|
|
Stranica: 252/387.
|
[ 9659 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 21:49 |
|
|
Pominjano Donje livansko polje nije selo već mnoštvo sela, gospodine Dudu Što se tiče gospodina Glazbenika i njegove vidovitosti, idite molim vas. Mostarskom srezu je u vrijeme nakon 2. svj. rata gravitirala toliko velika oblast da ni Milan Tarot ne bi sa takvom sigurnošću ubo Livno kao što ga ubode vidoviti gospodin Glazbenik 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 21:50 |
|
|
|
Čiji je ovaj E.P. što je dobio batine u tučnjavi navijača? S obzirom na inicijale rekao bih da je njihov, ali nikad ne znaš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 21:50 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: Mi im u Daytonu isposlovali teritorij oko Sarajeva gdje ih je tisuće zaginulo u bezuspješnim pokušajima deblokade grada, isposlovali smo im i granice istoĆnog sve do nevesinjske općine pa tako imaju duplo više teritorija u općini Mostar nego mi. Đzaba sve, mrze nas više od bilo koga na svijetu Ma problem je što im su im vojne i političke elite islamizirani Srbi. Da su kod njih prevladali Abdić, Radončić i njima slični odnosi bi bili puno bolji.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 22:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64306 Lokacija: DAZP HQ
|
Agathonikos je napisao/la: Pominjano Donje livansko polje nije selo već mnoštvo sela, gospodine Dudu Što se tiče gospodina Glazbenika i njegove vidovitosti, idite molim vas. Mostarskom srezu je u vrijeme nakon 2. svj. rata gravitirala toliko velika oblast da ni Milan Tarot ne bi sa takvom sigurnošću ubo Livno kao što ga ubode vidoviti gospodin Glazbenik  ma zaboravio si, pisali smo jednom opušteno o tome. e sad i ja sam zaboravio, ali mislim da su Čaprazlije. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 22:13 |
|
|
Gospodin Mario: Pozivam na kažnjavanje, ne treba dodatno podgrijavati krizuGradonačelnik Mostara Mario Kordić je oštro osudio navijačke nerede u Mostaru, u kojima su danas povrijeđena dva policajca i jedan 19-godišnjak koji je u životnoj opasnosti, pozivajući nadležne službe da odgovorne sankcioniraju i poduzmu sve da se nemile scene ne ponavljaju.. . . . https://www.klix.ba/vijesti/regija/grad ... /211113100
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 22:14 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Čiji je ovaj E.P. što je dobio batine u tučnjavi navijača? S obzirom na inicijale rekao bih da je njihov, ali nikad ne znaš. Njihov
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 22:18 |
|
|
dudu je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: Pominjano Donje livansko polje nije selo već mnoštvo sela, gospodine Dudu Što se tiče gospodina Glazbenika i njegove vidovitosti, idite molim vas. Mostarskom srezu je u vrijeme nakon 2. svj. rata gravitirala toliko velika oblast da ni Milan Tarot ne bi sa takvom sigurnošću ubo Livno kao što ga ubode vidoviti gospodin Glazbenik  ma zaboravio si, pisali smo jednom opušteno o tome. e sad i ja sam zaboravio, ali mislim da su Čaprazlije.  To je bila kum Bećirova vidovitost. Jedino je i čuo za Čaprazlije jer mu je gospodin Anto rodom iz njih. http://arhiva.nacional.hr/img/a/6/0/a60 ... _large.jpg 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 22:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64306 Lokacija: DAZP HQ
|
Agathonikos je napisao/la: dudu je napisao/la: ma zaboravio si, pisali smo jednom opušteno o tome. e sad i ja sam zaboravio, ali mislim da su Čaprazlije.  To je bila kum Bećirova vidovitost. Jedino je i čuo za Čaprazlije jer mu je gospodin Anto rodom iz njih. http://arhiva.nacional.hr/img/a/6/0/a60 ... _large.jpg  znam ja i za Provo, Gubin, Sajković. držim te za nekog dalekog rođaka, sve je to meni blisko. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 22:30 |
|
|
Iz Gubina je porijeklom gospodin Mirko, poznatiji ka Baja Mali Knindža. Mislim da sam već negdje pisao da mi je rodijak Što se našeg rodijaštva tiče, naravno gospodine Dudu. Cijeli taj kraj je u pet deka i intimno meni veoma drag bez obzira na ratove i mržnju kao posljedicu ratova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 22:31 |
|
|
dudu je napisao/la: vipera ammodytes je napisao/la: Ali u sarajevskom razgraničenju, recimo u Dobrinji, ne crtaju grafite, a tu ih je 400 000 a Srba 50 000. A ovdje gdje su u poluokruženju i gdje je omjer 40:60 jurišaju!! Vrlo znakovito Oni su se sa Srbima pozdravili i samo se hoće razračunati sa Hrvatima!! baš htjedoh napisati, nevjerojatno kako su pičkasti pored 10 puta manjeg istočnog Sarajeva, jedini incident je da su im Srbi digli križ na Trebeviću i da je srpska policija legimitirala na ulasku u RS.  Mostar je utvrda antife, i danas i za vrijeme juge, i oni su ti koji izazivaju nerede i rade provokacije. To je razlika.
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 13 stu 2021, 23:50 |
|
|
|
Vama u Mostaru ne cuva ledja Romanija, to je razlika, boje se Romanije vise nego pola Republike Srpske zajedno.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 02:27 |
|
|
dudu je napisao/la: Lutorčina je napisao/la: Na Dobrinji su bile stalne tuče i premlaćivanja jednih i drugih u periodu od 1996 - 2005. Uveče sve negdje do 2010 nije bilo preporučljivo šetati uz međuenitetsku zonu na Dobrinji. Možda se desi to i danas neki incident ali mediji ne objavljuju. Bilo je dosta napada na srpske povratnike koji su se poslije rata vratili u svoje stanove. Palili im auta,prebijali ispred haustora kamenovali prozor...ali multietnička multigrađanska FTV to ne objavljuje. Tamođe i Hrvati u Sarajevu su trpili neprijatnosti jer nose ista imena ko Srbi.Poslije se stanje malo smirilo. Srbi žive na perifiriji izolovano. Da možda Miljacka dijeli grad kao kod vas Neretva vjerovatno bi bilo više pizdarija. Naš kontakt je danas sveden minimalno. Do 17h su Srbi u gradu na poslu. Poslije i ne idu dole ni ti izlaze. Svako među svoje.Navodno kao ima Muslimana da uveče izlaze ovdje u Lukavicu, ali to je sitna manjina među njima. Pokrivenu bulu da šeta po Ist. Sarajevu vidim 1 - 2 godišnje,dok ih češće viđam po zapadnom Mostaru tih bulidža. baš volim čitati o ovom suživotu u Sarajevu, istočno Sarajevo mi je mistično, volio bih to malo obići i doživjeti. šteta što niste ostali u Ilidiži i na Grabavici. jel zna netko koliko bi stanovnika imalo ratno srpsko Sarajevo i ima li kakva mapa koja to pokazuje? olako su muslimani to dobili, sramotan Miloševićev potez, a i naše strane da su mijenjali Mrkonjić i Šipovo za neke muslimanske koridore do Goražda i za oslobođenje Sarajeva te samo za Odžak, umjesto da su mijenjali samo za hrvatsko, tipa Brod i dio Dervente, a da su muslimani vraćali Ključ, Donji Vakuf, Ozren, štogod, da dobiju malo Sarajeva. ako se ne varam Ilidža, Ilijaš, Grabvica do Miljacke. ala bi gušta bilo da su Srbi danas na Miljacki, pjesma ko bi reko čuda da se dese pa Miljacka mostove odnese imala bi posve drugo značenje. nije mi jasno kako nisu mogli muslimani osvojiti ni tako isturenu srpsku poziciju na Grbavici. šteta je i utoliko jer bi Željezničar danas bio srpski klub, imali bi pravi sarajevski derbi. Pa nisu je moglu uzeti jer ih tu nije ni bilo puno. Na sreću su uzeli Trg Pere Kosorića ili ti danas kako ga zovu Trg Heroja. Srpski kvartovi su bili većinski sve do cafe Palma pa do OHR i jevrejskog groblja. Da su Srbi na vrijeme krenuli i produžili bi granicu do Hrasnog .Sarajevo bi davno palo i ne bi narod toliko izginulo na sve tri strane. Sa druge strane Srbi su držali Ilidžu,Neđariće do sami nebodera na vojničkom/saraj polju. Držali su aerodrom pa ga uzela UN i predala njima Držali su dobar dio aerodromskog naselja.Takođe da spomenem da je većinski kvart na Dobrinji bila Dobrinja 5 ali Srbi se nisu tu bili organizovali i razbježali se. Da je možda Dobrinja 5 zauzeta na početku onda bi kompletna Dobrinja otišla u srpske ruke...jer sa Dobrinje 5 se kontrolisao put Alipašino i ostatak Dobrinje. U toku rata kompletna Dobrinja 5 je izgorila jer je bila poprište velikih borbi. Na YouTube imaš tih snimaka . Dobar dio te gradske raje je bio dezorganizovan i nije bio za rat. jugosi,komunisti mješani brakovi... Čitava Ozrenska ulica je bila pod srpskom kontrolom. Oni se žale da su iz Ozrenske ulice tukli snajperom po gradu,Srbi se žale da su sa nebodera tukli po Ozrenskoj i Vracima. Željin stadion je bila neutralna linija. Istočne tribine su držali oni a Srbi zapadne. Ovo što tvrdiš da su Srbi izašli iz svojih stanova i tukli po gradu,e tu je bilo malo sarajevskih Srba To su većinom radile jedinice iz drugih sarajevsko romanijskih opština. Lokalnu gradsku raju su mobilizovali po Treskavici. Kolko je bilo tokom rata Srba u Sarajevu i oko Sarajeva niko ne zna. Ako nas je bilo oko 150 000 na popisu 1991 možda je tokom rata bilo 100 000max. Kako su oni dobili Sarajevo ?? Pa jednostavno. Tada su geopolitičke karte bile u njihovim rukama. Danas se točak istorije okreće. Alija je čitavo vrijeme ostao u Sarajevu i kukao i kukao...i da ne pričam dalje šta su radili kako bi privukli medijsku pažnju. I to je upalilo. Karadžić je pobjegao na Pale. Mogao je ostati na Grbavicu neku zgradu preurediti u skupštinu RS. Mogao je ostatu na Ilidzi i tu da bude skupstina. Jesi Karadžiću otišao na Pale ? Jesi. Eto ti Pale. Bilo je nekih prijedloga da Hadžići budu pod kontrolom Kiseljaka i HVO-a ali međunarodna zajednica je odbila. Možda je bilo prijedloga da Sarajevo bude disktrikt ali to još niko ne zna. Eto javi se ako budeš kad dolazio u ove krajeve.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 02:45 |
|
|
dudu je napisao/la: PCM je napisao/la: Uskoro će i hrvatski gradonačelnik pozvati na smirivanje strasti… Da citiram Tuđmana sa splitske rive “što još da vam obećam?”
Bugojno, Bugojno, Bugojno! Sveti hrvatski grad I Travnik poslije njega.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 06:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90469 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Lutorčina je napisao/la: dudu je napisao/la: baš volim čitati o ovom suživotu u Sarajevu, istočno Sarajevo mi je mistično, volio bih to malo obići i doživjeti. šteta što niste ostali u Ilidiži i na Grabavici.
jel zna netko koliko bi stanovnika imalo ratno srpsko Sarajevo i ima li kakva mapa koja to pokazuje?
olako su muslimani to dobili, sramotan Miloševićev potez, a i naše strane da su mijenjali Mrkonjić i Šipovo za neke muslimanske koridore do Goražda i za oslobođenje Sarajeva te samo za Odžak, umjesto da su mijenjali samo za hrvatsko, tipa Brod i dio Dervente, a da su muslimani vraćali Ključ, Donji Vakuf, Ozren, štogod, da dobiju malo Sarajeva.
ako se ne varam Ilidža, Ilijaš, Grabvica do Miljacke. ala bi gušta bilo da su Srbi danas na Miljacki, pjesma ko bi reko čuda da se dese pa Miljacka mostove odnese imala bi posve drugo značenje.
nije mi jasno kako nisu mogli muslimani osvojiti ni tako isturenu srpsku poziciju na Grbavici. šteta je i utoliko jer bi Željezničar danas bio srpski klub, imali bi pravi sarajevski derbi.
Pa nisu je moglu uzeti jer ih tu nije ni bilo puno. Na sreću su uzeli Trg Pere Kosorića ili ti danas kako ga zovu Trg Heroja. Srpski kvartovi su bili većinski sve do cafe Palma pa do OHR i jevrejskog groblja. Da su Srbi na vrijeme krenuli i produžili bi granicu do Hrasnog .Sarajevo bi davno palo i ne bi narod toliko izginulo na sve tri strane. Sa druge strane Srbi su držali Ilidžu,Neđariće do sami nebodera na vojničkom/saraj polju. Držali su aerodrom pa ga uzela UN i predala njima Držali su dobar dio aerodromskog naselja.Takođe da spomenem da je većinski kvart na Dobrinji bila Dobrinja 5 ali Srbi se nisu tu bili organizovali i razbježali se. Da je možda Dobrinja 5 zauzeta na početku onda bi kompletna Dobrinja otišla u srpske ruke...jer sa Dobrinje 5 se kontrolisao put Alipašino i ostatak Dobrinje. U toku rata kompletna Dobrinja 5 je izgorila jer je bila poprište velikih borbi. Na YouTube imaš tih snimaka . Dobar dio te gradske raje je bio dezorganizovan i nije bio za rat. jugosi,komunisti mješani brakovi... Čitava Ozrenska ulica je bila pod srpskom kontrolom. Oni se žale da su iz Ozrenske ulice tukli snajperom po gradu,Srbi se žale da su sa nebodera tukli po Ozrenskoj i Vracima. Željin stadion je bila neutralna linija. Istočne tribine su držali oni a Srbi zapadne. Ovo što tvrdiš da su Srbi izašli iz svojih stanova i tukli po gradu,e tu je bilo malo sarajevskih Srba To su većinom radile jedinice iz drugih sarajevsko romanijskih opština. Lokalnu gradsku raju su mobilizovali po Treskavici. Kolko je bilo tokom rata Srba u Sarajevu i oko Sarajeva niko ne zna. Ako nas je bilo oko 150 000 na popisu 1991 možda je tokom rata bilo 100 000max. Kako su oni dobili Sarajevo ?? Pa jednostavno. Tada su geopolitičke karte bile u njihovim rukama. Danas se točak istorije okreće. Alija je čitavo vrijeme ostao u Sarajevu i kukao i kukao...i da ne pričam dalje šta su radili kako bi privukli medijsku pažnju. I to je upalilo. Karadžić je pobjegao na Pale. Mogao je ostati na Grbavicu neku zgradu preurediti u skupštinu RS. Mogao je ostatu na Ilidzi i tu da bude skupstina. Jesi Karadžiću otišao na Pale ? Jesi. Eto ti Pale. Bilo je nekih prijedloga da Hadžići budu pod kontrolom Kiseljaka i HVO-a ali međunarodna zajednica je odbila. Možda je bilo prijedloga da Sarajevo bude disktrikt ali to još niko ne zna. Eto javi se ako budeš kad dolazio u ove krajeve. To mi je veliki misterij kako Srbi nisu uspjeli bar pola Sarajeva uzeti, jer su čitave općine gdje ih je bilo 20% uzimali. Razloge koje nalazim: - Bilo je u Sarajevu na samom početku hrpa neodlučnih Srba Jugoslavena i lokalpatriota Sarajlija, hrpa miješanih brakova, s urbanim životom i karijerama u gradu. I većina takvih su kasnije prešli na srpsku stranu, ali dok je njima postalo jasno, su prouzročili veliku odgodu i onemogućili blitz krieg - Početna srpska pažnja u upotrebi vojnih sredstava, da se Srbe ne granatira - Muslimanima se moralo nešto dati, morali su negdje biti - Muslimane se tamo moglo držati vezanim i opkoljenim, dok se osvaja teritorij po cijeloj BiH A kad imaš teritorij, u principu ti nitko ne brani da napraviš grad, ako si sposoban. Generalno, ovo sada Sarajevo Srbima kulturno ništa ne vrijedi, prijeratno Sarajevo je uništeno i ne postoji, i kad bi imali sredstva mogu slobodno napravit potpuno novi grad.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
K..M
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 08:44 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 22:58 Postovi: 6502 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Čiji je ovaj E.P. što je dobio batine u tučnjavi navijača? S obzirom na inicijale rekao bih da je njihov, ali nikad ne znaš. Opet neredi u stolnom. Tko Belfast. Crta bojišnice.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 09:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25375 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
POL_GASOL je napisao/la: dudu je napisao/la: baš htjedoh napisati, nevjerojatno kako su pičkasti pored 10 puta manjeg istočnog Sarajeva, jedini incident je da su im Srbi digli križ na Trebeviću i da je srpska policija legimitirala na ulasku u RS.  Mostar je utvrda antife, i danas i za vrijeme juge, i oni su ti koji izazivaju nerede i rade provokacije. To je razlika. Veze to nema s Antifom. SDA rulja, koja takija o antifi.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 15:01 |
|
|
Gospodin Mirsad: Rat u Mostaru nikad nije završioPogledamo li istini u lice, rat u Mostaru nikada nije ni završio, smatra lider Platforme za progres, Mirsad Hadžikadić.
On kaže kako taj sukob generiraju nacionalističke politike, koje su od Mostara stvorile "grad - slučaj", a sebi osigurale decenijsku vladavinu. gospodin Mirsad "Žrtve su svi stanovnici Mostara, kojima se zbog vandalizma i nereda uskraćuje pravo na sigurnost i miran život. Poštujemo sve istinske ljubitelje sporta i navijačke grupe koje svojim radom i djelovanjem šire pozitivne vrijednosti u društvu", kaže on.
Stoga, kada već institucije ne rade svoj posao, pozivamo sve ljubitelje fudbala i članove navijačkih skupina da osude ovakva delikventna ponašanja, koja nanose štetu imenu njihovih klubova i navijačkih skupina, a najviše društvu u cjelini, dodao je."Jer, ovo nije fudbal, niti ljubav prema klubu, ovo je nasilje nad građanima Mostara", zaključio je on.
Podsjećamo, u navijačkim neredima koji su se jučer desili u Mostaru povrijeđeno je više osoba, a šestero je privedenih. https://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzika ... /211114051
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 15:26 |
|
|
|
Za muslimana rat sa kjafirima nikad ne prestaje dok islam ne zavlada. To vrijedi i za Mirsada građanina.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1625 of 2558 - 63.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
1986
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 16:34 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Bilo je nekih prijedloga da Hadžići budu pod kontrolom Kiseljaka i HVO-a ali međunarodna zajednica je odbila. Možda je bilo prijedloga da Sarajevo bude disktrikt ali to još niko ne zna.
To onda ima veze sa ovim snimkom. Vidio sam to davno i nije bilo jasno zašto su naši slali policiju u Hadžiće. U opisu također piše da policajci nisu iz HRHB, već iz policajci iz Hrvatske, stacionirani u Mostaru.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 17:30 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Pazi takozvane "abih" muslimanske. Nema dvojica vojnika sa istom odjećom.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 17:37 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Pa nisu je moglu uzeti jer ih tu nije ni bilo puno... Davno sam negdje pročitao da je nekakav konačni cilj Srba bila linija Grbavica - Pofalići. Istočno od te linije muslimansko Sarajevo, zapadno od linije srpsko Sarajevo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 14 stu 2021, 17:40 |
|
|
1986 je napisao/la:
To onda ima veze sa ovim snimkom. Vidio sam to davno i nije bilo jasno zašto su naši slali policiju u Hadžiće.
U opisu također piše da policajci nisu iz HRHB, već iz policajci iz Hrvatske, stacionirani u Mostaru.
Vidi gamadi muslimanske kako se naseljava u Hadžiće koje im je darovao Tuđman i Hrvati. Zahvalili su nam se tako što 25 godina rade na uništenju Hrvata. Vidi kako kliču nesposobnjakoviću Aliji, a Hadžiće kao i 5 drugih gradova im darovao Tuđman. Koja stoka gadljiva.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 15 stu 2021, 00:47 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Lutorčina je napisao/la: Pa nisu je moglu uzeti jer ih tu nije ni bilo puno. Na sreću su uzeli Trg Pere Kosorića ili ti danas kako ga zovu Trg Heroja. Srpski kvartovi su bili većinski sve do cafe Palma pa do OHR i jevrejskog groblja. Da su Srbi na vrijeme krenuli i produžili bi granicu do Hrasnog .Sarajevo bi davno palo i ne bi narod toliko izginulo na sve tri strane. Sa druge strane Srbi su držali Ilidžu,Neđariće do sami nebodera na vojničkom/saraj polju. Držali su aerodrom pa ga uzela UN i predala njima Držali su dobar dio aerodromskog naselja.Takođe da spomenem da je većinski kvart na Dobrinji bila Dobrinja 5 ali Srbi se nisu tu bili organizovali i razbježali se. Da je možda Dobrinja 5 zauzeta na početku onda bi kompletna Dobrinja otišla u srpske ruke...jer sa Dobrinje 5 se kontrolisao put Alipašino i ostatak Dobrinje. U toku rata kompletna Dobrinja 5 je izgorila jer je bila poprište velikih borbi. Na YouTube imaš tih snimaka . Dobar dio te gradske raje je bio dezorganizovan i nije bio za rat. jugosi,komunisti mješani brakovi... Čitava Ozrenska ulica je bila pod srpskom kontrolom. Oni se žale da su iz Ozrenske ulice tukli snajperom po gradu,Srbi se žale da su sa nebodera tukli po Ozrenskoj i Vracima. Željin stadion je bila neutralna linija. Istočne tribine su držali oni a Srbi zapadne. Ovo što tvrdiš da su Srbi izašli iz svojih stanova i tukli po gradu,e tu je bilo malo sarajevskih Srba To su većinom radile jedinice iz drugih sarajevsko romanijskih opština. Lokalnu gradsku raju su mobilizovali po Treskavici. Kolko je bilo tokom rata Srba u Sarajevu i oko Sarajeva niko ne zna. Ako nas je bilo oko 150 000 na popisu 1991 možda je tokom rata bilo 100 000max. Kako su oni dobili Sarajevo ?? Pa jednostavno. Tada su geopolitičke karte bile u njihovim rukama. Danas se točak istorije okreće. Alija je čitavo vrijeme ostao u Sarajevu i kukao i kukao...i da ne pričam dalje šta su radili kako bi privukli medijsku pažnju. I to je upalilo. Karadžić je pobjegao na Pale. Mogao je ostati na Grbavicu neku zgradu preurediti u skupštinu RS. Mogao je ostatu na Ilidzi i tu da bude skupstina. Jesi Karadžiću otišao na Pale ? Jesi. Eto ti Pale. Bilo je nekih prijedloga da Hadžići budu pod kontrolom Kiseljaka i HVO-a ali međunarodna zajednica je odbila. Možda je bilo prijedloga da Sarajevo bude disktrikt ali to još niko ne zna. Eto javi se ako budeš kad dolazio u ove krajeve. To mi je veliki misterij kako Srbi nisu uspjeli bar pola Sarajeva uzeti, jer su čitave općine gdje ih je bilo 20% uzimali. Razloge koje nalazim: - Bilo je u Sarajevu na samom početku hrpa neodlučnih Srba Jugoslavena i lokalpatriota Sarajlija, hrpa miješanih brakova, s urbanim životom i karijerama u gradu. I većina takvih su kasnije prešli na srpsku stranu, ali dok je njima postalo jasno, su prouzročili veliku odgodu i onemogućili blitz krieg - Početna srpska pažnja u upotrebi vojnih sredstava, da se Srbe ne granatira - Muslimanima se moralo nešto dati, morali su negdje biti - Muslimane se tamo moglo držati vezanim i opkoljenim, dok se osvaja teritorij po cijeloj BiH A kad imaš teritorij, u principu ti nitko ne brani da napraviš grad, ako si sposoban. Generalno, ovo sada Sarajevo Srbima kulturno ništa ne vrijedi, prijeratno Sarajevo je uništeno i ne postoji, i kad bi imali sredstva mogu slobodno napravit potpuno novi grad. Dosta tu ljudi nije bilo za rat. To si u pravu masa nekih lokal patriota,Jugoslovena,anacionalinih je tu bila.Vjerovatno u drugim opštinama Foča,Vlasenica,Brčko međunacionalni odnosi su bili loši i od prije pa se tu mogao očekivati rat.. Recimo u nekim drugim sredinama rat je počeo a sve Sarajlije su kontale ma kakvi to neće biti kod nas. Gradske zone to je sve bilo izmješano. Priča mi rođak koji je stariji 10 tak godina od mene da su u februaru i martu 1992 godine ,svi normalno funkcionisali. Ljudi su išli na posao,izlazilo se u diskoteke, kafiće pravili se dernici,svi zajedno, a za mjesec dana u aprilu, bum evo ga rat. Starije generacije se sjećaju da je na vijestima prikazan ratni zločin u Sijekovcu i u Ravnom. Međutim to niko od Sarajlija(od sva 3 naroda) nije shvatao za ozbiljno. To je za nas bilo negdje daleko. Obično javnost ovako pričala; neki seljaci se tamo tuku i ubijaju. Ma ko ih jebe nek se krpe. Za mjesec dva rat kod nas. Muslimani su tu bili za nijansu spremniji,pa su nas počistili iz Pofalića. Da je bilo bolje organizacije mogao se grad presjeći na pola. Drugi kvartovi su bili većinski njihovi( Anex,Alipašino,Švrakino,Buća Potok)te bi ta borba bila preskuo. Dosta Srba nije htjelo napustit kvartove u kojima su manjina. Žao im bilo napustiti dobar posao,žao im bilo ostaviti luksuzno opremljen stan. Takve je mrak pojeo ili su debelo poslije plaćali da pobjegnu od početka pakla. Neki su uzeli pušku i priključili se armiji BiH pa i takvi lojalni stradali su pod sumnjivim okolnostima. Nezgodno je bilo ratovati u gradskim zonama,snajperista je bilo po neboderima koliko hoćeš....mada Muslimani tvrde da ih oni nisu imali...a imali ih dosta. Ovo sad Sarajevo što ga oni kontrolišu nema nikakve veze sa onim prijeratnim Sarajevom. To obično služi za zaposlenje u državne službe Srba na pozicije koje ih sljeduju. Za izgradnju neke nove srpske elite tu nema prostora ni mogućnosti. Ima na sarajevskom univerzitetu studenata srpske nacionalnosti koji budu proglašeni za studente generacije,a za takve nema mogućnosti da budu ni asistenti. Ovo novo Istočno Sarajevo što Srbi prave je grad iz potpuno druge priče. Kulturološki različito od federalnog Sarajeva,a i Srbi koji ovdje žive mentalno su različiti od Srba koji su nekad živjeli na Dolac Malti,Koševu ili nekim drugim kvartovima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
espresso
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 15 stu 2021, 16:56 |
|
|
Citat: U međuvremenu, Dnevnik.ba je doznao i kako je policija utvrdila popis sudionika u neredima na kojem su osobe koje su im od ranije poznate.
Tako je policija utvrdila kako su na strani Red Armya u sukobu sudjelovala lica od ranije poznata policiji i to Armin Karalić-Bakota, Semir Džafić, Emil Petrović, Amer Beglerović te Faris Abaz i Nedim Abaz. Svi navedeni su zadobili i lakše tjelesne ozljede. Pored njih, policija je kao sudionike nereda identificirala i navijače Veleža Mirana Muratija, Sanjina Gaša, Sandija Habibija,Zinedina Habibija, Salija Šunija, Mirzu Tanovića i Mirzu Hadžića.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
espresso
|
Naslov: Re: Grad Mostar Postano: 15 stu 2021, 17:02 |
|
|
|
Ovaj Emil Petrović je u bolnici u kritičnom stanju
Mrzi sve hrvatsko, napada Hrvate i njihovu imovinu a eno ga na Bijelom Brijegu bori se za život. Šta ti je sudbina.
Ultrasi često dobivaju krv za bolnicu a ovaj huligan možda baš sad i prima tu istu krv.
Mislim sitnice al puno pokazuju i govore.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|