|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ateist
|
Naslov: Hrvatska imena Postano: 29 sij 2015, 14:09 |
|
|
Po meni su hrvatska imena samo ona koja su izvedena iz hrvatskog jezika, iz naših riječi. Ivan, Josip, Luka, Karlo, Ante, Marija itd. nisu hrvatska imena, izvedena su iz tuđih jezika. Hrvatska imena su Hrvoje, Domagoj, Tomislav, Krešimir, Trpimir, Zdeslav, Slavko, Srećko, Darko, Ognjen, Milan, Dragan, Zoran, Vedran, Dubravko, Jadranko, Mirko, Slobodan, Radovan, Goran, Željko, Mladen, Danko, Miljenko, Branimir, Ratko, Zlatko, Jerko, Šiško, Veselko, Vicko, Nedjeljko, Mišo, Gojko, Dušan, Vinko, Bogdan, Miroslav, Cvijeta, Zlatokosa, Snježana, Nada, Tanja, Sunčana itd. Jesu li radost, sloboda i duša hrvatske riječi? Jesu. Znači Radovan, Slobodan i Dušan su hrvatska imena, baš nas briga što ih nose i Srbi. Mi se nemamo što odricati bilo čega svoga zato što to imaju i Srbi. Biti Hrvat ne znači nastojati se što više razlikovati od Srba. Sin kralja Zvonimira zvao se Radovan. Radovan je hrvatsko ime, a Ivan nije. Je li Ante Starčević nosio bradu? Jest, znači Hrvati mogu nositi bradu koja je simbol mudrosti. Baš nas briga što su ju nosili četnici, mi gledamo sebe. Gusle su hrvatsko glazbalo jer ih oduvijek sviraju Hrvati, baš nas briga što ih sviraju i Srbi i što su u njih zastupljenije i cjenjenije. Onaj tko zna da je Hrvat nema potrebe bilo kome to dokazivati ili isticati. Mi se nemamo što isprovocirati velikosrpskim izjavama. Ako slušam srpske pjesme nisam Srbin, ako slušam engleske pjesme nisam Englez. Hrvatski pjevači mogu svirati turbofolk bez obzira što je podrijetlom iz Srbije, isto kao što naši pjevači sviraju rok iako nije izvorno naš već je podrijetlom iz Amerike. Nisam Novozelanđanin ako jedem kivi, nisam iz Amerike ako sadim krumpire, nisam iz Južne Koreje ako imam korejski klimatski uređaj, nisam iz Njemačke ako vozim auto proizveden u Njemačkoj, nisam Srbin ako slušam turbofolk. Kakvi smo mi Hrvati ako nam pjesma ili nečija izjava može poljuljati hrvatstvo? Kad je na Facebooku otvorena stranica Srpski Dubrovnik i dubrovačka književnost uvrštena u Deset vekova srpske književnosti svi su odmah pohrlili rušiti stranicu. Po meni se na to uopće ne treba obazirati. Slobodno neka pišu u Srbiji da je Dubrovnik srpski i objavljuju svoje pamflete u tisućama primjeraka. Ako ja idem to rušiti i uništavati, znači da sam se dao isprovocirati, da imam komplekse, da se bojim da su oni možda u pravu. Ja znam da sam Hrvat i da je Dubrovnik hrvatski i baš me briga što oni govore iz Srbije. Ne da mi je krivo nego mi je drago što mnogi sanjaju imati moj grad. Onome tko zna da je Hrvat ništa ne može poljuljati hrvatstvo, a kamoli nečija pjesma, izjava, brada itd.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Hrvatska imena Postano: 14 vel 2015, 01:01 |
|
|
Po čemu je Tomislav (narodna verzija biblijskog imena) hrvatskije od Ivan ili Luka?  Inače je uvodni post glup, konfuzan i kontradiktoran. Kao što neće značiti da si Nijemac ako voziš njemački (ili njemačko  ) auto, tako neće ni da si Nijemac ako imaš njemačko ime.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: Hrvatska imena Postano: 14 vel 2015, 04:39 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15079 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Ante je hrvatsko ime
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Hrvatska imena Postano: 14 vel 2015, 09:50 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26732 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
korrisnik je napisao/la: Ante je hrvatsko ime Živija Ante!! A li li i Antonio hrvatsko?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ateist
|
Naslov: Re: Hrvatska imena Postano: 14 vel 2015, 13:37 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Po čemu je Tomislav (narodna verzija biblijskog imena) hrvatskije od Ivan ili Luka?  Inače je uvodni post glup, konfuzan i kontradiktoran. Kao što neće značiti da si Nijemac ako voziš njemački (ili njemačko  ) auto, tako neće ni da si Nijemac ako imaš njemačko ime. Tako je. Ne znači da je osoba Nijemac, ali znači da nema hrvatsko nego njemačko ime. Hrvatska imena su samo ona izvedena iz naših riječi, iz hrvatskog jezika. Katolička, islamska i pravoslavna imena nisu hrvatska jer potječu iz tuđih jezika (grčkog, hebrejskog, latinskog, arapskog, turskog). Ivan, Luka, Ante, Josip, Stjepan, Karlo, Mario itd. nisu hrvatska imena.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Hrvatska imena Postano: 14 vel 2015, 18:35 |
|
|
Pa dobro. Ova slavenska imena vecinom koriste svi Slaveni. Neki manje neki vise. Ali ono bas HR imena su dosta rijetka. Domagoj Hrvoje Kresimir Tvrtko (vrlo vrlo rijetko neki drugi) Zdeslav Mislav Borna.....
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: Hrvatska imena Postano: 14 vel 2015, 18:42 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15079 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Bobovac je napisao/la: korrisnik je napisao/la: Ante je hrvatsko ime Živija Ante!! A li li i Antonio hrvatsko? Ma jest samo što baca na Talijane.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|