|
|
Stranica: 9/13.
|
[ 325 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku Postano: 13 ruj 2010, 21:09 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Ja rekoh, katedrala je bečko remek djelo. Niko se nije htio zamjeriti austrijancima, pa čak ni okorjeli četnici sa trebevića i huma ;) Ali zato su spaljene i uništene sve ostale crkve i kapele gdje su te dvije vojske došle. Još nešto da kažem, mjesec dana sam bio u postrojbama arbih na obuci u 2 korpusu, nazočio sam govoru prvih ljudi abih mladim vojnicima na polaganju zakletve, gdje su spominjali ratnu mornaricu i da će izaći na more  , poznajem dosta ljudi koji su iz jna prešli u TOBiH, poslije u arbih, a na kraju 94-5 vojnu karijeru su nastavili u postrojbama HVO-a u bosanskoj posavini. Na svaki način ih se nastojalo istjerati iz abih, počevši od prvog komadanta 2 korpusa Željka Kneza, koji je odmah u ljeto 92 smijenjen odlukom iz sarajeva, a zatim su smijenjeni i ostali komadanti jedinica. Jedini koji se uspio do kraja održati je stari obavještajac iz jna, anto pranjić koji je obnašao dužnost načelinka bezbjednosti, tj glavni čovjek VP. Masu mojih poznanika, rođaka, je od samog početka rata bilo u prvim borbenim redovima abih, kako je vrijeme odmicalo sve su se nesigurnije osjećali među svojim suborcima muslimanima. Za dvojicu se otvoreno sumnja du su ih ubili tj ranili njihove kolege muslimani na majevici. Ispratio sam nekoliko puta pripadnike abih koji su odlazili na položaje oko vareša i na kraju u sam napad na vareš, gdje su pjevali kako će klati hrvate. Istini za volju, vodstvo drugog korpusa je imalo volje i želje da se dogovore sa vodstvom vareških hrvata i da se izbjegne ono što je uslijedilo poslije od strane zeničkog i sarajevskog korpusa. Ideji svakog dogovora se suprostavilo multikulti sarajevo. Po izjavi svjedoka koje poznajem, malo je falilo da se tamo sukobe između sebe jedinice 2 i 3 korpusa stim što je na stranu trećeg korpusa stalo nekoliko jedinica iz drugog korusa. Džamijski golubovi, HAP Vod i Živiničke ose. Priča o pravednosti ABiH je priča za malu djecu, ta vojna organizacija je bila pravedna koliko i HVO i VRS sa svojim jedinicama za specijalnu namjenu. HVO-u se spočitava da je zatvorio humanitarnu pomoć bošnjacima, pitam sada tko je zatvorio u enklave ili nastojao zatvoriti hrvate žepča, usore, vareša, kiseljaka, srednje bosne, sarajeva? Tko je njima zatvarao vodu, isključivao struju, gađao bolnice, palio sela. Jesu li možda to radile ustaše? Na stranu ovo sto si gore napisao (fakat ti vjerujem, zvuci mi od A do S logicno nekako jer ni ja ne vjerujem u "partizane Bosnjacke", previse su nam slicni mentaliteti, iako se, naravno, mozemo zapitati da li je nevjerica prema Hrvatima motivirana nastupanjem HVO-a u Hercegovini, ubistvo Kraljevica, saradnja s cetnicima, itd.) ali samo jedno pitanje: Da li ti uistinu HVO i ARBiH (koliko god da i oni zlocina pocinili) izjednacavas sa jednom VRS ciji pripadnici su - bukvalno - poklali trideset i pet hiljada civila i na koncu pocinili prvi genocid u Evropi nakon Drugog Svjetskog Rata`?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:15 |
|
|
@ zlatni ljiljan, pusti tu propagandu koja je urađena za medije, znaš li čemu su služile informativno obavještajne službe? Upravo za pravljenje ovakvih priloga. Postoje i snimke koje su nastale na svoju ruku i izvan kontrole tih bezbjednjaka i obaveštajaca, a one pokazuju surovo ponašanje vojnika prema zarobljenicima. Bio sam vojnik-ratnik i znam o čemu govorim. Šteta nema na netu snmke zarobljenih srba na majevici u aprilu 93 godine, kada su ih odveli u tuzlu i udarali na ulici ispred hotela tuzla, a iz hotela sve lijepo snimili strani novinari, snimka je isti dan obišla svijet. 
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:16 |
|
|
Mar-kan je napisao/la:
Znaš li za slučaj momaka iz Husina-Kiseljaka koji su prebjegli preko VRS-a?
Znam ja dosta njih, vecinom su zavrsili kod vas i u žepču.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:21 |
|
|
G-recht je napisao/la: Ufff... (ovo cisto kao historicar bez zapocinjajna diskusije koja ce - garant - odvesti van topica, ali moram, fakat)  Adem Handžić -Tuzla i njena okolina u XVI Vijeku , vjerovatno je nisi pročitao, puna je dokumenata, imena i prezimena, Vidovići, pejići, lukići, Petrovići, itd itd, su samo neke familije koje su postojale onda a postoje i danas u istim selima tj naseljima. eto proli jos koju suzu ;)
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:25 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2925 Lokacija: predvorje dzeneta
|
ManInBlack je napisao/la: @ zlatni ljiljan, pusti tu propagandu koja je urađena za medije, znaš li čemu su služile informativno obavještajne službe? Upravo za pravljenje ovakvih priloga. Postoje i snimke koje su nastale na svoju ruku i izvan kontrole tih bezbjednjaka i obaveštajaca, a one pokazuju surovo ponašanje vojnika prema zarobljenicima. Bio sam vojnik-ratnik i znam o čemu govorim. Šteta nema na netu snmke zarobljenih srba na majevici u aprilu 93 godine, kada su ih odveli u tuzlu i udarali na ulici ispred hotela tuzla, a iz hotela sve lijepo snimili strani novinari, snimka je isti dan obišla svijet.  Nego hocemo mi kod Majora na pecenje,pa onda kod Joze na pichetinu? Jebo rat 
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercnjak
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:28 |
|
|
G-recht je napisao/la: Ufff... (ovo cisto kao historicar bez zapocinjajna diskusije koja ce - garant - odvesti van topica, ali moram, fakat)  Hrvati kao i Bošnjaci vide nekadašnje Bosance katolike ili Bošnjake katolike. Taj je se korpus uklopio u hr naciju tijekom narodnog preporoda, te svu povijest, ljude u Bosni od kojih su nastali Hrvati zovemo i povijesnim Hrvatima. Dakle, Bosanac i Bošnjak = regionalna odrednica za Hrvate. I mislim da se ne griješi. Dio, muslimanski (uz iznimke) se nije uklopio, i smatra te ljude nacijom bošnjačkom a ne hrvatskom, što opet se ne može tvrditi da je netočno, ali je ono prvo logičnije. Evo kako je Jergović objasnio hr naciju danas: A hrvatska nacija je kompozitna jer je, za razliku od nekih drugih, nastajala mimo logike vojnih osvajanja i zaposjedanja teritorija. Unutar sebe nije monolitna, nego funkcionira kao zajednica raznolikih kulturnih identiteta.I mislim da je pogodio. Idu mi na živce ove prepirke Bošnjaci ili Hrvati. U budućnosti bih volio naprosto da se tretira podjednako. Meni je osobno draže da ex Muslimani veličaju Kraljicu Katarinu nego El Fatiha.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku Postano: 13 ruj 2010, 21:29 |
|
|
G-recht je napisao/la: Na stranu ovo sto si gore napisao (fakat ti vjerujem, zvuci mi od A do S logicno nekako jer ni ja ne vjerujem u "partizane Bosnjacke", previse su nam slicni mentaliteti, iako se, naravno, mozemo zapitati da li je nevjerica prema Hrvatima motivirana nastupanjem HVO-a u Hercegovini, ubistvo Kraljevica, saradnja s cetnicima, itd.) ali samo jedno pitanje: Da li ti uistinu HVO i ARBiH (koliko god da i oni zlocina pocinili) izjednacavas sa jednom VRS ciji pripadnici su - bukvalno - poklali trideset i pet hiljada civila i na koncu pocinili prvi genocid u Evropi nakon Drugog Svjetskog Rata`?
Da, pogotovo ArBiH, koja nije imala vremena da se osveti VRs i srbima, da je imala bojim se da bi titula počinioca najvećeg genocida upravo njima pripao. Pogledaj samo šta se dešavalo 94 i 95 sa srbima kojih se dokopala ABiH i njene specijalne jedinice. Zamisli sada da su upali npr u doboj, lopare, brčko..
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:32 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Nego hocemo mi kod Majora na pecenje,pa onda kod Joze na pichetinu? Jebo rat  Pečenje rijetko jedem, pogotovo svinjetinu, škodi mi jetri, a pičetine kod joze nema, jozo je u zatvoru zbog organizovane prostitucije u kojoj su ucestovale i maloljetnice. Znači i ti si jedan od onih pedofila koji su svraćali kod joze na spavanje.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:36 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: G-recht je napisao/la: Ufff... (ovo cisto kao historicar bez zapocinjajna diskusije koja ce - garant - odvesti van topica, ali moram, fakat)  Adem Handžić -Tuzla i njena okolina u XVI Vijeku , vjerovatno je nisi pročitao, puna je dokumenata, imena i prezimena, Vidovići, pejići, lukići, Petrovići, itd itd, su samo neke familije koje su postojale onda a postoje i danas u istim selima tj naseljima. eto proli jos koju suzu ;) Mislim na zastave, to poistovjecivanje danasnjice, danasnjih cinjenicnih stanja, s prosloscu..inace do u sedamnaesti, ili osamnaesti vijek (zavisi gdje) je bilo masa sela koji nisu imali prezimena. Sorry za off-topic, neke stvari jednostavno moram komentarisati, pa nek se brise ako mora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:40 |
|
|
hercnjak je napisao/la: G-recht je napisao/la: Ufff... (ovo cisto kao historicar bez zapocinjajna diskusije koja ce - garant - odvesti van topica, ali moram, fakat)  Hrvati kao i Bošnjaci vide nekadašnje Bosance katolike ili Bošnjake katolike. Taj je se korpus uklopio u hr naciju tijekom narodnog preporoda, te svu povijest, ljude u Bosni od kojih su nastali Hrvati zovemo i povijesnim Hrvatima. Dakle, Bosanac i Bošnjak = regionalna odrednica za Hrvate. I mislim da se ne griješi. Dio, muslimanski (uz iznimke) se nije uklopio, i smatra te ljude nacijom bošnjačkom a ne hrvatskom, što opet se ne može tvrditi da je netočno, ali je ono prvo logičnije. Evo kako je Jergović objasnio hr naciju danas: A hrvatska nacija je kompozitna jer je, za razliku od nekih drugih, nastajala mimo logike vojnih osvajanja i zaposjedanja teritorija. Unutar sebe nije monolitna, nego funkcionira kao zajednica raznolikih kulturnih identiteta.I mislim da je pogodio. Idu mi na živce ove prepirke Bošnjaci ili Hrvati. U budućnosti bih volio naprosto da se tretira podjednako. Meni je osobno draže da ex Muslimani veličaju Kraljicu Katarinu nego El Fatiha.I meni. Na zalost, na ovome forumu (a mislio sam da nije tako) ne preovladava misljenje kao sto je tvoje. Jergovic je u pravu, i u krivu istovremeno jer je presudan momenat ipak igrala religije (kao i kod svakog od nasih naroda). Njego koncept se, opet, da primjeniti na haman sve narode, Srbe npr., pa i Bosnjake (Bosnjaci Sandzaka, Bosnjaci Crne Gore, Bosnjaci BiH). PS: Vidim da si ozbiljan sagovornik na ovu temu, mogli bi smo ovo prebaciti na historiju?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:41 |
|
|
G-recht je napisao/la: ManInBlack je napisao/la:
Adem Handžić -Tuzla i njena okolina u XVI Vijeku , vjerovatno je nisi pročitao, puna je dokumenata, imena i prezimena, Vidovići, pejići, lukići, Petrovići, itd itd, su samo neke familije koje su postojale onda a postoje i danas u istim selima tj naseljima. eto proli jos koju suzu ;)
Mislim na zastave, to poistovjecivanje danasnjice, danasnjih cinjenicnih stanja, s prosloscu..inace do u sedamnaesti, ili osamnaesti vijek (zavisi gdje) je bilo masa sela koji nisu imali prezimena. Sorry za off-topic, neke stvari jednostavno moram komentarisati, pa nek se brise ako mora. Eto vidiš, u ovim selima su postojala prezimena, ipak smo mi bili više pod ugarskom krunom tj njenim uticajem nego pod bosanskom ;)
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku Postano: 13 ruj 2010, 21:44 |
|
|
G-recht je napisao/la: Posto prvi put u zivotu cujem da Srbi nisu bili konstitutivan narod u Socijalistickoj Republici Hrvatskoj
Očem ti pričaš? Kakav "konstitutivan narod"? Imaš ti kakav dokaz da jesu bili "konstitutivan narod"?
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku Postano: 13 ruj 2010, 21:45 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: G-recht je napisao/la: Na stranu ovo sto si gore napisao (fakat ti vjerujem, zvuci mi od A do S logicno nekako jer ni ja ne vjerujem u "partizane Bosnjacke", previse su nam slicni mentaliteti, iako se, naravno, mozemo zapitati da li je nevjerica prema Hrvatima motivirana nastupanjem HVO-a u Hercegovini, ubistvo Kraljevica, saradnja s cetnicima, itd.) ali samo jedno pitanje: Da li ti uistinu HVO i ARBiH (koliko god da i oni zlocina pocinili) izjednacavas sa jednom VRS ciji pripadnici su - bukvalno - poklali trideset i pet hiljada civila i na koncu pocinili prvi genocid u Evropi nakon Drugog Svjetskog Rata`?
Da, pogotovo ArBiH, koja nije imala vremena da se osveti VRs i srbima, da je imala bojim se da bi titula počinioca najvećeg genocida upravo njima pripao. Pogledaj samo šta se dešavalo 94 i 95 sa srbima kojih se dokopala ABiH i njene specijalne jedinice. Zamisli sada da su upali npr u doboj, lopare, brčko.. Pa, jeli ti poznato da su se najveci zlocini nad Bosnjacima dogodili vec na pocetku rata? Samo u Visegradu je pobijeno 2000 civila, samo u Visegradu, izmedju ostalog spaljivanja zivih ljudi natrpane u kuce (dvije kuce, u jednoj 65 u drugoj pedesetak), tako da mislim da bi Srbi pojeli poparu, bez sumnje, iako jedan zlocin ne opravdava drugi, pa covjece, Srbi su se kanom "svetili" za vladavinu Osmanlije u Srebrenici!!! Opet, nismo ovdje da raspravljamo o onome sta bi bilo da je bilo (i Alija je jednom reko, na stranu to da li se moglo ili ne, da se bojao ulaska ARBiH u Banja Luku), vec o onome sta je bilo - zar nije to vaznije?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:48 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Kod Joze sam samo sovio,a kod Omera (Devetka) se zezalo i ponesto zajahalo...  Jesi li i ti jedan od onih profesora što su samo sovili kod joze, vidim da dobro poznaješ ovaj kraj i ljude, a što se ne može upoznati jednim proputovanjem ;) vec si možda dolazi na predavanja 
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:50 |
|
|
|
G-recht, jedno pitanje , jesi li učestovao u ratu?
Suosjećam sa žrtvama, jer na isti način je i moja mnogobrojna familija stradala u ww2 od istih tih podrinjskih srba.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercnjak
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:54 |
|
|
G-recht je napisao/la: hercnjak je napisao/la:
Hrvati kao i Bošnjaci vide nekadašnje Bosance katolike ili Bošnjake katolike.
Taj je se korpus uklopio u hr naciju tijekom narodnog preporoda, te svu povijest, ljude u Bosni od kojih su nastali Hrvati zovemo i povijesnim Hrvatima.
Dakle, Bosanac i Bošnjak = regionalna odrednica za Hrvate. I mislim da se ne griješi.
Dio, muslimanski (uz iznimke) se nije uklopio, i smatra te ljude nacijom bošnjačkom a ne hrvatskom, što opet se ne može tvrditi da je netočno, ali je ono prvo logičnije.
Evo kako je Jergović objasnio hr naciju danas:
A hrvatska nacija je kompozitna jer je, za razliku od nekih drugih, nastajala mimo logike vojnih osvajanja i zaposjedanja teritorija. Unutar sebe nije monolitna, nego funkcionira kao zajednica raznolikih kulturnih identiteta.
I mislim da je pogodio.
Idu mi na živce ove prepirke Bošnjaci ili Hrvati. U budućnosti bih volio naprosto da se tretira podjednako.
Meni je osobno draže da ex Muslimani veličaju Kraljicu Katarinu nego El Fatiha.
I meni. Na zalost, na ovome forumu (a mislio sam da nije tako) ne preovladava misljenje kao sto je tvoje. Jergovic je u pravu, i u krivu istovremeno jer je presudan momenat ipak igrala religije (kao i kod svakog od nasih naroda). Njego koncept se, opet, da primjeniti na haman sve narode, Srbe npr., pa i Bosnjake (Bosnjaci Sandzaka, Bosnjaci Crne Gore, Bosnjaci BiH). PS: Vidim da si ozbiljan sagovornik na ovu temu, mogli bi smo ovo prebaciti na historiju? Ne daj Bože! "Historičara" poštara (zna on ko je), mi je puna kapa. Ali za Hrvate griješiš ako povezuješ s religijom, kod nas u BiH je točno tako, ali Hrvatska je ipak nešto drugo. Nema čega tu nema među Hrvatima, istina Hrvati katolici su dominatni, no to ne znači da su svi uvijek bili Hrvati a niti da su bili katolici. To je ono što Hrvate čini drukčijim, ti raznorazni kulturni identiteti, više je nalik jugoslavenstvu, zato valjda i imamo toliko naglašene regionalne odrednice. Meni se čini da od naroda koje poznajem, niko nema toliko ni izbliza. Nije čudno za narod koji je nastao od ljudi koji su bili istovremeno pod Nijemcima, Talijanima, Francuzima, Turcima. Malo je nedostajalo da se danas zovemo Iliri ili Slovini. Hrvati su samo izabrana riječ. Problem je brojnim ex Muslimanima na taj način gledat Hrvate jer su ih VelikoSrbi 45 godina učili da su Hrvati monolitni i svi odreda ustaše, to naravno nije točno ali se točno vidi kod brojnih ex Muslimana ta neka zadrška...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 21:58 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: G-recht, jedno pitanje , jesi li učestovao u ratu?
Suosjećam sa žrtvama, jer na isti način je i moja mnogobrojna familija stradala u ww2 od istih tih podrinjskih srba. Ne aktivno, bio sam previse mlad, ali mislim da se u medjuvremenu i bez toga moze voditi diskusija na tu temu jer imamo cifre, Bosnjaci. 33 000 civila pobijenih u vecini slucajeva od VRS-a vec tokom prve godine rata, Srbi: manje od 5000 civilnih zrtava. Tako da imamo cinjenicno stanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 22:00 |
|
|
hercnjak je napisao/la: G-recht je napisao/la:
I meni. Na zalost, na ovome forumu (a mislio sam da nije tako) ne preovladava misljenje kao sto je tvoje.
Jergovic je u pravu, i u krivu istovremeno jer je presudan momenat ipak igrala religije (kao i kod svakog od nasih naroda). Njego koncept se, opet, da primjeniti na haman sve narode, Srbe npr., pa i Bosnjake (Bosnjaci Sandzaka, Bosnjaci Crne Gore, Bosnjaci BiH).
PS: Vidim da si ozbiljan sagovornik na ovu temu, mogli bi smo ovo prebaciti na historiju?
Ne daj Bože! "Historičara" poštara (zna on ko je), mi je puna kapa. Ali za Hrvate griješiš ako povezuješ s religijom, kod nas u BiH je točno tako, ali Hrvatska je ipak nešto drugo. Nema čega tu nema među Hrvatima, istina Hrvati katolici su dominatni, no to ne znači da su svi uvijek bili Hrvati a niti da su bili katolici. To je ono što Hrvate čini drukčijim, ti raznorazni kulturni identiteti, više je nalik jugoslavenstvu, zato valjda i imamo toliko naglašene regionalne odrednice. Meni se čini da od naroda koje poznajem, niko nema toliko ni izbliza. Nije čudno za narod koji je nastao od ljudi koji su bili istovremeno pod Nijemcima, Talijanima, Francuzima, Turcima. Malo je nedostajalo da se danas zovemo Iliri ili Slovini. Hrvati su samo izabrana riječ. Problem je brojnim ex Muslimanima na taj način gledat Hrvate jer su ih VelikoSrbi 45 godina učili da su Hrvati monolitni i svi odreda ustaše, to naravno nije točno ali se točno vidi kod brojnih ex Muslimana ta neka zadrška... Ima zesce logike to sto pises i u biti se ne kosi s teorijama koje ja zastupam, ali mislim da nam moderacija nece dozvoliti da ovo razglabamo ovdje. Prvu recenicu nisam razumio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 22:13 |
|
|
G-recht je napisao/la: Ne aktivno, bio sam previse mlad, ali mislim da se u medjuvremenu i bez toga moze voditi diskusija na tu temu jer imamo cifre, Bosnjaci. 33 000 civila pobijenih u vecini slucajeva od VRS-a vec tokom prve godine rata, Srbi: manje od 5000 civilnih zrtava. Tako da imamo cinjenicno stanje.
I sada si suviše zelen da o ovome raspravljaš. Hladne glave o ovome će se moći raspravljati za 50tak godina, kada svi dokumenti iz rata budu dostupni javnosti. Ovako svaku tvoju logiku filtrira patriotsko srce, gubiš vrijeme pokušavajući nešto dokazati. Prije će se dogovoriti dva ratnika sa suprotnih strana oko nekog događaja, nego ti i ja.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercnjak
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 22:13 |
|
|
|
@G Naravno da ima logike, i naravno da ti dobro zvuči.
To je kao da današnji Bošnjak napiše:
Mi smo nastali od raznoraznih muslimana koji su bježali u BiH kako je otomansko slabilo, isto tako i miješanjem naroda iz ko zna kojeg dijela otomanskog imperija sa nekadašnjim Bošnjacima, uglavnom su naši preci bili katolici uz ponešto i bogumila.
I mogu se kladit da sam više u pravu s ovim tekstom od sve novobošnjačke mitomanije. Krv ne čini naciju.
A ovaj događaj 10.01.1994. zvuči kao podsjećanje Alije Franji:
Ej, sjećaš se što smo se dogovorili?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 22:29 |
|
|
|
Molba za moderaciju i izvinjenje zbog nenamjernog trolanja teme: Ako moze da se ova dva tri post-a prebace na neku od historijskih tema? Hvala!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 13 ruj 2010, 23:34 |
|
|
|
Čitao sam u knjizi ,,Izmišljeni Tuđman'' od Bekavca kako je Alija ponudio Tuđmanu zapadnu Hercegovinu, a ovaj mu je uzvratio kako ne može na to pristati, jerbo da bi se tome protivila i Katolička crkva, ter bi to bio udarac i za okupirane krajeve u Hrvatskoj od strane Srba. Drago mi je što je Tuđman bio oštro protiv podjele BiH, ter mislim kako je to bio samo trenutak Alijine slabosti. Ono što je trebalo 1991. ili barem 1992. jest konfederacija koju su oboje podpisali 1994.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 14 ruj 2010, 08:35 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 9105 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
dane-croatia je napisao/la: Čitao sam u knjizi ,,Izmišljeni Tuđman'' od Bekavca kako je Alija ponudio Tuđmanu zapadnu Hercegovinu, a ovaj mu je uzvratio kako ne može na to pristati, jerbo da bi se tome protivila i Katolička crkva, ter bi to bio udarac i za okupirane krajeve u Hrvatskoj od strane Srba. Drago mi je što je Tuđman bio oštro protiv podjele BiH, ter mislim kako je to bio samo trenutak Alijine slabosti. Ono što je trebalo 1991. ili barem 1992. jest konfederacija koju su oboje podpisali 1994. dane, jedno pitanje za tebe (može i za druge) da kojim slučajem nije izbio rat između muslimana i hrvata i da smo stigli skupa do Drine šta bi se dogodilo nakon toga (mislim u načinu upravljanja BiH i njene podjele na regije i sl.)? Bili taj zajednički pothvat "skupa do Drine" samo odgodio netrpeljivost između bh muslimana i hrvata što bi opet rezultiralo novim ratom (možda još krvavijim)?
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercnjak
|
Naslov: Re: Alija Izetbegović 10. siječnja 1994. godine je hrvatskom predsjedniku F. Tuđmanu ponudio podjelu Postano: 14 ruj 2010, 08:53 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Čitao sam u knjizi ,,Izmišljeni Tuđman'' od Bekavca kako je Alija ponudio Tuđmanu zapadnu Hercegovinu, a ovaj mu je uzvratio kako ne može na to pristati, jerbo da bi se tome protivila i Katolička crkva, ter bi to bio udarac i za okupirane krajeve u Hrvatskoj od strane Srba. Drago mi je što je Tuđman bio oštro protiv podjele BiH, ter mislim kako je to bio samo trenutak Alijine slabosti. Ono što je trebalo 1991. ili barem 1992. jest konfederacija koju su oboje podpisali 1994. dane, jedno pitanje za tebe (može i za druge) da kojim slučajem nije izbio rat između muslimana i hrvata i da smo stigli skupa do Drine šta bi se dogodilo nakon toga (mislim u načinu upravljanja BiH i njene podjele na regije i sl.)? Bili taj zajednički pothvat "skupa do Drine" samo odgodio netrpeljivost između bh muslimana i hrvata što bi opet rezultiralo novim ratom (možda još krvavijim)? A što bi bilo da su i Hrvata se uspjeli riješit? Je li se samo meni čini da bi došlo do međubošnjačkog rat između crvenih i islamista?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku Postano: 14 ruj 2010, 09:30 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 9105 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
G-recht je napisao/la: Nisi u stanju da rat posmatras s neke barem imalo objektivne tacke gledista. Zanesen si najprimitivnijom, zatucanom mrznjom, i to je to. Sve Bosnjake stavljas u isti kos i nisi, po tome, ama bas nimalo bolji od one islamisticke bagre koja se i meni gadi. Oni u Bihacu kao nisu Bosnjaci, jel, ili mi u istocnoj Bosni, u Sarajevu, Posavini? Dovoljno ti je ono sranje koje se dogodilo u centralnoj Bosni, djelovima Hercegovine, ta jedan citav narod osudis, a upravo tamo su obadvije strane pocinile zlocine ( kvantitativno  mislim cak da je bilo vise zlocina HVO-a, ali nisam siguran, ali nije ni vazno necemo opet prebrojavati). jeli zločin i protjerivanje i etničko čišćenje. ako je svaki protjerani čovjek 1 zločin zbroji pa ćeš vidit koliko je to kvantitativno više ili manje. barem u srednjoj bosni. i ne trpaj srpske zločine hrvatima. G-recht je napisao/la: A to ne samo da je glupo, do bola, vec i zalosno, zalosno zbog toga sto, bolan, vi BH-Hrvati dugorocno nemate sanse za opstanak bez saradnje s Bosnjacima, ostace vam onaj komadic kamenjara s pola Mostara, dok je za Bosnjake jedino saradnja s Hrvatskom u dugorocnom smislu rijeci garancija za opstanak cjelovite BiH, a tako i njih kao narod. znači dugoročno mi smo na dobitku? samo treba biti strpljiv 
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|