HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2025, 12:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2168 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 87  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografija
PostPostano: 08 sij 2022, 23:47 

Ništa čudno. Pogledaj im kolika je urbanizacija i sve će ti bit jasno.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 08:19 

Reconquista je napisao/la:
Mene kopkaju ti Istočni Azijci. Obično su bolji od Europljana u "dobrim" stvarima (kako se uzme). Više obrazovani, više zarađuju, manje nasilni, manje stope kriminaliteta. I onda lošiji natalitet.

ovo je zapravo vrlo logično. Više obrazovanja, više zarade, manje nasilja i kriminala je vezano uz MANJI TESTOSTERON.

a manje testosterona znači manje muškosti, manje seksa i manje zdravih odnosa muškaraca i žena.

i znači da nema djece.

Reconquista je napisao/la:
Ako su oni osjetljiviji od nas na podražaje iz okoliša, a prilagodljivi su na sustav da li je to dokaz da ovaj sustav ne valja i da je sustav protiv djece jer Istočni Azijci su se bolje od nas prilagodili na taj sustav koji u sebi ne valja i zato imaju niži natalitet?

naravno da je sustav protiv djece, sustav se svodi na uči-radi-troši.

p.s., kad govorim o obrazvanju, treba istaći d aje obrazovni sustav totalno prilagođen ženama.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 08:30 

Th1950 je napisao/la:
kad europa dovlači izbjeglice , domaćem stanovništvu je tfr oko 1 ako ne i manje a posebno u Njemačkoj .

u europskim zemljama bez velike imigracije nije došlo do pada fertiliteta.

te su zemlje nešto konzervativnije i ruralnije od zapadnih.

i to je ključ - sustav vrijednosti i život van kokošinjca.

evo vidiš gore da čak i Bugarska van Sofije ima fertilitet 1.8

izbjeglcie na zapadu brzo ruše svoj fertilitet, jer doseljavaju isto u gradove, druga generacija ima tek neznatno veći fertilitet od domaćih. uostalom, ruši im se i u zemljama iz kojih su došli.

Recimo , Etiopija ima TFR od 4.2, no urbana područja imaju 2.2, Adis Abeba samo 1,4 (ko europski ********), a ruralna područja 4.65

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 08:53 

Želiš reći da ******** nisu krivi za slab natalitet?

Onom gore o zdravim odnosima mž da kazem da postoji i umjetna oplodnja. Žena koja želi dijete imat će ga.

Čime dolazimo do najvećeg problema, koji nije tako lako rješiv, prava žena. Žene kad imaju prava uglavnom ne žele imat djecu. Većina njih, zato treba poticati one koje žele da ih imaju puno, problem je što to onda nisu klasične obitelji. To je jedan od glavnih razloga što ******** udaraju na obitelji nego se gura da je sve normalno: i usvajanje, i gay parovi s djecom, i samohrani roditelji, sve...

Što recimo Njemačkoj s dodatnom imigracijom i uspijeva.

Ne znam koliko ste skužili ali Njemačka raste, takva liberalna. I brojčano i gospodarski, a mi padamo i ne dostižemo ih. Tko je onda ispravniji?

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 09:33 

Upravo to. Što veća ženska prava to manje djece.

Pa ti sad izvoli.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 09:41 

Junuz Djipalo je napisao/la:

Koliko god su bolesnici, ispada da nisu glavni krivci za slab natalitet.

Ne znam koliko ste skužili ali Njemačka raste, takva liberalna. I brojčano i gospodarski, a mi padamo i ne dostižemo ih. Tko je onda ispravniji?

Ovo je zanimljiva stvar Junuze, čak rekao bih filozofska. Njemačka raste, ali Njemačka nije živo biće.

Podsjeća me to na neke naše hercegovačke gospodarstvenike kojima firma raste, ali radnici ne rastu.

Jedan moj prijatelj je odselio nedavno u Njemačku, i pitam ga ja tako šta je reć zar nije firma u dobrom stanju?

Kaže on meni: firma odlično stoji i razvija se, gazda napreduje ali JA ne napredujem.

Kužiš, nije ga briga ako firma raste, nego gleda gdje je on tu.

Tako i ta Njemačka. Je li to i dalje Njemačka ako se u njoj njemački narod zamijeni nekim drugim narodom? Ili je to onda neka druga država i što ima njemački narod od tog rasta ako je on sam eutaniziran?

Bi li tebi bilo drago da ti kuća lijepo izgleda i raste ako ti više nisi vlasnik te kuće? Ako ti se žena dobro drži i super izgleda ali udala se za drugog?

Ili kako muslimani kažu trebamo voljeti Bosnu, a mi nekako uvijek više volimo sebe i pitamo gdje smo mi tu?

1099 of 2558 - 42.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 09:53 

Onom gore o zdravim odnosima mž da kazem da postoji i umjetna oplodnja. Žena koja želi dijete imat će ga.

Čime dolazimo do najvećeg problema, koji nije tako lako rješiv, prava žena. Žene kad imaju prava uglavnom ne žele imat djecu. Većina njih, zato treba poticati one koje žele da ih imaju puno, problem je što to onda nisu klasične obitelji. To je jedan od glavnih razloga što ******** udaraju na obitelji nego se gura da je sve normalno: i usvajanje, i gay parovi s djecom, i samohrani roditelji, sve...

Što recimo Njemačkoj s dodatnom imigracijom i uspijeva.

Njemačka raste?

Ne slijepče, Njemačka nestaje, zamijenjuje ju Azija. Tvoje rezoniranje je kao da kažeš da je dolaskom Mate s Korčule u SAD naralo pleme Irokeza. Imigracija te ne povećava, jednako kao što ti ugradnja umjetne noge umjesto toga ne uzrokuje tjelesni rast. Imigracije te ZAMIJENJUJE.

Za 200 odina ovo što se sada zove Njemačka se neće tako ni zvati. Vjerojatno će se zvati "središnji europski multikulturalni rajon". Niti će postojati NJemci niti Njemačka

Osim toga, što se i same imigracije tiče, Njemačka tu živi na staroj slavi, odnosno tekovinama prošlih generacija koje su je stovrile ekonomskim čudom. U takvu zemlju imigranti dolaze.

Ali Njemačka je država s praktički stagnantnom ekonomijom i masa ljudi je i napušta. To će dodatno kvalitativno unakaziti Njemačku, jer Njemci i ostali Europljani odlaze iz nje, i odlaziti će još više, a vukoyebistanci dolaze.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 09:58 

Ma mislim da nema tu nekog izbora. Ili ćeš imat imigraciju i asimilaciju i čudne obitelji, ili će te progutat netko od onih koji to imaju. Nijemci npr., broj govornika njemačkog i poznavatelja njemačke kulture se povećava, ne smanjuje.

Jest veliki broj onih koji se nisu asimilirali ali je sigurno puno veći broj onih koji jesu.

U našem slučaju, da sad se Hrvati povećaju za 2 milijuna doseljenika iz ex Yu(50%), djeca tih ljudi govore hrvatski i znaju sve o RH tko i mi? Je li to gubitak ili dobitak.

Mada će sigurno ostat neki velikosrbin i u drugoj generaciji. Većina će ih se utopit. Zahvaljujući tome i danas postojimo. Nije to nešto novo.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:02 

Slabo misliš Junuze.

Napunili su ti glavu svakakvim glupostima.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:04 

Junuz će pokloniti svoju kuću drugome ako je budućem vlasniku ime Junuz. :zubati

1099 of 2558 - 42.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:04 

Baš gledam rast. Njemačka u obim granicama nikad nije imala više stanovnika. Preko > 83 milijuna.
I oni i Francuzi rastu polagano od WWII.

Navodite Njemačku kako nije ona iz 70-ih. Ja nisam Nijemac jer su je moji mrzili. Nije bila pravedna prema doseljenicima. Tako da neka napretka.

Sve je pitanje perspektive. Ako ljudi žive dobro i sigurno, a u Njemačkoj jest tako inače ne bi imala ogromnu imigraciju i dalje, u čemu je problem.

Sami Ameri kažu da je puno bolja za normalne ljude od Amerike u kojoj imaš samo superuspješne i neuspjesne.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:12 

Baš gledam rast. Njemačka u obim granicama nikad nije imala više stanovnika. Preko > 83 milijuna.
I oni i Francuzi rastu polagano od WWII.

Ne rastu ni oni ni Francuzi, nego se Afrika i Azija širi na Njemačku i Francusku. Nema ni Njemačke ni francuske do kraja stoljeća

Navodite Njemačku kako nije ona iz 70-ih. Ja nisam Nijemac jer su je moji mrzili. Nije bila pravedna prema doseljenicima. Tako da neka napretka.

Sve je pitanje perspektive. Ako ljudi žive dobro i sigurno, a u Njemačkoj jest tako inače ne bi imala ogromnu imigraciju i dalje, u čemu je problem.

Sami Ameri kažu da je puno bolja za normalne ljude od Amerike u kojoj imaš samo superuspješne i neuspjesne.

zato SAD stalno ima pozitivnu bilancu migracija spram NJemačke. Jer je Švabama krasno u Švabiji, pa ih godišnje 300 000 odseli iz iste. A zamjenjuje ih Bosna i Somalija.

Njemačka ima pozitivnu bilancu jer uvozi ljude iz najvećih svjetskh vukoyebistana. Samo s njima i ima pozitivnu bilancu.

Jel shvaćaš ti da kad Njemaca bude cca 20% starih penzionera da više neće biti Njemačke? neće se tako čak ni zvati, ovi će joj dati neko novo ime, Najnoviji Emirat i sl.

Nekad se pitam jel te plaćaju za trolanje ili si skroz odlepio?

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:16 

Kad počnu doseljavat iz Njemačke u Afganistan onda ću reći: da, zatvorena religiozno zatupljena društva u kojima je ogroman natalitet su budućnost.

Što vi točno promovirate? :D

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:24 

Kako točno? Naime imam rodbine koji su u Njemačkoj preko 40 godina i kažu da je prije bolji standard bio i kako se moglo lakše zaraditi. Bile su veće plaće i manje se radilo nego danas.

Stvari se mijenjaju. Što je bilo jučer neće biti sutra. To bogatstvo su stvorili etnički Nijemci a ne nekakva "država". Ljudi čine državu. Možemo se mi sutra nazvati Švicarska ali i dalje imamo za građane Bosance a onda i takve rezultate. :zubati

Ako etničke Nijemce zamijenu sa imigrantima onda će dobiti drugačiju Njemačku. Trenutno još žive na staroj slavi, ali značaj Njemačke u svijetu se smanjuje. To je nešto što vi liberali ignorirate još uvijek: Zapad gubi snagu i utjecaj.

Imigranti donesu sa sobom i svoj mentalitet. Ako ih je malo i nekako funkcionira, ali ako dovedeš milijune iz Sirije onda u Njemačkoj dobiješ Siriju. Da išta valjaju napravili bi Siriju normalnom.

I zbog toga utjecaj, snaga i značaj Njemačke u svijetu konstantno opada. Smanjuje se i razlika u bogatstvu, nije više tako izražena kao prije. Ostale zemlje sustižu Njemačku. Liberali danas samo rastrošno troše to veliku razliku koju su nabili drugi prije njih. Drugi sustižu Zapad već odavno i pitanje vremena kada će ga preteći.

1099 of 2558 - 42.96%

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:36 

Pa zaradili su i moji veliki novac i svejedno im je bolja bila komunistička Bosna jer su, čak i u njoj koja je za Hrvate bila loša, vidjeli pravednost i jednakopravnost veću nego u Njemačkoj.

Pare mogu kupit puno toga ali ne sve.

To vi sve iz doma drvite, prosipate teorije. Meni se ne čini da Njemačka slabi. Kontrolira EU a EU je drugo gospodarstvo svijeta.

Rekao bih samo da su se malo zaletili s useljenicima iz islamskih zemalja kao i Francuzi. Sad na to više paze pa ih mi i Poljaci lupamo po granicama a oni šute. :D

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:43 

Možemo mi lupati imigrante na granici ali Njemačkoj i dalje treba 400 000 radnika godišnje. Ok sada će za nekoliko godina isušiti zapadni Balkan što je nama super, ali što onda? Odakle uopće da dovedu toliki broj? A moraju od nekud.

Vidiš li kako su stvari u suštini pogrešne?

1099 of 2558 - 42.96%

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:46 

Ma nisu, toga oduvijek bilo i bit će. Bogatstvo će uvijek privlačit siromašne.

Nije na zapadu tako loše. Svi ti useljenici su mahom u velikim gradovima. Ja sam bio u Nj, Fra, Niz i čim malo makneš izvan velikih gradova etnička struktura je većinski baš domorodačka.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 10:52 

Misliš trenutno je većinski domorodačka. Neće ni ti vječno živjeti. A djece nema dok ne oplodiš ženku jbg tako je, nisam ja stvarao svijet. :zubati

1099 of 2558 - 42.96%

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 11:33 

Ma mislim da nema tu nekog izbora. Ili ćeš imat imigraciju i asimilaciju i čudne obitelji, ili će te progutat netko od onih koji to imaju. Nijemci npr., broj govornika njemačkog i poznavatelja njemačke kulture se povećava, ne smanjuje.

Jest veliki broj onih koji se nisu asimilirali ali je sigurno puno veći broj onih koji jesu.

U našem slučaju, da sad se Hrvati povećaju za 2 milijuna doseljenika iz ex Yu(50%), djeca tih ljudi govore hrvatski i znaju sve o RH tko i mi? Je li to gubitak ili dobitak.

Mada će sigurno ostat neki velikosrbin i u drugoj generaciji. Većina će ih se utopit. Zahvaljujući tome i danas postojimo. Nije to nešto novo.

Tvoja teza nije za baciti, vrijeme će vrlo brzo pokazati tko je u pravu.

Drugo je što mi teoretski mislimo da nema boljeg sistema od nacionalne države, ali sad ćemo na živim primjerima vidjeti kako to izgleda suvremeno multirasno i multikulturalno društvo.

So far so good moram priznati, naš narod zasad hita i obožava takvu Njemačku.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 11:38 

Na primjeru nekih južnoameričkih pa i ranije afričkih država je vidljivo da je dovoljna mala elita Europljana da stvori funkcionalnu državu. Jednostavno su Europljani presuperiorni za ovaj planet i u teoriji ih je previše, 100 milijuna Europljana je sasvim dovoljno da upravlja cijelim svijetom. Kad kažem Europljana mislim na sve one koji su europskog podrijetla, od sjeverne i južne Amerike, Australije, Afrike itd.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 11:38 

Postoji nešto drugo. Ovo bi se moglo klasificirati kao i na povratak na stari koncept gradova-država, ili pak velikih gradova u rimskom carstvu. Takvi su bili multietnički pa i multirasni, dok se nismo homogenizirali oko nacije i nacionalnih država.

Tako da je moguće da će u svakoj državi u EU biti 3-5 gradova koji više nemaju etničku većinu naroda čija je država. Dok će sve izvan tih gradova biti drukčije.

Drugi mogu raditi projekcije o tome koga će na kraju biti više, "graDŽana" ili "ruralaca". Gradovi će imati stalni prinos stanovništva, i kroz unutarnju i vanjsku imigraciju, ali također i stalno kolapsirajući TFR koji će ići prema nuli.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 11:41 

Dok smo imali snažne nacionalne države Europa je bila u konstantnim ratovima, od kraja 19. stoljeća i ujedinjenja Njemačke samo ratovi i krize do kulminacije u drugom svjetskom ratu. Sad su se svi zabavili o sebi.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 11:44 

Ne postoji još nijedan primjer države na Zapadu da je gora nego što je bila ili da slabi u nekom relativnom ili apsolutnom odnosu, jezgra Zapada je sve jača, prođe mi život u priči kako sustižemo Zapad, a mi u relativnom odnosu smo tamo gdje smo i bili prije 30 godina, ne mi nego svi koji ih trebaju sustići.

GDP per capita, što plavije to bolje.

slika

Superiorni su i tako će i ostati.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 11:57 

dudu je napisao/la:
Ne postoji još nijedan primjer države na Zapadu da je gora nego što je bila ili da slabi u nekom relativnom ili apsolutnom odnosu, jezgra Zapada je sve jača, prođe mi život u priči kako sustižemo Zapad, a mi u relativnom odnosu smo tamo gdje smo i bili prije 30 godina, ne mi nego svi koji ih trebaju sustići.

GDP per capita, što plavije to bolje.

slika

Superiorni su i tako će i ostati.

Tu se ne bih složio, pojavljuju se pukotine. Ovi neki ekonomski indikatori vuku i inercijom i zbog sve veće konsolidacije velikih firmi, monopolizma što se reflektira na gomilanje BDPa pa i prelijevanje na BDP/Capita.

Indikator koji će mislim prvi pokazati da je nešto trulo su PISA rezultati. Ove zapadne nacije koje uvoze najviše šljama će tu propadati, što će vremenom smanjiti broj znanstvenika i onih koji vuku gospodarstvo. To se može još prekriti dok se krade kadar od drugih razvijenih zemalja, ali nije dugovječno, kao i svaki PONZI scheme.

https://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment

Pogledaj recimo renking Poljske i nekih baltičkih država u odnosu na Njemačku.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2022, 12:06 

Na linku imate kretanje renkinga od 2003. do 2015. pa iako ima nekih anomalija, ima i stvari koje su indikativna u zemljama koje su najviše uvezle smeća. Njemačka i nije još pala jer realno masovno uvoze Afganistance, Pakije i sl od 2015. ali evo par probranih:

Švedska: sa 16 na 24 mjesto od 2003. do 2015.
Belgija: sa 7 na 15 mjesto od 2003. do 2015.
Australija: sa 10 na 25 mjesto od 2003. do 2015.
Francuska: sa 15 na 26 mjesto od 2003. do 2015.
Nizozemska: sa 4 na 11 mjesto od 2003. do 2015.
UK: sa 17 na 27 mjesto od 2003. do 2015.
SAD: sa 28 na 40 mjesto od 2003. do 2015.

Vrlo jasan trend.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2168 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 87  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: goran2hr i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: