HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 svi 2025, 21:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Svadbe
PostPostano: 20 ruj 2012, 01:16 

Balkanske svadbe su ništa naspram ove

- Prenosimo vam snimku jedinstvenog događaja koji nemate priliku često vidjeti, a radi se o svadbi u, navodno, Saudijskoj Arabiji koja je, blago rečeno, opaka.

Iako u naslovu videa piše da se radi o saudijskom vjenčanju, ne možemo biti sigurni da je to zaista tako, no gdje god da se održavaju ovakve svadbe, možemo reći da se ne bi usudili biti gosti.

U nekim arapskim zemljama tradicionalno je, u znak pozdrava, ispaljivati iz vatrenog oružja, piše Webcafe. No, ovi su gosti malo 'prebrzi' na okidaču, a kako to izgleda možete pogledati na snimci.

Snimak pogledajte OVDJE http://www.liveleak.com/view?i=3c6_1347955567

:sega :sega :sega

Volite li svadbe ili ih se grozite kao ja :laugh
Jeste li imali svoju svadbu i je li ispunila vaša očekivanja.
Neoženjeni želite li proslaviti uz uži krug prijatelja ili biste rađe ogromnu feštu.
Kakva muzika, kakva hrana, plešete li ili samo sjedite na stolici, prejedate li se, pucate li :zubati
Pijete li nekontrolisano. Jeste li imali kakvih ispada, nekih čudinih situacija.
I možda meni najzanimljivije pitanje: kakvi su običaji kod vas, kako sve to ide, počevši od odlaska po mladu, preko vjerskog i opštinskog vjenčanja, pa do fešte.

Vrh

Naslov: Re: Svadbe
PostPostano: 20 ruj 2012, 01:22 

Tragedija. Hrpa cobana sa kalashima... Uzas

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 11:32 

Sayuri je napisao/la:
U nekim arapskim zemljama tradicionalno je, u znak pozdrava, ispaljivati iz vatrenog oružja, piše Webcafe.

Sad znamo na koga smo se umetnuli. :laugh

Ti Sayuri ocigledno nisi nikad nikad bila na svadbi pod satorom i to odmah pored familije od mladozenje ili mlade, doduse nema kod nas bas takvih bisera da saspu kisu metaka iz automatske puske na frtalj do tebe, ali ima zato iz pistolja. Ja sam maltene na svakoj svadbi prisustvovao pucanju iz pistolja (jednom sam cak i nakratko ogluvio). :zubati

Sayuri je napisao/la:

Volim svadbe. :D

Sayuri je napisao/la:

Nisam jos.

Sayuri je napisao/la:
Neoženjeni želite li proslaviti uz uži krug prijatelja ili biste rađe ogromnu feštu.

Neka srednja varijanta, da ne bude mala festa, ali isto tako da ne bude ni 300 zvanica. :zubati

Sayuri je napisao/la:
Kakva muzika, kakva hrana, plešete li ili samo sjedite na stolici, prejedate li se, pucate li :zubati

Domaca muzika, domaca hrana, plesem po stolovima, prejedam se na svadbi obavezno, a kad se izprejedam od silnog izprejedavanja pucam strahovito. :zubati

Sayuri je napisao/la:
Pijete li nekontrolisano. Jeste li imali kakvih ispada, nekih čudinih situacija.
I možda meni najzanimljivije pitanje: kakvi su običaji kod vas, kako sve to ide, počevši od odlaska po mladu, preko vjerskog i opštinskog vjenčanja, pa do fešte.

Manje-vise da. Ekscesnih ispada ne, cudnih situacija da. Obicaji su manje-vise isti kao i u ostalim krajevima, uz par sitnih varijacija.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 11:41 

Koji kreteni, seljak ostaje seljak...

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 12:20 

Volim svadbe :zubati

Bila sam kuma do sad dva puta.Bidermajer nikad ne uhvatih.Redovito mi se otkace snale iz kose, zeznu carape i sl prilokom tog obreda. :sega

Mrzim histeriju i skakanje oko tih gluposti.

Gradjanska ceremonija u mom slucaju u nekoj skorijoj buducnosti bice sasvim dovoljna.Ne mislim se vjerski vjencavati uopce, ni roditelji mi nisu vjerski vjencani. :neznam

Ne pretjerujem u konzumiranju jela i pica, no vesela sam, plesem i zabavljam se uvijek.Sto se muzike tice, bez onih " balkanskih dzigarasa ", no pokojnog Tomu ili neku sevdalinku mogu poslusati.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 14:11 

Ja ne idem na svadbe gdje se ne svira Bregin "Kalasnjikov" barem tri puta. :zubati

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 15:11 

Mrzim svadbe i bilo kakva okupljanja gospođa u klimaksu sa trajnom frizurom.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 15:31 

Sayuri je napisao/la:

Volim :zubati

Sayuri je napisao/la:

Nisam.
Sayuri je napisao/la:

Ovisno od financijske situacije. Volio bih imati svadbu sa komšijama, prijateljima, rodbinom, ali ne želim pretjerivat ako mi to situacija ne dopušta.
Sayuri je napisao/la:

Može narodna, može izvorna, plesanje inače samo kad se popije koja, ali se kolo obavezno igra :D . Volim pojest, volim popit, jebo onog koji ne voli. :zubati Što se pucanja tiče nisam imao prilike bit na svadbi gdje je bilo tog pucanja. Pošto sam mlađa generacija pa nisam imao priliku vidjeti vremena kad su ljudi voljeli ispalit koju (pričam o vremenu prije rata, svadbe za vrijeme rata su... ne daj Bože :D )
Sayuri je napisao/la:

Zasad, hvala Bogu nisam. Ali bilo je svakakvih šokova sa pijanim prijateljima.
Sayuri je napisao/la:

Pa svadba nekad i svadba sad se znatno razlikuju. I običaji koji prethode.
Danas je običaj prije svadbe da roditelji momka idu na prošnju mlade kod njenih roditelja. Tamo se onda i dogovori svadba i sve o tome. A što se tiče svadbenog obreda, jednostavno svatovi idu po mladu, a onda starije žene u svatovima imaju običaj zapjevat nešto u ovom fazonu

A onda im žene sa mladine strane odgovaraju i to se zove natpjevavanje. Zatim se bude jedno vrijeme kod mlade na "plačpiru" a zatim otac, brat ili netko već izvodi mladu, dobiva pare itd. Nekad zna izać "lažna mlada" pa tu isto bude šokova :D. Zatim se ide u crkvu na obred, i poslije toga u salu ili šator na proslavu. Inače kad svatovi pokupe mladu i idu u crkvu, djeca iz sela imaju običaj sa špagama zablokirat put i onda ljudi im ubacuju bombone, pare itd. Zbog toga sam se radovao svadbi kao dijete :zubati .

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 15:54 

Ne volim svadbe. Doduse bio sam samo na jednoj.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 16:04 

Bio sam kum već dva puta. Nije baš zabavno, jer moraš dati jako dobar govor, organizirati momačko večer. Sve u svemu, velika odgovornost. Doduše, ovo su sve bile anglokeltičke svadbe, i jedna talijanska. Na "našoj" svadbi nisam bio od 90-ih, slabo čega se sjećam, i nisu mi poznati naši običaji.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 16:30 

Ministry of Sound je napisao/la:
Bio sam kum već dva puta. Nije baš zabavno, jer moraš dati jako dobar govor, organizirati momačko večer. Sve u svemu, velika odgovornost. Doduše, ovo su sve bile anglokeltičke svadbe, i jedna talijanska. Na "našoj" svadbi nisam bio od 90-ih, slabo čega se sjećam, i nisu mi poznati naši običaji.

Jesu to one uštogljene svadbe sa filmova? Inače pričali su mi o švapskoj svadbi. Ne daj Bože.
Ako se nečeg balkanskog ne bi odreko, to je taj ho-ruk, drž-nedaj, skači, pjevaj mentalitet. :D

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 16:40 

Pa nije ni talijanska svadba daleko od hrvatske... Zlonamjerni bi mogli reci da je to dan kad muskarac vidi zenu u najboljen izdanju, od tog trenutka ima talijansku mamu...

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 16:42 

Domace svadbe su slicne italijanskim, barem sam ja stekao takav utisak. :zubati

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 16:46 

NoviSeer je napisao/la:

Jesu to one uštogljene svadbe sa filmova? Inače pričali su mi o švapskoj svadbi. Ne daj Bože.
Ako se nečeg balkanskog ne bi odreko, to je taj ho-ruk, drž-nedaj, skači, pjevaj mentalitet. :D

Pa baš sam bio na jednoj anglikanskoj prošlog petka. Ne bih rekao da je uštogljeno, jer su barem pola uzvanika imali ispod 35 godina, ali je sve bilo izuzetno bogataški nastrojeno. Svadba je bila u kapeli (zapravo veća od crkve, prima preko 150 ljudi) jedne elitne privatne škole/akademije (koju je pohađao mladoženja). Muški svi crna odijela, odnosno smoking i leptir mašne, a žene ko u Hollywoodu.

Prijam je bio u Opera House (da, ona sa slika), i bilo je dosta zajebancije, dobre glazbe, finih kokara i sl. Nije uštogljeno, ali jeste na visokoj nozi.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 16:48 

puntar2.0 je napisao/la:

Pa nije ni talijanska svadba daleko od hrvatske... Zlonamjerni bi mogli reci da je to dan kad muskarac vidi zenu u najboljen izdanju, od tog trenutka ima talijansku mamu...

Ova bješe u Trstu, mladoženja bješe pola Talijan, pola Hrvat (ali ne zna ništa o Hrvatskoj). Sva sreća da je bilo gostiju iz Umaga, jer Talijani i Talijanke ne znaju engleski.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 16:50 

Vladimir RUS je napisao/la:
Domace svadbe su slicne italijanskim, barem sam ja stekao takav utisak. :zubati

Nisu samo svadbe, vec i pogrebi, uvik se sitin serije Sopranos, i koliko slicnosti ima sa realnoscu, ili mozda je to neki mentalitet talijanske emigracije.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 23:31 

Kod nas ide ovako:

Najprije se ode po mladu, ali recimo 5 do 10 ljudi. Znači mladoženja, kum, stari svat i tako neki najbliži. Tu je i barjaktar koji nosi vjersku zastavu i postoji taj neki običaj da se za nju nešto zakači, čini mi se košulja, mada ne znam zašto. Sjedne se kao na kafu. Od mladinih tu je najuža porodica i obavezno kućni domaćin (ne mislim na mladinog oca, nego se odabere neko bitan porodici npr najdraži adže ili tetak), a ostali su ili u drugoj prostoriji ili vani.

Mlada čeka s kumom u drugoj sobi, kao i s onim ko će je predati. Kod nas je to bio brat, pa ću u daljnjem tekstu pisati brat :zubati
Stari svat kuca, brat mu otvara i svat ko fol krišom gura bratu novac za mladu (tu se daju masne pare) i pita ga hoće li mu je dati. Brat je preda i svat je uzima za ruku i okreće u krug tri puta. Zašto, ne znam.
Odvede je gdje je mladoženja i tu se nešto malo pojede, pa ide kićenje tih koji su došli po mladu. Kićenje opet obavljaju djevojke koje su bliske mladi. Na svaki cvijet se baci novac i s obzirom da su tu kumovi, braća mladoženje itd tu se najviše baca, tako da sam na sestrinoj svadbi zaradila 600KM :001_cool

Onda svatovi polaze, mlada se pozdravlja sa svojima i običaj je da se ne smije okretati kad pođe.
Nakon odlaska mladina rodbina ostaje u njenoj kući, slavi se, komentariše kakvi su bili mladenci i ko je ljepši =)) a na sve strane čuješ pitanja.. ko je onaj što je sjedio kraj tog i toga, čija je djeveruša, čija je ovo zeljanica daj mi komad... a brade masne... Ubrzo se zaboravi na mladu, a ljudi valjda rijetko imaju priliku da se tako sastanu, pa počne pričati o djeci, o poslu, penziji...žene kvocaju i kvocaju, a muškarci, već pripiti diskutuju malo žešće o tobože bitnim temama.

Svatovi se okite u restoranu gdje će biti svadba (i tu se daju pare na cvjetove), pa se ide u opštinu na vjenčanje. Nekad se ide zaobilaznim putem da se što duže voze i naravno, djeci se bacaju bombone iz auta. Tad pristignu i mladini da prisustvuju tom važnom činu :zubati
Nakon opštinskog ide se na vjersko vjenčanje. Na vjerskom nisam nikad bila, ali znam da mlada stavi bijelu maramu na glavu prije ulaska u džamiju i da je hodža pita koliko će zlata u slučaju da ne daj Bože dođe do razvoda i tad mlada bubne par kilograma :zubati
Ko bude lud pa čitao moj post samo će citirati ovaj dio- svjedoci mogu biti dva muškarca ili jedan muškarac i dvije žene, što znači da su dvije žene na nivou jednog muškarca kao svjedoka.

Zatim se ide u restoran i počinje fešta. Prvi ples otvaraju mladenci. Muzika....zna se kakva.
Poslije dođe uža rodbina mlade za koje se rezerviše poseban sto, a torta se reže u ponoć kad se mladenka daruje zlatom i to obično rade njeni prijatelji i rodbina i prijatelji mladoženje.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2012, 23:46 

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 10:21 

Bolja je ova što je Trifunović pjeva :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.