HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 lip 2025, 02:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 490 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Travnik
PostPostano: 10 svi 2010, 02:05 

Sultan je napisao/la:
sioux111 je napisao/la:
Nova a i Stara Bila se zemljopisno nalaze na Travničkom polju koje se prostire od Doca pa sve do Stare Bile tj. mjesta gdje je Lašvanska dolina
najuža odnosno utješnjena brda između Grbavice i Moušunja a iza Travničkog se prostire Viteško polje na kome je negdje iza drugog svjetskog rata
nastajao i nastao grad Vitez. Pa možda i zato... Stara Bila je općina Vitez.
Grad Travnik ima puno više od 4 đžamije ali po posljednjem popisu stanovništva Muslimana u gradu je bilo manje od 40% a Hrvata više od 30%, kad sabereš Srbe i Hrvate i ostale. Muslimani manjina. Je da je ovo igra brojki ali odnosi u povijesti su se mijenjali i mijenjat če se. Povijest je živa i sve se mijenja sem te mijene. Tako da povijesno ne bi puno elaboriro jer kao što sam rekao to se mjenja nekad na našu nekad na štetu drugih.. Ali samo ovo, Prva visokoškolska ustanova BH Hrvata osnovana je u Travniku, Prva hrvatska politička stranka u BiH također, Velika nadbiskupska gimnazija, samostan Guča Gora, Hrvatska štedionica poslije banka, Hrvatska seljačka zadruga, Kulturna društva itd... a o administrativnim ustanovama da ne govorim, Znaći sud, gruntovnica, bolnica, muzej, arhiv itd...
e sad meni je to više stvar dali nešto ostavit što je naše i sve to gradit negdje drugo i šta kad ti muslimani dođu dole u VI i svojim brojem nas ponovno prestignu, hočemo li i tad se povuć i crtat granice negdje drugo i tamo ponovno ista prića..
A prijatelju frane ovo je Bosna i ne dadoše Andriću đaba nobelovu nagradu... Bosna nikad u povijesti nije birna mirna... sumnjam da će pa kako god je mi prekrojili jer nakon svake te mirnoće dođe vremena , kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati...ovdje ti je to izgleda svakih 50-tak godina... a mi uvijek jedni s drugima i jedni protiv drugi...
u Hrvata u Bosni a i Hercegovini ti je često prezime Bošnjak zanimalo me otkud to pa mi rekoše da su to oni koji su iz ko zna kojih razloga bježali iz BiH pa ih tako tamo negdje gdje se privremeno naseliše tako nazvaše (a ima negdje u Slavoniji i selo koje se tako zove).. a kad su se vratili na svoja ognjišta ili svoju Bosnu to im ostalo.. i dalje mi rekoše da ni jedno područje u Europi nije imalo veći migracija nego ovo u BiH... Tako ti je to mijenjali se odnosi pa sve i ja optimitsa vrati če se naši, a to ti je više od pola Hrvata Travnika samo iza ovog zadnjeg rata..

Isto kao što ćeš naći Bošnjaka koji se prezivaju Hrvat :neznam

Misliš povijesno muslimani ili?
Prezime je u ovom slučaju lokator roda,tj. pokrajine;
Prezime Horvat(h) ti je nastalo od izbjeglica iz uže Hrvatske (kapela pa do Neretve) pred turskim ratovima i prostiralo se sve do današnje Slovačke. U BiH se (valjda) povijesno odnosilo na muslimanske doseljenike koji su u turskim ratovima došli s tog područja.
Isto vrijedi i za prezime Bošnjak. Područje od Drine do Bosne i Turski ratovi.
Samo u obadva slučaja se radi(lo) o jednom narodu i naciji. Hrvatskoj :zivili

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 13:20 

Goran Marković kupio SRC Vlašić

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -1571.html

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 10:15 

Malo "stuhao" rodnim gradom...

slika

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 10:27 

Sultan je napisao/la:

Moj nastavnik o osnovnoj je bio Hrvat podrijeklom od Rudog, Ibrahim Hrvat, tako se naime prezivao. Inače je bio jedan od najžešćih muslimanskih ekstremista. Jadnik... nije mu sigurno bilo lako nositi se sa takvim političkim uvjerenjima uz tako mrsko prezime.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 10:56 

Bobovac je napisao/la:
Sultan je napisao/la:

Moj nastavnik o osnovnoj je bio Hrvat podrijeklom od Rudog, Ibrahim Hrvat, tako se naime prezivao. Inače je bio jedan od najžešćih muslimanskih ekstremista. Jadnik... nije mu sigurno bilo lako nositi se sa takvim političkim uvjerenjima uz tako mrsko prezime.

A čuj, vjerojatno su mu preci ili došli iz Hrvatske ili biti naši nacionalisti :zubati
Valjda su ga klinci zezali dok je bio mali (ko Šešelja il Draškovića) pa zato postao takav radikal :zubati
Samo musliman koji se preziva Hrvat <> Hrvat koji se preziva Bošnjak :zivili

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 21:40 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
http://www.sredisnjabosna.com/vijesti/64-vijesti-iz-bosne-i-hercegovine/1004-travniki-tito-je-kod-njega-dolazio-po-sir-.html

Provjereno najbolji sir u regiji... puno pozz s Vlašića

Vrh

PostPostano: 18 kol 2010, 23:25 

http://www.radio-busovaca.com/index.php ... m=&ucat=1&

Zanimljiva vijest, zna li iko više o Sveučilištu Vrhbosna?

Travnik, Vitez i Kiseljak, pa i Jajce puni faksova...

Vrh

PostPostano: 20 kol 2010, 01:40 

Prema mojim analizama u Travniku, tj. općini Travnik živi od 12 500 do 14 000 Hrvata. Hrvati čine od 25 % do 30 % stanovništva općine.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2010, 11:49 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
hercnjak je napisao/la:
http://www.radio-busovaca.com/index.php?subaction=showfull&id=1282111024&archive=&start_from=&ucat=1&

Zanimljiva vijest, zna li iko više o Sveučilištu Vrhbosna?

Travnik, Vitez i Kiseljak, pa i Jajce puni faksova...

Oko tog projekta se motaju Miljenko Brkić, Franjo Topić i Pero Sudar... meni odmah sumnjiv ali za njih vrlo profitabilan projekt...
Samo da ne završi kao zgrada Nadbiskupske travničke giimnazije dogovori, kompromisi i tajni dilovi sa muslimanskom vlasti u TR... a naravno sve za dobrobit naroda..hm...

ali tko zna možda bude i dobar projekt... ili sam ja opet lakovjeran

Vrh

PostPostano: 26 kol 2010, 16:50 

Zalosna cinjenica je da studenti u Travniku zavrse fakultet zdravstvenih studija i plate ga duplo skuplje nego u Mostaru bez ikakve prakse i ikakvog strucnog znanja a diploma im je u jednakom rangu sa diplomom mostarskog sveucilista!!!!

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2010, 10:44 

GraBa je napisao/la:
Zalosna cinjenica je da studenti u Travniku zavrse fakultet zdravstvenih studija i plate ga duplo skuplje nego u Mostaru bez ikakve prakse i ikakvog strucnog znanja a diploma im je u jednakom rangu sa diplomom mostarskog sveucilista!!!!

Ovo slucajno vidjeh i naumpade mi da si u pravu ako bi bilo istinito, ali oni imaju nekakva predavanja u bolnici, no, to su samo predavanja, ni o kakvoj praksi nema rijeci.

Nego, sjeca li se neko mene od prije nekoliko mjeseci?

Malo smo pricali o projektima, o biznisu koji bi se mogao zapoceti u Travniku ili tu negdje?
Malo smo se i porjeckli, ali vise u sali, jer sam trebala clanove za svoj forum.

E pa, sad trebam savjet, odnosno, nekog ko bi zaista bio voljan zapoceti biznis u Travniku.
Nesto novo, neobicno, ono sto nikad nismo imali, ali bi bilo isplativo, posebno ako bi se bacilo na turizam.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2010, 10:48 

Evo ja sam razmišljao o ovome:

http://www.youtube.com/watch?v=H_kd2Arj_r0

Hodanje po krošnjama drveća, mada sam čuo da su se neki već dosjetili... :zubati

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2010, 10:54 

southern je napisao/la:
GraBa je napisao/la:

Ovo slucajno vidjeh i naumpade mi da si u pravu ako bi bilo istinito, ali oni imaju nekakva predavanja u bolnici, no, to su samo predavanja, ni o kakvoj praksi nema rijeci.

Malo smo pricali o projektima, o biznisu koji bi se mogao zapoceti u Travniku ili tu negdje?
Malo smo se i porjeckli, ali vise u sali, jer sam trebala clanove za svoj forum.

E pa, sad trebam savjet, odnosno, nekog ko bi zaista bio voljan zapoceti biznis u Travniku.
Nesto novo, neobicno, ono sto nikad nismo imali, ali bi bilo isplativo, posebno ako bi se bacilo na turizam.

Okači ovaj poziv na suradnju na forum Gospodarstvo, vjerujem da ima zainteresiranih.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2010, 23:56 

U Travniku pronađeno naoružanje i sjemenke kanabisa

Policija je uhapsila muškarca čiji su inicijali Z.H. (32) iz Travnika u čijem automobilu je pronađena puška M 48 i sjemenke kanabisa, saopšteno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Kako Srna nezvanično saznaje, uhapšen je Zehrudin Hasanović koji živi u selu Vranić, u opštini Travnik, a prilikom pretresa njegove porodične kuće policija je pronašla veću količinu naoružanja, ručni bacač raketa, poluatomatsku pušku, bombe i eksploziv.

U saopštenju MUP-a SBK navedeno je da se juče u 12.05 sati u mjestu Pode, u opštini Travnik, dogodila saobraćajna nezgoda i da su istražioci Policijske stanice Travnik prilikom obavljanja uviđaja utvrdili da "opel astra" kojom je upravljao Z.H. iz Travnika ima registarske oznake koje ne pripadaju ovom automobilu.

Pretresom automobila pronađena je puška M 48 i sjemenke kanabisa, a vozač je nakon toga uhapšen i priveden u Policijsku stanicu Travnik.

(SRNA)

Vrh

PostPostano: 23 lis 2010, 19:52 

Srednja Bosna je ko tempirana bomba ....

Jednostavno rjesenje,prepisati zakon ka u kaliforniji mislim na nosenje i uporabu oruzija! Bilo bi zanimljivo, nakon izvjesnog vremena uraditi statistice podatke vezane uz stpe kriminaliteta!?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2010, 21:49 

southern je napisao/la:
GraBa je napisao/la:

Ali opet imaju uvijete 10x bolje nego ovi u Travniku! Jos malo pa ce i Dobretici imat Sumarski fakultet kako je krenulo svako selo po 2 fakulteta!

Vrh

Naslov: Povratak koji je rasplakao Novu Bilu
PostPostano: 26 lis 2010, 13:54 

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/povratak-koji-je-rasplakao-novu-bilu-2223.html

Povratak koji je rasplakao Novu Bilu

slika

Marija Topalović, koja je izgubila obje noge u ratu kao dijete, stigla u Novu Bilu nakon 16 g. u SAD-u

Marija Topalović, tada 14-godišnjakinja, 23. prosinca 1993. izgubila je obje noge od granate ispaljene s položaja Armije BiH. U tom zločinu otac Stipo je poginuo, a njezina fotografija bez nogu obišla je cijeli svijet. U rodnom mjestu Čifluk, Nova Bila u općini Travnik, u koji je jučer stigla nakon 16 godina provedenih u SAD-u, susjedi povratnici na čelu s njezinim bratićem Markom Topalovićem priredili su joj dirljivu dobrodošlicu. Nije bilo čovjeka koji nije pustio suzu. Marija je stigla u svoje rodno selo s udomiteljima iz Oklahoma Cityja, Mary Beth i Sid Hardy. Dobrodošlicu su im iskazali učenici OŠ Nova Bila koju je pohađala Marija, predsjednik OV Travnik Ljupko Sučić, general HVO-a Ilija Nakić te Kata Ljubas u ime Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić" koja je izrasla iz ratne franjevačke u kojoj je jedno vrijeme ležala Marija Topalović. Prisjećajući se tih dana, Marijin bratić Marko je rekao: "Bio sam na liniji, čuo sam da mi je stric Stipo poginuo. Odmah sam dotrčao da vidim. Stipino tijelo bilo je gotovo rastrgano. Strašan prizor koji nikada neću zaboraviti. Kako je poslije utvrđeno, granata je doletjela s položaja Armije BiH negdje od Guče Gore. Mariju su već bili odvezli do bolnice u Novoj Biloj“. „Radila sam kao anesteziolog u franjevačkoj bolnici kada su donijeli Mariju na operacijski stol. Njezine noge već su bile amputirane. Dakle, granata ih je odbila, a dijelovi su bili sprženi. Kako sam poznavala Mariju jer smo iz istog sela, sve to postalo mi je još teže. Zahvaljujući brzoj intervenciji liječničkog tima s dr. Perićem na čelu, Mariji je spašen život. Ali, evo danas vidim jednu krasnu osobu, jedno divno stvorenje", kazala je Kata Ljubas, i danas medicinska sestra u bolnici u Novoj Biloj.

"Zahvalna sam svima koji su me došli dočekati. Hvala im jer moja velika želja je bila posjetiti svoju rodnu kuću, mjesto gdje je stradao moj pokojni otac i ja. Bila sam na groblju i upalila svijeću roditeljima. Ne ostajem u Bosni, vraćam se sa svojim udomiteljima ponovno u SAD", izjavila je Marija.

Njezin životni put dug tisuće kilometara počeo je u veljači 1994. kada je iz Italije otišla za SAD. U Oklahoma Cityju dobila je nove noge i napravila prve korake s protezama. "Direktor organizacije The Children Lary Jones doveo je moje tri sestre s našom majkom u Oklahoma City. Uz pomoć dobrih ljudi, ostali smo godinu dana u Americi. A onda je trebalo donijeti životnu odluku. Obitelj se s majkom (umrla prije dvije godine, nap.a.) vratila kući, a ja sam odlučila ostati u Americi. Dragi Bog za mene je pronašao predivnu obitelj koja me primila kao rođeno dijete. To su Mary Beth i Sid Hardy", piše Marija u svom pismu koje je objavio školski list iz Nove Bile...Nakon 16 godina vidjela je obitelj, rodbinu, prijatelje...

slika
Fotografija Srećka Stipovića koja je obišla svijet a koju je autor objavio i u svojoj fotomonografiji Umrijeti ali živjeti iz 1994. o stradanju hrvatskog naroda Lašvanske doline

Svatko ju je želio pozdraviti, pružiti joj ruku, poljubiti je
■ Svatko od tih mještana želio je pozdraviti Mariju, pružiti joj ruku, poljubiti je. Na ulazu pred njezinu kuću djeca su bacala pred nju crvene karanfile. Ona mirna, nasmijana, prepoznaje neka lica koja nije vidjela punih 16 godina i raduje se. Smije se. Takva je bila i u najtežim trenucima kada je ležala u franjevačkoj bolnici u Novoj Biloj. Sjećam se kada me fra Franjo Grebenar, tadašnji župnik i ravnatelj bolnice, pozvao da nešto fotografiram. Na jednom podiju sjedila je djevojčica u krevetu pokrivena plahtom. Lijepa, nasmijana. Ništa nisam još shvatio. I tada je bila hrabra i vesela. U novom svijetu Marija je izgradila novi život; naučila hodati s protezama, završila vjeronaučnu školu, zaposlila se u staračkom domu. Nakon punih 16 godina vidjela je obitelj, rodbinu, prijatelje. Bio je to jedinstven doček kakav se ne pamti u Lašvanskoj dolini...

Vrh

PostPostano: 19 stu 2010, 11:39 

Turbe:

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/od-predratnih-3500-hrvata-vratilo-se-njih-manje-od-tisucu-2375.html

Citat:

slika

Travnik 18. godišnjica progona Hrvata iz župa Turbe i Potkraj

Od predratnih 3.500 Hrvata vratilo se njih manje od tisuću

U borbama sa srpskim agresorom i kasnije u ratu s Bošnjacima poginulo je i ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila

I ove su godine žitelji travničkih župa Turbe i Potkraj skromno i dostojanstveno obilježili osamnaestu godišnjicu progona sa svojih ognjišta od tzv. JNA i srpskog agresora. Naime, s tog područja 18. studenoga 1992., u krvavom pohodu na središnju Bosnu, prognali su hrvatski puk ove dvije travničke župe, njih oko 3.500. Njihova imovina je opljačkana, a kuće i gospodarski objekti teško oštećeni, zapaljeni ili pak potpuno srušeni. Istodobno, s toga je područja prognan i velik broj Bošnjaka, a Hrvati koji su ostali živjeti u dijelu župe Turbe, koji srpski agresor nije uspio zauzeti, osam mjeseci kasnije, 8. lipnja 1993., prognali su i opljačkali pripadnici Armije BiH.

U borbama sa srpskim agresorom i kasnije u ratu s Bošnjacima poginulo je i ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila iz ovih dviju župa. Među poginulim je i dozapovjednik travničke brigade HVO-a pukovnik Nikola Grubeša. Poslije rata povratak Hrvata na opustošene posjede pratile su brojne poteškoće, a želju za povratkom Hrvati su platili i s tri života (Luka i Pero Jezerčić i Ivica Domić). Povratnici su bili izloženi i raznim fizičkim maltretiranjima, pljačkama, rušenjem i skrnavljenjem nadgrobnih spomenika i sakralnih objekata. Još mnogo toga negativnog što su povratnici doživljavali i preživljavali, razlozi su što se do sada u ove dvije župe, od predratnih 3.500 Hrvata, vratilo njih manje od tisuću.

A povratak je već odavno potpuno stao. Već tradicionalno, godišnjice stradanja i progona Hrvata iz ove dvije župe obilježavaju se jedinstveno, pa se svake godine sveta misa zadužnica slavi u drugoj župnoj crkvi. Ove godine svetu misu zadušnicu u crkvi sv. Josipa u Turbetu, uz koncelebraciju župnika iz Potkraja don Pave Nikolića, predvodio je mjesni župnik don Nikola Lovrić. Svetoj misi zadušnici prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježja u Potkraju i u Didacima, a to su, uz rodbinu, suborce i predstavnike općinskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, učinili i hrvatski dužnosnici u strukturama izvršne i zakonodavne vlasti Travnika.

Vrh

Naslov: Travnik: Stanje alarmantno
PostPostano: 19 stu 2010, 20:06 

U proteklih desetak dana na području grada Travnika desilo se na desetine krivičnih dijela, počev od pljački, razbojništva do pa iznuda ili ti reketa. Obijane su prodavnice, slastičarne, turističke agencije, kiosci, a mnogim vlasnicima prodajnih objekata prijećeno i smrću ukoliko ne obezbjede određeni iznos novca, radi plaćanja takozvanog reketa, tj. zaštite svog poslovnog objekta.

Automobili se već odavno kradu i vlasnici za njihov otkup moraju da izdvoje i do par hiljada eura.
Policija je, naravno, upoznata sa svim tim dešavanjima, ali očigleno da efekta od njih baš i nema mnogo, naime, iz dana u dan broj krivičnih dijela se povečava, kriminalci i dalje slobodno operišu rejonom Travnika.

U razgovoru sa našim dopisnikom, jedna od žrtava pljačke i razbojništva nam otvoreno kaže kako je nakon prijetnji i razbojništva prijavio slučaj policiji i dao iskaz u PU Travnik, da bi nakon izlaska iz PU ponovo dobio prijetnje sa nepoznatog broja, ali na takav način da mu je razbojnik ponovio sve ono što je u iskazu dao policajcima. Gospodin ima razloga za brigu, jer frapantno je da mu je kriminalac naveo sve što je dotični gospodin rekao inspektoru i policajcima. S razlogom se pita da li postoji sprega između kriminalaca i policije.

Drugi sagovornik nam je ispričao svoj slučaj, naime, nakon pokušaja pljačke njegovog objekta, doveo je policiju na lice mjesta i obavili su uviđaj, nije bilo nikakvih otisaka, niti eventualnih dokaza o osobi koja je pokušala izvršiti krivično djelo. Samo par dana nakon uviđaja, objekat je opljačkan, i odnesene su sve vrijedne stvari. I ovaj gospodin se pita na koji način su lopovi došli do informacija kako na siguran način provaliti i otuđiti robu iz njegovog objekta, jer je jedino policija obavila detaljan pregled prostorija u vlasništvu oštećenog.

Vlasnik jednog kioska u centru Travnika takođe je bio žrtva brutalne pljačke. Otuđeno mu je sve iz objekta, i ogorčeno kaže da će ako treba ići u sami vrh Federalne policije, jer očigledno je da travnički policajcii nisu dorasli efikasnom obavljanju svojih poslova.

U vezi sa tim, mjesne zajednice općine Travnik organizovale su hitan sastanak, na kom su donijeli odluku o upućivanju zahtijeva općini Travnik da se hitno održi sjednica OV Travnik, s jednom jedinom tačkom dnevnog reda, a to je rješavanje bezbjedonosne situacije na području općine Travnik.

Građani su u strahu, došlo je vrijeme da moraju i oružjem braniti svoj život i svoju imovinu. " Gore je nego za vrijeme rata" , kaže jedan od naših sugovornika.

Vlasnici mnogih objekata već užurbano pokušavaju zaštiti svoje objekte postavljanjem video nadzora i unajmljivanjem zaštitara. Šta će se desiti u narednom periodu ostaje da vidimo. Ovom pririkom pozivamo sve građane općine Travnik da budu na oprezu,da se zaključavaju, i da sve sumnjive aktivnosti prijave policiji, jer kriminalci i kriminalne skupine zaista ne prezaju ni od čega, pa ni od nasilnog upada u domove i brutalnog premlaćivanja.

Vrh

Naslov: Preminuo fra Franjo Grebenar - Greba
PostPostano: 01 pro 2010, 18:05 

Ode naš Greba...

Jutros je u Novoj Biloj, nakon duge i teške bolesti, preminuo fra Franjo Grebenar, župni vikar župe Duha Svetoga Nova Bila. Fra Franjo Grebenar rođen je u Malom Mošunju, 12. studenog 1951. godine od oca Joze i majke Slavke r. Gudelj. Ispraćaj iz župne crkve u Novoj Biloj bit će 2. 12. 2010. pod misom zornicom u 6.00 sati. Obred sprovoda započet će sv. misom zadušnicom 2. 12. 2010. u 14.00 sati u samostanskoj crkvi u Gučoj Gori.

slika

Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu. Nakon osnovne škole odlučio je krenuti u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, te nakon uspješno završene Gimnazije nastavio je daljnje školovanje na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 12. svibnja 1977. godine u Münsteru (Njemačka). Službovao je na više mjesta u Provinciji Bosni Srebrenoj. Nakon formiranja nove župe Drijenča 1986, koja je nastala odvajanjem od Brežaka zbog pastoralni potreba, postao je prvi župnik ove novoosnovane župe. Župljani ga se rado sjećaju, osobito mladi.

Bio je župnik u Drijenči od 1986. do 1989. godine. Ratne godine provodi u Novoj Biloj, kao vikar i kao župnik, gdje poseban doprinos daje izgradnji nove bolnice, ali i radu ratne bolnice u nevjerojatno teškim uvjetima tijekom rata. "Neki kažu da se previše govori o ratu, ja mislim da trebamo govoriti da se ne bi ponovio...", govorio je fra Franjo, naš Greba, koji je nakon Nove Bile, vjernicima služio i u župama Brajkovići i Ovčarevo.

Iskrena sućut obitelji, subraći svećenicima i svima onima koji su imali sreću poznavati ovog velikog čovjeka!

Vrh

PostPostano: 17 pro 2010, 10:08 

Sto li mi se Travnicani usutjeli? :confused:

Vrh

PostPostano: 13 sij 2011, 01:27 

Brutalni napad na prava hrvatskog naroda u BiH[i]
Srijeda, 12 Siječanj 2011 16:45

sb
Tražit ćemo zaštitu svojih ugroženih prava kod svih institucija u BiH - poručili su Hrvati središnje Bosne

Kako sada stvari stoje i kako događaji nagovještavaju, sjednica Skupštine Srednjobosanske županijske održana u ponedjeljak, 10. siječnja ostat će u ružnom sjećanju zastupnicima dva HDZ-a (7+2) i Hrvatima na ovom području, a ne treba sumnjati i nemalom broju Bošnjaka, pa i jednom broju bošnjačkih zastupnika. Jer, poruke koje su im s te Skupštine poslane jasno govore što se želi, što se radi, čemu se Hrvati na ovom području mogu nadati i što ih sve u sljedećem razdoblja čeka. No, nužno je naglasiti da „prljavi“ legalitet planovima i igrama koje vodi SDP, na čelu s predsjednikom Županijskog odbora Zukanom Helezom, uz “budno oko” SDA i kreatora iz sjene tih igara, predsjednika ŽO SDA Salke Selmana, a radi se o poništavanju volje hrvatskog biračkog tijela, daju i članovi Kluba hrvatskog naroda u županijskoj Skupštini, Karolina Pavlović i Blaženka Lukić iz NSRzB-a te Anto Lozančić iz NHI-ja.

Brutalni napadi

O tim događajima na Skupštini održanoj u ponedjeljak, a mnogi tvrde jednoj od najprljavijih, s najviše niskih udaraca i s neskrivenim namjerama kada su Hrvati (dva HDZ-a) u pitanju, otkako je formirana Srednjobosanska županija, s puno gorčine i rezigniranosti jučer su se u Travniku novinarima obratili Nikola Lovrinović, predsjednik ŽO-a HDZ-a BiH, Mirko Batinić, predsjedatelj županijske Skupštine, Josip Kvasina, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Skupštini, te Anto Bilić, dužnosnik HDZ-a 1990. i zamjenik predsjednika Kluba hrvatskog naroda. - U ponedjeljak, na nastavku konstituirajuće Skupštine dogodio se brutalni napad na demokraciju i na prava hrvatskog naroda od SDP-a i SDA potpomognutih zastupnicama NSRzB-a Karolinom Pavlović i Blaženkom Lukić, te posebno zastupnikom NHI-ja Antom Lozančićem, kazao je na početku obraćanja novinarima Nikola Lovrinović dodavši kako su na sceni “opasne igre povampirenog SDP-a”.

Ocijenivši Skupštinu klasičnim političkim pučem i sramotnim scenarijem, što će Hrvatima u budućnosti ostati u najružnijem sjećanju, zastupnike iz reda NSRzB-a i NHI-ja okarakterizirao je političkim gubitnicima, bez hrvatskog biračkog legitimiteta, a koji pod svaku cijenu i ne birajući sredstva, traže način za ulazak u županijske i federalne strukture vlasti. - Tražit ćemo zaštitu svojih ugroženih prava kod svih relevantnih institucija i na svim razinama, domaćim i međunarodnim, tražit ćemo istragu prljavih igara i kupovanja glasova od NSRzB-a, za što imamo i dokaze i za našu županiju. Tražit ćemo i očitovanje nadležnih o ulozi Salke Selmana, još uvijek županijskog premijera, ali istodobno aktivnog zastupnika u Skupštini, što je nespojivo, te njegov netransparentan rad u Vladi, netransparentno trošenje proračunskih sredstava, kazao je Lovrinović naglasivši da će, u slučaju Selmana, od financijske policije tražiti reviziju poslovanja.

Lovrinović se posebno osvrnuo na medijske istupe “kolovođe” Zukana Heleza, predsjednika ŽO-a SDP-a, kako su zastupnici dva HDZ-a, svim mogućim sredstvima, opstruirali rad Skupštine održane u ponedjeljak. - To jednostavno nije istina, to je notorna laž i nijednim potezom ili pak postupkom nismo izlazili iz okvira Poslovnika o radu Skupštine i županijskog Ustava. Pa nama ti “socijaldemokrati” oduzeše čak i pravo podnošenja zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Obraćajući se novinarima još uvijek vidno uznemiren i rezigniran, Mirko Batinić je kazao kako je nevjerojatno što se sve u ponedjeljak događalo na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanske županije kojom je predsjedao dok ga natpolovična većina od 16 zastupnika nije smijenila. - Ne, ne može se govoriti o smjeni jer zna se procedura, zna se što kaže Poslovnik o radu Skupštine i što kaže županijski Ustav.

Tu se izrijekom kaže da konstituirajuću sjednicu novoizabrane Skupštine vodi predsjedatelj iz prošlog saziva. Također želim naglasiti da po županijskom Ustavu predsjedatelj Skupštine može biti samo Bošnjak ili Hrvat (dva najbrojnija naroda u županiji prema popisu stanovništva iz 1991. godine), što ovisi o nacionalnosti premijera. A u ovom slučaju, koliko je meni poznato, Salko Selman je bošnjačke nacionalnosti. Stoga, protuzakonita je i odluka da Skupštinu nakon moje nasilne smjene vodi Nikola Simić iz SDP-a, jedini zastupnik srpske nacionalnosti među zastupnicima u novom sazivu Skupštine, kazao je Batinić i dodao: Tražili smo odgodu sjednice kako bismo se konačno dogovorili u Klubu hrvatskog naroda koga predložiti u rukovodstvo Skupštine, jer to nismo mogli učiniti u proteklih desetak dana jer su zastupnice iz reda NSRzB-a i zastupnik NHI-ja bili nedostupni.

Ali SDP i SDA, uz pomoć spomenutih zastupnika iz našeg kluba, napravili su pravi politički puč, ili je bolje reći lakrdiju koja, ne ispravi li se, ne poništi li se, može imati teške i nesagledive posljedice. Jer, na nas se vršio strahovit pritisak, pucalo se na nas iz svih oružja, a bez ikakvih razloga i argumenata. No, namjere i ciljevi su kristalno jasni – ne dopustiti ulazak u vlast dva HDZ-a. - Kada smo vidjeli u kom smjeru se Skupština želi usmjeriti, tražili smo odgodu, ali nam nisu dopustili. Čak su nas spriječili i u podnošenju zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Jer, pokazalo se, ruke SDA i SDP-a te ruke njihovih satelita jače su i od županijskog Ustava. Ili pak oni tako misle, kazao je novinarima Josip Kvasina. - Žalostan sam kao čovjek, pa tek onda kao političar, kazao je dužnosnik HDZ-a 1990. Anto Bilić dodavši: Jer sve ono što se u ponedjeljak događalo na Skupštini prije svega nije ljudski, nije korektno, nije statutarno, poslovnički ni ustavno. Nije, nema dvojbe, na tragu demokracije, nije na tragu suživota i međunacionalne tolerancije, nego je na tragu rušenja svega dobrog što smo u proteklim godinama radili, gradili i uradili.

Nekorektni pritisci

Na kraju jučerašnje konferencije za novinare Nikola Lovrinović se još jednom osvrnuo na tvrdnje Zukana Heleza da je HDZ činio snažne i nekorektne pritiske na zastupnice NSRzB-a. - Dvije zastupnice iz NSRzB-a nisu sudjelovale u radu Kluba hrvatskog naroda jer 10 dana nisu bile dostupne ni predsjedatelju Skupštine ni predsjedniku Kluba hrvatskog naroda. Navodno su bile negdje izolirane izvan zemlje. Tko ih je izolirao, čuvao, “štitio” i valjda zaštitio, i od koga, na to pitanje možda može odgovoriti Helez jer je očito dobro informiran. A pitanje je i, upravo za Heleza, kako mi iz HDZ-a na te zastupnice možemo vršiti pritisak u uvjetima i okolnostima koje sam, evo, naveo.[/i]

STRASNO...i opet taj padavicar Lozancic...izgleda nista dok neko nekoga ne zatuce kakvim tupim predmetom...vaspitno-popravno. marginalni HSP, NSRzB koja kupi glasove jer drugacije nemoze...pa jos neki NHI...toliko jadno, da ponejad pomislim kako li je tim ljudima ...kako mogu nekome u oci sutra da pogledaju...!? Prestrasno...

Vrh

PostPostano: 13 sij 2011, 01:33 

Tko je izdao Hrvate Središnje Bosne!?
Srijeda, 12 Siječanj 2011 11:43

Hrvati su udareni tamo gdje su najosjetljiviji: u srednjoj Bosni. Kao što se očekivalo, dvije lijanovićeve slunte glasale su za interes vlastitog šefa.

Tako je glasao i SDP-ov Hrvat. Neki su očekivali da će bivši zvaničnik titanovog HDU-a, kasnije Zubakovog NHI-a, a danas Čolakovog HSS-NHI, Ante Lozančić glasovati u skladu s interesima hrvatskog naroda. Ante to nije učinio. I to iz nekoliko razloga:

Prvi je što ga zaboli neka stvar za Hrvate.

Druga je zato što račune polaže šefu Salki Selmanu (SDA).

Treći je što se boji batina dvojice Nobvotravničkih kabadahija „Križe“ i „Debe“.

Četvrti je što je za svoj glas lijanovićevoj slunti broj 1 dobio financijsko obećanje Lijanovića da će upravo oni u narednom periodu financirati demontirani HSS-NHI.

Da pojasnimo: HSS-NHI je do izbora imao nekoliko izvora novca – jednog federalnog zastupnika, dva u Domu naroda FBiH i šest kantonalnih. Pored njih imao je oko 30 općinskih vijećnika.

Nakon uspješno izvedenog preuzimanja stranke Ante Čolak „polučio“ je rezultat s kojim su u stranci itekako zadovoljni – imaju tri kantonalna zastupnika! Od onih iz Posavine i Livna stranka neće dobivati gotovo nikakva sredstva, federalnog zastupnika kao i zastupnika u domu naroda nema, tako da je odatle presušilo. Jedini izvor sredstava za cijelu stranku ostaje od zastupnika Ante Lozančića u SBK. Trećina općinskih vijećnika je sada u HSS Ljiljane Lovrić, a velik dio preostalih vijećnika u stranačku kesu ne donosi ni marke, bilo iz razloga da njihova općina po toj osnovi ne uplaćuje sredstva ili oni novac zadržavaju za sebe. Sve u svemu, HSS-NHI više nema sredstava za osnovno održavanje infrastrukture, poput plaćanja stranačkih prostorija, zaposlenika (2) i tekućih režija.

Tako je HSS-NHI postao socijalni slučaj, upravo savršen za obradu Lijanovića da će „financijski pomoći“. Naravno, HSS-NHI će dobiti novac kao što su ga dobili i lijanovi birači – nikako. Ili jako skupo.

Sa ovim se savršeno poklapa i izbor Lijanovićeve zastupnice u Dom naroda. Lozančić glasa za NSRzB, a Lijan obećava pare. Ono što bivši NHI-ovci ne znaju (jer su protjerali sve HSS-ovce iz stranke) jeste da je nekadašnji HSS pod rukovodstvom daidže Ilije Šimića već imao posla s Lijanovićima. Naime, Šimić je posudio 30.000 maraka za potrebe stranke, a Lijanovići su uskoro počeli kamatariti stranku. Ubrzo je stranka spala u dužničko ropstvo za što je bio odgvoran isključivo Ilija Šimić. Kasnije su Lijanovići tužili HSS i blokirali račun stranke. Stvar spašava Marko Tadić kojeg na mjesto predsjednika dovodi Šimić želeći pobjeći od gnjevnog Predsjedništva.

Poučak je jasan: Lijani ne poklanjaju novac, i ako HSS-NHI dobije i jednu marku od lijanovića (izravnog programskog konkurenta HSS-NHI) bit će to trajni izvor ucjena.

Ipak, nedostatak novca u stranačkoj kasi, kao i ideološka sklonost SDP-u ugurali su HSS-NHI u krilo Lijana i SDP-a, ali Ante Lozančić našao je i dodatnih razloga da glasa za Lijanovića: dobra stara osobna korist!

Naime, Lijanović je naumio ući i u vlast srednjobosanskog kantona, a preferira, (nešto što Lijanovićima svakako treba) ministarstvo obrazovanja. Na stolicu bi sjela spomenuta Karolina Pavlović a upražnjeno mjesto u Domu naroda zauzeo bi – Ante Lozančić.

Privatne želje su sasvim legitimne, ali ovakav plan otkriva dugoročnu namjeru SDP-a i SDA u osjetljivom srednjobosanskom kantonu: da Hrvate i ovdje predstavlja NSRzB i SDP, nasuprot 9 zastupnika HDZ-a. U praksi ovo znači da će svake naredne izbore SDP staviti po dvoje i Lijan po dvoje zastupnika na liste, koje će izabrati Bošnjaci, i koji će nakon toga glasati protiv volje zastupnika izabranih od srednjobosanskih Hrvata.

Igre u SBK nadilaze težinu klasične borbe za vlast. Srednjobosanski kanton je jedini istinski multiteičan kanton u Federaciji, s potpuno izmješanim stanovništvom. Kao takav je čini jedinstven prostor u BiH, a njegova etnička izmiješanost cemetnira opstanak BiH. Ako Bošnjaci ubuduće budu birali hrvatske zastupnike u skupštini i vladi ovog kantona, Hrvatima će biti potpuno politički obespravljeni, a nakon toga i ekonomski uništeni. Poznata je naime tendencija bošnjačkih općina da isisavaju novac na račun hrvatskih općina, a sve pod skupštinskim principom preglasavanja. Nakon ekonomskog iscrpljivanja Hrvati će početi prirodno emigrirati iz srednje Bosne, čime će SBK u dogledno vrijeme izgubiti epitet multitetničnog. Kada nestane ovog posljednjeg stuba multitenične BiH, završit će i proces urušavanja BiH. I to preko leđa srednjobosanskih Hrvata.

U tome je bila važnost glasa Ante Lozančića i njegove prodaje velikobošnjačkim interesima.

Da li njega pozvase na komisliju/reviziju u Sarajevo !?

Vrh

PostPostano: 13 sij 2011, 15:37 

Slikano 30.12.2010.

Privitak/ci:
Travnik607.jpg
Travnik607.jpg [ 82.1 KiB | Pogledano 8901 put/a. ]
Travnik594.jpg
Travnik594.jpg [ 78.08 KiB | Pogledano 8901 put/a. ]
Travnik591.jpg
Travnik591.jpg [ 78.75 KiB | Pogledano 8901 put/a. ]

PostPostano: 13 sij 2011, 15:38 

Slika 622 je rodna kuća Ive Andrića.

Privitak/ci:
Travnik627.jpg
Travnik627.jpg [ 71.53 KiB | Pogledano 8845 put/a. ]
Travnik622.jpg
Travnik622.jpg [ 90.53 KiB | Pogledano 8845 put/a. ]
Travnik609.jpg
Travnik609.jpg [ 94.05 KiB | Pogledano 8845 put/a. ]

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 490 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: