|
|
Stranica: 3/27.
|
[ 673 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ultras1986
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 13 tra 2010, 22:26 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 16 tra 2010, 23:07 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 903 Lokacija: Dobretići
|
vec sam spomeno u jednoj temi pa opet cu... za Bozic, Uskrs, Sv. Antu, kosevinu se u Dobreticima znalo okrenit po 22 autobusa radnika iz Slovenije, ili brojcano oko 700-800 Pougaraca je radilo u Sloveniji, tako da taj broj od 127 ljudi, macku o rep P.S. za mene je Slovenija i onda bila inozemstvo
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 04 lip 2010, 11:03 |
|
|
upis nacelnika Dobretica, Marka Drazetica sa Pougarskog foruma...tu su vam odgovori na neka pitanja koje ste postavili Citat: Da postovani ZGMARKO i STILOV, ja se sa Vama neslazem i mislim drugacije, da ste me pitali prije deset i vise godina, bio bi puno blizi Vasim razmisljanjima po pitanju osnivanja i opstanka Opcine Dobretici. Ideju o snivanju Opcine Dobretici potpuno je podrzala muslimanska politika u federalnom parlamentu i nekoliko nasih zastupnika i imali su podrsku od Kresimira Zubaka, mislim da je tada bio na celu HDZ-a.Ali zaboravljate da mi u to vrijeme nismo nikome pripadali, gledajuci pravno, nikada niko nije izvrsio zakonsko prikljucenje Pougarja Opcini Jajce.Pravno gledajuci tri godine smo bili nicija zemlja.Da smo se zeljeli prikljuciti Opcini Jajce to sigurno federalni parlament nebi dozvolio iz razloga koji navodi STILOV.Nismo mi Pougarci uopce krivi za gubitak vlasti u Jajcu.Za devet godina vladavine, sta je vlast u Jajcu uradila za Pougarje i Pougarce, nista, za Jajcane , nista.Vise su razmisljali kako u privatizaciji poklopiti sva poduzeca, nego kako sacuvati narod.U pougarju je jedno vrijeme bilo skoro tisucu Pougaraca koji su se vratili.Tadasnja Jajcanska vlast je odbijala donatore govoreci da se gore nezeli niko vratiti i to je bila politika samog vrha nase vlasti u Mostaru, toboze da Pougarce presele u Jajce da budemo brojcano jaci.Ako analiziramo zadnje lokalne izbore STILOV vidjeces da ni sa Pougarcima nebi dobili vlast. Sadasnji nacelnik Opcine Jajce je dobio naseg kandidata za 1100 glasova, sve hrvatske stranke su imale samo jednog kandidata, dok su Bosnjaci imali dva, SDP je imao svog kandidata koji je bio Bosnjak.U Pougarju je bilo registrirano oko 970 glasaca, i uz najbolju kampanju i najbolji dosad odziv biraca na izbore je izislo oko 530 glasaca.Znaci da su svi pougarci izisli na izbore, a da smo u sastavu Jajca falilo bi oko 170 glasova.Narod u Jajcu nije izisao na izbore a po mojim saznanjima ni na ove izbore nece izici.Zasto ,to bi se trebali zapitati oni koji su nositelji hrvatske politike u Jajcu.Kakav je tretman imala Hrvatska Jajcanska politika prema Pougarcima.Katastrofalan, trebali su im samo nasi glasovi.Nesjecam se nijednog naseg vijecnika u O.V. Jajca, pozicije direktora ili neke druge pozicije u vlasti.Za takve stvari Pougarci nisu bili sposobni.Kada se BORAN izdigao i postao doministar, zahvaljujuci njihovoj politici tri godine je morao dokazivati da je neduzan i dokazao je. Oni sami sebi mogu pomoci, u blato u koje su se uvalili sami moraju naci izlaz i kako izici blata.Jajce je opcenito zapostavljeno kako od Hrvatske , tako i od Bosnjacke politike.Gradice se brza cesta Lasva-D.Vakuf, tu nema Jajca, skoro sve zupanijske institucije su otisle iz Jjca, energetski sektor, skoro da se nista nece raditi osim one tri hidroelektrane na Ugru, i da ne nabrajam dalje.A o opstanku Opcine Dobretici cu drugi put da ovaj tekstt nebi bio pretjerano dugacak i dosadan. joj da navedem, da su me razapeli na Pougarskoj stranici, jer sramotim Pougarce na forumu Herceg-Bosne Pougarje iznad svega
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 04 lip 2010, 11:04 |
