HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 sij 2025, 21:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne?
PostPostano: 08 stu 2012, 23:13 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Meni se čini kao nešto manje. 8000 ili tako. 1/3 današnje Makedonije. Teritorija nije sve. A neki prostori su više muka nego korist.

Srednji vek je davna prošlost i izvlačenje Srbije iz centralnobalkanske kaljuge uopšte ne mora biti loša stvar. Težište države i naroda nam je na drugom mestu.

Odrićemo se polako Kosova? :smajl020

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:13 

Meni se čini kao nešto manje. 8000 ili tako. 1/3 današnje Makedonije. Teritorija nije sve. A neki prostori su više muka nego korist.

Srednji vek je davna prošlost i izvlačenje Srbije iz centralnobalkanske kaljuge uopšte ne mora biti loša stvar. Težište države i naroda nam je na drugom mestu.

Taj deo koji bi dobili nije bio baš toliko bugarski i ne bi bio baš tolika muka (osim sa arnautima), a ni Bugari nam ne bi slali terorističke čete jer bi valjda bili zadovoljni onim što su dobili.

Srednji vek i Dušanova prestonica mi nije uopšte relevantan kad razmišljam o tom vremenu.

Ali da, i nezavisna i pro srpska Makedonija je prilično pristojan istorijski ishod za Srbiju.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:15 

Malo smo skrenuli sa teme. Posle svega, da li su Makedonci "Makedonci" ili nesuđeni Srbi, Bugari i Grci? Imaju li oni pravo da baštine Aleksandra Makedonskog? Jesu li Srbi budale što 17 rimskih imperatora, rođenih na teritoriji Srbije, ne proglase Srbima?

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:16 

Carmello Šešelj je napisao/la:

Taj deo koji bi dobili nije bio baš toliko bugarski i ne bi bio baš tolika muka (osim sa arnautima), a ni Bugari nam ne bi slali terorističke čete jer bi valjda bili zadovoljni onim što su dobili.

Srednji vek i Dušanova prestonica mi nije uopšte relevantan kad razmišljam o tom vremenu.

Ali da, i nezavisna i pro srpska Makedonija je prilično pristojan istorijski ishod za Srbiju.

Prosrpska? :neznam A priznade Kosovo.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:20 

Pa o problemima sa Arnautima i pričam. A ni za Bugare ne znaš. Hteli su oni do Niša i dalje, što su i pokazali kasnije u dva navrata. Ko se nekad zadovoljio dobijenim ako može još? :neznam

Preduslov asimilacije i integracije je dominacija, kvalitetan rad sa stanovništvom i vreme. Srbija ništa od ovoga nije imala, tako da...

Koliko je MKD "pro" srpska ne znam... ali u suštini nije "anti" srpska, tako da to jeste bonus. Možemo sa njima imati odnose kao npr sa Rumunima. Čak i nešto jače zbog ekonomskog i kulturnog uticaja.

Alex je napisao/la:
Malo smo skrenuli sa teme. Posle svega, da li su Makedonci "Makedonci" ili nesuđeni Srbi, Bugari i Grci? Imaju li oni pravo da baštine Aleksandra Makedonskog? Jesu li Srbi budale što 17 rimskih imperatora, rođenih na teritoriji Srbije, ne proglase Srbima?

Makedonci su Makedonci. Takav je tok istorije, nema šta da se nagađa.

A te zajebancije sa antičkim Skopljem i lavovima su komedija. Proći će i njih to, kao i Bošnjake piramide.

Divlja svinja5 je napisao/la:

Ovo ti je izjava kao "Bakir je prosrpski političar u Sarajevu jer nije priznao "Kosovo"".

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:22 

Alex je napisao/la:

Makedonci su nesuđeni Bugari.

Imaju pravo da baštine koga hoće, ali onda i drugi imaju pravo da im se smeju zbog toga.

Srbi bi bili budale kad bi ih proglasili.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:29 

Ovo ti je izjava kao "Bakir je prosrpski političar u Sarajevu jer nije priznao "Kosovo"".

Ne znam, samo pitam. Zanima me koji su kriteriji da se neka zemlja proglasi "prosrpskom" ili "protusrpskom"? Ako priznanje secesije Kosova nije kriterij, onda nema više prosrpske države od Hrvatske u zadnje dvije godine.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:33 

@jagnjeća brigada,

Ma znam da su oni hteli i Niš i celo pomoravlje (dosta bi ih želelo i danas), zato sam i napisao valjda nebi. Optimista sam jbg.

@divlja svinja,

Makedonci su Srbima najprijateljskiji narod na balkanu, pusti njihove političare u vazalnom odnosu. Običan Makedonac o tom priznanju misli kao i Srbin.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:41 

Kod nas je obrnuto, političari su u vazalnom odnosu prema Srbiji (ne toliko zbog same Srbije, koliko zbog ideje "Regiona"), a veliki dio naroda baš i ne dijeli takvu oduševljenost.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:47 

Ili vi taj odnos umišljate zbog srbofobije.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:50 

Ili vi taj odnos umišljate zbog srbofobije.

Ja uvek padnem sa stolice od smeha kada pročitam tu njihovu kuknjavu o vazalnom odnosu prema Srbiji. Iz kog mozga izvlače te gluposti nije mi jasno.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 23:56 

Iz istog iz kog izvlače i ovi naši o proustaškoj politici.

Od Hrvata viđamo samo pevaljke, matore pevače i ona 2-3 alternativna jugoknjiževnika/novinara.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:01 

Tema je Makedonija, pa da ne idemo u off-topic, ali vazalni odnos može vidjeti svatko nepristran. Sjetimo se kako su naši političari stalno trčali u Beograd i drugdje na sastanke s Tadićem, Jeremićem, a ubuduće i s Nikolićem, a ovi govorili znamo već što o Hrvatskoj, četničkom pokretu itd., kako nije bilo nikakve diplomatske reakcije na te provokacije, kako pomažu poklanjanjem dokumentacije u vezi s pristupom EU, kako smo se obvezali da nećemo blokirati susujede na njihovom "europskom putu"... Ali nije bitno, i tako Hrvatska nema svoju vanjsku politiku, to je manji problem u usporedbi s EU i NATO-om.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:01 

Iz istog iz kog izvlače i ovi naši o proustaškoj politici.

Od Hrvata viđamo samo pevaljke, matore pevače i ona 2-3 alternativna jugoknjiževnika/novinara.

Mandić, Dežulović i ?

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:08 

E baš ta dva. Ima i neki novinar što priča o mafiji i neka vesela matora ženska.

Uz njih Toni Cetinski, Jelena Rozga, Nina Badrić, repriza hrvatske sapunice na pinku, prenos LŠ na HRT (niko normalan ne može da podnese komentatore na RTSu), Dva Srbina nedeljom u dva, random hrvatska ženska u reality programu, random hrvatska ženska na splavu i jubilarne godišnjice dobrosusedskih odnosa u ratnim uslovima. Čak ni Ivo više ne navraća otkad je Tadija otiš'o u penziju.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:08 

Mislim da mi u istorijskim procesima zadnjih 100 i vise godina nismo mogli da dobijemo Makedoniju na duzi rok... smatram da je i bolje sto je tako ispalo...

Ako zadjemo i dublje u proslost, videli bi da ove granice koje imamo su negde i realne, cak bi rekao da smo jos i dobro prosli, sa obzirom na broj alternativnih paralelnih istorija u kojima u mnogim scenarijima ne bi uspeli da opstanemo i dobijemo drzavu...

Nije srednji vek Dusanovo carstvo, ono je trajalo trun vremena na vremenskoj skali, a sve ostalo je bilo malo ili dosta vise manje od toga...dugi niz stoleca nam je pretilo da kao drzavotvorni narod uopste nestanemo.

Gde smo bili krajem 18. veka, a gde 100 godina posle...te generacije su napravile neshvatljivo veliki uspeh, od rastrojenog naroda bez ikakve autonomije, elite, narod seljaka i hajduka je uspeo da stvori jezgro drzave i da posle dominira dogadjanjima u ovoj regiji dosta godina.

Hteli smo sve, cak i ujedinili sve Srbe u jednu drzavu... ali to nije moglo da opstane. teziste smo preselili na sever i zapad, imamo Vojvodinu i RS danas...nesto sto nije bilo ni u najavi izvodljivo za starije pretke... priblizili smo se razvijenijem delu evrope, zauzdali vazne reke, Dunav, Savu, Tisu, Drinu... to treba postovati, a ne pricati i jadikovati sto nismo uspeli vise... nismo, jer nije bilo realno...

Usli smo u tu Makedoniju 1912, a da niko nije govorio nas jezik... tu je odmah bilo jasno da nema leba... mii nismo imali sofisticiranu kulturu i dzepove pune pare da asimilujemo te ljude... ogroman napore je ulozen u borbi sa Hrvatima i Slovencima, mi nismo imali resurse da poklopimo toliko frontova gde se tukla nasa drzavnost...

Danas bi imali granicu sa Bugarima koji bi kidisali na nas, sa Albancima iz zapadne Makedonije koji bi nas ujedali za nogu...sta ce nam to... sa Makedoncima treba graditi prijateljske odnose, nece nas oni zajebati ni u kom smislu, a mozemo imati saveznike u buducnosti jer mapa jos nije iscrtana...

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:10 

Salonski četnik. :kava

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:17 

Salonski četnik. :kava

Iz tvojih jagnjecih usta sa kojih lije samo med...rekao bi da je to pohvala :zubati

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:27 

Divlja svinja5 je napisao/la:

Ruskaja gazeta pishe da i srbija pollako priznaje kosovo.Ne da hoce ali mora.Ko shta su moralli makedonci.Htjeli mi to da priznamo ili ne
http://www.telegrafi.com/lajme/ruset-se ... 26278.html

Oba4e ose6tam mnogo promeni vav otno6enia spram ballgaria i ballgarskia narod.Vijdam 4e maketa a i srbi vse pove4eto iskat da govorat ballgarskia azik.Zaradie tea fakti as mislia 4e allbanskia i ballgarskia azik sa azici na bada6tie.Triaba da gi u4ite, 6toto sas sigurnost 6te vi triabvat vav jivota.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:27 

DzoniBG je napisao/la:
Mislim da mi u istorijskim procesima zadnjih 100 i vise godina nismo mogli da dobijemo Makedoniju na duzi rok... smatram da je i bolje sto je tako ispalo...

Ako zadjemo i dublje u proslost, videli bi da ove granice koje imamo su negde i realne, cak bi rekao da smo jos i dobro prosli, sa obzirom na broj alternativnih paralelnih istorija u kojima u mnogim scenarijima ne bi uspeli da opstanemo i dobijemo drzavu...

Nije srednji vek Dusanovo carstvo, ono je trajalo trun vremena na vremenskoj skali, a sve ostalo je bilo malo ili dosta vise manje od toga...dugi niz stoleca nam je pretilo da kao drzavotvorni narod uopste nestanemo.

Gde smo bili krajem 18. veka, a gde 100 godina posle...te generacije su napravile neshvatljivo veliki uspeh, od rastrojenog naroda bez ikakve autonomije, elite, narod seljaka i hajduka je uspeo da stvori jezgro drzave i da posle dominira dogadjanjima u ovoj regiji dosta godina.

Hteli smo sve, cak i ujedinili sve Srbe u jednu drzavu... ali to nije moglo da opstane. teziste smo preselili na sever i zapad, imamo Vojvodinu i RS danas...nesto sto nije bilo ni u najavi izvodljivo za starije pretke... priblizili smo se razvijenijem delu evrope, zauzdali vazne reke, Dunav, Savu, Tisu, Drinu... to treba postovati, a ne pricati i jadikovati sto nismo uspeli vise... nismo, jer nije bilo realno...

Usli smo u tu Makedoniju 1912, a da niko nije govorio nas jezik... tu je odmah bilo jasno da nema leba... mii nismo imali sofisticiranu kulturu i dzepove pune pare da asimilujemo te ljude... ogroman napore je ulozen u borbi sa Hrvatima i Slovencima, mi nismo imali resurse da poklopimo toliko frontova gde se tukla nasa drzavnost...

Danas bi imali granicu sa Bugarima koji bi kidisali na nas, sa Albancima iz zapadne Makedonije koji bi nas ujedali za nogu...sta ce nam to... sa Makedoncima treba graditi prijateljske odnose, nece nas oni zajebati ni u kom smislu, a mozemo imati saveznike u buducnosti jer mapa jos nije iscrtana...

Srbija je uložila brdo para u Makedoniju, a posebno Skoplje koje je od orijentalne kasabe postalo moderan evropski grad u jako kratko vreme. Da genijalac sa tvog avatara nije pravio Jugoslaviju (jebala mu ona mater), ko zna šta bi bilo. Ali da, veće su šanse da ne bi uspeli da asimilujemo celu vardarsku Makedoniju nego da bi. Za potez severno od Kriva Palanka-Ohrid, nisam baš siguran, tu bi možda imali solidne šanse (prethodno proteravši arnaute).

A što se tiče teritorije koju Srbija zauzima danas? Pa koliko nas ima i kakva su nam demografska kretanja, imamo i više zemlje nego što nam treba, nažalost.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:40 

Srbija je uložila brdo para u Makedoniju, a posebno Skoplje koje je od orijentalne kasabe postalo moderan evropski grad u jako kratko vreme. Da genijalac sa tvog avatara nije pravio Jugoslaviju (jebala mu ona mater), ko zna šta bi bilo. Ali da, veće su šanse da ne bi uspeli da asimilujemo celu vardarsku Makedoniju nego da bi. Za potez severno od Kriva Palanka-Ohrid, nisam baš siguran, tu bi možda imali solidne šanse (prethodno proteravši arnaute).

A što se tiče teritorije koju Srbija zauzima danas? Pa koliko nas ima i kakva su nam demografska kretanja, imamo i više zemlje nego što nam treba, nažalost.

Karmelo Seselj, ti si ipak prvi na kandidacijskoj listi HSP za opcinu Opuzen... da znas, Acu mi ne diraj, svaki atak na njega dozivljavam kao napad na mene licno :zubati

Jeste, ulozilo se u Skopje, ali su istovremeno srpski zandarmi i cetnici zaveli teror dole protiv svih probugarskih Makedonaca, a kojih je bilo jako mnogo... ta cela regija je bila slepo crevo za srpske interese tada, i uglavnom golom silom je pokusana asimilacija dole, naroda koji je imao jacu poveznicu sa Bugarima...

Jugu su pravile pre svega strane sile, Engleska kao vodeca, a zelja Ace je tu bila sekundarna, on je eventualno mogao da odbije jedinu opciju da svi Srbi zive u jednoj drzavi, sa velikim upitom dal bi dobio prosirenu Srbiju... mislim da mu to ne bi dali, jer nikome od velikih nije odgovarala Srbija u granicama gde potpuno dominira ovim delom Balkana.

drzavu pravis tamo gde imas svoje ljude, ili tamo gde ti je dozvoljeno da pocistis sve ostale, i tu naselis svoje... druga opcija je bila neizvodljiva, tako da varijanta asimilicaije naroda koji ne govori tvoj jezik i koji je dosta naslonjen na tvog ljutog neprijatelja bi bila triperashki posao...

MI smo na ovom podrucju asimilovali razna plemena, i slovenska i neslovenska...ali mnogo epoha pre... u 20.-om veku to je bilo jako tesko izvodljivo, a i da smo uspeli, ta juzna granica bi nam jako krvarila u danasnje vreme...

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:42 

[quote="Carmello Šešelj"
. Za potez severno od Kriva Palanka-Ohrid, nisam baš siguran, tu bi možda imali solidne šanse (prethodno proteravši arnaute).

A što se tiče teritorije koju Srbija zauzima danas? Pa koliko nas ima i kakva su nam demografska kretanja, imamo i više zemlje nego što nam treba, nažalost.[/quote]

I dejstvovali ste na isti nacin na koji razmishljash o protjeranju arbanasa.Ali jebiga uspjeli ste samo da nas napravite sa jakom diasporom.Isti smo ti danas ko jude.Svugdje nas ima.Evo neshto iz srpskih izvora koliko je allbanaca protjerano sa kosova u periodu novembar 1912 do augusta 1914.To su brojke ne racunajuci decu ispod 6 godina i ne racunajuci josh 5 hiljade porodice koje su protjerane preko kavalle.
Nëntor 1912 në Turqi shpërngulen 8866 shqiptarë,

Dhjetor 1912 në Turqi shpërngulen 11493 shqiptarë,

Gjatë Janarit 1913 shpërngulen 12087 shqiptarë,

Gjatë Shkurtit shpërngulen 1288 shqiptarë,

Gjatë Marsit shpërngulen 7553 shqiptarë,

Gjatë Prillit shpëngulen 6725 shqiptarë,

Gjatë Majit shpërngulen 12813 shqiptarë,

Gjatë Qershorit shpërngulen 9386 shqiptarë,

Gjatê Korrikut shpërngulen 21045 shqiptarë,

Gjatë Gushtit shpërngulen 29312 shqiptarë,

Gjatë Shtatorit shpërngulen 13380 shqitparë,

Gjatë Tetorit janë shpërngulur 14764 shqiptarë,

Gjatë Nëntorit shpërngulen 17313 shqiptarë,

Gjatë Dhjetorit shpërngulen 15502 shqiptarë,

Gjatë janarit të vitit 1914 në Turqi shpërngulen 10182 shqiptarë,

Gjatë Shkurtit në Turqi shpërngulen 25060 shqiptarë,

Gjatë Marsit në Turqi shpërngulen 12346 shqiptarë,

Gjithsej, sipas dokumentit, vetem në Turqi, janë shpërngulur 239807 persona. Në këtë shifër theksohet se nuk hyjnë fëmijet që ishin nën moshën 6 vjeçare. Gjithashtu, theksohet në këto dokumente, se nëpër Kavallë kanë kaluar edhe 4 mijë familje myslimane, por edhe po aq përmes rrugës tokësore. Të gjithë këta persona thuhet se i kanë çuar në Turqi me 395 anije evropiane. Sipas të dhënave të "Komitetit të Kosovës", gjatë Prillit të vitit 1914 për në Turqi janë shpërngulur: 6520 shqiptarë.

Gjatë majit për në Turqi janë shpërnguljur 15414 shqiptarë,

Gjatë Qershorit për në Turqi janë shpërngulur 14821 shqiptarë

Gjatë Korrikut për në Turqi janë shpërngulur 26237 shqiptarë,

Të gjitha këto të dhëna i ka botuar Akademia Serbe e Shkencave dhe Arteve, seksioni i Shkencave Historike ("Dokumenta o spolnjoj politici kraljevine serbije", K.VII Sv.1 Beograd 1980.f.617-618).

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:53 

Još kad bi razumeli nešto bez google translate...

Btw @prvi na kandidacijskoj listi HSP za općinu Opuzen

Nije samo Srbija uložila brdo para u MKD.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 00:59 

@DžoniBG

Mogli smo da dobijemo proširenu Srbiju, samo što bi tada većina Makedonije bila u Bugarskoj, na pančevačkom mostu bi ti bila rumunska carina, ali dobili bi Srem, Bačku, Baranju, solidan komad Slavonije, Bosnu i solidan deo dalmatinske obale. Hercegovina i Dubrovnik bi pripali Crnoj Gori.

A to da velike sile nisu htele jaku državu na balkanu, šta mi bi kao bili neka mnogo jaka država koja bi mogla da pravi probleme velikim silama? Ja sumnjam u to. A i dozvolili su Rumuniji koja je jedina na balkanu ostvarila svoj velikodržavni projekt (kasnije otimanje moldavije od strane SSSR nema veze sa ovom pričom).

Što se tiče Makedonaca koji su po tebi tada imali pro bugarska osećanja? Ne, oni nisu tada imali pro bugarska osećanja nego su bili Bugari. Danas više nisu.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:11 

Još kad bi razumeli nešto bez google translate...

Btw @prvi na kandidacijskoj listi HSP za općinu Opuzen

Nije samo Srbija uložila brdo para u MKD.
Jeste samo Srbija od 1912 do 1914, znam da je to samo dve godine, ali je izgrađeno gomila toga i u to kratko vreme. Potraži na Youtubu makedonsku emisiju Dossier Skopje koja prati razvoj Skoplja kroz 20 vek, u epizodi o 1910-ima nabrajaju šta je sve izgrađeno za vreme prve srpske okupacije (kako oni to zovu), ja sam se zgranuo, pa toliko nije izgrađeno u Beogradu u polednjih 10 godina. Posle su, naravno, ulagali i svi ostali nebratski narodi iz bivše nam kraljevine shs/jugoslavije.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: