HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 10:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8049 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 322  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Milorad Dodik
PostPostano: 21 svi 2013, 18:35 

Što? Mile je još uvijek neki klinac tamo?

Vrh

PostPostano: 21 svi 2013, 18:42 

takvo nešto se jednostavno ne stavlja u pitanje !
Mile je Mile.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 11:14 

Citat:
Nisu rijetki slučajevi posljednjih godina da Milorad Dodik ustvrdi kako je bio pripadnik VRS, te da je dao svoj puni doprinos stvaranju RS i na taj način. Pri tom Dodik odlučno odbacuje sve tvrdnje da se u ratu bavio švercom i da je bio blizak režimu Slobodana Miloševića i njegovim ključnim ljudima, kao što je Mihalj Kertes, nekadašnji svemoćni šef Carina bivše SRJ.

Ugovori o uvozu nafte do kojih sam došao potpuno demantuju ove Dodikove tvrdnje i svjedoče da se on itekako bavio špekulacijama sa gorivom. Štaviše, Dodik je imao firmu u Temišvaru u Rumuniji (kao i većina srpskih „boraca“), preko koje je uvezao hiljade tona nafte (dizel D2) u RS, SRJ i nekadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Potvrđuje to i ugovor, potpisan 23.03.1994. godine između firme „Signus“ Sofija (Bugarska), kao prodavca nafte, i firme „Vrbas“ iz Temišvara (Rumunija), koju zastupa Milorad Dodik, kupac derivata.

Predmet ugovora je 12 000 tona D2 dizela, a cijena je sitnica - 4.800.000 dolara, odnosno 400 dolara po toni.

Dodik je sa Bugarima dogovorio da se nafta plati u dolarima i to preko banke, što je i učinjeno. Ugovor je potpisao Dodik.

Ugovor ima i dva Aneksa, a jednim od njih se precizira da je mjesto isporuke Luka Bar, tadašnja SRJ, a drugi se odnosi na bankovni račun prodavca. Aneksi su potpisano 29.03.1994. i 23.04.1994. godine.

Nakon potpisivanja aneksa, Komercijalna banka iz Beograda obavještava Sofija banku i firmu „Signus“ iz Bugarske (27.04.1994. godine) da je Dodikova firma „Vrbas“ – „kvalitetna i da je u postupku izdavanje garancije za posao“.

Tada je na čelu Komercijalne banke bio Ljubo Mihajlović Šiptar, Miloševićeva desna ruka za finansije.

Garancija je izdana, što potvrđuju dokumenti koji se odnose na plaćanje provizije od 2%, a 28.04.1994. godine nafta je krenula za luku Bar. Nafta je bila ruska.

Kada je stigla na ove prostore, njena cijena je bila 4 DEM (tadašnje njemačke marke) po litri. Jednostavnom računskom operacijom dođe se do rezultata koji kaže da je Dodik na ovom kontingentu tada zaradio nekoliko desetina miliona maraka. Nemoguće je precizno utvrditi zaradu, jer je jedan dio nafte prodan na teritoriji tadašnje SRJ, gdje je njena cijena bila niža nego u ratnim područjima RS i nekadašnje RSK.

Naravno, nije on jedini bio u ovom poslu, postojao je čitav lanac, ali ovi dokumenti svjedoče da Dodik ne govori istinu o svom ratnom angažmanu.

Uz to, poslove ovolike vrijednosti nije mogao raditi bez podrške režima Slobodana Miloševića, odnosno bez odobrenja Mihalja Kertesa. Treba znati da je Dodik u to vrijeme bio veoma blizak i sa Borislavom Mikelićem, premijerom sada nepostojeće RSK.
http://slobodanvaskovic.blogspot.co.at/?m=1

Ovdje možete vidjeti sve dokumente:

Document Sample: Click To View Full Document

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 11:22 

Već nakon uvodne rečenice čovjeku bude sve jasno,volio ili ne volio Dodika. Čuj puni doprinos,vojska....

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 11:27 

Doprinos u samopunjenju sopstvenih dzepova :D

Sigurno je patriota, no prema sopstvenoj veličini jedino.Kako god glodaće takvi kao ti i kamenje iz Drine, neka se Dodik bogati :D
Bajku o nacionalizmu i opstanku RS za laku noć ispriča vam svaki drugi dan, a to što stomak prazan manje je vazno Srbendama ..

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 11:36 

nacionalista je,nije patriota.

Naš stomak prazan, a kod vas hvala bogu gotovo pola miliona nezaposleno,alal vera.
Što se ostalog tiče,cijenio sam da više pratiš rad gosn Milorada,ali evidentno sva priča se zasniva na kopiranju raznoraznih tekstova provjerenih novinarskih intelektualnih krugova.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 11:51 

Dodik je nacionalista i patriota no VI ostali Srbi ste očigledno nesposobni koji zivite u RS-u.Što lik napravi sa deset prstiju radom vas 99% ne bi uspjelo u tim uvjetima da zivite još deset zivota.

http://www.e-novine.com/region/region-b ... aktaa.html

A Ti se truckaj sa bulama u busu stora.Bez klima uredjaja :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 12:01 

postaje mi teže u banci,još ovi vrući ljetni dani,a nekakav čudan miris... al bože moj...

lijepo je vidjeti da se čitaju i enovine.... one su krucijalan argument..

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 22:40 

Opštepoznato, na svu sreću imajući u vidu racionalnost gosn Milorada, sve se prvo provjeri,pa se onda u visine vine...

slika

Vrh

PostPostano: 24 svi 2013, 23:52 

Kod vas još uvek izlazi Press? :confused1

Inače, ako nisi znao, vlasnik Pressa ti je gradonačelnik Beograda i predsednik DS, Dragan Đilas. Barem onog u Srbiji, a taj je ugašen. A ovaj iz RS ima isti logo. Nije mi baš jasno. Jel to taj isti Press ili su u pitanju skroz druge novine? :neznam

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 00:01 

Da ti budem iskren Press zadnji put kupio na kiosku prije pola godine,tako da nemam pojma,ovo im je net verzija,po svemu sudeći u RS izlazi (bilo je priče da je to najprodavanija novina u RS)... stvarno ne znam jer ne kupujem Press (samo Sport i Večernje).

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 10:12 

Upozorenja: -1
storaB je napisao/la:
Opštepoznato, na svu sreću imajući u vidu racionalnost gosn Milorada, sve se prvo provjeri,pa se onda u visine vine...

slika

Kod normalnih ljudi, ove jeftine populističke izjave ne bi prolazile. Evidentno je da glorificira svoj rad do krajnjih granica ne bi li narod glasao na izborima.

Ko zna, možda mu i spremaju zavjeru k'o davno Džemalu Bijediću!?

Vrh

Naslov: Dodik: Bosna i Hercegovina je sotonska država
PostPostano: 26 svi 2013, 21:55 

U intervjuu koji je dao za današnju beogradsku "Politiku", predsjednik RS Milorad Dodik je govorio između ostaloga i o ulasku BiH u NATO te o tome kako funkcioniše Federacija unutar BiH.

Republika Srpska i NATO? Može li BiH u NATO bez saglasnosti RS?

- Naravno da ne može i zato se i prozivaju Dodik i RS. Ja vjerovatno slovim na Zapadu kao protivnik ulaska BiH u NATO i možda moram da pripazim kada negdje idem da li da letim avionom, ili ne. Da mi se nešto ne dogodi, moram i o tome da razmišljam.

Naravno da imamo problem sa NATO-om, jer NATO je bombardovao Srbe i Republiku Srpsku, bacao je ovdje osiromašeni uranijum, i to je direktno dovelo do povećanja bolesti od karcinoma i leukemije kod našeg naroda. Imamo o tome egzaktne podatke, mi smo bili mjesto za eksperimente NATO-a. NATO je stao na stranu jednih, a protiv drugih u ratu u BiH. No, naša politika nije protiv NATO-a, već smo mi za referendum naroda o tom pitanju, baš kao i u nekim drugim zemljama koje su o tome odlučivale.

Pošto su sva dosadašnja istraživanja mišljenja javnosti u RS pokazala šta o tome misli narod, onda je sada to problem za NATO, problem koji se pokušava riješiti preko političara, da se zaobiđe narod. Ja nisam spreman da zaobiđem narod. Ako narod izađe na referendum i kaže da hoće u NATO, ja ću potpisati svaku odluku koja ide ka NATO-u, ako narod neće NATO, ja neću mimo volje naroda. Stalno nam tvrde kako je ta integracija u NATO dobrovoljna, a na djelu vidimo da nije, da ima pritisaka. Srbija je proglasila vojnu neutralnost, a s druge strane ulaskom BiH u NATO imali bi NATO granicu na Drini. Nas to ne interesuje, nas ne zanima nikakva granica na Drini. Opet, imate da je glavni promotor učlanjenja BiH u NATO zapravo Turska – i mi smo oko toga onda jako oprezni. Bio ja ovdje na ovom mjestu, ili neko drugi, kada dođe vrijeme za takve odluke niko neće moći da izbjegne referendum naroda o tom pitanju.

Kako funkcioniše Federacija unutar BiH?

- Jedino što funkcionira u BiH jeste Republika Srpska. BiH je sastavljena od dva entiteta i ti entiteti imaju više državotvornih elemenata od BiH. Samim time što je čine entiteti, dokazuje se da je ona sastavljena. Organi na nivou BiH se sastavljaju, ne postoji izborni proces za organe BiH na nivou BiH.

BiH nema izvornu državnost, njena je državnost izvedena. Samo je manifestovana na međunarodnom planu, na unutrašnjom nije, pa otuda i problemi. BiH ima po Dejtonu devet ovlašćenja, a međunarodni faktori su joj nagurali 83 nadležnosti i tu je 22.000 službenika koji rade u organima BiH. To je jedan monstrum koji ekonomski ne može da se izdrži. Savezna administracija bivše SFRJ je u momentu raspada imala 22.000 službenika.

Republika Srpska se ponaša ustavno i u skladu sa Dejtonom i mi ne tražimo ništa više od onoga što nam pripada. Mnogo je trikova da nas onemoguće u tome, recimo ustavni sud, koji čine tri stranca i po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata, a odluku može da donese većina, znači petorica. Po pravilu, tri stranca i dva Bošnjaka donose odluke i onda pokušavaju da mijenjaju Dejtonski sporazum, koji je međunarodni sporazum. Ustavni sud BiH ne može da mijenja međunarodni sporazum. No, visoki predstavnik za BiH je napisao da je nepoštovanje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Znači, sve što odluče tri stranca i dva Bošnjaka morate da poštujete, ili idete u zatvor. Ovo je vrag zemlja, ovdje nema demokratije, nema ničega. Ko se suprotstavi tim stvarima on se kriminalizuje u medijima.

Vrh

Naslov: Re: Dodik: Bosna i Hercegovina je đavo država
PostPostano: 26 svi 2013, 21:58 

Upozorenja: -1
Nije tako pričao kad je prihvatio banjalučki sporazum i usmjerio jedra ka NATO-u. Al' zapravo se usrao kad su Rusi zaprijetili, ovo su samo ofucane floskule.

Vrh

Naslov: Re: Dodik: Bosna i Hercegovina je sotonska država
PostPostano: 26 svi 2013, 22:05 

Da sam na vašem mjestu odmah bih ga prijavio Mesiću. I Angelini.

Vrh

Naslov: Re: Dodik: Bosna i Hercegovina je đavo država
PostPostano: 27 svi 2013, 03:00 

Andrea Stramaccioni je napisao/la:
Nije tako pričao kad je prihvatio banjalučki sporazum i usmjerio jedra ka NATO-u. Al' zapravo se usrao kad su Rusi zaprijetili, ovo su samo ofucane floskule.

Koliko ja vidim čovek je rekao istinu,to se vidi i po stanju na terenu.
Dali su floskule ili ne.
Kad pseći izmet od Nikolića može da promeni stav za 180' onda može i ovaj mada ja lično nisam zadovoljan njegovim radom.
Bosna i Hercegovina je zaražena mutirana droljetina koju MZ i Muslimani podvode Srbima i Hrvatima.
Nekrozna nakaza koja se nudi kao jedina mogućnost za ženidbu.
Srbi to nece jebati a uveren sam da neće ni Hrvati.
Naravno uvek ima onih pojedinaca koji se pale na sakate,zaražene,jeftine,posrnule..normalni ljudi to zovu perverzija.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 09:52 

Sve i da Srbija napravi poslednji izdajnički korak i uđe u NATO, Srpska neće prihvatiti. Jednostavno narod Srpske ne zaboravlja na čijoj je strani tokom rata bio isti taj NATO.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 10:15 

Citat:
- Naravno da ne može i zato se i prozivaju Dodik i RS. Ja vjerovatno slovim na Zapadu kao protivnik ulaska BiH u NATO i možda moram da pripazim kada negdje idem da li da letim avionom, ili ne. Da mi se nešto ne dogodi, moram i o tome da razmišljam.

Ako maknu presjednika, zali boze aviona.Samo je par puta poletio.Dakle apeliram, ako već imaju namjeru " neki " da to učine :D, neka to naprave dok je prizemljen.
A ja da sam na precjednikovu mjestu uopće se ne bi vozila zrakomlatom :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 10:18 

Samo malo više informiranosti,ako već edukacije fali....

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 10:29 

Tebi misliš stora ?Upravo evo o tome pričam da gospodinom Carmelijem :D

Nikako da se slozimo gdje si sve zakazao :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 10:34 

Vrh

Naslov: Re: Dodik: Bosna i Hercegovina je sotonska država
PostPostano: 27 svi 2013, 20:55 

BBC je napisao/la:
U intervjuu koji je dao za današnju beogradsku "Politiku", predsjednik RS Milorad Dodik je govorio između ostaloga i o ulasku BiH u NATO te o tome kako funkcioniše Federacija unutar BiH.

Republika Srpska i NATO? Može li BiH u NATO bez saglasnosti RS?

Samo se pitam od koga Oružane snage BiH dobijaju saglasnost da učestvuju u ratnim dejstvima sa NATO trupama? Ili se RS o tome ništa ne pita ili banjalučki ban laže svoj narod.

Neovisno od toga razumljiva je želja srbskog naroda u BiH da ista ne ulazi u NATO ukoliko tu nije i Srbija. Samo što će ovi drugi zaje*ati ove prve, jer kakav je interes Srbije izbjegavati NATO kada recimo svi njeni susjedi (sem Bosne) budu u datoj alijansi. Glumiti regionalnog lidera mogu na kraju samo kada budu igrali kako Ameri sviraju.

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 20:56 

Ni Hrvati Varte ne žele u NATO.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 21:08 

BBC je napisao/la:
Ni Hrvati Varte ne žele u NATO.

Što? Jel to još nije stigla depeša iz Agrama?

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)

Vrh

PostPostano: 27 svi 2013, 21:11 

Već su tamo svojim državljanstvom. Zašto bi vama pomagali ? Jeste li zaslužili ? Normalno da će se praviti koalicija sa vladom u RS kontra vas. Pa kako bude.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8049 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 322  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot i 159 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: