HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2025, 19:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 245 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041
PostPostano: 04 sij 2012, 20:31 

s one strane dinare je napisao/la:
Pa baš zato što nije srednji vijek smijemo pričati o religiji kritički.
Ti ako ne voliš propitivati u što stvarno vjeruješ, na temi ne moraš sudjelovat.

pa normalno da imam propitivat pa nisam ja sveznalica ima mnogo pitanja na koja nemam odgovora , ali samo kažem da me živcira svaki put kad netko spomene crkvu samo loše riječi ko da tamo zločinci rade, a ako ne misliš tako onda si zatucana seljačina- to sam mnogo puta čuo na račun onih koji kažu samo jednu dobru riječ na račun crkve jer naravno tamo su samo pedofili

Sad ću ti reći zašto je to tako da neke vernike zovu zatucanim seljačinama.

Ako tamo nisu svi zločinci kako kažeš( i ja se slažem sa time) , ali jesu posredni zlikovci tj.oni koji prećutkuju prošlost i ne odričuje se na pravi način dabi imali pravo posle nekom popovati o moralu.

To je kao kad bi ti svoga prijatelja koji je ubio čoveka i opljačko nekoga čuveo samo zato što tij e prijatelj , a posle se pravio blesav govoreći kako nisi ti takav već samo neki.

Znači kad se odreknu ogromnih para koje popljačkali vekovima , kad iskopaju sve one genocidne svece iz crkvi i javno ih spale kao što su spaljivali nesrećene obične ljude nekada , e onda ja mogu reći da vernici nisu zatucane seljačine jer veruju i čistu ili barem pročišćenu crkvu.

Međutim ni to ne pomaže po meni , jer masovni ubica i pljačkaš ako se pokajao ne znači da ima pravo soliti pamet i određivati šta je moralno ili ne.
Ali eto crkva još sebi to na "pravdi boga" daje za pravo.
E zato se treba boriti protiv crkve na svakom koraku jer je zlikovačka

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 20:39 

kad smo se već uhvatili crkve ovoliko jeste li čuli za don ivana grubišića, njemu je crkva zabranila rad,jer je čovjek ušao u sabor i ima dva zastupnička mjesta. ja sam poslušao par njegovih predavanja i čovjek se čini vrlo racionalan ,a sama ga je crkva nazivala crvenim popom znam da je off topic ali bi volio čuti vaša mišljnja o tome , jer ipak crkva kaže da se ne miješa u politiku, ali su svi oni koji su glasali za njega katolic,i pa oni po naputku crkve nisu smjeli glasat ili?

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 20:40 

Robbie MO je napisao/la:
Podsjećam da govorimo o navodnim "BOŽJIM" zapovijedima, koje se bez problema na Koncilima cenzuriraju, prepravljaju, dodaju i oduzimajuu.

Brkate pojmove,Zavjete,nepoznavanje pravog značenje i ulogu Dekaloga u Božjem planu spasenja. Dekalog pripada okviru Starog zavjeta, te je kao takav nesavršena stvarnost koja stoji u službu navještaja buduće i savršenije stvarnosti ostvarene u punini objave po Isusu Kristu i Novog Zavjeta.
U judeokršćanskom svijetu postoje četiri različite interpretacije-katolička (luteranstka),talmudsko židovska,pravoslavna i ostale protestantske zajednice

Onima koje zaista ovo zanima,postat ću večeras te 4 interpretacije uz usporedni prikaz u odnosu na biblijski tekst.
Dotad,čitajte Bibliju prvo SZ,Dekalog se spominje u Knjizi izlaska (20, 2-17), i u Knjizi ponovljenog zakona (5, 6-21).

i još nešto-u hebrejskoj verziji nema numeracije niti nešto slično,a postoji 14 iskaza u imperativu :zubati kako sad to?

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 20:43 

Mar-kan je napisao/la:
U judeokršćanskom svijetu postoje četiri različite interpretacije-katolička (luteranstka),talmudsko židovska,pravoslavna i ostale protestantske zajednice.

Očekivao bi da je židovska prava, oni su ipak dobili te ploče. :zubati

Inače, mislim da je za religije sramno, da nisu uspjele zapamtit čak ni 10 glavnih zapovijedi koje su dobile na specijalnim pločama od vrhovnog poglavara Svemira.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 20:47 

Robbie MO je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
U judeokršćanskom svijetu postoje četiri različite interpretacije-katolička (luteranstka),talmudsko židovska,pravoslavna i ostale protestantske zajednice.

