HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 pro 2024, 22:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 618 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 04 stu 2022, 14:06 

Najlogičnije je Bijeljinu, tamo ima uvjerljivo najviše Srba iz Ze.

Zadnje vrijeme rušenje, trganje isključivo u Bošnjakistanu.

I mi smo spomenik HVO-u obnavljali nekoliko puta.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2022, 14:41 

Karta Mjesnih zajednica grada Zenice - preuzeta uz suglasnost vlasnika http://www.cityexplor.com

slika

Izvor: http://zenicaslike.blogspot.com/p/karta-zenice.html

Vrh

PostPostano: 05 stu 2022, 21:00 

Nazivi mjesnih zajednica svjedoče o ikavskoj šćakavici:

Bilimišće
Bilino polje
Brist
Pišće
Trgovišće

Popis 1948. - naselja u BiH i Hrvatskoj s više od 10 000 stanovnika

Zagreb = 321 483
Sarajevo = 111 087

Rijeka = 68 780
Split = 53 617

Osijek = 49 810
Banja Luka = 37 128
Karlovac = 26 690
Mostar = 21 658
Pula = 21 065
Tuzla = 20 815

Dubrovnik = 19 773
Slavonski Brod = 18 605
Varaždin = 17 314
Vukovar = 17 223
Vinkovci = 17 219
Šibenik = 16 123
Zenica = 16 021
Sisak = 14 140
Zadar = 13 954
Bjelovar = 12 867
Bijeljina = 12 660

Zenica je 1948.-1991. napredovala od 17. na 7. po veličini naselje na prostoru BiH i Hrvatske.

Narodni dohodak po stanovniku 1981. (SFRJ = 100) po općinama u BiH

Sarajevo = 138,8
Banovići = 115,9
Tuzla = 108,6
Zenica = 108,4
Bosanski Brod = 108,0
Ljubinje = 103,8
Mostar = 101,8
Trebinje = 98,5
Bugojno = 98,0
Han Pijesak = 98,0
Banja Luka = 96,1
itd.

Gradski promet (1984.)

Grad = broj vozila - broj putnika

Sarajevo = 457 - 210 000 000
Tuzla = 230 - 39 600 000
Doboj = 128 - 17 000 000
Zenica = 112 - 25 300 000
Prijedor = 110 - 24 900 000
Mostar = 109 - 21 100 000

Promet otputovalih putnika na željezničkim kolodvorima u BiH 1984.

Zenica = 1 502 000
Sarajevo = 1 414 000
Doboj = 964 000
Banja Luka = 893 000
Tuzla = 701 000
Mostar = 519 000

Vrh

PostPostano: 05 stu 2022, 21:15 

Jako zanimljiv video o Crkvicama, kvartu koji se nazivao i Mala Dalmacija jer je prije velike izgradnje solitera većinom bio naseljen Hrvatima iz Dalmacije.

1/4 mene je odavde. :D

Vrh

PostPostano: 05 stu 2022, 21:44 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Jako zanimljiv video o Crkvicama, kvartu koji se nazivao i Mala Dalmacija jer je prije velike izgradnje solitera većinom bio naseljen Hrvatima iz Dalmacije.

Hvala, video sam odgledao od prve do zadnje sekunde.

Moderna urbanizacija je započela 1956., do tada su Crkvice bile hrvatsko selo.

Na ulicama se vidi nezanemariv broj zamotanih muslimanki tzv. zelenila.

Je li u tvom djetinjstvu tamo bilo toliko sivih vrana kao što se vidi u videu ili su tada najčešće ptice bili golubovi, vrapci ili sl.?

Je li narator Hrvat ili Bošnjak?

Zašto stalno guta -i, npr. komentar'ma, samostaln'ma, Zen'ca itd., a onda kaže Zeniičanima s dugim prvim -i? Zar ne bi trebalo Zen'čanima?

Vrh

PostPostano: 05 stu 2022, 22:56 

Glazbenik je napisao/la:

Zašto stalno guta -i, npr. komentar'ma, samostaln'ma, Zen'ca itd., a onda kaže Zeniičanima s dugim prvim -i? Zar ne bi trebalo Zen'čanima?

Sa onakvim akcentom ne može biti Hrvat pa da se i Anto zove. :D

Hajd da je to neki običan čovjek ali ipak je to službeni narator.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2022, 23:27 

Bobovac je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

Sa onakvim akcentom ne može biti Hrvat pa da se i Anto zove. :D

Hajd da je to neki običan čovjek ali ipak je to službeni narator.

Vrlo obzirno je rabio sintagmu Hrvati katolici, pa sam zato pomislio.

Očito mi je da ne govori hrvatskim jezikom. :zubati

Hvala.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 00:57 

Narator je Bošnjo ali da Zen'ca i Zeniiičani izgovaramo tako.

Inače, samo Zeničani znaju izgovoriti Zen'ca ispravno. Po tome se možemo prepoznat.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 00:58 

Vrana se uopće ne sjećam. Količina u Zg me baš iznenadila.

Golubovi, vrapci i štiglići...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 01:21 

U videu o Crkvicama se vidi da je Zenica obilježena muralima i grafitima Robijaša, navijačke skupine NK Čelik.

Hrvati u BiH 1991. po naseljenim mjestima:

Sarajevo = 30 839
Mostar = 21 795
Zenica = 15 809
Banja Luka = 15 700
Tuzla = 6328
Travnik = 6043

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 01:50 

Da, da, treći hr grad u BiH. Zeznuo nas je odabir strane u WWII. Inače bi vjerojatno to bio glavni grad bosanskih Hrvata.

Fali ti Bugojno 6836

Žalosno je kad se vidi koliko je malo urbanih Hrvata bilo a i to što je bilo je većinom moralo bit velikim komunjarama da bi opstali.

Sve skupa za jedan grad od 100 k ljudi a urbani su nositelji misli, ideja i napretka.

Pola od tih urbanih iz Bosne je u Zg završilo. Prirodan put i mislim da nismo pogriješili.

Samo što se nitko ne okuplja zavičajno kao Hercegovci. Travničani moje generacije se znaju naći i to je to.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 08:36 

Vrana se uopće ne sjećam. Količina u Zg me baš iznenadila.

Golubovi, vrapci i štiglići...

Stiglici!?
Podsjeti me na djetinjstvo. Uspješno smo ih hvatali na Kamberovic polju.
Zaboravio si lastavice.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 11:41 

Spletom okolnosti, najstariji brat mi je ukopan na onom groblju...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 11:47 

Ili sam se ja odvikla zenickog govora ili je narator iz Arnauta!?

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 12:32 

Tomo je držao do rata Pizzeriju u centru Zenice. Bio je faca. I onda ostao bez svega.

https://m.vecernji.hr/showbiz/nekada-sa ... ne-1631188

Zanimljivo kako apostrofira problem u više identiteta. Ispada da ne pripada nigdje, ni Zagrebu ni Zenici.

Često ljudi upadnu u zamku da misle kako im se identiteti poništavaju.

On je stariji pa mu je možda teško to okrenut u glavi ali meni se recimo nadopunjuju.

Ja dođem u Bosnu kući, dođem u Zagreb kući. Hrvat sam ali i Bosanac. Zeničanin ali i Zagrepčanin. Nisam purger ali jesam Zagrepčanin.

Imamo bezbroj sličnih primjera i iz drugih regija.

Zagreb je srećom dovoljno velik grad da se i puno drukčiji mogu uklopit a kad odrasteš kao Zeničanin nikad to ne prestaneš bit.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 13:14 

Dobro si ovo napisao Junuze!

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 16:28 

Tomo je držao do rata Pizzeriju u centru Zenice. Bio je faca. I onda ostao bez svega.

https://m.vecernji.hr/showbiz/nekada-sa ... ne-1631188

Tomislav Kašljević je napisao/la:
Nažalost, i ja sam doživio tragediju kao i mnogi drugi. Sve je stalo, nisam ni očekivao ni bio spreman za rat. Imao sam 29 radnika i sve izgubio. Stjecajem okolnosti došao sam u Zagreb i tu ostao, a sva mi obitelj i danas živi u Nizozemskoj. Tamo mi je i tata sahranjen, sestra, braća i mama su još tamo. Meni se nije dalo učiti jezik, ostao sam tu i intenzivno se počeo družiti s Tarikom Filipovićem.

Došao sam iz malog grada u Zagreb i trebalo se snaći.

Također i nemam identitet. Ja sam to što jesam, Bosanac koji voli svoju rodnu Zenicu i rodnu državu Bosnu i Hercegovinu. Volim i Hrvatsku, ali nikom ne pripadam. Dođem u Zenicu, govore mi da sam iz Hrvatske, u Zagrebu živim 30 godina i opet mi govore da sam doseljenik. Često osjećam negativnu vibru, a ni nemam pomoć.

Želim da se kći i sin ponose sa mnom. (Kći Martina je krenula vašim stopama.)

Već 20 godina nisam u braku. Zavidim svakom tko je u braku jer obiteljski život je najveći uspjeh svakog čovjeka.

Ćiro Blažević mi je idol, čovjek nema dlake na jeziku, evo sad je bolestan, a opet će se naći netko tko će govoriti protiv njega.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 16:44 

Kažem ja, Zagreb je najbolji. Ima mjesta i za takve.

Za sve koji su nesigurni u identitet ili ih netko proganja na cijelom S-H području nema liberalnijeg grada.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 17:00 

Citat:
Zenički prevrtač

Povijest

Grupa zaljubljenika i stručnjaka za uzgoj golubova iz Zenice, krajem osamdesetih godina stvorila je novu pasminu goluba. Vrlo atraktivnog izgleda, s naglašenim letom i prevrtanjem u zraku. Zenički prevrtač se od 1996. godine, uz njegov radni standard, počeo pojavljivati na izložbama širom Bosne i Hercegovine.

A 2002. godine na 17. međunarodnoj izložbi sitnih životinja u Zenici, priznat je standard ovog goluba.

Zenički prevrtač je nastao križanjem orijentalnog, zagrebačkog, sarajevskog i bačkog prevrtača, te lokalnog goluba.

S obzirom da ima dosta ličnosti sa orijentalnim prevrtačem i prevrtanje u zraku mu je prilično slično ovoj vrsti goluba. Specifičnost zeničkog prevrtača je u tome što se prilikom postizanja velikih visina i kod povratka prevrće.

Golub se prevrće na leđa praveći veliki broj premeta koje završava sjedanjem na rep i poslije toga ponovo se vraća svome jatu u letu.

- - -

Stariji zenički golubari su, pored svih ostalih, odškolovani na dvije pasmine golubova koje su u zeničkom golubarstvu zauzimale veliki prostor, a to su pertlovi i zagrebački prevrtači kako smo ih nekad nazivali „puclerima“.

Iz ovoga i proizlazi kako u Zenici uvijek možete nabaviti Pertle kojih se nećete postiditi ni u pola Pešte, a što se tiče Zagrebačkog bio je golub na kojem se proučavalo sve ono što je vrijedno u golubarstvu.

Treba spomenuti da je u jednom razdoblju u Zenici bilo kvalitetnijih primjeraka zagrebačkih prevrtača nego u Zagrebu, pa su kolege iz Zagreba to javno priznali u jednom od brojeva ZOO časopisa iz osamdesetih godina.

I danas je zagrebački prevrtač u Zenici omiljen golub, ali nema više tako brojne i kvalitetne ekipe uzgajivača kao nekad.

Iz raznoraznih razloga smo se odlučili stvoriti o goluba koji će odgovarati našim zahtjevima i našem mentalitetu.

Naše golubarsko uvjerenje se ne uklapa u razmišljanja nekih naših kolega golubara iz ravničarskih predjela.

Oni smatraju kako bismo mi s obzirom na brda i planine koje nas okružuju trebali držati golubove koji su namijenjeni za volijere (ukrasne), a mi nasuprot tome volimo golubove koji vole poletjeti, i to visoko, a uz to mnogi od nas vole da se i dobro prevrću u zraku.

Ideja o zeničkom prevrtaču se nametnula onda kada smo osjetili da zagrebački prevrtač ne ispunjava ono što mi od njega očekujemo, a to je sportski dio, visok let i prevrtanje.

Kako god se razgovor razvijao opet se svodilo na zagrebačkog prevrtača kojem bi ove nedostatke trebalo popraviti, ali to nije bio naš posao već onih koji su polagali pravo na njegovo autorstvo.

Da ne duljim, odlučili smo stvoriti goluba osobina zagrebačkog prevrtača iz pedesetih i šesdesetih godina kada smo ga zapamtili kao goluba koji je visoko letio, dobro prevrtao, imao dobru moć orijentacije i kada je sam hranio svoje mlade.

Odlučili smo da taj golub neće imati kapu što će ga razlikovati od zagrebačkog prevrtača.

Ali ne treba tajiti da sve ostalo na našem golubu treba podsjećati na zagrebačkog prevrtača iz navedenog vremena.

Kad sam napisao da smo se školovali na zagrebačkim golubovima, to znači da je to bila vrlo skupa škola i morali smo vrlo brzo učiti jer nas je to koštalo puno novca i vremena koje smo ostavili u Zagrebu.

Ovo moram spomenuti, u jednom trenutku kad se shvatilo da u Zenici postoji izuzetna kvaliteta, Tevina će meni, vi ste jedini i to u kratkom vremenu shvatili stvar oko ovog našeg goluba.

Ovu sam anegdotu spomenuo ikako bi se znalo da smo imali prilično golubarsko znanje i iskustvo prije nego li smo krenuli u posao stvaranja zeničkog prevrtača, koji je eto do konačnog priznanja na izložbi u Leipzigu trajao pune 22 godine. Rat nam je napravio najveću štetu u svakom pogledu, jer smo i kadrovski i s radnim materijalom ostali desetkovani.

Kada smo razgovarali o izgledu našeg goluba, već tad smo znali da ćemo upasti u jedan vrlo uzak pojas postojećih priznatih pasmina golubova koje sliče jedne na drugu.

Ono što nam je davalo za pravo da smo na pravom putu je, da naš golub izgleda tako kako izgleda, ali i da je prevrtač.

Startni radni materijal je bio sastavljen od: zagrebačkog prevrtača, kečkemetskog letača i nekakvih mješanaca koji su bili prisutni to vrijeme u Zenici.

Eksterijer goluba nije bio upitan zbog navedenog materijala, ali se postavljalo pitanje s čime napraviti prevrtanje, dobar let i da se golubovi drže jata. S obzirom da je rat tek završio bili smo prisiljeni koristiti golubove koje smo imali pri ruci u to vrijeme.

Tad smo koristili golubove pasmina bački prevrtač i sarajevski prevrtač, ali oni nam nisu dali željeni rezultat, premda i danas u nekim našim golubovima ima krvi navedenih golubova.

Kada smo ubacili orijentalnog prevrtača došli smo do željenih rezultata, pa danas imamo goluba koji je po našoj mjeri.

Zenički prevrtač je golub koji lijepo izgleda, ima ga u svim bojama i leti visoko u jatu, izvodi akrobacije i u jatu pada na krov. Prošle godine na seminaru naših sudaca imao sam zadatak predstaviti našim sudcima zeničkog prevrtača i bili su zadovoljni onim što sam im iznio u svom izlaganju, a na kraju sam im rekao i jednu rečenicu koja mnogo govori o ovom golubu:

„Zenički prevrtač je zahtjevan golub i na ovom golubu za dobrog golubara uvijek ima dobrog posla da se naradi, dok ne dođe do željenog rezultata“.

Fotogalerija je na web-stranici:
http://bhtornjak.com/golubovi/zenicki.htm

Zanimljivo, zenički prevrtač je stvoren pretežno križanjem zagrebačkog i orijentalnog prevrtača.

U stvaranju samog zagrebačkog prevrtača ulogu je igrao i orijentalni prevrtač.
Citat:
Ova pasmina golubova nastala je 1920. godine križanjem kapucinera, bečkog kratkokljunog i orijentalnog prevrtača.

http://uzgajivackutina.com/joomla16/ind ... kiprevrtac

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 17:03 

Za sve koji su nesigurni u identitet ili ih netko proganja na cijelom S-H području nema liberalnijeg grada.

Super bi bilo da svi Hrvati žive u Zagrebu.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 17:06 

Ah, bolje nego u Njemačkoj, Nizozemskoj ili Irskoj.

Ovo je u biti više bio poziv drugima, ne Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 17:11 

Kako je Ernest Renan sročio: "Nacija je dnevni plebiscit".

Posljedično, to što se Tomislav K. odlučio za Hrvatsku umjesto Nizozemske zbog hrvatskog jezika unatoč cijeloj svojoj obitelji, što mu se kćer zove Martina i što mu je idol Ćiro Blažević, a neostvarena želja impresionirati Dubrovčane - pokazuje da je unatoč retorici o bosanstvu zapravo ponovno postao Hrvatom.

S obzirom na ime očito je rođen u hrvatskoj obitelji. Unatoč tome izrastao je u Jugovića, kojega je rat iznenadio.

On je prva generacija u Zagrebu. Do treće generacije asimilacija će biti odrađena. Tako bude i s puno težim slučajevima od njegovog.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 17:37 

Ma Martina je već sigurno kajkavka.

Ubili su boga u nama nakon WWII, hrvatstvo je bilo izjednačeno s ustašama, dovodili su Srbe policajce koji su išli u naša sela i naselja i mlatili mladiće. Roditelji su odgajali djecu uvjeravajući ih kako su Juga i komunisti nešto predivno da ne bi netko negdje što zucnuo.

Unatoč tome, za školovanje i dobivanje državnog posla si morao bit gorljivi i dokazani kadar.

Ali, velikom većinom su Hrvati ili iseljavali, što se vidi po popisu, ili bili privatnici, poput Tome.

Čudno je to kad odjednom postaneš stranac u vlastitom gradu i vlastitoj zemlji. Zato nikad nisam bio protiv hrvatskih Srba koji nisu ratovali. To je i njihova zemlja i njihovi gradovi.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 18:03 

Nije istina da su hrvati u Zenici poslije 2.Sv.rata bili ugroženi. Čak šta više, bili su grupisani, u malim zajednicama na Brodi, Cajdrasu, Bristu, Janjicima, Kamberovicima...
Imali su poslove u odnosu na obrazovanje. Muslimani su bili pretežno privatnici, zanatlije i ugostitelji, jer su posjedovati stotinama godina nekretnine u centru grada. Srbi su bili pretežno radnička klasa, ali je veliki broj prosvjetnih radnika bio iz Srbije, Loznica, Šabac i dr. Razlog što je veliki broj prosvjetnih radnika bio iz Srbije je naređenje KPJ kada je jedan bračni drug, većinom muškarci bio na Golom otoku, pa su cijele poridice premjestiti u ZE. Znam najmanje 10 učitelja iz Srbije i 5-6 iz Crne Gore.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2022, 18:13 

Popis stanovništva sve govori. Isti broj u gradu Hrvata 1948. i 1991. 1993. je bila samo čavao u lijes.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 618 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: