|
|
Stranica: 5/6.
|
[ 149 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:09 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ja to objasnim sa Bogom, ne da mi se mozgati.
A možda uopće ne postojimo ?
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:15 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
BBC je napisao/la: Ja to objasnim sa Bogom, ne da mi se mozgati.
A možda uopće ne postojimo ? Pa i ja , jednostavno filozofija koja je najčišći izraz ljudskog uma nalaže potrebu za prvim nepokretnim pokretačem, Apsolutom, laički rečeno Bogom. Pročitaj Tomine postulate, to su jednostavne logičko-filozofske konstrukcije koje to a posteriori dokazuju te su do danas neoborene (niti jedna od njih 8) . Mi itekako postojimo , to je itekako dokazano, opet filozofijom: "Mislim dakle postojim" to je verzija Renea Descartesa , a starija izvorna verzija filozofskog dokaza bivstva glasi ovako : "Sumnjam dakle postojim" - Sv. Augustin , odgovor Mahinejcima (sofistima njegovog doba) , De civitate Dei
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:17 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Koliko vjeruješ da su neka vanzemaljska bića bila već u posjeti planeti Zemlji ?
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:28 |
|
|
BBC je napisao/la: Koliko vjeruješ da su neka vanzemaljska bića bila već u posjeti planeti Zemlji ? Moguće , zašto ne , iako ne postoje trenutno nikakvi dokazi da je to uistinu tako. Ne treba tu mogućnost a priori odbacivati, ali treba je i potkrijepiti dokazima. Ja dosad nisam vidio te dokaze. Dakako vjerojatnost toga je uistinu mala iz činjenice što smo mi vjerojatno jedna od prvih inteligentnih civilizacija u svemiru . Vidiš , svemir je star 15 milijardi godina, oko 8-10 milijardi godina je bilo potrebno da se normaliziraju uvjeti u njemu za razvijanje i nastajanje današnjih zvijezda, naša zvijezda je nastala prije 5 milijardi godina naš planet je nastao 400 milijuna godina poslije, mi smo se pojavili prije par desetaka tisuća godina kao trenutno genetski najrazvijenija i najintelignetnija bića na planetu, dakle mi spadamo u red najstarijih civilizacija u svemiru, čime mi se čini da ćemo ipak mi prije biti ta civilizacija koja će ako Bog da posjećivati druge. Inače imaš zanimljivu formulu za izračunavanje broja mogućih civilizacija u svemiru: broj sunčevih sustava u prosječnoj galaksiji * broj glaksija * vjerojatnost postojanja planeta sa preduvjetima za život * vjerojatnost da će se na tim planetima razviti inteligentan život = broj vjerojatnih civilizacija u svemiru . Ako izbaciš "broj galaksija" i uvrstiš u "prosječan broj sunčevih sustava" broj sunčevih sustava u Mliječnoj stazi dobit ćeš broj od par tisuća . Znači samo u našoj galaksiji je moguće oko par tisuća inteligentnih vrsta sposobnih za civilizaciju.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Zadar1993 je napisao/la: Aztec je napisao/la: Malo u off... A sta je bilo prije Velikog praska? I ta energija morala je doci od nekud, sta je prije bilo... i tako mozemo u beskonacnost... Primarna Singularnost- beskonačno mala točka u kojoj je bio sažet cijeli današnji svemir. A što je stvorilo tu singularnost , e sad napuštamo znanost, ideš na područje filozofije i teologije , ja bih rekao Bog . Da, jasna mi je ta teorije kako se svemir eksplozijom (Velikim praskom) siri iz te tocke, i danas, u nesto. A u sta se siri, i od ceg i kako je nastala ta singularnost... Tu je bezbroj pitanja... Sad, jel to Bog, je vise vjerovanje nego znanost. Di prestaje znanost pocinje vjera... Isto tako, jel postojalo vrijeme uopce prije Praska itd... Jednostavno ti mozak govori da nesto mora nastati nekad, i iz neceg, a tako ides u beskonacnost...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:34 |
|
|
Ne, vrijeme nije postojalo prije Velikog prasaka, pročitaj moj gornji post i vrijeme ima ishodište u Velikom Prasku jer je i ono jedna od dimenzija ovog svemira.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:38 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Ne, vrijeme nije postojalo prije Velikog prasaka, pročitaj moj gornji post i vrijeme ima ishodište u Velikom Prasku jer je i ono jedna od dimenzija ovog svemira. Da, al jednostavno te kopka kako je nesto moralo postojati, iz ceg je stvorena, nastala ta "beskonacno mala tocka", pa je tako nekad morala i nastati... Sve sto postoji, nekad je i nastalo, bar tako to mi percipiramo...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 22:42 |
|
|
Aztec je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Ne, vrijeme nije postojalo prije Velikog prasaka, pročitaj moj gornji post i vrijeme ima ishodište u Velikom Prasku jer je i ono jedna od dimenzija ovog svemira. Da, al jednostavno te kopka kako je nesto moralo postojati, iz ceg je stvorena, nastala ta "beskonacno mala tocka", pa je tako nekad morala i nastati... Sve sto postoji, nekad je i nastalo, bar tako to mi percipiramo... To nitko ne zbori , jednostavno , mi to nismo trenutno sposobni dokučiti , jednostavno se mičemo od jednog uzroka u uzročno-posljedičnom lancu do drugoga jednostavno razum nalaže da nešto mora biti početak, prapočelo, prvi nepokrenuti pokretač , Apsolut u svakom slučaju mora biti , jer inače nije ništa , pa ni ovaj uzročno posljedični lanac, a pošto mi jesmo, kao što je gore dokazano, tako jest i ovo što nas okružuje , dakle postoji i uzročno-posljedični lanac, ergo mora postojati i početak lanca
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 23:08 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Glede putovanja u prošlost, ne vjerujem da je moguće. Zapravo, prilično sam siguran da vremenska crta uopće ne postoji, pa je onda nemoguće putovati lijevo ili desno po crti jer crte nema. Čak sumnjam da vrijeme postoji kao veličina. Možda, teoretski, bi mogli cijeli svemir vratiti u povijest ako bi obrnuli predznak sila, ali to opet nije putovanje kroz vrijeme, nego vraćanje u početni položaj. Slično kao položaj jedinica u strateškoj igrici, mogu biti tu ili tamo, ali to nema veze s vremenom. Zapravo se o vremenu govori kao o vektoru . Kada bi ga usporedili s nekim jednodimenzionalnim pojmom govorili bi o polupravcu ili o dužini . Da, to sam i htio reći. Mislim upravo da vrijeme nije dužina. Ne postoji prošlost, ni budućnost kao nešto gdje se može otići. Postoji samo sadašnjost, tj. ne postoji ni sadašnjost kao vremenski pojam nego kao trenutni raspored elementarnih čestica u svemiru. Zadar1993 je napisao/la: Vrijeme ima ishodište kao i sve ostale dimenzije u Velikom prasku , ergo nisu oduvijek, a logičkim zaključivanjem s malo umjesa filozofije lako se zaključi da su onda i konačne. Jednostavna je istina da će jednom sve dimenzije stati , odnosno nestati kao što su stvorene, a to su sada vizije smrti svemira. No da se vratim na tvoju konstataciju. Vidiš sve je relativno kako reče Einstein, tako i ta usmjerenost vremena , u određenim uvjetima jednako kao što se zakrivljuje prostor tako se zakrivljuje i vrijeme, sada je pitanje kako nači prave uvjete u kojima ne bismo samo usporili protok vremena nego ga čak zausavili i obrnuli.
Neznam jeste li znali no vrijeme je moguće zaustaviti , ohladite li jednu prostoriju na apsolutnu nulu u njoj će vrijeme stati kao dimenzija. Pa to sa apsolutnom nulom je ono što me potiče na teoriju o nepostojanju vremena. Kad se spomene crna rupa obično se pomisli na njenu veliku masu. Ali tu je još jedna bitna karakteristika crne rupe, a to je ravnoteža. Unutar crne rupe, kao i u toj prostoriji na apsolutnoj nuli nema nereda, pa zato nema ni vremena. To nas dovodi do zaključka da je vrijeme u stvari samo promjena entropije. Pa bi onda putovati u prošlost, zbog usputnog smanjenja entropije, praktično značilo napraviti perpetuum mobile. Svi znamo da bi putnik koji putuje svemirskim brodom brzinom bliskom brzini svjetlosti praktično putovao u budućnost. Ali ne putuje on bukvalno u budućnost (jer budućnost ne postoji kao neko mjesto gdje možeš otići), nego samo vrijeme tom svemirskom putniku prolazi sporije nego ljudima na Zemlji. Zbog toga, ako bi teoretski putnik putovao brže od svjetlosti, on bi kao zatvoreni sustav, i uz ulaganje energije, mogao iskusiti smanjenje entropije. Kao rezultat za njega bi vrijeme proticalo negativno. Ali, on zbog toga ne bi putovao u prošlost niti bi to utjecalo na vanjski svijet, nego bi samo putnik nakon putovanja došao mlađi nego što je bio kad je pošao.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1088 of 2558 - 42.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 23:09 |
|
|
Citat: To nitko ne zbori , jednostavno , mi to nismo trenutno sposobni dokučiti , jednostavno se mičemo od jednog uzroka u uzročno-posljedičnom lancu do drugoga jednostavno razum nalaže da nešto mora biti početak, prapočelo, prvi nepokrenuti pokretač , Apsolut u svakom slučaju mora biti , jer inače nije ništa , pa ni ovaj uzročno posljedični lanac, a pošto mi jesmo, kao što je gore dokazano, tako jest i ovo što nas okružuje , dakle postoji i uzročno-posljedični lanac, ergo mora postojati i početak lanca Mora postojati pocetak lanca, al i lanac je u jednom trenutku od neceg stvoren... i tako u beskonacnost mozemo ici... Dakle, i ta "eksplozivan kuglica", ta singularnost je od neceg stvorena, u odredjenom vremenu. E sad, kako ako je s njom pocelo vrijeme, i od ceg je nastala, pa tako dalje... to su pitanja koja mi jednostavno ne mozemo shvatiti (ili barem ja ).
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 23:16 |
|
|
Aztec je napisao/la: Citat: To nitko ne zbori , jednostavno , mi to nismo trenutno sposobni dokučiti , jednostavno se mičemo od jednog uzroka u uzročno-posljedičnom lancu do drugoga jednostavno razum nalaže da nešto mora biti početak, prapočelo, prvi nepokrenuti pokretač , Apsolut u svakom slučaju mora biti , jer inače nije ništa , pa ni ovaj uzročno posljedični lanac, a pošto mi jesmo, kao što je gore dokazano, tako jest i ovo što nas okružuje , dakle postoji i uzročno-posljedični lanac, ergo mora postojati i početak lanca Mora postojati pocetak lanca, al i lanac je u jednom trenutku od neceg stvoren... i tako u beskonacnost mozemo ici... Dakle, i ta "eksplozivan kuglica", ta singularnost je od neceg stvorena, u odredjenom vremenu. E sad, kako ako je s njom pocelo vrijeme, i od ceg je nastala, pa tako dalje... to su pitanja koja mi jednostavno ne mozemo shvatiti (ili barem ja ). U tom trenutku ne shvatam ateiste. Cijelo vrijeme pokušavaju biti razumni i pratiti uzrok-posljedica slijed. Sve ima svoj uzrok. Ali kad konačno dođu do velikog praska, onda je on nastao slučajno sam od sebe tj. bez uzroka. Odjednom, posljedica bez uzroka, a to je sve do velikog praska nemoguće. I gdje je tu logika?
1088 of 2558 - 42.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 23:17 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Zapravo se o vremenu govori kao o vektoru . Kada bi ga usporedili s nekim jednodimenzionalnim pojmom govorili bi o polupravcu ili o dužini .
Da, to sam i htio reći. Mislim upravo da vrijeme nije dužina. Ne postoji prošlost, ni budućnost kao nešto gdje se može otići. Postoji samo sadašnjost, tj. ne postoji ni sadašnjost kao vremenski pojam nego kao trenutni raspored elementarnih čestica u svemiru. Zadar1993 je napisao/la: Vrijeme ima ishodište kao i sve ostale dimenzije u Velikom prasku , ergo nisu oduvijek, a logičkim zaključivanjem s malo umjesa filozofije lako se zaključi da su onda i konačne. Jednostavna je istina da će jednom sve dimenzije stati , odnosno nestati kao što su stvorene, a to su sada vizije smrti svemira. No da se vratim na tvoju konstataciju. Vidiš sve je relativno kako reče Einstein, tako i ta usmjerenost vremena , u određenim uvjetima jednako kao što se zakrivljuje prostor tako se zakrivljuje i vrijeme, sada je pitanje kako nači prave uvjete u kojima ne bismo samo usporili protok vremena nego ga čak zausavili i obrnuli.
Neznam jeste li znali no vrijeme je moguće zaustaviti , ohladite li jednu prostoriju na apsolutnu nulu u njoj će vrijeme stati kao dimenzija. Pa to sa apsolutnom nulom je ono što me potiče na teoriju o nepostojanju vremena. Kad se spomene crna rupa obično se pomisli na njenu veliku masu. Ali tu je još jedna bitna karakteristika crne rupe, a to je ravnoteža. Unutar crne rupe, kao i u toj prostoriji na apsolutnoj nuli nema nereda, pa zato nema ni vremena. To nas dovodi do zaključka da je vrijeme u stvari samo promjena entropije. Pa bi onda putovati u prošlost, zbog usputnog smanjenja entropije, praktično značilo napraviti perpetuum mobile. Svi znamo da bi putnik koji putuje svemirskim brodom brzinom bliskom brzini svjetlosti praktično putovao u budućnost. Ali ne putuje on bukvalno u budućnost (jer budućnost ne postoji kao neko mjesto gdje možeš otići), nego samo vrijeme tom svemirskom putniku prolazi sporije nego ljudima na Zemlji. Zbog toga, ako bi teoretski putnik putovao brže od svjetlosti, on bi kao zatvoreni sustav, i uz ulaganje energije, mogao iskusiti smanjenje entropije. Kao rezultat za njega bi vrijeme proticalo negativno. Ali, on zbog toga ne bi putovao u prošlost niti bi to utjecalo na vanjski svijet, nego bi samo putnik nakon putovanja došao mlađi nego što je bio kad je pošao. Nije baš da vrijeme ne postoji u singularnosti, ono postoji samo što je ujedinjeno s ostalim dimenzijama kao i u prvoj singularnosti koja je bila savršen red. Ja ipak smatram da vrijeme postoji kao dimenzija , a ne kao vid promjene entropije , od manje ka većoj....
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 23:18 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Aztec je napisao/la: Mora postojati pocetak lanca, al i lanac je u jednom trenutku od neceg stvoren... i tako u beskonacnost mozemo ici... Dakle, i ta "eksplozivan kuglica", ta singularnost je od neceg stvorena, u odredjenom vremenu. E sad, kako ako je s njom pocelo vrijeme, i od ceg je nastala, pa tako dalje... to su pitanja koja mi jednostavno ne mozemo shvatiti (ili barem ja ). U tom trenutku ne shvatam ateiste. Cijelo vrijeme pokušavaju biti razumni i pratiti uzrok-posljedica slijed. Sve ima svoj uzrok. Ali kad konačno dođu do velikog praska, onda je on nastao slučajno sam od sebe tj. bez uzroka. Odjednom, posljedica bez uzroka, a to je sve do velikog praska nemoguće. I gdje je tu logika? Upravo tako, kao da im nakon Velikog Praska nestade logika
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 23:25 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Da, to sam i htio reći. Mislim upravo da vrijeme nije dužina. Ne postoji prošlost, ni budućnost kao nešto gdje se može otići. Postoji samo sadašnjost, tj. ne postoji ni sadašnjost kao vremenski pojam nego kao trenutni raspored elementarnih čestica u svemiru. Pa to sa apsolutnom nulom je ono što me potiče na teoriju o nepostojanju vremena. Kad se spomene crna rupa obično se pomisli na njenu veliku masu. Ali tu je još jedna bitna karakteristika crne rupe, a to je ravnoteža. Unutar crne rupe, kao i u toj prostoriji na apsolutnoj nuli nema nereda, pa zato nema ni vremena. To nas dovodi do zaključka da je vrijeme u stvari samo promjena entropije. Pa bi onda putovati u prošlost, zbog usputnog smanjenja entropije, praktično značilo napraviti perpetuum mobile. Svi znamo da bi putnik koji putuje svemirskim brodom brzinom bliskom brzini svjetlosti praktično putovao u budućnost. Ali ne putuje on bukvalno u budućnost (jer budućnost ne postoji kao neko mjesto gdje možeš otići), nego samo vrijeme tom svemirskom putniku prolazi sporije nego ljudima na Zemlji. Zbog toga, ako bi teoretski putnik putovao brže od svjetlosti, on bi kao zatvoreni sustav, i uz ulaganje energije, mogao iskusiti smanjenje entropije. Kao rezultat za njega bi vrijeme proticalo negativno. Ali, on zbog toga ne bi putovao u prošlost niti bi to utjecalo na vanjski svijet, nego bi samo putnik nakon putovanja došao mlađi nego što je bio kad je pošao. Nije baš da vrijeme ne postoji u singularnosti, ono postoji samo što je ujedinjeno s ostalim dimenzijama kao i u prvoj singularnosti koja je bila savršen red. Ja ipak smatram da vrijeme postoji kao dimenzija , a ne kao vid promjene entropije , od manje ka većoj.... Znaš zašto mislim, jer iz termodinamike: dS = dQ / T ==> T = dQ / dS Ako je dQ nula, onda je i vrijeme nula. Znači, ako nema kretanja (kao što je slučaj u prostoriji na apsolutnoj nuli), nema ni protoka vremena.
1088 of 2558 - 42.53%
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 26 vel 2012, 23:31 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Nije baš da vrijeme ne postoji u singularnosti, ono postoji samo što je ujedinjeno s ostalim dimenzijama kao i u prvoj singularnosti koja je bila savršen red. Ja ipak smatram da vrijeme postoji kao dimenzija , a ne kao vid promjene entropije , od manje ka većoj....
Znaš zašto mislim, jer iz termodinamike: dS = dQ / T ==> T = dQ / dS Ako je dQ nula, onda je i vrijeme nula. Znači, ako nema kretanja (kao što je slučaj u prostoriji na apsolutnoj nuli), nema ni protoka vremena. Točno, ipak radi se o protočnosti vremena , a ne o samom vremenu . Ipak to je diskutabilno, ipak Einsteinova teorija predviđa vrijeme kao dimenziju , odnosno dio prostor-vrijeme. Einstein se još nije pokazao da je pogriješio u čemu pa onda
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 00:54 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la:
Znaš zašto mislim, jer iz termodinamike:
dS = dQ / T
==> T = dQ / dS
Ako je dQ nula, onda je i vrijeme nula. Znači, ako nema kretanja (kao što je slučaj u prostoriji na apsolutnoj nuli), nema ni protoka vremena.
T je ovdje temperatura u kelvinima, ne vrijeme.
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 00:59 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: BBC je napisao/la: Koliko vjeruješ da su neka vanzemaljska bića bila već u posjeti planeti Zemlji ? Moguće , zašto ne , iako ne postoje trenutno nikakvi dokazi da je to uistinu tako. Ne treba tu mogućnost a priori odbacivati, ali treba je i potkrijepiti dokazima. Ja dosad nisam vidio te dokaze. Dakako vjerojatnost toga je uistinu mala iz činjenice što smo mi vjerojatno jedna od prvih inteligentnih civilizacija u svemiru . Vidiš , svemir je star 15 milijardi godina, oko 8-10 milijardi godina je bilo potrebno da se normaliziraju uvjeti u njemu za razvijanje i nastajanje današnjih zvijezda, naša zvijezda je nastala prije 5 milijardi godina naš planet je nastao 400 milijuna godina poslije, mi smo se pojavili prije par desetaka tisuća godina kao trenutno genetski najrazvijenija i najintelignetnija bića na planetu, dakle mi spadamo u red najstarijih civilizacija u svemiru, čime mi se čini da ćemo ipak mi prije biti ta civilizacija koja će ako Bog da posjećivati druge. Inače imaš zanimljivu formulu za izračunavanje broja mogućih civilizacija u svemiru:broj sunčevih sustava u prosječnoj galaksiji * broj glaksija * vjerojatnost postojanja planeta sa preduvjetima za život * vjerojatnost da će se na tim planetima razviti inteligentan život = broj vjerojatnih civilizacija u svemiru . Ako izbaciš "broj galaksija" i uvrstiš u "prosječan broj sunčevih sustava" broj sunčevih sustava u Mliječnoj stazi dobit ćeš broj od par tisuća . Znači samo u našoj galaksiji je moguće oko par tisuća inteligentnih vrsta sposobnih za civilizaciju.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 01:01 |
|
|
Leonardo Da Vinci je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Moguće , zašto ne , iako ne postoje trenutno nikakvi dokazi da je to uistinu tako. Ne treba tu mogućnost a priori odbacivati, ali treba je i potkrijepiti dokazima. Ja dosad nisam vidio te dokaze.
Dakako vjerojatnost toga je uistinu mala iz činjenice što smo mi vjerojatno jedna od prvih inteligentnih civilizacija u svemiru . Vidiš , svemir je star 15 milijardi godina, oko 8-10 milijardi godina je bilo potrebno da se normaliziraju uvjeti u njemu za razvijanje i nastajanje današnjih zvijezda, naša zvijezda je nastala prije 5 milijardi godina naš planet je nastao 400 milijuna godina poslije, mi smo se pojavili prije par desetaka tisuća godina kao trenutno genetski najrazvijenija i najintelignetnija bića na planetu, dakle mi spadamo u red najstarijih civilizacija u svemiru, čime mi se čini da ćemo ipak mi prije biti ta civilizacija koja će ako Bog da posjećivati druge.
Inače imaš zanimljivu formulu za izračunavanje broja mogućih civilizacija u svemiru:
broj sunčevih sustava u prosječnoj galaksiji * broj glaksija * vjerojatnost postojanja planeta sa preduvjetima za život * vjerojatnost da će se na tim planetima razviti inteligentan život = broj vjerojatnih civilizacija u svemiru . Ako izbaciš "broj galaksija" i uvrstiš u "prosječan broj sunčevih sustava" broj sunčevih sustava u Mliječnoj stazi dobit ćeš broj od par tisuća . Znači samo u našoj galaksiji je moguće oko par tisuća inteligentnih vrsta sposobnih za civilizaciju. Eh ta !
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 01:09 |
|
|
Procitaj objasnjenje zadnjeg faktora.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 09:13 |
|
|
Može mi netko pojasniti to zakrivljenje prostora?
Također, je li imaju neki praktični eksperimenti kojima se zakrivljenost prostora dokazuje?
1088 of 2558 - 42.53%
|
|
Vrh |
|
|
pajser
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 09:37 |
|
|
...srrrrk
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 09:49 |
|
|
Leonardo Da Vinci je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la:
Znaš zašto mislim, jer iz termodinamike:
dS = dQ / T
==> T = dQ / dS
Ako je dQ nula, onda je i vrijeme nula. Znači, ako nema kretanja (kao što je slučaj u prostoriji na apsolutnoj nuli), nema ni protoka vremena.
T je ovdje temperatura u kelvinima, ne vrijeme. Auf , a i bilo mi je sumnjivo kako sam prelagano dokazao svoju ideju. Ipak, to ništa ne mijenja u suštini. Dakle, ljudi, molim pozornost, vidite li igdje logičku rupu mojoj teoriji onoga što zovemo vrijeme: 1. Kako zadar reče, vrijeme na apsolutnoj nuli ne teče. Također, kako pretpostavljamo vrijeme unutar crne rupe također teče usporeno ili stoji, valjda ovisno o tome koliko je crna ta crna rupa. Ono što je zajedničko apsolutnoj nuli i mrtvoj zvijezdi je da nema kretanja. 2. Iz toga slijedi: ako nema kretanja, nema protoka vremena. Pa bi onda trenutno vrijeme u apsolutnom smislu bilo samo sadašnji raspored materije i energije u prostoru. Današnji datum, 27. veljače 2012. godine u 8 sati, 23 minuta i oko 40 sekundi je definiran SAMO prostornim rasporedom elementarnih čestica u svemiru a ne nekakvim dodatnim faktorom kojeg zovemo vrijeme. Pa onda, ako bi položaj čestica u svemiru bio kao 1980. godine, onda bi to bukvalno bila 1980. godina itd. Dakle, vrijeme nije vektor, nije ni duž, prošlost i budućnost ne postoje kao nešto gdje možemo putovati. Sadašnjost postoji, ali je definirana samo rasporedom materije i energije. Ok, i na kraju, ako vrijeme ne postoji, onda ne postoji ni tzv. prostor-vrijeme. Pa bi točniji izraz za prostor-vrijeme bio prostor-(materija/energija). Ono što postoji je materija/energija koja je na određeni način raspoređena u prostoru i ništa više.
1088 of 2558 - 42.53%
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 09:54 |
|
|
Tako je. Tako bi to mogli preslikati i na nase stanice, ako ih vratimo u vrijeme kakve su bile prije 10 god., mi bi se vratili u nasu mladost, od prije 10 god. Al samo bi mi bili mladji, a sve ostalo isto, jer vremenska crta ne postoji.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 09:55 |
|
|
Kvačice mislim da si na tragu konačne teorije, već vidim naslove "Prvi nobelovac iz Herceg Bosne".
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 09:57 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Ceha je napisao/la: Fuzzball zapravo to sprečava. Poanta je da se primjenjuje kvantno načelo i da sve mora biti veće od kvanta (mislim da je veličina određena heidenbergovom veličinom neodređenosti?) Tako da se samo povećava energija/vibracije struna a nikad se ne postiže singularnost, odnosno beskonačna energija/masa u jednoj točci. Ovo sve je otprilike, jer sam inžinjer računarstva a ne fizike, al Imaš više ovdje, ak te zanima http://en.wikipedia.org/wiki/Fuzzball_%28string_theory%29Mislim da teorija struna zapravo sprečava pojavu singularnosti (beskonačna masa/jedna točka prostora). Al nisam zicer. Teorija spriječava singularnost iz razloga što ništa ne smije biti manje od kvanta ali u normalnim uvjetima u kojima vrijede zakoni fizike. Znam za fuzzbal, na koji način funkcionira, ali kažem ti ne čini mi se mogućim , kvant je najmanja jedinica svega u normalnom svemiru , a crna rupa mi se čini upravo suprotnim od normalnosti. Previše proračuna drugih znanstvenika pokazuje da je riječ uistinu o singularnosti . Dobro, crna rupa je anti de sitterov prostor, a svemir je de sitterov prostor. Ne znam, meni to sliči kao početak novog svemira probijanjem materije u druge dimenzije i big-bangom. S obzirom da sam laik, to ne znači puno Koliko je vrijeme poluraspada singularnosti ? Ne iz naše perspektive, nego njezine. Jer masa je beskonačna (ili bi barem trebala biti)
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|