|
|
upis nacelnika Dobretica, Marka Drazetica sa Pougarskog foruma...tu su vam odgovori na neka pitanja koje ste postavili Citat: Da postovani ZGMARKO i STILOV, ja se sa Vama neslazem i mislim drugacije, da ste me pitali prije deset i vise godina, bio bi puno blizi Vasim razmisljanjima po pitanju osnivanja i opstanka Opcine Dobretici. Ideju o snivanju Opcine Dobretici potpuno je podrzala muslimanska politika u federalnom parlamentu i nekoliko nasih zastupnika i imali su podrsku od Kresimira Zubaka, mislim da je tada bio na celu HDZ-a.Ali zaboravljate da mi u to vrijeme nismo nikome pripadali, gledajuci pravno, nikada niko nije izvrsio zakonsko prikljucenje Pougarja Opcini Jajce.Pravno gledajuci tri godine smo bili nicija zemlja.Da smo se zeljeli prikljuciti Opcini Jajce to sigurno federalni parlament nebi dozvolio iz razloga koji navodi STILOV.Nismo mi Pougarci uopce krivi za gubitak vlasti u Jajcu.Za devet godina vladavine, sta je vlast u Jajcu uradila za Pougarje i Pougarce, nista, za Jajcane , nista.Vise su razmisljali kako u privatizaciji poklopiti sva poduzeca, nego kako sacuvati narod.U pougarju je jedno vrijeme bilo skoro tisucu Pougaraca koji su se vratili.Tadasnja Jajcanska vlast je odbijala donatore govoreci da se gore nezeli niko vratiti i to je bila politika samog vrha nase vlasti u Mostaru, toboze da Pougarce presele u Jajce da budemo brojcano jaci.Ako analiziramo zadnje lokalne izbore STILOV vidjeces da ni sa Pougarcima nebi dobili vlast. Sadasnji nacelnik Opcine Jajce je dobio naseg kandidata za 1100 glasova, sve hrvatske stranke su imale samo jednog kandidata, dok su Bosnjaci imali dva, SDP je imao svog kandidata koji je bio Bosnjak.U Pougarju je bilo registrirano oko 970 glasaca, i uz najbolju kampanju i najbolji dosad odziv biraca na izbore je izislo oko 530 glasaca.Znaci da su svi pougarci izisli na izbore, a da smo u sastavu Jajca falilo bi oko 170 glasova.Narod u Jajcu nije izisao na izbore a po mojim saznanjima ni na ove izbore nece izici.Zasto ,to bi se trebali zapitati oni koji su nositelji hrvatske politike u Jajcu.Kakav je tretman imala Hrvatska Jajcanska politika prema Pougarcima.Katastrofalan, trebali su im samo nasi glasovi.Nesjecam se nijednog naseg vijecnika u O.V. Jajca, pozicije direktora ili neke druge pozicije u vlasti.Za takve stvari Pougarci nisu bili sposobni.Kada se BORAN izdigao i postao doministar, zahvaljujuci njihovoj politici tri godine je morao dokazivati da je neduzan i dokazao je. Oni sami sebi mogu pomoci, u blato u koje su se uvalili sami moraju naci izlaz i kako izici blata.Jajce je opcenito zapostavljeno kako od Hrvatske , tako i od Bosnjacke politike.Gradice se brza cesta Lasva-D.Vakuf, tu nema Jajca, skoro sve zupanijske institucije su otisle iz Jjca, energetski sektor, skoro da se nista nece raditi osim one tri hidroelektrane na Ugru, i da ne nabrajam dalje.A o opstanku Opcine Dobretici cu drugi put da ovaj tekstt nebi bio pretjerano dugacak i dosadan. joj da navedem, da su me razapeli na Pougarskoj stranici, jer sramotim Pougarce na forumu Herceg-Bosne Pougarje iznad svega
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 04 lip 2010, 11:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Sramotiš na koji način? Provaljuješ se ili samim prisustvom?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 04 lip 2010, 11:54 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 04 lip 2010, 13:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Poruči im da su seoske babetine...ccc oko čega se oni prepiru, bruka. I naravno potvrda da se neregistriranim "gostima" ne smije omogućiti pravo komentiranja.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 04 lip 2010, 20:45 |
|
|
hehe, ne trebam im nista porucivat...sve ce oni sami vidit, i opet ce novu temu otvorit na osnovu gore recenog, haha =P
drz' se!!