I ja sam,ali ako gledaš striktno,kroz "nauku".Ovdje je riječ o tzv katehetskoj interpretaciji.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 20:50 

Svarog je napisao/la:
:zubati ..znao sam da nece biti lako..(zajebo sam se , sto sam se upustio u pricu.. :kava. Da bi tacno prenio svoje argumente,trebalo bi bas puno vremena )

I ti i ja znamo da je covjek od svanuca svoje svijesti vjerovao u ' nesto ' ,mislis li da je to slucajno?
Zelim reci , vjera je i tad ,a koliko vidim i sad ,bila potrebna ljudima .
Bez te vjere bilo bi mnogo zajebano...da ne kazem haoticno.
Prosto neko im je morao preporuciti , sazeti..recepte , savjete, rjesenja...Kako postojati i kako da u njima crno- bjelim, dominira i nadvlada bjelo (nisam mislio na , to bjelo) :zubati *sala..

Naravno , nije tesko prepoznati, da su se mnogi ' ugradili' i okoristili vjerom .. zloupotrebili je na bezbroj nacina..Od prvobitnih vraceva i poglavica,pa do danasnjih vjerskih sluzbenika ,svih savremenih religija , i vlasti...
Da bi to lakse radili , cesto su dopisivali stosta u orginalnu 'knjigu savjeta' , ponekad joj grubo mjenjajuci prvobitni sadrzaj..

No bez obzira na mnoge zloupotrebe, vjera je itekako potrebna danasnjem covjeku .
I njega jos uvjek nesto mora da napominje da ' ..ne ubija, ne krade,da postuje oca svoga i majku svoju, ne svjedoci lazno , da ne pozeli nista sto je tudje...'

Ko to kaže da bi bio haos ako nema neke vere u neko nadnaravno biće?! , pa kažu klir i njegovi vernici da vbi opravdali svoje zablude u današnjici.

Nekada davno kad grom ošine u hrast čovek nije znao za naučno objašnjenje , već je to prepisao višoj sili od koje se plaši i onda dobija strahopoštovanje iliti nečem zvanoj vera.
I ne , ne mislim da je to slučajno , čisto zato što čovek nije bio obrazovan.

Kako je moguće da pre samo par stotina godina ljudi su bukvalno verovali da je Hrist hodao po vodi i da je Marija bezgrešno začela , i da je svet zaista stvoren za 7 dana , a danas običnog vernika(npr.tebe) kad pitaš reći će pa naravno da se to nije desilo jer ipak postoji i naučnop objašnjenje.
Zašto ljudi veruju danas ovako a juče onako kad je u pitanju hrišćanstvo?! , ako je istina hrišćanska samo jedna onda ne može biti drugačije tumačeno i ofarbano već samo onako kako je zadano od početka.
I čim čovek prilagođava veru sebi u udređenim vremenskim i društvenim kretanjima to znači da je ta vera lažna , jer čovek je smrtan a bog je veliki , a vera je od boga došla a ne od čoveka.
Znači prevara.

Ja nemam iluziju da će ljudski rod odjednom prestati da veruje u neki *** sa nebesa , ali se mora predočiti racionalna strana čisto da bi se dogmatika vere u nadnaravno odjebala , jer ona(dogmatski pristup) je suštinsko zlo.

Moral nema veze sa nadanaravnim , to je užasna priča koja je samo još više moralno oslabila ljudski rod , jer pretpostavvlja da čovek nije u stanju biti moralan ako ne veruje i klanja se svevišnjem.
Vera tj.monoteizam je smislila najveću preverziju ikada , a to je da je čovek grešan otkad se rodio(istočni greh Adama i Eve).

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 20:54 

joe enter je napisao/la:
I čim čovek prilagođava veru sebi u udređenim vremenskim i društvenim kretanjima to znači da je ta vera lažna , jer čovek je smrtan a bog je veliki , a vera je od boga došla a ne od čoveka.
Znači prevara.

''Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod – jedno stostruk, jedno šezdesetostruk, treće tridesetostruk.''

TUMAČENJE PRISPODOBE O SIJAČU

''Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito – to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan – kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje – to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju – to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje, jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.''

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 21:00 

Mar-kan šta ti misliš o mom zadnjem postu ovom gore o crkvi i politici

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 21:03 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Znači prevara.

''Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod – jedno stostruk, jedno šezdesetostruk, treće tridesetostruk.''

''Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi Zli te otima što mu je u srcu posijano. To je onaj uz put zasijan. A zasijani na tlo kamenito – to je onaj koji čuje Riječ i odmah je s radošću prima, ali nema u sebi korijena, nego je nestalan – kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba. Zasijani u trnje – to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda. Zasijani na dobru zemlju – to je onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje, jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.''

