HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 kol 2026, 20:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 196 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Popis stanovništva u BiH 1910
PostPostano: 02 pro 2009, 18:48 

Ljudi da li možda tko ima taj popis? Opet neka svađa na wikipediji http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Bosnia_and_Herzegovina:HercegBosanac

Vrh

Naslov: Re: Popis stanovništva u BiH 1910
PostPostano: 04 pro 2009, 10:21 

Ceha je napisao/la:
Ljudi da li možda tko ima taj popis? Opet neka svađa na wikipediji http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Bosnia_and_Herzegovina :HercegBosanac

Dobio, rješeno.
Hvala frane :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 05 pro 2009, 17:43 

Stvarno, i mene zanimaju rezultati tog popisa.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 11:00 

JKiric je napisao/la:

Dao mi je frane link
http://www.megaupload.com/?d=BFM7B1HA
samo je velik popis, pazi :zubati

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 19:16 

Ceha je napisao/la:
JKiric je napisao/la:

Dao mi je frane link

Je li taj popis na megauploadu stavljen s pozicije premium user ?
Jer, ako jest, onda je trajan, i ne će link nestati nakon mjesec dana,
pa bi ga se mogl ostaviti kao poveznicu na www.hercegbosna.org
(pripremamo, znate, više ažuriranja).

Ako nije, onda se ne bi pisao link, jer bi nestao kroz kratko vrijeme.

Vrh

PostPostano: 08 pro 2009, 17:35 

Hroboatos je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Dao mi je frane link

Je li taj popis na megauploadu stavljen s pozicije premium user ?
Jer, ako jest, onda je trajan, i ne će link nestati nakon mjesec dana,
pa bi ga se mogl ostaviti kao poveznicu na http://www.hercegbosna.org
(pripremamo, znate, više ažuriranja).
Ako nije, onda se ne bi pisao link, jer bi nestao kroz kratko vrijeme.

Ne znam, pitaj Franu.
Od 6 jedinica(okružja) Hrvati su bili većina u 2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BiH_Austria-Hungary_ethmoc.png
a ako gledaš po kotarevima slika

Vrh

PostPostano: 08 pro 2009, 17:42 

A zašto ne okačiš summa sumarum ovdje na forum?

Vrh

PostPostano: 10 pro 2009, 14:09 

JKiric je napisao/la:
A zašto ne okačiš summa sumarum ovdje na forum?

Evo rezultata tog popisa po kotarevima koje je postavio gospon Frane:

slika

Vrh

PostPostano: 10 pro 2009, 19:30 

vratite nam Koševo :HercegBosanac

zanimljivo koliko se zapravo malo stanje promjenilo u zadnjih 100 godina, unatoč svim ratovima. da nije bilo zadnjeg rata, ne vidim da bi mi igdje bili na gubitku.

di nas je danas cca. 250.000 od Livna do Neuma, 1910. nas oko 150.000 s kompletnom Hercegovinom. još smo i dobro prošli, koliko smo ostale naselili.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2009, 14:54 

Pa to je samo religija?

Vrh

PostPostano: 12 pro 2009, 16:41 

JKiric je napisao/la:
Pa to je samo religija?

Pa što bi ti majstore, što si očekivao za taj popis?

Na popisima gdje je bilo izjašnjavanja po nacionalnosti zanemariv broj katolika i pravoslavaca nisu se izjasnili kao Hrvati i Srbi. Na popisima gdje se izjašnjavalo po nacionalnosti dio muslimana se izjasnio kao Hrvati i Srbi, tako da je ovakav popis po vjeri što se tiče njih još pouzdaniji.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2009, 23:46 

Starfucker226 je napisao/la:
JKiric je napisao/la:
Pa to je samo religija?

Pa što bi ti majstore, što si očekivao za taj popis?

Na popisima gdje je bilo izjašnjavanja po nacionalnosti zanemariv broj katolika i pravoslavaca nisu se izjasnili kao Hrvati i Srbi. Na popisima gdje se izjašnjavalo po nacionalnosti dio muslimana se izjasnio kao Hrvati i Srbi, tako da je ovakav popis po vjeri što se tiče njih još pouzdaniji.

Pa upravo me taj popis o narodnosti i zanima. Negdje sam čuo da se većina muslimana izjasnilo Hrvatima i Srbima, zato pitam.

A nigdje nisam uspio naći te podatke, već svi samo objavljuju popis po vjeri! Pa dajte više i taj po nacionalnosti da se konačno razbiju svi mitovi (katolici neslovenskog porijekla pohrvaćeni kasnije, pravoslavni posrbljeni ujedinjenjem itd...).

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 01:56 

JKiric je napisao/la:
Pa upravo me taj popis o narodnosti i zanima. Negdje sam čuo da se većina muslimana izjasnilo Hrvatima i Srbima, zato pitam.

Na popisu 1910. nije bilo nacionalnog izjašnjavanja.

Citat:
A nigdje nisam uspio naći te podatke, već svi samo objavljuju popis po vjeri! Pa dajte više i taj po nacionalnosti da se konačno razbiju svi mitovi (katolici neslovenskog porijekla pohrvaćeni kasnije, pravoslavni posrbljeni ujedinjenjem itd...).

Po nacionalnosti se izjašnjavalo na kasnijim popisima, recimo na popisu 1948 - 71.995 muslimana izjasnilo kao Srbi, a 25.295 kao Hrvati. Neslavenskog stanovništva nije bilo mnogo, recimo na popisu 1931, bilo je 2.956 Mađara, 15.500 Nijemaca, 899 Albanca

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 22:43 

JKiric je napisao/la:

Citat:

Po nacionalnosti se izjašnjavalo na kasnijim popisima, recimo na popisu 1948 - 71.995 muslimana izjasnilo kao Srbi, a 25.295 kao Hrvati. Neslavenskog stanovništva nije bilo mnogo, recimo na popisu 1931, bilo je 2.956 Mađara, 15.500 Nijemaca, 899 Albanca

Nije mi jasno. Kako onda imamo podatke za Sloveniju, Hrvatsku i Srpsku vojvodinu?

Znači li to da popisno pitanje nije postavljano samo u BiH, dok u obje Monarhije jeste? Interesantno, moguće je da to, imajući u vidu Kallayevu politiku, nije bilo sasvim bezrazložno? Plašili su se rezultata?

Vrh

PostPostano: 14 pro 2009, 10:44 

JKiric je napisao/la:

Nije mi jasno. Kako onda imamo podatke za Sloveniju, Hrvatsku i Srpsku vojvodinu?

Znači li to da popisno pitanje nije postavljano samo u BiH, dok u obje Monarhije jeste? Interesantno, moguće je da to, imajući u vidu Kallayevu politiku, nije bilo sasvim bezrazložno? Plašili su se rezultata?

Lako moguće. Svi stanovnici bi po popisima ispali Hrvati i Srbi, a to im nije bilo u interesu.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2009, 20:43 

Imate u knjizi od Rudolfa Horvata HRVATSKA NA MUČILIŠTU kako je tko za koju stranku glasao u kraljevini Jugoslaviji na izborima, pak i to može pomoći oko narodnostnog izjašnjavanja. Makar, tada su Srbi znali krivotvoriti izbore, ter prisiti ljude da glasaju za ove ili one, a pogotovo u Bosni, Makedoniji ili na Kosovu.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2009, 21:26 

JKiric je napisao/la:

Pitanje o nacionalnosti nije nigdje postavljeno. Prvi popis na teritoriju bivse Jugoslavije koji je pitao za nacionalno izjasnjenje je napravljen 1948. Ni jedan A-U popis nije pitao za nacionalnost, nego samo za maternji(ili najcesce koristeni) jezik i vjeru.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2010, 00:15 

Pavo B. je napisao/la:
JKiric je napisao/la:

Pitanje o nacionalnosti nije nigdje postavljeno. Prvi popis na teritoriju bivse Jugoslavije koji je pitao za nacionalno izjasnjenje je napravljen 1948. Ni jedan A-U popis nije pitao za nacionalnost, nego samo za maternji(ili najcesce koristeni) jezik i vjeru.

Aha, znači da je u pitanju popis za jezik? Pa onda opet pada isto pitanje, zašto ga nisu vršili u Bosni i Hercegovini?

Još više zbunjuje to što sam po internetu nalazio neke rezultate popisa po maternjem jeziku, pa neke Njemce po Sarajevu itd. Da nije u pitanju falsif?

Vrh

PostPostano: 09 sij 2010, 12:24 

Ceha je napisao/la:
JKiric je napisao/la:

Lako moguće. Svi stanovnici bi po popisima ispali Hrvati i Srbi, a to im nije bilo u interesu.

svi stanovnici su bili jedino i isključivo BOŠNJACI sa tri različite vjere, tako ih JEDINO vidi i prvi popis 1879.god. gdje ih razlikuje kao "muhamedance, istočnogrke i rimokatolike" nikakvih hrvata ili srba NEMA
da se spustimo na prost jednostavan slučaj običnih ljudi, neka mi neko iskreno odgovori da li su ovi katolici u selima Bistarcu, Breškama, Lipnici, Ljubačama ...pored Tuzle ikad čuli te 1879.god za neku Hrvatsku ili hrvate ?? pai danas mnogi od njih se smatraju bosancima katolicima a kamoli tad prije 130 godina !!!
slika

I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago
Pjesma „Od Trebinja do Brodskijeh vrata“
Safvet-beg Bašagić, prvi broj lista Bošnjak 2. VII 1891.god.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2010, 12:37 

tek na popisu 1910te su srbi uspjeli sa svojom jakom propagandom da "izbore" da se u popisu vode već kao "srpsko-pravoslavni" i da su po redosljedu na prvom mjestu (na pethodnim popisima su bili muslimani) dok ostaju i dalje rimo-katolici, nikakvi hrvati

slika

Nije bilo Srba ni Hrvata
Naše ime ponosno i drago

Vrh

PostPostano: 09 sij 2010, 13:00 

BOŠNJO je napisao/la:
svi stanovnici su bili jedino i isključivo BOŠNJACI sa tri različite vjere, tako ih JEDINO vidi i prvi popis 1879.god. gdje ih razlikuje kao "muhamedance, istočnogrke i rimokatolike" nikakvih hrvata ili srba NEMA

Nema tebi spasa. :no
Bespredmetno je lupetati o nekakvim Bošnjacima u BIH prije 1993.
Kompleksi, kompleksi... :HercegBosanac
Što se navedenih popisa tiče, naravno da nema ni Bošnjaka, ni Hrvata, ni Srba jer se ne radi o etničkom sastavu stanovništva, već o vjerskom.
BOŠNJO je napisao/la:
da se spustimo na prost jednostavan slučaj običnih ljudi, neka mi neko iskreno odgovori da li su ovi katolici u selima Bistarcu, Breškama, Lipnici, Ljubačama ...pored Tuzle ikad čuli te 1879.god za neku Hrvatsku ili hrvate ?? pai danas mnogi od njih se smatraju bosancima katolicima a kamoli tad prije 130 godina !!!

A ti si se spustio vremenskim strojem na prost jednostavan slučaj običnih ljudi iz 1879. u blizinu Tuzle i narod se skupio pa u čudu gledao turboBošnjaka, graDŽanina multietniĆara iz budućnosti koji ih je pritom upitao što znaju o "nekoj" Hrvatskoj i Hrvatima? :smajl017
Naravno da su ti ljudi i Bosanci i katolici, kao što ima i Hercegovaca katolika i Slavonaca katolika i Zagoraca katolika. Ono što veže ogromnu većinu katolika iz svih tih krajeva je hrvatska nacionalna svijest. :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 09 sij 2010, 13:13 

Pessimus dux je napisao/la:

Što se navedenih popisa tiče, naravno da nema ni Bošnjaka, ni Hrvata, ni Srba jer se ne radi o etničkom sastavu stanovništva, već o vjerskom.

kad si tako pametan reci mi koji je to NAROD bio sa tri vjere, KOJI NAROD JE ŽIVIO u Bosni te 1879.god.

A ti si se spustio vremenskim strojem na prost jednostavan slučaj običnih ljudi iz 1879. u blizinu Tuzle i narod se skupio pa u čudu gledao turboBošnjaka, graDŽanina multietniĆara iz budućnosti koji ih je pritom upitao što znaju o "nekoj" Hrvatskoj i Hrvatima? :smajl017
Naravno da su ti ljudi i Bosanci i katolici, kao što ima i Hercegovaca katolika i Slavonaca katolika i Zagoraca katolika. Ono što veže ogromnu većinu katolika iz svih tih krajeva je hrvatska nacionalna svijest. :hrvatinic

upravo si ti iskompleksiran, kakva NACIONALNA SVIJEST hrvata, pa ne znaju ni gdje je hrvatska i nisu nikad ni čuli za hrvate, i o kakvoj ti onda, i to nacionalnoj svijesti pričaš ??? i ja još naglasio, zašto ne piše u popisu 1910te hravtskokatoličko stanovništvo, kao što je već pisalo srpsko-pravoslavno..ODGOVORI konkretno
stvarni hrvati dolaze tek u vrijeme austo-ugarske i to iz Hrvatske, kao i hiljade poljaka, česa, njemaca, mađara i uglavnom su u gradovima što i pokazuje POVEĆANJE rimo-katoličkog stanovništva...to su JEDINI PRAVI HRVATI koji su se doselili u vrijeme AU i pretpostavlja se da ih je oko 100.000 za tih 40 godina doselilo u BiH

1879 u Tuzli je bilo samo 237 katolika i to onih PRAVIH BOSANACA
slika

da bi se zbog doseljenja gore spomenutih taj broj drastično povećao na 3237 u gradu TZ
slika

Nije bilo Srba ni Hrvata
Naše ime ponosno i drago

Vrh

PostPostano: 09 sij 2010, 14:39 

BOŠNJO je napisao/la:
kad si tako pametan reci mi koji je to NAROD bio sa tri vjere, KOJI NAROD JE ŽIVIO u Bosni te 1879.god.

Pa baš si šaljivdžija, nek ti mene zabavljaš. :zivili Samo ne znam gdje vidiš da se spominje ijedan narod. Ja vidim samo vjeroispovijesti. :neznam
U Bosni je 1879. živjelo više različitih naroda. Najbrojniji su bili Srbi i Hrvati, no bilo je i nešto drugih naroda. Osim tih naroda, u Bosni je tada živio i veći broj nacionalno nedefiniranih stanovnika, pretežno slavenskog podrijetla (najviše hrvatskog i srpskog), koje je snažno vezivala pripadnost islamskoj zajednici. Mnogo kasnije, nakon višestrukog lutanja oko nacionalne pripadnosti i imena naroda kojim bi se obuhvatilo navedeno stanovništvo, 1993. godine najveći dio toga stanovništva prihvatio je dekret kojim se ta skupina nacionalno odredila kao Bošnjaci. Time je konačno (nadam se, iako nikad ne znaš sa suncokretima i cvijetićima) završen proces njihove nacionalne identifikacije, iako je ime koje su uzeli vrlo manjkavo (autohtoni hercegovački i sandžački muslimani kao Bošnjaci? :rolleyes ), pa i pomalo hegemonističko, budući da je izvedeno od naziva pokrajine Bosne, što implicira da su Bošnjaci jedini autohtoni i temeljni narod na području te pokrajine, a to je povijesna krivotvorina.

BOŠNJO je napisao/la:

upravo si ti iskompleksiran, kakva NACIONALNA SVIJEST hrvata, pa ne znaju ni gdje je hrvatska i nisu nikad ni čuli za hrvate, i o kakvoj ti onda, i to nacionalnoj svijesti pričaš ??? i ja još naglasio, zašto ne piše u popisu 1910te hravtskokatoličko stanovništvo, kao što je već pisalo srpsko-pravoslavno..ODGOVORI konkretno

Opet te pitam, jesi li ti razgovarao s tim nekim tvojim famoznim "katolikom" iz tuzlanskog kraja krajem 19.st. pa ti je poznat njegov odnos spram Hrvatske?
Naravno da ne piše hrvatsko katoličko stanovništvo u popisu koji se odnosi na vjersku pripadnost. Piše rimokatolici, budući da to izražava pripadnost toga stanovništva Rimokatoličkoj crkvi (i nisu tu isključivo Hrvati, iako čine preko 90 % rimokatoličkog stanovništva u BIH). Isto tako naravno postoji i kategorija i srpsko-pravoslavno stanovništvo, budući da to opet izražava vjersku pripadnost, i to Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Dakle, radi se dvjema institucijama - Rimokatoličkoj crkvi koja je univerzalna za sve rimokatolike bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, te o Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je autokefalna i čiji su pripadnici isključivo Srbi.
BOŠNJO je napisao/la:

stvarni hrvati dolaze tek u vrijeme austo-ugarske i to iz Hrvatske, kao i hiljade poljaka, česa, njemaca, mađara i uglavnom su u gradovima što i pokazuje POVEĆANJE rimo-katoličkog stanovništva...to su JEDINI PRAVI HRVATI koji su se doselili u vrijeme AU i pretpostavlja se da ih je oko 100.000 za tih 40 godina doselilo u BiH

Svoje budalaštine o "pravim" i "krivim" Hrvatima ostavi za kahvu u mehani. :kava
BOŠNJO je napisao/la:

1879 u Tuzli je bilo samo 237 katolika i to onih PRAVIH BOSANACA

Kao što sam već rekao, te mantre o "pravima" i "krivima" prosipaj na islambosna ili tako negdje. Mislim da ćeš biti objeručke prihvaćen. :biceovodobro
Naravno da se broj rimokatolika u Tuzli (a samim time i Hrvata) u razdoblju austro-ugarske vladavine povećao, to uopće nije sporno. No, nisu doseljavali isključivo Hrvati, bilo je i nešto rimokatolika drugih nacionalnosti. To su povijesne činjenice.
Isto kao što su činjenice da je Bosnu i Hercegovinu naselio ogroman broj srpskih i mađarskih muslimana tijekom oslobodilačkih ratova koje je Austrija vodila protiv Osmanskog Carstva krajem 17. i početkom 18.st., te određen broj Turaka tijekom osmanske uprave.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2010, 14:51 

E da, Bošnjo, evo još nešto samo za tebe! :HercegBosanac

"Jer hrvatskog jezika šum
Može da goji,
Može da spoji
Istok i zapad, pjesmu i um."

Safvet-beg Bašagić

Preporuka za čitanje :palacgore2

Safvet-beg Bašagić - Znameniti Hrvati, Bosnjaci i Hercegovci u Turskoj carevini, Matica Hrvatska Zagreb,1931.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2010, 15:39 

Pa baš si šaljivdžija, nek ti mene zabavljaš. :zivili Samo ne znam gdje vidiš da se spominje ijedan narod. Ja vidim samo vjeroispovijesti. :neznam
U Bosni je 1879. živjelo više različitih naroda. Najbrojniji su bili Srbi i Hrvati, no bilo je i nešto drugih naroda. Osim tih naroda, u Bosni je tada živio i veći broj nacionalno nedefiniranih stanovnika, pretežno slavenskog podrijetla (najviše hrvatskog i srpskog), koje je snažno vezivala pripadnost islamskoj zajednici.
.

upravo si ti najveći šaljivdžija koji se šali na svoj sopstveni račun, jer ovakve gluposti i proturječnosti u samo jednoj rečenici ni pas s maslom ne bi pojeo, prvo kažeš gdje se spominje ijedan narod, a onda novodiš klasične gluposti da žive u Bosni 1879.g.srbi i hrvati !! Kao prvo, naravno da nema potrebe da stavlja odrednicu bošnjak, jer se podrazumjeva da su bošnjaci koji su podijeljeni u tri vjere, tačnije, po mome mišljenju postoje dva TRI naroda, to su autohtoni bošnjaci islamske i katoličke vjere, i VLASI kao pravoslavni najveći dio, te sasvim nešto malo srba, pravoslavnih.....

Mnogo kasnije, nakon višestrukog lutanja oko nacionalne pripadnosti i imena naroda kojim bi se obuhvatilo navedeno stanovništvo, 1993. godine najveći dio toga stanovništva prihvatio je dekret kojim se ta skupina nacionalno odredila kao Bošnjaci.Time je konačno (nadam se, iako nikad ne znaš sa suncokretima i cvijetićima) završen proces njihove nacionalne identifikacije,
.

da bi tek za vrijeme AU pod jakim nacionalnim pokretima susejdnih Srbije i Hrvatske ti bošnjaci katolici počeli da se "osjećaju" kao hrvati, a vlasi i nešto pravih srba kao srbi !!
i tada je krenula nacionalna identifikacija tih ranijih bošnjaka katolika/pravoslavnih, dok bošnjaci muslimani ostaju to što i jesu-bošnjaci, kojima se pravo na takvo nacionalno izjašnjavanje UKIDA sa osnivanjem Kraljevine SHS, kao i nastankom SFRJ sve do 1974. kada im se zbog srpsko-hravtskih nacionalista-komunjara VRAĆA nacionalni identitet sa pogrešnim vjerskim terminom Musliman, sa velikim M, da bi tek sa dobijanjem svoje vlastite države i upravljanja svojom sudbinom, POVRATILI svoje izvorno ime BOŠNJACI

iako je ime koje su uzeli vrlo manjkavo (autohtoni hercegovački i sandžački muslimani kao Bošnjaci? :rolleyes ), pa i pomalo hegemonističko, budući da je izvedeno od naziva pokrajine Bosne, što implicira da su Bošnjaci jedini autohtoni i temeljni narod na području te pokrajine, a to je povijesna krivotvorina.
.

gdje češ ti pričati o tome, kad su hrvati POHRVATILI i dalmatince i zahumljane i neretvane i slavonce ...GDJE ĆEŠ TI PRIČAT O hegemoniji i manjkavosti imena, kad je POKRAJINA HRVATSKA se bila u vrijeme turaka svela od Rijeke do Siska i Zagreba, i samo su tu bili originalni hrvati, sve ostalo stanovništvo su pohrvatili..isot kao i srbi koji su posrbili bosanske i hrvatske VLAHE

Opet te pitam, jesi li ti razgovarao s tim nekim tvojim famoznim "katolikom" iz tuzlanskog kraja krajem 19.st. pa ti je poznat njegov odnos spram Hrvatske?
.

...i danas su poznati stanovnici koje vi smatrate hrvatima da se osjećaju samo kao katolici bosanci, a ako te zanima konkretan slučaj reću ti i to, skoro sretnem učiteljicu iz osnoven škole, koju nisam vidio od prije rata, i kroz priču upravo kaž sljedeće: "kakav sam ja hrvatica, nemam ja veze sa hrvatskom."..(čime je i mene iznenadila) jer mislim da spada čak u one ORIGINALNE HRVATE jer je stanovala u dijelu grada Miladije/Krekau kojem su poznati upravo ti radnički doeljenici u vrijem AU i mislim da su joj tad i roditelji stanovali, prezime je Maršiček....mislim da je upravo hrvatsko !! i eto žena se ne osjeća nikakvom hrvaticom

Kao što sam već rekao, te mantre o "pravima" i "krivima" prosipaj na islambosna ili tako negdje. Mislim da ćeš biti objeručke prihvaćen. :biceovodobro
Naravno da se broj rimokatolika u Tuzli (a samim time i Hrvata) u razdoblju austro-ugarske vladavine povećao, to uopće nije sporno. No, nisu doseljavali isključivo Hrvati, bilo je i nešto rimokatolika drugih nacionalnosti. To su povijesne činjenice.
Isto kao što su činjenice da je Bosnu i Hercegovinu naselio ogroman broj srpskih i mađarskih muslimana tijekom oslobodilačkih ratova koje je Austrija vodila protiv Osmanskog Carstva krajem 17. i početkom 18.st., te određen broj Turaka tijekom osmanske uprave.

pravi katolici bosanci i DOELJENI HRVATI su istorijske nepobitne činjenice ma kako se tebi ne sviđalo
što se tiče doseljenih muslimana u vrijeme povlačenja turskog carstva situacija je sljedeća, da raskrstimo ZA SVA VREMENA
podaci iz 1624.god govore o 450.000 bošnjana muslimana
slika
prva doseljenja se dešavaju od 1690te prvo iz Mađarske ( samo jedan podatak o tome da je Evlija ćelebija 1660te zabilježio da se u Budimu priča samo bosanski-čime želim da kažem da su se u vrijeme osvajanja I NASELJAVALI BOŠNJACI jer su dobijali zemlju kao nagradu za učestvovanje u ratovima) kad se VRAĆAJU SAMO ranije doseljni bošnjaci, a zatim i iz Like i Slavonije, gdje se to stanovništvo u prvom redu naseljavanja na područje današnje bihačke krajine,
drugi val doseljavanja je poslije srpskih ustanaka, i za te ljud es ezna da su se uglavno naselili u posavini (Orašje i Bos.Šamac) te u Zvorničkom/srebreničkom kraju (Janja kod bijeljine, Kozluk kod Zvornika itd.)
sveukupno se procjenjuje da se doselilo oko 100.000 muslimana van Bosne, s tim što naglašavam da su se mnogi od njih samo VRATILI kad su iselili za vrijeme turskih osvajanja tih teritorija

valjda znaš matematiku, koliko čini, eto neka bude i 100.000 doeljenih u masi od 450.000 domicilnih bošnjaka
takod a sve tvoje GLUPOSTI u vezi doseljnih muslimana padaju u vodu

Nije bilo Srba ni Hrvata
Naše ime ponosno i drago

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 196 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: