|
|
Stranica: 6/6.
|
[ 149 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 10:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Naša Kvačica je napisao/la: Aztec je napisao/la: Mora postojati pocetak lanca, al i lanac je u jednom trenutku od neceg stvoren... i tako u beskonacnost mozemo ici... Dakle, i ta "eksplozivan kuglica", ta singularnost je od neceg stvorena, u odredjenom vremenu. E sad, kako ako je s njom pocelo vrijeme, i od ceg je nastala, pa tako dalje... to su pitanja koja mi jednostavno ne mozemo shvatiti (ili barem ja ). U tom trenutku ne shvatam ateiste. Cijelo vrijeme pokušavaju biti razumni i pratiti uzrok-posljedica slijed. Sve ima svoj uzrok. Ali kad konačno dođu do velikog praska, onda je on nastao slučajno sam od sebe tj. bez uzroka. Odjednom, posljedica bez uzroka, a to je sve do velikog praska nemoguće. I gdje je tu logika? Da. To se obicno moze vidjeti i u dokumentarcima, koji samo govore o postanku od Velikog praska, a on u biti nije nista drugo posljedica neceg. U biti, Svemir je samo skup fizickih zakona koji nastaju ovakve kakve ih mi znamo Velikim praskom. Ako pratimo tu uzrocno-posljedicnu vezu, da je i Veliki prasak nastao od neceg, odnosno ta energija koja je dovela do njega, znaci da je on i nastao nekad, sto ce reci da je vrijeme postojalo (dok se tvrdi da je i ono nastalo, kad i Prasak) i prije tog praska... On je samo nastavak te uzrocno posljedicne veze koja je beskonacna, sta je prethodilo cemu, moze se ici u nedogled... I ja sam ateist, donekle.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 10:11 |
|
|
Aztec je napisao/la: BBC je napisao/la: Rekao sam zamisliti, ne doživjeti. Ne možemo čak ni zamisliti.
Niti razumjeti kvantnu fiziku, bez mase godina specifičnog školovanja. Ako ne mozes ti, to ne znaci da ne moze neko drugi, kao Einstain recimo... Ljudima su nekad i najobicnije stvari kao sto je kotac i vatra bile bauk, a danas imamo sta?
S vremenom ce tako i ovo se sve vise priblizavati ljudima (onim koji zele nesto znati), al uvijek ce se pronalaziti nove stvari, a bez sumnje, neke nove generacije ce biti pametnije od nas, kao sto smo i mi od nasih predaka od prije koju tisucu godina.
To i nema prevelike veze s nasom orijentacijom skolovanja, vec vise s ogranicenoscu naseg uma, nase maste i nekih stvari koje mi uzimamo zdravo za gotovo, kao sto su nekad ljudi uzimali da je zemlja ravna. Ovo je off. Ali, Aztec, nadam se da ne vjeruješ da su ljudi, recimo, u vrijeme Kolumba mislili da je Zemlja ravna. To je mit. Citat: The misconception that educated Europeans at the time of Columbus believed in a flat Earth, and that his voyages refuted that belief, has been referred to as "The Myth of the Flat Earth"
http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_EarthDrugi mit je da su današnje generacije inteligentnije od naših predaka. To nije točno. Samo ne raspolažu tehnologijom kojoj treba vrijeme i postupnost da se razvije. Ljudi koji su napravili slikarije u Altamiri bili su genijalci. http://en.wikipedia.org/wiki/Altamira_%28cave%29A Isaac Newton je rekao (čini mi se): Ja sam samo stajao na leđima divova.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 10:21 |
|
|
snowflake je napisao/la: Aztec je napisao/la: Ovo je off. Ali Aztec nadam se da ne vjeruješ da su ljudi recimo u vrijeme Kolumba mislili da je Zemlja ravna. To je mit. The misconception that educated Europeans at the time of Columbus believed in a flat Earth, and that his voyages refuted that belief, has been referred to as "The Myth of the Flat Earth" http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_EarthDrugi mit je da su današnje generacije inteligentnije od naših predaka. To nije točno. Samo ne raspolažu tehnologijom kojoj treba vrijeme i postupnost da se razvije. Ljudi koji su napravili slikarije u Altamiri bili su genijalci. http://en.wikipedia.org/wiki/Altamira_%28cave%29A Isaac Newton je rekao (čini mi se): Ja sam samo stajao na leđima divova.Da, slazem se... nekad davno su zivjeli genijalci koji su i ispred mnogih nas danas. Al sam u jednom postu, cini mi se, napomenuo da tu mislim na tisuce godina prije, kad govorim o razvoju nase inteligencije. Tamo negdje na pocetcima ljudskog razvoja. Dakle, par stotina, i koja tisuca godina je (relativno) kratko razdoblje da bi se dogodila neka evolucija, evolucija u smislu da postanemo pametniji (a ne samo bolje upuceni). Sto se "ravne ploce" tice, da, nisu to svi mislili, al mnogi jesu. Al nije ona toliko ni bitna, vec je vise primjer kako se um otvara, a kako je nekad nekim bio zatvoren, tako je nekim i danas zatvoren, a nekim, kao Einstain, daleko otvoreniji i "gipkiji".
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 10:48 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Kvačice mislim da si na tragu konačne teorije, već vidim naslove "Prvi nobelovac iz Herceg Bosne". Treći.
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 10:56 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Leonardo Da Vinci je napisao/la: T je ovdje temperatura u kelvinima, ne vrijeme.
Auf , a i bilo mi je sumnjivo kako sam prelagano dokazao svoju ideju. Ipak, to ništa ne mijenja u suštini. Dakle, ljudi, molim pozornost, vidite li igdje logičku rupu mojoj teoriji onoga što zovemo vrijeme: 1. Kako zadar reče, vrijeme na apsolutnoj nuli ne teče. Također, kako pretpostavljamo vrijeme unutar crne rupe također teče usporeno ili stoji, valjda ovisno o tome koliko je crna ta crna rupa. Ono što je zajedničko apsolutnoj nuli i mrtvoj zvijezdi je da nema kretanja. 2. Iz toga slijedi: ako nema kretanja, nema protoka vremena. Pa bi onda trenutno vrijeme u apsolutnom smislu bilo samo sadašnji raspored materije i energije u prostoru. Današnji datum, 27. veljače 2012. godine u 8 sati, 23 minuta i oko 40 sekundi je definiran SAMO prostornim rasporedom elementarnih čestica u svemiru a ne nekakvim dodatnim faktorom kojeg zovemo vrijeme. Pa onda, ako bi položaj čestica u svemiru bio kao 1980. godine, onda bi to bukvalno bila 1980. godina itd. Dakle, vrijeme nije vektor, nije ni duž, prošlost i budućnost ne postoje kao nešto gdje možemo putovati. Sadašnjost postoji, ali je definirana samo rasporedom materije i energije. Ok, i na kraju, ako vrijeme ne postoji, onda ne postoji ni tzv. prostor-vrijeme. Pa bi točniji izraz za prostor-vrijeme bio prostor-(materija/energija). Ono što postoji je materija/energija koja je na određeni način raspoređena u prostoru i ništa više. Logika ti nije loša, imaš talenta, ali primjenjuješ klasičnu Newtonovsku fiziku (determinizam) koja nije baš točna. Jednostavno, naš svemir ima neku drugu fiziku. Nijedan sustav se ne može potpuno smiriti, ako ništa imaš kvantne fluktuacije koje se ne mogu eliminirati, čak ni vakuum nije vakuum: http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_fluctuationZa nas laike pomalo neshvatljivo.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 11:40 |
|
|
Aztec je napisao/la: snowflake je napisao/la: Ovo je off. Ali Aztec nadam se da ne vjeruješ da su ljudi recimo u vrijeme Kolumba mislili da je Zemlja ravna. To je mit. The misconception that educated Europeans at the time of Columbus believed in a flat Earth, and that his voyages refuted that belief, has been referred to as "The Myth of the Flat Earth" http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_EarthDrugi mit je da su današnje generacije inteligentnije od naših predaka. To nije točno. Samo ne raspolažu tehnologijom kojoj treba vrijeme i postupnost da se razvije. Ljudi koji su napravili slikarije u Altamiri bili su genijalci. http://en.wikipedia.org/wiki/Altamira_%28cave%29A Isaac Newton je rekao (čini mi se): Ja sam samo stajao na leđima divova.Da, slazem se... nekad davno su zivjeli genijalci koji su i ispred mnogih nas danas. Al sam u jednom postu, cini mi se, napomenuo da tu mislim na tisuce godina prije, kad govorim o razvoju nase inteligencije. Tamo negdje na pocetcima ljudskog razvoja. Dakle, par stotina, i koja tisuca godina je (relativno) kratko razdoblje da bi se dogodila neka evolucija, evolucija u smislu da postanemo pametniji (a ne samo bolje upuceni). Sto se "ravne ploce" tice, da, nisu to svi mislili, al mnogi jesu. Al nije ona toliko ni bitna, vec je vise primjer kako se um otvara, a kako je nekad nekim bio zatvoren, tako je nekim i danas zatvoren, a nekim, kao Einstain, daleko otvoreniji i "gipkiji". Da, kako bi to Einstein rekao, sve je relativno.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 11:47 |
|
|
Aztec je napisao/la: Malo u off... A sta je bilo prije Velikog praska? I ta energija morala je doci od nekud, sta je prije bilo... i tako mozemo u beskonacnost... Zašto bi ovaj naš svemir bio prvi i jedini? Ionako nije vječan. Možda je nastao od nekog starijeg koji se skupio ili prošao neku sličnu promjenu.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 11:54 |
|
|
snowflake je napisao/la: Aztec je napisao/la: Malo u off... A sta je bilo prije Velikog praska? I ta energija morala je doci od nekud, sta je prije bilo... i tako mozemo u beskonacnost... Zašto bi ovaj naš svemir bio prvi i jedini? Ionako nije vječan. Možda je nastao od nekog starijeg koji se skupio ili prošao neku sličnu promjenu. Prije ili kasnije,kauzalnošću,dođe se do početka.Stvoritelja.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 12:07 |
|
|
Citat: Da, kako bi to Einstein rekao, sve je relativno. Sve je relativno. Najveca istina. snowflake je napisao/la: Aztec je napisao/la: Malo u off... A sta je bilo prije Velikog praska? I ta energija morala je doci od nekud, sta je prije bilo... i tako mozemo u beskonacnost... Zašto bi ovaj naš svemir bio prvi i jedini? Ionako nije vječan. Možda je nastao od nekog starijeg koji se skupio ili prošao neku sličnu promjenu. Pa to je... Tim se znanstvenicima, po meni , podvlaci jedna logicka pogreska. Naime, oni tvrde da je Praskom nastao prostor i vrijeme, te da ne mogu znati sta je bilo prije Praska, jer tad nije postojalo vrijeme. E, ako ne mogu znati, kako oni sami kazu, onda ne mogu znati ni da nije postojalo vrijeme. Svemir, Prasak, kao sto rekoh, nije nikakav "pocetak", on je nastavak te kontinuirane uzrocno - posljedicne veze, te je Prasak u biti donio samo zakone fizike kakve ih mi danas znamo, kao gravitacija recimo. Ta tocka, ta ogromna energija iz koje je nastao Prasak je isto morala nastati od neceg, a samim tim je nastala i nekad. Dakle, bilo je vrijeme. Prije je nesto moralo biti, i prije toga, i prije tog itd... sve do beskonacnosti... Kao sto sam pisao, to je nesto oko cega mi mozemo lupati glavom, jer jednostavno ne znamo, ili ne mozemo razumijeti, isto kao sto, pametna zivotinja (relativno ) majmun ne razumije neke nama tako osnovne stvari. Mi smo jednostavno majmuni u svemu tomu, i kroz neki evolucijski period, od, sta ja znam, 500.000. god. (koji je u kontekstu sveg ovog, zanemarljiv) mozda cemo to bolje i razumijeti, al opet cemo naici na nesto novo, i tome nikad nece biti kraja. Bar mi to tako danas mislimo, i na kraju mozemo samo glavom lupiti od stol.
|
|
Vrh |
|
|
Dragica88
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 12:45 |
|
|
Ohh, you nerds!
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 13:30 |
|
|
Aztec je napisao/la: Citat: Da, kako bi to Einstein rekao, sve je relativno. Sve je relativno. Najveca istina. snowflake je napisao/la: Zašto bi ovaj naš svemir bio prvi i jedini? Ionako nije vječan. Možda je nastao od nekog starijeg koji se skupio ili prošao neku sličnu promjenu.
Pa to je... Tim se znanstvenicima, po meni , podvlaci jedna logicka pogreska. Naime, oni tvrde da je Praskom nastao prostor i vrijeme, te da ne mogu znati sta je bilo prije Praska, jer tad nije postojalo vrijeme. E, ako ne mogu znati, kako oni sami kazu, onda ne mogu znati ni da nije postojalo vrijeme. Svemir, Prasak, kao sto rekoh, nije nikakav "pocetak", on je nastavak te kontinuirane uzrocno - posljedicne veze, te je Prasak u biti donio samo zakone fizike kakve ih mi danas znamo, kao gravitacija recimo. Ta tocka, ta ogromna energija iz koje je nastao Prasak je isto morala nastati od neceg, a samim tim je nastala i nekad. Dakle, bilo je vrijeme. Prije je nesto moralo biti, i prije toga, i prije tog itd... sve do beskonacnosti... Kao sto sam pisao, to je nesto oko cega mi mozemo lupati glavom, jer jednostavno ne znamo, ili ne mozemo razumijeti, isto kao sto, pametna zivotinja (relativno ) majmun ne razumije neke nama tako osnovne stvari. Mi smo jednostavno majmuni u svemu tomu, i kroz neki evolucijski period, od, sta ja znam, 500.000. god. (koji je u kontekstu sveg ovog, zanemarljiv) mozda cemo to bolje i razumijeti, al opet cemo naici na nesto novo, i tome nikad nece biti kraja. Bar mi to tako danas mislimo, i na kraju mozemo samo glavom lupiti od stol. Ne, nije logička pogreška. Jer prije Praska nije bilo materije, prostora, a time ni vremena u ovom svemiru. Ali, moguće da je bilo drugih svemira, što ne možemo znati.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 13:41 |
|
|
"Da bi bio član stada ovaca, najprije moraš biti ovca"
A.Einstein
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 13:48 |
|
|
snowflake je napisao/la: Aztec je napisao/la: Sve je relativno. Najveca istina. Pa to je... Tim se znanstvenicima, po meni , podvlaci jedna logicka pogreska. Naime, oni tvrde da je Praskom nastao prostor i vrijeme, te da ne mogu znati sta je bilo prije Praska, jer tad nije postojalo vrijeme. E, ako ne mogu znati, kako oni sami kazu, onda ne mogu znati ni da nije postojalo vrijeme. Svemir, Prasak, kao sto rekoh, nije nikakav "pocetak", on je nastavak te kontinuirane uzrocno - posljedicne veze, te je Prasak u biti donio samo zakone fizike kakve ih mi danas znamo, kao gravitacija recimo. Ta tocka, ta ogromna energija iz koje je nastao Prasak je isto morala nastati od neceg, a samim tim je nastala i nekad. Dakle, bilo je vrijeme. Prije je nesto moralo biti, i prije toga, i prije tog itd... sve do beskonacnosti... Kao sto sam pisao, to je nesto oko cega mi mozemo lupati glavom, jer jednostavno ne znamo, ili ne mozemo razumijeti, isto kao sto, pametna zivotinja (relativno ) majmun ne razumije neke nama tako osnovne stvari. Mi smo jednostavno majmuni u svemu tomu, i kroz neki evolucijski period, od, sta ja znam, 500.000. god. (koji je u kontekstu sveg ovog, zanemarljiv) mozda cemo to bolje i razumijeti, al opet cemo naici na nesto novo, i tome nikad nece biti kraja. Bar mi to tako danas mislimo, i na kraju mozemo samo glavom lupiti od stol. Ne, nije logička pogreška. Jer prije Praska nije bilo materije, prostora, a time ni vremena u ovom svemiru. Ali, moguće da je bilo drugih svemira, što ne možemo znati. Al isto tako kazu da ne znaju sta je bilo prije Velikog praska. To je tocka (tako kazu), energije, radijacije i materije (to bas sad citam ) iznimne gustoce itd., koje je eksplodirala... Al onda je valjda i sama ta tocka materija... Inace, jedan poucan i zanimljiv tekst... http://www.astro.hr/ucionica/11-prasak/index.htm
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 14:11 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 27 vel 2012, 15:45 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Leonardo Da Vinci je napisao/la: Procitaj objasnjenje zadnjeg faktora. Pročitao Obrada
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 28 vel 2012, 09:43 |
|
|
Aztec je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: U tom trenutku ne shvatam ateiste. Cijelo vrijeme pokušavaju biti razumni i pratiti uzrok-posljedica slijed. Sve ima svoj uzrok. Ali kad konačno dođu do velikog praska, onda je on nastao slučajno sam od sebe tj. bez uzroka. Odjednom, posljedica bez uzroka, a to je sve do velikog praska nemoguće. I gdje je tu logika? Da. To se obicno moze vidjeti i u dokumentarcima, koji samo govore o postanku od Velikog praska, a on u biti nije nista drugo posljedica neceg. U biti, Svemir je samo skup fizickih zakona koji nastaju ovakve kakve ih mi znamo Velikim praskom. Ako pratimo tu uzrocno-posljedicnu vezu, da je i Veliki prasak nastao od neceg, odnosno ta energija koja je dovela do njega, znaci da je on i nastao nekad, sto ce reci da je vrijeme postojalo (dok se tvrdi da je i ono nastalo, kad i Prasak) i prije tog praska... On je samo nastavak te uzrocno posljedicne veze koja je beskonacna, sta je prethodilo cemu, moze se ici u nedogled... I ja sam ateist, donekle. Ej, znaš što je još vrlo zanimljivo, tako reći jezovito zanimljivo? Ako vjerujemo u uzrok-posljedica slijed, onda sve ima svoj uzrok sve do velikog praska. To se manje više svi slože, ALI obično ne misleći što to onda znači. A znači, da taj početak, ta neka točka iz koje je sve poteklo, nije bila homogena u strukturi ili ta eksplozija nije bila homogena. Možda ni jedno ni drugo. Da su točka i eksplozija homogene, onda bi se elementarne čestice geometrijski pravilno širile na sve strane u prostor. Razmak između njih bi bio jednak, jednako bi bilo međudjelovanje itd. Onda ne bi bilo uzroka da se čestice grupiraju u zvijezde, galaksije itd. Da je točka bila homogena u strukturi i/ili da je eskplozija bila ravnomjerna, imali bi jednako razmaknute čestice u prostoru i ništa više! Znači ta točka koja je pretpostavljamo eksplodirala (sama od sebe, bez razloga heh), je imala točno određenu unutarnju strukturu. To još nije toliko strašno , ALI onda pomislim da ako svaka posljedica ima uzrok, onda i postojanje svakog čovjeka ima uzrok. Razlog zašto smo mi takvi kakvi smo, i zašto danas tipkam na Toshiba laptopu je direktna posljedica onog što se dogodilo u prošlosti. Onda, i taj događaj u prošlosti je direktna posljedica još ranijeg događaja itd. Idući uzročno-posljedično dalje u prošlost sve do velikog praska, slijedi da smo svi mi pojedinačno, i do u najsitniji detalj, definirani već prije 14-15 milijardi godina!
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1088 of 2558 - 42.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 28 vel 2012, 15:31 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ej, znaš što je još vrlo zanimljivo, tako reći jezovito zanimljivo? Ako vjerujemo u uzrok-posljedica slijed, onda sve ima svoj uzrok sve do velikog praska. To se manje više svi slože, ALI obično ne misleći što to onda znači. A znači, da taj početak, ta neka točka iz koje je sve poteklo, nije bila homogena u strukturi ili ta eksplozija nije bila homogena. Možda ni jedno ni drugo. Da su točka i eksplozija homogene, onda bi se elementarne čestice geometrijski pravilno širile na sve strane u prostor. Razmak između njih bi bio jednak, jednako bi bilo međudjelovanje itd. Onda ne bi bilo uzroka da se čestice grupiraju u zvijezde, galaksije itd. Da je točka bila homogena u strukturi i/ili da je eskplozija bila ravnomjerna, imali bi jednako razmaknute čestice u prostoru i ništa više! Znači ta točka koja je pretpostavljamo eksplodirala (sama od sebe, bez razloga heh), je imala točno određenu unutarnju strukturu. To još nije toliko strašno , ALI onda pomislim da ako svaka posljedica ima uzrok, onda i postojanje svakog čovjeka ima uzrok. Razlog zašto smo mi takvi kakvi smo, i zašto danas tipkam na Toshiba laptopu je direktna posljedica onog što se dogodilo u prošlosti. Onda, i taj događaj u prošlosti je direktna posljedica još ranijeg događaja itd. Idući uzročno-posljedično dalje u prošlost sve do velikog praska, slijedi da smo svi mi pojedinačno, i do u najsitniji detalj, definirani već prije 14-15 milijardi godina! Pokrenuo si nekoliko zanimljivih pitanja... Sta ako ti kazem da mi zivimo u 10 dimenzija sastavljenih od struna koje "vezu" tzv. Membrane, koje osciluju u 11 dimenziji zajedno sa ostalim membranama, i kad se one sudare, onda nastaje Veliki Prasak... Mnogi kad ovo procitaju pomislice da sam pirnuo opasnu travku albanku, proguto metanfetamin, i da sam trenutno stondiran ko car... ali upravo na ovoj M-teoriji rade vodeci fizicari danasnjice. Matematika kojom se sluze je jednostavna i elegentna, dobijaju mnogo razumnih odgovora, ali je dokazivost tih ostalih dimenzija za sada nedokuciva...napravice se veliki pomak ako u onom tunelu ispod Zeneve otkriju graviton. Ulazimo u vec naucno dokazanu mogucnost postojanja paralelnih svemira, koji su kao beskonacna krosnja drveta, i mi smo samo jedna grancica, do nas je druga, u kojoj je npr sve isto, samo je onaj Bosnjo iz Vranja i postavlja karte Srbije do Albukerkija, Zavisa Hrvat pravoslavac iz Kumrovca a Dule muftija iz Zavidovica
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 28 vel 2012, 15:54 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Aztec je napisao/la: Da. To se obicno moze vidjeti i u dokumentarcima, koji samo govore o postanku od Velikog praska, a on u biti nije nista drugo posljedica neceg. U biti, Svemir je samo skup fizickih zakona koji nastaju ovakve kakve ih mi znamo Velikim praskom. Ako pratimo tu uzrocno-posljedicnu vezu, da je i Veliki prasak nastao od neceg, odnosno ta energija koja je dovela do njega, znaci da je on i nastao nekad, sto ce reci da je vrijeme postojalo (dok se tvrdi da je i ono nastalo, kad i Prasak) i prije tog praska... On je samo nastavak te uzrocno posljedicne veze koja je beskonacna, sta je prethodilo cemu, moze se ici u nedogled... I ja sam ateist, donekle. Ej, znaš što je još vrlo zanimljivo, tako reći jezovito zanimljivo? Ako vjerujemo u uzrok-posljedica slijed, onda sve ima svoj uzrok sve do velikog praska. To se manje više svi slože, ALI obično ne misleći što to onda znači. A znači, da taj početak, ta neka točka iz koje je sve poteklo, nije bila homogena u strukturi ili ta eksplozija nije bila homogena. Možda ni jedno ni drugo. Da su točka i eksplozija homogene, onda bi se elementarne čestice geometrijski pravilno širile na sve strane u prostor. Razmak između njih bi bio jednak, jednako bi bilo međudjelovanje itd. Onda ne bi bilo uzroka da se čestice grupiraju u zvijezde, galaksije itd. Da je točka bila homogena u strukturi i/ili da je eskplozija bila ravnomjerna, imali bi jednako razmaknute čestice u prostoru i ništa više! Znači ta točka koja je pretpostavljamo eksplodirala (sama od sebe, bez razloga heh), je imala točno određenu unutarnju strukturu. To još nije toliko strašno , ALI onda pomislim da ako svaka posljedica ima uzrok, onda i postojanje svakog čovjeka ima uzrok. Razlog zašto smo mi takvi kakvi smo, i zašto danas tipkam na Toshiba laptopu je direktna posljedica onog što se dogodilo u prošlosti. Onda, i taj događaj u prošlosti je direktna posljedica još ranijeg događaja itd. Idući uzročno-posljedično dalje u prošlost sve do velikog praska, slijedi da smo svi mi pojedinačno, i do u najsitniji detalj, definirani već prije 14-15 milijardi godina! Ima tog tu... Pa, prvo je pitanje, sto sam postavio i u ovim gore linkovima te urocno posljedicne veze, za koju kazu da je suspendirana kad je kvantna fizika u pitanju... I drugo sto se tice ravnomjernosti eksplozije, koliko ja citam, ona je bila dosta s niskim stupnjem ovdje spominjane entropije, sto u biti znaci da je to stanje odredjenog reda, ili potencijal odredjenih kombinacija (koji u ovom slucaju nije bio velik). Iste stvari koliko vidim bune ne samo nas, vec i fizicare. Imas recimo na linkovima di ih upravo totalno buni da ta niska razina entropije, odnosno kolicina reda nakon eksplozije. Buni ih kad je vrijeme uistinu nastalo. Sta je prethodilo Prasku, postoji li vise Svemira, jel Prasak zapravo posljedica nekog i nekad urusenog Svemira, i gdje sve to pocinje, gdje sve to zavrsava... A to su pitanja gdje se spaja znanost i filozofija... ima tu za mozgat. Al da, solja iz koje pijes kavu, kao i ti idete sve do Praska, pa vjerovatno i dalje, samo se postavlja pitanje do cega, i do kad. E, sad je pitanje jesmo li mi definirani od ranije i jos ponesto mi treba dok malo odmozgam , treba mi sad frisak mozak za posao.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 28 vel 2012, 16:58 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: ...napravice se veliki pomak ako u onom tunelu ispod Zeneve otkriju graviton.
Hoće,hoće...samo da poprave kablove Einsteinova teorija, a na njoj se temelji današnje gledanje na svemir, kaže kako ništa ne može putovati brže od svjetlosti. CERN je objavio da su identificirana dva razloga koja su mogla utjecati na mjerenje brzine neutrina u pokusu nazvanom Opera i dodao da su ‘nova mjerenja zakazana za svibanj’.
Jedan se razlog tiče oscilatora koji je utjecao na sinkronizacije GPS-a, a zbog kojega se moglo dogoditi da znanstvenici precijene brzinu kretanja neutrina. No drugi je razlog možda i važniji.
‘Drugi se tiče konektora optičkog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat Opere. On možda nije dobro funkcionirao kad je mjereno’, kaže se u CERN-ovu priopćenju. ‘Ako je to istina, znanstvenici su možda podcijenili brzinu neutrina’.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 28 vel 2012, 21:12 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: ...napravice se veliki pomak ako u onom tunelu ispod Zeneve otkriju graviton.
Hoće,hoće...samo da poprave kablove Einsteinova teorija, a na njoj se temelji današnje gledanje na svemir, kaže kako ništa ne može putovati brže od svjetlosti. CERN je objavio da su identificirana dva razloga koja su mogla utjecati na mjerenje brzine neutrina u pokusu nazvanom Opera i dodao da su ‘nova mjerenja zakazana za svibanj’.
Jedan se razlog tiče oscilatora koji je utjecao na sinkronizacije GPS-a, a zbog kojega se moglo dogoditi da znanstvenici precijene brzinu kretanja neutrina. No drugi je razlog možda i važniji.
‘Drugi se tiče konektora optičkog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat Opere. On možda nije dobro funkcionirao kad je mjereno’, kaže se u CERN-ovu priopćenju. ‘Ako je to istina, znanstvenici su možda podcijenili brzinu neutrina’.To je toliko pocetnicka greska, bolje da su zataskali ako su ikako mogli
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 28 vel 2012, 21:15 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Hoće,hoće...samo da poprave kablove Einsteinova teorija, a na njoj se temelji današnje gledanje na svemir, kaže kako ništa ne može putovati brže od svjetlosti. CERN je objavio da su identificirana dva razloga koja su mogla utjecati na mjerenje brzine neutrina u pokusu nazvanom Opera i dodao da su ‘nova mjerenja zakazana za svibanj’.
‘Drugi se tiče konektora optičkog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat Opere. On možda nije dobro funkcionirao kad je mjereno’, kaže se u CERN-ovu priopćenju. ‘Ako je to istina, znanstvenici su možda podcijenili brzinu neutrina’.To je toliko pocetnicka greska, bolje da su zataskali ako su ikako mogli Nije to greška,oni hoće da javnost misli da jeste.Igre bez granica i muzi lovu...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 02 ožu 2012, 12:54 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Einstein je poznatiji po glupim izrekama, nego po svojim teorijama. Mislim, nije to do njega već do ljudi.
Trebao je svoje teorije objašnjavati ovako nekako: "Tko pod drugim dvije jame kopa, utroši energije....blah...blah...i sam u nju upadne." Ili: "Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran. Crvotočine (engl. wormholes) su tuneli u prostor-vremenu koji bi mogli činiti "prečicu" između dvije udaljene točke prostora i spojiti nas sa ostalim glupim ljudima u Univerzumu."
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 07 ožu 2012, 21:11 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 07 ožu 2012, 22:04 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Leonardo Da Vinci je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Auf , a i bilo mi je sumnjivo kako sam prelagano dokazao svoju ideju. Ipak, to ništa ne mijenja u suštini. Dakle, ljudi, molim pozornost, vidite li igdje logičku rupu mojoj teoriji onoga što zovemo vrijeme: 1. Kako zadar reče, vrijeme na apsolutnoj nuli ne teče. Također, kako pretpostavljamo vrijeme unutar crne rupe također teče usporeno ili stoji, valjda ovisno o tome koliko je crna ta crna rupa. Ono što je zajedničko apsolutnoj nuli i mrtvoj zvijezdi je da nema kretanja. 2. Iz toga slijedi: ako nema kretanja, nema protoka vremena. Pa bi onda trenutno vrijeme u apsolutnom smislu bilo samo sadašnji raspored materije i energije u prostoru. Današnji datum, 27. veljače 2012. godine u 8 sati, 23 minuta i oko 40 sekundi je definiran SAMO prostornim rasporedom elementarnih čestica u svemiru a ne nekakvim dodatnim faktorom kojeg zovemo vrijeme. Pa onda, ako bi položaj čestica u svemiru bio kao 1980. godine, onda bi to bukvalno bila 1980. godina itd. Dakle, vrijeme nije vektor, nije ni duž, prošlost i budućnost ne postoje kao nešto gdje možemo putovati. Sadašnjost postoji, ali je definirana samo rasporedom materije i energije. Ok, i na kraju, ako vrijeme ne postoji, onda ne postoji ni tzv. prostor-vrijeme. Pa bi točniji izraz za prostor-vrijeme bio prostor-(materija/energija). Ono što postoji je materija/energija koja je na određeni način raspoređena u prostoru i ništa više. Logika ti nije loša, imaš talenta, ali primjenjuješ klasičnu Newtonovsku fiziku (determinizam) koja nije baš točna. Jednostavno, naš svemir ima neku drugu fiziku. Nijedan sustav se ne može potpuno smiriti, ako ništa imaš kvantne fluktuacije koje se ne mogu eliminirati, čak ni vakuum nije vakuum: http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_fluctuationZa nas laike pomalo neshvatljivo. Još nisam dovoljno obradio jedan dio koji se dotiče vakuma, a to je razlika pravog vakuma i sadašnjeg vakuma , potpuni , pravi vakum je u novijim teorijama poznat i kao jedna od teorija o smrti svemira ako se ne varam, radi se o teoriji "Velikog Rascjepa" kada bi zapravo samo prostor-vrijeme tkivo bilo rastrgano, a sve svedeno na subatomske čestice, ako ne i kvarkove , čak u nekim verzija sve bi se rastalo na strune .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|