|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 78 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
pucanj u noci
|
Naslov: Novi Travnik Postano: 09 sij 2010, 12:26 |
|
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 09 sij 2010, 16:15 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Taj je slučaj bio sa Travnikom a ne Novim Travnikom.
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 09 sij 2010, 17:00 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Taj je slučaj bio sa Travnikom a ne Novim Travnikom. ma ne ja sam sa toga kraja,Travnik je par dana prije
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 09 sij 2010, 18:23 |
|
|
Izleda da nema sve se to zbilo u 6 mj. 93 god. pa ako netko zna za Caneta koji je ubijen skupa sa pratnjom samo jedan prezivjeli,dali je tu isto prste umijesala izdaja ili se pak radi o dobro osmisljenom planu
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 09 sij 2010, 18:38 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 22:16 Postovi: 1155 Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
|
MRSHO je napisao/la: Taj je slučaj bio sa Travnikom a ne Novim Travnikom. Sličan scenario se ponovio i u Novom Travniku, kada su snage jedne bojne Stjepan Tomašević Brigade se povukle prema Kamenjašu i predale Srbima... stim da je ovo bilo vojno opravdano... snage su stvarno bile slabe... Padom Meščeme, najznačajnije kote koju je držo HVO Travnik u tom dijelu dovedeni su u nepovoljan položaj... Padom sela Djakovići su izgubili svaku šansu za ozbiljnu obranu.. Pogibijom ili ubistvom Čaneta legende tog kraja... moral je i više nego pao.. Leutari kako ih u NT zovu.. povlače i predaju se Srbima... Po meni koliko znam a znam opravdano povlačenje... nakon neuspjeli planova zajedničke obrane Vilenice (dugo dogovarano a nikad ne dogovoreno između HVO TR i NT) ništa nije ni preostalo nego predat se... Loša stvar predaja Srbima.. Trebali su preko Vilenice povuć se u naš dio NT kako im je bilo i Zapovijedano.. Padom ovog kraja definitivno pada kompleks BNT-a namjenske industrije u ruke muslimana.. Može se pisat još mnogo toga ali ovo je za početak sad dovoljno.. Puno pozz za meni uvijek drage Leutarce
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 09 sij 2010, 18:48 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Aha hvala. Stvarno nisam znao za taj slučaj u NT.
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 10 sij 2010, 21:12 |
|
|
Ali ja mislim da je bila to jedina solucija samo neznam koliko bi pomoglo to NT sa 600 vojnika i 5000 civila,naravno isti stil je bilo sa Bgojnom I Kaknjom itd.Znate li mozda za tu sacekusu sto se zbila sa canetom jer taj bivsi milicioner Emce se jos setka ali on je tu osobno i bio volio bih znati odgovor ako je moguce
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 11 sij 2010, 00:51 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 22:16 Postovi: 1155 Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
|
pucanj u noci je napisao/la: Ali ja mislim da je bila to jedina solucija samo neznam koliko bi pomoglo to NT sa 600 vojnika i 5000 civila,naravno isti stil je bilo sa Bgojnom I Kaknjom itd.Znate li mozda za tu sacekusu sto se zbila sa canetom jer taj bivsi milicioner Emce se jos setka ali on je tu osobno i bio volio bih znati odgovor ako je moguce Sigurno najbolja solucija je obrana tog prostora i pobjeda nad muslimanskim snagama koja je bila moguča da se nekim stvarima pristupilo kako se trebalo pristupit. Jer ti 600 vojnika jednostavno miruje dok je se vodila ključna borba za biti ili ne biti njih samih. A to su borbe na Meščemi, i Vilenici općenito... Ključ je bio ostati povezan sa HVO TR i NT preko Vilenice.. Postrojbe HVO Bugojno također miruju a i oni su im susjedi....Jednostavno premalo kordinacije je tu bilo... Kad su muslimani osvojili Meščemu malo nakon toga napali selo Djakoviće i pa Priče i odsjekli TR od tog kraja taj prostor se jednostavno nije mogao sam branit... pokušali su nešto oni ali slabo... Npr. Ljudi u Kovačićima njih 50 tak drže crtu kroz onu šumu tamo prema Šenkovićima dugu nekih sigurno 10-tak kilometara na taj naćin što kroz šumu iskopaju neke nazovi zemunice svakih 300-400 metara i u svaku tu ko fol zemunicu nalože vatru pa se iz nje dimi, sve to da bi njihovi susjedi iz Šenkoviča mislili da njih ima bar 200 na tom potezu koji brane... ta varka može trajat par dana... ali nije riješenje.. Da su snage bile mobilnije i više se koncetrirale na pojedinom pravcu pa se kasnije žurno prebacivale na drugi možda bi se napravio puno bolji rezultat.. ali nije... Nego svaki općinski ili HVO pojedine Mjesne zajednice je čekao svoj red da ratuje s A BiH... I to onaj red koji mu nametne A BiH... Što se tiče Čaneta to je bila klasična zasjeda... ubačena diverzantska grupa A BiH sačekala ih gore gdje se sad ovaj novi put za Bugojno na onoj velikoj krivini u Kovaćićima (mislim zaselak Tomići je ondje) odvaja za Pećine i Rudu nekih 500 metara prema Pećinama... Zeko i ovi naši (mislim na VOS) su uhvatili radio vezom plan muslimana gdje ga čekaju i šta namjeravaju.. Također radiovezom je javljeno iz Zapovijedništva brigade u zapovijedništvo Bojne u školi u Donjim Pečinama šta muslimani pripremaju i da se javi Čanetu... Ta poruka do Čaneta nije došla kako i čijom pogreškom ili spletom nekih nesretnih okolnosti to je teško kazat... a pogotovo ne treba spekulirat i nagađat jer osjetljivo je to.. Jednostavno nije došlo... Zasjeda je uradila šta je uradila i jedini je preživio Vlado teško ranjen... E sad Emčo ili ne Emčo mnogi su se hvalili s tim kod njih.. jer Čane je bio legenda gore posebno nakon drugog sukoba.. Osobno mislim da je njegova postrojba bila brojčano mala da bilo šta preokrene gore ali definitivno moral je pao... Čane je tad ostvario i neke kontakte sa Srbima pa su se i tu pojavile spekulacije da nije i to uticalo na to sve... Ovo oko prelaska i predaje Srbima ne djelim s tobom mišljenje, Zapovijedi se trebaju poštovat to je prvi razlog, tu smo politički puno izgubili a također, mišljenja sam da bi svi oni dobro došli gradu i dolini, ne samo oni nego i Travnički HVO koji se predao Srbima na Vlašiću.. ako ne iz nekih drugi razloga onda zbog koncetracije snaga oko koje sam ti pisao gore..
|
|
Vrh |
|
|
neo
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 11 sij 2010, 16:31 |
|
Pridružen/a: 04 lip 2009, 21:30 Postovi: 452 Lokacija: desno kod placa
|
Sa ovim gore napisanim o nekordinaciji nasih snaga u sr.Bosni se apsolutno slazem. Ispada da je sve unaprijed prepusteno stihijskoj borbi.
Juznije je bilo bolje povezano ,naravno i manja opasnost od muslimana. (juznije Livno TG )
_________________ Gotovina i Markač Hrvatski heroji domovinskog rata, p.
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 11 sij 2010, 18:53 |
|
|
U necemu se slazem sa tobom u necemu ne.Da smo svi dobrodosli u vec onako otezanom stanju u grad nismo reci dali je moguce izvesti taqko reci (mars)sa toliko civila i kuda?Kroz Vilenicu vrlo lak cilj za muslimane i tako veliku kolonu,prema tome mislim da bi na mnoge odgovore znao dati Tuna I Kordic koji su i sami naredili povlacenje.No Cane nije na tom mjestu sacekan nego na sasvim drugom koji je vodio mislim put ka Mravinjcu i to je ono sto se pitamo kako da su oni tocno to znali?Jedan koji je bio zarobljen sa Mrgetica ili Pobrdjana u svadji sa drugim je dobio odgovor;RECI ZASTO SU TE PUSTILI KAD SI BIO ZAROBLJEN" znaci da je bilo dosta krtica u nasim redovima.Zasto se Bugojanski HVO nije nama prikljucio neznam ili mi njima,sobzirom da su imali jako topnistvo.I zasto nas Srbi nisu dali odmah prema TG pa bi dobro dosli ali su nasim vojnicima koji su dosli sa Manjace nesto bili spremili koji su upuceni direktno za Ramu drago mije da mogu jos stosta cuti vec od vas koji znate vise pa da slozimo kockice.A sada sto bih volio znati za onu diverziju u Vilenici sto su nas u dzipu i jednoj nivi cini mi se docekali sa rpg-om i prom.om.Nesto sam citao na Sibinom postu koji je jako dobro opisao tijek dogadjaja nazalost se sada povukao ocigledno mu gori pod nogama.POZDRAV VELIKI SVIMA VAMA
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 11 sij 2010, 21:20 |
|
|
Ne znam na koji dio misliš kad kažeš da je Čane stradao na putu prema Mravinjcu jer i to je put prema Mravinjcu kad ideš iz Margetića i Hadžića (sadašnji put za Bugojno nije tad postojo nego neki makadam)... jer mislim da se spajaš na onom putu ispod Donji Pećin baš na tom dijelu uz onaj potok negdje makadamskim putem iznad Vejzovića a ispod Rude... Ali kako si ti iz tih krajeva vjerovatno znaš toćnije se orjentirat gdje je to tako da je tvoja priča vjerodostojnija ja gore nisam bio ima 10 godina... Znam da te priče o izdaji Čaneta jer spominjale su se i pare koje je nosio Srbima za oružje i puno toga... pa to prokazivanja te ovog ili onog za krivca... Ne znam ne valja kad neko izgubi glavu spekulirat i tako nalazit krivca... Ako postoje treba imat jake argumente i potkrijepit to pa onda pokazat i osudit Izdajnika... Za to sam uvijek i nikad nije kasno.. Za tu diverziju džipom ne znam... ali ako je džip uništen on može bit i Čanetov džip jer su oni mislim stradali u džipu baš.. za drugi ne znam što ne znaći da se nije desilo... Krtica je bilo u svim redovima pa i našim a po meni puno više neorganitiranosti ali i to je propust... Za bugojanski HVO se slažem jaki bili do bola... HVO Drvetine mirno gleda kako kroz njihovo selo prolaze kamioni i kamioni muslimanski vojnika koji idu za NT i TR u borbu sa nama... O tome sam pisao prije.. Povlačenje je naređeno kad se taj kraj stvarno nije mogao branit i obranit a najgora je opcija bila zarobljavanje... Zarobili su oni naše u Šenkovićima Bukvićima i Kopili i znaš kako su prošli ti ljudi.. Kroz mnogo teži obruć skoro kroz mišiju rupu su se izvukli Brajkovljani iz TR općine u Novu Bilu a bilo ih isto 5000.. a tu ti je bio i malo prešutni dogovor sa umproforom o izvlačenju to se moglo isposlovat uvijek... Guča Gora npr civile izvukao umprofor... a 600 ljudi zatvara 4-5 Km crte i to dosta kvalitetno... tako da bi dobro došli...
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 13 sij 2010, 19:35 |
|
|
Drago mi je da poznas da to je tocno taj put ali makadam koji vodi put Mravinjca a ne put Bugojna.Kako je razgovor tekao sa Srbima to nitko nezna.Najvjerojatnije je bilo u pomoci logistici municija i mozda koja artiljerijska baterija,inace vise nije bilo niti jedne granate za nase 120mm MB tako da nismo mogli drzati pod vatrom niti dobrih par sati a neto,par dana.Mogli bi se osvrnuti malo unazad jedno je hrabrost a drugo su cinjenice i mogucnosti,naprotiv o napadaju na gornji kraj NT se odvis govorilo u Muslimanskim redovima jos krajem veljace 93 u Mehuricima gdje je Ganic savjetovao vodstvu Armije BiH da se napada dzep po dzep frontalnim udarom nece postici nista sto se uspostavilo tocnim,nazalost nismo mogli ogonetnuti vrlo jednostavnu vojnu doktrinu da je nazovemo.Znaci da smo posli prvoga napada na TR mi napali gdje moguce bilo i spojili snage u jedan lanac vjerojatno bi bilo lakse cjeloj dolini no mi nismo da sad sudimo tko je sta trebao da cini.Pazite sada sta smo izgubili,planinski vrh Kamenjas 1510m nv sa kojeg se vidi kao na dlanu Rostovo,cijelo BUGOJNO I D.Vakuf zatim Mravinjac sa kojeg se maltene moze drzati sva srednja Bosna pod kontrolom sta smo imali i zasto je sve to olako takoreci nebranjeno.Eto ostavljam da nam drugi pisu povijest mi smo ovo a oni ovo,vama se svima uveliko zahvaljujem i naglasavam za krato vrijeme placen je veliki ceh i veliki teret je na mnogima od nas.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 14 sij 2010, 09:35 |
|
|
pucanj u noci je napisao/la: savjetovao vodstvu Armije BiH da se napada dzep po dzep frontalnim udarom nece postici nista sto se uspostavilo tocnim,nazalost nismo mogli ogonetnuti vrlo jednostavnu vojnu doktrinu da je nazovemo. Nije to bila nikakva posebna vojna doktrina,na sastancima se pričalo i o tome puno prije sukoba,ali pogledaj malo karte na H-M sukobu.Nismo imali dovoljno ljudi da zadržimo takve položaje,nije problem osvojiti nešto,veći je problem zadržati osvojeno.
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 14 sij 2010, 18:13 |
|
|
HVO je bio koliko mi je poznato i bioloski nestajao.Osvojiti znaci izvoditi ponekad i slozene operacije dali smo bili uopce sposobni toliko da mozemo izvesti jednu operaciju npr.oslobodjenje gornjeg grada N:T.Ne i niukom slucaju kao sto sam gore rekao mi smo nestajali znaci morali bismo povuci visoko hlace na gore da nam se vide gleznjevi i poslije da krpamo ako je to moguce,ispostavilo se ranjeni lav u kavezu jeste najopasniji lav,to bi nam mogao Alagic bolje pojasniti koliko su ga stojali gubici u SB.Markan i SIUX ja se vama divim ako ste ucestvovali u nekim operacijama i respektiram sve ovo sto navedete...
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 16 sij 2010, 22:44 |
|
|
HVO je biološki nestajao jednako kao i svh zaračene strane, jednostavno ljudi su ispadali iz stroja što se žargonom kaže i to je neminovnost u ratu... druga stvar je što je nestajalo mobilizacijske osnove u Lašvanskoj dolini i što su putevi snabdjevanja bili osječeni... tako da smo bili prepušteni sami sebi i svojim snagama.. ali situacija nije bila bolja ni u muslimana, njihov prednost je što su na taktičkoj razini imali bolji maneverski prostor i bolju komunikacijsku povezanost sa glavninom snaga... na Strateškoj razini smo mi bili bolje povezani (Mislim na HVO HR HB) vezali smo se preko HR i svijet na poznate rute nabavljanja oružja i svega potrebnog za rat... dok su oni ovisili o volji HR da im se nešto prepusti što se iz mnogo razloga opravdani ili neopravdani i činilo.. Kada je u pitanju NT i HVO Srednje Bosne tu se moglo uradit više... Kolega koji je radio u Uredu za obranu kazao mi je da je po spiskovima koji su imali bilo predviđeno da HVO Srednje Bosne čini skoro 30 000 vojnika... ovdje mislim na ZP Vitez a da su oni po spisku uspjeli mobilizirati skoro pola negdje 15 000... moja je procjena da je u stroju (borbene i neborbene postrojbe) bilo i manje.. e sad razmisli malo da nas je bilo duplo više bili situacija bila drugačija po nas... je da je to šta bi bilo da je bilo ali neka treba i o tom nekad razmislit...
Kad govoriš o operacijama mislim da je oslobađanje Kupresa krajem 1994 bila prva pravo organizirana Vojna akcija HVO postrojbi... sve prije su više borbe i bojevi i to više obrambeni... da smo ranije dostigli organizuaciju kakvu smo imali na Kupresu ( i tad i kasnije iz pomoć HV ali ne treba umanjivati vlastite snage) i kasnije u onim operacijama sad bi druge karte gledali i drugačija situaciju kod nas bilo.. ali dobro je što je tu je..
Kalinska ili gornji dio NT se mogao uzet puno lakše za vrijeme prva dva sukoba jer smo u tim sukobima stvarno bili jaći nego kasnije ali ni kasnije nije bilo nemoguće... Osnov za napad je taj što je Kalinska iako to nama ne izgleda tako bila izrazito loše komunikacijski povezana... zimi gotovo odsječena... Kod njih je sama pomisao na mogučnost ranjavanja izazivala smrtni strah kod njihove vojske... najbliža bolnica je u TR.... e sad znaš teren pa skontaj onaj putem preko Vilenice koji je i sad katastrofalni makadam preko Djakovica ili bliži šumski preko Skoka koji mi snajperski kontrolišemo.. A čitava Kalinska nam je na nišanu i pod snajperima sa Releja ili Solitera... Relej je visio Kalinskoj za vratom i zato su ga napadali onoliko (istina obranu Releja smo platili žrtvama) ali smo držali ključ obrane našeg dijela ili osnov napada na gornji dio grada... Logistički a logistika je puno toga u ratu smo svi loše stajali.. Npr operacije protiv Srba u završnici rata su bili savršeno odrađene imali smo svega od pojest popit a o oružju i municiji da ne pričam, potpora kad treba ma sve i onda ide.. a za razliku od 1993 g moja procjena mi loše oni još lošije sa svim... a što se tiče gubitaka njih je bilo na obje strane da se ne zavaravamo da su oni ginuli mahom a mi ne... intezitet borbi je bio velik i skoro tijekom cijelog sukoba malo je bilo dana da se nije čulo da je negdje na nekoj nije neko stradao bar što se nas tiće bilo je tu svega dosta nesretni slučajeva, nepažnje baš svega... uglavnom skupo smo platili svoj opstanak u dolini... i da se ne zavaravamo i da nam ne priča priče nitko drugi to je bilo tad ili mi njih ili oni nas... samo tako je bilo da ostadosmo i jedni i drugi... e sad
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 06 vel 2010, 14:33 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 06 vel 2010, 16:28 |
|
|
pucanj u noci je napisao/la: Nije Kordić ništa naređivao za NT u tom periodu.To je urađeno na lokalnom nivou.
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 06 vel 2010, 19:52 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: pucanj u noci je napisao/la: Nije Kordić ništa naređivao za NT u tom periodu.To je urađeno na lokalnom nivou. Ma postojala je zapovijed Markane...samo nije ispoštovana do kraja.. a i na sastanku u Hotelu u NT je bio i Kordić i Blaškić baš kad su donijeli tu zapovijed za povlačenje Leutara (1.Bojne Stjepan Tomašević br.)... samo mi se neda mu objašnjavat.... ja mu u ranijim postovima se raspiso o povijesti i svim tim događanjima.... a on pita.. što nije poslata Haubica i granate za minobacače.. kako ču mu objasnit da smo imali u dolini mislim jednu 122 i naše Nore.. i šta smo trebali poslat Noru na Kamenjaš.. i to bi kao izmjenilo gore nešto... ma nigdje veze...samo zato što sam pobornik da nema glupi pitanja me sprečava da njegov post nazovem pravim imenom... i da mu još kažem da smo iz minobacača 82 mm gađali nekom kineskom municijom 81 mm a 120 tki za minobacače ne znam jesmo li šta i imali.. gađalo se bebama i sličnim napravama... logistika je kod nas imala jedan odgovor na puno pitanja a to je snalazi se i snađi se kako snaš...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 06 vel 2010, 20:00 |
|
|
Blaškić možda,Kordić nije.Sve te isturene linije i kote su bile osuđene na povlačenje prije ili kasnije,to se znalo,nije se moglo braniti niti uvezati.
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 06 vel 2010, 20:11 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Blaškić možda,Kordić nije.Sve te isturene linije i kote su bile osuđene na povlačenje prije ili kasnije,to se znalo,nije se moglo braniti niti uvezati. To je bilo u onom đumbusu i frci neposredno poslije pada Travnika, tad je zapovijedništvo i OZ SB bilo privremeno u Novoj Biloj dok se ne stabilizira crta baš ta Travnik-Novi Travnik.. a to je bila ona ekipa Blaškić, Kordić, Koštroman svi su tad bili na tim prostorima jer je stvarno rasulo nastalo i prijetila je opasnost da u onoj panici i rasulu padne puno više prostora... od možda 8.6 pa do 15. 6. su bili stvarno presudni dani za Hrvate ovih prostora... To da su povučeni dobri potezi govori i da se te novouspostavljene crte nisu pomjerale skoro do kraja rata ostale unatoć mnogim nasrtajima... e sad u tom trenutku je na naplatu došla neka ranija naivnost i glupost (o zavjerama id. stvarima nečemo) i tad se stvarno nije moglo puno uradit niti za taj kraj niti za neke druge krajeve... njima je presuđeno po padu Travnika odnosno Vilenice.. i dobro je da su se izvukli bez većih žrtava.. e sad jeli bilo bolje da su branili Kiseljak ili Žepče nego Uskoplje to je šta bi bilo kad bi bilo... a najbolje bi bilo da ih se što više vrati u taj kraj i njih i njihovi potomaka..
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 06 vel 2010, 20:14 |
|
|
Novi Travnik je mogao biti lako završena priča 92.,ali stalo se.Dokaz naše naivnosti kako kažeš.
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 08 vel 2010, 17:38 |
|
|
|
Vrh |
|
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 08 vel 2010, 17:40 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Blaškić možda,Kordić nije.Sve te isturene linije i kote su bile osuđene na povlačenje prije ili kasnije,to se znalo,nije se moglo braniti niti uvezati. Respekt vidim da imas slifa mada sam uvjek mislio da smo nekako mogli da im se odupremo..
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 08 vel 2010, 17:43 |
|
|
pucanj u noci je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Blaškić možda,Kordić nije.Sve te isturene linije i kote su bile osuđene na povlačenje prije ili kasnije,to se znalo,nije se moglo braniti niti uvezati. Respekt vidim da imas slifa mada sam uvjek mislio da smo nekako mogli da im se odupremo.. 92. se moglo,kasnije sve teže.HVO je u tom trenutku bio u boljoj poziciji.Što je vrijeme odmicalo,nama hebenije.Prosta matematika-trošiš ljudstvo,mts,a nemaš kanale dotura.
|
|
Vrh |
|
|
sioux111
|
Naslov: Re: Novi Travnik Postano: 08 vel 2010, 19:13 |
|
|
pucanj u noci je napisao/la: Drug nisam se baš nažestio, a bolje pitati pa znati... pa sam ti i odgovorio da znaš... u postu si mi izgledao kao neko tko se nagledo rambo filmova pa sad priča trebali smo ovo ili ono... a to ti najčešće pričaju oni iz Minhenske ili slični bojni.. ako si mlađi poštujem ali opet ako si iz tih krajeva priupitaj svoje pa če ti reć... šta se imalo a šta je falilo... Te ljude iz tog gore kraja cijenim i poštujem, a ovo da je pogrdan izraz Leutari neznam od njih ga čuo i znam da se prepucavaju s tim a koristi se kad hočeš da jednim imenom obuhvat ljude s tog kraja, večinom u šali pa si vjerovatno za to misliš da je pogrdan... a malo na netu pogledaj da rijeć nije uopće pogrdna i nema to značenje.. a oni sebe zovu Leutarima a ove dole iz doline Žabarima pa sad od njih čuo i tako govorili ljudi... ako koga to vrijeđa sory i ispričava se na ne namjernoj uvredi.. Za Čaneta i tu situaciju svu sam ti već pisao i to ne kockice nego konkretne situacije ali sam ti i pisao da ako si ti bio gore onda moraš znat koliko vas je bilo šta ste imali i šta ste uradili... a ovo za satelitski telefon od tebe čujem da je netko javio šta Čanetu na satelitski telefon, komuniciralo se paket vezom i motorolama mislim da je i čane čak i sa srbima dogovaro sa motorolom, nađu se na određenom kanalu i dogovore sastanak o tom sam ti već pisao.. e sad ako ti tako kažeš da si čuo ok moguče je... ja znam šta se javljalo iz grada prema zapovijedništvu Bojne koja je bila u školi u Donjim Pečinama i šta je gore bilo od MTS-a a bilo je više od onoga što ti kažeš i bilo je nedovoljno i ne bi pomoglo puno vjeruj mi.. moja je procjena je ono što sam napisao a slažem se sa Markanom za 1992 tad smo mi puno bili puno jaći i moglo se šta napravit i napravilo se ....tad je se počela ta legenda o Čanetu i širit jer on je sa onim PAM-om čudo pravio više psiho efektom nego efikasnošču... ali njegova grupa je bila premala ni vod cijeli... a znaš i sam da su sa njim poginuli najbolji mu momci koji su tu grupu i činili..nakon tog se manje više raspali i prestali bit ono što su bili.. A sve što napišem bilo gdje pa tako i ovdje, je sa jednim ciljem je da opišem (koliko znam) da je žrtva bila prevelika za svaki komad ove zemlje, kako u ovom zadnjem tako u svakom ratu, jednostavno grijeh je da ta žrtva bude uzaludna da zaboravimo svoje (nedaj Bože u bescijenje prodajemo) da ne razmišljamo o povratku pa kad god, tako i tebi govorim, onaj gore kraj je idealan za kvalitetan život pogotovo za mlađe umirovljenike koji je taj kraj prepun sve zbog statusa hrvatskog umirovljenika kojeg ima mislim oko 350 ljudi iz tog kraja (to su podaci iz Udruge pa ako je Zdeni vjerovat dobro je i odlićno to) , razgovaro sam nedavno sa vašim župnikom vlč. Donaldom obnova više nije problem, odkako je Marin ministar ide ključ u ruke mislim da je 40-tak kuča tako obnovljeno do sad, znaći ide nije lako ali nije nigdje... uvijek kažem što je u ratu palo padalo je i prije u povijesti pa smo se uvijek vračali i obnavljali svoje i tako to poništavali borili se da opstanemo.. a nadam se da če tako i ostati u svakom kraju pa i tvom... Puno pozz za tebe i sve ljude iz tvog kraja pa ih zovi kako hočeš bitno je samo da ih ima gore...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|