HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 vel 2025, 14:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2237 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 90  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koronavirus i vakcine
PostPostano: 09 kol 2021, 21:50 

Citat:
Istraživači su identificirali više od 200 simptoma u 10 zahvaćenih organa u Long-COVID-u. Simptome možete podijeliti u tri skupine, ovisno o trajanju simptoma: Simptomi u prvoj skupini pojavljuju se rano u tijeku, dosežu vrhunac nakon dva do tri tjedna, a zatim polako nestaju unutar 90 dana. To su uglavnom gastrointestinalni i respiratorni simptomi. Simptomi zabilježeni u klasteru 2 dosegli su vrhunac oko sedam tjedana nakon početka i smanjivali se znatno sporije od onih u klasteru 1. Oni su uključivali neuropsihijatrijske i kardiovaskularne simptome, ali su istraživači također klasificirali umor i dermatološke manifestacije poput promjena na prstima sličnih ozeblinama ovog klastera također. Simptomi u skupini 3, s druge strane, počinju blago i dosežu vrhunac nakon otprilike 10 do 15 tjedana. S vremenom pokazuju malo poboljšanje. Ti simptomi uključuju alergije, zujanje u ušima, neuralgiju ili poremećaje koncentracije poznate kao "moždana magla". Za potrebe studije, tim je intervjuirao oko 3800 pacijenata.
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00299-6/fulltext

Vrh

PostPostano: 09 kol 2021, 21:54 

Citat:
Svaki drugi hospitalizirani pacijent s teškim COVID -om razvija komplikacije, najčešće bubrežne (u 24 posto) te respiratorne (18 posto) i sustavne (16 posto). To dolazi iz studije iz Velike Britanije s 80.000 pacijenata s COVID -om. U skladu s tim, muškarci stariji od 60 godina najčešće su bili pogođeni komplikacijama. U načelu, međutim, postoji i veliki rizik među mlađim ljudima, naglašavaju znanstvenici. Prema njezinim riječima, 27 posto hospitaliziranih pacijenata starih 19-29 godina s teškim COVID-om imalo je komplikacije, dok je udio 30-39-godišnjaka bio 39 posto. 81 posto hospitaliziranih i kritično bolesnih pacijenata s COVID -om u studiji imalo je barem jedan komorbiditet.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00799-6/fulltext

Vrh

PostPostano: 09 kol 2021, 23:08 

novem je napisao/la:
Evo nešto novo o Azitromicinu, zapravo više-manje staro potvrđeno.

Citat:
Azitromicin ...

Nadam se da se zna ali da ponovim da je azitromicin Plivin sumamed koji je otkupio Pfizer.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2021, 23:10 

Zadnjih nekoliko postova koje je stavio Novem su dovoljni za svakoga ko želi pročitati da donese ispravnu odluku vezano za vakcinu.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 00:47 

odlučio sam se cijepiti s johnsonom jer daje najbolji 5G signal

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 01:07 

Citat:
Neki lijekovi protiv raka djelomično usporavaju imunološki odgovor na cijepljenje protiv COVID -a. To potvrđuje prospektivna kohortna studija iz Litve na 885 pacijenata s hematološkim karcinomom. Konkretno, pacijenti koji su bili liječeni Brutonovim inhibitorima tirozin kinaze, inhibitorom Janus kinaze ruksolitinibom, inhibitorom Bcl-2 venetoklaksom ili koji su primali terapiju protutijelom na CD20, nisu imali ili su oslabili odgovor na antitijela protiv S1 IgG. Čini se da je cijepljenje najmanje učinkovito u prvih nekoliko tjedana nakon terapije matičnim stanicama, kada pacijent nema vlastiti imunološki sustav. Očekivano, odgovor se poboljšao u studiji ako se cijepljenje nije primijenilo tek šest mjeseci nakon terapije matičnim stanicama.

https://www.thelancet.com/journals/lanhae/article/PIIS2352-3026(21)00169-1/fulltext

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 01:11 

Citat:
Stariji ljudi posebno trebaju drugu dozu cjepiva protiv mRNA, naglašavaju britanski istraživači s Cambridgea. Usporedili su imunološke odgovore nakon cijepljenja BioNTech / Pfizer cjepivom u 140 ispitanika. To je uključivalo skupinu starijih osoba, kao i mlađe medicinske radnike. Rezultat: Posebno u onih starijih od 80 godina, imunogenost cijepljenja bila je značajno niža. Tri tjedna nakon prve doze, samo je mali dio u ovoj dobnoj skupini imao dovoljne neutralizirajuće titre. Osim toga, samo nekoliko starijih od 80 godina uspjelo je neutralizirati problematične varijante poput alfa (britanske) i beta (južnoafričke) varijante nakon samo jedne doze. Međutim, nakon druge doze, odgovori neutralizirajućih antitijela bili su slični u svih sudionika.
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03739-1

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 01:13 

Citat:
Istraživači sa Sveučilišta u Lübecku procjenjuju da su oni koji su ozdravili imuni najmanje deset mjeseci nakon COVID-19. Oni pružaju preliminarne podatke studije o 412 odraslih osoba koje su imale uglavnom blage ili umjerene simptome COVID -a. Potraga je bila za specifičnim anti-SARS-CoV-2 IgG antitijelima i oslobađanjem interferona-γ. Glasnu tvar IFN-γ oslobađaju T limfociti. Oni su pak neophodni za limfocite B koji mogu proizvesti antitijela. Rezultat: Anti-SARS-CoV-2 IgG antitijela također su pronađena deset mjeseci nakon infekcije u 76 posto sudionika. Osim toga, IFN-γ test bio je pozitivan u nešto manje od 67 posto. U prosjeku, 300 dana nakon infekcije, 50 posto antitijela i koncentracija IFN-γ se još uvijek moglo detektirati. Rezultati bi mogli pomoći pri donošenju dodatne cijepljenja protiv virusa.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.24.21259218v1

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 01:21 

novem je napisao/la:
Citat:
Istraživači su identificirali više od 200 simptoma u 10 zahvaćenih organa u Long-COVID-u. Simptome možete podijeliti u tri skupine, ovisno o trajanju simptoma: Simptomi u prvoj skupini pojavljuju se rano u tijeku, dosežu vrhunac nakon dva do tri tjedna, a zatim polako nestaju unutar 90 dana. To su uglavnom gastrointestinalni i respiratorni simptomi. Simptomi zabilježeni u klasteru 2 dosegli su vrhunac oko sedam tjedana nakon početka i smanjivali se znatno sporije od onih u klasteru 1. Oni su uključivali neuropsihijatrijske i kardiovaskularne simptome, ali su istraživači također klasificirali umor i dermatološke manifestacije poput promjena na prstima sličnih ozeblinama ovog klastera također. Simptomi u skupini 3, s druge strane, počinju blago i dosežu vrhunac nakon otprilike 10 do 15 tjedana. S vremenom pokazuju malo poboljšanje. Ti simptomi uključuju alergije, zujanje u ušima, neuralgiju ili poremećaje koncentracije poznate kao "moždana magla". Za potrebe studije, tim je intervjuirao oko 3800 pacijenata.
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00299-6/fulltext

slika

slika

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 07:38 

jeremy10 je napisao/la:

:smijeh

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 08:50 

Mar-kan je napisao/la:

New South Wales media spokesman confirming that only vaccinated people are getting sick.

Evo primjera koliko se namjerno manipulira (ne manipulira Mar-kan, nego osoba koja je složila video. Ne znam ko je prvi napravio ovu montažu, ali se sad dijeli, pogotvo na Balkanu. A nema šanse da je kreator klipa dobronamjeran ili slučajno napravio problem. Svjesno je izrezao zadnji dio press konferencije gdje se ovaj lik ispravio (samo je jedan pacijent bio cijepljen, a ne obratno). Bezobrazluk napravljen za dobru priču, klikove, možda i zaradu na YT ili portalu.

Evo prave verzije:
Citat:
At a press conference yesterday, McAnulty said “all but one” of NSW’s Covid patients currently in intensive care had been vaccinated.

Clips of McAnulty’s wayward comment are now racing around the world.

In a video update by NSW-9 News the medical official announced that there were 141 people in hospitals with COVID and 43 are intensive care including several young Australians.

All but one are vaccinated.

You can’t blame people for seizing on this – he did say it, after all. But McAnulty also had this to say, just a short while afterwards:

As well, McAnulty in previous press conferences noted that only one ICU patient was vaccinated.

So on Sunday he misspoke. Simple as that. But social media doesn’t really allow for corrections.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 09:43 

novem je napisao/la:

Citat:
Azitromicin nema koristi u blagom COVID-19, izvještavaju istraživači sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu. U kontroliranoj studiji sudjelovala su 263 odrasla pacijenta koji su u posljednjih sedam dana bili pozitivni na SARS-CoV-2. Dvije trećine zaraženih primilo je jednu dozu azitromicina (1,2 mg), a jedna trećina placebo. Primarna krajnja točka bila je odsutnost simptoma COVID -a nakon 14 dana. Ta je krajnja točka dosegnuta točno 50 posto u verumu i 50 posto u placebo skupini. Također nije bilo razlika između dviju skupina u sekundarnim krajnjim točkama, poput vrućice, kašlja, bolova u trbuhu i mijalgije. Tri tjedna nakon početka studije, pet pacijenata u skupini koja je primala verum, ali nijedan pacijent u skupini koja je primala placebo, morali su biti tretirani kao stacionarni

https://jamanetwork.com/journals/jama/f ... le/2782166

Azoitromicin, u nas poznatiji kao sumamed, je zamisljen kao antibiotik. Ima drugaciji mehanizam djelovanja od penicilina.

U principu se daje kao preventiva za upalu pluca. Meni je mater spasio od hospitalizacije.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 11:52 

Graničar Jozo je napisao/la:
novem je napisao/la:

https://jamanetwork.com/journals/jama/f ... le/2782166

Azoitromicin, u nas poznatiji kao sumamed, je zamisljen kao antibiotik. Ima drugaciji mehanizam djelovanja od penicilina.

U principu se daje kao preventiva za upalu pluca. Meni je mater spasio od hospitalizacije.

Fino. Čitao sam da kao antibiotik može imati jake nuspojave, ali i pomaže.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 12:43 

novem je napisao/la:
Graničar Jozo je napisao/la:

Fino. Čitao sam da kao antibiotik može imati jake nuspojave, ali i pomaže.

Ja samo to od antibiotika pijem. Alergican sam na penicilin.

Osim proljeva, nikad nista nisam osjetio. Iako, nikad ne znas. Penecilin sam pio u tabletama nakoliko puta, dok se nisam izasuo. Valjda je to tako s reakcijama. Nikad ne znas kad ce ti nesto zasmetati.

A ovaj lijek sto spominju da lijeci COVID-19 mozes naci u veterinara. Ako sam dobro sh atio, side effect pomaze u lijecenje. Luda kuca.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 13:03 

buenos aires je napisao/la:
jeremy10 je napisao/la:

:smijeh

Ulazim ja u tunele, prije sam lovio na radiju samo HR2, sad izbora koliko hoćeš. :zubati

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 16:14 

Citat:
Problemi sa srcem nakon cijepljenja posebno pogađaju muškarce
4.8.2021.

Rezultati

Od 2 000 287 osoba koje su primile najmanje 1 cijepljenje protiv COVID-19, 58,9% su bile žene, prosječna dob bila je 57 godina (interkvartilni raspon [IQR], 40-70 godina), 76,5% je primilo više od 1 doze, 52,6% je primilo BNT162b2 cjepivo (Pfizer / BioNTech), 44,1% je primilo cjepivo mRNA 1273 (Moderna), a 3,1% je primilo cjepivo Ad26.COV2.S (Janssen / Johnson & Johnson).

20 ljudi imalo je miokarditis povezan s cjepivom (1,0 [95% CI, 0,61-1,54] na 100.000), a 37 je imalo perikarditis (1,8 [95% CI, 1,30-2,55] na 100 000).

https://jamanetwork.com/journals/jama/f ... le/2782900

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 20:36 

divizija je napisao/la:

i cijepljeni prenose virus. cijepljenjem ne prestaje prijenos virusa.

cijepivo ima nuspojave,a COVID je za djecu bezopasan.

nije se potrebno kontinuirano cijepiti, jednom kad se stekne prirodni imunitet. ugrožene skupine možda, ali cijepe se i za gripu tako.

Cijepljenjem se provodi kontrolirana zaraza stanovništva odnosno njihov doticaj s virusom
i stvaranje imuniteta.

Zanemarujete činjenicu da COVID ostavlja posljedice.

Skrenuo bih pozornost da današnja djeca nisu možda onakva kakvom ih predstavljate, kada govorimo
o djeci bitna je percepcija iste kod sugovornika. Jako puno ima djece koja nisu baš zdrava kao što
znamo govoriti, pogotovo na zapadu.

Možda ste u pravu, ali možda i ne, ali vrijeme će pokazati. Na osnovu sadašnjih informacija to mi se i
ne čini sasvim vjerojatno.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 21:24 

DaniKU je napisao/la:

Cijepljenjem se provodi kontrolirana zaraza stanovništva odnosno njihov doticaj s virusom
i stvaranje imuniteta.

Zanemarujete činjenicu da COVID ostavlja posljedice..

kod velike večine ljudi COVID je prehlada bez ikakvih posljedica, kod djece gotovo unisono.

a sam COVID sasvim uredno dobijaju i cijepljeni.

za djecu to je bespotrebna terapija, kao da nekome daješ antibiotik, a ne treba mu

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 22:00 

divizija je napisao/la:

kod velike večine ljudi COVID je prehlada bez ikakvih posljedica, kod djece gotovo unisono.

za djecu to je bespotrebna terapija, kao da nekome daješ antibiotik, a ne treba mu

Nadam se da govorite iz vlastitog iskustva i ako je tako drago mi je to čuti.
Ja imam drugačije iskustvo, nekoliko ljudi koje sam poznavao je preminulo.

Koliko sam primijetio dosta se diskutiralo o tomu kako se ne zna dovoljno
o dugoročnim posljedicama cjepiva pa bih ostavio isti argument i za posljedice
same bolesti.

Cijepljene osobe ne razvijaju teži oblik bolesti.

Možda će nekada ovo što Vi govorite uistinu biti tako i svi ćemo imati isti
stav prema COVID-u kao i gripi, ali to trenutno nije slučaj i meni je to
sasvim razumljivo. Oprezan pristup mi nije odbojan u ovakvom situaciji.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2021, 22:20 

Svi mi koji smo se cijepili smo vagali prednosti i mane. Oda rali manje zlo i nitko od nas nije baš toliko siguran da tvrdi ovo-ono. I ljudi puno potkovaniji od nas su oprezni.

Međutim postoji velik broj necijepljenih koji sve znaju i zatrpavaju forume i ljude porukama o štetnosti cijepljenja toliko samouvjereno da je to nevjerojatno.

Imao sam slučaj u obitelji gdje su isto takvi sveznadari liječili mi člana obitelji čajevima, kompostima, čudima... savršeno dobro sam mogao vidjeti što znači samouvjerena neukost. Što je najgore to njihovo igranje liječnika plaćaju drugi. Prije svega pacijent a onda i mi koji smo involvirani i koji trpimo posljedice šamanizma.

Naprosto neki ljudi iskorištavaju što pametan čovjek neće silovito tvrdit nešto što nije 100 % uvjeren jer neka iznimka ga može iskompromitirat. S druge strane jedna trgovkinja u Konzumu koja u slobodno vrijeme na blagajni surfa je 100 % uvjerena i liječi ljude u fušu. Kad krepaju što je kompromitirala? Samo nađe sljedeću žrtvu.

Imaju liječnici, političari puno mana ali su dio sustava koji ipak filtrira budale. U većini slučajeva.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2021, 10:52 

DaniKU je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Nadam se da govorite iz vlastitog iskustva i ako je tako drago mi je to čuti.
Ja imam drugačije iskustvo, nekoliko ljudi koje sam poznavao je preminulo.

Koliko sam primijetio dosta se diskutiralo o tomu kako se ne zna dovoljno
o dugoročnim posljedicama cjepiva pa bih ostavio isti argument i za posljedice
same bolesti.

Cijepljene osobe ne razvijaju teži oblik bolesti.

Možda će nekada ovo što Vi govorite uistinu biti tako i svi ćemo imati isti
stav prema COVID-u kao i gripi, ali to trenutno nije slučaj i meni je to
sasvim razumljivo. Oprezan pristup mi nije odbojan u ovakvom situaciji.

Tocno, ne zna se niti o bolesti. Bar onjenom dugorocnom karakteru. Meni osobno to nije razlig za cijepljenje...

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 11 kol 2021, 14:08 

slika

Vrh

PostPostano: 11 kol 2021, 19:03 

Citat:
Pozitivan učinak remdesivira na smrtnost hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 vjerojatno samo u podskupini.

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD014962/full/de

Vrh

PostPostano: 11 kol 2021, 21:15 

https://unherd.com/thepost/the-most-vac ... f-all-phds

The most vaccine-hesitant group of all? PhDs

Vrh

PostPostano: 12 kol 2021, 02:57 

Svjeze iz Izraela, vakcina radi ono sta se od nje ocekuje:
slika

https://www.haaretz.com/israel-news/the-israeli-graphs-that-prove-covid-vaccines-are-working-1.10101640

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2237 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 90  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: