|
|
Stranica: 1/75.
|
[ 1852 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 08:56 |
|
|
Hvaljen Isus i selam alejkum Pošto sam slučajno naletio na ovaj forum tražeći nešto o religijama ,primjetio sam da ovdje postoji izrazito negativna i pogrešna slika o islamu u BiH i općenito o islamu kao vjeri ,eto odlučio sam da pokušam neki novi dijalog u kojem bi možda mogli i promijeniti percepciju islama ili bar vidjeti ga nekim drugim očima. Ja sam zamislio temu da neko nešto pita ,a ja ću koliko budem znao i umio odgovoriti ,pa se može voditi i neka rasprava ali ne bih da se kruži oko jednog te istog unedogled. Nadam se da će biti zainteresovanih ,pa bujrum izvolite
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:06 |
|
|
Šta je bilo prije Velikog praska?
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:11 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Šta je bilo prije Velikog praska?  odakle bih ja to znao ? oko toga se i danas vode debate naučnika
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Imaš li posao, ili si plaćen za misionarenje (ili kako li se to već kod vas zove)?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:18 |
|
|
Zašto uzimate tuđa imena, zar nije dovoljno arapsko(jer ne postoje muslimanska)neko ime koje već postoji kod Bošnjaka?
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:18 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Imaš li posao, ili si plaćen za misionarenje (ili kako li se to već kod vas zove)? Ja sam naveo u prvom postu razloge zbog kojih sam otvorio temu ,inače nisam za misionarenje jer ljudi ne upućuju ,nego Bog upućuje ljude . Ne želim nikoga prevesti na islam ,apsolutno mi je svejedno koje si vjere ili si ateista ,jednostavno pišem o tome jer me to zanima i imam vremena
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Dobar odgovor.
Zašto ime Hamza Yusuf?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:23 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Zašto uzimate tuđa imena, zar nije dovoljno arapsko(jer ne postoje muslimanska)neko ime koje već postoji kod Bošnjaka? Postoje i arapska imena koja su ružna ,ružnog značenja ili su neislamska pa su zabranjena u doba islama ,tako da bi možda tačnije bilo da su to arapska-islamska imena . Nije to neki propis da imena moraju biti arapskog korijena ,to je vjerovatno tradicija kod nas ,pa postoje i mnoge preinake tih imena u karaktreistična bošnjačka
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:23 |
|
|
Koja je ključa razlika između islama i drugih religija?
Koje su najbolje stvari u islamu a koje najlošije?
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:25 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Dobar odgovor.
Zašto ime Hamza Yusuf? Hmaza yusuf je šejh koji je meni naročito drag ,ima ga i na wikipediji
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:30 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Koja je ključa razlika između islama i drugih religija?
Koje su najbolje stvari u islamu a koje najlošije? ako govorimo o tri najveće religije tzv Abrahamovske ,onda je ključna razlika između njih i islama u poimanju Boga. Najbolje stvari u islamu su po meni ,što je to vjera koja se uklapa u životnu svakodnevicu i ne odvaja duhovnost od svakodnevnih životnih stvari . Ima ih još, naravno Najgore je što imamo ulemu koja je vrlo često sklona ograničenom ili osakaćenoj interpretaciji islama
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:44 |
|
|
Što Isus predstavlja u islamu?
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:48 |
|
|
Jesu li ti bliži vjernici hrišćani ili nevjernici. Piše li gdje ko je gori?
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 09:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Što Isus predstavlja u islamu? Isus alejhiselam po islamu je božiji poslanik ,začet nadahnućem isto kao i Adem a.s. ,sa njegovom majkom hazreti Mejremom . U Kur'anu ima čitavo poglavlje o njoj ,zove se Merjem. Smatra se za jednu od najboljih žena čovječanstva. Dakle Isus a.s. je bio čovjek kojemu je dostavljana Objava preko Ruhul-kudusa (meleka Gabrijela) ili "svetog Duha 2 po kršćanstvu. Kur'an kaže da on nije razapet ,nego ga je Allah dž.š uzdigao Sebi i također vjerujemo da će se on ponovo vratiti na dunjaluk prije sudnjeg dana
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 10:03 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Jesu li ti bliži vjernici hrišćani ili nevjernici. Piše li gdje ko je gori? Najgori kod Allaha dž.š su munafici ,a to su licemjeri ili ljudi koji se pretvaraju da su muslimani ,a u stvari nisu ili ne vjeruju. Kjafiri ili ćafiri su po Kur'anu ateisti Kršćani ili hrišćani se u Kur'anu nazivaju "Kitabijama" sljedbenicima prijašnjih Objava ,kaže se da su oni najbliži muslimanima ,dozvoljeno je s njima prijateljovati i dobročinstvo im iskazivati ali se ne preporučuje da se muslimani stave pod njihovu zaštitu
|
|
Vrh |
|
 |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 10:25 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
Koja je razlika između siita i sunita i cije je ucenje ispravnije, i zašto suniti alewite, druze i ismaile ne smatraju muslimanima?
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 10:34 |
|
|
dakle da nebi bilo da ja nešto na svoju ruku interpretiram:
Uistinu! Oni koji vjeruju i koji su jevreji i kršćani i Sabijci - ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i čini dobro - pa imaće oni nagradu svoju kod Gospodara njihovog, i bez straha nad sobom će biti i neće oni žaliti.(sura Bekare)
O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike Jevreje i kršćanie! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine. (sura Maidah)
Neki od sljedbenika knjige čitaju je onako kako je objavljena; oni u nju vjeruju. A nastradaće sigurno oni koji u nju ne vjeruju.(Bekare)
Ti ćeš sigurno naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo Kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole.(Maidah)
I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.(Merjem)
A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih; (Imran)
Ima ih još ,samo mi se neda tražiti
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 11:00 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Koja je razlika između siita i sunita i cije je ucenje ispravnije, i zašto suniti alewite, druze i ismaile ne smatraju muslimanima? Razlika je nastala zbog političkog razilaženja u vrijeme četvrtog i zadnjeg pravednog halife ,hazreti Alije ,kad su neki smatrali da on treba biti halifa ,a neki ne. Kasnije se u sukobima to namjerno produbljivalo na teološka razilaženja i tako je i danas. To je komplexna tema ,pa ću jednostvano reći da i pored tih razlika koje su umjetno stvorene ,nema recimo zapreka da jedan sunit klanja u šitskoj džamiji za šitskim imamom ili obrnuto. Aleviti su radikalni šitski ogranak koji je rasprostranjen u Siriji ,a druzi i ismalili su vrlo male skupine kojih nema na našem području ,pa i ne znam skoro ništa o njima. Mislim da oni negiraju klanjanje ili neki islamski šart (ima ih pet) ,a to se inače u islamu smatra stubom vjere ,pa vjerovatno zbog toga ali kažem opet ne znam puno o tome
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 11:03 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18573 Lokacija: Drina je na granici!
|
Što mislite o kvantnoj fizici, molekularnoj kemiji i nano robotima?
_________________ Znam Da nekima Smeta
|
|
Vrh |
|
 |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 11:10 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
Hamza Yusuf je napisao/la: TG-B.B.B je napisao/la: Koja je razlika između siita i sunita i cije je ucenje ispravnije, i zašto suniti alewite, druze i ismaile ne smatraju muslimanima? Razlika je nastala zbog političkog razilaženja u vrijeme četvrtog i zadnjeg pravednog halife ,hazreti Alije ,kad su neki smatrali da on treba biti halifa ,a neki ne. Kasnije se u sukobima to namjerno produbljivalo na teološka razilaženja i tako je i danas. To je komplexna tema ,pa ću jednostvano reći da i pored tih razlika koje su umjetno stvorene ,nema recimo zapreka da jedan sunit klanja u šitskoj džamiji za šitskim imamom ili obrnuto. Aleviti su radikalni šitski ogranak koji je rasprostranjen u Siriji ,a druzi i ismalili su vrlo male skupine kojih nema na našem području ,pa i ne znam skoro ništa o njima. Mislim da oni negiraju klanjanje ili neki islamski šart (ima ih pet) ,a to se inače u islamu smatra stubom vjere ,pa vjerovatno zbog toga ali kažem opet ne znam puno o tome Čemu onda tolika mržnja između siita i sunita, pogotovo tu mislim na sunitske napade na siite jer svako malo se može procitati o bombaskim napadima na siitske dzamije u Pakistanu i Iraku, ili pak sa druge strane imamo primjer Irana koji izrizito zabranjuje gradnju sunitskih dzamija, pa primjer Sirije gdje je na snazi vjerski rat između većinskih sunita i vladajučih alewita
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 11:11 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Što mislite o kvantnoj fizici, molekularnoj kemiji i nano robotima? Ja mislim da je to odlična stvar ,kvantnom fizikom je otkrivena jedna nova dimenzija u nauci i inače ne postoji neki sukob između islama i naučnih istraživanja ,čak se donekle i u evolcionim procesima može složiti sa naukom ali donekle
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 11:18 |
|
|
Citat: Čemu onda tolika mržnja između siita i sunita, pogotovo tu mislim na sunitske napade na siite jer svako malo se može procitati o bombaskim napadima na siitske dzamije u Pakistanu i Iraku, ili pak sa druge strane imamo primjer Irana koji izrizito zabranjuje gradnju sunitskih dzamija, pa primjer Sirije gdje je na snazi vjerski rat između većinskih sunita i vladajučih alewita Kažem to je komplexna stvar ali se ti sukobi stalno dešavaju upravo na područjima gdje su i počeli . Kad kažem da je to najviše politčki sukob ,to se može vidjeti i iz toga što je to sukob i između Arapa i Perzijanaca ,jer Iran je bivše perzijsko carstvo kojega su arapi bili osvojili
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 11:35 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18573 Lokacija: Drina je na granici!
|
Islam i religija uopće 2100 godine, gdje se vidite?
_________________ Znam Da nekima Smeta
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 11:42 |
|
|
Kakav je položaj sufizma u islamu danas? Naišao sam na oprečna viđenja islamskih vjerskih vođa, jedni ga smatraju mističnom školom islamske duhovnosti, drugi pak od njega zaziru i nazivaju ga sektom, tvrdeći da su sufisti zastranili od islamske vjere. Što je istina? Takođe me zanima tko su Kuranisti, mogu li se porediti s Biblijskim kršćanima? Koliko sam razumio, ne priznaju hijerarhiju u vjeri i drže se isključivo onoga što je Prorok Muhamed zapisao.
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 16 lis 2012, 12:15 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Islam i religija uopće 2100 godine, gdje se vidite? Čudno pitanje  ,ne znam ,ko to osim Boga zna ? Možda alaudiraš na one neke parole kako će islam osvojiti svijet i tako to . Islam ne može osvojiti svijet kao osvajač ,svijet može samo usvojiti islam kao neku duhovnu alternativu . Ne znam ali eto nadam se da će u budućnosti neki moderni svijet makar gledati na islam kao na pozitivnu religiju ,a ne kao prijetnju
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|