HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2025, 15:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Antemurale Christianitatis
PostPostano: 27 lis 2022, 12:35 

Pratim forum već duže vrijeme, i mišljenja sam da je ova tema dosta zapostavljena ili se gleda jednoznačno. Ako je tema već obrađena neka me netko ispravi. Antemurale Christianitatis, ili predziđe kršćanstva. Prema nekim autorima taj se naziv rabi već u pismu pape Lava X. nakon pobjede bana Berislavića nad osmanskim četama (1513) kod Dubice; prva njegova neupitna uporaba zabilježena je 1523. u govoru kneza Krste I. Frankapana pred papom Hadrijanom VI. u Rimu. Nemali broj puta sam naišla na mišljenje da se to odnosi na današnju Hrvatsku. No istina je drugačija, u toj bitci kod Dubice Berislavić je uz pomoć uz pomoć hrvatskih velikaša Nikole III. Zrinskoga, Mihovila Frankapana Slunjskoga, I. Karlovića i jajačkoga bana Franje Berislavića okupio vosjku i porazi Osmanlije. Da li namjerno ili iz neznanja ne samo Hrvati iz RH nego i Hrvati iz BiH ne govore, ili ne znaju, da se taj naslov odnosi i na Hrvate u BiH. Tada se kršćanstvo branilo u Jajcu, a isto tako povijesna je činjenica da je nakon pogibije Berislavića njegovo tijelo prvo prevezeno u Bihać i potom u Vezprem, gdje je i sahranjen. Mada je u to vrijeme Bihać bio u Hrvatskoj, danas je u BiH, ali to nije razlog da se to prešućuje i o tome ne govori. Na hrčku sam naišla na sažet rad o tome kako je došlo do toga. Koga zanima ima i karta obrambenih crta koje je uspostavio Berislavić. https://hrcak.srce.hr/file/121318

Vrh

Naslov: Re: Antemurale Christianitatis
PostPostano: 27 lis 2022, 12:44 

Sasvim nebitno za danasnju Europu koja pati od samokritike, osjecaja manje vrijednosti i ide prema samounistenju

Vrh

PostPostano: 27 lis 2022, 13:15 

krstjanin je napisao/la:
Sasvim nebitno za danasnju Europu koja pati od samokritike, osjecaja manje vrijednosti i ide prema samounistenju

To što zemlje Europe koje imaju kolonijalnu prošlost pate od samokritike ne bi trebalo imati veze s nama. Pošteno gledajući i mi smo nekad bili kolonija, ili nešto slično tome. Ne govorim ovdje samo o BiH nego i dijelovima RH, Srbiji, Makedoniji, CG itd. Mogli bi čak i Sloveniju staviti u taj krug, mada nikad nije bila osvojena Turci su često prodirali u današnju Sloveniju, pljačkali i odvodili roblje. Bilo mi je smiješno kada se od hrvatske reprezentacije tražilo da kleči zbog robova koji su iz Afrike odvezeni u SAD, a nitko ni slova o tome da su preci te iste reprezentacije isto tako odvođeni u ropstvo. No to na stranu, temu sam postavila jer mi je zanimljiva, a listajući po forumu primijetila sam da ima forumaša koji su povijesno dobro potkovani pa bi mogli malo više o ovome reći

Vrh

PostPostano: 27 lis 2022, 15:38 

Ta riječ predziđe mi se nikad nije sviđala. Ajde da je rekao barem zid kršćanstva pa da se uobrazimo.

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2022, 21:14 

ono sta mene zanima o tisucupetstotima a ne nalazim je hrvatska i ugarska vojska tog doba.
Kakav je bio sastav,oruzje i to?

Znam za uskoke ali oni su cuvari utvrda i gerilsi,znam i za husare ali kakva je tada bila kicma vojske znaci pjesadija?
Recimo u njemackoj je tada sva vojska bila sastavljena od placenika,naravno osim plemstva/konjice.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2022, 22:01 

Eminencija je napisao/la:
ono sta mene zanima o tisucupetstotima a ne nalazim je hrvatska i ugarska vojska tog doba.

Znam za uskoke ali oni su cuvari utvrda i gerilsi,znam i za husare ali kakva je tada bila kicma vojske znaci pjesadija?
Recimo u njemackoj je tada sva vojska bila sastavljena od placenika,naravno osim plemstva/konjice.

Nemam pojma jesu li bili plaćenici ili se po kraljevstvu kako je tada bio običaj skupljala vojska. Konkretno za Berislavića sam pročitala da su mu papa i Dubrovčani poslali pomoć za pohod na Bosnu, navodi se da je imao 500 konjanika i 2000 pješadije. Slavonski plemići su se izvukli jer se nisu smatrali dužni ratovati izvan Slavonije. O vojskama, bilo kojim nemam pojma, al moja pretpostavka je da je tu bilo i plaćenika, ili u neku ruku obučenih vojnika. Ne vjerujem da se išlo u takve pohode s ljudima bez ikakvog vojnog znanja.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2022, 22:03 

:zivili
Naša Kvačica je napisao/la:
Ta riječ predziđe mi se nikad nije sviđala. Ajde da je rekao barem zid kršćanstva pa da se uobrazimo.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2022, 22:26 

zalutala je napisao/la:

Nemam pojma jesu li bili plaćenici ili se po kraljevstvu kako je tada bio običaj skupljala vojska. Konkretno za Berislavića sam pročitala da su mu papa i Dubrovčani poslali pomoć za pohod na Bosnu, navodi se da je imao 500 konjanika i 2000 pješadije. Slavonski plemići su se izvukli jer se nisu smatrali dužni ratovati izvan Slavonije. O vojskama, bilo kojim nemam pojma, al moja pretpostavka je da je tu bilo i plaćenika, ili u neku ruku obučenih vojnika. Ne vjerujem da se išlo u takve pohode s ljudima bez ikakvog vojnog znanja.

Pa u 1400-ima još se novace seljaci za vojevanja.U 16. stoljecu masovno ratuju placenici i to njemacki :)

Znaci imas njemacku pjesadiju kod njemackog vladara i kod francuskoh u isto vrijeme a zaraceni su jedan sa drugim.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2022, 10:08 

zalutala je napisao/la:

Pa u 1400-ima još se novace seljaci za vojevanja.U 16. stoljecu masovno ratuju placenici i to njemacki :)

Znaci imas njemacku pjesadiju kod njemackog vladara i kod francuskoh u isto vrijeme a zaraceni su jedan sa drugim.

Privitak/ci:
Opaska: Vjekoslav Klaić
306934655_5959133720784405_4569099292879546809_n.png
306934655_5959133720784405_4569099292879546809_n.png [ 87.88 KiB | Pogledano 2907 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 28 lis 2022, 10:14 

zalutala je napisao/la:

Igrom slučaja tražeći odgovor na temu o Rami naišla sam na odgovor na ovo tvoje pitanje. Vjekoslav Klaić, Povijest Hrvata piše o plaćenicima. To me podsjetilo ad je pisao i banderijima. Neda mi se sad to tražiti(pet svezaka), pa sam našla na Google banderij
ilustracija
BANDERIJ, avers i revers konjaničke banderijske zastave s početka XIX. st., Zagreb, Hrvatski povijesni muzej
banderij (srednjovj. lat. banderium: barjak, zastava i banda: naoružana skupina od gotskog bandwa: znak, barjak; usp. tal. bandiera, franc. bannière), u hrvatsko-ugarskoj državnoj zajednici vojni odred od približno 400 vojnika što bi ga pojedini velikaši u slučaju rata morali privesti kraljevoj vojsci pod svojim stijegom (insurekcija ili pučki ustanak). U hrvatskim se izvorima prvi put spominje 1260. u ispravi za Draganiće, no pravu banderijalnu vojsku uspostavljaju Karlo I. i Ludovik u XIV. st. U Hrvatskoj je banova dužnost bila okupiti banderij (1000 vojnika) u kraljevo ime. U XVI. st. i kasnije veličinu banderija za pojedine velikaše određuje Hrvatski sabor. Osim banderija svjetovnoga plemstva postojali su i oni ustrojeni od predijalaca s crkvenih imanja, a županije i slobodni kraljevski gradovi također su imali banderije. Banderijalni ustroj vojske zadržan je u Hrvatskoj i Slavoniji sve do uvođenja stajaće vojske (posljednja insurekcija proglašena je 1848). - Ako ti se da u Klaićevoj knjizi je to detaljnije opisano, od same uspostave, ustroja itd.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2022, 23:48 

Citat:
a županije i slobodni kraljevski gradovi također su imali banderije. Banderijalni ustroj vojske zadržan je u Hrvatskoj i Slavoniji sve do uvođenja stajaće vojske

Znaci feudalno novacenje seljaka LOL!!

Smece!

Eo kad nas je njemacka nepovratno pretekla.
BTW
Ja sam mislio da su banderiji konjice :(

Vrh

PostPostano: 28 lis 2022, 23:51 

Neka nam igre slucaja,evo ti dobar dokumentarac,prva opsada beca!

Vrh

PostPostano: 28 lis 2022, 23:53 

zalutala je napisao/la:

?

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 09:53 

Citat:
a županije i slobodni kraljevski gradovi također su imali banderije. Banderijalni ustroj vojske zadržan je u Hrvatskoj i Slavoniji sve do uvođenja stajaće vojske

Znaci feudalno novacenje seljaka LOL!!

Smece!

Eo kad nas je njemacka nepovratno pretekla.
BTW
Ja sam mislio da su banderiji konjice :(

Već sam rekla da o vojskama nemam pojma, al eto kad sam se već uvukla u raspravu potražila sam nešto o tome. Izgleda da nije bilo tako kao što misliš, već sam ti prije navela dio u kojem piše da je Korvin imao plaćenike, znači bilo je i plaćenika. Što se tiče banderije po ovom što sam nnašla nisu to bili samo kmetovi: U vojnom pogledu
feudalizam se temeljio na povlaštenu položaju feudalaca i svećenstva. Oni
su doduše materijalno potpomagali i osiguravali popunu vojske svojim
ljudstvom (svjetovna gospoda banderijalcima a duhovna predijalcima), ali
čak ni vlastela nisu morala osobno sudjelovati u ratu osim u slučaju tzv.
personalne ili plemićke insurekcije. Najčešće se provodila banderijalna
insurekcija kada bi svjetovna i duhovna gospoda, ovisno o veličini svoga
posjeda, morala opremiti određeni broj banderijalaca i predijalaca. Banderijalci su bili slobodnjaci koji su se kaio pješaci ili konjanici borili pod
stijegom (banderijem) svoga feudalnog gospodara, dok su predijalci bili
slobodnjaci s crkvenih imanja. Kmetska, tzv. masalna ili pučka insurekcija
provodila se kada je zemlja bila izravno ugrožena ratom. https://hrcak.srce.hr/file/307403 Predijalci (lat. nobiles praediales) Praediales seu Nobiles Ecclesiae Vasallos su plemstvo u feudalnoj hijerarhiji, ovi plemići su više rangirani od običnog sitnog plemstva takozvanih "Jednoselaca" a niže rangirani od višeg plemstva odnosno velikih feudalaca (grofovi, vojvode, hercezi ).

Predijalci su nasljedno uživali svoje vlastite poprilično velike posjede "predije" na koje su zapošljavali nadničare a češće su imali i vlastite kmetove. Predij je bio gospodarski neovisno vlastelinstvo koje se politički nalazilo u feudalnoj hierarhiji, sadržavalo je vlastite šume, oranice, vinograde, pašnjake, ribnjake itd. a bilo je u nasljednom vlasništvu predijalnih plemića koji su najčešće nosili titulu plemića od Predija kojem su bili vlasnici. Plemić predijalac u feudalnoj hijerarhiji imao je obvezu da u slučaju ratnog pohoda obično kao konjanik ili zapovjednik sudjeluje u vojnom banderiju (postrojbi) svojega više rangiranog seniora (najčešće crkvenog), od njega je više rangirani senior iziskivao i odanost jer je ovisio o njemu a za uzvrat je visoko rangirani senior pružao političku zaštitu predijalnom plemiću od močnijih feudalaca. Zbog ove međuovisnosti plemići predijalci su bili vrlo utjecajni i cjenjeni ljudi ali su isto tako na svojim predijima imali ograničeni "dominium utile" jer su dio rente od svojih kmetova ili imetka od nadničara bili dužni davali višerangiranom senioru. Prediji su postojali najčešće na crkvenim posjedima od kojih su najpoznatiji Prediji velike Opatije Topusko te templarski prediji u županiji Gora. https://hr.wikipedia.org/wiki/Predijalci

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 10:03 

Upozorenja: 1

Odvratan naziv i vrlo ponižavajući , jer kad si "ispred zida" to znači da si na ničijoj zemlji gde vlada pljačka,ubijanja,spaljena zemlja,leševi svuda,roblje,....iliti u prevodu ostaviti primitivne Slovene na milost i nemilost Turcima.

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 10:20 

Neka nam igre slucaja,evo ti dobar dokumentarac,prva opsada beca!

Pogledala dva dijela, ostalo ću kad nađem vremena. Ono što bode u oči je kako su u ovom a i u drugim dokumentarcima i filmovima prikazani osmanski vojnici. Hlače u osmanskom carstvu uvode tek u 19. stoljeću a ovdje u 16. stoljeću turski vojnici u hlačama, čak je i u oovm dokumentarcu prikazana jedna stara slika osmanske vojske. Bome su se bečani pretrgli u obrani grada, samo 400 građana ostalo braniti grad, usporedi taj detalj s graničarima i krajišnicima ;)

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 12:24 

vjerujem da su hlace radi statista a ne radi takve slike.
pazi ove ladknesteove i one nakurnjake hahahah!!

što se tice nade klaic i vise detalja,ma nezanima me to toliko u detalje vise me zanima kako su bili opremljeni,naoruzani a nasa literatra je ocajna po tom pitanju.

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 22:44 

što se tice nade klaic i vise detalja,ma nezanima me to toliko u detalje vise me zanima kako su bili opremljeni,naoruzani a nasa literatra je ocajna po tom pitanju.

ne bih rekla da je zbog statista. Odgledala sam seriju Sulejman Veličanstveni, skoro iste ovakve uniforme vojnika, a žene obučene u haljine kakve su se u 19. stoljeću nosile u Francuskoj, a realno bi bilo da su u dimijama. A tu seriju su Turci radili. Nadalje, nije Nada Klaić u pitanju nego Vjekoslav Klaić. Što se tiče naoružanja i vojske imam samo jedno pitanje: di mene nađe? :zubati . Već sam par puta napisala da o vojskama nemam pojma. Pored toliko muškaraca na forumu koji sigurno o tome znaju više ti mene jadnu ženu našao. Sigurna sam da su imali raketni sustav HIMARS, a za ostalo ne znam. Ako ti je to već toliko zanimljivo otvori temu, sigurno ima ljudi koji imaju znanja o tome pa će valjda netko nešto napisati. Ako hoćeš otvorit ću ja temu, eto toliko učiniti mogu. Što se tiče literature ako te zbilja zanima imam prijatelja koji je povijesno dobro potkovan, ima dosta literature pa ga mogu pitati ima li što za preporučiti na tu temu.

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 22:55 

joe enter je napisao/la:

Odvratan naziv i vrlo ponižavajući , jer kad si "ispred zida" to znači da si na ničijoj zemlji gde vlada pljačka,ubijanja,spaljena zemlja,leševi svuda,roblje,....iliti u prevodu ostaviti primitivne Slovene na milost i nemilost Turcima.

Jbg takve povijesne okolnosti bile. Koliko znam i albanska područja pod Skenderbegovom vlasti su isto dobila naziv predziđe kršćanstva, a prvi put je upotrebljen u 12. stoljeću za križarsku posadu u obrani Edese. Tako da nisu samo Slaveni krvarili. A možda bi sve bilo drugačije da Bajazid kod Nikopolja nije dobio određenu pomoć. Nikad nećemo saznati

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 23:11 

zalutala je napisao/la:

ne bih rekla da je zbog statista. Odgledala sam seriju Sulejman Veličanstveni, skoro iste ovakve uniforme vojnika, a žene obučene u haljine kakve su se u 19. stoljeću nosile u Francuskoj, a realno bi bilo da su u dimijama. A tu seriju su Turci radili. Nadalje, nije Nada Klaić u pitanju nego Vjekoslav Klaić. Što se tiče naoružanja i vojske imam samo jedno pitanje: di mene nađe? :zubati . Već sam par puta napisala da o vojskama nemam pojma. Pored toliko muškaraca na forumu koji sigurno o tome znaju više ti mene jadnu ženu našao. Sigurna sam da su imali raketni sustav HIMARS, a za ostalo ne znam. Ako ti je to već toliko zanimljivo otvori temu, sigurno ima ljudi koji imaju znanja o tome pa će valjda netko nešto napisati. Ako hoćeš otvorit ću ja temu, eto toliko učiniti mogu. Što se tiče literature ako te zbilja zanima imam prijatelja koji je povijesno dobro potkovan, ima dosta literature pa ga mogu pitati ima li što za preporučiti na tu temu.

Pa ako bi dofurala frendove na tu temu onda super :palacgore1
Ja bi prije rekao da za opsirnije teme treba na forum.hr ali tamo ostric moderira oa se covik osjeca silovano!

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 23:12 

ljudi kakva je ovo cura? pa ona zna za bitku kod nikopolja i njenu relevantnost!

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 23:16 

Upozorenja: 1
zalutala je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Jbg takve povijesne okolnosti bile. Koliko znam i albanska područja pod Skenderbegovom vlasti su isto dobila naziv predziđe kršćanstva, a prvi put je upotrebljen u 12. stoljeću za križarsku posadu u obrani Edese. Tako da nisu samo Slaveni krvarili. A možda bi sve bilo drugačije da Bajazid kod Nikopolja nije dobio određenu pomoć. Nikad nećemo saznati

=))

A pametna si ti k'o pčelica.

Ali verovatno si u pravu , da nije turski vazal Lazarević učestvovao kod Nikopojla ko zna šta bi bilo , da nije posle kosovske bitke mađarska vojska opljačkala i spalila srpsku destotovinu ko zna šta bi bilo , da nisu Hrvati učestvovali u turskim četama i spalili Šibenik i okolinu ko zna šta bi bilo , i naravno da Venecijanci nisu izlili tj,napravili topove Turcima da probiju zidine Carigarad ko zna šta bi bilo takođe.

Mislim možeš nastaviti sa ovim forama , ali to je već poznato i ne pije vode kad se gleda iz današnje političke i nacionalne perspektive.

Vrh

PostPostano: 29 lis 2022, 23:19 

slika
Ovdje imaju gace a iz 16 stoljeca je slika

Vrh

PostPostano: 30 lis 2022, 11:45 

joe enter je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

=))

A pametna si ti k'o pčelica.

Ali verovatno si u pravu , da nije turski vazal Lazarević učestvovao kod Nikopojla ko zna šta bi bilo , da nije posle kosovske bitke mađarska vojska opljačkala i spalila srpsku destotovinu ko zna šta bi bilo , da nisu Hrvati učestvovali u turskim četama i spalili Šibenik i okolinu ko zna šta bi bilo , i naravno da Venecijanci nisu izlili tj,napravili topove Turcima da probiju zidine Carigarad ko zna šta bi bilo takođe.

Mislim možeš nastaviti sa ovim forama , ali to je već poznato i ne pije vode kad se gleda iz današnje političke i nacionalne perspektive.
Povukao si me za jezik s onim da je to uvrjedljiv i ponižavajući naziv. Nisu Slaveni ostavljeni da krvare nego su i sami doprinjeli tom krvarenju. Već sam ti navela bitku kod Nikopolja. Nadalje ako ćemo pošteno Slaveni su međusobno krvarili, jer na veliku žalost nije se na ovim prostorima ratovalo protiv Turaka iz Azije nego isto tako protiv Slavena. Koliko je moglo biti pravih Turaka? Koliko su Slaveni pomagali Albancima od kraja 14. stoljeća kada počinju Osmanski napadi na Albaniju? Nisu se pretrgli, plemstvo je vodilo neke svoje međusobne ratove i pustili Albance da krvare. Možemo tako unazad koliko hoćeš. Želim reći da nikome nije bilo posebno stalo dok nije došlo pred njegova vrata. Naravno da je bilo bitki kojima se pokušavalo spriječiti Tursko prodiranje, neke uspješnije neke neuspješnije, al zahvaljujući europskom plemstvu kojem je bilo važnije kkao proširiti vlast, osvojiti koji posjed, zemlju itd., završilo je tako kako je završilo. Navest ću ti samo jedan primjer. Korvin je nakon osmanskog zauzimanja Bosne vratio neke dijelove Bosne, uspostavio liniju obrane. Srebrenička banovina, Jajačka banovina i ako se ne varam do Počitelja. Da bi to mogao financirati uveo je porez i plemstvu. I obrana je funkcionirala. Poslije njegove smrti plemstvo nije htjelo njegovog sina za kralja jer bi nastavio s oporezivanjem nego su izabrali Jagelovića koji je plemstvu ukinuo poreze, i od tada počinje slabiti obrana. Za kraj, provjeri ovo za opsadu Carigrada, mislim da ti se omakla greška. Top koji je presudio padu Carigrada napravio je Mađar Urban. Sforze su Turcima prodavali topove a oni nisu bili Venecijanci. Kad smo kod Sforzi jedna zanimljivost Stjepan Tomašević je skoro završio kao zet Sforza. Bile su dvije strane koje su dogovarale brak, jedni su bili za vjenčanje s Jelenom a druga za vjenčanje s Sforzinom kćeri. Prevladala je strana za Jelenu. I za kraj, nisam pametna kao pčela, lijepa sam pa mi pamet i ne treba :zubati

Vrh

PostPostano: 30 lis 2022, 11:53 

zalutala je napisao/la:

Pa ako bi dofurala frendove na tu temu onda super :palacgore1
Ja bi prije rekao da za opsirnije teme treba na forum.hr ali tamo ostric moderira oa se covik osjeca silovano!
probat ću al ne obećavam puno. Prije bih rekla da ću dobiti literaturu nego njega nagovoriti da dođe na forum, nije taj tip. A i ja nisam neka forumašica, ovo mi je prvi put da pišem na nekom forumu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Teuton, zrnorazuma i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: