarac.Oni momci iz Dzakova koji su masovno ginuli po Vukovaru su vecinom bili Pougarci koji su se doselili u Slavoniju.Koliko znam dosta ti obitelji vuce porijeklo iz Dubrovnika pa imate ista imena kao i u Dubrovniku Orasac itd.Narod koji koji dosta prpoatijo kroz vijekove,ali sacuvao svoje hrvatsko ime.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2010, 23:59 

Volio bih da neko objasni zašto put za vladavine HDZ-a u Jajcu nije dovršen? Vjerojatno i povratak bi bio bolji.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 00:29 

dudu je napisao/la:
vidim u Pougarju ima i mog prezimena...nema di nas nema :zubati

I moje na popisu. :aleale

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 00:49 

u vihoru rata stradalo je 1200 objekata...ovako po pricama cujem da 10 kuca nije ostalo s krovom...ajmo rec da su kasno stvoreni uvjeti za povratak, vecina nas je se tamo 2000. skucila tamo gdje odselili...

Pougarci imaju jedan poseban mentalite...to bi se na nasem reklo "inačije"...onaj tko je naumio vratit, on je se i vratio, pa makar prije toga spavo u rusevini cekajuci obnovu...onaj ko nije, vjerovatno ni nece, pa kazu: budala zivio di se rodio, a pametan di mu je bolje
onako kroz maglu se sjecam jer sam tada bio mal, da se did tio vratit i baba mu nije dala...
tako dudu da im sada dadne ne znam sta, nebi sigurno mjenjali svoja imanja po Sloveniji, Zagrebu itd...mozda se neki vrate kad odu u mirovinu

da, Ilija Sivonjic je nas Pougarac, od moga zeta brat...inace nasi su jos Elvis Kolalovic i Franjo Tepuric iz Slaven Belupa...

'60.-tih godina u Djakovacke Selce odselilo je nedje 60 supruznika iz Pougarskih sela...znaci 120 osoba u dobi kad tek trebaju radjat dicu...to je bas doba kad su nas pripojili Skender Vakufu i Hrvati se automatski nisu mogli zaposlit u gradu...zaposljeni su se brojali na prste...zato ih je dosta islo na rad u Njemacku i Sloveniju...Njemci su se vecinom vracali, dok Slovenci ostadose gore...npr. prije 2 godine sam bio na jednoj Prvoj Pricesti u Kopru i sad Misa zavrsila i Slovenci se pokupise svako sebi a Pougarci ko po obicaju ostadose ispred crkve da malo popricaju...bilo nas je HRPA

u pravu si to za Orasac, to je toponim jednog sela oko Dubrovnika...kolko sam cuo samo u Orascu se je masivno davalo dici ime Ore/Ursula, a to je tipicno Dubrovacko ime...znaci ima neke povezanosti...
dva nasa sela imaju toponime sela Boke Kotorske, mozda i tu ima neke veze...

ovo za putove i za vlast stvarno ne znam...kad je HDZ bio na vlasti u JC ja sam se "ucio pisat" pa ne znam...al mogu rec jednom Pougarcu da vas informira po tome pitanju.... :zubati

a vasa prezimena su??

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 01:18 

cakara je napisao/la:
a vasa prezimena su??

Imaš PP. :wink

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 08:17 

vidio sam...nase prezime ide sa Š, bojim se da tvoj ne :P

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 09:05 

ajd što su u Hrvatsku otišli, ali u Sloveniju...da se upucaš u mozak s tri strane, ti će se u Slovence jednog dana asimilirat :ucelo

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 12:13 

dudu je napisao/la:
ajd što su u Hrvatsku otišli, ali u Sloveniju...da se upucaš u mozak s tri strane, ti će se u Slovence jednog dana asimilirat :ucelo

Nažalost, istina. Eto slučajno sam imao jučer i uživo raspravu sa našim već napola asimiliranim... ali sam na kraju ja ispao budala jer "šta ima veze" i "zašto moramo bit nacionalisti"... koja smo mi šuga od djaspore ovdje... al to je već off. Iako što se tiče tih Pougaraca i Hrvata iz sličnih područja (pogotovo Bosne, Hercegovaca je malo) nekako još ima nade da se neće u većem broju asimilirat, barem ne muška djeca... ženske su druga priča.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 12:16 

MRSHO je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Nažalost, istina. Eto slučajno sam imao jučer i uživo raspravu sa našim već napola asimiliranim... ali sam na kraju ja ispao budala jer "šta ima veze" i "zašto moramo bit nacionalisti"... koja smo mi šuga od djaspore ovdje... al to je već off. Iako što se tiče tih Pougaraca i Hrvata iz sličnih područja (pogotovo Bosne, Hercegovaca je malo) nekako još ima nade da se neće u većem broju asimilirat, barem ne muška djeca... ženske su druga priča.

valjda će ova kriza dobro složit Sloveniju, pa da bar neki prema Hrvatskoj odu. Slovenija je friendly samo za Bošnjake. :zubati

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 12:19 

dudu je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:

valjda će ova kriza dobro složit Sloveniju, pa da bar neki prema Hrvatskoj odu. Slovenija je friendly samo za Bošnjake. :zubati

Daj dudu, jbt, nas kriza nije otjerala iz Pougarja i Komušine a da nas otjera iz Slovenije. Samo nas dva korpusa mogu otjerat :tank :zubati

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 13:31 

MRSHO je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Daj dudu, jbt, nas kriza nije otjerala iz Pougarja i Komušine a da nas otjera iz Slovenije. Samo nas dva korpusa mogu otjerat :tank :zubati

nemoj da vidim da se koji odnarodio, odmah ću tom tenkiću na Sloveniju :zubati

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 14:17 

dudu to si donekle u pravu...imam taj facebook i sad imam dosta prijatelja na njemu iz Slovenije, i ne znaju ni ime i prezime ispravno napisat kao npr. Suzana DražetiČ, Gordana ĐukiČ...strasno, takima ce se djeca sigurno zvat Mojca, Urska, Matijaz, Jozef i sl.

opet zavisi od osobe do osobe, zavisi kako su ih roditelji odgojili...dosta ih mrzi Sloveniju iz dna duse, opet neki laju po Hrvatskoj...sto ljudi, sto cudi...

meni se ovako cini da ti Slovenci cak najvise posjecuju Pougarje...nisu daleko, i kud i kamo boljoj financijskoj situaciji su on nas u Hrvatskoj...

P.S. ne znam koliki je vas staz na forumima, ali koliko sam ja skotno u 2 god ta neka "pravila", zadnji post se nikad ne citira...tako se samo stvara nepreglednost teme... :zivili

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 14:19 

Ovdje se citira jer imamo skriptu koja reže citate tako da ih može biti max 2 unutar jednog posta. Većina ostalih foruma to nema, pa se u njih pretvori u nepreglednu hrpu citata...primjer net.hr

Vrh

PostPostano: 25 sij 2010, 23:49 

cakara je napisao/la:
mi smo sukobe imali samo sa srbima, jer smo pali zajedno sa Jajcem 28.-29.10.1992. a tada nisu bili djiru sukobi s muslimanima...u obrani Pougarja je sudjelovala 1. bojna Kotor Varos gdje je pola pripadnika bilo muslimana ...dok smo mi u obrani imali svoju Pougarsku bojnu koja je djelovala sve do pada Jajca, mislim da je brojala nedje oko 900 pripadnika, al ne drzite me za rijec...caca mi je bio u njoj i bio gore do zadnjeg dana... :HVO

alo prijatelju cakara ispravak netocnog navoda

pali sa jacem zajedno???? nije mi licilo na pad pougarje...

mi smo se povukli na zapovijed nadredjenih iz vlade ili cak zapovijednistva

zasto ??? zato jer pomoc nije stigla od strane hrvata ,..

zasto nije stigla ??? zbog muslimana jer je pocelo u prozoru sukob sa muslimanima a pomoc je zastopana a muslimani se poceli povlacit sa linija iz jajca da bi se kasnije vratili da preuzmu vlast u jajcu to im se nije ostvarilo
pa su tadasnji velikani radje trgovali sa srbima nego prepustit vlast ****** ako sam u krivu cakara ispravi me

ovo posmatram duze vrijeme nisam mogo da ne kazem istinu :HercegBosanac

ko i bosni bez hrvatske !!

Vrh

PostPostano: 26 sij 2010, 13:05 

Ma samo polako, kako godine odmiču, Bošnjaci su sve obranili a Hrvati su im zabili nož u leđa.

Tako se uči po "bosanskom" programu...

Vrh

PostPostano: 27 sij 2010, 00:52 

neka oni uce al taj program ucenja ce se promijenit 500,000 izbijeglih muslimana

je bilo na teret hrvatskoj dok su muslimani navirali u srednju bosnu ..

ja osobno sam ignoriso hv i doso odsluzit casno u caplinu al jebi ga dodje ********

to mi se nije svidilo pa sam trbuhom za kruhom u cizmu doso

Vrh

PostPostano: 27 sij 2010, 11:27 

namigno sam da bi se drzalo jos 7 mjeseci...sta ja znam kolko bi se drzalo :neznam
14. rujna '92. Karadzic je poslo Mladicu poruku koju su uhvatile snage HVO-a...ako niste u stanju osvojiti Jajce, onda ga sravnite sa zemljom. Poslao sam vam avijaciju, tenkove, vojsku i sve drugo naoruzanje i sto jos cekate?
to sam prepiso iz jedne knjige...a jos sam davno procito na nasem forumu kako zapovjednik nase bojne kaze, da su presreli poruku gdje Karazdic trazi granatu na svaki m2

ja sam djete, tad sam imo godinu i po dana...povijest obozavam...pisem ovde sto sam cuo i sto sam procito...a procito sam da je TO drzala Vrbicu, iz jedne nedavno izdane knjige...ko onda koga laze... :zubati :neznam

neki dan sam gledo Prkacina na TV-u, kaze bio doso sa 100 hosovaca do Travnika, i da mu muslimani nisu dali ic dalje od Jajca

Vrh

PostPostano: 05 vel 2010, 11:05 

ja isto ne znam koliki je taj koridor, al cuo sam da si najobicnijoj pusci bio na dometu...

sinoc na FTV-u u emisiji Posteno bio gost nas nacelnik, Marko Drazezic...kratka reportaza prije uvoda u njegov govor

Vrh

PostPostano: 05 vel 2010, 21:48 

drugi dio, nacelnik govori o opstanku opcine

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2010, 17:44 

upis naseg dezurnog demografa na nasem forumu

Kod:
POUGARJE U 2009.god

Statisticki izgleda ovakao:U 18 sela tocno se nezna koliko je stalno,a koliko povremeno naseljeno ,oko 190 kucca,u kojima zivi priblizno 400 stanovnika,vjencano je svega 4 bracna para ,sto je ipak vise za duplo od prosle,a manje za 1 manje od preprosle godine.
Rodilo se i gore krstilo isto kao i prije 12 djece, dok je umrlo 15 osoba vise za 2 od prosle godine .

Dakle i ova je godina kada je u pitanju prirastaj stanovnistva ,Mortalitet je opet veci od Nataliteta, dakle prirodni je prirastaj negativan i zabrinjavajuci, sto se ponavlja svaku godinu poslije rata,te od kada se vodi sluzbena statistika za Pougarje .Dakle nastavljen je negativni trend iseljavanja i ove godine manje za 44 osobe, sto u postotku znaci smanjenje za ogromnih 10% i izumiranja ,sto zbog politicke,tako i gospodarske situacije u Dobreticima, a neznam koliko zbog novih mjera RH.
Na zalost to vam je slika naseg sumornog kraja za proslu godinu,a na nam je svima da je konacno podjemo mjenjati u pozitivnom smislu.

zalosno...a prije rata smo znali imat natalitet preko 45 promila :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 11 tra 2010, 21:23 

cakara je napisao/la:
ja isto ne znam koliki je taj koridor, al cuo sam da si najobicnijoj pusci bio na dometu...

sinoc na FTV-u u emisiji Posteno bio gost nas nacelnik, Marko Drazezic...kratka reportaza prije uvoda u njegov govor

e cakara znam ja koliki je koridor amandzica prema turbetu bio kao dite sam ga prepjesacio

upravu si kad velis da je bio na dometu svakakvoj cijevi i dugoj i kratkoj al da napomenem

ni metak nije ispaljen na nas dok smo prolazili kroz amandzice iako su nas mogli cak i kamenjem gadjat

jel to bio politicki dogovoreno ili im je bilo u cilju da se iselimo da vise nemaju problema sa nama :2guns

znam samo jedno da se i ja mislim vratit ako se da ista obnove jer dosta mi je sta sam stranac

bar za blagdane da budem svoj na svome :HercegBosanac dosadila mi cizma zabarska a hrvatska mi i nije draga koliko rodno

mijesto bar sam sluzio casno u :HVO zbog moga ponosa na HVO i ignorisanje HVa jedva mi priznase u hrvatskoj

vojni rok da nebi slika crnim bi opleo kao nisu bili valjani pecati od HZ herceg bosne

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 676 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: