|
|
Stranica: 7/14.
|
[ 331 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:26 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
teranova je napisao/la: PCM je napisao/la:  Najjaca  Ma važi, misli šta hoćeš. Pitaj jednog Novljanina ili nekog iz Risna šta je po nacionalnosti. Možeš ti dovest Njemačkog Ovčara u Rusiju ,al on je i dalje Njemački Ovčar. Moj poludjed Nijemac iz Tuzle se izjašnjavao kao Hrvat za vrijeme Juge,al znao je on uvik šta je zapravo.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:26 |
|
|
PCM je napisao/la: Da moram jos jednom magidtralom ri-du, ubio bi nekog putem 100% Pa u pravu su.. Najlepše letovanje je meni aktivno letovanje..menjaš mesta..pa čak i sa magistrala, pogotovo na Jadranu, vidiš neke od najlepših predela/prizora.. Ko će se zabiti u neko mestašce i čvariti na suncu po ceo dan...bljak!
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:27 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: dudu je napisao/la: slažem se. možda od svega je i najljepše lagano krstarit magstralom. nažalost, samo dva puta sam se uputio na taj način, jednom od Krka do Hvara, drugi put od Rijeke do Makarske. uživancija čista.
Jednom smo tako zaboli... doduse ne bas nesto predugacko, oko 100km smo se vozili ujutru, dok jos nije vrelo... ako znas u tome da uzivas... bog da te vidi... Vozili,pih...jeste stopali po takvoj vrućini?Išli pjehe 10 km?Ima i takvih budala-moja 2 jarana i ja 87.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:27 |
|
|
dudu je napisao/la: teranova je napisao/la: Ma važi, misli šta hoćeš. Pitaj jednog Novljanina ili nekog iz Risna šta je po nacionalnosti.
ti si ženo čudo, u Boki i na popisu iz 2011. godine živi preko 6 tisuća Hrvata. brojka je upola manja nego nekad, ali bože moj, dobro su ikako opstali. I sad neko na osnovu tih šest 'iljada ljudi tvrdi da je to zaliv hrvatskih svetaca? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:28 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Mar-kan je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Jednom smo tako zaboli... doduse ne bas nesto predugacko, oko 100km smo se vozili ujutru, dok jos nije vrelo... ako znas u tome da uzivas... bog da te vidi...
Vozili,pih...jeste stopali po takvoj vrućini?Išli pjehe 10 km?Ima i takvih budala-moja 2 jarana i ja 87. Ili 6 ljudi u maloj peglici bez klime. Nekad se i bez klime moglo.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:28 |
|
|
dudu je napisao/la: teranova je napisao/la: Ma važi, misli šta hoćeš. Pitaj jednog Novljanina ili nekog iz Risna šta je po nacionalnosti.
ti si ženo čudo, u Boki i na popisu iz 2011. godine živi preko 6 tisuća Hrvata. brojka je upola manja nego nekad, ali bože moj, dobro su ikako opstali. Prvi susjed u DU mi bio bokelj. stara bokeljska familija, mornarica i te fore ... Zesci Hrv.nacionalist od mene X10 
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:29 |
|
|
PilotInstruktor je napisao/la: teranova je napisao/la: Budimo ozbiljni Bobovac. Kakvi Bokeljski Hrvati, bog s tobom? Ako misliš na Srbe katolike kao što je recimo muž moje drugarice, Kotoranin - Ilija Milošević, onda je to nešto sasvim drugo. Srpski karakter Boke Kotorske je neupitan, pročitaj nešto u pauzi između dva pojavljivanja na forumu.  Bokeljski Hrvati su činili ogromni postotak stanovništva prije protjerivanja u Kraljevini Jugoslaviji. Boka je dobila naziv "Zaljevih hrvatskih svetaca" zbog Leopolda Mandića, koji se tamo rodio i odrastao, ali roditelji su mu doselili iz Omiša. To nije tačno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Cro1
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:31 |
|
Pridružen/a: 10 pro 2011, 18:21 Postovi: 316 Lokacija: Dalmacija
|
Tero, kakva je Ada Ciganlija, je li prelijepa? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:32 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:32 |
|
|
teranova je napisao/la: PilotInstruktor je napisao/la: Bokeljski Hrvati su činili ogromni postotak stanovništva prije protjerivanja u Kraljevini Jugoslaviji. Boka je dobila naziv "Zaljevih hrvatskih svetaca" zbog Leopolda Mandića, koji se tamo rodio i odrastao, ali roditelji su mu doselili iz Omiša.
To nije tačno. Obje strane imaju svoje verzije ,i ovakve rasprave nemaju kraja.Bolje se okrenite "moj tata je jači od tvog tate pričama" ,bolje nego ovo.. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:33 |
|
|
teranova je napisao/la: dudu je napisao/la: ti si ženo čudo, u Boki i na popisu iz 2011. godine živi preko 6 tisuća Hrvata. brojka je upola manja nego nekad, ali bože moj, dobro su ikako opstali.
I sad neko na osnovu tih šest 'iljada ljudi tvrdi da je to zaliv hrvatskih svetaca?  Ne nego na temelju 25 Srba katolika (ubrojen i muz od tvoje frendice) valja tvrdit da je karakter Boke (a po potrebi i Dubrovnika sjetimo se nedavno Rudjera) neupitno srpski aj boga ti dragog ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croat
|
|
Pridružen/a: 18 srp 2009, 14:14 Postovi: 5152 Lokacija: Na dženazi BiH
|
HSP-ovci imaju svoju plažu  Sukošan
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63963 Lokacija: DAZP HQ
|
teranova je napisao/la: dudu je napisao/la: ti si ženo čudo, u Boki i na popisu iz 2011. godine živi preko 6 tisuća Hrvata. brojka je upola manja nego nekad, ali bože moj, dobro su ikako opstali.
I sad neko na osnovu tih šest 'iljada ljudi tvrdi da je to zaliv hrvatskih svetaca?  zaljev hrvatskih svetca je noviji naziv koji su mu Hrvati prišili zbog tri sveca i blaženika iz Boke Kotorske. Boka iz satelita. s obzirom da Boca znači zaljev, nije ni čudo što se tako zove.  
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:34 |
|
|
BBC je napisao/la: Ili 6 ljudi u maloj peglici bez klime. Nekad se i bez klime moglo. Stojimo na semaforu u Rijeci,negdje poslije rata par godina,imao sam tada golfa 2,vani 35 C...gleda moj malac nekog tipa u mečki pored nas,kravataš i pita me-E,tajo,zašto je onaj zatvorio staklo na autu!? Ma budala,rekoh,vidiš kako je vruće,mi smo pametni pa otvorili prozore 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PilotInstruktor
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:35 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2010, 23:03 Postovi: 571 Lokacija: Kičmanovićevo rodno selo
|
teranova je napisao/la: To nije tačno.
Citat: Hrvati u Crnoj Gori Autor: prof.dr Milenko Pasinović Hrvati u Crnoj Gori predstavljaju autohtono pučanstvo čije se ime pominje u dokumentima Biskupskog arhiva u Kotoru 1431. godine, što ne znači da nisu i ranije postojali na ovom prostoru. I u kasnijim dokumentima ovog arhiva, iz 1436, 1444. i 1571, Hrvati se pominju u različitom kontekstu, uporabi glagoljice u crkvenim obredima, svojinsko-pravnim odnosima ili sudjelovanju u bitkama protiv Turaka. Mnogi putopisci, poput Elvije Čelebije 1664. godine, u svom poznatom djelu "Tarikki Sijjah" ( Kronika putnika ), Herceg Novi opisuje kao grad u kojem žive: Arnauti, Bošnjaci i Hrvati. Rus Petar Andrejevič Tolstoj, u svom dnevniku 11.lipnja 1698.godine, opisuje dolazak u Perast u kome žive Gervati ( Hrvati). Iako je u doba Mletačke vladavine Bokom ( 1420 – 1797 ), službeni jezik bio talijanski , u dokumentima Istorijskog arhiva u Kotoru, nailazimo na imena prevodilaca na hrvatski jezik, "istumačitelja od jezika harvackoga ". A u Dnevniku don Antona Miloševića nailazimo na zabilješku da je autor 18.travnja 1924.godine držao prvi put Sv. Misu na hrvatskom jeziku. Za vrijeme Austro –ugarske, u nekim od osnovnih škola na području Boke, kao što je bio slučaj na Mulu, izučavao se hrvatski jezik, o čemu svjedoče školske knjige iz tog perioda. U doba Ilirskog pokreta i snaženja ideja južnoslovenstva, brodovi poznatih bokeljskih brodovlasnika nosili su hrvatska imena , "Ban Jelačić"," Ljubezni", "Napredak", a na pramčanom jarbolu vijali su "narodni barjak" , crveno – bijelo – plavu trobojnicu. Prvo Hrvatsko pjevačko društvo "Zvonimir" osnovano je 1888.godine u Mulu. Ideje slavijanstva su na području Boke kotorske dugo potiskivale osjećanje uže nacionalne pripadnosti, o čemu svjedoči i kasno otvaranje Hrvatskog doma ( 1893 ) u Kotoru, trinaest godina kasnije od otvaranja Srpske čitaonice u Kotoru. I tako se preko društava i organizacija sa hrvatskim predznakom, najprije u kulturi a kasnije i u politici, budila i jačala svijest o pripadnosti hrvatskom narodu i njegovim kulturnim osobenostima, jeziku, pismu, vjeri , običajima. Garanciju za očuvanje svoje političke i nacionalne svijesti , Hrvati u Boki kotorskoj su , u Kraljevini Jugoslaviji, našli u partijama hrvatskog predznaka, poput Hrvatske seljačke pučke stranke, koja je propovijedalaslogu i mir među ljudima, što je u duhu stoljetnje tradicije na prostoru Boke kotorske
_________________ Izlizani ideali i misali po hrvatskin stranputican sokolaške procesije pričešćene demonstracije od vinotočnica do vinotočnica svjetlošću krv časna vijekom navikli trpeć nasljeđivat pogrda balkana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:35 |
|
|
Real gone je napisao/la: PCM je napisao/la: Da moram jos jednom magidtralom ri-du, ubio bi nekog putem 100% Pa u pravu su.. Najlepše letovanje je meni aktivno letovanje..menjaš mesta..pa čak i sa magistrala, pogotovo na Jadranu, vidiš neke od najlepših predela/prizora.. Ko će se zabiti u neko mestašce i čvariti na suncu po ceo dan...bljak! Sve 5 ja sam skontao ono da du prosli kompletan taj potez u danu ono malo kupanje malo meza , zabacene plazice i puf ri-du gotovo No way 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:36 |
|
|
|
oko čeg se sad raspravljate? Boka je bila dio austrijske Dalmacije 100 godina da se nisu mjenjale granice na jugu na uštrb Hrvata, tamo bi i danas bili većina.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
|
|
PCM je napisao/la: teranova je napisao/la: I sad neko na osnovu tih šest 'iljada ljudi tvrdi da je to zaliv hrvatskih svetaca?  Ne nego na temelju 25 Srba katolika (ubrojen i muz od tvoje frendice) valja tvrdit da je karakter Boke (a po potrebi i Dubrovnika sjetimo se nedavno Rudjera) neupitno srpski aj boga ti dragog ... Nego čiji nego srpski a sada srpsko-crnogorski. Citat: Stanovništvo po popisu iz 2011. [uredi] Etnička karta sa posljednjeg popisa stanovništva Crne Gore (2011.) je sljedeća: Crnogorci su najborjnija nacionalnost na teritorijama općina Tivat i Kotor. U općini Herceg-Novi najbrojniji su Srbi.Značajnija koncentraciju Hrvata je u Tivtu i okolici. U Boki ukupno: Crnogorci 26.108; Srbi 26.345; Hrvati 4.519. Po općinama: Herceg Novi - Crnogorci 10.395 (33,68%), Srbi 15.090 (48,89%), Hrvati 662 (2,14%); Kotor - Crnogorci 11.047 (48,88%), Srbi 6.910 (30,57%), Hrvati 1.553 (6,87%); Tivat - Crnogorci 4.666 (33,25%), Srbi 4.435 (31,61%), Hrvati 2.304 (16,42%).[
izvor wikipedija i to hr.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Gdje sam ja sve bio ? Sve bivše Republike osim Makedonije i Crne Gore. I novog Kosova. Prolazio sam i kroz Republiku Srpsku. I bio sam tamo gdje je puno smeća u rijekama, kako se to zove ? Federacija ?
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:37 |
|
|
šta ste svi sad napali teru što vam kontrira..!? Evo, Džoni je delom iz tih krajeva, nek kaže koliko je Hrvata bilo tamo.. Ja samo znam da su u zadnjih 10-15 godina Novljani i taj kraj..baš veliki srpski nacionalisti.. (oni su se po pričama još devedesetih delili..Budva/Bar su bili više Milovi..a Bokelji protiv) Pričali su mi ljudi iz Beograda koji imaju rodbinu tamo, da je za Božić i pravoslavnu NG atmosfera ko u ratu u Iraku..pucnji i eksplozije na sve strane 
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:37 |
|
|
PCM je napisao/la: Real gone je napisao/la: Pa u pravu su.. Najlepše letovanje je meni aktivno letovanje..menjaš mesta..pa čak i sa magistrala, pogotovo na Jadranu, vidiš neke od najlepših predela/prizora.. Ko će se zabiti u neko mestašce i čvariti na suncu po ceo dan...bljak!
Sve 5 ja sam skontao ono da du prosli kompletan taj potez u danu ono malo kupanje malo meza , zabacene plazice i puf ri-du gotovo No way  to je vožnja od 10 sati, kakvo je tu uživanje, osim sporadično. više mislim na neplanirano ili planirano zabijanje na cijelom potezu, švrljanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:38 |
|
|
Croat je napisao/la: HSP-ovci imaju svoju plažu  Sukošan jel to neki cvjetic na lijevom obolu U :P
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:39 |
|
|
BBC je napisao/la: Gdje sam ja sve bio ? Sve bivše Republike osim Makedonije i Crne Gore. I novog Kosova. Prolazio sam i kroz Republiku Srpsku. I bio sam tamo gdje je puno smeća u rijekama, kako se to zove ? Federacija ?Ovo je jedna žalosna činjenica koja me sekirala ,tako lijepe rijeke,a pune smeća.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:39 |
|
|
Real gone je napisao/la: šta ste svi sad napali teru što vam kontrira..!? Evo, Džoni je delom iz tih krajeva, nek kaže koliko je Hrvata bilo tamo.. Ja samo znam da su u zadnjih 10-15 godina Novljani i taj kraj..baš veliki srpski nacionalisti.. (oni su se po pričama još devedesetih delili..Budva/Bar su bili više Milovi..a Bokelji protiv) Pričali su mi ljudi iz Beograda koji imaju rodbinu tamo, da je za Božić i pravoslavnu NG atmosfera ko u ratu u Iraku..pucnji i eksplozije na sve strane  Meni je baba sa očeve strane poreklom iz Novog, teški Srbi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Bivša Juga pa i dalje Postano: 05 vel 2012, 23:40 |
|
|
|
Meni je Herceg Novi druga kuca, pricam licna iskustva...
Prvo geografski, nacin formiranja onakvog zaliva je cudo, kroz nekoliko procesa spustanja i dizanja kopna...remek delo prirode.
Danas u tom kraju najvise zivi Srba, jedini kraj na CG obali gde je toliko jaka veza sa Srbijom. Ali nije uvek tako bilo...
Proslost Boke ima mnogo boja i dimenzija, prelazila u razne ruke, bilo je i katolika, i pravoslavaca, vladali i Mletci, Austrijanci, Francuzi... bila sediste Svetog Save, ima i bogatu katolicku bastinu, ziveli su Hrvati pre, i to dosta njih, posle svega ostalo ih je jako malo.
Zanimljivo, brodovi koji su topili Srbe koje su prenosili na Krf su upravo dosli iz Austrougarske flote iz Boke...
Svaki gradic tu ima svoju posebnu zivopisnu pricu, i ako se manemo nacionalistickih napusavanja kojima smo skloni, to je jedna sjajna prica.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|