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 16 lip 2010, 21:45 |
|
|
u nedilju 13.6. Pougarje odnosno selo Dobretici su bili centar svijeta, na proslavi patrona zupe okupilo se oko 10 000 dusa obiljezavanje 18. obljetnice pogibelji branitelja s Misom zadusnicom Subotnja vecernja Misa kilometarska kolona hodocasnika Nediljna Misa dok je Pougaraca, bit ce i Pougarja
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 16 lip 2010, 21:47 |
|
|
moguci grbovi opcine Dobretici [/URL] [/url] Grb obitelji Dobretic, lav s krizem Grb Radimirovica, predaka Dobreta Grb obitelji Dobretica
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 15 ruj 2010, 22:03 |
|
|
evo da se i ja malo javim, ako je Pougarje na "izmaku snage" nisu i Pougarci ljetos pocetkom 7. miseca na Pogorelcu kod Novog Mesta odrzano 10. tradionalno okupljanje Pougraca, skupilo se preko 400 Pougaraca, nasi ujaci govorili Misu, nacelnik se obratio pristnima, svirala uzivo muzika, igralo se nogometa i šaha, bacalo kamena, 9 pecenja se okretalo, dok su narod do 3-4 sata ujutro okreto u kolu skolska godina pocela, 4 nova skolarca smo dobili, i sada ukupno 26 komada po svim selima od proslih izbora broj glasaca je udvostrucen, sada ima vise od 1800 osoba sa pravom glasa, kazu do izbora i 2000...po nekoj malo napuhanijoj procijeni, to je tek 15% od onoga broja koji ima pravo napravit osobnu u Pougarju, krkamo se naveliko
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 22 tra 2011, 10:35 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Govor načelnika Pougarja 2003. g.
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 25 svi 2011, 18:20 |
|
|
mrsho, nesudjeni "šura", fala sto si se malo ukljucio da ne "pricam" sam sa sobom na ovoj temi evo malo pjesme iz mog rodnog kraja:
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 25 svi 2011, 23:55 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 26 svi 2011, 09:19 |
|
|
nema nema, al vas nisam zaboravio nego jesi polozio vozacki? evo malo Pougarskog etno muzeja a mali i Pougarski etno svatova za 20 dana je Sveti Anto, zastitinik nase zupe, mozda i jedini dan u godini kada Pougarje dise plucima kao nekad, svi koji misle hodocastit zelim srecu na putu i Bozij blagoslov ZPS!!
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 29 svi 2011, 16:39 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Evo, naletjeh na ovom forumu ( http://www.pougarje.net/page/modules.ph ... opic&t=676) na udbaškog zubokradicu kako se šegači po Dobretićima, pa nek se vidi i ovdje... Cakara će zasigurno bolje znati tko su ovi što sjede s njim za istim stolom... Dio imena je naveden u tekstu na forumu.
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 29 svi 2011, 21:11 |
|
|
to je bio dan opcine Dobretici, i 14. rodjendan ako se ne varam
ne vidim u cemu je problem to sto je Jurisic doso u Pougarje??
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 29 svi 2011, 23:34 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
cakara je napisao/la: ne vidim u cemu je problem to sto je Jurisic doso u Pougarje?? Ne vidim ni ja problem što je došao, ali vidim veliki problem što je 15.3.2011. kvisling primljen na taj način i što ljudi sjede s njim za istim stolom...
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 30 svi 2011, 20:38 |
|
|
ne boravim u BiH i nemam svaki dan plasirano u pola 8 policitcka zbivanja i sve ostalo, al se trudim kolko tolko upratit clan sam HSP-a ali nije mi bas sjela ta prica, nikako, cak sam se zastidio bio...kad sam bio na konenciji stranke u ZG, kad se pljaskalo gostima, osobno Jurisicu nisam zapljesko, dao sam odmor dlanovima da je on jedini izdajica nebi bosansko-hercegovacki Hrvati (naglasak na bosanski) bili u ovakom polozaju za godinu, dvi, pet cu moci nesto vise reci na ovu temu, zasad toliko
kad i drugi budu. kupili nasoj dici skolske knjige i njih cemo docekat ko Jurisica, bar za njega i nesudjenog mi kuma Bandica Pougarje nije zaboravljeno
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 16 lip 2011, 09:40 |
|
|
prodje jos jedan Sveti Anto, u miru, radosti i veselju malo smo se ponovili :) mozda sramota sto se ovako sta i nije prije izgradilo?? izmedju ostalog i javni wc :) Misa prid Svetog Antu Misa prid Svetog Antu Misa za Svetog Antu kolone hodocasnika nasi dragi gosti iz Bosanske Posavine Pougarski KUD iz Daruvara Bog ce mi oprostit, a neka mi i Boran oprosti sto sam mu slike ukro, imo sam i svojih, al tudje je sladje
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 16 lip 2011, 11:38 |
|
|
Lijepo. Cakara, koliko danas ima stanovnika Pougarje, nekoliko stotina? I kakvo je općenito stanje tog kraja, perspektiva?
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 16 lip 2011, 14:57 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 16 lip 2011, 19:57 |
|
|
sioux111 je napisao/la: cakara je napisao/la: upravo su mene tako nazvali na ovoj temi :)
nisam njega vidio, samo Jurisica...u Dobreticima je na vlasti HSP i ovo je idealna prilika da Pougarje dobije asvaltnu vezu sa Travnikom i da se sanira put sa Jajcem, mislim da puno ne trazimo za ovo 21. stoljece :) imali smo prugu samo 20 godina nakon Rijeke, nekad je priko Pougarja iso glavni put Sarajevo - Travnik - Banja Luka i na tome je ostalo, kakav bio prije 200-300 godina takav i osto, mozda sad cak i u gorem stanju, 2.-3. najstarija skola Bosne i Hercegovine je u mome selu bila itd :) ja razumijem da smo mi po zrtvama u 2. sv ratu bili 99,5 % ustasko-domobranski kraj i da nam je komunisticka vlast zbog toga krv pila i da nam je tu npr. prugu sto smo imali "oduzela" i dicu u skoli sakatu pravila i sto drugi cuda red da i nama jednom svane, neka dodje i predsjednik Turske samo da Pougarje dobije cca neki 13-14 km asvalta, jel trazimo puno?? kolko smo Hrvata katolika tijekom stoljeca dali Jajcu, Travniku, Banja Luci, Hrvatskoj... da za svakog dobijemo jedan metar izasli bi Kupres :) pozdrav svim ljudima dobre volje :) Bio je i gen. žika al nebitno... glede Dobretića tog asfalta ili šta već gore treba ne znam šta bi ti rekao a da budem iskren... Donedavno je jedan HSP-ov vijećnik Luka Jakovljević držao kafić "Dvojku" u Travniku a kako je Luka Ok lik skroz (mislim da je i sad predsjednik Hvidre Dobratići), s nama se borio cijeli rat i dobar borac bio često smo kavenisali i oko svega razglabali posebno o tom kraju vašem gore... prilićno je realan pa mislim da sam upoznat s prilikama gore ... naravno dosta ljudi poznam i iz adz-a dobratići al bitno je promišljanje i ovog hsp-ovca... da bi se imala realna slika Dobratići su jedan krasan kraj bogat resursima ali i prilikama i to je sve što se ima sada gore stvarno samo to... sve ostalo fali ali najvažnije što fali to ste Vi Dobretićani posebno Vi mlađi sa iskustvima, obrazovanjem i svim drugim što ste stekli po bjelom svijetu u ovom vremenu... sve to fali Vašim dobretićima da bi bio mjesto dostojnog rada, življenja i napretka.. sada to nije to mjesto, malo živne za sv. Antu ponešto i tjekom ljeta ali zimi je gore manje više mrtvilo... istina ima ljudi koji od Dobratića i na račun Dobratića dobro žive ali to je mali broj premali i na razini statističke pogreške... a gore je toliko toga bogatstva da bi vas dobar dio mogao od tog prilićno lijepo živjeti.... kriviti nekog drugog što u gore sad nije drugačije nebi bilo fer...isto tako jedan savjet ne očekujte da če netko iz Posušja, Mostara, Sarajeva ili Travnika pa i Jajca neke stvari gore rješit... vjerujte mi neće... isto tako što ih neće rješit ni moj Marko Đukić dugogodišnji predsjednik HDZ Dobratići sa mjestom življenja i rada u Novoj Gradišci... da bi se nešto činilo i radilo za Dobretiće prije svega se gore treba živjeti i raditi... gore postoji otvorenih sigurno 20 radni mjesta koji popunjavaju Jajčani, Travničani ili Vi sa mjestom življenja u tim mjestima... da ne govorim o ogromnom prirodnom bogatstvu (šume, vode, divljać, rude, ogromne poljeprivredne površine) ... ogroman potencijal a nema ga tko iskorištavat (ili ga iskorištavaju npr ona brača mislim iz Kreševa koji su otvorili pilanu u Dobretićima i svaka im čast na tom)... asfalt nije najveći problem gore vjeruj mi... ponekad je više problem smutnje, seoske svađe kuda prolazi pa i razlog mnogih narušenih međuljudskih odnosa gore (a glavni razlog što je gore na vlasti HSP je narušeni međuljudski odnosi među ljudima pa i dosta poslijeratnog kriminala da budem iskren do kraja) a to je kraj gorštački i i ljudi oštri kao i klima gore... jednostavno ne praštaju i vračaju milo za drago I još jedna stvar... zar stvarno misliš da Vam treba neki Posušak ko Jurišić dat asfalt u vaše Dobretiće... moj cakara vrijednost izvučene šume iz vaše šumarije za samo dvije godine ti je vrijednost radova da se dovrši onaj put preko Gostilja za TR... Ne trebate vi ništa odozgo molit da vam se da, već gore treba doći živiti, raditi i gospodariti... i tad ste u drugoj poziciji... A previše cijenim poštenje i gordost ti ljudi gore da i za sv. Antu se nisam zadržao dugo gore dovoljno da vidim one ljigavce i da mi pokvare lijep dan ... gore su ljudi živjeli od svojih ruku rada a ne ko ovi jurišići od svog naroda jada... zato potjerajte to odozgo...to je bagra živa i ništa vam neće dat nisu oni ušli u vlast da daju već da uzmu... eno ti primjer Županije ZHŽ... ko eto voliće više tvoje Dobratiće od svog Posušja oče klinac... i naravno mislio sam na onog Jurišića iz Posušja dok o Petru Jurišiću iz Dobratića mislim sve dobro... zalagao se za taj kraj i uradio nešto... treba vas više gore i to je rješenje evo da nastavimo ovde sta jest jest, iskreno od tebe, nastojat cu i ja tako ;) ipak asvalt je asvalt, da je potreban jest, 21. stoljece je, ko ce ga pravit? opcina sposobna nije, a Pougarci jos manje slozni, znaci ostaje samo visa razina, tamo se valjda ima para i za nas :) vezano za politiku, da kazem nije tako, jest ovako, necu, ne vrijedi trosit ni rijeci ni vrijeme, lazu oni jedan drugog, a da nece mene i tebe :) ipak sam optimist, bit ce bolje, to mi je moto zivota sada ima tretnutno oko 400 dusa, uglavnom stariji i nemocni perspektive nema, al ce je bit sigurno, ja sam duboko uvjeren, trazit ce te vi placeve o Pougarju, pomalo :) mozda se treba promjenit citava jedna generacija , da se dozivi neko prociscenje, kao ono kod Zidova ;) ko ce ga znat '92. smo ubili vlastitog zupnika, kud ces gore stvari?? rat nas je razbaco, tek ili vec ove godine prve generacije koje su rodjene van Pougarja zavrsavaju srednje skole, formiraju se ko ljudi, gorstaci ili ne, vicemo, mozda su bas oni predodredjeni za velike stvari, za "veliko" Pougarje imaju neke naznake da bi se trebale gradit i vjetrenjace, neka mjesta ce se uzet za testiranje isplativosti upravo je u tijeku gradnja "zgrade" elektroprivrede HZHB, radno misto, dva tri, mozzda ce bit problem da u Pougarju nece moc nac radnika za to gledo sam jednom neki clanak, opcina Dobretici ima najmanju nezaposlenost u zupaniji, bas idemo u krajnje granice opcina bez trgovine?? bili mogli povjerovat?
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 17 lip 2011, 01:34 |
|
|
To ozbiljno da nema trgovine u opini? Gledao sam prilog, mislim iz 2000-ite godine, tada je nije bilo, ali zar je još uvijek nema?
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 17 lip 2011, 10:49 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 22:16 Postovi: 1155 Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
|
cakara je napisao/la: sioux111 je napisao/la: Bio je i gen. žika al nebitno... glede Dobretića tog asfalta ili šta već gore treba ne znam šta bi ti rekao a da budem iskren... Donedavno je jedan HSP-ov vijećnik Luka Jakovljević držao kafić "Dvojku" u Travniku a kako je Luka Ok lik skroz (mislim da je i sad predsjednik Hvidre Dobratići), s nama se borio cijeli rat i dobar borac bio često smo kavenisali i oko svega razglabali posebno o tom kraju vašem gore... prilićno je realan pa mislim da sam upoznat s prilikama gore ... naravno dosta ljudi poznam i iz adz-a dobratići al bitno je promišljanje i ovog hsp-ovca... da bi se imala realna slika
Dobratići su jedan krasan kraj bogat resursima ali i prilikama i to je sve što se ima sada gore stvarno samo to... sve ostalo fali ali najvažnije što fali to ste Vi Dobretićani posebno Vi mlađi sa iskustvima, obrazovanjem i svim drugim što ste stekli po bjelom svijetu u ovom vremenu... sve to fali Vašim dobretićima da bi bio mjesto dostojnog rada, življenja i napretka.. sada to nije to mjesto, malo živne za sv. Antu ponešto i tjekom ljeta ali zimi je gore manje više mrtvilo... istina ima ljudi koji od Dobratića i na račun Dobratića dobro žive ali to je mali broj premali i na razini statističke pogreške... a gore je toliko toga bogatstva da bi vas dobar dio mogao od tog prilićno lijepo živjeti.... kriviti nekog drugog što u gore sad nije drugačije nebi bilo fer...isto tako jedan savjet ne očekujte da če netko iz Posušja, Mostara, Sarajeva ili Travnika pa i Jajca neke stvari gore rješit... vjerujte mi neće... isto tako što ih neće rješit ni moj Marko Đukić dugogodišnji predsjednik HDZ Dobratići sa mjestom življenja i rada u Novoj Gradišci... da bi se nešto činilo i radilo za Dobretiće prije svega se gore treba živjeti i raditi... gore postoji otvorenih sigurno 20 radni mjesta koji popunjavaju Jajčani, Travničani ili Vi sa mjestom življenja u tim mjestima... da ne govorim o ogromnom prirodnom bogatstvu (šume, vode, divljać, rude, ogromne poljeprivredne površine) ... ogroman potencijal a nema ga tko iskorištavat (ili ga iskorištavaju npr ona brača mislim iz Kreševa koji su otvorili pilanu u Dobretićima i svaka im čast na tom)...
asfalt nije najveći problem gore vjeruj mi... ponekad je više problem smutnje, seoske svađe kuda prolazi pa i razlog mnogih narušenih međuljudskih odnosa gore (a glavni razlog što je gore na vlasti HSP je narušeni međuljudski odnosi među ljudima pa i dosta poslijeratnog kriminala da budem iskren do kraja) a to je kraj gorštački i i ljudi oštri kao i klima gore... jednostavno ne praštaju i vračaju milo za drago
I još jedna stvar... zar stvarno misliš da Vam treba neki Posušak ko Jurišić dat asfalt u vaše Dobretiće... moj cakara vrijednost izvučene šume iz vaše šumarije za samo dvije godine ti je vrijednost radova da se dovrši onaj put preko Gostilja za TR... Ne trebate vi ništa odozgo molit da vam se da, već gore treba doći živiti, raditi i gospodariti... i tad ste u drugoj poziciji...
A previše cijenim poštenje i gordost ti ljudi gore da i za sv. Antu se nisam zadržao dugo gore dovoljno da vidim one ljigavce i da mi pokvare lijep dan ... gore su ljudi živjeli od svojih ruku rada a ne ko ovi jurišići od svog naroda jada... zato potjerajte to odozgo...to je bagra živa i ništa vam neće dat nisu oni ušli u vlast da daju već da uzmu... eno ti primjer Županije ZHŽ... ko eto voliće više tvoje Dobratiće od svog Posušja oče klinac... i naravno mislio sam na onog Jurišića iz Posušja dok o Petru Jurišiću iz Dobratića mislim sve dobro... zalagao se za taj kraj i uradio nešto... treba vas više gore i to je rješenje
evo da nastavimo ovde sta jest jest, iskreno od tebe, nastojat cu i ja tako ;) ipak asvalt je asvalt, da je potreban jest, 21. stoljece je, ko ce ga pravit? opcina sposobna nije, a Pougarci jos manje slozni, znaci ostaje samo visa razina, tamo se valjda ima para i za nas :) vezano za politiku, da kazem nije tako, jest ovako, necu, ne vrijedi trosit ni rijeci ni vrijeme, lazu oni jedan drugog, a da nece mene i tebe :) ipak sam optimist, bit ce bolje, to mi je moto zivota sada ima tretnutno oko 400 dusa, uglavnom stariji i nemocni perspektive nema, al ce je bit sigurno, ja sam duboko uvjeren, trazit ce te vi placeve o Pougarju, pomalo :) mozda se treba promjenit citava jedna generacija , da se dozivi neko prociscenje, kao ono kod Zidova ;) ko ce ga znat '92. smo ubili vlastitog zupnika, kud ces gore stvari?? rat nas je razbaco, tek ili vec ove godine prve generacije koje su rodjene van Pougarja zavrsavaju srednje skole, formiraju se ko ljudi, gorstaci ili ne, vicemo, mozda su bas oni predodredjeni za velike stvari, za "veliko" Pougarje imaju neke naznake da bi se trebale gradit i vjetrenjace, neka mjesta ce se uzet za testiranje isplativosti upravo je u tijeku gradnja "zgrade" elektroprivrede HZHB, radno misto, dva tri, mozzda ce bit problem da u Pougarju nece moc nac radnika za to gledo sam jednom neki clanak, opcina Dobretici ima najmanju nezaposlenost u zupaniji, bas idemo u krajnje granice opcina bez trgovine?? bili mogli povjerovat? Drago mi je da si i ti paradigma jednog iskrenog domoljubnog "pougarca" kakvih sam sreo dosta pa preko njih i sa njima upoznao taj prekrasan kraj... iskonski hrvatski i nedirnut tolika stoljeća... koliko god pun povijesni znakova toliko i putokaza za bogatu budućnost... i ne jednom sam razmišljo o placevima na Dobretićma o kojim mi govoriš... i samo iz razloga što moja obitelj posjeduje placeve na Galici tj Vlašiću koji su ipak obiteljski i vežu nas za obiteljsku prošlost i podrijetlo a da budem iskren malo i iz materijalni razloga tj nedostatka nekog većeg kapitala je presudilo da ne investiram u tu već sad... po meni dobra investiciju za budućnost koja če sigurno doći sa vama mlađima... ako ništa imate ekstra ekipu lovaca i dobro lovište i sa njima se družit je prava uživancija... Drago mi je da i ti vidiš da sve to prirodno bogatsvo i ne vrijedi ako se ne koristi... pravilno naravno.. i da ga koristite VI a ne netko drugi ... a da bi to bilo tako potrebni su pougarci i to upravo Vi.. ,mlađa generacija ali koja če doći živjeti i raditi tu... radna mjesta postoje i to vidim znaš... i dok je Petar bio naćelnik (tad sam navračao na kavu pa znam) mislim da je imao dvoje troje uposleni samo u općini a nedostajalo mu visokoobrazovanih mladih i još kad bi htijeli tu doć živit kamo veće sreće i za njih i za dobretiće.. pravi zalog budućnosti... Naravno u Dobretićima postoje sve javne ispostave kao i u drugim općinama kao što je ispostava mirovinskog, zdravstvenog, službe za nezaposlene, elektra i sl.. i sve su to radna mjesta koja trebaju popunjavat mladi pougarci... sve su to prilike.. i to dobre... bar ti nemoram govoriti šta znaći radno mjesto lugara ili šumara u dobratićima... lovačko društvo dobratići za razliku od ostalih da malo banaliziram ne zna šta če od para.. i puno je još primjera i prilika... Glede asfalta opet ču ga ostavit za kraj namjerno... ima tu onog malo gorštačkog u vama i to se primjeti u razmišljanju zapnu za jedno i samo je to bitno pa makar to i ne bilo tako (bez uvrede više puta sam ovdje i pisao i da sam i sam takvog podrijetla pa i navika i tog se ne stidim)... asfalt vam treba to nitko ne spori ali primjetio si o čemu ja govorim... toliko prilika, bogatstva i sve svedete na priću "dajte nam asfalt".. tko... znaš kako to funkcionira u politici.. da ti malo dočaram... imaš proračune i to ti je sve... i oko tog ti je ko koka koju treba raščupat.. čupa se dok je to moguće kad dođe do gola.. čeka se nova koka i nova prilika za nešto.. i tako stalno.. a interesa milion.. potreba isto tako... e za vas nema tko čupat.. vjerovao ili ne... čovjek u gradiškoj ima obrt i radi tamo.. nemože on čupat koku u bosni bolan... i većina vaših tako... eto napravit če se zgrada elektra HZ HB tj. poslovnica gore i zaposli se čovjek iz JC tu ma eto on če se jagmiti na sastancima za potrebe tih gore ljudi.. hoće pa on živi u jajcu bolan ima struju dobru.. njegovo je od 8 do 4 da odradi i da bježi kući... šef šumarije Dobretići je moj susjed iz Nove Bile dobar čovjek je on nema tu dvojbe.. ali zar nema osječaj jedan pougarac više za te šume od njega i zar nije pravednije da netko vaš bude to.. naravno ali da živi gore a ne folovi boriš se za šefovsko mjesto, obnavljaš kuću a ti si u istri ili sloveniji ili jajcu i travniku... namjerno sam ostavio ove HSP-ovce jurišiča i te nisam ih spominjao neg ove naše hdz-ovce.. jer nije problem u drugim već u razmišljanju i asfalt če doć i već je trebao davno doć... blokirajte šumu izvoz balvana i eto asfalta.. prijatelju vi blokirajte izvoz balvana mjesec dana i preduzeće Šume Središnje Bosne će leć, propast jer su u teškoj financijskoj situaciji... najjaća šumarija su Dobretići milioni se sliju odozgo i razliju svugdje.. o hidroelektrani, vjetroelektrani da ne govorim i svim tim stvarima.. ali treba zapet i pritisnit pa vidit češ kako se koka čerupa.. a što kažu u našem kraju "tuđa ruka svrab ne išćiša" ... ali to treba druga generacija koja je zadržala one dobre iskonske gorštačke osobine a malo one lošije zna i sputat.. i osim oštroumnosti i pronicljivosti krasi ih i još jedna osobina da znaju odvagat i da vide i šumu a ne samo jedno ili dva drveta... jer ako se ne vidi daleko šteta može biti velika jer kažu i pokojni vaš svećenik 1992 je ubijen iz najbanalnijeg razloga ..za nekoliko kilograma brašna a kažu da nije bilo kuće bez metre dva brašna u zalihi... jer bogat je to kraj.. i nedugo za tim događajem sve pade gore i sve ostade srbima.. i brašno i sve bogatstvo pa i dobretići... banalne li banalnosti... sreća naša i vaša pa nam je povijest pružila drugu priliku 1995 godine... puno pozzz
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Groot i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|