HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 tra 2026, 12:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Najugledniji medij u Bošnjaka slavi osvajača Bosne
PostPostano: 20 lip 2023, 12:16 

krstjanin je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Zaista imas babe s onim tetovazama???

Zasto su se tetovirale?

Imao umrli su. Po njihovim pricama njihovi stari su se tetovirali da ih ne odvedu turci i da opcenito budu odbojni turcima. A one osobno samo da bi se razlikovale od turkinja i jer je to bilo fino

Prije ce biti da je to drugo, ta diferencijacija, ili kako ja to zovem narcizam malih razlika (kao sto muslimani neke stvari praktikuju da nebi bili "ko oni"). Nema smisla da samo oni to cine jer da je to praksa koja je sprecavala "da budes odveden" (takodjer nejasno, sta odveden, gdje odveden, zasto), to bi radili i drugi.

Meni licno interesantno jer mi je poznato iz knjige - sad mi pade na pamet a moglo bi te interesovati jer je bas tvoj kraj tematika - "Beeing muslim bosnian way - Identity and Community in a Central Bosnian Village" - Tone Bringa, zena bila u ratu u Srednjoj Bosni, zateklo ju, ali je i prije pocetka rata istrazivala na tu temu i prebivala u mjesovito katolicko-muslimanskom selu. Objasvanja u detalju neke stvari i u vezi katolickih obicaja..nevjerovatno jaka knjiga.

https://press.princeton.edu/books/paper ... osnian-way

I ona je spominjala te tetovaze i onda sam nasao neke slike na interentu. Imas motiva koji se daju identificirati kao krscanski ali imas i motiva koji bi vise spadali u ono sto bi se moglo nazvati paganskim naslijedjem. Kakve su tetovaze imali tacno?

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 12:17 

Zato što ti uvijek prvi počneš vrijeđati, ako želiš normalnu komunikaciju normalno oslovljavaj sugovornika.

To šta si ti polagao kod ludih leftarda koji žele dokazati da djeca nisu djeca pa ih se već u djetinjstvu može izložiti lgbt ideologiji, spolnom odgoju i pedofiliji govori o Austriji a ne da je to nešto normalno i ispravno.
Eno citam neki dan djeca nizih razreda OS došla kući traumatizirana jer im učiteljica simulirala seks lutkama i tebi je to normalno?

I zašto ubacujes Isusa kakve veze Isus ima s tim?
Valjda je očito da dio kršćani nisu mogli prihvatiti da je Isus bio obično dijete pa su ga na taj način već u djetinjstvu prikazivali kao svjesnu i odraslu osobu i formiranog čovjeka i to dokaz da su tako vidjeli svu djecu, to nitko normalan ne zaključio, nevjerojatno čime vama pune glave.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 12:18 

@haram
Pitas sto?

Jednostavno. Ili osoba nije sposobna dospjeti na jednoj dovoljnoj razini da barem nekako nesto skuzi, ili druga osoba nije sposobna se toliko spusititi koliko je prvoj osobi potrebno.

Treca je opcija naravno da se radi o fanatiku - talibanu, bio crn, zelen ili crveni - koja namjerno i svjesno laze u ime svoje sektaske ideologije.

- Crni kaze Takija, pa je sve bezgrijesno i dopusteno, njima.
- Zeleni kaze Greta i klimatske promjene pa je sve dopusteno, njima.
- Crveni kaze pravda je da smo svi isti, mislimo isto i imamo sve isto (osim onih malo ravnopravnijih od ostalih proletera). A nepravda je kada netko ima svoje misljenje, radi kako misli da je dobro i kada se dobije po zasluzi. A oni malo ravnopravniji od ostalih proletera naravno zasluzuju puno vise. Razlog? Zasluzili su.

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 12:26 

Ne mogu vjerovati da netko kroz viđenje Isusa koji je za kršćane Bog može zaključiti odnos prema djeci i da su na isti način vidjeli svu djecu, nevjerojatno.
U to vrijeme su kršćani crtali troglavog Isusa kao prikaz Trojstva to valjda znači da su vidjeli ljude s tri glave.
Kao što i ne mogu pojmiti da netko misli da osjećaji majke prije 500, 50 ili 5 godina nisu isti.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 12:29 

Raspravljate se sa poanatolcem. A usput vrijeđa druge svakakvim nazivima. Nedostatak argumenata.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 12:39 

Haram je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Imao umrli su. Po njihovim pricama njihovi stari su se tetovirali da ih ne odvedu turci i da opcenito budu odbojni turcima. A one osobno samo da bi se razlikovale od turkinja i jer je to bilo fino

Prije ce biti da je to drugo, ta diferencijacija, ili kako ja to zovem narcizam malih razlika (kao sto muslimani neke stvari praktikuju da nebi bili "ko oni"). Nema smisla da samo oni to cine jer da je to praksa koja je sprecavala "da budes odveden" (takodjer nejasno, sta odveden, gdje odveden, zasto), to bi radili i drugi.

Meni licno interesantno jer mi je poznato iz knjige - sad mi pade na pamet a moglo bi te interesovati jer je bas tvoj kraj tematika - "Beeing muslim bosnian way - Identity and Community in a Central Bosnian Village" - Tone Bringa, zena bila u ratu u Srednjoj Bosni, zateklo ju, ali je i prije pocetka rata istrazivala na tu temu i prebivala u mjesovito katolicko-muslimanskom selu. Objasvanja u detalju neke stvari i u vezi katolickih obicaja..nevjerovatno jaka knjiga.

I ona je spominjala te tetovaze i onda sam nasao neke slike na interentu. Imas motiva koji se daju identificirati kao krscanski ali imas i motiva koji bi vise spadali u ono sto bi se moglo nazvati paganskim naslijedjem. Kakve su tetovaze imali tacno?

Pa slusaj babe su bile 30., 32. i did 18. godiste. Dakle logicno je da oni spominju da su se tetovirali iz mode odnosno da se razlikuju oni su rodjeni u austrougarskoj i turski vakat znaju od roditelja. Medjutim svi su izricito tvrdili da su se njihovi stari tetovirali u drugu svrhu. Dakle to isto tako nije zanemarivo

Imali su vise. Did je imao kriz sa ogradom. Babe su imale "narukvicu", prsten, jelicaste krizeve (obe) to je inace i najcesci simbol

Medjutim nedavno sam citao da su se i koptski krscani tetovirali u iste svrhe slicnim motivima.

Dakle sta zelim reci. Kao vjerodostojnim mozes uzeti samo ono sto ti ljudi iskljucivo govore i kazu i sto su u povijesti govorili.
Jedan bosnjacki povjesnicar je isao toliko daleko da je tvrdio da su te tetovaze iskljucivo poganskog karakterai te ni vise ni manje vec od ilirskih vremena.
Ta teza odnosno bolje reci smijurija je krajnje neutemeljena. Prvo jer ne postoji ni jedan dokaz da su stanovnici predosmanske bosne bili tetovirani niti da je toliki kontinuitet, a druga stvar zasto bi iskljucivo zadrzali samo katolici.
On to temelji na cinjenici da dosta motiva ima "poganski" karakter. Medjutim ako nesto udje u naviku stanovnistvu logicno je da ce se prvotna ideja razvijati i da ce traziti razvoj pogotovo u bogatstvu ornamenta.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 12:52 

Citat sa bh wiki

Zbog mogućnosti za izuzetno napredovanje Bošnjaci su tražili dozvolu od sultana Mehmeda II da i nakon što prihvate islam njihovi sinovi mogu biti janjičari

Bolesni lazljivci

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 12:54 

Ivo Andric o danku u krvi, kako jezivo

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 13:24 

krstjanin je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Pa slusaj babe su bile 30., 32. i did 18. godiste. Dakle logicno je da oni spominju da su se tetovirali iz mode odnosno da se razlikuju oni su rodjeni u austrougarskoj i turski vakat znaju od roditelja. Medjutim svi su izricito tvrdili da su se njihovi stari tetovirali u drugu svrhu. Dakle to isto tako nije zanemarivo

Imali su vise. Did je imao kriz sa ogradom. Babe su imale "narukvicu", prsten, jelicaste krizeve (obe) to je inace i najcesci simbol

Medjutim nedavno sam citao da su se i koptski krscani tetovirali u iste svrhe slicnim motivima.

Dakle sta zelim reci. Kao vjerodostojnim mozes uzeti samo ono sto ti ljudi iskljucivo govore i kazu i sto su u povijesti govorili.
Jedan bosnjacki povjesnicar je isao toliko daleko da je tvrdio da su te tetovaze iskljucivo poganskog karakterai te ni vise ni manje vec od ilirskih vremena.
Ta teza odnosno bolje reci smijurija je krajnje neutemeljena. Prvo jer ne postoji ni jedan dokaz da su stanovnici predosmanske bosne bili tetovirani niti da je toliki kontinuitet, a druga stvar zasto bi iskljucivo zadrzali samo katolici.
On to temelji na cinjenici da dosta motiva ima "poganski" karakter. Medjutim ako nesto udje u naviku stanovnistvu logicno je da ce se prvotna ideja razvijati i da ce traziti razvoj pogotovo u bogatstvu ornamenta.

To je ta bošnjačka novokomponirana nadrihistoriija.

Da je to ostatak paganskih tradicija koje nemaju nikakvu drugu svrhu onda bi se tetovirali i muslimani.
Ovaj nadrihistoričar kao i ovaj iz Austrije onda time valjda žele reći da su samo katolici potomci ilirskih starosjedioca.

Daleko prevladava simbol križa a ostalo su ukrasni ornamenti.
I kršćani i muslimani su u zabačenoj Bosni sačuvali slavenske paganske elemente, muslimani samo nusu imali praktičnu potrebu da se tetoviraju.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 13:44 

Tek ova mitomanija i povezivanje s Ilirima i tvrdnje da stanovnici Bosne ne potječu od Slavena a ne Ilira.
Niti jedan drugi slavenski narod nema ovalvu praksu tetoviranja.

Kaže paganski elementi
slika

Stvarno su na svašta spremni da opravdaju braću Turke, i onda Hrvatims i Srbima pametiju o suočavanju s prošlošću.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 14:14 

daramo je napisao/la:
Ne mogu vjerovati da netko kroz viđenje Isusa koji je za kršćane Bog može zaključiti odnos prema djeci i da su na isti način vidjeli svu djecu, nevjerojatno.
U to vrijeme su kršćani crtali troglavog Isusa kao prikaz Trojstva to valjda znači da su vidjeli ljude s tri glave.
Kao što i ne mogu pojmiti da netko misli da osjećaji majke prije 500, 50 ili 5 godina nisu isti.

Bilo bi zanimljivo čuti što ti iste misle o osjećajima afričkih majki čiju djecu su odvodili u roblje.
Osobno ne radim razliku u majčinskim osjećajima, majka je majka, i u Africi i u Bosni i u svakom djeliću svijeta.
No kao što rekoh bilo bi zanimljivo čuti što misle o osjećajima afričkih majki. Bi li donijeli isti zaključak? I pitanje svih pitanja ako bi kako bi se proveli? Ili nek nam Haram kaže, misli li isto i za afričke majke?

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 14:50 

Haram je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Vojska od 60 000 vojnika vojnika sastavljena od porobljene kršćanske djece sitnica za to vrijeme.
Svi isti od ljevičara do islamista, svima je zajednička turkofilija i štokholmski sindrom prema turskom okupatoru, gadljivci koji veličaju genocid i otimanje djece od roditelja dok kukaju o 13 genocida nad muslimanima.

Uzimas naravno maksimalnu brojku - sto bi znacilo da je svaka satnija u svako doba bila 100 % popunjena - naprosto nemoguce cak i za sadasnje vrijeme a kamoli tad.

No, drzimo se tvojih brojki od 200.000 osoba u toku 200 godina i to na podrucju od Atine do Kijeva. Da li to moze biti tako bitno da ostavi tako dubok trag? Naprosto nerealno.

I onda naravno nikako da nadjes odgovor zasto - u historijskim izvorima vise puta zabiljezeno - su muslimani vise puta tvrdili da su zakinuti u vezi devsirme ako je ista bila tako strasna??? Shvati jednom da ne mozes sadasnjicu (emocije, socijalizacija, obrazovanje, ekonomija) 1 : 1 prebacivati na vremena od prije 500 godina. Evo ti jedan obican primjer: Ja kad sam bio mali, a to nije bilo tako daleko, bilo je normalno tuci djecu - cak i u skolama. Danas? Odmah bi kao nastavnik izletio iz skole. Da li je udaranje onomad manje bolilo nego sad? Nije. Ali su predstave o tome sta je normalno a sta nije bile drugacije. Ovo je samo banalan socijoloski primjer kojim ti zelim predociti, prikazati, sta ustvari cinis. Umjesto da se zahvalis, da normalno popricamo o nekim stvarima, ti vrijedjas i omalovazavas.

I ismijavas se s pravom bosnjackim mitovima, dok istovremeno isfuravas vase srpske mitove. Sto je bitna razlika izmedju mene i tebe - meni je mit ipak samo mit pa makar me njima uz mlijeko dojili.

Koja lobotomija.

Ovo je isto da netko argumentira da je cetnistvo bilo nesto pozeljno za Muslimane jer su mnogi Srbi zeljeli ici u Cetnike?

Ili ovako: "Nikako da mi odgovoris na pitanje. Kako to da su nacisti bili nesto nepozeljno za Zidove kada su mnogi Nijemci zeljeli u nacisticki pokret?"

Koje izvrtanje uma da covjek ne povjeruje.

Haha. Krscani su zeljeli da im muslimani otmu sinove i odvedu u turske jeni ceri odrede zato sto su muslimani zeljeli ratovati za muslimane.

Wow. Koja logika.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 14:50 

Haram je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Vojska od 60 000 vojnika vojnika sastavljena od porobljene kršćanske djece sitnica za to vrijeme.
Svi isti od ljevičara do islamista, svima je zajednička turkofilija i štokholmski sindrom prema turskom okupatoru, gadljivci koji veličaju genocid i otimanje djece od roditelja dok kukaju o 13 genocida nad muslimanima.

Uzimas naravno maksimalnu brojku - sto bi znacilo da je svaka satnija u svako doba bila 100 % popunjena - naprosto nemoguce cak i za sadasnje vrijeme a kamoli tad.

No, drzimo se tvojih brojki od 200.000 osoba u toku 200 godina i to na podrucju od Atine do Kijeva. Da li to moze biti tako bitno da ostavi tako dubok trag? Naprosto nerealno.

I onda naravno nikako da nadjes odgovor zasto - u historijskim izvorima vise puta zabiljezeno - su muslimani vise puta tvrdili da su zakinuti u vezi devsirme ako je ista bila tako strasna??? Shvati jednom da ne mozes sadasnjicu (emocije, socijalizacija, obrazovanje, ekonomija) 1 : 1 prebacivati na vremena od prije 500 godina. Evo ti jedan obican primjer: Ja kad sam bio mali, a to nije bilo tako daleko, bilo je normalno tuci djecu - cak i u skolama. Danas? Odmah bi kao nastavnik izletio iz skole. Da li je udaranje onomad manje bolilo nego sad? Nije. Ali su predstave o tome sta je normalno a sta nije bile drugacije. Ovo je samo banalan socijoloski primjer kojim ti zelim predociti, prikazati, sta ustvari cinis. Umjesto da se zahvalis, da normalno popricamo o nekim stvarima, ti vrijedjas i omalovazavas.

I ismijavas se s pravom bosnjackim mitovima, dok istovremeno isfuravas vase srpske mitove. Sto je bitna razlika izmedju mene i tebe - meni je mit ipak samo mit pa makar me njima uz mlijeko dojili.

Koja lobotomija.

Ovo je isto da netko argumentira da je cetnistvo bilo nesto pozeljno za Muslimane jer su mnogi Srbi zeljeli ici u Cetnike?

Ili ovako: "Nikako da mi odgovoris na pitanje. Kako to da su nacisti bili nesto nepozeljno za Zidove kada su mnogi Nijemci zeljeli u nacisticki pokret?"

Koje izvrtanje uma da covjek ne povjeruje.

Haha. Krscani su zeljeli da im muslimani otmu sinove i odvedu u turske jeni ceri odrede zato sto su muslimani zeljeli ratovati za muslimane.

Wow. Koja logika.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 14:56 

Haram je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Ma zna to takijaš ali se ne uklapa u takiju.

Normalno da je janjičara najmanje bilo u 15. st. tad je islamizacija bila slabija.
Nećeš represiju provoditi dok ne učvrstiš vlast, tada većina nisu janjičari nego spahije.
Janjičari tek kasnije postaju sila od koje ovisi i sama vlast sultana a danak u krvi se posredno ukida zbog straha od janjičara i njihovih čestih pobuna pa su od njih strahovali i sultani.

200.000 ljudi UKUPNO na 200 godina je koliko osoba godisnje?

1000, ili slovima: TISUCU ljudi na podrucje od Atine do Budimpeste, pa i sire.

I onda ti meni reci da je to moglo TADA ostaviti nekakve duboke tragove, bilmezu nedokazni? Tad nije bilo mass-media i tiktokova pa da se to siri ko vatra u sekundi.

Pa samo toliko ih je moralo svake godine krepavati od gladi na mnogo manjem podrucju. Treba biti realan, ili barem pokusati, ali kockoglavi likovi poput tebe gledaju samo da POTKUJU vlastite predrasude i ubjedjenja a ne da ih preispitaju ili razmisle o istima. Ne mogu ti opisati kako glup ispadas u mojim ocima. Krstjanin pak je opet drugacija vrsta covjeka - ne moramo se slagati oko odredjenih stvari ali barem pokusava da saslusa drugog, ne vrijedja na plitkom nivou, i spreman je tu i tamo priznati da se mozda prevario. Pa ti sad vidi razliku.

Neku krscansku djecu su otimali Turci, a neka su "krepavala".

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 14:58 

Haram je napisao/la:
Nego, Krstjanine, ozbiljno pitanje, posto sam malo zacudjen da je ova mitologija ociglendo rasprostranjena i medju Hrvatima, barem na ovom forumu, a mislio sam da se tice uglavnom srpskih, bugarskih i grckih mitomanija, odakle ta zainteresovanost jer je poznato da su Osmanlije uglavnom uzimali iz pravoslavnih i muslimanskih porodica..? Hocu reci, katolici su, ukoliko uopste, mogli biti minimalno obuhvaceni devsirmom.

I jos niko, btw. da objasni to zasto su muslimani vise puta protestovali zbog toga jer se iz njihovih sela/porodica/sta li vec/ nije uzeo onaj broj djece koji su ocigledno ocekivali..

Nekako se ne uklapa to o "strasnom danku u krvi" i kakvim vec vampirskim bajkama vec.

Evo ga opet. =))

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 15:03 

Halima i Safeta trcale za osmanlijama i drale se uzmite mog Muju u janjcare, tamo ce mu biti super a ovdje nista ne valja

Kakve budaletine od ljudi

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 15:04 

dalate2020 je napisao/la:
Haram je napisao/la:
Krstjanin pak je opet drugacija vrsta covjeka - ne moramo se slagati oko odredjenih stvari ali barem pokusava da saslusa drugog, ne vrijedja na plitkom nivou, i spreman je tu i tamo priznati da se mozda prevario. Pa ti sad vidi razliku.

Neku krscansku djecu su otimali Turci, a neka su "krepavala".

Baš lijepo citiranje. Da vidimo hoće li uvidjeti svoju nekorektnost prema umrlima od gladi ili će u islamofašističkom stilu nastaviti vrijeđati.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 15:08 

Zapravo po-turice hoce reci da su osmanlije spasavali krscansku djecu od siromastva i dali im sjajnu priliku da uspiju u zivotu, umru za sultana pod sabljom ili da im odrezu kurac tamo u stambolu ili da radi u nekom rudniku do smrti.

Otprilike kao da kazes da je Ratko Mladic spasio srebrenicku enklavu od gladi i neimastine. Naravno, tu bi se snjoko uvrijedio, smrtno.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 15:11 

Vidimo da nisu samo mediji nego to vjeruju njihovi historičari, u biti Fatiha ne slavi samo Stav nego svi Muslimani i islamisti i "ljevičari".
To je jednostavno dio identiteta, kad dirneš u Turke kao da si dirnuo u Bošnjake, to sve govori.

Narativ muslimanske romantičarske novokomponirane historije je da Fatih nije osvojio i porobio Bosnu nego došao sa cvijećem i donio islam časni.
Turska vojska je časna i nikada nije činila zločine nad kršćanima za razliku od krstaša.
Otimanje djece kršćanima nije tako strašno, otimanje djece Afrikancima je porobljavanje za koje Zapad mora platiti.
Turci su prvi u svijetu donijeli povelju o ljudskim pravima, u biti Turci su naj u svemu, čak niti genocid nisu počinili za razliku od balkanskih pravoslavaca.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 15:24 

Zato mrze Andrica, jer je kao nitko, opisao osmansku vladavinu, i jos dobio Nobela.

Oprostiti ne mogu.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 15:34 

Haram je napisao/la:
Nego, Krstjanine, ozbiljno pitanje, posto sam malo zacudjen da je ova mitologija ociglendo rasprostranjena i medju Hrvatima, barem na ovom forumu, a mislio sam da se tice uglavnom srpskih, bugarskih i grckih mitomanija, odakle ta zainteresovanost jer je poznato da su Osmanlije uglavnom uzimali iz pravoslavnih i muslimanskih porodica..? Hocu reci, katolici su, ukoliko uopste, mogli biti minimalno obuhvaceni devsirmom.

I jos niko, btw. da objasni to zasto su muslimani vise puta protestovali zbog toga jer se iz njihovih sela/porodica/sta li vec/ nije uzeo onaj broj djece koji su ocigledno ocekivali..

Nekako se ne uklapa to o "strasnom danku u krvi" i kakvim vec vampirskim bajkama vec.

I jos nitko da objasni kako to da su Muslimani bili protiv opsade Sarajeva, ako su Srbi bili za opsadu Sarajeva.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 15:55 

Jeste vala, niti agresija na BiH nije tako strašna nego vampirska bajka ako se Srbi nisu bunili sto im djeca idu u Mladićevu JNA.
Pošto su Srbi nisu bunili protiv te JNA to je dokaz da nije bila tako strašna prema muslimanima.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 19:41 

dalate2020 je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Evo ga opet. =))

Leksikon Islama, Nerkez-Smailagić dat će ti odgovor na to pitanje. Zato što nisu kao kršćanska davana uglednicima, ili iznajmljivana Turcima ili išla na obradu zemlje i slično, nego su direktno išla u dvorsku službu ili u odžak bostandžije(potražila sam značenje, to su vrtlari), znači muslimani koji su davali, u Leksikonu piše čak i podmićivali sakljupače znali su da njihova djeca neće morati mijenjati vjeru, ime, i da ne postoji mogućnost da ga iznajme nekome da mu služi.

Mada je Idris Bidlisi tvrdio da je devširme u suglasnosti sa
šerijatom, zbog činjenice da je većina zimija osvojena silom
(be-'anwa), izgleda da taj argument nije uvažio Sadedin, pa se
devširme pokazuje, u stvari, povredom prava zimija. Ipak se
sugerira da je moguće izvući opravdanje devširme iz šafiitskog
učenja, po kojem kršćani, preobraćeni od objave Kur'ana
(dakle, najveći dio seoskog stanovništva balkanskih zemalja,
ali ne i Grci), nemaju pravo na status zimija.
Osim određenog broja iznimki, svo kršćansko stanovništvo evropskih zemalja Carstva, a kasnije također i azijskih,
bilo je podvrgnuto devširmi. U 16. st., devširme je povjerena
jednom janjičarskom časniku, općenito jaja-baši, koji je išao
na područje gdje se moralo obaviti uzimanje, praćen jednim
katibom, i opremljen pismom janjičarskog age, beratom o
ovlaštenju i kompletima vojne odjeće. U svakoj kazi (kadiluku), telali su pozivali djecu da se moraju sakupiti, praćeni
svojim očevima i svećenicima, koji su nosili popise o krštenjima. Pod nadzorom kadije i spahija, ili njihovih zastupnika, časnik je birao najbolju djecu koja su imala potrebne
godine.
Starosne granice u evropskim izvještajima vrlo su
nejednake, čak od 8-20 godina; relativno kasni osmanski
dokumenti (iz 1601, 1621, 1622 i 1666) navode kao granične
15 i 20 godina. Za svaku grupu od 100 do 150 djece izrađivala su se dva popisa, sa podacima o njihovom imenu,
uzlaznoj lozi, starosti i osobnom opisu; jedan je čuvao časnik za novačenje, a drugi je davan surudžiji (siiriicii, »vodič,
sprovodnik trupa«) koji je djecu odvodio u Carigrad. Raja
tog područja bila je obavezna isplatiti posebni porez koji je
odgovarao cijeni vojne odjeće.

Po njihovom dolasku u Carigrad, vršio se pregled djece, u
isti mah njihovih fizičkih kvaliteta i moralnih kvaliteta,
takvih kakve su se pokazale primjenom fiziognomike (qiyiifa), Najbolja djeca odmah su uzimana u službu Dvora ili su
raspoređena visokim dostojanstvenicima; druga su iznajmljivana Turcima iz Male Azije i kasnije - od sredine 16. st. - i
Rumelije za obrađivanje zemlje nekoliko godina, učenje turskog jezika i privikavanje na islamske običaje (naziv za taj
period naukovanja bio je Tiirk iizerinde olmak). Dječaci su
potom pozivani, prema potrebi, da popune upražnjena mjesta u adžemi odžaku.

U principu, postupak devširme nije obuhvatao djecu gra
đana i obrtnika, za koju se smatralo da su izobražena i
manje krepka od seljačke mladeži; ali su ta pravila često
kršena: devširma je redovito uzimana u Ateni sredinom
16. st. Kako se nisu uzimali oženjeni dječaci, kršćanski
seljaci ženili su svoje dječake još vrlo mlade. Izgleda da su
područja, koja su se sama pokorila Osmanlijama, bila pošteđena devširme; sigurno da je to izuzimanje bilo označeno
među uvjetima priznatim, na primjer, Galati, Rodosu i
Hiosu. U praksi, žitelji Carigrada, možda u svojstvu građana, također joj nisu bili podvrgnuti. Moldavska i Vlaška
također nisu bile podvrgnute devširmi; Armenci su, čini se,
u početku bili toga pošteđeni, ali ne i kasnije. Obustava
devširme, povremena ili konačna, bila je katkad također
uključena u izuzeća od pristojbi i avariza ('awiiriq.) priznata različitim zajednicama raje u zamjenu za usluge pružene izravno državi, na primjer od rudara, čuvara stada,
ljudi koji su stanovali duž velikih cesta i žitelja vakufskih
zemalja; ta
Muslimani iz Bosne bili su u posebnom položaju. Prema
jednom kasnom osmanskom vrelu, kršćansko stanovništvo
je listom prihvatilo Islam po osmanskom osvajanju god.
1463., ali je tražilo da njihova djeca, ipak, budu birana za
devširmu. Mada islamizacija seljaštva nije bila trenutačna,
postoji izvještaj o vrbovanju tisuće mladića za janjičare
među muslimanskim stanovništvom Bosne već 1515. god. U
tom dokumentu, bosanski preobraćenici nazvani su Poturniik, a u drugom dokumentu, datiranom iz 1573., Potur
taifesi; u jednom dokumentu iz 1589. mladi regruti nazivaju
se Potur ogullari i za njih se kaže da su »obrezani ali da ne
znaju turski jezik«, a beglerbeg se upozorava da spriječi
vrbovanje dječaka koji su »Turklesmis«, tj. koji govore turski. Jedan nedatirani spisak, sačuvan u arhivama dvorca
Topkapi, daje imena i opis 60 dječaka (čija se starost kreće
od 13-19 godina), regrutiranih u kazi [enipazar (Novi
Pazar); njihova imena dokazuju da su 44 muslimani po
rođenju, a 16 rođeni kršćani, te su ovi posljednji upisani u
isti mah njihovim (novim) muslimanskim imenom i (starim)
kršćanskim. Tvrdi se da muslimani iz Bosne nisu razdjeljivani da bi bili prošli period naukovanja i prilagođavanja, već
je većina odmah slata na Dvor ili u odžak bostandžija

Da ne kopiram sve, tekst je poduži, dodat ću još ovo, a ostalo možeš pročitati na pveznici

. Međutim, časnici
zaduženi za devširmu počinili su brojne zlorabe podižući više
djece nego što im je to naredba dopuštala i trgovali su viškom
u svoju osobnu korist; bogatili su se također mitom što su im
ga davali istodobno i kršćani, koji su otkupljivali svoju djecu,
i nekršćani, koji su nastojali da prokrijumčare svoju.

I još jedan dodatak, bostandžije se uznemirile pa morale u janjičare :zubati , već sam označila tko su bili bostandžije. Znači samo jedan slučaj iz 1703. da su zbog nemirnosti morali u janjičare. I onda se drug Haram pita zašto su bosanski muslimani tako rado djecu davali u devširmu

. Malo nakon stupanja na prijesto 1703. god.,
Ahmet III je naredio da nemirne bostandžije budu upisani u
janjičare, a da se devširmom vrbuje tisuću dječaka koji će ih
zamijeniti

https://www.cidom.org/wp-content/upload ... ma_opt.pdf

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 20:08 

Proguglala sam što je adžemi odžak, to su janjičari. Do sada nisam znala
Znači po Islamskom Leksikonu koji sam prije citirala kršćanska djeca su završavala u janjičarima, a muslimanska samo na dvoru ili kao vrtlari.

Najbolja djeca odmah su uzimana u službu Dvora ili su
raspoređena visokim dostojanstvenicima; druga su iznajmljivana Turcima iz Male Azije i kasnije - od sredine 16. st. - i
Rumelije za obrađivanje zemlje nekoliko godina, učenje turskog jezika i privikavanje na islamske običaje (naziv za taj
period naukovanja bio je Tiirk iizerinde olmak). Dječaci su
potom pozivani, prema potrebi, da popune upražnjena mjesta u adžemi odžaku

Jedan nedatirani spisak, sačuvan u arhivama dvorca
Topkapi, daje imena i opis 60 dječaka (čija se starost kreće
od 13-19 godina), regrutiranih u kazi [enipazar (Novi
Pazar); njihova imena dokazuju da su 44 muslimani po
rođenju, a 16 rođeni kršćani, te su ovi posljednji upisani u
isti mah njihovim (novim) muslimanskim imenom i (starim)
kršćanskim. Tvrdi se da muslimani iz Bosne nisu razdjeljivani da bi bili prošli period naukovanja i prilagođavanja, već
je većina odmah slata na Dvor ili u odžak bostandžija

Vrh

PostPostano: 20 lip 2023, 20:28 

Sve jasno, žešća glupost da bi roditelji slali dobrovoljno djecu u vojsku, u biti navaljivali da ih uhljebe na buđet na lagan državni posao, stari bosanski običaj.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Naša Kvačica, pakovic i 35 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: