HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 sij 2025, 12:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 149 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Teorija relativnosti...
PostPostano: 25 vel 2012, 14:48 

Imala sam uvijek petice iz fizike, a gospodin Einstein mi je bio the best part :zubati

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 14:50 

Zadar1993 je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Kako vam odgovara teorija da je planeta zemlja rasla, i dalje raste.

http://www.youtube.com/watch?v=7kL7qDeI05U

(kliknite na link za related videos)

Objašnjava veličinu dinosaurusa i insekte sa rasponom jednog krila od 1-2 metra.
Stare teorije bogatog kisika ne drže puno vodu, ali nemaju bolje.

I objašnjava puno, puno toga više, Kontinetni i slično.

Nisam upućen u ovu teoriju, ali proučiti ću.... treba biti uvijek otvoren idejama i mislima, nadam se da teorija nije djelo zaluđenih darwinista koji misle da ne postoji ništa osim ovog svijeta ili zaluđenih kreacionista koji misle da je sve stvoreno u 6 dana :wink .

Čudi me da je ta teorija dosta nepopularna. Novijeg je vijeka. Mislim u mainstream, inače postoji od poslije WWII sa jednog njemačkog univerziteta.
Nepotrebno reći da je tip dobio otkaz na univerzitetu.

Iste stvari su primjetili za sva planetarna tijela. Uzimali HD NASA fotografije i sa grafičkim programima dokazivali da se crte spajaju.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 14:51 

Zadar1993 je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Pa možeš, zašto ne. Ali te ta matematika dovede do velikih šokova. Kao to sa akceleratorom.

Šokova , no niti jedan nepredviđen šok.

Nisu baš tako reagirali javno poslije te nove spoznaje. Da se vidjeti da nisu bili spremni na takvo nešto.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:02 

BBC je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Šokova , no niti jedan nepredviđen šok.

Nisu baš tako reagirali javno poslije te nove spoznaje. Da se vidjeti da nisu bili spremni na takvo nešto.

Nisu, ali u takvom ushitu kada saznaš nešto novo misliš da ti mozak odmah analizira sve mogućnosti i sve spojnice s teorijom :zubati ?

Da se vratimo na vrijeme , po teoriji relativnosti sve su dimenzije relativne tako i vrijeme, no zanimljivo je također što je ta teorija dokazala da te makrodimenzije nisu "odvojene" makar i malo i beznačajno već spojene i međuovisne ,ergo dokazano je da zakrivljenje prostora uzrokovano masivnoću nekog tijela ili snažnom silom , bilo elektromagnetskom, bili gravitacijskom uzrokuje i zakrivljenje vremena. Primjerice kada bi čovjek mogao "parkirati" svoj svemirski brod odmah do crne rupe vrijeme bi mu teklo puno sporije tako primjerice 7 minuta ugodnog promatranja crne rupe na daljini od metar-dva od horizonta događanja bi bilo ekvivalenta 150 zemaljskih godina .
Ako ne želite tako brzo stariti evo vam lijepog načina :thumbup

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:05 

BBC je napisao/la:
Kako vam odgovara teorija da je planeta zemlja rasla, i dalje raste.

http://www.youtube.com/watch?v=7kL7qDeI05U

(kliknite na link za related videos)

Objašnjava veličinu dinosaurusa i insekte sa rasponom jednog krila od 1-2 metra.
Stare teorije bogatog kisika ne drže puno vodu, ali nemaju bolje.

I objašnjava puno, puno toga više, Kontinetni i slično.

ZAr nisu skoro rekli da se planeta smanjuje, barem masom.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:07 

Zadar1993 je napisao/la:
Nisu, ali u takvom ushitu kada saznaš nešto novo misliš da ti mozak odmah analizira sve mogućnosti i sve spojnice s teorijom :zubati ?

A dobro. U nedostatku testiranja na poligrafu svih znanstvenika u tom projektu, možemo se poslužiti matematikom i proračunati njihove osjećaje i razinu šoka. :laugh

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:09 

Zadar1993 je napisao/la:
Primjerice kada bi čovjek mogao "parkirati" svoj svemirski brod odmah do crne rupe vrijeme bi mu teklo puno sporije tako primjerice 7 minuta ugodnog promatranja crne rupe na daljini od metar-dva od horizonta događanja bi bilo ekvivalenta 150 zemaljskih godina .

Buljiti u crnu rupu ?

Tu teoriju sam već dokazao doma. Prestanem pušiti i sat kao godina dug.
Ili odem na građevinu raditi, dan nikad proći. :laugh

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:11 

BBC je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

A dobro. U nedostatku testiranja na poligrafu svih znanstvenika u tom projektu, možemo se poslužiti matematikom i proračunati njihove osjećaje i razinu šoka. :laugh

Tolko još uznapredovali nismo, prvo poligraf pogađa u samo 90% slučajeva te postoje načini zavarati istog.
U izračunavanju ljudskih osjećaja postoji previše varijabli, stanje je prekaotično za naše trenutno poznavanje matematike :D .

Ali dobra ideja BBC, pričekaj i strpi se još nekih 150 godina pa ćemo moči izračunati :thumbup . Ako ti se neda na Zemlji čekati napravi si svemirski brod i parkiraj kraj crne rupe :laugh .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:11 

BBC je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:
Primjerice kada bi čovjek mogao "parkirati" svoj svemirski brod odmah do crne rupe vrijeme bi mu teklo puno sporije tako primjerice 7 minuta ugodnog promatranja crne rupe na daljini od metar-dva od horizonta događanja bi bilo ekvivalenta 150 zemaljskih godina .

Buljiti u crnu rupu ?

Tu teoriju sam već dokazao doma. Prestanem pušiti i sat kao godina dug.

:smijeh
Dobra ali bez spradancije , tvoje nepušenje nije usporilo tvoje starenje :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:16 

Zadar1993 je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Da se vratimo na vrijeme , po teoriji relativnosti sve su dimenzije relativne tako i vrijeme, no zanimljivo je također što je ta teorija dokazala da te makrodimenzije nisu "odvojene" makar i malo i beznačajno već spojene i međuovisne ,ergo dokazano je da zakrivljenje prostora uzrokovano masivnoću nekog tijela ili snažnom silom , bilo elektromagnetskom, bili gravitacijskom uzrokuje i zakrivljenje vremena. Primjerice kada bi čovjek mogao "parkirati" svoj svemirski brod odmah do crne rupe vrijeme bi mu teklo puno sporije tako primjerice 7 minuta ugodnog promatranja crne rupe na daljini od metar-dva od horizonta događanja bi bilo ekvivalenta 150 zemaljskih godina .

Ima tu jedna stvar, ako ja dobro teoriju shvacam... :D Ti kad bi i bio pored crne rupe, kad bi mogao, jel, ti bi isto tako stario "normalno", tako bi bar tebi izgledalo, samo sto bi ovi na Zemlji, recimo, vec davno pomrli. :zubati Ti tu razliku ne bi primjetio. :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:25 

Dakle, tebi tece vrijeme "normalno", njima vrijeme tece "normalno", al vam ne tece isto. :D

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:34 

Upravo tako.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:48 

Aztec je napisao/la:
Dakle, tebi tece vrijeme "normalno", njima vrijeme tece "normalno", al vam ne tece isto. :D

Točno :D . Što bi ti sad :D ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:51 

Zadar1993 je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Isto važi za kvantnu fiziku. Onaj akcelerator je pokazao "anomalije" koje odudaraju od teorija. Znat će se više za 20 godina, ide presporo.

Što se tiče anomalija koje je pokazao akcelerator misliš na česticu koja je putovala brže od brzine svjetlosti ? To ti se isto lako objašnjava teorijom struna kojoj je osnova teorija relativnosti i koja se nadovezuje na nju.
Naime po teoriji struna postoji više dimenzija od ovih 3+1 . Postoji po najnovijim saznanjima oko 11 dimenzija od kojih su 4 velike i sveobuhvatne , dok je njih 7 minijaturno i nevidljivo golom oku.
Unutar tih dimenzija zakoni fizike koje vrijede u tradiconalnoj sveobuhvatnoj dimenziji prostor-vrijeme ne vrijede, ergo sitna, subatomska čestica koja prolazi kroz te dimenzije može uhvatiti brzinu veću od brzine svjetlosti . To je uzrok tog očitanja odnosno "anomalije" u akceleratoru.

Ispalo na kraju da su krivo očitali brzinu http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/165331/Default.aspx
tako da :)
Inače, super objašnjenje preko struna.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:54 

Je li neko stvarno shvatio teoriju struna, al ono baš? Meni ne ide, kao ni kvantna fizika. :zubati

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 15:59 

Zadar1993 je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Pa ne bih nista. Mozes mi bajaderu poslati ako hoces. :zubati :neznam

Hocu reci, nema koristi biti kod crne rupe, jer ti ces ionako ostariti, po tebi normalnom i uobicajnom vremenu. Eto. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:02 

Lebowski je napisao/la:
Je li neko stvarno shvatio teoriju struna, al ono baš? Meni ne ide, kao ni kvantna fizika. :zubati

Sve je sastavljeno od atoma, atomi od atomskih čestica, čestice od subatomskih čestica , pa ove od kvarkova.... postavlja se dalje pitanje od čega je kvark sastavljen ? Postoji li neka osnovna , elementarna stvar koja je gradivni materijal čitavog svemira i čitave fizike ? Odgovor je po toj teoriji - struna. Strune su dakle osnovne , elementarne jedinice čitavog svemira , oko stotinjak milijardi puta manje od protona . One sliče na niti koje titraju određenom frekvencijom te tim svojim titranjem "daju" određenu osobinu čestici nadređenoj sebi . Dakle skup struna koje titraju na određen način daje kvark, nadalje kvarkovi se udružuju u protone, elektrone , neutrone itd....

To je osnova teorije, jasno nastanak struna se povezuje s Velikim Praskom , mislim da se i entropija objašnjava ovom teorijom tako da ona predstavlja jednu nadogradnju teoriji relativnosti .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:04 

Ceha je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:
Što se tiče anomalija koje je pokazao akcelerator misliš na česticu koja je putovala brže od brzine svjetlosti ? To ti se isto lako objašnjava teorijom struna kojoj je osnova teorija relativnosti i koja se nadovezuje na nju.
Naime po teoriji struna postoji više dimenzija od ovih 3+1 . Postoji po najnovijim saznanjima oko 11 dimenzija od kojih su 4 velike i sveobuhvatne , dok je njih 7 minijaturno i nevidljivo golom oku.
Unutar tih dimenzija zakoni fizike koje vrijede u tradiconalnoj sveobuhvatnoj dimenziji prostor-vrijeme ne vrijede, ergo sitna, subatomska čestica koja prolazi kroz te dimenzije može uhvatiti brzinu veću od brzine svjetlosti . To je uzrok tog očitanja odnosno "anomalije" u akceleratoru.

Ispalo na kraju da su krivo očitali brzinu http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/165331/Default.aspx
tako da :)
Inače, super objašnjenje preko struna.

Eh vidiš to nisam znao, zauzet sam drugim stvarima pa se sve rijeđe bavim svojim najjdražim hobijem :D, očito još nismo uspjeli stvoriti uvjete za probijanjem brzine svjetlosti putem tih mini dimenzija, ali vjerujem da bi u budućnosti mogli stvoriti uvjete. :palacgore2

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:06 

Aztec je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Hocu reci, nema koristi biti kod crne rupe, jer ti ces ionako ostariti, po tebi normalnom i uobicajnom vremenu. Eto. :zubati

Eh pa jasno , što si ti mislio da ćeš ti opaziti to da sporije stariš :zubati ? Priroda funkcionira upravo na taj način da onemogući svaka takva "očigledna" saznanja.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:07 

Zadar1993 je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Eh pa jasno , što si ti mislio da ćeš ti opaziti to da sporije stariš :zubati ? Priroda funkcionira upravo na taj način da onemogući svaka takva "očigledna" saznanja.

I dobro. Sta bi ti sad?! :D :laugh

hocu reci, nema ti onda koristi ici kod crne rupe... :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:09 

Inače muž moje rodice iz Amerike je radio u NASA-i , on mi je objašnjavao dosta stvari o svemiru još dok sam bio dijete, odatle moj hobi :D

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:11 

Aztec je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

I dobro. Sta bi ti sad?! :D :laugh

hocu reci, nema ti onda koristi ici kod crne rupe... :neznam

Ima , kako ne ?
Pretpostavimo da smo našli način za vraćanje u prošlost. Ne trebaš izmišljati također i načine za putovanje u budućnost kad jedan imaš već ponuđen na pladnju. Dok cijelom svemiru prođe 150 godina ti u svom svemirskom brodu kraj crne rupe poslušaš dvi-tri dalmatinske pisme i onda kreneš istraživati tehnologije budućnosti. Kada obaviš svoju misiju vratiš se već izmišljenim načinom u prošlost i doneseš napredak cjelokupnoj ljudskoj vrsti, odnosno "prevariš vrijeme" .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:14 

Navodno ne smiješ ništa ni taknuti, bilo u prošlosti bilo u budućnosti.
Ali to je već domena filozofije, ne fizike.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:16 

BBC je napisao/la:

Ipak nisam sam na ovom svijetu. :zubati

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:23 

BBC je napisao/la:
Navodno ne smiješ ništa ni taknuti, bilo u prošlosti bilo u budućnosti.
Ali to je već domena filozofije, ne fizike.

To nije baš domena čist filozofije već kombinacija fizike i filozofije.
Postoje ti tri verzije te ideje :
1. Putovanje u prošlost je nemoguće, čime je prošlost sačuvana.
2.Putovanje u prošlost je moguće , ali priroda ima mehanizme sačuvanja prošlosti onakva kakva jest bila "a posteriori" tj. poslije tvoje akcije (tipa nagovoriš svog djeda da ne upozna tvoju baku , ali je on kasnije upozna ipak nekom slučajnošću)
3. Putovanje u prošlost je moguće , ali priroda ima mehanizme sačuvanja prošlosti onakva kakva jest bila "a priori" tj. prije tvoje akcije (ne uspjevaš , ma kolko se trudio , nagovoriti svog djeda da ne upozna tvoju baku )

Inače putovanje u budućnost nije upitno, ono je dokazano moguće , prvi primjer je gore navedena crna rupa . Drugi primjer je sama protočnost vremena, svaki drugi trenutak je u odnosu na prošli "budućnost" te time sami protok vremena koje mi percipiramo kroz godine, dane , sate, minute i sekunde.... jest samo putovanje u budućnost . Ovo je nužnost zbog krutosti "strijele vremena" tj. vrijeme u normalnim uvjetima putuje u samo jednom smjeru- onom u budućnost.

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 149 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: