snezana mk je napisao/la:
Na temu me potiknuo jedan roman koji nije me nešto posebno oduševio no ipak otvara zanimljivo pitanje.
Radi se o romanu kineskinje Wei Hui: "Shangai, baby" koji kao kontraverzan i provokativan roman je spaljen u Kini,jer krši predrasude i otvoreno govori o moralu i životu u Kini krajem 20 veka.
Glavna heroina je mlada pisateljica romana koja živi sa svojim dragim koji je impotentan i zavisnik od heroina,a je njena najveća ljubav,no muči je njena nevjera sa drugim oženjenim muškarcem s kojim ima samo fizičku strast koju nema sa prvim.Autorka je zanimljiv karakter kine masku lažnog licemjernog morala,ona dvoji ljubav od strasti,ostaje sa dragim do njegove smrti praveći balans.
Dali čovijek može voljeti mnogo i dugo samo jednu ličnost ili je tu monogamnost društvo nameće?
Dali je ona luda,pokvarena,ili je osoba koja se bori protiv društvenih normi u sprotivnosti sa ljudskim nagonima?
Dali se istinska ljubav i fizička strast mogu razdvojiti?
Dali je ljubav dirigirana od nagona?
Ne mogu razumjeti zene koje na bilo koji način mogu postati zbog ljubavi taoci. Dakle pod tim podrazumijevam da je glavna junakinja taokinja jednog narkomana.
Razumijem njenu zelju da pomogne čovjeku ali zarobiti se u takvoj vezi je ludilo.
Lično nikad ne bi svoj zivot protraćila zbog nečije ovisnosti i slabog karaktera. Ma koliko emocije bile jake daju se kontrolirati.
Mislim da ljudi općenito ( zene i muškarci ) mogu voljeti samo jednu osobu do kraja zivota. No radnja romana po meni nije mjerodavna da se takva ljubav testira.
Uz ljubav IDE i poštovanje, vjera i sl.
Kako bilo tko moze vjerovati ovisniku?
Zena se u vezi obavezuje kao i muškarac na dobro i zlo no ne obavezuje se na ropstvo emotivno i psihički labilnim ljudima..
Nije ni luda ni pokvarena, samo bi puno poštenije prema sebi samoj postupila da jednostavno prekine tu " ljubavnu vezu " i svoj zivot usmjeri na pozitivne stvari.
Mislim da u tjelesnoj ljubavi i kontaktu nalazi oduška i da tu svakako nema puno zadovoljstva.
Mislim da bez kvalitetnog sexa normalna veza ne moze funkcionirati. Iz ljubavi dolazi zelja da ugodiš nekome a i on tebi. Nesebično.
Dakle meni su to nerazdvojne komponente zdrave i kvalitetne veze. Glavna junakinja je od one vrste zena koje gaje materinski osjećaje prema lošim momcima?
Nedaj Boze nesreće.. ( invalidnosti ) i tu bi sigurno gledala da pošteno postupim maksimalno.
Medjutim lik iz priče ne zasluzuje ni ljubav ni odanost. Slabosti ne treba tolerirati slijepo nikad.