HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 13:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 684 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Posušje
PostPostano: 02 sij 2021, 03:03 

spliter1 je napisao/la:
Ove grijalice na plin treba zakonom zabranit i onaj reso na plin je opasan a kamoli se grijati na plin i spavati.Samo me cudi da im plin nije smrdio,ja to odma osjetim ugusi kozna mozda su bili mrtvi pijani cugajuci citav dan.Opet ima odgovornosti i roditelja.

Karbon monoksid je poznat da nema mirisa, i bezbojan je, zato i ubija toliko svake zime, čitave familije se bude mrtve, jer nemamo osjetila mirisa, okusa ili vida da nas upozori.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 03:20 

Plinski topovi se apsolutno nikada ne smiju upotrijevljavati za grijanje zatvorenih prostora.

Ovo je toliko užasno da nema riječi za to.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 03:44 

Htio sam Robbiju nesto reci za ovo lajanje hajduciji no onda se zamislim i shvatim da se ovde stvarno svi vozamo pijani i bez pojasa. Neku vecer nas zaustavi policija u takvom stanju i ovaj spali gume pred njima uz kreveljenje obe strane jer se znaju. Sinoc se nitko ne sjeca kako smo kuci dosli. Itd itd. To je ovde normala i time se kurci i dokazuje superiornost, neukrocenost, hajducija. Prepricava se ko je zajebaniji. Side effect je da svako malo netko izgine. Nema nuzno veze s ovom tragedijom ali inace nas je takvo ponasanje kostalo pun q zivota.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 04:47 

Pretprošlo ljeto se slično dogodilo na brodu.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/z ... ima-618776

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 04:50 

Šta reći,osam mladih ljudi je preminulo. Najteže je njihovim roditeljima. Iskreno saučešće njihovim familijama. Vrati me ova vijest u mladost kada sam činio neke promišljene poteze koji su me mogli koštati glave. Mislim da je ovo ugljen monoksid bio on je jako opasan. Kući imam plin on se može osjetiti u manjoj prostoriji. Plin koliko je efikasan i dobar,svaku veče prije lijeganja u krevet provjerim je li izgašen. Ukoliko je bila jaka muzika i alkohol ponio ih malo moguće je da ga nisu osjetili. Bilo je par slučajeva da se porodica uguši od plina obično u toku noći kad legnu i zaspu.
Pročitah od nekih forumaša da ima kupiti dektetor na ugljen monoksid to ću pod hitno u vikendicu instalirati.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 04:52 

U malom prostoru dva uređaja koja ne smiju raditi u zatvorenom prostoru i stvaraju ugljen monoksid.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 05:06 

Iz optužnice ovog gore slučaja na brodu:
Citat:
. u prostor strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem uslijed čijeg redovnog rada dolazi do istjecanja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda sagorijevanja benzina (udisanje tih plinova uzrokuje smrt), a taj generator-agregat sukladno uputama za uporabu se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 05:12 

bezimeni12 je napisao/la:
Iz optužnice ovog gore slučaja na brodu:
Citat:
. u prostor strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem uslijed čijeg redovnog rada dolazi do istjecanja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda sagorijevanja benzina (udisanje tih plinova uzrokuje smrt), a taj generator-agregat sukladno uputama za uporabu se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade

Taj slučaj kad su se turisti podavili u kabini je ja mislim završio kao višestruko ubojstvo iz nemara i lakomislenosti.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 05:23 

Iz upozorenja proizvođača sličnog agregata
slika

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 07:39 

Najdublja sućut obiteljima uz nadu da će se sa ovim slučajem završiti serija loših vijesti.
Danas je doista dan žalosti.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 09:56 

bezimeni12 je napisao/la:
U malom prostoru dva uređaja koja ne smiju raditi u zatvorenom prostoru i stvaraju ugljen monoksid.

Nekada se zgražam koliko smo kao ljudi nepromišljeni po pitanju tih grijalica. Stvarno je neopisiv užas da 8 mladih pogine zbog gluposti nad glupostima.

Treba malo to davat u medije, edukacije, upozoravat u dnevnicima na te grijalice, to jednostavno nije namijenjeno u zatvorenom.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 10:27 

Na brodu je stradao samo jedan, još par ih je bilo loše, a puno ih je bilo bez posljedica. Baš zato je čudno da nitko od njih 8 nije skužio da se nešto događa.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 10:37 

volvoks je napisao/la:
Na brodu je stradao samo jedan, još par ih je bilo loše, a puno ih je bilo bez posljedica. Baš zato je čudno da nitko od njih 8 nije skužio da se nešto događa.

Lako je moguće da je na brodu negdje nešto bilo otvoreno, da je zrak cirkulirao, da je netko bio izvan prostorije u trenutku pa otorio vrata.

Ali grozim se toga da ljudi tako malo znaju o tim grijalima, to će opet nekog ubiti, neznanje.

Nekad su vinari u podrume ulazili sa svijećom ispred sebe, ako bi se ugasila okretali se nazad. A mi danas u 21. stoljeću ubijamo se ovako primitivnim načinim.

To treba davati u sve medije, jer ljudi su neznali i nesvjesni opasnosti. Ko im je to dao, nisu valjda mladiči sami kupili??

Ovo je toliko tragično, em mladost, em iz gluposti. Onaj potres, na to ne možeš utjecati, ali ovo....

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 11:49 

Već sam spomenuo, a niko ne odgovara, a svi bi da se ne ponovi.
Realno ove grijalica se rijetko koriste, a kao što i vidimo ni nisu za unutarnju upotrebu.
Međutim kuhanje na plin je sveprisutna pojava, sad za doček kod mene je bilo na jednom kolu se kuhaju jaja, na drugom krumpiri, a na trećem se peče meso.
Znači tri plinska kola u isto vrijeme, a ugrađena su četri.
Zna li neko kliko je to opasno, koliko se uopće vremena to smije koristiti, ima li ikakvih uputa?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 11:51 

volvoks je napisao/la:

Mene čudi da 4 momka sa sela nisu svjesni takvih stvari, obično ljudi sa sela nema što ne znaju pa i oko raznih motora, agregata i sličnog.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 11:57 

TOP (sama riječ govori o moći grijanja)
Inače prvi put sam to vidio prije 10-ak godina u jednoj maloj hali (to se većinom koristi kod obrtnika, koji imaju neki manji pogon/halu s par zaposlenih i ne isplati im se profi grijanje) di se to koristi samo da digne temperaturu na nekih 10-ak stupnjeva, jer se radi, stalno si u nekom muvingu, pa bi veća temepertura samo smetala...
što se tiče grijanja brutalno je...par minuta i to je to...

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 11:59 

zaba1111 je napisao/la:
Već sam spomenuo, a niko ne odgovara, a svi bi da se ne ponovi.
Realno ove grijalica se rijetko koriste, a kao što i vidimo ni nisu za unutarnju upotrebu.
Međutim kuhanje na plin je sveprisutna pojava, sad za doček kod mene je bilo na jednom kolu se kuhaju jaja, na drugom krumpiri, a na trećem se peče meso.
Znači tri plinska kola u isto vrijeme, a ugrađena su četri.
Zna li neko kliko je to opasno, koliko se uopće vremena to smije koristiti, ima li ikakvih uputa?

Ovaj američki inspektor tvrdi da je po život opasno, i u Americi zabranjeno neimati ventilaciju koja pumpa ispušne plinove iznad kuhala (gas stove - kuhalo na plin, hood range fan - taj metalni dio iznad i ventilator u njemu koji šalje ispuh van prostorije kroz odvod i cijev u zidu)

Ovako izgleda propisna kuhinja
slika

S obzirom da naši ljudi desetljećima to tako koriste i kuhaju (jednostavno ubace kuhala), vjerojatno nije toliko opasno koristiti jedno ili dva kola, osim da ne kuhaš sa svim kolima nekoliko sati. A koliko se dugo smije intenzivno koristiti u prostoru koji nije ventiliran i zabrtvljen je, vjerojatno negdje piše (tj. piše da se ne smije uopće ali možda ima neka brojka nakon koliko dugo počne biti već ugrožavanje). Moguće je i da ljude spašavala loša instalacija prozora i vrata kroz koju ipak ulazi zrak (pogotovo dok je stolarija bila od drva), u ovom slučaju ne želiš imati savršeno zabrtvljenu kuću.

No, jasno je da nije idealno, jer čak i šporet na drva ima dimljak, koji odvodi monoksid i ostale plinove koji smrde nosu i smetaju očima.

A sad zamisli ložiti šporet bez dimnjaka. Plin i drva nemaju nikakvu bitnu razliku, osim što drva smrde i dime. U slučaju ovih gorenja propana itd. koji su jako "čisto" gorivo, ispušni plinovi su opasni jer su bezbojni i nemaju mirisa, pa valjda ljudi misle da nema ispušnih plinova kod sagorijevanja plina, jer ništa ne smrdi i ne vide dim. To je očito teška greška, jer i ovih 8 klinaca nisu vjeojatno ni pomislili da im je zlo zbog ispušnih plinova, jer ništa nisu mirisali i ništa nije dimilo.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:14 

Brane je napisao/la:
TOP ..
što se tiče grijanja brutalno je...par minuta i to je to...

Vrlo vjerovatno da je on uzrok tragedije. Uključili su ga pred zoru kad je najhladnije i desilo se. Oni koji su sjedili na kauču tu su i ostali, a oni koji su sjedili na stolicama su popadali na pod.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:16 

Većina tih napa je fake, nema odvoda za van stana. Provuče dim kroz filter da masnoća ne ostaje po zidovima.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:19 

BBC je napisao/la:
Većina tih napa je fake, nema odvoda za van stana. Provuče dim kroz filter da masnoća ne ostaje po zidovima.

Ako nema odvoda van stana onda jest fake.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:20 

Strašna tragedija. Nemam riječi.
Inače, sa ovim kokainskim moržom se ne slažem skoro ni u čemu, ali ovdje je lik totalno u pravu:

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:26 

https://www.dnevnik.ba/vijesti/poznati- ... t-je-radio
Citat:
U MUP-u Zapadnohercegovačke županije i u Tužiteljstva ŽZH su kazali da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila uslijed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Kako je rečeno za Avaz, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio točno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tijekom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerojatnije, tako ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmero mladih.

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:28 

...Jedan od susjeda razbio je staklo kako bi ušao u objekt te se pri tome i posjekao. Kada je otvorio vrata ugledao je stravičan prizor. Osmero mladih od kojih je većinu i poznavao sjedilo je nepomično na kauču ili su pak pali na pod. Prišao im je i brzo shvatio kako njihova srca ne kucaju... 

https://www.google.com/amp/s/m.vecernji ... ti-1458099

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:29 

Groot je napisao/la:
Strašna tragedija. Nemam riječi.
Inače, sa ovim kokainskim moržom se ne slažem skoro ni u čemu, ali ovdje je lik totalno u pravu:

Bome i ja sam sinoć brojao, i meni se učinilo oko pola sata, već i zaboravio da čekam vijest. Nepojmljivo.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:33 

Bezveze smo pisali o "plinskim topovima".

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 684 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: