|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 60 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 09 vel 2012, 19:50 |
|
|
joe enter je napisao/la: Vrbosna HR je napisao/la: šta znači maltene ??? Zamalo , umalo To je kovanica u razgovornom jeziku od tri skraćene reči (malo , te i negacija) gde nema ovo "za" i "u" kao kod ovih reči koje sam naveo. Znači "(za)mal(o) te ne(nije nisam...). znači bošnjački žargon hvala joe
_________________ Ja sam rođen đe Ostalih nema Benjaminu mrzim odmalena
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 09 vel 2012, 20:16 |
|
|
Vrbosna HR je napisao/la: joe enter je napisao/la: Zamalo , umalo
To je kovanica u razgovornom jeziku od tri skraćene reči (malo , te i negacija) gde nema ovo "za" i "u" kao kod ovih reči koje sam naveo.
Znači "(za)mal(o) te ne(nije nisam...).
znači bošnjački žargon hvala joe Zašto bošnjački?!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 09 vel 2012, 20:18 |
|
|
joe enter je napisao/la: Vrbosna HR je napisao/la: znači bošnjački žargon hvala joe Zašto bošnjački?! da čiji je??? ko još koristi taj izraz ??? možda sam u krivu tu kvazi riječ najčešće čujem kod bošnjaka.....
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 09 vel 2012, 20:23 |
|
|
Kljukuša? Znate li to
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 09 vel 2012, 20:38 |
|
|
Vrbosna HR je napisao/la: joe enter je napisao/la: Zašto bošnjački?!
da čiji je??? ko još koristi taj izraz ??? možda sam u krivu tu kvazi riječ najčešće čujem kod bošnjaka..... Pa svi to koriste, mislim sva tri naroda , i Hrvati takođe , e sad ne znam možda mlađa generacija Hrvata manje ili u nekim krajevima manje , ali sam siguran da svi koriste.
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 10 vel 2012, 23:27 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Mene zanima što znači kod Bosanaca "bolan" ili "ba" ili kod Srba "bre" i kako je to nastalo? Mislim da i Bugari imaju taj bre. To je neka bugarska ostavština u srpskom. Evo i nešto sa wikipedie, kaže da je grčkog porijekla: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bre
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 00:56 |
|
|
šta znači lafo ?? neki žargon pretpostavljam.....
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 02:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Vrbosna HR je napisao/la: šta znači lafo ?? neki žargon pretpostavljam..... ko fol.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 03:03 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Naša Kvačica je napisao/la: mario_cro je napisao/la: sedžada -deka,pokrivač džanarika -zelderija čaršija-uži dio grada,centar (valjda) Pol ,moraš prestat gledat "Ezela" . Serdžada je više kao prostirka na podu, kao tepih. Može i kao sjedalica za stolicu. Teško kao nešto čime se pokrivaš kad spavaš. A zelderija je? Ja sam uvik mislio da je deka. Ajd sad da mi neko kaže da je zelderija turcizam,idem se ubit . Proguglaj ,vrsta voća. Prema googlu se još kaže "Ringlov" . Inače listovi su ljubičasti i plodovi. Kao neka kajsija.. Robbie MO je napisao/la: mario_cro je napisao/la: To nema značenje,onako reda radi dodaš to u rečenicu. Kao što recimo u Osijeku odnosno "Lega-gradu" stalno govore "lega" ,u svakoj rečenici.
ja sam to "lega" shvaćao kao kolega. Pa kad svog tatu i kera nazivaju lega ,onda znaš da im to postala uzrečica koja nema veze sa kolega. Zato se i sprdam .
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 10:22 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
Haver=jaran ,dobar drug,prijatelj Ahbab=isto dobar jaran nisam od nafo= nisam namjerno(lokalno zapadna bosna)
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
|
Bagulin
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 12:29 |
|
Pridružen/a: 21 sij 2012, 13:18 Postovi: 1134 Lokacija: Res Publica Croatia - Unio Europaea
|
joe enter je napisao/la: Vrbosna HR je napisao/la: da čiji je??? ko još koristi taj izraz ??? možda sam u krivu tu kvazi riječ najčešće čujem kod bošnjaka..... Pa svi to koriste, mislim sva tri naroda , i Hrvati takođe , e sad ne znam možda mlađa generacija Hrvata manje ili u nekim krajevima manje , ali sam siguran da svi koriste. riječ "maltene" je za mene tuđica ... i ne koristim je ikako. niti je koriste u mojem govornom krugu. zamalo, gotovo, skoro, takoreć ... ali maltene nikad.
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 17:30 |
|
|
KLOCE da čujemo!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 18:44 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Vi ne znate što je "saransek".
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 11 vel 2012, 19:49 |
|
|
Ne znate ni što je musafirhana
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 03:03 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Vladimir RUS je napisao/la: Sta znaci rijec sukleta? Muslimansko žensko ime.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 09:52 |
|
|
BBC je napisao/la: Vi ne znate što je "saransek". Saransak je u Mostaru bijeli luk. A što je kloc, i mene zanima.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1073 of 2558 - 41.95%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:12 |
|
|
teranova je napisao/la: Pojavljuje se izraz "tobe jarabi", jbt - šta je to? To se kaze kada neko nesto zgrijesi...
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:17 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: Mene zanima što znači kod Bosanaca "bolan" ili "ba" ili kod Srba "bre" i kako je to nastalo? to ti je kao u engleskom THE
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:21 |
|
|
Wind je napisao/la: KLOCE da čujemo! Edin Dzeko=Kloc to mu je bio nadimak dok je igro za Zelju
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:23 |
|
|
Kloc je panjina koja se koristi za nesto da se potkloca,to je ono kad vids golfa keca bez tochkova negdje kod Nemile stoji na cetri hrastova panja prekriven UNHCR-ovim najlonom iz rata zaostalim...
|
|
Vrh |
|
|
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:28 |
|
|
može li neko pojasni riječ kobajagi ??? znam to je nešto ko fol, nego me zanima kako je nastala ta riječ, jeli to neka tuđica ??
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:32 |
|
|
Vrbosna HR je napisao/la: može li neko pojasni riječ kobajagi ??? znam to je nešto ko fol, nego me zanima kako je nastala ta riječ, jeli to neka tuđica ?? Jeste , bajagi je turcizam , ali ne znam šta znači.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:36 |
|
|
Evo malo razješnjenje jedne zajedničke reči za životinju gušter ili guštericu.
Gušter je kovanica od dve reči "Guja" i "Šter,šćer iliti kćerka" , tako da gušter znači "Zmijska kćerka"!!
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 11:49 |
|
|
Wind je napisao/la: KLOCE da čujemo! Nesposobnjakovic, smotanko. Dzeko promasi gol, iz publike vriste Jesi kloc u p.m.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:09 |
|
|
Vrbosna HR je napisao/la: može li neko pojasni riječ kobajagi ??? znam to je nešto ko fol, nego me zanima kako je nastala ta riječ, jeli to neka tuđica ?? Nastala po Momcilu Bajagicu.. ko bajagi Kljukusa je vrsta narodnog jela. Tobe jarabi je nesto kao " a u trkokurac sta se desi"
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|