|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 28 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
RajvoSa
|
Naslov: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 11 stu 2009, 14:35 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Nabasao sam na zanimljiv članak u srpskom Vremenu, u kojem imaju podaci o koliko je oružja JNA "izgubila" sa inventara, ali su na lukav način sve grupirali zajedno, tj. oružje koje su gratis ostavili Srbima kao i ono koje je oteto od strane HV/HVO/TO. Citat: Podela vojnog otpada
Na početku raspada SFRJ u Sloveniji je ostalo stotinak tenkova i samohotki, samo u Varaždinu je ostavljeno 65 ispravnih tenkova (uglavnom T-55A). Nešto kasnije, JNA priznaje da joj je oteto 170 tenkova i 142 oklopna vozila.
Na inventarskim spiskovima JNA i njene naslednice VJ nedostajalo je i mnoštvo "sitnica" tipa i količine 15.000 pušaka, 600 artiljerijskih oruđa, 2000 protivtenkovskih raketa, 13.000 mina, 550 oruđa raketne artiljerije, 500 puškomitraljeza, 30.000 bombi, oko 10 miliona metaka i neutvrđene (ili neobjavljene) količine eksploziva. Ne zna se – ili je neko pažljivo odabrao trenutak da citirane podatke objavi, pre "predislociranja" iz BiH – koliko je, koga i čega bivša JNA ostavila na terenu koji je morala da napusti. Nemoguće je, takođe, proceniti "dobitke" eks-JNA počinjene miniranjem, onesposobljavanjem ili demoliranjem i/ili pljačkom sopstvene imovine (baza Željava i aerodrom kod Bihaća, aerodrom Tuzla, oprema i stambeni fond u Makedoniji, komunikacijske instalacije, eksploziv u onesposobljenim raketama, bombama i minama...).
U tom trenutku s početka devedesetih za krađu i "predaju" vojno tužilaštvo je podnelo 700 krivičnih prijava protiv stotinak oficira, 50 podoficira, 500 vojnika i na desetine civilnih službenika.
Manjak na popisu
Početkom leta 1992, tadašnji predsednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić je u Skupštini saopštio da "u Bosni i Hercegovini nema više nijednog vojnika i oficira vojske Jugoslavije, a sva ratna tehnika JNA nije povučena zbog oružanih dejstava hrvatsko-muslimanskih snaga na kasarne i blokiranje saobraćajnica".
Poređenjem podataka za "ostavljeno" (Srbima državljanima BiH) i "oteto" (od strane "muslimansko-hrvatske koalicije") oružje, upadljivo je bolo oči odsustvo informacije o količinama mobilnog raketnog, minobacačkog i svakovrsnog pešadijskog naoružanja koje je prešlo u ruke Vojske Republike Srpske. Po tadašnjem Ćosićevom izveštaju Skupštini SRJ, JNA/VJ je ostala u Bosni i Hercegovini bez 24 aviona, 20 helikoptera, 531 tenka, četiri raketna diviziona, 87 lakih i teških bacača raketa, oko 5000 minobacača većih kalibara i oko 220.000 komada pešadijskog naoružanja. Ovim brojkama valja dodati objavljene brojeve "manjkova" oružja JNA/VJ posle rata u Hrvatskoj (15.000 pušaka, 6 aviona, 170 tenkova, 142 oklopna vozila, 500 oruđa raketne artiljerije, 600 topova, 2000 pt. raketa, oko 16.000 komada pešadijskog oružja, 13.000 mina, 30.000 bombi i oko 10 miliona metaka) i Sloveniji (stotinak tenkova i samohodnih i artiljerijskih oruđa, nekoliko oborenih helikoptera, neobjavljene količine drugog naoružanja).
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=588339
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
 |
kajman
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 11 stu 2009, 23:42 |
|
|
Citat: 24 aviona, 20 helikoptera, 531 tenka, četiri raketna diviziona, 87 lakih i teških bacača raketa, oko 5000 minobacača većih kalibara i oko 220.000 komada pešadijskog naoružanja. Ovim brojkama valja dodati objavljene brojeve "manjkova" oružja JNA/VJ posle rata u Hrvatskoj (15.000 pušaka, 6 aviona, 170 tenkova, 142 oklopna vozila, 500 oruđa raketne artiljerije, 600 topova, 2000 pt. raketa, oko 16.000 komada pešadijskog oružja, 13.000 mina, 30.000 bombi i oko 10 miliona metaka) i Sloveniji (stotinak tenkova i samohodnih i artiljerijskih oruđa, nekoliko oborenih helikoptera, neobjavljene količine drugog naoružanja). u pm samo me zanima jeli većina tog oružja u BiH ostavljena u ruke VRS jer nije mnogo ostalo nama i muslićima
|
|
Vrh |
|
 |
caporegime
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 12 stu 2009, 09:43 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Nabasao sam na zanimljiv članak u srpskom Vremenu, u kojem imaju podaci o koliko je oružja JNA "izgubila" sa inventara, ali su na lukav način sve grupirali zajedno, tj. oružje koje su gratis ostavili Srbima kao i ono koje je oteto od strane HV/HVO/TO. Citat: Podela vojnog otpada
Na početku raspada SFRJ u Sloveniji je ostalo stotinak tenkova i samohotki, samo u Varaždinu je ostavljeno 65 ispravnih tenkova (uglavnom T-55A). Nešto kasnije, JNA priznaje da joj je oteto 170 tenkova i 142 oklopna vozila.
Na inventarskim spiskovima JNA i njene naslednice VJ nedostajalo je i mnoštvo "sitnica" tipa i količine 15.000 pušaka, 600 artiljerijskih oruđa, 2000 protivtenkovskih raketa, 13.000 mina, 550 oruđa raketne artiljerije, 500 puškomitraljeza, 30.000 bombi, oko 10 miliona metaka i neutvrđene (ili neobjavljene) količine eksploziva. Ne zna se – ili je neko pažljivo odabrao trenutak da citirane podatke objavi, pre "predislociranja" iz BiH – koliko je, koga i čega bivša JNA ostavila na terenu koji je morala da napusti. Nemoguće je, takođe, proceniti "dobitke" eks-JNA počinjene miniranjem, onesposobljavanjem ili demoliranjem i/ili pljačkom sopstvene imovine (baza Željava i aerodrom kod Bihaća, aerodrom Tuzla, oprema i stambeni fond u Makedoniji, komunikacijske instalacije, eksploziv u onesposobljenim raketama, bombama i minama...).
U tom trenutku s početka devedesetih za krađu i "predaju" vojno tužilaštvo je podnelo 700 krivičnih prijava protiv stotinak oficira, 50 podoficira, 500 vojnika i na desetine civilnih službenika.
Manjak na popisu
Početkom leta 1992, tadašnji predsednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić je u Skupštini saopštio da "u Bosni i Hercegovini nema više nijednog vojnika i oficira vojske Jugoslavije, a sva ratna tehnika JNA nije povučena zbog oružanih dejstava hrvatsko-muslimanskih snaga na kasarne i blokiranje saobraćajnica".
Poređenjem podataka za "ostavljeno" (Srbima državljanima BiH) i "oteto" (od strane "muslimansko-hrvatske koalicije") oružje, upadljivo je bolo oči odsustvo informacije o količinama mobilnog raketnog, minobacačkog i svakovrsnog pešadijskog naoružanja koje je prešlo u ruke Vojske Republike Srpske. Po tadašnjem Ćosićevom izveštaju Skupštini SRJ, JNA/VJ je ostala u Bosni i Hercegovini bez 24 aviona, 20 helikoptera, 531 tenka, četiri raketna diviziona, 87 lakih i teških bacača raketa, oko 5000 minobacača većih kalibara i oko 220.000 komada pešadijskog naoružanja. Ovim brojkama valja dodati objavljene brojeve "manjkova" oružja JNA/VJ posle rata u Hrvatskoj (15.000 pušaka, 6 aviona, 170 tenkova, 142 oklopna vozila, 500 oruđa raketne artiljerije, 600 topova, 2000 pt. raketa, oko 16.000 komada pešadijskog oružja, 13.000 mina, 30.000 bombi i oko 10 miliona metaka) i Sloveniji (stotinak tenkova i samohodnih i artiljerijskih oruđa, nekoliko oborenih helikoptera, neobjavljene količine drugog naoružanja).
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=588339hm, ovo približno odgovara procjenama vojne snage bosanskih i hrvatskih srba kao i oružja koje je hv zarobila u vojarnama. od 92 su išle procjene vojne tehnike dobro se sjećam pa se procjenjivalo da krajinski srbi imaju oko 200 tenkova, bosanski srbi oko 300-350, a da je hv zarobila u vojarnama oko 170-200 tenkova. naravno, po ovim podacima ispada da u borbama nisu izgubili niti jedan tenk ili borbeno vozilo u borbi. svakako da su sve nastajuće gubitke vrs uredno servisirali, što popravkom oštećene tehnike, što dostavom novih komada. na drugoj temi sam napisao kako je vrs po teškom oružju bila opremljenija od hv, hvo i abih zajedno. tzv. svk je imala teškog oružja dovoljno da se održi tjednima da ne kažem da se i obrani da su imali petlje i hrabrosti, jer razmjer efektiva u srednjoj bosni između naših i muslimanskih snaga je bio takav da je višestruko nadmašivao prednost koju je hv imala 95 pred tzv. svk., pa je srednja bosna ipak opstala.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 09 tra 2011, 19:41 |
|
|
Svarog je napisao/la: Mate , za 95.... ne znam..nisam ih brojo ..Al za 92 znam pouzdano evo saljem i snimke ..pa ih prosljedi Tulkasu neka ih prouci. http://www.youtube.com/watch?v=ru-xQac_sWwhttp://www.youtube.com/watch?v=LVNilYkJhksSvarog, jel ti to meni hoces pricati o odnosima snaga Srba i Hrvata u BiH sekund prije rata? Samo u BL i okolici je bilo i vojske i naoruzanja vise no sto su i Hrvati i Muslimani imali u cijeloj BiH 1992. Kome ti suplju prodajes covjece?? lako se bilo kurcit s tom silom 1992.
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
Svarog
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 09 tra 2011, 22:29 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10185 Lokacija: Banja Luka
|
Tulkas je napisao/la: Svarog je napisao/la: Mate , za 95.... ne znam..nisam ih brojo ..Al za 92 znam pouzdano evo saljem i snimke ..pa ih prosljedi Tulkasu neka ih prouci. http://www.youtube.com/watch?v=ru-xQac_sWwhttp://www.youtube.com/watch?v=LVNilYkJhksSvarog, jel ti to meni hoces pricati o odnosima snaga Srba i Hrvata u BiH sekund prije rata? Samo u BL i okolici je bilo i vojske i naoruzanja vise no sto su i Hrvati i Muslimani imali u cijeloj BiH 1992. Kome ti suplju prodajes covjece?? lako se bilo kurcit s tom silom 1992. Tebi ? Nee...Ti si koliko vidim malo ' polupao loncice '.. nije lako tebi biti objektivan,jer kako sam shvatio, i ti si Hrvat iz Banja Luke (sta ti ja mogu)... i vjerovatno si i ti i tvoji ,tih ratni godina morao bježati odnosno , bili ste protjerani iz BL ..Bas, kao sto je i jedan moj prijatelj Srbin (sreo ga prije par dana) morao guliti iz Mostara , poslije ubistva oca mu . Kojeg su ustase ubili bukvalno na pragu rodjene kuce, pred njim i majkom. ( ipak,iskreno se nadam se da su tvoji , svi živi. ) Shuplje kažeš ...Šta šuplje, i gdje vidis kurcenje? Ako pažljivije i objektivnije razaberes prethodne postove , drugi su pominjali 'silu nebesku'. Sto se tice naoružanja i municije , gdje sam ja rekao da nam je nedostajalo? Nije. Od početka do kraja rata imali smo je dovoljno. Možda te zbunjuje to sto je nismo razdjelili sa vama i Muslimanima na ravne časti Jbga oprosti... Šta ćeš , kad smo prokletinje...Pretpostavljam da bi vi ,da ste bili na nasem mjestu ,to odradili mnogo korektnije. A sto se tice banjaluckog korpusa ... On jeste bio jedan od najjacih i najiskusniji ,na svim podrucjima bivse YU zahvacenih ratom. Bio je ukljucen u borbe od samih pocetaka ratnih dejstava ...Prepun iskusnih i prekaljenih boraca . Brigade poput 16. , 2 .Krajiske, 6.Sanske i drugih ratovale su gotovo po svim ratistima , i van zone Prvog Krajiskog korpusa... puneci vam groblja i bolnice.. Da budemo jasni potpuno, nikad niko iz tih brigada , nije optužen za ratni zločin . I onda svako malo ,nekakav mudrov pomene kako ste bili pred Banja Lukom . Daj ljudi, mante se *ranja. Tom logikom im se može odgovoriti ..pa mi nismo bili pred Sarajevom...mi smo bili U Sarajevu. Takodje, može se reci da su svojevremeno srpske snage bile pred Zagrebom, Sibenikom,Osjekom, Karlovcem...itd,itd... Uostalom , evo ti jedan od mojih komentara ,..sta mislis da je u njemu shuplja... ? post223100.html#p223100
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
 |
pinco
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 09 tra 2011, 23:26 |
|
|
Pa vi ste krenili u rat, imali svu silu JNA iza se sebe, glupa usporedba sa Mostaron, grad koji ste sami napali i niste usplili osvojit, bili agresori, i nekima se obilo o glavu......, isto da su Hrvati 92 provali osvojit BL, izbacit Srbe iz nje, i onda se žalu šta je neko poginija... Idiotski se qrčit nekon vojskon i snagon na poćetu rata, kad sve imali sve od oružja u izobilju, cilo naoružanje armije države od priko 20 miljon stanovnika koja je paranoićno gomilala oružje godinama, plus oružje teritorijalne obrane republika, a druga strana pratički ništa, kad je druga strana došla do nešto oružja rušili ste se ka kula od karata, istna bili ste u Sarajevu, al se niste pomakli, isto sa svin gradovima koje si nabroja, več ste bili tu, i prije rata, dobro naoružani i utvrđeni, sa podrškon sve 3 komponente vojske i napravili pratički ništa osim razaranja, dok je HV bila prilićno daleko od BL, pa joj se približila kroz ćisto srpski teritorij, pored oružja koje ste imali, velika razlika u odnosu na vas, zamisli da je HV imala oružja 91. ka vi 95, rata nebi ni bilo......, ćinjenica je da ste podvili rep prid naoružanin neprijateljon, dok ste se junačili kad je tenk iša na lovačku pušku.....,
|
|
Vrh |
|
 |
Svarog
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 10 tra 2011, 00:21 |
|
|
pinco je napisao/la: Pa vi ste krenili u rat, imali svu silu JNA iza se sebe, glupa usporedba sa Mostaron, grad koji ste sami napali i niste usplili osvojit, bili agresori, i nekima se obilo o glavu......, isto da su Hrvati 92 provali osvojit BL, izbacit Srbe iz nje, i onda se žalu šta je neko poginija... Idiotski se qrčit nekon vojskon i snagon na poćetu rata, kad sve imali sve od oružja u izobilju, cilo naoružanje armije države od priko 20 miljon stanovnika koja je paranoićno gomilala oružje godinama, plus oružje teritorijalne obrane republika, a druga strana pratički ništa, kad je druga strana došla do nešto oružja rušili ste se ka kula od karata, istna bili ste u Sarajevu, al se niste pomakli, isto sa svin gradovima koje si nabroja, več ste bili tu, i prije rata, dobro naoružani i utvrđeni, sa podrškon sve 3 komponente vojske i napravili pratički ništa osim razaranja, dok je HV bila prilićno daleko od BL, pa joj se približila kroz ćisto srpski teritorij, pored oružja koje ste imali, velika razlika u odnosu na vas, zamisli da je HV imala oružja 91. ka vi 95, rata nebi ni bilo......, ćinjenica je da ste podvili rep prid naoružanin neprijateljon, dok ste se junačili kad je tenk iša na lovačku pušku....., Opet pretjerivanje...Kazes imali smo svu silu JNA iza sebe. Nije tacno. Nismo bili nenaoruzani , to stoji..Ali JNA je bila i Slovenci i Hrvati i Muslimani , Makedonci,pa cak i Shiptari i oni su je sluzili... Valjda ti je jasno da Srbija nije usla u rat ni sa 5% svojih tadasnjih kapaciteta...Da jeste,bilo bi mnogo zajebano za vas.. pa se srpska vojska se svela ipak samo na Srbe prjecane, naspram koji je bila i HV i HVO i ABIH a i NATO vas je poprilicno pomogao ...olovku u sake pa izracunaj proporciju.. Ja znam da bi za vas idealno bilo da smo jos bili i nenaoruzani...kao sto je i red. Al eto jbga nismo...Nemoj dab' se sta ljutili. Kazes nismo se ni pomakli...Pa jbte, tri godine , iliti do pred kraj rata , VRS je kontrolisala preko dvije trecine BiH.Zaboravio si gdje su bile linije ? Znas gdje je npr Donji Vakuf , Kupres, nedaleko od Mostara (mislim da ste bili u dometu haubica). Ali pitanje je kud bi s vama ? To sto se tice lovackih pusaka...nije tacno.. 92.je u Hrvatskoj vec bio potpisan Vensov plan..UN se rasporedio po linijama razdvajanja...Hrvatska je od tad uveliko stala iza HVO i ABiH.. Zelis reci da je npr Splitska brigada po Posavini 92. ratovala s lovackim naouruzanjem ? Nije brate.. bio pa vidjo... Buraz imali ste vi vec tada svega..od artiljerije, VBR-ova do oklopa.Sjecam se tad ste cak i u Gavrilovicevim SDO- ima uveli i ' halal ' hranu za 'cvjece'...do te mjere ste vec bili organizovani. Srbi nikad nisu ni planirali uzeti npr Bihac , Mostar, cjelo Sarajevo... ..evo karta pa se malo podsjeti..Sta mislis da smo trebali 'uzeti' jos..Stvarno, sta bi vama ostalo, gdje bi vi....? Da smo se drznuli pa uzeli vise , mislis da bi nam to iko u svjetu 'aminovao'..? Pa jbte , nismo jednom zbog pritiska USA morali napustati netom osvojene polozaje... 
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
 |
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 10 tra 2011, 00:34 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2010, 20:45 Postovi: 4605 Lokacija: Kamenjarski krš
|
Svarog je napisao/la:
Valjda ti je jasno da Srbija nije usla u rat ni sa 5% svojih tadasnjih kapaciteta...Da jeste,bilo bi mnogo zajebano za vas.. pa se srpska vojska se svela ipak samo na Srbe prjecane, naspram koji je bila i HV i HVO i ABIH a i NATO vas je poprilicno pomogao ...olovku u sake pa izracunaj proporciju.. Ja znam da bi za vas idealno bilo da smo jos bili i nenaoruzani...kao sto je i red. Al eto jbga nismo...Nemoj dab' se sta ljutili.
Na Vukovar( i općenito na istočnu slavoniju) je išao Novosadski korpus, 252 oklopna brigada i prva gardijska beogradska brigada dakle elita JNA. Priča se da je oko 80 000 srbijanaca bilo mobilizirano za rat u Hrvatsku. Tako da tih '5%' baš i ne stoji
|
|
Vrh |
|
 |
Mate Boban
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 10 tra 2011, 00:38 |
|
|
U BiH su Srbi protiv Hrvata imali 7 i po tisuca poginulih a Hrvati 2i po tisuce de nek neko pojasni ovo
_________________ velikog mi Alaha Suljo Tihic je Srpski agent- neki forumas s Dnevnog avaza
|
|
Vrh |
|
 |
pinco
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 10 tra 2011, 01:30 |
|
|
Svarog je napisao/la: pinco je napisao/la: Pa vi ste krenili u rat, imali svu silu JNA iza se sebe, glupa usporedba sa Mostaron, grad koji ste sami napali i niste usplili osvojit, bili agresori, i nekima se obilo o glavu......, isto da su Hrvati 92 provali osvojit BL, izbacit Srbe iz nje, i onda se žalu šta je neko poginija... Idiotski se qrčit nekon vojskon i snagon na poćetu rata, kad sve imali sve od oružja u izobilju, cilo naoružanje armije države od priko 20 miljon stanovnika koja je paranoićno gomilala oružje godinama, plus oružje teritorijalne obrane republika, a druga strana pratički ništa, kad je druga strana došla do nešto oružja rušili ste se ka kula od karata, istna bili ste u Sarajevu, al se niste pomakli, isto sa svin gradovima koje si nabroja, več ste bili tu, i prije rata, dobro naoružani i utvrđeni, sa podrškon sve 3 komponente vojske i napravili pratički ništa osim razaranja, dok je HV bila prilićno daleko od BL, pa joj se približila kroz ćisto srpski teritorij, pored oružja koje ste imali, velika razlika u odnosu na vas, zamisli da je HV imala oružja 91. ka vi 95, rata nebi ni bilo......, ćinjenica je da ste podvili rep prid naoružanin neprijateljon, dok ste se junačili kad je tenk iša na lovačku pušku....., Opet pretjerivanje...Kazes imali smo svu silu JNA iza sebe. Nije tacno. Nismo bili nenaoruzani , to stoji..Ali JNA je bila i Slovenci i Hrvati i Muslimani , Makedonci,pa cak i Shiptari i oni su je sluzili... Valjda ti je jasno da Srbija nije usla u rat ni sa 5% svojih tadasnjih kapaciteta...Da jeste,bilo bi mnogo zajebano za vas.. pa se srpska vojska se svela ipak samo na Srbe prjecane, naspram koji je bila i HV i HVO i ABIH a i NATO vas je poprilicno pomogao ...olovku u sake pa izracunaj proporciju.. Ja znam da bi za vas idealno bilo da smo jos bili i nenaoruzani...kao sto je i red. Al eto jbga nismo...Nemoj dab' se sta ljutili. Da je serkaj JNA je stala svon svojon silon uz Srbe, tj. Srbi su bili JNA tada, toćno bija je manji broj i ostalih narodnsti zastupljen al oni su po poćetku rata i odlasku iz JNA mogli samo ponit civilnu robu..., dok su Srbi dobli svo oružje JNA, iz svih kasarni i magazina u državi, svu avijaciju i mornaricu, ostali su dobili par mrvica koju su uspili otet, sve srpske vojske su se trasformirale iz JNA, ni jedan jedini garnizon ili sl nije sta na nićiju drugu stranu i transformiran u drugu vojsku osim srpske..... Srbija sa 5%  , stala je masimalno kolko je mogla, ko van je kriv da je mobilizacija pala na najniže grane jel su braća zdušno krenili u pljačku i ubijanje, vladala je velika sloga, ali kad su vidili kako se pogiba dosta ih se oladilo rata...... zajebano je bilo za nas, jel su svi srpski kapaciteti bili upregnuti u stvaranje velike Srbije, al niste tolki junaci za koje se prodajete..... Uzmi ti olovku pa sraćunaj, prodaji ti te idiotske priće drugima, Srbi prijećani......hahahaha, JNA = VRS = VRSK, sudjelovali ste svin raspoloživin snagama udruženi, koga praviš budalama, koji NATO, vi ste imali sve oružije ex JU, a mi sankcije MZ za uvoz oružja, super su nan pomagali...... vi ste kukavice, kad ste bili sila max naoružana onda ste bili hrabri, kad smo uzvratili jedino šta ste mogli je turirat traktore..... Citat: Kazes nismo se ni pomakli...Pa jbte, tri godine , iliti do pred kraj rata , VRS je kontrolisala preko dvije trecine BiH.Zaboravio si gdje su bile linije ? Znas gdje je npr Donji Vakuf , Kupres, nedaleko od Mostara (mislim da ste bili u dometu haubica). Ali pitanje je kud bi s vama ? To sto se tice lovackih pusaka...nije tacno.. 92.je u Hrvatskoj vec bio potpisan Vensov plan..UN se rasporedio po linijama razdvajanja...Hrvatska je od tad uveliko stala iza HVO i ABiH.. Zelis reci da je npr Splitska brigada po Posavini 92. ratovala s lovackim naouruzanjem ? Ti se opet praviš pametan, večinu oružja je ćinilo tada uzeto iz par vojarni koje su se pridale il su osvojene, a to je bila kap u moru naoružanja koju je imala srpska vojska, Hrvatska je morala pored sebe na ogromnoj dužini ratišta naoružat i HVO, koji je naoružava i TO BiH, znaći jako ogranićeni resursi, to sa lovačkin puškama je točno, i rućnin bombama na fitilj, raznin improvizacijama jel oružja nije bilo, a to je bilo u najkritićnije vrime rata. Muke van bilo kontrolirat, kad ste kontrolirali sve vojne baze u državi, bili ste raspoređeni i prije rata, doslovno je svao veće selo imalo neki vojni objekat..., imali ste podršku avijacije kad god van je palo napamet, dalekometne artiljerije i oklopa na stotine..... Citat: Nije brate.. bio pa vidjo... Buraz imali ste vi vec tada svega..od artiljerije, VBR-ova do oklopa.Sjecam se tad ste cak i u Gavrilovicevim SDO- ima uveli i ' halal ' hranu za 'cvjece'...do te mjere ste vec bili organizovani. Prehrambenu smo industriju imali ali vojnu ne, imali samo i artiljerije i VBR-a i oklopa, nakon pada par vojarni točno, a još uvik u omjeru 100:1 u vašu korist, ali i to bez dvi komponente vojske, mornarice, i avijacije cile JNA koju ste obilato koristili......, avijacija van je davala ogromnu prednost i pored premoći na zemlji, sad reci da smo imali dvokrilce antonove sa bojler bombama..... Citat: Srbi nikad nisu ni planirali uzeti npr Bihac , Mostar, cjelo Sarajevo... ..evo karta pa se malo podsjeti..Sta mislis da smo trebali 'uzeti' jos..Stvarno, sta bi vama ostalo, gdje bi vi....? Da smo se drznuli pa uzeli vise , mislis da bi nam to iko u svjetu 'aminovao'..? Pa jbte , nismo jednom zbog pritiska USA morali napustati netom osvojene polozaje... Planirali ste vi uzet sve istoćno od linije Virovitica, Karlovac, Karlobag, ne zaboravi da je rat počeja 91., kako je odmica apetit se smanjiva, hebalo se vas di će ko tada, poćeli ste malo mislit glavon kad niste znali di bi vi mogli završit na kraju. Tamanili ste sve isprid sebe i ćistili teritorij od nesrba, di bi sa stanovnicima, u izbjeglištvo ili ispod zemlje, vama je bilo svjejedno, bitno da ostanu Srbi, to je bila klasićna otimaćina teritorija. Rukovodstvo svega bilo je u Beogradu, i političko i vojno. MZ vas je pustila na poćetku da to odradite, tili su zadržat jugoslaviju, kasnije kad su vidili da ste nesposobni nisu imali šta nego da priznaju nove države u republičkin granicama.
|
|
Vrh |
|
 |
Svarog
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 10 tra 2011, 01:59 |
|
|
pinco je napisao/la: Svarog je napisao/la: Opet pretjerivanje...Kazes imali smo svu silu JNA iza sebe. Nije tacno. Nismo bili nenaoruzani , to stoji..Ali JNA je bila i Slovenci i Hrvati i Muslimani , Makedonci,pa cak i Shiptari i oni su je sluzili... Valjda ti je jasno da Srbija nije usla u rat ni sa 5% svojih tadasnjih kapaciteta...Da jeste,bilo bi mnogo zajebano za vas.. pa se srpska vojska se svela ipak samo na Srbe prjecane, naspram koji je bila i HV i HVO i ABIH a i NATO vas je poprilicno pomogao ...olovku u sake pa izracunaj proporciju.. Ja znam da bi za vas idealno bilo da smo jos bili i nenaoruzani...kao sto je i red. Al eto jbga nismo...Nemoj dab' se sta ljutili.
Da je serkaj JNA je stala svon svojon silon uz Srbe, tj. Srbi su bili JNA tada, toćno bija je manji broj i ostalih narodnsti zastupljen al oni su po poćetku rata i odlasku iz JNA mogli samo ponit civilnu robu..., dok su Srbi dobli svo oružje JNA, iz svih kasarni i magazina u državi, svu avijaciju i mornaricu, ostali su dobili par mrvica koju su uspili otet, sve srpske vojske su se trasformirale iz JNA, ni jedan jedini garnizon ili sl nije sta na nićiju drugu stranu i transformiran u drugu vojsku osim srpske..... Srbija sa 5%  , stala je masimalno kolko je mogla, ko van je kriv da je mobilizacija pala na najniže grane jel su braća zdušno krenili u pljačku i ubijanje, vladala je velika sloga, ali kad su vidili kako se pogiba dosta ih se oladilo rata...... zajebano je bilo za nas, jel su svi srpski kapaciteti bili upregnuti u stvaranje velike Srbije, al niste tolki junaci za koje se prodajete..... Uzmi ti olovku pa sraćunaj, prodaji ti te idiotske priće drugima, Srbi prijećani......hahahaha, JNA = VRS = VRSK, sudjelovali ste svin raspoloživin snagama udruženi, koga praviš budalama, koji NATO, vi ste imali sve oružije ex JU, a mi sankcije MZ za uvoz oružja, super su nan pomagali...... vi ste kukavice, kad ste bili sila max naoružana onda ste bili hrabri, kad smo uzvratili jedino šta ste mogli je turirat traktore..... Citat: Kazes nismo se ni pomakli...Pa jbte, tri godine , iliti do pred kraj rata , VRS je kontrolisala preko dvije trecine BiH.Zaboravio si gdje su bile linije ? Znas gdje je npr Donji Vakuf , Kupres, nedaleko od Mostara (mislim da ste bili u dometu haubica). Ali pitanje je kud bi s vama ? To sto se tice lovackih pusaka...nije tacno.. 92.je u Hrvatskoj vec bio potpisan Vensov plan..UN se rasporedio po linijama razdvajanja...Hrvatska je od tad uveliko stala iza HVO i ABiH.. Zelis reci da je npr Splitska brigada po Posavini 92. ratovala s lovackim naouruzanjem ? Ti se opet praviš pametan, večinu oružja je ćinilo tada uzeto iz par vojarni koje su se pridale il su osvojene, a to je bila kap u moru naoružanja koju je imala srpska vojska, Hrvatska je morala pored sebe na ogromnoj dužini ratišta naoružat i HVO, koji je naoružava i TO BiH, znaći jako ogranićeni resursi, to sa lovačkin puškama je točno, i rućnin bombama na fitilj, raznin improvizacijama jel oružja nije bilo, a to je bilo u najkritićnije vrime rata. Muke van bilo kontrolirat, kad ste kontrolirali sve vojne baze u državi, bili ste raspoređeni i prije rata, doslovno je svao veće selo imalo neki vojni objekat..., imali ste podršku avijacije kad god van je palo napamet, dalekometne artiljerije i oklopa na stotine..... Citat: Nije brate.. bio pa vidjo... Buraz imali ste vi vec tada svega..od artiljerije, VBR-ova do oklopa.Sjecam se tad ste cak i u Gavrilovicevim SDO- ima uveli i ' halal ' hranu za 'cvjece'...do te mjere ste vec bili organizovani. Prehrambenu smo industriju imali ali vojnu ne, imali samo i artiljerije i VBR-a i oklopa, nakon pada par vojarni točno, a još uvik u omjeru 100:1 u vašu korist, ali i to bez dvi komponente vojske, mornarice, i avijacije cile JNA koju ste obilato koristili......, avijacija van je davala ogromnu prednost i pored premoći na zemlji, sad reci da smo imali dvokrilce antonove sa bojler bombama..... Citat: Srbi nikad nisu ni planirali uzeti npr Bihac , Mostar, cjelo Sarajevo... ..evo karta pa se malo podsjeti..Sta mislis da smo trebali 'uzeti' jos..Stvarno, sta bi vama ostalo, gdje bi vi....? Da smo se drznuli pa uzeli vise , mislis da bi nam to iko u svjetu 'aminovao'..? Pa jbte , nismo jednom zbog pritiska USA morali napustati netom osvojene polozaje... Planirali ste vi uzet sve istoćno od linije Virovitica, Karlovac, Karlobag, ne zaboravi da je rat počeja 91., kako je odmica apetit se smanjiva, hebalo se vas di će ko tada, poćeli ste malo mislit glavon kad niste znali di bi vi mogli završit na kraju. Tamanili ste sve isprid sebe i ćistili teritorij od nesrba, di bi sa stanovnicima, u izbjeglištvo ili ispod zemlje, vama je bilo svjejedno, bitno da ostanu Srbi, to je bila klasićna otimaćina teritorija. Rukovodstvo svega bilo je u Beogradu, i političko i vojno. MZ vas je pustila na poćetku da to odradite, tili su zadržat jugoslaviju, kasnije kad su vidili da ste nesposobni nisu imali šta nego da priznaju nove države u republičkin granicama. Meni stvarno nije jasno o cemu ti ? Možeš ti 'krečiti ' kako ti volja...Ali to što pričaš ne odgovara istini.. Znači stvarno tvrdiš da je HV 92.po Posavini ratovao lovačkim puškama... Pominješ razmjeru u oklopu 1 :100 u nasu korist...  ...Pominjes mornaricu..? Koliko mi je poznato u BiH nije bilo pomorskih bitaka .,ali koliko vidim , kako vrjeme protice, za koju godinicu bit ce i njih par komada. ...sustina hrvatske price se moze svesti u jednu rjec (Mastriht) ...i jednu strofu... Danke Deutschland, meine Seele brennt! Danke Deutschland, für das liebe Geschenk. Danke Deutschland, vielen Dank, wir sind jetzt nicht allein, und die Hoffnung kommt in das zerstörte Heim. ..Genšeru je za života u Hrvatskoj podignuto nekoliko spomenika, a njegovo i ime tadašnjeg saveznog kancelara Helmuta Kola ponele su i hrvatske ulice (između ostalog, u Trogiru), dok je po austrijskom ministru spoljnih poslova dr Alojzu Moku imenovan jedan orden ... Ne bode ti oci sto Genser, Kol, Mok, Klinton...na Balkanu maltene imaju vise spomenika nego u zemljama u kojim su zivjeli i zive... Sta mislis zasto? Ne bih dalje, besmisleno mi..
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Volim BiH Postano: 10 tra 2011, 02:12 |
|
|
Mate Boban je napisao/la: U BiH su Srbi protiv Hrvata imali 7 i po tisuca poginulih a Hrvati 2i po tisuce de nek neko pojasni ovo Stvarno, nek neko pojasni Kako to kad po nekim pricama ovde Srbi su uzeli sve od naoruzanja, a ostali nisu imali nista... ne pricamo o Rambo filmovima, vec pravom ratu gde junastvo pojedinaca ne moze doneti ikakvu prevagu. To je isto teza i nekih Bosnjaka, kao, goloruki se odbranili... pa kakve su to price  to nije ni za crtani film. Ajde malo objektivnosti... Srbi su imali najpovoljniju pocetnu poziciju, i iz nje su i najvise profitirali, drzali su trecinu Hrvatske i 70% BiH. Prica se dovodi do ekstrema, u kome se dokazuje da su Srbi imali sve, ali su eto, bili picke, usrali se, i onda ih ekipa sa lovackom puskom pobedila Pinco, zasto ne priznas da su Srbi imali opasan manjak ljudstva, da se skoro sve svelo na Srbe iz BiH, a da su silom prilika i svi Muslimani, i svi Hrvati bili umesani u rat... slan je novosadski korpus 1991, ali u BiH nije bilo toga, uvedene su sankcije, Sloba je vec 1993 usao u opasan konflikt sa Karadzicem, posle se umesao NATO, u medjuvremenu Hrvatska se naoruzavala...znaci, bitno je koje vreme diskutujemo, kroz 4 godine menjala se snaga, i mogucnosti, Srbi kad su bili u stanju u pocetku, uzeli su sve sto ih otprilike zanima, posle vise nisu mogli jer su drugi ojacali...i na kraju teritorijalno ipak zadrzali onaj procenat na kome su i bili vecina. Sve se na kraju negde uravnotezilo. I nemoj one price, zli Srbi uzeli najvise oruzja...kao, trebalo je biti fer, pa to rasporediti na ravne casti... da nije ovako jeziva tema, na ovakav rezon bi se smejao. Dajte ljudi, nije ovo prvi rat u istoriji, svako grabi sto vise, da su Hrvati bili u stanju da uzmu najvise, uzeli bi... bilo kakvo drugacije razmisljanje je idiotsko kad se govori o ratu.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
pinco
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 02:40 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Mate Boban je napisao/la: U BiH su Srbi protiv Hrvata imali 7 i po tisuca poginulih a Hrvati 2i po tisuce de nek neko pojasni ovo Stvarno, nek neko pojasni Kako to kad po nekim pricama ovde Srbi su uzeli sve od naoruzanja, a ostali nisu imali nista... ne pricamo o Rambo filmovima, vec pravom ratu gde junastvo pojedinaca ne moze doneti ikakvu prevagu. To je isto teza i nekih Bosnjaka, kao, goloruki se odbranili... pa kakve su to price  to nije ni za crtani film. Ajde malo objektivnosti... Srbi su imali najpovoljniju pocetnu poziciju, i iz nje su i najvise profitirali, drzali su trecinu Hrvatske i 70% BiH. Prica se dovodi do ekstrema, u kome se dokazuje da su Srbi imali sve, ali su eto, bili picke, usrali se, i onda ih ekipa sa lovackom puskom pobedila Pinco, zasto ne priznas da su Srbi imali opasan manjak ljudstva, da se skoro sve svelo na Srbe iz BiH, a da su silom prilika i svi Muslimani, i svi Hrvati bili umesani u rat... slan je novosadski korpus 1991, ali u BiH nije bilo toga, uvedene su sankcije, Sloba je vec 1993 usao u opasan konflikt sa Karadzicem, posle se umesao NATO, u medjuvremenu Hrvatska se naoruzavala...znaci, bitno je koje vreme diskutujemo, kroz 4 godine menjala se snaga, i mogucnosti, Srbi kad su bili u stanju u pocetku, uzeli su sve sto ih otprilike zanima, posle vise nisu mogli jer su drugi ojacali...i na kraju teritorijalno ipak zadrzali onaj procenat na kome su i bili vecina. Sve se na kraju negde uravnotezilo. I nemoj one price, zli Srbi uzeli najvise oruzja...kao, trebalo je biti fer, pa to rasporediti na ravne casti... da nije ovako jeziva tema, na ovakav rezon bi se smejao. Dajte ljudi, nije ovo prvi rat u istoriji, svako grabi sto vise, da su Hrvati bili u stanju da uzmu najvise, uzeli bi... bilo kakvo drugacije razmisljanje je idiotsko kad se govori o ratu. Nisu uzeli najviše oružja, uzeli su praktički sve, nisu imali šta ni uzimat kad je sve bilo njihovo, bili Hrvati uzeli najviše da su mogli, bili bi, al je štos taj da je JNA transformirana u Srpsku vojsku, proces koji je pripreman duže vrime, sa jasnin ciljon, koja je priuzela kompletno naoružanje, a JNA je bila moćna armija, suvremeno naoružana. Pa odveli su i kanadere za gašenje požara koje je SRH praktićki sama financirala, sve je odnešeno..... Šta da priznan, pored naoružanja Srbi su bili najbrojniji narod u Jugi, koji nedostatak ljudstva, pa nije ni u RH bilo stanje totalnoga rata i mobilizacije, država je funkcionirala, tvorince i industrija koja nije direkt bila ugrožena je radila normalno, RH se naoružavala na crnome tržištu, a za to je tribalo vrimena i novca, vi taj problem niste imali..... O nemišanju u rat Srbije u BiH moš obisit mačku o rep, evo šta kaže pripadnik VRSK u Baranji, dakle Hrvatska 95-te...... A kamoli nije da kolalo u Bosnu svih godina rata kad se nije znalo o pije ko plaća, zašto mislite da smo tako naivni.... U jesen 1995 otpocela je operacija odbrane Baranje pod nazivom "Bedem" mi smo bili jako dobro ukopani, u dubini od nekoliko kilometara imali smo nekoliko linija odbrane na kojima su bili vojnici spremni za borbu, doslo je jako puno dugih cevi i oklopnih jedinica (doduse starije proizvodnje) koje su bile rasporedjene po celoj duzini odbrane, tako da smo se u zargonu salili da necemo uposte morati puske koristiti, doslo je jako puno vojnika i policajaca iz Srbije, dobrovoljaca, profesionalnih vojnika ali i mobilisanih izbeglica. U mestu Knezevo nalazili su se padobranci 63 Brigade, dosli su pripadnici Crvenih Beretki pod komandom Pukovnika Vasilija Mijovica, ako ste gledali emisiju Jedinica znate o kome pricam, svako raskrsce u Baranji je pretvoreno u utvrdu, bunkeri su bili na svakom koraku, dobili smo i nekoliko helikoptera Mi-8 i Gazela naoruzanih Maljutkama za protuoklopnu borbu.Srbija i njeni zapadni sateliti su funkcionirali pratički ka jedna država, osim naravno službeno, jedna vojska i jedan narod, nabrojniji i najbolje naoružan.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 03:02 |
|
|
pinco je napisao/la: Nisu uzeli najviše oružja, uzeli su praktički sve, nisu imali šta ni uzimat kad je sve bilo njihovo, bili Hrvati uzeli najviše da su mogli, bili bi, al je štos taj da je JNA transformirana u Srpsku vojsku, proces koji je pripreman duže vrime, sa jasnin ciljon, koja je priuzela kompletno naoružanje, a JNA je bila moćna armija, suvremeno naoružana. Pa odveli su i kanadere za gašenje požara koje je SRH praktićki sama financirala, sve je odnešeno..... Šta da priznan, pored naoružanja Srbi su bili najbrojniji narod u Jugi, koji nedostatak ljudstva, pa nije ni u RH bilo stanje totalnoga rata i mobilizacije, država je funkcionirala, tvorince i industrija koja nije direkt bila ugrožena je radila normalno, RH se naoružavala na crnome tržištu, a za to je tribalo vrimena i novca, vi taj problem niste imali..... O nemišanju u rat Srbije u BiH moš obisit mačku o rep, evo šta kaže pripadnik VRSK u Baranji, dakle Hrvatska 95-te...... A kamoli nije da kolalo u Bosnu svih godina rata kad se nije znalo o pije ko plaća, zašto mislite da smo tako naivni....
U jesen 1995 otpocela je operacija odbrane Baranje pod nazivom "Bedem" mi smo bili jako dobro ukopani, u dubini od nekoliko kilometara imali smo nekoliko linija odbrane na kojima su bili vojnici spremni za borbu, doslo je jako puno dugih cevi i oklopnih jedinica (doduse starije proizvodnje) koje su bile rasporedjene po celoj duzini odbrane, tako da smo se u zargonu salili da necemo uposte morati puske koristiti, doslo je jako puno vojnika i policajaca iz Srbije, dobrovoljaca, profesionalnih vojnika ali i mobilisanih izbeglica. U mestu Knezevo nalazili su se padobranci 63 Brigade, dosli su pripadnici Crvenih Beretki pod komandom Pukovnika Vasilija Mijovica, ako ste gledali emisiju Jedinica znate o kome pricam, svako raskrsce u Baranji je pretvoreno u utvrdu, bunkeri su bili na svakom koraku, dobili smo i nekoliko helikoptera Mi-8 i Gazela naoruzanih Maljutkama za protuoklopnu borbu.
Srbija i njeni zapadni sateliti su funkcionirali pratički ka jedna država, osim naravno službeno, jedna vojska i jedan narod, nabrojniji i najbolje naoružan.
Ajde da govorimo precizno, Srbi nisu uzeli sve, ali su uzeli najvise...i to niko ne spori... Dalje, teza da su se Srbi spremali za rat ranije...tacno, kao i Hrvati, svako koliko je mogao... nemoj mi samo reci da Tudjman nije znao da ce biti rata  Nisu znali obicni ljudi na svim stranama, ali to nije bitno u ovoj diskusiji. Pricamo striktno o ratu, svako onaj ko se sprema za to, dobro pripremi procenu resursa, kad ce napasti, sa cime, koja ce skladista zauzeti... daj mi i jedan suprotan primer gde je strana koja napada dozvolila ovim drugim da budu otprilike iste snage...to je besmislica. E tu dolazimo do kljuca, mnogo je teze osvojiti nesto, nego se braniti, osvojiti gusto naseljene gradove je posebno tesko, Nemci su u Staljingradu izgubili milion ljudi, u Lenjingrad i Moskvu nisu ni usli... nista nisu uradili, Rusi su od svake srusene kuce napravili bunker, to je nenormalno tesko osvojiti. Vidjeno je i u Vukovaru, 1500 Hrvata je odolevalo 3 meseca, sa smesnim naoruzanjem, stavi na rame sulundar, saceka tenk i razvali ga...a da posaljes gustere u ulicnu borbu, to niko ne zna... zato je napravljena onakva Hirosima tamo, i odustalo se od bilo kakvog daljeg napredovanja prema vecim gradovima, jer bi morao da srusis veci Osijek, Split, Zadar, na kraju i Zagreb... jasno je da to ni teoretski nije bilo izvodljivo. I rat je stao u Hrvatskoj... U Bosni je uzeto oruzje od JNA, zaokruzena je velika vecina zemlje, ostali su veci gradovi u kojima su vecina bili Muslimani, i gde se ponavlja prica kao sa Vukovarom, ti mozes to da ravnas iz daljine, ali za sam ulazak u grad nemas sanse, nije ni sa druge strane bila obucena armija, ali su imali dovoljno naoruzanja i neke oficire JNA da naprave pakao za Srbe tamo... To su mislim sadrzajne teme za raspravu, a ne da se vrtimo oko ovih prica koje su ponovljene x puta, a ko je daju jako malo odgovora kako se ustvari rat odvrtao...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 08:58 |
|
|
Svarog, zar ti nije jasno da ste imali svo oruzje Banjaluckih kasarni, tenkove Manjace, helikoptere i avione Zaluzana i na kraju imas obraza reci da to nije bas tako bilo. Dok su nasi tandzarama branili sto se braniti da, vasi su tenkovima i avionima mlatili.
Bilo je lijepo dizat tri prsta dok je bila JNA "tampon" dok su se koristili svi resursi iste, a kasnije ste ih sami sebi u pakas stavljali. Raspitaj se koliko je dovezeno vasih "koji su punili HR groblja" samo iz napada na Jajce 92.
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 10:20 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18381 Lokacija: Drina je na granici!
|
Mate Boban je napisao/la: U BiH su Srbi protiv Hrvata imali 7 i po tisuca poginulih a Hrvati 2i po tisuce de nek neko pojasni ovo Prvo pitanje, tko je od vas učesnik u ratu, koliko imate ratnog staža? Moja malenkost je sa 19 godina iskusila prvu crtu bojišnice, pakao posavskog koridora kod Brčkog itd. Danas 18 godina poslije, mogu hladne glave razmišljati i analizirati o svemu što se događalo i odgovoriti na pitanje koje je postavio kolega 'Mate Boban'. Srbi su imali pogrešnu doktrinu, svi njihovi nastupi prema našim crtama su išli uz potporu oklopa, koji je ruku na srce bio slabe zaštite i nemoćan protiv običnih rpg-a. Oklop (tenkovi, transporteri,..) u stopu su pratili vojnici. Koliko se puta znalo desiti da na naše rovove (tj jedan do dva rova) krenu sa tenkom, transporterom i pješačkom pratnjom i na kraju se povuku, iako je odnos snaga znao biti 1:10 u pješadiji + njihov oklop. Sa naše strane u rovu je bilo maksimalno 4 vojnika, sa nekih 1000 komada municije 1 zolja, rb ili rpg. Nama je bilo lakše njih pogoditi jer su bili grupirani, dok smo se mi točkasto dijelili. Dovoljno je bilo ispaliti projektil iz rpg na oklop, da se protivnik natjera u povlačenje i bijeg uz gubitke tj ranjene i poginule. Mi smo bili u prednosti jer smo uglavnom branili poznato područje i imali smo gerilski pristup, dok su oni srljali kao guske u maglu. Ipak respekt svima!
_________________ Znam Da nekima Smeta
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 10:27 |
|
|
Džaba silna tehnika-tko će upravljati sa njom?Iste probleme smo imali i mi,tijekom ratnih dejstava postrojbe nisu bile popunjene niti 30% od formacijskog ustroja.Govorim o VES-ovima gdje je potrebna specijalistička obuka ili škola.
|
|
Vrh |
|
 |
pinco
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 11:21 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: pinco je napisao/la: Nisu uzeli najviše oružja, uzeli su praktički sve, nisu imali šta ni uzimat kad je sve bilo njihovo, bili Hrvati uzeli najviše da su mogli, bili bi, al je štos taj da je JNA transformirana u Srpsku vojsku, proces koji je pripreman duže vrime, sa jasnin ciljon, koja je priuzela kompletno naoružanje, a JNA je bila moćna armija, suvremeno naoružana. Pa odveli su i kanadere za gašenje požara koje je SRH praktićki sama financirala, sve je odnešeno..... Šta da priznan, pored naoružanja Srbi su bili najbrojniji narod u Jugi, koji nedostatak ljudstva, pa nije ni u RH bilo stanje totalnoga rata i mobilizacije, država je funkcionirala, tvorince i industrija koja nije direkt bila ugrožena je radila normalno, RH se naoružavala na crnome tržištu, a za to je tribalo vrimena i novca, vi taj problem niste imali..... O nemišanju u rat Srbije u BiH moš obisit mačku o rep, evo šta kaže pripadnik VRSK u Baranji, dakle Hrvatska 95-te...... A kamoli nije da kolalo u Bosnu svih godina rata kad se nije znalo o pije ko plaća, zašto mislite da smo tako naivni....
U jesen 1995 otpocela je operacija odbrane Baranje pod nazivom "Bedem" mi smo bili jako dobro ukopani, u dubini od nekoliko kilometara imali smo nekoliko linija odbrane na kojima su bili vojnici spremni za borbu, doslo je jako puno dugih cevi i oklopnih jedinica (doduse starije proizvodnje) koje su bile rasporedjene po celoj duzini odbrane, tako da smo se u zargonu salili da necemo uposte morati puske koristiti, doslo je jako puno vojnika i policajaca iz Srbije, dobrovoljaca, profesionalnih vojnika ali i mobilisanih izbeglica. U mestu Knezevo nalazili su se padobranci 63 Brigade, dosli su pripadnici Crvenih Beretki pod komandom Pukovnika Vasilija Mijovica, ako ste gledali emisiju Jedinica znate o kome pricam, svako raskrsce u Baranji je pretvoreno u utvrdu, bunkeri su bili na svakom koraku, dobili smo i nekoliko helikoptera Mi-8 i Gazela naoruzanih Maljutkama za protuoklopnu borbu.
Srbija i njeni zapadni sateliti su funkcionirali pratički ka jedna država, osim naravno službeno, jedna vojska i jedan narod, nabrojniji i najbolje naoružan.
Citat: Ajde da govorimo precizno, Srbi nisu uzeli sve, ali su uzeli najvise...i to niko ne spori... Reci preciznije koji je omjer bija, to je bitno da pojasni neke stvari..... Zrakoplovstvo...... Hrvatska 3 prebjega MIG21, Srbi sve ostalo, tj. puno više neg je Nato ima kad vas je razbuca, sa time da RH nije imala ni protuzračnu obranu..... Evo samo broj mlazne avijacije, točno si reka Srbi nisu sve, Hrvati su ipak dobili 3 Miga 21..... http://en.wikipedia.org/wiki/SFR_Yugoslav_Air_ForceMornarica, itekako bitna za početak rata, kad je vršila blokadu lua i nadzor, radi eventualne upovine oružja, Hrvatska uzela: RTOP-402 - danas RTOP-21 Šibenik TČ-222 - u HRM pod imenom TB-51 Vukovar RČ-310 - u HRM pod imenom OBM-41 Dubrovnik PČ-171 - danas OB-01 Novigrad PČ-180 - danas OB-03 Cavtat PČ-181 - danas OB-04 Hrvatska Kostajnica Brodovi i podmornice JNA: http://en.wikipedia.org/wiki/SFR_Yugoslav_NavyOklop..... Snaga JNA Light Tanks PT-76 - 63 Medium Tanks' M-4 Sherman - 630 (including M-32,M32B1 and M-74 tank recovery vehicle,stored in reserve) T-34/85 - 889 M-47 Patton - 319 T-55 - 1614 Main Battle Tanks T-72 - 73 M-84 - 443 APC's MT-LB - ~200 M-60P - 551 BTR-50 - 120 BTR-60 (TBA-72) - 80 IFV's M-80A - 995 Armored Reconnaissance Vehicles BRDM-2 - 50 BOV APC - 317 (successor state) Hrvatska na početku rata raspolaže sa oko 15 tenkova i to iz WW2, povućeno iz muzeja i sl. Iz osvojenih vojarni dobiva cca oko 150 komada tenkova, koji su i tada za većinu prikasno došl, a na dužinu linije boišnice to je bilo i dalje soro pa ništa u odnosu na Srbe, Možemo dalje i dalje razglabat, a to je u osnovi neki omjer....., Citat: Dalje, teza da su se Srbi spremali za rat ranije...tacno, kao i Hrvati, svako koliko je mogao... nemoj mi samo reci da Tudjman nije znao da ce biti rata  Nisu znali obicni ljudi na svim stranama, ali to nije bitno u ovoj diskusiji. Pricamo striktno o ratu, svako onaj ko se sprema za to, dobro pripremi procenu resursa, kad ce napasti, sa cime, koja ce skladista zauzeti... daj mi i jedan suprotan primer gde je strana koja napada dozvolila ovim drugim da budu otprilike iste snage...to je besmislica. Pa jasno je bilo da će doć do rata kad su Srbi krenili u stvaranje velike Srbije, samo je itekako jasna stvar da se Hrvatska nije imala mogućnost naoružat, i za opremanje policije morali smo tražit dozvolu, sereš kvake, dopustila otprilike isti omjer, hahahha, Hrvatska je imala policiju a ne vojsku i to naoružano lakin oružjen, tili ste iskoristit priliku kad Hrvatska oće nije imala oružja, a ne približno i nepribližno. Nabroji koje je to oružje Hrvatska imala na početku rata, bar sad više nema nikakvih tajni.... Citat: E tu dolazimo do kljuca, mnogo je teze osvojiti nesto, nego se braniti, osvojiti gusto naseljene gradove je posebno tesko, Nemci su u Staljingradu izgubili milion ljudi, u Lenjingrad i Moskvu nisu ni usli... nista nisu uradili, Rusi su od svake srusene kuce napravili bunker, to je nenormalno tesko osvojiti. Vidjeno je i u Vukovaru, 1500 Hrvata je odolevalo 3 meseca, sa smesnim naoruzanjem, stavi na rame sulundar, saceka tenk i razvali ga...a da posaljes gustere u ulicnu borbu, to niko ne zna... zato je napravljena onakva Hirosima tamo, i odustalo se od bilo kakvog daljeg napredovanja prema vecim gradovima, jer bi morao da srusis veci Osijek, Split, Zadar, na kraju i Zagreb... jasno je da to ni teoretski nije bilo izvodljivo. I rat je stao u Hrvatskoj... Čekaj ti to ozbiljno, uspoređivaš SSSR u WW2...... Ka prvo, SSSR je bila ogromna mnogoljudna država sa ogromon vojskon, nije u SSSR-u bila raspoređena Njemačka vojska niti su imali potporu lokalnoga Njemačkoga stanovništva, Jel znaš kolko se od granice nalazu Moskva, Staljingrad i Lenjigrad, to su bile pratički zadnje točke obrane za opstanak države, Njemci su ih razbili i silovito napredovali, kolko su miljona Sovjeti izgubli????, imali su odma na stotine tisuća zarobljenia i poginulih, ova tri grada su za njih bila bit ili nebit, plus su Njemci ratovali na nekolko frontova.... Vukovar je grad na granici Hrvatske i Srbije, sa znaćajnin udjelon Srpskoga stanovništva, u gradu agresor ima vojarnu, Hrvatska nema ni vojsku tada, Sovjeti su imali ogromnu vojsku sa ogromnon kolićinon vojne opreme i bili razbijeni i silovito odbaćeni i bili stalno u povlaćenju, sad moš zamislit koju ste prednost imali...... Citat: U Bosni je uzeto oruzje od JNA, zaokruzena je velika vecina zemlje, ostali su veci gradovi u kojima su vecina bili Muslimani, i gde se ponavlja prica kao sa Vukovarom, ti mozes to da ravnas iz daljine, ali za sam ulazak u grad nemas sanse, nije ni sa druge strane bila obucena armija, ali su imali dovoljno naoruzanja i neke oficire JNA da naprave pakao za Srbe tamo...
To su mislim sadrzajne teme za raspravu, a ne da se vrtimo oko ovih prica koje su ponovljene x puta, a ko je daju jako malo odgovora kako se ustvari rat odvrtao... U Bosni je JNA stala uz stranu Srba ka i u Hrvatskoj, ništa se nije moralo uzimat, sve su već imali ka i ratni plan prije nego šta su ovi znali da će ih njihova vlastita vojska napast, koja više nije bila njihova, kažeš imali dovoljno naoružanja, odakle in, palo sa neba???? to je bila borba za opstanak, i to vi nemožete i neželite svatit radi okusa gorčine jel uz svu silu niste uspili ostvarit zamišljenu liniju Virovitica-Karlovac-Karlobag u prvih 15 dana rata, i još veća gorćina da protiv naoružanih protivnika zauzete linije niste mogli držat više od 3 dana dak su krenile oslobodilačke akcije HV.... Možete prdit izdaja, neizdaja itd. al to su ćinjenice, i neki govoru da je i Vukovar izdan pa se opet drža 3 miseca, uz razliku da je bija u totalnome oruženju, i smišna je opće usporedba oružja koju su Hrvati imali 91. i Srbi 95....., Sami su Srbi govorili da imaju još oružja za 50 god rata, dok je Vukovar pa kad ga više nije ima ko branit, tj. držat sve punktove i kad su se zadnje zallihe protuolopnoga oružja potrošile...., obrana Hrvatske 91. je bila heroska, a bijeg Srba 95. krajne kukavički, a vi se tješite o dogovorima, izdajama, prodaji i bla bla bla.....
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 11:40 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Mate Boban je napisao/la: U BiH su Srbi protiv Hrvata imali 7 i po tisuca poginulih a Hrvati 2i po tisuce de nek neko pojasni ovo Prvo pitanje, tko je od vas učesnik u ratu, koliko imate ratnog staža? Moja malenkost je sa 19 godina iskusila prvu crtu bojišnice, pakao posavskog koridora kod Brčkog itd. Danas 18 godina poslije, mogu hladne glave razmišljati i analizirati o svemu što se događalo i odgovoriti na pitanje koje je postavio kolega 'Mate Boban'. Srbi su imali pogrešnu doktrinu, svi njihovi nastupi prema našim crtama su išli uz potporu oklopa, koji je ruku na srce bio slabe zaštite i nemoćan protiv običnih rpg-a. Oklop (tenkovi, transporteri,..) u stopu su pratili vojnici. Koliko se puta znalo desiti da na naše rovove (tj jedan do dva rova) krenu sa tenkom, transporterom i pješačkom pratnjom i na kraju se povuku, iako je odnos snaga znao biti 1:10 u pješadiji + njihov oklop. Sa naše strane u rovu je bilo maksimalno 4 vojnika, sa nekih 1000 komada municije 1 zolja, rb ili rpg. Nama je bilo lakše njih pogoditi jer su bili grupirani, dok smo se mi točkasto dijelili. Dovoljno je bilo ispaliti projektil iz rpg na oklop, da se protivnik natjera u povlačenje i bijeg uz gubitke tj ranjene i poginule. Mi smo bili u prednosti jer smo uglavnom branili poznato područje i imali smo gerilski pristup, dok su oni srljali kao guske u maglu. Ipak respekt svima! U pravu si MiB, uglavnom je tako bilo. Jos kao plus dodaj avione koji su derali projektilima zrak zemlja po Derventi svakodnevno. Imali su sve, mi, skoro pa nista.
|
|
Vrh |
|
 |
HitniLopticuUsumicu
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 13:58 |
|
|
Citat: E tu dolazimo do kljuca, mnogo je teze osvojiti nesto, nego se braniti, osvojiti gusto naseljene gradove je posebno tesko, Nemci su u Staljingradu izgubili milion ljudi, u Lenjingrad i Moskvu nisu ni usli... nista nisu uradili, Rusi su od svake srusene kuce napravili bunker, to je nenormalno tesko osvojiti. Vidjeno je i u Vukovaru, 1500 Hrvata je odolevalo 3 meseca, sa smesnim naoruzanjem, stavi na rame sulundar, saceka tenk i razvali ga...a da posaljes gustere u ulicnu borbu, to niko ne zna... zato je napravljena onakva Hirosima tamo, i odustalo se od bilo kakvog daljeg napredovanja prema vecim gradovima, jer bi morao da srusis veci Osijek, Split, Zadar, na kraju i Zagreb... jasno je da to ni teoretski nije bilo izvodljivo. I rat je stao u Hrvatskoj...
U Bosni je uzeto oruzje od JNA, zaokruzena je velika vecina zemlje, ostali su veci gradovi u kojima su vecina bili Muslimani, i gde se ponavlja prica kao sa Vukovarom, ti mozes to da ravnas iz daljine, ali za sam ulazak u grad nemas sanse, nije ni sa druge strane bila obucena armija, ali su imali dovoljno naoruzanja i neke oficire JNA da naprave pakao za Srbe tamo... Slazem se da je mnogo teze napadati nego se braniti a takodje i zauzimati naseljena mesta,ali to sto ti kroz vukovar gledas sve ti nije bas dobra polazna osnova za tvoje zakljucke kako se od vukovara nije dalje nastavilo jer su procenjivali da ce dalje biti mnogo teze odnosno nemoguce samo da podsetim osim vukovara gde je tarapana trajala koliko je trajala srpske snage su u ovim ratovima zauzele i drnis,slunj,petrinju,glinu,kostajnicu,lipik 2x,bosanski brod,bosanski samac,derventu,modricu,brcko,bjeljinu,zvornik,kupres,veliku kladusu,a dobro je poznato kako je srpska vojska sprecena da zauzme vec bukvalno pale gradove gorazde i bihac ovaj prvi pocetkom 94 a ovaj drugi krajem prema tome srpske snage su u ovim ratovima vojno ovladale veliki brojem gradova i to bez nekih velikikih problema.
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 14:48 |
|
|
Svi nabrojani gradovi uzeti su 1992. (mislim na BH gradove) uz ogromnu pomoc JNA a imali su i dosta veliki broj domacih Srba za pomoc. Zaboravio si tu spomenuti i jako bitno Jajce. Tarapana??? Vi sa tenkovima, oklopnjacima, haubicama, avionima mi sa kalasima. E jesi pametan
|
|
Vrh |
|
 |
Svarog
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 16:30 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Svi nabrojani gradovi uzeti su 1992. (mislim na BH gradove) uz ogromnu pomoc JNA a imali su i dosta veliki broj domacih Srba za pomoc. Zaboravio si tu spomenuti i jako bitno Jajce. Tarapana??? Vi sa tenkovima, oklopnjacima, haubicama, avionima mi sa kalasima. E jesi pametan Tvoj pogled na ratna desavanja je uglavnom povrsan, jednostran rekao bih i ..(ipak necu).. Hajmo pogledati malo samu sustinu tadasnjih desavanja... Srbima...narodu najprvijiem (salim se naravno)... drzava ni u jednom trenutku nije bila upitna ...Hrvatima jeste. Muslimane i da ne pominjem . I jedni i drugi , imali su zid iza ledja . Hrvatsku i vi sami , ponekad nazivate Perecija ..a mozete misliti kakv bi to Kvazimodo od drzave bio da se u svjetu nije digla kuka i motika da se pomogne hrvatima i sprjeci odvajanje Krajine . Odnosno,da su se svi srpski etnicki prostori zaokruzili u jednu srpsku drzavu. Kada pominjete Krajinu , narocito vi hercegovci , trebalo bi vam na um pasti vasa danasnja situacija i odnos danasnje (neupitne ) drzave Hrvatske prema vama Hrvatima u BiH ... A onda npr,...sta mislite koliko bi godina Hrvatska radi vas, ( sa sve purgerima i svim onim Hrvatima kojima je do ' treceg' i ravnopravnosti ovdasnjih Hrvata, stalo kao do lanjskog snijega ) bila spremna da trpi svu onu hostaplersku satanizaciju i sankcije koje je Zapad koristio npr prema Srbiji i Srbima..? Sankcija zbog kojih je Srbija od relativno bogate i site drzave , postala drzavom u kojoj je bilo gladnih Srba. Kada se pominje protekli rat , sve to treba uzeti u obzir. To sto pricas , svi nabrojani gradovi uzeti su 1992. (mislim na BH gradove) uz ogromnu pomoc JNA a imali su i dosta veliki broj domacih Srba za pomoc.' je glupost . JNA tj. jedinica iz Srbije od maja 92. nije bilo u BiH ,ne racunajuci nekoliko manjih paravojnih, koji nista znacajno nisu uticali na tok rata . A Hrvatskih jeste , sto je kulminiralo 95. Sve gradove koje pominjes ,oslobadjali ( ili osvajali ..zovi kako hoces)..su Srbi iz SR BiH . Jedino sto je tacno je to , da je 92.VRS kontrolisala oko 70 % BiH. Pazi, ja to znam , ne po cuvenju kao pretpostavljam ti , ..nego zato sto sam i sam ucestovao u bitkama za vecinu tih gore pobrojanih gradova...Proslo se ...i dosta vidjelo svojim ocima.. Dva puta sam te godine bio i ranjen... (ni jednom iz lovacke puske  ) Evo npr.. iz komentara koje je napisao Public Enemy , moze se primjetiti da je covjek stosta prosao i prica iz vlastitog iskustva. Bez ikakog shupljiranja..dosta korektno . I da budem iskren , u velikoj mjeri se mogu i sloziti sa njegovom pricom... I to sto je na kraju rekao 'i pak ,respect svima'.. ja mogu razumjeti,znam tacno zasto je to rekao... Ti ( kao i mnogi drugi medju Srbima ,Hrvatima ,Muslimanima, ne )...
|
|
Vrh |
|
 |
HitniLopticuUsumicu
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 16:55 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Svi nabrojani gradovi uzeti su 1992. (mislim na BH gradove) uz ogromnu pomoc JNA a imali su i dosta veliki broj domacih Srba za pomoc. Zaboravio si tu spomenuti i jako bitno Jajce. Tarapana??? Vi sa tenkovima, oklopnjacima, haubicama, avionima mi sa kalasima. E jesi pametan Zaboravio sam ja i odzak,ilok,beli manastir ali ajde.Vecinu tih gradova u bosni je osvojila vrs a ne jna a u posavini uz pomoc knindzi mile martica ,bjeljinu su odradili arkanovci,veliku kladusu kordunaski svk itd.prema tome o kakvoj jna ti pricas?
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 17:02 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18381 Lokacija: Drina je na granici!
|
Jna koja je pružala logistiku! Pola bosne je gorilo a JNA je još bila u većini vojarni, držali su sve aerodrome, skladišta oružja itd.
_________________ Znam Da nekima Smeta
|
|
Vrh |
|
 |
Mate Boban
|
Naslov: Re: Koliko je zapravo oružja JNA ostavila za potrebe VRS i SVK? Postano: 10 tra 2011, 17:23 |
|
|
Svarog je napisao/la: Tulkas je napisao/la: Svi nabrojani gradovi uzeti su 1992. (mislim na BH gradove) uz ogromnu pomoc JNA a imali su i dosta veliki broj domacih Srba za pomoc. Zaboravio si tu spomenuti i jako bitno Jajce. Tarapana??? Vi sa tenkovima, oklopnjacima, haubicama, avionima mi sa kalasima. E jesi pametan Tvoj pogled na ratna desavanja je uglavnom povrsan, jednostran rekao bih i ..(ipak necu).. Hajmo pogledati malo samu sustinu tadasnjih desavanja... Srbima...narodu najprvijiem (salim se naravno)... drzava ni u jednom trenutku nije bila upitna ...Hrvatima jeste. Muslimane i da ne pominjem . I jedni i drugi , imali su zid iza ledja . Hrvatsku i vi sami , ponekad nazivate Perecija ..a mozete misliti kakv bi to Kvazimodo od drzave bio da se u svjetu nije digla kuka i motika da se pomogne hrvatima i sprjeci odvajanje Krajine . Odnosno,da su se svi srpski etnicki prostori zaokruzili u jednu srpsku drzavu. Kada pominjete Krajinu , narocito vi hercegovci , trebalo bi vam na um pasti vasa danasnja situacija i odnos danasnje (neupitne ) drzave Hrvatske prema vama Hrvatima u BiH ... A onda npr,...sta mislite koliko bi godina Hrvatska radi vas, ( sa sve purgerima i svim onim Hrvatima kojima je do ' treceg' i ravnopravnosti ovdasnjih Hrvata, stalo kao do lanjskog snijega ) bila spremna da trpi svu onu hostaplersku satanizaciju i sankcije koje je Zapad koristio npr prema Srbiji i Srbima..? Sankcija zbog kojih je Srbija od relativno bogate i site drzave , postala drzavom u kojoj je bilo gladnih Srba. Kada se pominje protekli rat , sve to treba uzeti u obzir. To sto pricas , svi nabrojani gradovi uzeti su 1992. (mislim na BH gradove) uz ogromnu pomoc JNA a imali su i dosta veliki broj domacih Srba za pomoc.' je glupost . JNA tj. jedinica iz Srbije od maja 92. nije bilo u BiH ,ne racunajuci nekoliko manjih paravojnih, koji nista znacajno nisu uticali na tok rata . A Hrvatskih jeste , sto je kulminiralo 95. Sve gradove koje pominjes ,oslobadjali ( ili osvajali ..zovi kako hoces)..su Srbi iz SR BiH . Jedino sto je tacno je to , da je 92.VRS kontrolisala oko 70 % BiH. Pazi, ja to znam , ne po cuvenju kao pretpostavljam ti , ..nego zato sto sam i sam ucestovao u bitkama za vecinu tih gore pobrojanih gradova...Proslo se ...i dosta vidjelo svojim ocima.. Dva puta sam te godine bio i ranjen... (ni jednom iz lovacke puske  ) Evo npr.. iz komentara koje je napisao Public Enemy , moze se primjetiti da je covjek stosta prosao i prica iz vlastitog iskustva. Bez ikakog shupljiranja..dosta korektno . I da budem iskren , u velikoj mjeri se mogu i sloziti sa njegovom pricom... I to sto je na kraju rekao 'i pak ,respect svima'.. ja mogu razumjeti,znam tacno zasto je to rekao... Ti ( kao i mnogi drugi medju Srbima ,Hrvatima ,Muslimanima, ne )... A jesu li onda Albanci oslobadjali Kosovo?
_________________ velikog mi Alaha Suljo Tihic je Srpski agent- neki forumas s Dnevnog avaza
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|