Hoćeš reći da u Kutini ima puno dobrih hrišćana jer znaju šta raditi sa semenom i zemljom tj.na vreme su pravillno istumačili ove stihove i napravili fabriku veštačkog đubriva iliti umjetnog gnojiva?!
Ženiću se Kutinjankom svega mi , jer znam da su napravom putu. :zubati

Nemoj da me zajebavaš molim te , mani me stihova i tumačenja reci to ovoko ljudski , još samo fale surovi muslimani sa surama i surim orlovima. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 21:07 

joe enter je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Hoćeš reći da u Kutini ima puno dobrih hrišćana jer znaju šta raditi sa semenom i zemljom tj.na vreme su pravillno istumačili ove stihove i napravili fabriku veštačkog đubriva iliti umjetnog gnojiva?!
Ženiću se Kutinjankom svega mi , jer znam da su napravom putu. :zubati

Nemoj da me zajebavaš molim te , mani me stihova i tumačenja reci to ovoko ljudski , još samo fale surovi muslimani sa surama i surim orlovima. :zubati

Ti bi mogao biti onaj uz put :zubati

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 21:11 

Mar-kan je napisao/la:

Ti bi mogao biti onaj uz put :zubati

More bit , jer čudni su putevi gospodnji. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 23:46 

joe enter je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Treba početi od činjenica da postoji svijet uglavnom lijep , ugodan i fascinantan, ali često i surov i opasan, u tom svijetu postoji život, ali postoji i smrt i činjenica je da je čovjek jedina vrsta sposobna svojom voljom i izborom učiniti svijet boljim ili lošijim.

Ako vjeruješ da ipak postoji nešto, onda za početak predoči sam sebi kakva bi ta sila života trebala biti. Ako uzmemo da bi Bog trebao biti sila koja želi održati život , uz pomoć jedine vrste s kojom se može komunicirati i učiniti svijet boljim, a život pojedinca kvalitetnijim, onda se meni otvara kao jedina valjana opcija da je ta sila onaj Bog kakovom ga opisuje kršćanstvo. Ako se zapitmo na kojim temeljnim principima treba počivati svijet da bi opstao, skladno funkcionirao i učinio život svakog pojedinca što kvalitetnijim i ispunjenijim onda je jedini put kršćanska poruka ljubavi i života i ako se vratimo na početak da nešto ima i to poistovijetimo sa silom života i ljubavi, onda se dolazi do zaključka da je to nešto ono što opisuje kršćanska teologija.

Što se tiče geocetričnosti i ljudi kao elite, tvrdnja ti ne stoji, Crkva dozvoljava da postoje i neki drugi svijetovi, međutim što se tiče života na zemlji Crkva smatra da je našoj vrsti data privilegija da svojim izborm svijet učinimo boljim.

Ne znam čemu toliko opterećivanje s pričama iz Biblije, možda su istinite, a možda su nam ostavljene kao simboli ili priče o prošlosti, nebitno, bitno je da se promovira poruka o životu kao temeljnoj i konačnoj vrednoti i da su jedine prave vrednote one koje doprinose opstanku i kvaliteti života i zemlje koja nam je data na upravljanje, s posebnim naglaskom na promociju vrijednosti svakog ljudskog života i ljudskog dostojanstva savkog pojedinca, bez obzira na sve mane i slabosti.

Žabac , ja se nadam da ćeš zbog svog upisa shvatiti koliko grešiš i koliko je zbog ovakovg stava ljudski rod pokvaren a planeta i sav ostali živi svet u opasnosti od čoveka.

Kako čovek može učiniti svet boljim i to svojom voljom?! , može lošijim a boljim nikako , već samo može da se okane ludila i pusti nek' svet ide svojim tokom.
Čovek pre svega radi dobro ili loše sebi , i pre svega misli na sebe , a tome je zaslužno hrišćanstvo koje je čoveka stavila na specijalan status što je najveća perverzija i glavni problem što čovek radi ovo što radi vekovima , znači uništava i krade svet oko sebe samo zato što misli da je poseban u odnosu na svet koji uništava , a to mu je rekla religija.

Biblija promoviše genocid,porobljavanje,tiraniju,netoleranciju,...

Ja znam da je vama vernicima sad glavni novi zavet gde nema zapisano čerečenja i ostalih ludorija , ali to ne znači da možete prevariti one koji znaju šta je hrišćanstvo i na čemu se zasniva i da hrišćanstva nema bez starog zaveta.
A i sam novi zavet je boleština glupava , tamo ovaj hoda po vodi , keva ga bez kresanja rađa(mada to ne piše tamo još jedna laž crkve) , oživljava okolo ljude , ....i sve gluposti i laži koje danas hoće zvati simboličnim pričama.

E pa ne može tako , ako su ove priče samo simbolične i da se nisu zapravo desile već da ukažu na neki moralni nauk , onda ni Hrist nije vaskrsao niti je bezgrešno začet , a to je bato moj osnov hrišćanstva tj.ono beez vaskrsnuća ne postoji.

Znači selektivno se sad hvatate biblije i više vam nisu sve priče jednako istinite i jednaka čuda , već samo ono što vam odogovara.

E to je znak da tu vere nema već jedno obično ništa , tj.kao i uvek podilaženje svojoj sujeti i svom strahu.

I znanost je čovjeku dala specijaln status, to je notorna činjenica da se čovjek razlikuje od svih ostalih vrsta , jedini je sposoban misliti apstraktno, planirati budućnost i donositi odluke mimo svojih nagona i instikta, činjenica je da je jedino ljudska vrsta u stanju , svojom voljom ,utjecati na prilike u svijetu i jedino je ljudska vrsta u stanju i uništiti svijet i od njega učiniti mjesto dostojanstvenog života za sva živa bića.

U takvoj situaciji svaki pojedinac ima pravo odlučiti je li mu smisao zadovoljiti svoje nagone i sve ostalo podrediti tome ili je temeljni smisao doprinositi opstanku vrste kvalitativno i kvantitativno, a samim time, prema shavćanju vjernika,a i potvrđeno je u praksi, biti zadovaljan i ispunjen, odnsno u skladnom odnosu s Bogom.

Promotori sile života zagovaraju ovo drugo, dok suvremeni sotonoizam zagovara da je svaki pojedinac svoje vlastito božanstvo čije porive treba ispunjavati i tome podrediti svoj život. Upravo to pokazuje zašto je sotonističkoj propagandi stalo da zatre nešto u što ne vjeruje da uopće postoji i tako dolazimo do shvaćanja zašto je važan Bog, kao i do motiva zašto je Bog smetnja, znači Bog je smetnja jer je bez njega svatko svoj vlastiti Bog iz čega nužno proizilazi,a pokazala je i praksa i brojni primjeri, da pojedinac gubi oslonac, podložan je manipulaciji, bira nesvjesno na svoju štetu, postaje nesretan i agresivan, a društvo u cjelini propada, ugoržava druge zajednice i izumire.

Zašto bi itko, osim samog nadnaravnog zla želio i težio da društvo izumire i pojedinac bude nesretan, a budući da takve silnice su itekako zastpljene u svijetu onda se svatko mora za početak zapitati postoji li nadnaravno zlo i postoji li nadnaravna sila života koja nastoji putem svojih sljedbenika održati život i sklad na zemlji kroz zadovoljnog pojedinca i uređeno i održivo društvo.

Nakon što se dođe u stadij da postoji nešto, onda daljnim proučavanjem i razmišljanjem dolazimo do toga da je to ono što propovijeda kršćanstvo, a nakon toga se ide dalje u tumačenje i shvaćanje pojedinih odredaba i zakona.

Priča da je crkva genocidna je besmislena, a da je pljačkaška ne stoji, crkva sve što ima je u službi vjernika i čitavog društva i iz toga bogatstva nijedan pojedinac ne može izvući osobnu ili obiteljsku korist i nasljeđe i to je jedan od razloga zašto je potreban celibat jer ko bi takvima objasnio da oženjeni svećenik sve to ne radi radi vlastitog bogaćenje i stvaranja boljih preduvjeta za svoje potomstvo.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2012, 00:15 

zaba1111 je napisao/la:
I znanost je čovjeku dala specijaln status, to je notorna činjenica da se čovjek razlikuje od svih ostalih vrsta , jedini je sposoban misliti apstraktno, planirati budućnost i donositi odluke mimo svojih nagona i instikta, činjenica je da je jedino ljudska vrsta u stanju , svojom voljom ,utjecati na prilike u svijetu i jedino je ljudska vrsta u stanju i uništiti svijet i od njega učiniti mjesto dostojanstvenog života za sva živa bića.

U takvoj situaciji svaki pojedinac ima pravo odlučiti je li mu smisao zadovoljiti svoje nagone i sve ostalo podrediti tome ili je temeljni smisao doprinositi opstanku vrste kvalitativno i kvantitativno, a samim time, prema shavćanju vjernika,a i potvrđeno je u praksi, biti zadovaljan i ispunjen, odnsno u skladnom odnosu s Bogom.

Promotori sile života zagovaraju ovo drugo, dok suvremeni sotonoizam zagovara da je svaki pojedinac svoje vlastito božanstvo čije porive treba ispunjavati i tome podrediti svoj život. Upravo to pokazuje zašto je sotonističkoj propagandi stalo da zatre nešto u što ne vjeruje da uopće postoji i tako dolazimo do shvaćanja zašto je važan Bog, kao i do motiva zašto je Bog smetnja, znači Bog je smetnja jer je bez njega svatko svoj vlastiti Bog iz čega nužno proizilazi,a pokazala je i praksa i brojni primjeri, da pojedinac gubi oslonac, podložan je manipulaciji, bira nesvjesno na svoju štetu, postaje nesretan i agresivan, a društvo u cjelini propada, ugoržava druge zajednice i izumire.

Zašto bi itko, osim samog nadnaravnog zla želio i težio da društvo izumire i pojedinac bude nesretan, a budući da takve silnice su itekako zastpljene u svijetu onda se svatko mora za početak zapitati postoji li nadnaravno zlo i postoji li nadnaravna sila života koja nastoji putem svojih sljedbenika održati život i sklad na zemlji kroz zadovoljnog pojedinca i uređeno i održivo društvo.

Nakon što se dođe u stadij da postoji nešto, onda daljnim proučavanjem i razmišljanjem dolazimo do toga da je to ono što propovijeda kršćanstvo, a nakon toga se ide dalje u tumačenje i shvaćanje pojedinih odredaba i zakona.

Priča da je crkva genocidna je besmislena, a da je pljačkaška ne stoji, crkva sve što ima je u službi vjernika i čitavog društva i iz toga bogatstva nijedan pojedinac ne može izvući osobnu ili obiteljsku korist i nasljeđe i to je jedan od razloga zašto je potreban celibat jer ko bi takvima objasnio da oženjeni svećenik sve to ne radi radi vlastitog bogaćenje i stvaranja boljih preduvjeta za svoje potomstvo.

Pa crkve kažu da postoji sotonizam i da on zagovara da je pojedinac sam sebi božanstvo , a to nije tačno već crkvena propaganda jer joj fali stado za porobljavanje i pljačkanje.

Ja ne mislim za sebe da sam božanstvo , nego vi mislite da ste živi sveci i sa visine gledate na ljude koji nisu kao vi , tj.nazivate ih sotanama i đavolima , a đavole treba ubijati kao nekada , mada danas nemate snage više za to sva sreća.

Upravo odbacivanje božanskog dovodi do toga da su ljudi ravnopravni jer vera ti daje da si iznad ostalih ljudi samo zato što si vernik i da si gospodar ovoga sveta koji vlada manje vrednima i onima koji nisu kao oni.
To je barem pokazala praksa i istoroja od 2000 godina , i prvo odmicanje od crkve i božanskog je dovelo do toga da počinju ljujdska prava i jednakost među ljudima.

Sama crkva je nedemokratska institucija i kod njih postoji hijerarhija , i to sasvim lepo govori da kod njih nema demokratije,ravnopravnosti,ljudskih prava,tolerancije,... već je sve volja božja kako to neko protumači iz knjige pesmica zvanoj bibilija.

To što se crkva šatro modernizovala pa danas ne čereči ljude i spaljuje ih meni ništa ne znači sve dok se ne odkreknu krkvavog novca i dok se ne odreknu i iskopaju genocidaše iz kripti po crkvama , e onda imate neko pravo reći nešto.
Ovako je isto kao kad bi baštinici Ante Pavelića ili Radovana Karadžića pričali o moralu i kako treba sve ljude voleti.

Crkva sve što ima je u službi vernika?! , mislim da je ovo rečenica relikt 15.veka , ali ako ti tako msiliš ja ti ne mogu pomoći.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2012, 00:39 

A nego u čijoj je službi, zar je u službi svećenika, koji su se dragovoljno odrekli svega, od potomstva , peko imovine do nasljedstva, i njihove perhane, odjeće i voznog parka( to je jedino što potroše i dalje nije upotebljivo za druge u zajednici)

Kšćani nikoga ne gledaju s visine , sve ljude smatraju jednakovrijednima i božijima i dužni su do karaja , svakome i bez izimke davati novu šansu i to je osnovna ideja kšćankog odnosa pema bližnjem. To što govoiš jednastavno nije istina i nema veze s kšćanstvom.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2012, 01:04 

zaba1111 je napisao/la:
A nego u čijoj je službi, zar je u službi svećenika, koji su se dragovoljno odrekli svega, od potomstva , peko imovine do nasljedstva, i njihove perhane, odjeće i voznog parka( to je jedino što potroše i dalje nije upotebljivo za druge u zajednici)

Kšćani nikoga ne gledaju s visine , sve ljude smatraju jednakovrijednima i božijima i dužni su do karaja , svakome i bez izimke davati novu šansu i to je osnovna ideja kšćankog odnosa pema bližnjem. To što govoiš jednastavno nije istina i nema veze s kšćanstvom.

Pa zbog čega onda uzimaju pare od države ako su se odrekli ovozemljaskih materijalnih iskvarenosti?!
Jesi ti porezski obveznik?! , ako jesi onda znaš da im plaćaš a da te niko nije pitao.

Mene ne zanima zašto su se odrekli potomstva i imovine , ali me zanima za čega će im novci , nek' žive od čistog boga i vere ako već neće da rade i stvaraju za sebe i potomstvo.
Ja ih nisam terao da se odriču potomstva i imovine , i niti sam ih natero da budu lenji i da ne stvaraju sebi hranu od koje će preživeti.

Nego jel ti imaš amneziju ili samo skrećeš pogled?! , jel znaš ti koliko je konto katoličke crkve na primer , pa samo Opus Dei ima preko 4 milijarde.
Ja ne znam na čega troše novac , dal' na žene,lizalice ili pivo , ali nisu ga zaradili već su ga odavno opljačkali a danas još samo varaju ljude za pare.

Odakle crkvi imovina?! , šta će njima onolika zemlja,zgrade,.... , niti sade luk niti ga mirišu , već zemlju i zgrade prodaju i iznajmljuju.

Ako su se odrekli imovine kao pojedinci , kako onda imaju imovinu i lovu kao udruga?!

Ako su donacije vernika osnov za crkvenu imovinu , kako imaju obraza da je zadrže?! , usmeto da je poklone sirotinji , a oni nek' žive kako su odlučili , znači tako što su se odrkeli ovozemljaskih mateirjlani stvari.

A vozni park im je samo za njih i nikog više?! :sega , pa nek' se ugledaju na one na koje se pozivaju pa nek' idu peške kao što im je Isus i sotali išli , a usput mogu i propovedati ako se ne umore previše od hodanja.

Ljudi imaju kao živa bića i kvarne crte karaktera , pa tako i gramzivost i uživanju u gladanju svog bogastva.
Zato su i vrkve pune zlata i skupi materijala da bi sveštenstvo i klir svoje oči hranile i osetili se bogatim ali to predstavivši u ime boga.
Misli kad bi zgulili svo ono zlato po crkvama da bi se nahranila sirotinja , a ovako dobiju od kontraverznih politčara i tajkuna lovu i okolo se oni predstavljaju kao milosrdnici , a te pare nisu zaradili.

Daj čoveče jel moguće da ovako razmišljaš?!

Ovo je dokaz da bi ubijao samo da ti to crkva kaže i da bi svoju veru potvrdio , jer 'ladno krećeš glavu pred očiglednom istinom.
Zato i jesu slični kao ti opasni za ovaj svet , vama je bitno da je crkva glavna i da svi veruju u nju , a šta se radi u ime nje ne zanima vas ni mrve.

Izvini ali sam si tražio da ti ovo kažem.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2012, 12:12 

joe enter je napisao/la:
Zato i jesu slični kao ti opasni za ovaj svet , vama je bitno da je crkva glavna i da svi veruju u nju , a šta se radi u ime nje ne zanima vas ni mrve.

Obrćeš kako ti odgovara.

Preporučujem:
KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE prema
DRUGOM VATIKANSKOM SABORU

Vrh

PostPostano: 05 sij 2012, 14:48 

Mar-kan je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

I ja sam,ali ako gledaš striktno,kroz "nauku".Ovdje je riječ o tzv katehetskoj interpretaciji.

Problem s tim je, stvarno se mora priznati, što se cijeli sustav uvijek može namjestiti i prilagoditi trenutnoj realpolitičkoj situaciji pa reći da je prijašnja interpretacija bila nepotpuna i slično.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2012, 18:39 

Ne verujem da su religiozne teme one oko kojih ćemo se nervirati 2041. godine. Ne znam kako je uopšte došlo do ovog razgovora.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2014, 16:59 

Citat:
Fuzija više nije znanstvena fantastika - jeftina i čista energija budućnosti

Znate li što je fuzija? Kako taj proces koji se događa na Suncu možemo pretvoriti u energiju na Zemlji? Znate li da Europska unija, SAD, Rusija, Indija, Kina, Japan i Koreja ulažu 13 milijardi eura u istraživanja ovog procesa i gradnju prve fuzijske elektrane u Francuskoj? 2035. godina je kad će ta elektrana proraditi, a to bi moglo značiti revoluciju u proizvodnji energije i odnosima u svijetu. Ne, nije fuzija više znanstvena fantastika, to je budućnost koja nam kuca na vrata. Vrijeme je da i mi nešto naučimo o novoj tehnologiji koja bi kroz 20 godina mogla promijeniti način proizvodnje energije. I hrvatsko gospodarstvo moglo bi profitirati od sudjelovanja u gradnji istraživanju i jednog dana primjeni ove tehnologije. U Dubrovniku je ovog tjedna održan skup hrvatski i britanski znanstvenika koji zajednički rade na projektu istraživanja te potom i gradnje prvog fuzijskog reaktora i elektrane na svijetu. Idealna prilika da saznamo više.

Doktora nuklearne fizike Tončija Tadića pitali smo da nam ukratko objasni što je to fuzija?

Fuzija proces koji se zbiva u središtu Sunca i drugih zvijezda, a za sad se na Zemlji zbiva samo kad eksplodira termonuklearna bomba. To je proces u kojem se spajaju jezgre dva izotopa vodika diuterij i tricij koji tim spajanjem proizvedu jezgru helija i jedan neutron kao i veliku količinu energije. Gustoća energije koja se stvara ovim procesom je tisuću puta veća nego kod takozvanih klasičnih nuklearnih reakcija u kojima se koristi uran.

Još od 1950. od vremena Hruščova i Kenneyja traje međunarodna suradnja na proučavanju fuzije, jer su već tada sve svjetske sile shvatile kakao se od mirnodopske primjene fuzije ne treba bojati. Dakle cilj nije napraviti bombu, niti može eksplodirati, kao što se to može dogoditi u klasičnoj nuklearci u procesu fisije. U procesu fuzije nemate posla s krutom tvari nego s razrijeđenim plinom Ono što se želi postići fuzijskim istraživačkim programima je kontrolirana fuzijska reakcija na Zemlji, koja bi davala energiju.

Možete li usporediti proizvodnju energije aktualnih hidro, termo i nuklearnih elektrana s količinom energije koju bi proizvodila fuzijska elektrana?

Za tjednu opskrbu energijom milijunskog grada treba negdje oko 8 kila fuzijskog goriva, naspram 10 tisuća tona nafte, ili 40 tisuća tona ugljena, a nus proizvoda praktično nema. Nema emisije CO2. Imate proces koji je daleko lakše kontrolirati. Samo prekinete dotok plinova i reaktor se odmah zaustavlja. Trenutno 27 posto električne energije u EU proizvede nuklearne elektrane, a 18 posto otpada na sve obnovljive izvore, uključujući i hidroelektrane. Europska unija uvozi 52 posto svojih potreba za fosilnim gorivima. U ostatku svijeta je udio termoelektrana još i veći.
Jedna fuzijska elektrana, koja će biti u sklopu ovog istraživanja biti izgrađena u Francuskoj, snage negdje oko 2 gigavata uz malu nadopunu solarne i vjero energije zadovoljila bi potrebe cijele Hrvatske.

Fuzija bi, ukoliko bi se ostvarila ova ideja o proizvodnji energije, donijela jednu revoluciju u način razmišljanja i energetsku neovisnost. Znatno bi se smanjila emisija CO2. Primjena fuzije u proizvodnji energije promijenila bi odnose u svijetu. Za fuzijom najviše čezni zemlje gladne energije, kao što su Europska unija, Kina, Japan i Koreja, koje danas većinom ovise o uvozu fosilnih goriva.

Istraživanja u sklopu ovog projekta počela su službeno prije sedam godina. Hrvatski znanstvenici uključili su se u projekt nakon ulaska RH u EU. Gdje se do sad došlo s istraživanjima i koji su rokovi izgradnje fuzijskog reaktora (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor)?

Još 60-ih godina prošlog stoljeća postalo je jasno da se fuzija može postići na Zemlji na način da taj vrući zagrijani plin možete držati udaljenim od materijala samo visokim magnetskim poljem. Da bi postigli fuziju morate imati dovoljnu količinu plina i morate ga dovoljno dugo grijati da bi dobili goruću plazmu, koja bi postigla fuzijsku reakciju i nastavila dalje sama sebe grijati. Za to je potrebno postići temperaturu od 150 milijuna celzija. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu i nečemu što do sad nitko nije pokušao, a ni napravio.

EU je postavio rokove pred agenciju F4E i konzorcij EuroFusion do 2022. treba dovršiti ITER, koji bi do 2027. trebao postići “goruću plazmu”. Prva fuzijska elektrana proradit će 2035. u mjestu Cadarache kraj Marseillesa u Francuskoj, a bit će konstruirana temeljem znanstvenih spoznaja koje se dobivaju tijekom ovih godina i tijekom rada ITER-a koji će nam pokazati je li to uopće moguće ovako ili trebamo nekako drugačije pristupiti.

Koliko hrvatskih znanstvenika sudjeluje u projektu ITER-a ?

Trenutno Hrvati sudjeluju u dva od 20 mogućih paketa istraživanja. I to u razvoju oklopa fuzijskog reaktora i numeričkom modeliranju plazme i magnetskih polja. To je brojčano oko 40 znanstvenika iz Lijepe Naše, a tijekom godina nadam se da će se sve više mladih znanstvenika uključiti u istraživanja.

Svaka zemlja EU ima svoju fuzijsku istraživačku jedinicu i u tom smislu i je i Hrvatska 26. lipnja prošle godine osnovala svoju jedinicu. Zadatak grupe je objediniti znanstvenike i pomoći im da se uključe u istraživačke pakete koji su usmjereni na ciljana istraživanja, kao i doprinijeti promociji projekta u Hrvatskoj te ostvariti kontakt i suradnju hrvatskih gospodarstvenika s agencijom Fuzija za energiju, koja gradi europsku polovicu ITER-a i angažira europske tvrtke za određene poslove na toj izgradnji.
Posebno je zanimljivo da ćemo po prvi put imati fuzijske stipendiste, dakle ljude čiji će doktorat plaćati Eurofusion. U tijeku su i pregovori da se u program stipendija uključe i dodoiplomci, jer oni su, budimo realni, budućnost ovog projekta.

Imaju li hrvatske tvrtke šansu dobiti poslove na izgradnji ITER-a?

Mi smo koncem siječnja u suradnji s HUP-om organizirali prvi seminar na kojem su se okupile hrvatske tvrtke zainteresirane za izgradnju ITER-a. Moram reći da sam se iznenadio kad sam iz uvida u dosad objavljene natječaje shvatio kako su u natječajima mogli sudjelovati i hrvatski gospodarstvenici. Na tri četvrtine natječaja imali smo s čime izaći, a jedna četvrtina natječaja kao da je pisana za hrvatske firme. Ni jedna tvrtka nije ni mogla dobiti posao prije 1. srpnja 2013., jer F4E smije dati posao jedino tvrtkama iz zemalja, članica EU-a. Dakle, naše tvrtke da su i htjele nisu se mogle registrirati, ali bit će još natječaja.
Euroatom

Pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji znači i pridruživanje u Euratom, Europsku zajednicu za nuklearnu energiju. Pored promicanja ‘klasične’ nuklearne energije te zaštite od zračenja i zbrinja-vanja radioaktivnog otpada, Euratom glavninu svojih napora ulaže u razvoj primjene fuzijske energije.

Taj novac usmjerava se u dva cilja: u znanstvena istraživanja fuzije, koju od siječnja 2014. godine vodi europski znanstveno-istraživački konzorcij EuroFusion, i u gradnju fuzijskog reaktora ITER, što koordinira europska agencija Fuzija za energiju (F4E).
Svaka članica Europske unije, pa i Hrvatska, ima svoju fuzijsku istraživačku jedinicu. Fuzijske istraživačke jedinice iz svih članica EU-a čine konzorcij EuroFusion. Njegova članica je i Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica (CRU - Croatian Fusion Research Unit), koja je osnovana u lipnju 2011. godine, sa sjedištem u Institutu ‘Ruđer Bošković’. Nju su zajednički osnovali IRB, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva te Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Koordinator CRU-a je dr. Tonći Tadić s kojim smo razgovarali u Dubrovniku.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2014, 17:01 

Vrlo malo znam o ovom projektu. Koliko će se dati minimizirati za korištenje u vozilima.

Eto uskoro grijanje, napajanje električnom energijom, plin će postati suvišan, jedino ako ga ne budu prejeftino prodavali.
Arapi neka se zamisle što će sa svojim neboderima u pustinji, čekaju ih teška vremena. Ali uvijek će moći životariti, nafta je potrebna za plastiku i asfalt.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 245 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: