HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 lip 2025, 04:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Mentalne akrobacije koje koriste prevaranti kako bi uvjerili sebe da nisu loši ljudi
PostPostano: 30 lip 2023, 15:09 

Jednom davno, u svojim naivnijim vremenima sam mislio da ljudi koji idu prevariti ostale idu u to pod punom sviješću, i priznanju samom sebi da su prevaranti, ali što se može.

No nakon što sam pročitao ispovijedi već osuđenih okorjelih kriminalaca (koji više nisu imali motiv za laganje), sam skužio da najveći dio takvih u glavi ima skroz neku izvrnutu stvarnost i opravdanja po kojem su ili 100% čisti, ili najmanje loši, ili barem u velikoj mjeri opravdani u onome što su si napravili.

Tek nakon što sam skužio kolika je razina te kognitivne disonance u glavi, e tek onda sam postao puno oprezniji.

Ako sebi mogu odati jedno priznanje, a to je kada idem raditi nešto loše (nije često), idem u to s punom sviješću, i odgovornošću. Znam što radim, znam zašto je loše, ali i zašto to moram napraviti. Ne lažem ni sebe, niti onoga menadžera simulacije negdje gore.

Pa da vidimo neka opravdanja i mentalnu gimnastiku za najčešće prevare.

1. Posuđivanje novca bez namjere vraćanja: "A mislio sam vratiti, ali eto, zapao sam u probleme. Možda jednog dana ako budem imao. Uostalom, njemu nije potrebno koliko meni"
2. Uzimanje voća iz tuđeg vrta: "Neće primijetiti da nedostaje par komada voća, a možda bi palo ili postalo trulo. Nije mi rekao "dobar dan" prije nekoliko godina"
3. Gledanje piratiziranog filma: "Produkcijska kuća već je zaradila dovoljno novca, ko im jebe mater američku, moje 2 KM ništa ne znače"
4. Krađa od poslodavca: "Neće primijetiti, a ionako ne kradem od osobe, ovo je bezlična firma, a na koncu, ko im jebe mater"
5. Bezvoljnost na poslu: "Ne plaćaju me dovoljno da se više trudim."
6. Varanje partnera: "Nije kao prije, ne trudi se dovoljno, zanemaruje moje potrebe"
7. Prisvajanje rada drugih: "Ja sam objektivno najviše napravio, ne želim da prisvoje moj trud"
8. Laganje u CV-u: "Svi danas lažu, a ono što ne znam, naučit ću na poslu"
9. Prekoračenje brzine: "Ja sam dobar vozač, a ionako svi voze prebrzo"
10. Zadržavanje pronađenog novca: "Našao sam, nije se niko javio policiji, očito im ne treba"
11. Nelegalno parkiranje na mjestu za invalide: "Bit ću samo minutu, nikome ne štetim, ionako je prazno"
12. Izbjegavanje plaćanja poreza: "Država ionako rasipa novac, već sam ja previše platio poreza"
13. Bacanje smeća: "Jedan mali komad neće napraviti nikakvu razliku, a svi ostali bacaju, ko im jebe mater"
14. Ogovaranje: "Samo dijelim ono što sam čuo."
15. Ignoriranje prijateljevog zahtjeva za pomoć: "Previše sam zauzet, naći će drugi način. Sljedeći put."
16. Ulazak susjedu u njegov posjed (krađa kvadrata): "Ima previše a ne koristi, meni je potrebnije".

Vrh

Naslov: Re: Mentalna gimnastika koju koriste prevaranti kako bi uvjerili sebe da nisu loši ljudi
PostPostano: 30 lip 2023, 15:25 

Je l mora sve ovo da radi da bi neko bio prevarant, ili je dovoljno, da zabusava na poslu i da ogovara?

Vrh

Naslov: Re: Mentalna gimnastika koju koriste prevaranti kako bi uvjerili sebe da nisu loši ljudi
PostPostano: 30 lip 2023, 15:27 

Editiran upis, jer ne želim dotičnu osobu ovdje, ima zabranu odgovaranja meni i pisanja na mojim temama.

Vrh

PostPostano: 30 lip 2023, 16:21 

Racionalizacija je normalna pojava. Tipičan primjer je krađa. Krađa je načelno loša. Ali ako kradeš kruh a djeca ti gladuju, odjednom ćeš smisliti zašto to nije toliko loše nego čak i dobro djelo za spas djece.

Citat:
Ako sebi mogu odati jedno priznanje, a to je kada idem raditi nešto loše (nije često), idem u to s punom sviješću, i odgovornošću. Znam što radim, znam zašto je loše, ali i zašto to moram napraviti. Ne lažem ni sebe, niti onoga menadžera simulacije negdje gore.

Ovo me zanima, ako može jedan primjer. :zubati

1218 of 2558 - 47.62%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 lip 2023, 18:22 

Upravo zato je potrebna ispovijed, a ne kao što kažu tkzv moderni teolozi da je dovoljno pokajati se pred Bogom bez posrednika. Treba nam stručnjak za grijehe da nas uputi i razotkrije zablude naše racionalizacije .

Ali kad smo kod toga, budući da nemam nekih grijeha, barem ne znam za njih, dođem tako na ispovijed i rekoh svećeniku ne znam što bih rekao, eto ne plaćam porez državi u punom iznosu, ali on se na to nije ozbiljno osvrnuo, nastavio me pitati za neke druge grijehe gdje sam sve položio sa odličnim.
Dakle u njegovim očima sam ja bio netko tko živi i radi po savjesti i tek me spremio sa tri Očenaša dalje.
Evo sad sam ne znam je li to grijeh, jer situacija je takva da od porezne nemam nikakvih primjedbi, vjerovatno jer sam najbolji platiš u branši.
Da ne bude zabune ispovijed se nije odvijala u u BiH, nego u ZG katedrali.

Edit: Taj grijeh više i ne spominjem.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2023, 23:52 

Ministry of Sound je napisao/la:

1. Posuđivanje novca bez namjere vraćanja: "A mislio sam vratiti, ali eto, zapao sam u probleme. Možda jednog dana ako budem imao. Uostalom, njemu nije potrebno koliko meni"
Kad trebaju vratiti dug, platiti stanarinu ili platiti robu/uslugu nekome tko ima više novaca, uvijek racionaliziraju "njemu to nije ništa", "on zapravo mene izrabljuje".

Vrh

PostPostano: 01 srp 2023, 23:54 

zaba1111 je napisao/la:
Upravo zato je potrebna ispovijed, a ne kao što kažu tkzv moderni teolozi da je dovoljno pokajati se pred Bogom bez posrednika. Treba nam stručnjak za grijehe da nas uputi i razotkrije zablude naše racionalizacije .

Ali kad smo kod toga, budući da nemam nekih grijeha, barem ne znam za njih, dođem tako na ispovijed i rekoh svećeniku ne znam što bih rekao, eto ne plaćam porez državi u punom iznosu, ali on se na to nije ozbiljno osvrnuo, nastavio me pitati za neke druge grijehe gdje sam sve položio sa odličnim.
Dakle u njegovim očima sam ja bio netko tko živi i radi po savjesti i tek me spremio sa tri Očenaša dalje.
Evo sad sam ne znam je li to grijeh, jer situacija je takva da od porezne nemam nikakvih primjedbi, vjerovatno jer sam najbolji platiš u branši.
Da ne bude zabune ispovijed se nije odvijala u u BiH, nego u ZG katedrali.

Edit: Taj grijeh više i ne spominjem.
Pokušaj svećeniku ispovjediti da nisi platio godišnji blagoslov kuće :zubati

Vrh

PostPostano: 03 srp 2023, 11:26 

Većina ljudi živi od danas do sutra, bez glave i repa, plana i programa pa su te prevare zapravo posljedica njihovog karaktera a ne neke namjere.

Naprimjer u poslu sam se susreo sa osmišljenim prevarama, kad bi netko otvorio firmu , došao naručiti robu kod dobavljača , podijeliti bjanko zadužnice i onda zatvorio firmu tj. ispraznio račun. I s bjanko zadužnicama možeš obrisati dupe ako dužnik nema novca na računu, ali mnogi su nasjeli i ostali bez novaca.

S druge strane ljudi koji su stalno dužni pa nešto plate pa su opet dužni jednostavno nisu sposobni ustrojiti ni sami sebe pa tako ni svoje financije. Onda to nije prevara jer oni ne znaju bolje.

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 15:02 

Naša Kvačica je napisao/la:
Racionalizacija je normalna pojava. Tipičan primjer je krađa. Krađa je načelno loša. Ali ako kradeš kruh a djeca ti gladuju, odjednom ćeš smisliti zašto to nije toliko loše nego čak i dobro djelo za spas djece.

Citat:

Ovo me zanima, ako može jedan primjer. :zubati

U SAD ima onaj amandman na kojeg se pozoveš kako se ne bi samoinkriminirao.

Recimo da je riječ o stvarima koje možeš reći prijateljima (i da će ti ostati prijatelji). A roditeljima nećeš, jer su decentni ljudi, a i ne želiš da skuže da te nisu uopće pripremili za svijet pun lažova, sociopata, sadista i sl.

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 15:03 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:

Kad trebaju vratiti dug, platiti stanarinu ili platiti robu/uslugu nekome tko ima više novaca, uvijek racionaliziraju "njemu to nije ništa", "on zapravo mene izrabljuje".

Lajkam. Možemo to malo i više razraditi.

"Plaćam mu najam već godinu dana, dosta je od mene dobio. Ma i previše!"

"Ima još jednu nekretninu osim ove, neće ostati gladan, nek mu plaća onaj drugi podstanar, a ja ću kad mognem."

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 15:05 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Većina ljudi živi od danas do sutra, bez glave i repa, plana i programa pa su te prevare zapravo posljedica njihovog karaktera a ne neke namjere.

Naprimjer u poslu sam se susreo sa osmišljenim prevarama, kad bi netko otvorio firmu , došao naručiti robu kod dobavljača , podijeliti bjanko zadužnice i onda zatvorio firmu tj. ispraznio račun. I s bjanko zadužnicama možeš obrisati dupe ako dužnik nema novca na računu, ali mnogi su nasjeli i ostali bez novaca.

S druge strane ljudi koji su stalno dužni pa nešto plate pa su opet dužni jednostavno nisu sposobni ustrojiti ni sami sebe pa tako ni svoje financije. Onda to nije prevara jer oni ne znaju bolje.

Problem je taj što ne govorimo o tom inicijalnom uletu nego:

1. Naknadnom opravdavanju zašto neće i ne trebaju vratiti dug
2. Ponavljanju takvog ponašanja

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 15:09 

17. Ako vlasnik nekih objekata živi u inozemstvu, a kod nas ima čovjeka koji mu nadgleda iznajmljivanje za turizam, možete biti sigurni da mu taj koji nadgleda ubaci goste u objekt ako nisu izdani na booking platformi i sebi strpa u džep. "Nema nikakve štete, ionako bi apartman bio prazan".

18. Znamo za konobare koji od kuće donesu vlastito piće, to prodaju gostima lokala, te strpaju novac u džep. S obzirom da nisu dirali u inventar, na prvi pogled ništa ne fali. Racionalizacija lagana "Nisam mu ja ništa ukrao".

E sad, za ekstra bodove i naklon, trknut na ispovijed i reći "Ja sam čist pred Bogom, a tog tipa koji mi je posudio novac nek je stid i sram što to kršćanski ne otpiše". :klanjam

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 19:31 

Ja sam pripadnik od ove prvospomenuti skupine iz uvodnog posta, kad su moždani driblinzi u pitanju. Znaci “idem prevariti i to pod punom sviješću, i priznanju samoj sebi da sam prevarantica, ali što se može” Ne bih rekla da je i to pohvalno nešto, ali barem sam iskrena.

Nalazim se pod tackama 3, 5, 8, 9, 14, 15

Ovo za voce iz tudjeg vrta i branje, time se nisam bavila. No znam zagrabiti recimo 3/4 trešnje dok vagam kupljeno na pijaci. I pojesti. Naočigled prodavca. :whistling

I nemam opravdanja za prevare. Ali me ni savjest ne muci. Je li to strašno?

Vrhunac bešćutnosti mi je bilo, kad sam poznanika pitala zašto mi je prijateljicu prevario za odredjenu sumu novca. - Njegov odgovor: Pa voljela me ja!

Kao da je dužna plaćati da bi mogla voljeti bezkarakternog idiota. Užas .

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 20:08 

Ako idemo po težini uradjenih “zlodjela”, onda su kradja i prevara partnera najgore od navedenih. Pa onda 10, 12 i 16.

Uh moram priznati, da od većih zlodjela imam i ovaj za izbjegavanje plaćanja poreza. Uh, lose stojim!

@Sta sam još čula od daljnje rodbine, kad bi trazili od tate novac na posudbu… Jbg, K… rat je bio, nikad se nisam uspio financijski oporaviti. A taj isti rat i moj otac je proveo na prvoj liniji u Sarajevu. Plus rat se završio prije koliko?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 20:22 

Ne lažem jer mi je lijeno. Ne zbog straha nego onda moram pamtiti što sam kome rekao. Ne kradem jer mi je lijeno, najjeftinije je pošteno zaraditi i platiti porez, onda mirno leškariš i odmaraš.

Ne gledam piratske filmove jer mi je općenito lijeno gledati filmove. Nema šanse da sjedim skoro 2 sata pred ekranom. Posebno ne nekakve trilere gdje moram još razmišljati o čemu se radi..

E ova pod 5., bezvoljnost na poslu me dotiče.

1218 of 2558 - 47.62%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 20:29 

A nisi nikad u CV napisao da si fleksibilan. A ustvari si u sebi rekao da će ti platiti svaki prekovremeni sat? Voće ukrao iz susjedove bašte? Kad te drug nazove, da seli za vikend, poslužio se laži da ides na službeni put? Tražio sliku od cure s foruma? Itd Itd

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 20:52 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
A nisi nikad u CV napisao da si fleksibilan. A ustvari si u sebi rekao da će ti platiti svaki prekovremeni sat? Voće ukrao iz susjedove bašte? Kad te drug nazove, da seli za vikend, poslužio se laži da ides na službeni put? Tražio sliku od cure s foruma? Itd Itd

Mora platiti, kakva je to hereza. :neznam

Ali evo jesam lagao u CVu, na način da napišem kako znam nešto što mislim da mogu usput naučiti ako trebalo.

Zar je tražiti sliku cure grijeh? :zubati

1218 of 2558 - 47.62%

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 20:57 

Ali evo jesam lagao u CVu, na način da napišem kako znam nešto što mislim da mogu usput naučiti ako trebalo.

A baciš udicu da si fleksibilan. I poslodavac pomisli ovog se fino moze iskoristiti. A onda ti Kad ostanes sat prekovremeno, naredni dan ne dodjes do 12 na posao. Ne znam kako se to definira na nas?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 21:00 

A baciš udicu da si fleksibilan. I poslodavac pomisli ovog se fino moze iskoristiti. A onda ti Kad ostanes sat prekovremeno, naredni dan ne dodjes do 12 na posao. Ne znam kako se to definira na nas?

Možda to ovisi od struke do struke. Inženjere suhim zlatom plaćaju tako da obično nemamo takvih problema.

1218 of 2558 - 47.62%

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 21:02 

Pohlepa je karakterna osobina. Nema veze sa strukom.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 21:08 

Ne lažem jer mi je lijeno. Ne zbog straha nego onda moram pamtiti što sam kome rekao.

Isto

Vrh

PostPostano: 04 srp 2023, 22:12 

@Sta sam još čula od daljnje rodbine, kad bi trazili od tate novac na posudbu… Jbg, K… rat je bio, nikad se nisam uspio financijski oporaviti. A taj isti rat i moj otac je proveo na prvoj liniji u Sarajevu. Plus rat se završio prije koliko?

Postoji li kod vas i jedna svakodnevna tema o kojoj možete pisati bez da usput skrenete na "prvu liniju u Sarajevu", rat i đenosajd?

Vrh

PostPostano: 05 srp 2023, 04:35 

19. Ljudi varaju majstore (izuzetno česta pojava u mom kraju). Majstor uradi posao (često sam kupi materijal), dođe da naplati i dobije: "Ja ti ne mogu platiti". Eventualno mu prevarant dosta kasnije plati samo za materijal i izjavi: "Što se mene tiče, mi smo kvit, a ionako ništa mu ovo ne valja, he he." (slaže, prdne, ne trepne)

Vrh

PostPostano: 05 srp 2023, 08:03 

A roditeljima nećeš, jer su decentni ljudi, a i ne želiš da skuže da te nisu uopće pripremili za svijet pun lažova, sociopata, sadista i sl.

Znači nisam jedini koji misli ovako.

kako se nosiš s tim?

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 05 srp 2023, 08:11 

19. Ljudi varaju majstore (izuzetno česta pojava u mom kraju). Majstor uradi posao (često sam kupi materijal), dođe da naplati i dobije: "Ja ti ne mogu platiti". Eventualno mu prevarant dosta kasnije plati samo za materijal i izjavi: "Što se mene tiče, mi smo kvit, a ionako ništa mu ovo ne valja, he he." (slaže, prdne, ne trepne)

Majstori varaju ljude? Daleko češća pojava.
Ne urade posao kako treba, a bi da naplate. To nije pošteno.
Ili gledaju da ogule mušteriju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: