HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 ožu 2025, 14:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 245 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041
PostPostano: 04 sij 2012, 00:34 

joe enter je napisao/la:
Ko kaže da je čovek čoveku vuk?! , nauka i teorija evolucije?!

Nije tačno , takvo šta mogu samo fašisti reći , što su i na kraju krajeva i uradili iskoristivši teoriju evolucije za stvaranje svoje pseudorelgijske ideologije krvi i tla.

Nije samo mateirjalizam u osnovi , za to se vidi lepo primeri iz životinjskog sveta , majmuni se brinu o svom postomstvu,solidarni su,imaju veliki majčinski instikt,.... , znači oni niti veruju u boga a opet nešto imaju što se može nazvati etičnost.
.

Materijalni koncept života kod ljudi,ne majmuna,oni žive po urođenom obrascu ponašanja ilitiga instiktima...

Samo najjači opstaju-to su citati iz Biblije?

Citat:
Sama pretpostvka da čovek ne može biti moralan ako ne veruje i ne vodi se nekim višim bićem koji je tvorac , onda to upravo govori da je to smišljeno kao manipulacija za robovanje i vladanje nad ljudima , jer ako čovek u sebi nema moral onda mu tu bog neće pomoći tj.jebeš moral ako je samo iz tih razloga jer nije iskren.

Sama religija je nemoralna po sebi , jer stavlja čoveka iznad ostalog živog sveta gde on treba da vlada u ime božje.
Gde je tu moral onda?!

Odakle čovjeku moral?

Citat:
Što se tiče profita,ubijanja,gaženje preko leševa...kao šatro posledica odvajanja čoveka od božanskog je najobičnija patka klerikalaca.
Upravo je religija ta koja je puna profita,gaženja preko leševa,..jer ako nisi kako oni kažu onda si nemoralan i samim time trebaš crći k'o pašče.
Znači da upravo religija razdvaja ljude na u samom startu ali ne po moralnom usuzu , već po tome jel vernik ili nije , a moral se podrazumeva kod njih ako si deo crkve.

Profit,gaženje preko leševa je danas "fala bogu" samo vidljivije jer se o tome da govoriti i osuditi , a dok je vera bila na pijedestalu prosuđivanja društvenih fenomena da nije bilo ništa drugo do gaženje prkeo leševa,profita,ubijanja,...i svako ko bi se usudio da kritikuje ili kaže da to ne valja postao bi jeretik i nemoralan jer se odvaja od božanskog.

Jedan pametan čovek naučnik je rekao , postoje dobri ljudi koji čine dobra dela , posrtoje loši ljudi koji čine loša dela , a jedino religija i vera u božansko može dobrog čoveka naterati da bude zao i loš.

Postoji Crkva i postoji crkva.Pokušaj sam shvatiti koja je koja,i čija.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:36 

o tome i govorim. homo sapiens je star milijun godina, a povijest pratimo unazad par tisuca godina. sta je bilo prije, ili ako nije bilo niceg zasto nije. koliko se mi razlikujemo od tih ljudi. pitanja je milijun i od ove price o evoluciji je intersantnija ta o razvoju covjeka.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:37 

mateb je napisao/la:

A tvoje shvaćanje znanosti je posve vrijednosno neutralno i bazirano isključivo na dokazima? Give me a break.

P.S. Nisam ni katolik ni protestant, a ni vjernik u klasičnom smislu riječi.

Pa evolucija nije samo da vuk pojede ovcu jer je jači i zato što je gladan.

Evolucija daje mnoštvo varijacija , pa je tako Robbie MO nešto inteligentiniji od drugih i počeo je razmišljati npr.svojom glavom.

Ali glavni problem je indoktrinacija od strane roditelja,škole, i društva u kojem si se rodio uopšte gde ti se kao detetu nameću stvari , pa tamo i najnaprednije dete i jako inteligentno može bit sjebano jer to je teror okoline i zatucanosti.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:39 

joe enter je napisao/la:

Evolucija daje mnoštvo varijacija , pa je tako Robbie MO nešto inteligentiniji od drugih i počeo je razmišljati npr.svojom glavom.

Ali glavni problem je indoktrinacija od strane roditelja,škole, i društva u kojem si se rodio uopšte gde ti se kao detetu nameću stvari , pa tamo i najnaprednije dete i jako inteligentno može bit sjebano jer to je teror okoline i zatucanosti.

Sve si lijepo opisao.Sad pitaj sam sebe-kako si nastao?

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:46 

dudu je napisao/la:
o tome i govorim. homo sapiens je star milijun godina, a povijest pratimo unazad par tisuca godina. sta je bilo prije, ili ako nije bilo niceg zasto nije. koliko se mi razlikujemo od tih ljudi. pitanja je milijun i od ove price o evoluciji je intersantnija ta o razvoju covjeka.

Slazem se, i to treba proucavati, to je polje za milion doktorata, armija naucnika se time bavi...

To je put, a ne ono Biblijsko, Adam i Eva, njihova deca, nabrojanih x generacija... aa sve kad saberes nema vise od 5000 godina...sta je bilo pre...ili su oni ziveli dugacko ko Golum...

Kad sudaris ovaj argument sa teolozima...sta reci, kako to ukamuflirati u simboliku i zakloniti se iza ocigledne nelogicnosti...

To je moglo kad ljudi nisu imali dve daske u nauci...kad je to sve napredovalo kao Himalaja, sad se to nesto uklapa i stimuje, ali grbavo.

Jedini izgovor bi mogao biti - Bog je trasirao naucni pravac za sve one koji nisu spoznali Boga... pa ko veruje u to, nek veruje...ja ne...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:49 

Mar-kan je napisao/la:
Materijalni koncept života kod ljudi,ne majmuna,oni žive po urođenom obrascu ponašanja ilitiga instiktima...

Samo najjači opstaju-to su citati iz Biblije?

Odakle čovjeku moral?

Postoji Crkva i postoji crkva.Pokušaj sam shvatiti koja je koja,i čija.

Ne nisu direktni sitati iz biblije već odatle isijava takav stav , čak i mnogo gori.
A to je da je baš bog odabrao ljude da vladaju ovim materijalnim svetom nad životinjama jer eto čovek je sklon moralu naravno ako poveruje u tvorca , a u suprotnom ne zaslužuje onakav život kao što vernik ima i samim time to je potvrda da najači opstaju tj.samo verni zaslužuju život kako zemljaski tako i onaj onozemaljski.

Čovek je komlpeksno biće , kao i majmuni što jesu , i to upravo oni i pokazuju u mnogo slučajeva gde nije instikt jedino što ih vodi već kako sam reka određena vrsta etike tj.morala za kojeg oni nemaju potrebu što se tiče samog preživljavanja i ostanka vrste , ali eto opet ga imaju iz nekih razloga.
E sad mi ti reci jer možda Čita neka iz Konga imala neko prosvetljenje od strane svemirskog tvorca pa joj upalo u mozak neka vrsta morala?! , ili je ipak i pitanju samo ta komplekstnost koju nose sva živa biće a naročito primati gde rade neke stvari koje nemaju veze sa instiktom tj.za preživljavanjem i opstankom vrste.

Čovek ima moral otkad postoji , i on se "fala bogu" gradi tj.nadograđuje jer moral nije sam po sebi postojan i samo po sebi nastao , on je uslovno posledičan i prizvod društvenih kretanja od samog početka.

Postoji crkva i to samo jedna jedina , a ona se manefistira u vidu zgrade i kao društvene organizacije , i oba vide koja su povezana su pre svega nemoralne i suštinski pokvarene.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:51 

Kao granica između povijesti i prapovijesti se najčešće uzima stvaranje pisma. To je dosta egzaktno.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:52 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Slazem se, i to treba proucavati, to je polje za milion doktorata, armija naucnika se time bavi...

To je put, a ne ono Biblijsko, Adam i Eva, njihova deca, nabrojanih x generacija... aa sve kad saberes nema vise od 5000 godina...sta je bilo pre...ili su oni ziveli dugacko ko Golum...

...

:zubati Vjeruješ li da je Isus Krist povijesna ličnost?Da je to "osoba" koja je presjekla ljudsku povijest na 2 dijela?

Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova.

2Abrahamu se rodi Izak. Izaku se rodi Jakov. Jakovu se rodi Juda i njegova braća. 3Judi Tamara rodi Peresa i Zeraha. Peresu se rodi Hesron. Hesronu se rodi Ram. 4Ramu se rodi Aminadab. Aminadabu se rodi Nahšon. Nahšonu se rodi Salma. 5Salmi Rahaba rodi Boaza. Boazu Ruta rodi Obeda. Obedu se rodi Jišaj. 6Jišaju se rodi David kralj.

Davidu bivša žena Urijina rodi Salomona. 7Salomonu se rodi Roboam. Roboamu se rodi Abija. Abiji se rodi Asa. 8Asi se rodi Jozafat. Jozafatu se rodi Joram. Joramu se rodi Ahazja. 9Ahazji se rodi Jotam. Jotamu se rodi Ahaz. Ahazu se rodi Ezekija. 10Ezekiji se rodi Manaše. Manašeu se rodi Amon. Amonu se rodi Jošija. 11Jošiji se rodi Jehonija i njegova braća u vrijeme progonstva u Babilon.

12Poslije progonstva u Babilon Jehoniji se rodi Šealtiel. Šealtielu se rodi Zerubabel. 13Zerubabelu se rodi Abiud. Abiudu se rodi Elijakim. Elijakimu se rodi Azor. 14Azoru se rodi Sadok. Sadoku se rodi Akim. Akimu se rodi Elijud. 15Elijudu se rodi Eleazar. Eleazaru se rodi Matan. Matanu se rodi Jakov. 16Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist.

17U svemu dakle: od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja; od Davida do progonstva u Babilon četrnaest naraštaja; poslije progonstva u Babilon do Krista četrnaest naraštaja

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:53 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Slušaj , ja ne mogu ovako polemisati tako što ćeš mi u nekim polušiframa odgovarati i hvatati se za reč izvađenu iz konsteksta.
To znam da rade popovi i vernici kad polemišu o bilo čemu , i onda počnu da poentiraju sa citatima iz biblije koji je eto u svojoj poetičnosti daje sve odgovore.

Ako hoćeš daj mišljenje o mom stavu i reci šta valja i ne valja po tebi , ovako ja ne znam šta me pitaš i šta ti je na umu.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 00:56 

joe enter je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Slušaj , ja ne mogu ovako polemisati tako što ćeš mi u nekim polušiframa odgovarati i hvatati se za reč izvađenu iz konsteksta.
To znam da rade popovi i vernici kad polemišu o bilo čemu , i onda počnu da poentiraju sa citatima iz biblije koji je eto u svojoj poetičnosti daje sve odgovore.

Ako hoćeš daj mišljenje o mom stavu i reci šta valja i ne valja po tebi , ovako ja ne znam šta me pitaš i šta ti je na umu.

Ok,laički-smatraš se potomkom majmuna?

Ili vjeruješ u neki drugi proces nastanka čovjeka?Ako baš insistiraš,mogu i "znanstveno" da postavim pitanje.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:02 

stoji to Dzoni, al nije za odbaciti ni sve sto pise u starim knjigama. naravno to su prispodobe onog covjeka od prije dvije, tri tisuce godina, ali nek fenomeni koji se ponavljaju kod svih su zanimljivi. recimo taj veliki potop, za kojeg se pretpostavlja da se radi o provali Sredozemnog mora u danasnje Crno more, tadasnje jezero.

potom imamo fenomen tih cudesnih civilizacija koje su postojale i gradile velicanstvene gradjevine nama ni danas dokucive. sto su oni to znali, pa su gradili s takvom perfekcijom da ih ni danas sa svim instrumentima ne mozemo ponoviti. gdje sei kako to znanje izgubilo?

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:02 

Mar-kan je napisao/la:

:zubati Vjeruješ li da je Isus Krist povijesna ličnost?Da je to "osoba" koja je presjekla ljudsku povijest na 2 dijela?

Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova.

2Abrahamu se rodi Izak. Izaku se rodi Jakov. Jakovu se rodi Juda i njegova braća. 3Judi Tamara rodi Peresa i Zeraha. Peresu se rodi Hesron. Hesronu se rodi Ram. 4Ramu se rodi Aminadab. Aminadabu se rodi Nahšon. Nahšonu se rodi Salma. 5Salmi Rahaba rodi Boaza. Boazu Ruta rodi Obeda. Obedu se rodi Jišaj. 6Jišaju se rodi David kralj.

Davidu bivša žena Urijina rodi Salomona. 7Salomonu se rodi Roboam. Roboamu se rodi Abija. Abiji se rodi Asa. 8Asi se rodi Jozafat. Jozafatu se rodi Joram. Joramu se rodi Ahazja. 9Ahazji se rodi Jotam. Jotamu se rodi Ahaz. Ahazu se rodi Ezekija. 10Ezekiji se rodi Manaše. Manašeu se rodi Amon. Amonu se rodi Jošija. 11Jošiji se rodi Jehonija i njegova braća u vrijeme progonstva u Babilon.

12Poslije progonstva u Babilon Jehoniji se rodi Šealtiel. Šealtielu se rodi Zerubabel. 13Zerubabelu se rodi Abiud. Abiudu se rodi Elijakim. Elijakimu se rodi Azor. 14Azoru se rodi Sadok. Sadoku se rodi Akim. Akimu se rodi Elijud. 15Elijudu se rodi Eleazar. Eleazaru se rodi Matan. Matanu se rodi Jakov. 16Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist.

17U svemu dakle: od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja; od Davida do progonstva u Babilon četrnaest naraštaja; poslije progonstva u Babilon do Krista četrnaest naraštaja

Eto naveo si citat, znam da jevreji slave 5000 i koju godinu po svojim religijskim knjigama, to sam uzeo kao okvirno, ne zeleci da trazim tacne citate...

Iako nema uverljivih materijalnih dokaza, mislim da je Isus postojao, u to vreme jedna marginalna licnost, naslonio se na Stari zavet, bio nadaren da u tom uskom krugu ljudi u Judeji, inace palanci velikog rimskog carstva, nametne svoju poruku, koja se cudnim istorijskim putem, a pre svega okolnostima pocetkom pada rimske apsolutne dominacije dogegala do Rima, i kasnije bila prihvacena od rimskog cara...a posle je islo sve svojim logicnim tokom...

Ono sto je danas Biblija, to se samo delom naslanja na stvarnu istinu, a veci deo je projekcija njegovih ucenika, i mnogih nesavremenika koji su to posle interpretirali kroz jevandjelja, kojih je bilo oko 30, a 4 su samo izabrana kao zvanicna...pri cemu su i ona u mnogome nekoherentna.

I pored toga, ja u hriscanstvu vidim neke pozitivne poruke i nacela, zbog cega ga ne odbacujem u potpunosti...

Da ne skrecemo sad u te vode...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:05 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ok,laički-smatraš se potomkom majmuna?

Ili vjeruješ u neki drugi proces nastanka čovjeka?Ako baš insistiraš,mogu i "znanstveno" da postavim pitanje.

Ne smatram se potomkom majmuna već da sam iz porodice primata gde su i majmuni takođe.

Ne, ne verujem u neki drugi proces , barem ne za sada , ali ako se dokaže drugačije sa dokazima naravno ja ću poverovatti kao što verujem da je zeemlja okrugla a ne ploča.

Nauka ne daje sve odgovore niti će ih dati ikada , jer bi tada kad bi znali sve odgovore kako i zašto smo nastali ne bili ovo što jesmo tj.ne bi bili ljudi.
I samim time religija koja daje ta tzv.rešenja da zna kako i zašto smo tu upućuje da je nehumana tj.da ljudski život nije vredan naspram nečeg božanskog.

Žao mi je ali ja defitinitvno nisam od onih ako ne pstoje svi odgovori sad i odmah , da se okrenem religiji jer ih ona šatro daje , a moje je samo da poverujem barem deklarativno i ponašam se po njihovim pravilima.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:06 

dudu je napisao/la:
stoji to Dzoni, al nije za odbaciti ni sve sto pise u starim knjigama. naravno to su prispodobe onog covjeka od prije dvije, tri tisuce godina, ali nek fenomeni koji se ponavljaju kod svih su zanimljivi. recimo taj veliki potop, za kojeg se pretpostavlja da se radi o provali Sredozemnog mora u danasnje Crno more, tadasnje jezero.

potom imamo fenomen tih cudesnih civilizacija koje su postojale i gradile velicanstvene gradjevine nama ni danas dokucive. sto su oni to znali, pa su gradili s takvom perfekcijom da ih ni danas sa svim instrumentima ne mozemo ponoviti. gdje sei kako to znanje izgubilo?

Naravno, Veliki Potop je samo osmisljena prica koja je ostala iz davnina, kad je stvarno zemljotres ili neki meteor pokrenuo ogroman cunami, takav, da se prica prenosila sa kolena na koleno... zato ga imamo u skoro svim starim civilizacijama iz oblasti mediterana, sasvim logicno...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:10 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Naravno, Veliki Potop je samo osmisljena prica koja je ostala iz davnina, kad je stvarno zemljotres ili neki meteor pokrenuo ogroman cunami, takav, da se prica prenosila sa kolena na koleno... zato ga imamo u skoro svim starim civilizacijama iz oblasti mediterana, sasvim logicno...

Samo je problem što je priča o potopu postala verska moralna pizdarija gde je to božja kazna za ljudski rod jer se udaljio od tvorca.

Treba pitati gospodu vernike jer veruju u istočni greh(prvorodni greh)?! , na čega se i zasnivaju sve one kazne koje bog u vidu elementarnih nepogoda kažnjava grešnog čoveka koji je to postao čim se rodio a posle dodatno pokvario.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:13 

joe enter je napisao/la:

Samo je problem što je priča o potopu postala verska moralna pizdarija gde je to božja kazna za ljudski rod jer se udaljio od tvorca.

Trbea pitati gospodu vernike jer veruju u istočni greh(prorodni greh)?! , od čega se i zasniva sve one kazne koje bog u vidu elementarnih nepogoda sjebava grešnog čoveka koji je to postao čim se rodio a posle dodatno pokvario.

Dobro Jole, mora malo da ga nafiluju...oni su malo vise, ali to je princip :zubati

Kao guslari kad krenu o bojevima, sve junaci i izdajnici, a da je neko stvarno snimio neki boj...ko zna cega bi se nagledali...

Nije to mnogo vazno, te fenomene treba pratiti kroz razne kulture i pokusati desifrovati kad i kako se to desilo.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:14 

postoji li mogucnost da su ljudi prije ovog naseg vremena imali razvijene civilizacije. sumnjam da su bili daleko manje inteligentni od nas, pa da kroz tisuce godina bas nista nisu napredovali. vjerojatno ni ta legenda o Atlantidi nije slicajna. u svemu tome uvijek se neka istina krije.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:15 

Kršćanstvo se do Rima dogegalo debelo prije početka "pada potpune rimske dominacije" i Konstantina. Spominje ga, recimo, Tacit.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:19 

mateb je napisao/la:
Kršćanstvo se do Rima dogegalo debelo prije početka "pada potpune rimske dominacije" i Konstantina. Spominje ga, recimo, Tacit.

Krenuo je Petar, Neron je tamo neke 60-te bacao Hriscane lavovima u areni... sirilo se to postepeno, pogotovo medju sirotinjom koje je bilo mnogo tad... hriscanstvo je religija koja nudi utehu slabim i siromasnim, zato je revolucionarno bilo u to vreme, za razliku od rimskog mnogobostva koje je isticalo snagu i moc...

A tek dobilo potvrdu kroz 300 godina, kad su poceli da pokazuju znake ozbiljnog raspadanja...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:21 

dudu je napisao/la:
postoji li mogucnost da su ljudi prije ovog naseg vremena imali razvijene civilizacije. sumnjam da su bili daleko manje inteligentni od nas, pa da kroz tisuce godina bas nista nisu napredovali. vjerojatno ni ta legenda o Atlantidi nije slicajna. u svemu tome uvijek se neka istina krije.

Ima tu nesto... jako zanimljivo, kad bi samo uspeli da provalimo sta se tu kuvalo...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:23 

DzoniBG je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Krenuo je Petar, Neron je tamo neke 60-te bacao Hriscane lavovima u areni... sirilo se to postepeno, pogotovo medju sirotinjom koje je bilo mnogo tad... hriscanstvo je religija koja nudi utehu slabim i siromasnim, zato je revolucionarno bilo u to vreme, za razliku od rimskog mnogobostva koje je isticalo snagu i moc...

A tek dobilo potvrdu kroz 300 godina, kad su poceli da pokazuju znake ozbiljnog raspadanja...

Ne raspravlja mi se s tobom, sve dok ne pripaziš malo na svoje umotvorine koje prosipaš uokolo.

Molim, ne odgovaraj na ovo.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:24 

DzoniBG je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Trbea pitati gospodu vernike jer veruju u istočni greh(prorodni greh)?! , od čega se i zasniva sve one kazne koje bog u vidu elementarnih nepogoda sjebava grešnog čoveka koji je to postao čim se rodio a posle dodatno pokvario.

Dobro Jole, mora malo da ga nafiluju...oni su malo vise, ali to je princip :zubati

Kao guslari kad krenu o bojevima, sve junaci i izdajnici, a da je neko stvarno snimio neki boj...ko zna cega bi se nagledali...

Nije to mnogo vazno, te fenomene treba pratiti kroz razne kulture i pokusati desifrovati kad i kako se to desilo.

Kad bi pitao nekog drevnog hrišćanina ili današnjeg hrišćanskog fundamentalistu zašto je bog poslao cunami na jadne Indijce i pobio ih 200-300 hiljada?! , on će ti reći vrlo jednostavno je to što nisu hrišćani i što ne veruju u spasitelja , i što su jednostavno nemoralni kao takvi.

A kad pitaš današnjeg modernog vernika , on bi jedino izgovorio da su čudni putevi gospodnji i da mi smo previše mali da bi dokučili zašto se to desilo , ali ne smtra da su Indijcu grešni što nisu hrišćani i da nisu sami po sebi nemoralni.

E sad kome verovati od tih vernika?! , ja bi poverovao pre fundamenatlisti iz čistog razloga što mu to knjiga i vera preporučuje i ne vrda iz te vizure gledanja na dešavanja u svetu.
Mislim ne verujem mu ja , već ga više cenim u smilsu da je iskren u svojjem ludilu.
Dok modernom verniku bih rekao da je seronja i da je veru koja je istina od juče,danas i sutra prilagodio sebi i da upravo to govori da je to sve izmišljotina i laž.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:26 

mateb je napisao/la:

Ne raspravlja mi se s tobom, sve dok ne pripaziš malo na svoje umotvorine koje prosipaš uokolo.

Molim, ne odgovaraj na ovo.

:001_huh

Prvo mi odgovoris na post, ja onda re-odgovorim, da bi uleteo sa ovime...

Nemam pojma kakvo prosipanje okolo spominjes, ali ako neces da razgovaras, nemoj ovako dziberski...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:32 

joe enter je napisao/la:

Kad bi pitao nekog drevnog hrišćanina ili današnjeg hrišćanskog fundamentalistu zašto je bog poslao cunami na jadne Indijce i pobio ih 200-300 hiljada?! , on će ti reći vrlo jednostavno je to što nisu hrišćani i što ne veruju u spasitelja , i što su jednostavno nemoralni kao takvi.

A kad pitaš današnjeg modernog vernika , on bi jedino izgovorio da su čudni putevi gospodnji i da mi smo previše mali da bi dokučili zašto se to desilo , ali ne smtra da su Indijcu grešni što nisu hrišćani i da nisu sami po sebi nemoralni.

E sad kome verovati od tih vernika?! , ja bi poverovao pre fundamenatlisti iz čistog razloga što mu to knjiga i vera preporučuje i ne vrda iz te vizure gledanja na dešavanja u svetu.
Mislim ne verujem mu ja , već ga više cenim u smilsu da je iskren u svojjem ludilu.
Dok modernom verniku bih rekao da je seronja i da je veru koja je istina od juče,danas i sutra prilagodio sebi i da upravo to govori da je to sve izmišljotina i laž.

Raspravljati o ovakvim temama sa takvim ljudima... iluzorno, nije to stvar ni religije, ako neko ima problem da prihvati da jebeni cunami nastaje kad se dve ploce malo prezupce pod ogromnim pritiskom kojim se guraju... i da je to kao neka bozija kazna... ne vredi...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2012, 01:48 

DzoniBG je napisao/la:

Raspravljati o ovakvim temama sa takvim ljudima... iluzorno, nije to stvar ni religije, ako neko ima problem da prihvati da jebeni cunami nastaje kad se dve ploce malo prezupce pod ogromnim pritiskom kojim se guraju... i da je to kao neka bozija kazna... ne vredi...

Zato ovi moderni vernici su jako smešni koji znaju za cunami kako nastaje i šta radi i kažu da to nije božja kazna , ali i dalje veruju u priče od palestinskih čobana.

Svaka modernizacija vere i svako prilagođavanje je savršen primer da je izmišljotina i bajka, i da će sve uraditi i u modernom vremenu da se održe , zato po njima nekrštena deca više ne idu u pakao , kao što više ne idu okolo baš stalnoi da prete ljudima paklom i vatrom već su danas postali humani , što je čisti nonsens po monoteizmu jer volja je božja i moral zavisi samo do boga a ne od čoveka.

Kad čuješ fundamentalistu vidiš da je to pravi iskrenu vernik i ako ništa možeš mu skinuti kapu na iskrenosti i što se drži vere onako kako ona to preporučuje vekovima unazad , a ne kao ovi licimuri.

A ovi moderni vernici/licimuri) svojim konformizmom i svojim kukavičlukom daju prostor fundamentalistima da uspeju u namerama koje su jasne po veri koje ispovedaju.
Trebalo je milioni i milioni žrtava da se malo crkva dozove pameti u 20.veku , ali njeno daljne postojanje nam nažalost i dalje garantuje rat,porobljavanje,...bez obzira što su se malo pokajali jer će na kraju krajeva on i uvek stati na stranu nekog hrišćanina ma šta on uradio zlo ili će jednostavno biti mlaki , kao što će svi muslimani stati na stranu terorista samo zato što je musliman i što ga ne vole oni koji nisu muslimani.

Stvari su jednostavne nekad samo ih treba prepoznati.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 245 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: