|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 6 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Konstantin Porfirogenet i Srbi/Hrvati i Crvena Hrvatska Postano: 14 ožu 2013, 21:46 |
|
|
Kada pričamo o Crvenoj Hrvatskoj onda pričamo o zemljama koje Konstantin Porfirogenet pripisuje Srbima osim Duklje koju Konstantin ne daje Srbima, a to su Zahumlje, Travunija i Paganije. Već navedene zemlje pop Dukljanin pripisuje Crvenoj Hrvatskoj, tako isto čine i neki kasniji pisci koji uglavnom prepisuju od popa. Čudno je to da kad on(Konstantin) govori o zemljama u kojima Srbi žive onda ih smješta u neke od zemalja koje spadaju pod tadašnju Dalmaciju koja se prostirala do Albanije, a kada priča o Dalmaciji onda ih ne spominje, već u Dalmaciju smješta Hrvate, čudno jel?
Kada Konstantin priča o značenju imena Hrvat onda on kaže: "Hrvat" na slavenskom jeziku znači "oni koji imaju puno zemlje". Kada otvorimo 32. poglavlje onda jasno vidimo da Konstantin kaže da "Srbin" na jeziku Rimljana znači "rob". Dakle, kada Konstantin priča o Srbima, da li on zapravo njih smatra narodom?
Valja napomenuti da rani srpski vladari razlikuju zemlje srpske i zemlje kojima su zavladali, a to su upravo te zemlje koje spadaju pod Crvenu Hrvatsku, pa tako Stefan Nemanja u jednoj povelji u kojoj crkvi sv. Marije na Mljetu daruje nekih 100 sela piše u naslovu: az Stefan veliki kralj, namestnik, i gospodin vse srpskije zemlje i Dioklije i Dalmacije i Travunije i hlmske zemlje, a potpisuje se na koncu povelje: Stefan po milosti božijoj venčani kralj samodrž'c vsje srpske zemlje i pomorskije".
Želio bi napomenuti da tema nije nekakva provokacija nego normalna rasprava koju sam pokrenuo jer se srpski "istoričari" često pozivaju na Konstantina, a zanimljivo je to da svaki od njihovih "istoričara" nikad ne spominje što zapravo, po Konstantinu, ime "Srbin" znači na jeziku Rimljana.
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Konstantin Porfirogenet i Srbi/Hrvati i Crvena Hrvatska Postano: 18 ožu 2013, 02:35 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Kada pričamo o Crvenoj Hrvatskoj onda pričamo o zemljama koje Konstantin Porfirogenet pripisuje Srbima osim Duklje koju Konstantin ne daje Srbima, a to su Zahumlje, Travunija i Paganije. Već navedene zemlje pop Dukljanin pripisuje Crvenoj Hrvatskoj, tako isto čine i neki kasniji pisci koji uglavnom prepisuju od popa. Čudno je to da kad on(Konstantin) govori o zemljama u kojima Srbi žive onda ih smješta u neke od zemalja koje spadaju pod tadašnju Dalmaciju koja se prostirala do Albanije, a kada priča o Dalmaciji onda ih ne spominje, već u Dalmaciju smješta Hrvate, čudno jel?
Kada Konstantin priča o značenju imena Hrvat onda on kaže: "Hrvat" na slavenskom jeziku znači "oni koji imaju puno zemlje". Kada otvorimo 32. poglavlje onda jasno vidimo da Konstantin kaže da "Srbin" na jeziku Rimljana znači "rob". Dakle, kada Konstantin priča o Srbima, da li on zapravo njih smatra narodom?
Valja napomenuti da rani srpski vladari razlikuju zemlje srpske i zemlje kojima su zavladali, a to su upravo te zemlje koje spadaju pod Crvenu Hrvatsku, pa tako Stefan Nemanja u jednoj povelji u kojoj crkvi sv. Marije na Mljetu daruje nekih 100 sela piše u naslovu: az Stefan veliki kralj, namestnik, i gospodin vse srpskije zemlje i Dioklije i Dalmacije i Travunije i hlmske zemlje, a potpisuje se na koncu povelje: Stefan po milosti božijoj venčani kralj samodrž'c vsje srpske zemlje i pomorskije".
Želio bi napomenuti da tema nije nekakva provokacija nego normalna rasprava koju sam pokrenuo jer se srpski "istoričari" često pozivaju na Konstantina, a zanimljivo je to da svaki od njihovih "istoričara" nikad ne spominje što zapravo, po Konstantinu, ime "Srbin" znači na jeziku Rimljana. Tu sam bio prije nešto napisao kod komšija, pa da nađem ... http://forum.krstarica.com/showthread.p ... opotarnicu
|
|
Vrh |
|
 |
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Konstantin Porfirogenet i Srbi/Hrvati i Crvena Hrvatska Postano: 18 ožu 2013, 14:38 |
|
|
"No, shvataš li ti ozbiljnost svojih zaključaka? Realno, sјebaćete se sami. DAI je jedina dlaka na kojoj za sada visite. Jedini "izvor" koji sprečava istoriografiju da Hravate percipira kao jedno od mađarskih, turkijskih plemena."
Ovaj kao da nije ni pročitao DAI.
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
Vrh |
|
 |
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Konstantin Porfirogenet i Srbi/Hrvati i Crvena Hrvatska Postano: 18 ožu 2013, 14:44 |
|
|
Ja kad čitam objave onda uvijek nastojim ignorirati ono što napiše Joe Enter ili Mrkalj jer znam da su njihove tvrdnje uvijek u rangu znanstvene fantastike.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Konstantin Porfirogenet i Srbi/Hrvati i Crvena Hrvatska Postano: 19 ožu 2013, 00:13 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Ja kad čitam objave onda uvijek nastojim ignorirati ono što napiše Joe Enter ili Mrkalj jer znam da su njihove tvrdnje uvijek u rangu znanstvene fantastike. Zašto znanstvene ? To je obična burleska.
|
|
Vrh |
|
 |
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Konstantin Porfirogenet i Srbi/Hrvati i Crvena Hrvatska Postano: 19 ožu 2013, 01:27 |
|
|
Neznanstvene fantastike*
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 6 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|