HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: sri lis 21, 2020 3:11 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 346 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: čet srp 06, 2017 7:58 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 17460
Lokacija: Stolni Grad
ZAGREB 1943: SVI SU ZA ENGLEZE I AMERIKANCE

Te je godine i zadnjem naivcu postalo jasno da je rat svršen, da su Sile Osovine izgubile, i da se – ako je to ikako moguće – treba na vrijeme prebaciti na pravu stranu, Zapadu, Englezima i Amerikancima. Spasiti državu, ili bar, spasiti se od Rusa, Tita i komunizma. Čini se da je takvo raspoloženje naprosto „visjelo u zraku“.

Ante Ciliga dao je u knjizi „Sam kroz Europu u ratu“, ratnom putopisu jedinstveno svjedočenje o zagrebačkim prilikama te godine.
Opisujući atmosfere u kojima dolazi do zavjera protiv vlasti, Ciliga iznosi začuđujuću procjenu - komplot samo kratko vrijeme bude u uskoj grupici urotnika.

Tako u Zagrebu, 1942. i 1944., preorijentiranje hrvatske države prema zapadnim demokracijama nije bila briga samo jednog ili nekoliko tajnih kružoka: cijela hrvatska nacija bila je usmjerena u tom pravcu. Pristaše Države Mihailovića i kralja Petra, tj. produženja stare Jugoslavije moglo se nabrojiti na prste jedne ruke. Osim komunista i pristaša Titovih partizana, svi ostali Hrvati bili su za sporazum Hrvatske države s Anglo-Amerikancima. Da tražiš usred dana i s lampom u ruci, ne bi mogao naći u to vrijeme u Zagrebu nekog Hrvata, koji bi bio 100 posto pristaša Osovine.
Ova jednodušnost me iznenadila. Godine 1941. polovica Zagreba bila je izašla u susret njemačkim četama, pozdravljajući ih cvijećem i bombonima, a sada u cijelom Zagrebu nijedan germanofil!“


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: čet srp 06, 2017 8:02 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 17460
Lokacija: Stolni Grad
Kaptol je bio relej prema zapadnim saveznicima

„Postojao je jedan posrednik: Katolička crkva. Suradnja Vatikana s Anglo Amerikancima bila je opće poznata, a zagrebački nadbiskup Stepinac bio je već stekao svjetski glas svojim propovijedima protiv rasizma i nasilja. U isto vrijeme Stepinac se izjasnio odlučno za Hrvatsku državu i suverenitet hrvatskog naroda. Tako je on dobio opći i neosporni autoritet kod cijelog hrvatskog naroda…“ Ciliga je nakon izlaska iz Jasenovca, gdje je završio kao bivši komunist, hrvatske, ali ne i radikalne orijentacije, završio u redakciji Spremnosti.

Isprva uplašen, strahujući od provokatora, nakon kraćeg vremena Ciliga je otkrio stvar koja ga je zapanjila. Dominantna orijentacija elitnog ustaškog lista bila je, donekle prikriveno – proengleska! Dapače, u odnosu na Titova izdanja koja su doktrinarno slijedili Moskvu, ispada da je Spremnost bila jedini prozapadni list na Balkanu u to doba.
„Prvo sam upoznao skupinu katoličkih anglofila, koja me i izvadila iz Jasenovca. Redakcija Spremnosti, Mortigjija i drugi vodili su u listu odlučno prosavezničku liniju.

Kad se uzme u obzir da su Titovi listovi i listići, koji su izlazili konspirativno, bili više prosovjetski nego prozapadnjački, onda se može reći, da je Spremnost bila tad najzapadnjačkiji list koji je tad izlazio u zapadnoj polovici Balkana. Kako je to moguće, kako to Nijemci toleriraju, pitao sam se više puta i sam sebi odgovarao: Da vam je ovdje Staljinova Crvena armija, ne biste si vi mogli dozvoliti ovakvu igru… Poslije rata došlo je pravo objašnjenje: zapovjednik njemačke vojske u Hrvatskoj bio je general Wehrmachta Glaise-Horstenau, član urote njemačkih generala protiv Hitlera!“

Ciliga dalje opisuje dva bitna centra prozapadne orijentacije. Jedan je bio u Crkvi, a drugi u Pavelićevom stožeru.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: čet srp 06, 2017 8:11 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 17460
Lokacija: Stolni Grad
Sovjeti nude Paveliću priznanje NDH u granicama iz 1941.

Iz dosad rečenog vidi se, da su po svojoj djelatnosti najvažnije bile dvije anglofilske skupine: katolička sa centrom javne djelatnosti kroz Spremnost i liberalna, Lorković-Vokićeva, koja je tajno spremala akciju državnog prevrata prijelaza NDH na Zapad.

Staljin je pokušao spriječiti Titu obnovu Jugoslavije. Pored ostalih poteza i time što je ponovno predložio Paveliću (ovaj put preko Švicarske) priznanje NDH u granicama 1941. uz dva uvjeta: prvi, da Crvena armija uđe nesmetano na cijelo područje NDH, drugi, da Pavelićeva Vlada legalizira, pored ustaškog pokreta, kao drugu stranku Komunističku stranku Hrvatske (podrazumijevalo se na čelu s Andrijom Hebrangom, kao generalnim sekretarom).

Pavelić je prihvatio pregovore. Prema svjedočanstvu više funkcionera Ministarstva vanjskih poslova, bio je oduševljen ovom ponudom, nije se rastavljao od tog pismenog dokumenta. Na temelju uspješnih rezultata pregovora, Pavelić je bio pozvan na definitivno zaključenje u Generalni štab maršala Tolbuhina.
No, do ovog susreta i konačnog sporazuma Pavelića s Rusima nije došlo.

Po onome što se znade, izgleda da je do prekida došlo po inicijativi Pavelića. Prigodom jednog izlaska iz palače vlade, Pavelić je samouvjereno i hvalisavo govorio grupi dostojanstvenika i visokih funkcionera koji su ga okruživali: „Rusi su me htjeli prevariti, navesti na tanak led, ali ja se nisam dao natociljati… Imat ćemo sporazum, ali ne s Rusima nego s Englezima!

Po jednoj verziji Pavelić je odgovorio Rusima: „Spreman sam doći u štab Tolbuhina u pratnji engleskih oficira“, a Rusi su na to prekinuli pregovore i Staljin obnovio suradnju s Titom, omogućio mu obnovu Jugoslavije, neovisne od Bugarske, da bi tek u lipnju 1948. pošao na novi i definitivni raskid s Titom.

Po drugoj, malo drukčijoj verziji, Pavelić je obavijestio Engleze o prijedlogu koji mu je učinila Moskva, Englezi su odbili pratiti Pavelića k Tolbuhinu, ali da su sami započeli direktne pregovore s Pavelićem.
„Sve što je Pavelić govorio i činio posljednjih dana i tjedana svog režima, govori za to da je u nekakvim pregovorima s Englezima ili Angloamerikancima on doista i bio, ali da ti pregovori nisu imali do kraja neki točni završetak“.

Kod napuštanja Zagreba i povlačenja hrvatske vojske prema Sloveniji i Austriji, Pavelić je bio pustio glasine o „sporazumu s Englezima“ i o „povratku s Englezima u Zagreb za osam dana“. Svom vlastitom šoferu, kad ga je u čas odlaska zapitao što da uzme sa sobom, Pavelić je odgovorio: „Jednu košulju, za izmjenu, ništa više, za par dana smo svi natrag u Zagrebu.“
„Ove Pavelićeve izjave i glasine pokazale su se tragično netočnima i lažnima. Da je Pavelić znao da su netočne, da je svjesno varao i zavaravao vojsku i narod, javnost svjedoči vlastiti postupak Pavelića usred povlačenja: kod Celja odijelio se od vojske, „razriješio“ je zakletve i krenuo, u maloj pratnji najbližih, svojim posebnim putem. Da je postojao pravi i konačni sporazum s Englezima ili Angloamerikancima, Pavelić bi bio produžio zajedno i na čelu hrvatske vojske svoj put susretu sa Saveznicima, u Bleiburg.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: čet srp 06, 2017 8:17 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 17460
Lokacija: Stolni Grad
Pavelić sklapa nagodbu za sebe

Je li stanovita tolerantnost Engleske i Amerike pa i Tita prema osobi Pavelićevoj bila slučajna pojava ili je ona došla kao protuusluga, kao „zahvalnost“ što je Pavelić bez „komplikacija“ sam likvidirao NDH, predao Titu Zagreb bez borbe, a Angloamerikancima hrvatsku vojsku na milost i nemilost, utvrdit će budućnost, povijest. Činjenica je svakako, da Englezi nisu izručili zajedno s hrvatskom vojskom partizanima i one hrvatske generale i političke komesare, koji su izvršili i potpisali predaju hrvatske vojske Englezima, nego su im, očevidno kao protuuslugu i zahvalnost, dopustili da odu u emigraciju…“

Pavelić nije završio rat nekom „posljednjom borbom“, „makar politički loše postavljenom, nego uspješno i efikasno provedenom samolikvidacijom NDH izručenjem bez otpora Zagreba i vojske pobjedničkim protivnicima,


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: pet srp 07, 2017 2:47 am 
Offline

Pridružen/a: uto svi 30, 2017 5:30 pm
Postovi: 362
Ne razumijem, ako ne volite Pavelica, NDH, i slicne strice, cemu ga onda velicate u Sirokom Brijegu, cemu onda ulice nazvane po zlocincima iz N.D. Hrvatske, i slicno?

Da niste mozda ipak malo sizofreni?

Ovo je ozbiljno pitanje jer zaista pokusavam da razumijem na koji nacin funkcionise mozak jednog prosjecnog Hrvata s desne strane Neretve.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: pet srp 07, 2017 8:52 pm 
Offline

Pridružen/a: uto tra 02, 2013 6:46 pm
Postovi: 2437
NDH i jeste preko Josipa Broza i KPJ prešla na stranu pobjednika i nastavila postojati kroz NRH kasnije SRH i NRBiH kasnije SRBiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: pet srp 07, 2017 10:20 pm 
Offline

Pridružen/a: sri sij 04, 2012 12:08 am
Postovi: 4976
shukria je napisao/la:
Ne razumijem, ako ne volite Pavelica, NDH, i slicne strice, cemu ga onda velicate u Sirokom Brijegu, cemu onda ulice nazvane po zlocincima iz N.D. Hrvatske, i slicno?

Da niste mozda ipak malo sizofreni?

Ovo je ozbiljno pitanje jer zaista pokusavam da razumijem na koji nacin funkcionise mozak jednog prosjecnog Hrvata s desne strane Neretve.


veličaju se komunjarama/[email protected]/četnicima u inat.
vi ste oni koji blokirate promjene imena ulica. primjer mostara.
ako je iko "šizofren" vi ste. kako i ne bi bili. znate dobro ko ste i šta ste. to vas malo jebe. ali koga briga, vaš problem, dobri bošnjo. :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: pet srp 07, 2017 10:45 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 17460
Lokacija: Stolni Grad
Ma pusti granicu.
Nego meni je ovo frapantno saznanje da Rusi nude priznanje NDH ako prihvati sovjetsku vlast.
Vjerovatno i jedan od razloga zašto je Tito eliminirao Hebranfa jer se bojao da će Staljin njega instalirati u Hrvatskoj.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sub srp 08, 2017 2:23 pm 
Offline

Pridružen/a: pon sij 30, 2012 6:47 pm
Postovi: 3914
shukria je napisao/la:
Ne razumijem, ako ne volite Pavelica, NDH, i slicne strice, cemu ga onda velicate u Sirokom Brijegu, cemu onda ulice nazvane po zlocincima iz N.D. Hrvatske, i slicno?

Da niste mozda ipak malo sizofreni?

Ovo je ozbiljno pitanje jer zaista pokusavam da razumijem na koji nacin funkcionise mozak jednog prosjecnog Hrvata s desne strane Neretve.A jesu Bošnjaci ljubitelji isisa i al quaide s obzirom da se njihove zastave nalaze u Maoči? Ili su šizofreni? :biceovodobro

_________________
(*_*)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: uto vel 13, 2018 11:14 pm 
Offline

Pridružen/a: sub vel 10, 2018 4:56 pm
Postovi: 2621
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Tita je odabrao Churchill, a prije toga je Mclain "jako pogrijesio" u procjeni Titinih snaga. Britanski povjesnicari su Mclaina ostro iskritizirali, a i sam Mclain je priznao. Tito je partizane vodio u tragikomicne ofenzive protiv okupatura kada su ljudi uludo gubili glave da bi se on dokazao da se za razliku od Draze bori protiv Njemaca, sto je isto pomoglo Churchillu u odabiru.

Tito jest radio kao agent za Kominternu, pa bi netko mogao pomisliti da je bio Staljinov. Ako jest, kako to da je generalni sekretar partije postao 1940.? - to za 1940. je utvrdio Pero Simic u knjizi 'Tito fenomen stoljeca', 2009., hrvatsko izdanje, str. 150, 164 i 165., vecina misli da je to bilo 1937., medjutim 1940. je bio samo jedan od rukovoditelja.

Problem je sto su se Saveznici dogovorili na Jalti u veljaci 1945. da nece priznavati novostvorene marionetske drzave odnosno da gradjani Jugoslavije idu u Jugoslaviju neovisno o njihovom pristanku, isto i za Sovjetski savez, https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Konferencija_u_Jalti

Medjutim, ni 1991.-1995 nije bila povoljna situacija za Republiku Hrvatsku. A prije Jalte je bilo dovoljno godina.

1920.-tih Kominterna je predlagala razbijanje Jugoslavije (ima dokument). Kralj Aleksandar je bio dobar s Britancima i Francuzima, kao i knez Pavle i kralj Petar. Dakle, Rusi nisu kontrolirali.

Milosevicu su u Moskvi Rusi predlagali miran razlaz. Milosevic je prihvatio dok nije doletio lord Charington uvjeravajuci ga da stvori Veliku Srbiju. I americki ministar James Baker u Beogradu Milosevicu daje 1991. podrsku za Veliku Srbiju.

Zelim reci da su zapadne sile bile i tada i 90-ih sklone Jugoslaviji odnosno Velikoj Srbiji.

Promatramo li Pavelica. Bio je na izborima poprilican marginalac. Nakon atentata u Beogradu kao dobrostojeci odvjetnik otisao se boriti za Hrvatsku (hrabrost?). Organizirao je atentat na Aleksandra. Ali kako to da ga je u Francuskoj branio ponajbolji francuski odvjetnik, koji je zbog zestoke obrane Pavelica tijekom sudskog postupka izbacen iz komore? Kako to da nitko u sudskom postupku nije potezao pitanje Pavelicevog boravka u Italiji? Kako to da nitko nije prozivao Italiju da stiti Pavelica nakon sto je osudjen u Francuskoj? Kako to da ga je podrzavao bas Benito Musolini o kojemu je Churchill hvalospjeve pisao? I sada dolazi Pavelic na vlast slucajno (puc u Beogradu nakon sto je Hitler sklopio pakt sa Srbima, Macek odbija, Benito sugerira Pavelica).

Slavko Kvaternik koji je proglasio NDH je bio mason kao i Churchill, to je poznato. A poznato je da su Hrvatsku tukli i tuku za te zlocine i rasne zakone. A poznato je i da je Pavelic svojim zlocinackim udarom, omogucio Titu da napravi zlocinacki protuudar i da tlaci Hrvate dok nije umro 1980., a to su nastavili drugi. A i poznato je da su mason Marks i Engels za Hrvate rekli da treba 'istrijebiti tu bljuvotinu od naroda'. To nakon sto je Jelacic ban spaaio carstvo, pa ga to isto carstvo kazni (?).

Pavelic radi s Romima i s Zidovima to sto radi iako je Hitler rekao da se nece mijesati u unutarnja pitanja NDH.

Nakon sto se prica blizila kraju odlazi iz NDH, Hrvate salje Churchillu, a on bjezi (hrabrost?). Osim sto uspjesno bjezi, mogao je prolaziti biti ce gdje god je htjeo. Neki UDBAS ga vjerojatno zabunom propucava. Nakon toga jos zivi, de facto mirno umire u 70-toj godini.

Pavelic s pocetnim hrabrim (?) potezom, vodjenjem krvavog rata, da postane na kraju takav strasljivac koji ostavlja svoju vojsku mi je nespojivo.

Ni Pavelic, ni Tito, nego dr. Franjo Tudjman, on je uspio uz hrvatski narod i Ivana Pavla II sam protiv svih.

Ustase nisu bile u zabludi, ustase su izgarale od domoljublja i borile su se za Hrvatsku. Partizani su se borili za jugoslavensku tamnicu u zabludi da ce im komunizam i Tito donijeti raj na zemlji i da ce rijesiti s Titom hrvatsko nacionalno pitanje. I hrvatski partizani i ustase su se hrabro borili. Ustase je Pavelic lose vodio, za Titovo vodjenje da i ne govorim.

Andrija Hebrang je zabludu platio glavom koju mu je skinuo Tito. Tudjman je izasao iz zablude i priznao zabludu.


Da je Pavelic imao Praljkove hrabrosti i domoljublja, Tudjmanove drzavnicke mudrosti, mogao je organizirati drzavni udar na rezim NDH, organizirati vlastito streljanje i dati Maceku da proglasi antifasisticku Hrvatsku i prevede Hrvatsku na stranu Saveznika.


"Gospodo, medju vama ima onih koji su ubijali. Ustase vise nikad nece doci na vlast", dr. Franjo Tudjman, Torronto, 1987.

Tudjman nije udaro na Tita jer nije htio dva rata u Hrvatskoj kao 1941.-1945. Nazalost, nismo kao Hrvati naucili cinjenice da potucemo glasnu KOS-ovsku i UDBA-sku manjinu.

Zelim reci, kakav Tito, kakav Pavelic...to su bile strane agenture...

_________________
Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata,
Bihac i Tudjman, https://bit.ly/2BpWYRI, https://bit.ly/2vSBkA6


Zadnja izmjena: Instruktor; uto vel 13, 2018 11:55 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: uto vel 13, 2018 11:53 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto svi 12, 2009 11:03 pm
Postovi: 1395
NDH nikada nije mogla prijeći na "pravu" stranu jer nijedna strana nikada nije htjela nikakvu samostalnu Hrvatsku. Nisu ju htjeli niti Nijemci, oni su se prvo dogovorili sa Beogradom a onda je britanska tajna služba srušila taj dogovor pa su se samo prilagodili situaciji. Talijani su ustaše stalno držali u zatvoru dok su bili u progonstvu. Dakle, trajni problem svih Hrvata bez obzira na kojoj strani bili je da svijet nikada nije htio hrvatsku državu u bilo kojem obliku a odgovarala im je bilo kakva Jugoslavija. To se lijepo vidi u svim razdobljima od 1918. pa do danas kada nas prisiljavaju na kojekakve regionalne asocijacije a da je samo mrtva Hrvatska dobra Hrvatska u očima stranaca dalo se lako zaključiti još od srednjega vijeka. Turci napadnu Hrvatsku - Venecija okupira Dalmaciju. Hrvatska pobijedi Turke - Beč potpisuje ugovor o miru kao da smo izgubili, tako da je Hrvatska preslaba da se odupre Beču ali dovoljno jaka da drži Tursku na svojoj granici točno toliko daleko od njega koliko im treba. Hrvatski velikaši počinju braniti hrvatske interese - zapad ih pobije i naseli Vlahe, turske martologe na njihova imanja. Hrvatska vojska oslobodi BiH - Nijemci ju ne sjedinjuju s Hrvatskom, koju još odvajaju i od Dalmacije a prije toga od Vojne Krajine i Slavonije. Tek 1918. kad je sve otišlo u propast su se naglo mudro sjetili da bi možda trebali organizirati Monarhiju na tri dijela. O čemu mi pričamo, kakve prave strane, jedina strana u svijetu koja voli Hrvatsku je hrvatsko iseljeništvo. Od svih drugih nemamo što očekivati osim najgoreg.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 12:18 am 
Offline

Pridružen/a: sub vel 10, 2018 4:56 pm
Postovi: 2621
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
To je uvijek stvar medjunarodnih okolnosti i mudrosti naroda koji proizvodi politicare.

Musolini je drzao ustase kao 'djoker zovi'.

Mislim da je kod Hitler vise to bilo jer je htio pregovore s legitimnom vladom, a ne s logorasima.

Za Moskvu ne bih dao ruku u vatru. Kazem nisu dovoljno vjesti nisu mucka djubrad da mogu kontrolirati cijelu Jugoslaviju za razliku od Britanaca. A i 1920-tih i 1990-tih nisu bili apriori protiv Hrvatske. Jeljcin jest, ali Rusi oko njega ne.

Vjerujem da se moglo odigrat kao sto je Tudjman odigrao. Drugo je pitanje tko je to zelio a tko ne. I Hrvatsku nisu zeljeli pa su je dobili.

Mi sada trebamo nauciti sto je ciji interes od tih velikih i kako se pozicionirat. Onda cemo im odgovarat. A mi jos nismo naucili da je svrha Jugoslavije bila da blokira Njemacku i Rusiju na Sredozemlje po americko-britanskim zamislima. A to je mogla i NDH.

Ovi zbunjeni SDP-ovci danas ne razumiju da Hrvatske nema bez iseljenistva niti bi je bilo. Da naprave iskorak u tom smjeru npr. s 10 zastupnika iz dijaspore to bi bio posao. Umjesto floskula tko gdje zivi i tko gdje placa porez. I da promjene ime 'partije' i stave nesto hrvatsko u naziv.

_________________
Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata,
Bihac i Tudjman, https://bit.ly/2BpWYRI, https://bit.ly/2vSBkA6


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 1:16 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto svi 12, 2009 11:03 pm
Postovi: 1395
Sudbina NDH se lako mogla zaključiti iz djelovanja HSS-a i Stjepana Radića. On i njegova stranka nisu bili "krivi" pa kako je završilo, prvo su ga svi ignorirali a onda je ubijen i nikome ništa. Što strance briga za sudbinu Hrvata, pa nisu oni živjeli ovdje. HSS je za nagradu dobio poslijeratnu tzv. koaliciju s komunistima gdje je poslužio kao otirač za komunističko glumljenje barem mrvice legitimnosti u hrvatskom narodu i na kraju zabranu. Oni Hrvati koji su se borili u partizanima a koji su nakon rata tražili nekakva prava za Hrvatsku su izbačeni iz partije i bili su progonjeni i zatvarani pod etiketom ustaša. Dakle, dobar Hrvat je mrtav Hrvat kako god okreneš. Stvar je vrlo jednostavna. Jugoslavija je bila strateški cilj svjetskih moćnika a Hrvatska nije, pri tome nikakvi državni predznaci nisu bitni. Bitno je da je Hrvatska krivo a Jugoslavija pravo rješenje za svijet. Da je to tako vidi se i po tome što je ona prva stvorena od Francuske i Britanije a druga od Crvene Armije. Iste sekunde kada su i jedni i drugi izgubili nadzor nad njom Hrvati su se lako obračunali sa Srbijom i stvorili svoju državu. Mi smo ti koji smo bili najjači i vojno i gospodarski i kulturno u Jugoslaviji ali smo bili protiv međunarodne zajednice a tu smo slabija strana. I ovu današnju Hrvatsku su u začetku pokušali uništiti na sve načine ali ovaj put su nam međunarodne okolnosti išle na ruku, jedini način da nas se uništi je bila izravna vojna invazija stranih snaga protiv Hrvatske a ona nije bila politički moguća. I kad se vidjelo da je stanje kakvo jest James Baker je sve lijepo sažeo u izjavi - Americi je stalo da bude na strani pobjednika. Dakle, dok smo vojno, gospodarski i na sve druge načine jači imamo tuđinsku "potporu & prijateljske odnose". Jaka i ubojita HV - to je jedina prava strana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 6:38 am 
Offline

Pridružen/a: sri sij 04, 2012 12:08 am
Postovi: 4976
Ne znam ima li vas jos, ali ja se slazem sa svakim slovom koje gospodin mirv ukuca.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 9:56 am 
Offline

Pridružen/a: sub vel 10, 2018 4:56 pm
Postovi: 2621
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Pa nisu u Beogradu koliko ja znam Srbijanci uredili pobijanje hrvatskih zastupnika jer su trazili samostalnu Hrvatsku nego jer su se borili protiv kriminala u Kraljevini SHS.

Pavelic je trazio samostalnu Hrvatsku i njega nisu dirali.

Ovo za pobijene partizane koji su kasnije prozivani ustasama je zanimljivo. Partizan Andrija Hebrang je 90-tih u Slavonskom Brodu dobio ulicu, kao i zakleti ustasa Mile Budak. Tako da se tu slazem, onaj tko je za Hrvatsku i hrvatski narod on je ustasa bez obzira sto je nosio 100% glavu u torbi kao antifasist/partizan.

Pa svi branitelji i Domovinskom ratu su u dokumentima JNA i glavama Srbijanaca te bosanskih i hrvatskih Srba bili ustase.

Kada ti Srbin ili Srbijanac kaze da si ustasa on onda misli da si suverenist odnosno borac za samostalnu Republiku Hrvatsku.

Zasto? Jer ustase kao elitna postrojba i pokret ne postoje od kraja Drugog svjetskog rata pa nadalje. Prema tome to je rijec s posebnim znacenjem u srbijanskom jeziku, koja nije ista kao u hrvatskom jeziku - nema isto znacenje.

_________________
Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata,
Bihac i Tudjman, https://bit.ly/2BpWYRI, https://bit.ly/2vSBkA6


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 11:25 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet vel 24, 2017 2:26 pm
Postovi: 1198
Hrvat islamske vjere Pavelic nas je usosio ko nitko nikada ni prije ni poslije.

- promjena banovinskih granica, stvaranje frankenstajnske Kroatoslavije do Drine

- uvodjenje socijalizma

- dzihad nad pravoslavcima pod znakom sahovnice

- zadnji Hitlerov saveznik

- kukavicki bijeg

_________________
Djela su bitnija od rijeci.

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 8:19 pm 
Offline

Pridružen/a: sub vel 10, 2018 4:56 pm
Postovi: 2621
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
iJozo je napisao/la:
Hrvat islamske vjere Pavelic nas je usosio ko nitko nikada ni prije ni poslije.

- promjena banovinskih granica, stvaranje frankenstajnske Kroatoslavije do Drine

- uvodjenje socijalizma

- dzihad nad pravoslavcima pod znakom sahovnice

- zadnji Hitlerov saveznik

- kukavicki bijeg


Ovo izgleda van teme, ali se moze uklopiti.

Nema govora o nikakvom djihadu u kojega je Pavelic poveo muslimane. Dominantan dio Hrvata je bio krscanski, a manji dio Hrvata su bili muslimanske vjeroispovjesti. Prema tome, ratovali su zajedno protiv partizanske gerile, i protiv Drazinog velikosrpskog koncepta (opa. kao i 90-tih), a ne u djihadu odnosno ne prema ratu koji potice Kuran (rat protiv ne-muslimana).

Dakle, odrzavanje Nezavisne drzave Hrvatske, nepriznate od Saveznika (!), moze se gledati kroz prizmu njenog prihvacanja od muslimana u slucaji u promjene strane.

Ukupno je u NDH bilo oko 7 milijuna ljudi, od toga Hrvata i muslimana 4,8 milijuna, Srba oko 1,9 milijuna, https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Nezavisna_Država_Hrvatska. A 30% ustasa su cinili muslimani, https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Islam_u_Hrvata. Prema Idizu ef. Besicu odnosno Rankovicu tamo na Blaiburgu je bilo vise od 50.000 muslimana, 15.5.2017., Bujica.

Muslimani (tada su se vjerojatno osjecali vise kao Hrvati nego kao posebna nacija, na popisu stanovnistva iz 2011. 9,5 tisuca muslimana se izjasnjava Hrvatima) su imali sljedece opcije:
A. Pavelic - prilljuciti se NDH (domobrani, ustase) - za NDH
B. Tito - partizani (suludo rusenje drzave uz ogromne ljudske zrtve na svim stranama).
C. Draza - cetnici (Drazima politka prema muslimanima "stvoriti neposredne zajednicke granice izmedju Srbije i Crne Gore kao i izmedju Srbije i Slovenacke ciscenjem muslimanskog zivlja iz Sandjaka i muslimanskog i hrvatskog zivlja iz Bosne" i "pristojan odnos prema muslimanima - privremeno", - to je bila ujedno i srbijanska politika 90-tih), str. 159., Jozo Tomashevic, "Cetnici u drugom svjetskom ratu", 1979.
D. Ostati neutralan pa trpiti cetnicki teror po Drazinom projektu pa donekle i ustaski teror

Sigurno je da je neki Pavelicev ingeniozni potez mogao dovesti do njenog priznanja, i sigurno je da bi to bilo puno lakse uz podrsku muslimana, koja je neupitno i postojala.

Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko je muslimana otislo u partizane. Nisam dojma da ih je bilo puno.

E sada, krvnici su prema muslimanima bili Tito i Draza u Drugom svjetskom ratu, nikako ne Pavelic uz kojega su prijanjali.

Preskacem Osmansko carstvo. Prije Drugog svjetskog rata Hrvatski sabor je 1916. izjednacio muslimane s krscanima, i mnogi su se muslimani tada izjasnjavali krscanima.

Nakon Drugog svjetskog rata Titova OZNA likvidira muftije (npr. Ismeta ef. Muftica) i ukida Pavelicevu djamiju. Tito uvodi totalitarnu komunisticku diktaturi i provodi masovne likvidacije (civili, ratni zarobljenici). Za vrijeme Jugoslavije komunisticki rezim optuzuje Hrvate "zbog blagonaklonosti prema muslimanskoj zajednici u u Zagrebu", u kontekstu izgradnje dzamije, str. 100, "Hrvati i muslimani", 2017., Vecernji list, Darko Pavicic

Hrvati i Muslimani uz podrsku Tudjmana zajednicki na referendumu glasuju za cjelovitu BIH u njenim granicama.

Alija zapovjeda napad na Hrvate u BIH u strategijskoj operaciji 'Neretva 93' te etnicki cisti Hrvate iz BIH, HVO ga zaustavlja da ne dodje do Neretve, Charles R. Shrader, "Muslimansko-hrvatski gradjanski rat u Srednjoj Bosni. Vojna povijest 1992. - 1994.", Zagreb Golden markrting - Tehnicka knjiga, 2004., str 115-116. Tada taj sukob sigurno nije koristio Hrvatima, koji su glavninom oslobodili svoje prostore.

Dr. Tudjman vise puta nudi Alijin vojni savez koji ovaj odbija jer zeli kalifat u BIH odnosno hegemoniju. Nakon Srebrenice Alija pristaje na vojni savez, a Tudjman sprjecava genocid nad Muslimanima u Bihacu i oslobadja veliki dio BIH od Srba.

Od oko sedmog stoljeca kada je islam nastao kao hereza krscanstva, pokazao se kao netolerantan i nasilan prema ne-muslimsnima uslijed nacela da su samo 'pravi vjernici' braca, a oni drugi su onda neprijatelji. Mogli su danasnji muslimani nesto nauciti od Isusa Krista koji je ucio da su 'svi ljudi' braca.

Zakljucno, nisu muslimani (Bosnjaci i Hrvati) pogrijesili sto su bili uz NDH iz pozicije vlastitog nacionalnog interesa. Da je opstala NDH imali bi sve slobode. Tito ih je ostavio u Jugoslaviji u BIH sa Srbijancima koji su jedva cekali da nastave rat koji su zavrsili 1945. I jos jedan zakljucak, muslimani su bili znacajan faktor za mozebitni opstanastanak NDH.

Ogradjujem se naravno od ustaskih zlocina.

_________________
Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata,
Bihac i Tudjman, https://bit.ly/2BpWYRI, https://bit.ly/2vSBkA6


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 8:37 pm 
Offline

Pridružen/a: sub vel 10, 2018 4:56 pm
Postovi: 2621
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
iJozo je napisao/la:
- kukavicki bijeg


Meni je nespojiv taj "kukavicki bijeg", s onom "hrabroscu", kada je Pavelic otisao u emigraciju kao terorist boriti se za Hrvatsku.

Pa covjek bi ocekivao da bi ga rat ucinio jos hrabrijim.

Jednostavno sam dojma da je Pavelic bio strana agentura cijelo vrijeme kao i Tito koji je dokazano bio.

Ali nismo mi bez simbola, to je najoklevetanija licnost u hrvatakoj povijesti, dr. Franjo Tudjman. On bi i Bosnjacima mogao biti veci politicki simbol od Alije, koji mi se cini se instrumentalizirao Muslimane za Turski interes odbijajuci Tudjmana katolika koji mu je oslobodio teritorij jer je Alija za to bio nesposoban.

_________________
Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata,
Bihac i Tudjman, https://bit.ly/2BpWYRI, https://bit.ly/2vSBkA6


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 9:20 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet vel 24, 2017 2:26 pm
Postovi: 1198
Ne postoji Hrvat islamske vjere niti je ikada postojao. To dvoje se medjusobno iskljucuje.

Cuj strani agent. :)

Svaki musliman koji se lazno predstavlja kao Hrvat je strani agent. Ukljucujuci Pavelica odgojenog u medresi.

_________________
Djela su bitnija od rijeci.

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 9:30 pm 
Offline

Pridružen/a: pon tra 11, 2016 5:17 pm
Postovi: 5274
Lokacija: Сарај Чадор
Još će ispasti da je ustaštvo muslimanska rabota. =)) Zalud guslaš iJozo.

_________________
#Factofthemonth: Hrvati u BiH ne drže nijedan veći grad (u cijelini) u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 9:47 pm 
Offline

Pridružen/a: sub vel 10, 2018 4:56 pm
Postovi: 2621
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
iJozo je napisao/la:
Ne postoji Hrvat islamske vjere niti je ikada postojao. To dvoje se medjusobno iskljucuje.

Cuj strani agent. :)

Svaki musliman koji se lazno predstavlja kao Hrvat je strani agent. Ukljucujuci Pavelica odgojenog u medresi.


Pa ne kazem da je Pavelic strani agent zbog toga sto Vi navodite, nego iz ponasanja za vrijeme Drugog svjetskog rata i odnosa prema njemu na medjunarodnoj razini prije i nakon Drugog svjetskog rata.

Kao nije znao kakva su Britanci da ih njima preda.

_________________
Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata,
Bihac i Tudjman, https://bit.ly/2BpWYRI, https://bit.ly/2vSBkA6


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: sri vel 14, 2018 10:38 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet lis 22, 2010 2:26 pm
Postovi: 4517
Lokacija: Žlibina
s one strane dinare je napisao/la:
Ne znam ima li vas jos, ali ja se slazem sa svakim slovom koje gospodin mirv ukuca.


ima nas još,ima... :thumbup1

_________________
Vuk dlaku mijenja,ćud nikada.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: pet tra 10, 2020 5:27 pm 
Offline

Pridružen/a: pon tra 11, 2016 5:17 pm
Postovi: 5274
Lokacija: Сарај Чадор
Danas joj je rodendan, "10 travanj".

_________________
#Factofthemonth: Hrvati u BiH ne drže nijedan veći grad (u cijelini) u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: pet tra 10, 2020 5:38 pm 
Offline

Pridružen/a: sri ruj 18, 2019 3:44 pm
Postovi: 998
Veoma upitan naslov, sto znaci "prava" strana? Strana kolonijalnih rasistickih osvajackih ubojica i zlocinaca ili strana genocidnih NKVD gulaga predvodjenih covjekom koji nije htio spasiti vlastitog sina iz zarobljenistva? Pravi naslov bi bio "pobjednicka strana".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Prelazak NDH na pravu stranu
PostPostano: pet tra 10, 2020 6:36 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto tra 10, 2018 10:19 pm
Postovi: 2111
Jefferson Davis je napisao/la:
Veoma upitan naslov, sto znaci "prava" strana? Strana kolonijalnih rasistickih osvajackih ubojica i zlocinaca ili strana genocidnih NKVD gulaga predvodjenih covjekom koji nije htio spasiti vlastitog sina iz zarobljenistva? Pravi naslov bi bio "pobjednicka strana".

Prava strana, jer tamo di je ta strana došla, zarobljeni vojnici su poslani kući, žene nisu silovane, država je postala demokratska i nakon rata uživala u slobodnome svijetu.

_________________
Odnosi u Federaciji ukratko - Jaran vs Remzo


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 346 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO