|
|
Stranica: 8/14.
|
[ 331 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:40 |
|
|
|
Meni je Herceg Novi druga kuca, pricam licna iskustva...
Prvo geografski, nacin formiranja onakvog zaliva je cudo, kroz nekoliko procesa spustanja i dizanja kopna...remek delo prirode.
Danas u tom kraju najvise zivi Srba, jedini kraj na CG obali gde je toliko jaka veza sa Srbijom. Ali nije uvek tako bilo...
Proslost Boke ima mnogo boja i dimenzija, prelazila u razne ruke, bilo je i katolika, i pravoslavaca, vladali i Mletci, Austrijanci, Francuzi... bila sediste Svetog Save, ima i bogatu katolicku bastinu, ziveli su Hrvati pre, i to dosta njih, posle svega ostalo ih je jako malo.
Zanimljivo, brodovi koji su topili Srbe koje su prenosili na Krf su upravo dosli iz Austrougarske flote iz Boke...
Svaki gradic tu ima svoju posebnu zivopisnu pricu, i ako se manemo nacionalistickih napusavanja kojima smo skloni, to je jedna sjajna prica.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croat
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:41 |
|
Pridružen/a: 18 srp 2009, 14:14 Postovi: 5152 Lokacija: Na dženazi BiH
|
mario_cro je napisao/la: Ovo je jedna žalosna činjenica koja me sekirala ,tako lijepe rijeke,a pune smeća.
Bugojno, Donji Vakuf, Zenica...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cro1
|
|
Pridružen/a: 10 pro 2011, 18:21 Postovi: 316 Lokacija: Dalmacija
|
teranova je napisao/la: Real gone je napisao/la: šta ste svi sad napali teru što vam kontrira..!? Evo, Džoni je delom iz tih krajeva, nek kaže koliko je Hrvata bilo tamo.. Ja samo znam da su u zadnjih 10-15 godina Novljani i taj kraj..baš veliki srpski nacionalisti.. (oni su se po pričama još devedesetih delili..Budva/Bar su bili više Milovi..a Bokelji protiv) Pričali su mi ljudi iz Beograda koji imaju rodbinu tamo, da je za Božić i pravoslavnu NG atmosfera ko u ratu u Iraku..pucnji i eksplozije na sve strane  Meni je baba sa očeve strane poreklom iz Novog, teški Srbi. Eto, imate i more. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
|
|
teranova je napisao/la: Meni je baba sa očeve strane poreklom iz Novog, teški Srbi. Uh,ništa riba?Od slanine ili nešto drugo?Moraće da smrša...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:42 |
|
|
dudu je napisao/la: oko čeg se sad raspravljate? Boka je bila dio austrijske Dalmacije 100 godina da se nisu mjenjale granice na jugu na uštrb Hrvata, tamo bi i danas bili većina. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63560 Lokacija: DAZP HQ
|
Real gone je napisao/la: šta ste svi sad napali teru što vam kontrira..!? Evo, Džoni je delom iz tih krajeva, nek kaže koliko je Hrvata bilo tamo.. Ja samo znam da su u zadnjih 10-15 godina Novljani i taj kraj..baš veliki srpski nacionalisti.. (oni su se po pričama još devedesetih delili..Budva/Bar su bili više Milovi..a Bokelji protiv) Pričali su mi ljudi iz Beograda koji imaju rodbinu tamo, da je za Božić i pravoslavnu NG atmosfera ko u ratu u Iraku..pucnji i eksplozije na sve strane  elementarno nepoznavanje Boke.  Boka nije bila pod Turcima, nego dio Venecije, naknadno u sastav Boke ulazi i tursko zaleđe koje je pravoslavno, s vremenom su šljegli u gradove i imamo ovu današnju situaciju, koja je uz to i splet povjesnih okolnosti da je Boka ostala izvan Hrvatske i samim time su Hrvati ostavljeni u njima neprijateljskom okruženju i otamo cure gotovo 100 godina. ipak i danas ih ima i itekako daju pečat cijeloj Boki, u biti Boka je nezamisliva bez njih jer je povijest Boke, zapravo povijest Hrvata u Boki. slična je poveznica i s Bosnom, pored živućih Hrvata u Središnjoj Bosni, imamo nekakve muslimane koji se pozivaju na srednjovjekovnu katoličku Bosnu.  naravno, situacija s Bosnom je daleko složenija, ali u mnogočemu ima veze i s ovom temom.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:44 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Ibar je napisao/la: PD ako nisi prestar dodi na susret mladih u sisak a i ako jesi opet dodi vidimo se u svibnju :) Nisam prestar. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
|
|
Cro1 je napisao/la: teranova je napisao/la: Meni je baba sa očeve strane poreklom iz Novog, teški Srbi.
Eto, imate i more.  Prijatelju, ja mnogo više volim Dunav i jezera u Beloj Crkvi u Banatu nego sve kamenjare ovog sveta. Na more nešto ne volim da idem u zadnje vreme, ne želim da me neko dere sa cenama na pravdi boga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
|
|
S obzirom da je u čitavoj CG na djelu sveopća Crnogorizacija i desrbizacija za jedno 30 ak godina pričat ćemo o Crnogorskoj Boki i biće kraj svake priče 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cro1
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:45 |
|
|
teranova je napisao/la: Cro1 je napisao/la: Eto, imate i more.  Prijatelju, ja mnogo više volim Dunav i jezera u Beloj Crkvi u Banatu nego sve kamenjare ovog sveta. Na more nešto ne volim da idem u zadnje vreme, ne želim da me neko dere sa cenama na pravdi boga. A kakvi su Crnogorci s uslugom prema Srbima turistima, žalili ste se nešto. Ili je to samo južnije od Kotora? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:46 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Ibar je napisao/la: PD ako nisi prestar dodi na susret mladih u sisak a i ako jesi opet dodi vidimo se u svibnju :) Nisam prestar.  vidimo se :) mi retkovcani nocimo u popovaci kod bivseg čeplana 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:47 |
|
|
|
Sve je to srpsko, tako je nekima valjda jednostavnije rezonirat. Cemu se bavit jednadzbom sa 4 nepoznanice kada je mozemo lijepo prekrizit i napisat novu jednadzbu u kojoj je samo jedna (ne)poznanica (x=srbi, neupitno naravno).
Matere mi mile da netko u zivotu nije krocio nogom dolje razumio bi da prica pizdarije, al ovo ...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:48 |
|
|
Cro1 je napisao/la: teranova je napisao/la: Prijatelju, ja mnogo više volim Dunav i jezera u Beloj Crkvi u Banatu nego sve kamenjare ovog sveta. Na more nešto ne volim da idem u zadnje vreme, ne želim da me neko dere sa cenama na pravdi boga.
A kakvi su Crnogorci s uslugom prema Srbima turistima, žalili ste se nešto. Ili je to samo južnije od Kotora?  Nema to veze sa Srbima i odnosom prema njima, nego su lenji i bezobrazni i naplaćuju i vazduh koji udišeš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63560 Lokacija: DAZP HQ
|
Ibar je napisao/la: S obzirom da je u čitavoj CG na djelu sveopća Crnogorizacija i desrbizacija za jedno 30 ak godina pričat ćemo o Crnogorskoj Boki i biće kraj svake priče  to se već vidljivo događa. 2003. Citat: Herceg-Novi = 33,971 (17,818 Serbs; 9,651 Montenegrins; 831 Croats) Kotor = 23,481 (11,002 Montenegrins; 7,197 Serbs; 1,842 Croats) Tivat = 13,991 (4,911 Serbs; 4,126 Montenegrins; 2,761 Croats)
Of these, 76% are Orthodox Christians and 11% are Catholics. 2011. Citat: U Boki ukupno: Crnogorci 26.108; Srbi 26.345; Hrvati 4.519.
Po općinama:
Herceg Novi - Crnogorci 10.395 (33,68%), Srbi 15.090 (48,89%), Hrvati 662 (2,14%); Kotor - Crnogorci 11.047 (48,88%), Srbi 6.910 (30,57%), Hrvati 1.553 (6,87%); Tivat - Crnogorci 4.666 (33,25%), Srbi 4.435 (31,61%), Hrvati 2.304 (16,42%). doduše, među Crnogorcima ima i dosta Hrvata s obzirom da je udio katolika u Boki oko 11%, a Hrvata 8%.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:49 |
|
|
dudu je napisao/la: Real gone je napisao/la: šta ste svi sad napali teru što vam kontrira..!? Evo, Džoni je delom iz tih krajeva, nek kaže koliko je Hrvata bilo tamo.. Ja samo znam da su u zadnjih 10-15 godina Novljani i taj kraj..baš veliki srpski nacionalisti.. (oni su se po pričama još devedesetih delili..Budva/Bar su bili više Milovi..a Bokelji protiv) Pričali su mi ljudi iz Beograda koji imaju rodbinu tamo, da je za Božić i pravoslavnu NG atmosfera ko u ratu u Iraku..pucnji i eksplozije na sve strane  elementarno nepoznavanje Boke.  Boka nije bila pod Turcima, nego dio Venecije, naknadno u sastav Boke ulazi i tursko zaleđe koje je pravoslavno, s vremenom su šljegli u gradove i imamo ovu današnju situaciju, koja je uz to i splet povjesnih okolnosti da je Boka ostala izvan Hrvatske i samim time su Hrvati ostavljeni u njima neprijateljskom okruženju i otamo cure gotovo 100 godina. ipak i danas ih ima i itekako daju pečat cijeloj Boki, u biti Boka je nezamisliva bez njih jer je povijest Boke, zapravo povijest Hrvata u Boki. slična je poveznica i s Bosnom, pored živućih Hrvata u Središnjoj Bosni, imamo nekakve muslimane koji se pozivaju na srednjovjekovnu katoličku Bosnu.  naravno, situacija s Bosnom je daleko složenija, ali u mnogočemu ima veze i s ovom temom. u Boki mozda danas nakon svega ima više katoličkih crkava nego srpskih pravoslavnih koje je godine CG na more izasla ono neda mi se trazit?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:49 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:50 |
|
|
|
Sa turizma odosmo u povijest...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:50 |
|
|
dudu je napisao/la: Real gone je napisao/la: šta ste svi sad napali teru što vam kontrira..!? Evo, Džoni je delom iz tih krajeva, nek kaže koliko je Hrvata bilo tamo.. Ja samo znam da su u zadnjih 10-15 godina Novljani i taj kraj..baš veliki srpski nacionalisti.. (oni su se po pričama još devedesetih delili..Budva/Bar su bili više Milovi..a Bokelji protiv) Pričali su mi ljudi iz Beograda koji imaju rodbinu tamo, da je za Božić i pravoslavnu NG atmosfera ko u ratu u Iraku..pucnji i eksplozije na sve strane  elementarno nepoznavanje Boke.  Boka nije bila pod Turcima, nego dio Venecije, naknadno u sastav Boke ulazi i tursko zaleđe koje je pravoslavno, s vremenom su šljegli u gradove i imamo ovu današnju situaciju, koja je uz to i splet povjesnih okolnosti da je Boka ostala izvan Hrvatske i samim time su Hrvati ostavljeni u njima neprijateljskom okruženju i otamo cure gotovo 100 godina. ipak i danas ih ima i itekako daju pečat cijeloj Boki, u biti Boka je nezamisliva bez njih jer je povijest Boke, zapravo povijest Hrvata u Boki. slična je poveznica i s Bosnom, pored živućih Hrvata u Središnjoj Bosni, imamo nekakve muslimane koji se pozivaju na srednjovjekovnu katoličku Bosnu.  naravno, situacija s Bosnom je daleko složenija, ali u mnogočemu ima veze i s ovom temom. Šta je ovo nego velikohrvatstvo :)) A mi pustili "drugo oko u glavi" da stvara novu naciju, Bošnjake zovemo onako kako žele od 93-e, a vi nas i dalje optužujete za velikosrpstvo.. Folirantu.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:51 |
|
|
PCM je napisao/la: Sve je to srpsko, tako je nekima valjda jednostavnije rezonirat. Cemu se bavit jednadzbom sa 4 nepoznanice kada je mozemo lijepo prekrizit i napisat novu jednadzbu u kojoj je samo jedna (ne)poznanica (x=srbi, neupitno naravno).
Matere mi mile da netko u zivotu nije krocio nogom dolje razumio bi da prica pizdarije, al ovo ... Tako ja isto mogu da kažem za vas. Jbt, vi ste sve katolike proglasili Hrvatima. Dokle je nekad bila Austrija ili Venecija, to je kao vaše. Pa malo ste se preigrali.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cro1
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:53 |
|
|
teranova je napisao/la: PCM je napisao/la: Sve je to srpsko, tako je nekima valjda jednostavnije rezonirat. Cemu se bavit jednadzbom sa 4 nepoznanice kada je mozemo lijepo prekrizit i napisat novu jednadzbu u kojoj je samo jedna (ne)poznanica (x=srbi, neupitno naravno).
Matere mi mile da netko u zivotu nije krocio nogom dolje razumio bi da prica pizdarije, al ovo ... Tako ja isto mogu da kažem za vas. Jbt, vi ste sve katolike proglasili Hrvatima. Dokle je nekad bila Austrija ili Venecija, to je kao vaše. Pa malo ste se preigrali. Vi sve okolne narode proglašavate Srbima, pa i Bugare. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:54 |
|
|
dudu je napisao/la: elementarno nepoznavanje Boke.  Boka nije bila pod Turcima, nego dio Venecije, naknadno u sastav Boke ulazi i tursko zaleđe koje je pravoslavno, s vremenom su šljegli u gradove i imamo ovu današnju situaciju, koja je uz to i splet povjesnih okolnosti da je Boka ostala izvan Hrvatske i samim time su Hrvati ostavljeni u njima neprijateljskom okruženju i otamo cure gotovo 100 godina. ipak i danas ih ima i itekako daju pečat cijeloj Boki, u biti Boka je nezamisliva bez njih jer je povijest Boke, zapravo povijest Hrvata u Boki. slična je poveznica i s Bosnom, pored živućih Hrvata u Središnjoj Bosni, imamo nekakve muslimane koji se pozivaju na srednjovjekovnu katoličku Bosnu.  naravno, situacija s Bosnom je daleko složenija, ali u mnogočemu ima veze i s ovom temom. Ako pricas istoriju, reci i ono sto je bilo pre... Stevan Nemanja 1185 osvaja Kotor, i Boka pripada Srbima do 1370., znaci punih 200 godina. Manastir Lepava na ostrvu Prevlaka (ne Prevlaka kao granica), zvana Miholjska Prevlaka, je bilo sediste Zetske arhiepiskopije, i podigao je Sveti Sava licno 1219. godine... danas Ostrvo Cveca...  E vidis, to je bilo pre ove price koju potenciras - povijest Boke je ustvari povijest Hrvata u Boki... i to vec smrdi na nacionalizam, koji uvaljujes bez ikakve potrebe. 
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PilotInstruktor
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:56 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2010, 23:03 Postovi: 571 Lokacija: Kičmanovićevo rodno selo
|
teranova je napisao/la: PCM je napisao/la: Sve je to srpsko, tako je nekima valjda jednostavnije rezonirat. Cemu se bavit jednadzbom sa 4 nepoznanice kada je mozemo lijepo prekrizit i napisat novu jednadzbu u kojoj je samo jedna (ne)poznanica (x=srbi, neupitno naravno).
Matere mi mile da netko u zivotu nije krocio nogom dolje razumio bi da prica pizdarije, al ovo ... Tako ja isto mogu da kažem za vas. Jbt, vi ste sve katolike proglasili Hrvatima. Dokle je nekad bila Austrija ili Venecija, to je kao vaše. Pa malo ste se preigrali. Ne, nego poštujemo volju svakoga čovjeka da se odredi nacionalno kako god želi. U Boki ima par tisuća Hrvata, i postoje povijesti zapisi da ih tamo ima zadnjih bar 500 godina. Jesu li svi oni porijeklom etnički Hrvati, ili su bili katolički Albanci, Venecijanci, Srbi ili Crnogorci, pa se deklarirali Hrvatima, u to ne ulazimo. Niti je uopće bitno. Slažem se sa Džonijem da je tema krenula u nacionalna prepucavanja, prekinimo s time.
_________________ Izlizani ideali i misali po hrvatskin stranputican sokolaške procesije pričešćene demonstracije od vinotočnica do vinotočnica svjetlošću krv časna vijekom navikli trpeć nasljeđivat pogrda balkana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:57 |
|
|
Matere mi mile da netko u zivotu nije krocio nogom dolje razumio bi da prica pizdarije, al ovo ... Tako ja isto mogu da kažem za vas. Jbt, vi ste sve katolike proglasili Hrvatima. Dokle je nekad bila Austrija ili Venecija, to je kao vaše. Pa malo ste se preigrali. Postoji jedna kljucna razlika. Mi nismo nikog proglasili vec su se svi svojevoljno deklarirali tako. Za razliku od vas mitomana koji i 100 godina nakon odjeba kojeg ste dobili od "pohrvacenih katolika od zle vestice Vatikana" i dalje imate iste velikosrpske opancarske prosere o neupitnim srpskim karakterima necega gdje srba nije bilo ni vidit veci dio povijesti ... A tko se ne uklapa u velikosrpsku matricu - pa ko mu je kriv, ionako ce se ta jednadzba prekrizit jel tako LOL
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:57 |
|
|
PCM je napisao/la: Da moram jos jednom magidtralom ri-du, ubio bi nekog putem 100% Najbolje je kombinirati autocestu i lokalne ceste. To mi je bila metoda kad sam krstario južnom Francuskom pred par godina i moram reći da se isplatilo. Jebiga, nisam tu dovoljno nacionalno osviješten. I ja bih popizdio da moram prolaziti cijelu magistralu. Ostalo mi valjda iz ratnih vremena kad se za Split išlo preko Karlobaga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 06 vel 2012, 00:01 |
|
|
PCM je napisao/la: teranova je napisao/la: Tako ja isto mogu da kažem za vas. Jbt, vi ste sve katolike proglasili Hrvatima. Dokle je nekad bila Austrija ili Venecija, to je kao vaše. Pa malo ste se preigrali.
Postoji jedna kljucna razlika. Mi nismo nikog proglasili vec su se svi svojevoljno deklarirali tako. Za razliku od vas mitomana koji i 100 godina nakon odjeba kojeg ste dobili od "pohrvacenih katolika od zle vestice Vatikana" i dalje imate iste velikosrpske opancarske prosere o neupitnim srpskim karakterima necega gdje srba nije bilo ni vidit veci dio povijesti ... A tko se ne uklapa u velikosrpsku matricu - pa ko mu je kriv, ionako ce se ta jednadzba prekrizit jel tako LOL Drzak si i bezobrazan a o poznavanju istorije neću ni da govorim. Bes i mržnja nisu argumenti.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|