|
|
Stranica: 4/5.
|
[ 104 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 12 lip 2025, 19:28 |
|
|
Analiza korelacije razine 25-hidroksivitamina D u serumu s imunološkom funkcijom i metabolizmom kalcijevog fosfata u bolesnika s bronhijalnom astmom liječenih kombiniranom terapijomhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39560193/Učinci mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti obogaćenih s 1500 IU vitamina D3 na biomarkere funkcije jetre u serumu kod odraslih s abdominalnom pretilošćuZaključak: Konzumacija mliječnih proizvoda obogaćenih s 1500 IU vitamina D3 mogla bi imati štetne učinke na serumske razine nekih jetrenih enzima kod osoba s abdominalnom pretilošću. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdili ti učinci i temeljni mehanizmi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37749703/
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Vitamin D Postano: 12 lip 2025, 19:33 |
|
|
novem je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Vitamin D je naravno važan, ali industrija često radi grešku (ili možda to rade namjerno) i izolira samo jedan faktor umjesto da posmatraju cijelu sliku. Nešto najdraže im je liječiti simptome a ostaviti bolest kako bi korisnik plaćao lijekove dok je živ. Izliječen je izgubljeni kupac.
Sam vitamin D nije uvijek koristan, nekad može biti i štetan. Da bi bio koristan mora biti u ravnoteži sa drugim vitaminima i mineralima.
Zato +1 za spomenute sardine, mada i nije samo pitanje što pojedeš, nego jednako važno i što ne pojedeš. Koliko god su sardine dobre, tako isto ne valjaju biljna ulja, brašno, šećer, alkohol itd. Onda je pravo pitanje nedostaje li ti zaista vitamina D ili u stvari imaš viška nekog alergena poput glutena i sl. što je glavni uzročnik problema, a samo se manifestira kao manjak vitamina D. Riba je naravno dosta, dosta bitna. Evo jedan osvrt na losos. Učinak konzumiranja proizvoda od lososa na status vitamina D kod mladih bjelkinja u jesenZaključci: Povećanje unosa lososa, a time i vitamina D, nije bilo dovoljno za održavanje statusa vitamina D kod mladih žena u jesen. Čini se da drugi, još ne u potpunosti shvaćeni čimbenici, mogu utjecati na apsorpciju i/ili metabolizam vitamina D, čime utječu na ishode takvih intervencija, što ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39458558/Osobno mislim da je to zbog masnoća, preciznije rečeno zbog vitamina K2 koji je topiv u masnoći. Ako se jede cijela životinja, npr. sardina i sa kožom i sa kostima, to daje cijeli paket u kojem se nalazi i što znamo i što još uvijek ne znamo. Jednako tako losos, pa i teletina, ili janjetina itd., to je kompleksan spoj najrazličitijih tvari od kojih su neke u tragovima, neke neotkrivene itd. Ako se uzima samo vitamin D kroz tablete, onda dobiješ samo vitamin D. Čak i ako uzimaš poznate dodatke poput K2, magnezija itd., cijeli koktel tableta, opet tko zna što sve ima nepoznato a da nije dodano. Osobno zazirem od tih tableta bilo kakvih, nikad ništa nisam pio. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1393 of 2558 - 54.46%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 12 lip 2025, 19:51 |
|
|
|
Što se tiče D vitamina, trebalo bi ga izkoristiti za promičbu bauštele među mladima. Na plakatu prikazat bljedunjavog informatičara i preplanulog bauštelaca i na plakatu postaviti pitanje da li se zbilja želite odreći D vitamina...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 12 lip 2025, 20:08 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Što se tiče D vitamina, trebalo bi ga izkoristiti za promičbu bauštele među mladima. Na plakatu prikazat bljedunjavog informatičara i preplanulog bauštelaca i na plakatu postaviti pitanje da li se zbilja želite odreći D vitamina... Ma bolja je Kvačicina osnova. Mladi vitalni pastir na proplanku s pečenom janjetinom umjesto tamo nekih tabletica.  Ne može bljedunjavi informatičar, jer onda nema prostora za ovčice na ispaši. 
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Vitamin D Postano: 12 lip 2025, 21:53 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: novem je napisao/la: Riba je naravno dosta, dosta bitna. Evo jedan osvrt na losos. Učinak konzumiranja proizvoda od lososa na status vitamina D kod mladih bjelkinja u jesenZaključci: Povećanje unosa lososa, a time i vitamina D, nije bilo dovoljno za održavanje statusa vitamina D kod mladih žena u jesen. Čini se da drugi, još ne u potpunosti shvaćeni čimbenici, mogu utjecati na apsorpciju i/ili metabolizam vitamina D, čime utječu na ishode takvih intervencija, što ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39458558/Osobno mislim da je to zbog masnoća, preciznije rečeno zbog vitamina K2 koji je topiv u masnoći. Ako se jede cijela životinja, npr. sardina i sa kožom i sa kostima, to daje cijeli paket u kojem se nalazi i što znamo i što još uvijek ne znamo. Jednako tako losos, pa i teletina, ili janjetina itd., to je kompleksan spoj najrazličitijih tvari od kojih su neke u tragovima, neke neotkrivene itd. Ako se uzima samo vitamin D kroz tablete, onda dobiješ samo vitamin D. Čak i ako uzimaš poznate dodatke poput K2, magnezija itd., cijeli koktel tableta, opet tko zna što sve ima nepoznato a da nije dodano. Osobno zazirem od tih tableta bilo kakvih, nikad ništa nisam pio.  Ti si u pravu. Ali. Da bi dobivali sve potrebne nutrijente iz hrane onda bi trebali i unosti cjelovitu, nepreradenu hranu, raslu na nezagađenom tlu. Kalo toga nema , potrebni su dodatci prehrani. Uzimam magnezij , cink i vitamin d. Zašto to troje , uvjerili me po YT. Zašto se danas sve vise javlja promocija izostavljanja UH, to se ne čini ni logično ni smisleno, Ali UH su gorivo, a mnoštvo ljudi ne radi baš ništa i njima gocrivo realno i nije potrebno. Zanci ako živiš neprirodno, onda moraš tražiti i neprirodna rješenja. Što se tiče vitamina D, uzimao sam 2000ij, bez nekog osjećaja da se ista mijenja, jednom mi izbaci da treba 10 000,to nisam tek tako prihvatio i uzmem 4000 ij , san mi se preko noći poprqvionio i produbio, čak i raspoloženje se podiglo. Probam kasnije 6000ij, počela nesanica. Kako je došlo sunčano vratim se na 2000ij. I san se opet popravio. Tako da mislim da je moja doza 4 zimi, ljeti 2, kad sam na kupanju 0. Uglavnom, hoću reći da svak treba pronaći svoju dozu .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D Postano: 17 lip 2025, 10:51 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Sam vitamin D nije uvijek koristan, nekad može biti i štetan. Da bi bio koristan mora biti u ravnoteži sa drugim vitaminima i mineralima.
Suplementi u obliku vitaminskih i mineralnih tableta prave velike probleme organizmu jer su vitamini i minerali u takvom obliku neuravnoteženi i naš organizam reaguje na njih na različite nepovoljne načine u vidu bolesti. Evo što veli medecinska literatura... Višak vitamina D može da proizvede ozbiljne probleme ometajući ravnotežu kalcija u tijelu, može da dovede do nagomilavanja kalcija u krvi što se može manifestirati od blagih simptoma do onih koji ugrožavaju život - od mučnine, povraćanja, zamora, zbunjenosti do povišenog krvnog tlaka, otkazivanja rada bubrega i kome. Da, to može biti veliki problem. Zato treba obavezno mjeriti! Evo recimo kod vitamina skupine B s ili bez folne kiseline. Citat: Rezultati: Primjena vitamina B skupine bila je povezana s većim rizikom od raka u cjelini [171 (13,6%) naspram 143 (11,3%); HR 1,25; 95% interval pouzdanosti (CI), 1,00-1,53, P = 0,05]. Vitamini B skupine bili su značajno povezani s većim rizikom od raka debelog crijeva [43 (3,4%) naspram 25 (2,0%); HR 1,77; 95% CI, 1,08-2,90, P = 0,02]. Zaključci: Suplementacija folnom kiselinom i vitaminom B12 povezana je s povećanim rizikom od kolorektalnog karcinoma. Utjecaj: Naši nalazi upućuju na to da suplementacija folnom kiselinom i vitaminom B12 može povećati rizik od raka debelog crijeva. Potrebne su daljnje potvrde u većim studijama i meta-analizama koje kombiniraju folnu kiselinu i vitamin B12 kako bi se procijenilo treba li suplementaciju folnom kiselinom i vitaminom B12 ograničiti na pacijente s poznatom indikacijom, poput dokazanog nedostatka. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30341095/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 11:00 |
|
|
|
@Novem: zašto si toliko zainteresiran za vitamin D, baviš li se tom temom profesionalno ili si imao neke zdravstvene probleme vezane s tim?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 11:23 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: @Novem: zašto si toliko zainteresiran za vitamin D, baviš li se tom temom profesionalno ili si imao neke zdravstvene probleme vezane s tim? Ne bavim se profesionalno, nego su me čisto zanimali efekti. Po studijama vidim da u mnogim stvarima pomaže, ali u mnogim i ne. I nije samo vitamin D, nego i ostali vitamini i minerali.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Gazda
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 16:05 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3977 Lokacija: Stolni grad
|
|
Većina ima nedostatak vitamina D, zato ga nije loše uzimati, ja sam se uspio nekako ugurati na testiranje preko zdravstvenog(teško daju i onim bolesnim) i imam manjak vitamina D.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 22:30 |
|
|
Gazda je napisao/la: Većina ima nedostatak vitamina D, zato ga nije loše uzimati, ja sam se uspio nekako ugurati na testiranje preko zdravstvenog(teško daju i onim bolesnim) i imam manjak vitamina D. Da, jedino ovi na Mediteranu u Europi mogu reći da imaju zadovoljavaću vrijednost. Srednjoeuropljani inače loše. Pa, najmanje 40 KM ti je obično ako ćeš privatno. Svugdje teško plaćaju, jedino ako ih možeš dobro uvjeriti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 22:32 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: @Novem: zašto si toliko zainteresiran za vitamin D, baviš li se tom temom profesionalno ili si imao neke zdravstvene probleme vezane s tim? Zapravo, najveći razlog je zbog moje fizičke aktivnosti i držanja balansa, a tu je kontrola minerala i vitamina od bitne važnosti. Davno sam ovdje na jednoj temi pisao da, između ostalog, propješačim tjedno 30 km. I to od godine kad sam se ovdje prijavio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 22:35 |
|
|
novem je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: @Novem: zašto si toliko zainteresiran za vitamin D, baviš li se tom temom profesionalno ili si imao neke zdravstvene probleme vezane s tim? Zapravo, najveći razlog je zbog moje fizičke aktivnosti i držanja balansa, a tu je kontrola minerala i vitamina od bitne važnosti. Davno sam ovdje na jednoj temi pisao da, između ostalog, propješačim tjedno 30 km. I to od godine kad sam se ovdje prijavio. Nije 30 kilometara tjedno puno, ili ja nešto propuštam? To je podijeli sa 7 dana, 4285 metara dnevno, to je malo više od 6000 koraka, to ne zvuči puno? Jbmu ja napravim duplo više, sad sam zabrinut. 
1393 of 2558 - 54.46%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 22:38 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: novem je napisao/la: Zapravo, najveći razlog je zbog moje fizičke aktivnosti i držanja balansa, a tu je kontrola minerala i vitamina od bitne važnosti. Davno sam ovdje na jednoj temi pisao da, između ostalog, propješačim tjedno 30 km. I to od godine kad sam se ovdje prijavio.
Nije 30 kilometara tjedno puno, ili ja nešto propuštam? To je podijeli sa 7 dana, 4285 metara dnevno, to je malo više od 6000 koraka, to ne zvuči puno? Jbmu ja napravim duplo više, sad sam zabrinut.  Nije, ali ja držim tu neku razinu. Realno bi mogao i više, ali postoje preporuke da onda nije dobro za zglobove. Ovih 30 km je naravno extra, ne računam uobičajno kretanje preko dana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 22:39 |
|
|
novem je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Nije 30 kilometara tjedno puno, ili ja nešto propuštam? To je podijeli sa 7 dana, 4285 metara dnevno, to je malo više od 6000 koraka, to ne zvuči puno? Jbmu ja napravim duplo više, sad sam zabrinut.  Nije, ali ja držim tu neku razinu. Realno bi mogao i više, ali postoje preporuke da onda nije dobro za zglobove. Hmm, mislio sam da samo trčanje je loše za zglobove. Ne trčim, samo hodam. Eto sad ne smijem ni to.
1393 of 2558 - 54.46%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 17 lip 2025, 22:41 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: novem je napisao/la: Nije, ali ja držim tu neku razinu. Realno bi mogao i više, ali postoje preporuke da onda nije dobro za zglobove.
Hmm, mislio sam da samo trčanje je loše za zglobove. Ne trčim, samo hodam. Eto sad ne smijem ni to. I hodanje može biti problem. Trčanje dakako veći. Mislim da su preporuke za hodanje, npr. nordic walking, 18-30 km/tjedno. Čudno mi je da ti nisi znao da prekomjerno hodanje može imati i posljedice.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Gazda
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 18 lip 2025, 21:58 |
|
|
Ja i brat bili napravili test, on pije tablete svih vrsta(u smislu tih vitamina i minerala, zbog treninga) ja ništa iako sam isto u treningu i nemam problema sa zglobovima i općenito ozljedama, jedino sam na padelu prst slomio. Njemu rezultati odlični meni jako loši. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 18 lip 2025, 23:00 |
|
|
Gazda je napisao/la: Ja i brat bili napravili test, on pije tablete svih vrsta(u smislu tih vitamina i minerala, zbog treninga) ja ništa iako sam isto u treningu i nemam problema sa zglobovima i općenito ozljedama, jedino sam na padelu prst slomio. Njemu rezultati odlični meni jako loši.  Ovo je u nmol/l. Da, loše je. Ali možeš za mjesec dana dobro popraviti. Pametno ti je što si izmjerio, da ne uzimaš napamet. Citat: Ovdje je detaljnija interpretacija vrijednosti vitamina D: < 30 nmol / l ( 12 ng / ml ): Loša skrb, povećani rizik od rahitisa, osteomalacije i osteoporoze. 30 - 49 nmol / l ( 12 - 19 ng / ml ): Suptimalna skrb s mogućim posljedicama po zdravlje kostiju. 50 - 74 nmol / l ( 20 - 29 ng / ml ): Odgovarajuća opskrba u vezi sa zdravljem kostiju. 75 - 125 nmol / l ( 30 - 50 ng / ml ): Dovoljna opskrba bez dodatnih pogodnosti. > 125 nmol / l ( 50 ng / ml ): Moguća pretjerana količina s negativnim posljedicama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Gazda
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 18 lip 2025, 23:38 |
|
|
|
Uzimao sam 4 tisuće jedinica(IU) uz doručak, sad kad je ljeto smanjio sam na jednu tabletu(2 tisuće). Btw ovo sam radio u prvom mjesecu(piše datum).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 19 lip 2025, 12:31 |
|
|
|
Kriza srednjih godina.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 19 lip 2025, 13:41 |
|
|
|
Zdravlje je pitanje cijelog života, dok je za one koji to ne vide tako, uvijek inverzno tumačenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 19 lip 2025, 14:12 |
|
|
novem je napisao/la: Zdravlje je pitanje cijelog života, dok je za one koji to ne vide tako, uvijek inverzno tumačenje. Moja današnja rutina u cilju gubitka dodatnih 10kg visceralne masnoće  Večeras trening mišića. 
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 19 lip 2025, 14:15 |
|
|
novem je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Hmm, mislio sam da samo trčanje je loše za zglobove. Ne trčim, samo hodam. Eto sad ne smijem ni to.
I hodanje može biti problem. Trčanje dakako veći. Mislim da su preporuke za hodanje, npr. nordic walking, 18-30 km/tjedno. Čudno mi je da ti nisi znao da prekomjerno hodanje može imati i posljedice. Pa eto nisam, me znam kako mi je promaklo, moram to istražiti. Odavno prelazim po 10-15 000 koraka dnevno kako koji dan, ali nikad ispod 10 000. Pređem vjerojatno 70km tjedno, kao rimski legionar. 
1393 of 2558 - 54.46%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 19 lip 2025, 15:13 |
|
|
|
Jedan sat normalnog hoda je razdaljina od 5km.
18-30km mi zvuči ok kad se dugoročno drži balans, ne kad se želi postić nešto više brzo.
Obarat BMI, nosit dobru obuću, pažljivo birat podlogu i paziti na kalcifikate - ima li još nešto?
_________________ IQ based discrimination ftw
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 19 lip 2025, 15:55 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: novem je napisao/la: I hodanje može biti problem. Trčanje dakako veći. Mislim da su preporuke za hodanje, npr. nordic walking, 18-30 km/tjedno. Čudno mi je da ti nisi znao da prekomjerno hodanje može imati i posljedice. Pa eto nisam, me znam kako mi je promaklo, moram to istražiti. Odavno prelazim po 10-15 000 koraka dnevno kako koji dan, ali nikad ispod 10 000. Pređem vjerojatno 70km tjedno, kao rimski legionar.  A je, zato su većina s 45 bili "penzionirani". 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Vitamin D - Ne uzimati samoincijativno. Obavezno kontrolirati vrijednosti! Postano: 19 lip 2025, 15:57 |
|
|
|
Kad smo već kod hodanja, možda nije loše reći da je važan način mjerenja.
Kako reče @VBA2024, sat hoda je 5km. Ok, ali dosta hodanja se uradi nesvjesno. Recimo od sobe do kuhinje je 10 koraka, pa do balkona je 15 koraka, pa nazad u hodnik 20 koraka itd. To se dnevno nakupi bar dvije, tri tisuće koraka dnevno koje dosta ljudi ne računa jer npr. broje korake na mobitelu. U ovom slučaju je pametni sat lakše rješenje jer je uvijek sa mnom i broji svaki korak.
Tako da, možda ja i ne napravim više koraka od Novema. Moguće objašnjenje, možda samo ja detaljnije brojim ako imam sat a on gleda na mobitelu.
1393 of 2558 - 54.46%
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|