|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 146 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Agathonikos
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:15 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: Sidje Aga. Saulisi se loma, za nekoga ko nastanjuje nasu lijepu seher Banjaluku - koja se nalazi zapadno od Brckog - tvoja zeljena konstatacija/tj mastarija, je jako interesantna! Ali pazi vam nika - begovica Kao ona se ponosi na to, a svaka slina je mogla postati i beg i begovica, samo zalijepiš šlajmaru na ime, vjeru, porijeklo, pretke i postaneš beg i begovica. A onda kao otvoriš temu o nekom ko nije pljunuo na sve to. Ja teme i govana
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:18 |
|
|
Vujadin je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: Jep, zato danas nema pravoslavaca u Anatoliji, niti muslimana od Krete do Soluna - a u sustini i jedni i drugi su isti narod. A i danas postoje tenzije na ivici konflikta, ustvari i konflikt, i rasipanje resursa na odbranu/napad, i sl.
Nisu ustvari Grci-Turci, Pakiji-Indijci, i sl. ono cime bismo se mi ovdje mogli tjesiti, jer to su ustvari iste stvari - divide et impera za tudje interese. Ili pak za interese neke lokalne uske elite, ne i opcedrustvene.
Pa onda nemoj tu da serendas o Srbima i nekoj iskljucivosti, kad ima daleko drasticnijih primjera. Pa vi ste jos i gori u iskljucivosti, u muslimanske dijelove Federacije je najmanja stopa povratka Srba i Hrvata. A to sto prozivas za kmetove, pa da li su Bugari ili Gruzini ili neki drugi pravoslavni narod imali elitu i neki visi sloj u Otmanskom carstvu? Imali su malo sutra. Ako su nesto imali to se islamizovalo, odrodilo i otpalo. Namjerno si otvorila temu da pljujes po Srbima. Kad si jadna i iskompleksirana. Pa ne kazem ja da su sami "srbi" krivi sto su generirani i mutirali u iskljucivu naciju, od samih svojih pocetaka. Opcenito, ako se uzme do XIX stoljeca ta grupacija je bila samo i samo klasa, bez neke intelektualne svijesti, te tu nije bilo problem takovu grupu narajcati na nesto - u sustini mislim da su tu ustvari muslimani u to vrijeme, kao nekakva vladajuca elita na ovim prostorima, ustvari negativci koji nisu uspjeli reformirati drustvo i generirati naciju zapadno-europskog tipa, npr. njemackog ili italijanskog oblika. Bilo je tu pokusaja da se to uradi, ali u sustini i otpora, i u taj prostor su usli germani, i kasnije rusi i franci. No mislim da to nije bit, krivnja, vec u tome da srpstvo jeste po prirodi toga kako je utemeljeno, nakaradna nacija, iskljuciva, toliko da ne samo muslimani ili katolici se nisu u stanju integrirati u to, vec i sami pravoslavci bjeze od toga (Crnogorci, Makedonci). To je jos jedan interesantan fenomen koji se kod npr. Bugara ili Grka ili sl. ne desava. U sustini postavlja se i pitanje zasto ste umjesto Rashani ili Moravci (ekvivalentno Bugarima ili Grcima) dobili ime po klasi, servi, Servia, i sl. Bugari i Grci jesu nakaradne nacije u tom asimilatorskom smislu. Takodje i Bosnjaci (kao nova naci ekipa) i danasnji Hrvati (mada su do 45. Hrvati bili jako asimilatorni/integrativni).
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:22 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
nakon aneksije BiH bogataši, tj. age i begovi digli su sidro a ostala je samo sirotinja koja nije imala kud. al nekim čudom danas su svi Muslimani age i begovi. toliko o kompleksima.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:25 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: Sidje Aga. Saulisi se loma, za nekoga ko nastanjuje nasu lijepu seher Banjaluku - koja se nalazi zapadno od Brckog - tvoja zeljena konstatacija/tj mastarija, je jako interesantna! Ali pazi vam nika - begovica Kao ona se ponosi na to, a svaka slina je mogla postati i beg i begovica, samo zalijepiš šlajmaru na ime, vjeru, porijeklo, pretke i postaneš beg i begovica. A onda kao otvoriš temu o nekom ko nije pljunuo na sve to. Ja teme i govana Nije bas istina! Za razliku od tada krscanskih feudalnih tvorevina, barem tokom prve dvije stotine osmanske vladavine na nasim prostorima titula se dobijala iskljucivo zaslugama - da li na vojnom polju ili u civilnoj sluzbi. Nije bilo naslijedno. Barem ne tamo negdje do 18. stoljeca. Zato i jesu bili efikasniji i bolje organizovani u to vrijeme.
_________________ Recte facti fecisse merces est.
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:26 |
|
|
granica je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: Nemaju veze religije ovdje sa motivima nacionalnog preporoda - one su samo uzete kao najlaksi faktor razbijanja drustva, izvana. Da nije religija, stimulirano bi bilo nesto trece, sto bi generiralo unutar-drustvene podjele i sukob.
Primjerice, Albanci, i oni bi se raspali da je religija uzrok, ili pak sami nasi pravoslavci, koji su se danas raspali na Srbe, Crnogorce, i Makedonce (sto mislim da 1918. niko nije mogao ni naslutiti da ce se desiti).
Nacionalni preporod je je samo ideoloski momenat nataknut na vec postojeci kalup - barem kod nas. A kalup je bio vjerskoetnicki identitet koji je kao takav nastajao stoljecima pod osmanskom vladavinom. I kod jednih. I kod drugih. A bogami i kod trecih. Tvoja tvrdnja nije tacna, zato sto bi se npr. i Albanci raspali po tom kako ti kazes "postojecem kalupu", ili pak s druge strane Crnogorci/Makedonci ne bi postali nezavisni, vec bi po postojecem "pravoslavnom kalupu" se integrirali u Srbe. Drugim rijecima, ti kalupi dijeljenja na nacije na ovim prostorima nisu nastajali stoljecima, vec se nastali tacno u XIX stoljecu, kad je izabrano(!) da se unutar postojeceg amorfnog drustva napravi tenzija za sukob. Tamo gdje to nije zeljeno izvana, npr. kod Albanaca, to se nije ni desilo. A kako vidis, ne mora postojati ni religija kao osnova za dezintegraciju, primjer Srbi/Crnogorci/Makedonci.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:27 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: danasnji Hrvati (mada su do 45. Hrvati bili jako asimilatorni/integrativni). Eto cak vas i Hrvati vise ne zele. A bili ste i "cvijece" i "najplemenitiji dio naroda hrvatskog". Kad malo razmislim tebi je taj okvir od oko 1.5 miliona koliko vas ima, sitan (sto i jeste, potpuno ste nebitni) ili te gusi izolovanost poput ostrva u nevjernickoj okolini. Ili ti jednostavno treba neka druga veca nacije na koju bi da se nakacite i da joj sisate krv kao paraziti, sto ste Srbima radili u Jugoslaviji.
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:27 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: nakon aneksije BiH bogataši, tj. age i begovi digli su sidro a ostala je samo sirotinja koja nije imala kud. al nekim čudom danas su svi Muslimani age i begovi. toliko o kompleksima. Ni ovo nije istina. Dobar dio je potamanio Omer Pasha Latas - barem onu elitu. A iseljavali su se i obicni ljudi, dakle muslimanska raja. Begovi i age cak i ne tako cesto jer AU nije zadirala u tada postojece imovinske odnose.
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:31 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: Sidje Aga. Saulisi se loma, za nekoga ko nastanjuje nasu lijepu seher Banjaluku - koja se nalazi zapadno od Brckog - tvoja zeljena konstatacija/tj mastarija, je jako interesantna! Ali pazi vam nika - begovica Kao ona se ponosi na to, a svaka slina je mogla postati i beg i begovica, samo zalijepiš šlajmaru na ime, vjeru, porijeklo, pretke i postaneš beg i begovica. A onda kao otvoriš temu o nekom ko nije pljunuo na sve to. Ja teme i govana Dragi moj Aga, mi begovice i begovi smo u to vrijeme bili vasi poslodavci. Posto tada nije bilo industrije i tvornica, vec su tvornice bile njive, vi bezemljasi i radnici sami ste dolazili nama plemstvu i molili nas da vas zaposlimo u nasim tvornicama tj. njivama. Kada bismo vas zaposlili, vi ste nam se zahvaljivali sto smo vam omogucavali da prehranite svoju obitelj. Isto je to ko danas, samo sto vas danas lazu tim nekim mitovima da ste vi bili prisiljeni na kmetstvo. A kako vidis i danas, jbg. ne moze svako biti vlasnik kompanije, samo oni odabrani, najinteligentniji, i najuspjesniji (to ovo da je svako mogao biti beg i begovica).
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:31 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: granica je napisao/la: Nacionalni preporod je je samo ideoloski momenat nataknut na vec postojeci kalup - barem kod nas. A kalup je bio vjerskoetnicki identitet koji je kao takav nastajao stoljecima pod osmanskom vladavinom. I kod jednih. I kod drugih. A bogami i kod trecih.
Tvoja tvrdnja nije tacna, zato sto bi se npr. i Albanci raspali po tom kako ti kazes "postojecem kalupu", ili pak s druge strane Crnogorci/Makedonci ne bi postali nezavisni, vec bi po postojecem "pravoslavnom kalupu" se integrirali u Srbe. Drugim rijecima, ti kalupi dijeljenja na nacije na ovim prostorima nisu nastajali stoljecima, vec se nastali tacno u XIX stoljecu, kad je izabrano(!) da se unutar postojeceg amorfnog drustva napravi tenzija za sukob. Tamo gdje to nije zeljeno izvana, npr. kod Albanaca, to se nije ni desilo. A kako vidis, ne mora postojati ni religija kao osnova za dezintegraciju, primjer Srbi/Crnogorci/Makedonci. Ako se pozabavis samim procesom islamizacije u Albaniji onda ce ti mozda biti jasno da poredish krushke i jabuke. Dakle uopsteno, i to ne tek prvi put. Citat: Drugim rijecima, ti kalupi dijeljenja na nacije na ovim prostorima nisu nastajali stoljecima, vec se nastali tacno u XIX stoljecu Dakle negiras postojanje bilo kakve vrste kolektivnog identiteta medju - sad kao primjer, pripadnicima SPC-a i stokavskog narjecja prije 19. stoljeca? Citat: A kako vidis, ne mora postojati ni religija kao osnova za dezintegraciju, primjer Srbi/Crnogorci/Makedonci. Makedonci imaju jezik. Njih slobodno zajebi. Razjedinjavanje Crnogoraca i Srba je prica za sebe. Poredjenja ti jednostavno ne stoje.
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:37 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Ej i jos se ona cudi sto se nismo ujedinili poput Nijemaca ili Italijana. Pa nije ovo zapadna Evropa niti ce ikad biti. Pogotovo ne sa vama.
Pokusali smo Jugom, dva puta i nije islo. Pruzili vam ruku, dok su Grci svoje Muslimani zgazili i najurili.
Cim vam se ukazala prilika krenuli ste da je rusite. Drzavu u kojoj ste procvjetali i namnozili se sa 700.000 na dva miliona.
A protiv onih koji su tu drzavu na svojim ramenima izgradili, protiv Srba ratovali i 1914 i 1941 i 1992. Koja god da je sila sa druge strane - i Turska i AU i Nacisticka Njemacka, bili ste na njenoj strani protiv Srba.
Sa vama zivota nema. NEMA. To je prvo sto srpska djeca od svega u zivotu moraju da nauce: sa vama zivota nema. Kako smo brate mi protiv vas Srba, kad smo vas mi hranili na nasim njivama 500 godina, i jos 500 ako se uzme predosmanski period. To je bilo obostrano, vi radite, mi vas cuvamo, plemstvo i kmetstvo - i to je svudje u Europi tako bilo. Jedino kod vas danasnjih Srba postoje kompleksi od toga, ali ja mislim da je to namjerno rajcano kod vas, da bi se zaebalo i vas i nas.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:42 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
granica je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: nakon aneksije BiH bogataši, tj. age i begovi digli su sidro a ostala je samo sirotinja koja nije imala kud. al nekim čudom danas su svi Muslimani age i begovi. toliko o kompleksima. Ni ovo nije istina. Dobar dio je potamanio Omer Pasha Latas - barem onu elitu. A iseljavali su se i obicni ljudi, dakle muslimanska raja. Begovi i age cak i ne tako cesto jer AU nije zadirala u tada postojece imovinske odnose. ma da. a ja sam potomak Kotromanića. Tvrtko I se vjenčao u mojoj župi. to je otprilike ta veza.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:44 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Ej i jos se ona cudi sto se nismo ujedinili poput Nijemaca ili Italijana. Pa nije ovo zapadna Evropa niti ce ikad biti. Pogotovo ne sa vama.
Pokusali smo Jugom, dva puta i nije islo. Pruzili vam ruku, dok su Grci svoje Muslimani zgazili i najurili.
Cim vam se ukazala prilika krenuli ste da je rusite. Drzavu u kojoj ste procvjetali i namnozili se sa 700.000 na dva miliona.
A protiv onih koji su tu drzavu na svojim ramenima izgradili, protiv Srba ratovali i 1914 i 1941 i 1992. Koja god da je sila sa druge strane - i Turska i AU i Nacisticka Njemacka, bili ste na njenoj strani protiv Srba.
Sa vama zivota nema. NEMA. To je prvo sto srpska djeca od svega u zivotu moraju da nauce: sa vama zivota nema. Kako smo brate mi protiv vas Srba, kad smo vas mi hranili na nasim njivama 500 godina, i jos 500 ako se uzme predosmanski period. To je bilo obostrano, vi radite, mi vas cuvamo, plemstvo i kmetstvo - i to je svudje u Europi tako bilo. Jedino kod vas danasnjih Srba postoje kompleksi od toga, ali ja mislim da je to namjerno rajcano kod vas, da bi se zaebalo i vas i nas. Eto nase "plemstvo" je u proslosti malo putovalo, pa im je fino omoguceno da posjete i upoznaju Svedsku, USA, Njemacku, Austriju. Pola miliona naslo nove destinacije za zivot.
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:47 |
|
|
granica je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: Ali pazi vam nika - begovica Kao ona se ponosi na to, a svaka slina je mogla postati i beg i begovica, samo zalijepiš šlajmaru na ime, vjeru, porijeklo, pretke i postaneš beg i begovica. A onda kao otvoriš temu o nekom ko nije pljunuo na sve to. Ja teme i govana Nije bas istina! Za razliku od tada krscanskih feudalnih tvorevina, barem tokom prve dvije stotine osmanske vladavine na nasim prostorima titula se dobijala iskljucivo zaslugama - da li na vojnom polju ili u civilnoj sluzbi. Nije bilo naslijedno. Barem ne tamo negdje do 18. stoljeca. Zato i jesu bili efikasniji i bolje organizovani u to vrijeme. Poluistina. Actually, cjelokupna srednjevijekovna vlastela, od Kosova do Bihaca, je ili prelazila na islam (od djece posljednjeg bosanskog kralja, pa do vojvoda, svi su isli u Istambul i otamo se vracali kao veziri, sandzakbegovi, i sl) ili se povlacila na zapad, u tada Madjarsku. Pa tako je i sam Zagreb postao centar nas koji govorimo bhsc jezikom, a prije je bio grad duboko unutar madjarske teritorije. Ali da se moglo postati plemstvom po zaslugama, uglavnom kroz mobilizaciju i sl., i to je tacno - po tome su Osmanlije bili napredniji od zapadno-europskog plemstva. Npr. dovoljno je pogledati kcere u sultana, sve su uglavnom bile udavane za novopecene po-zaslugama plemice. Na zapadu je to u to vrijeme bilo nepojmljivo, sve je islo iskljucivo po nasljedstvu.
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:54 |
|
|
Vujadin je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: danasnji Hrvati (mada su do 45. Hrvati bili jako asimilatorni/integrativni). Eto cak vas i Hrvati vise ne zele. A bili ste i "cvijece" i "najplemenitiji dio naroda hrvatskog". Kad malo razmislim tebi je taj okvir od oko 1.5 miliona koliko vas ima, sitan (sto i jeste, potpuno ste nebitni) ili te gusi izolovanost poput ostrva u nevjernickoj okolini. Ili ti jednostavno treba neka druga veca nacije na koju bi da se nakacite i da joj sisate krv kao paraziti, sto ste Srbima radili u Jugoslaviji. Pa nismo mi imali vlast u Jugoslaviji. Prva Juga, niste izdrzali ni 20 godina, propalo. Druga juga 50 godina, ali i to su djelomicno Josipi bili zasluzni. To pokazuje da ne znate vladati, za razliku od nas koji kada pravimo drustveno-politicki poredak, on traje po 500 godina. Pa bilo to osmanski period bilo predosmanski period. To vam je zato sto ste iskljucivi, jer su vas otrovali kompleksom kmetstva/srpstva pa svi bjeze od vas - ne znate vladati cak i kada na tacni dobijete to, kao 1867. ili 1918. ili 1945., sve vam se raspadne vrlo brzo.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 20:55 |
|
|
Zatvarajte ovu temu. Jebote ko da je sastavljao bosnjacki deretic.. Ma i gore..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 21:04 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Zatvarajte ovu temu. Jebote ko da je sastavljao bosnjacki deretic.. Ma i gore.. Ne bi trebale postojati tabu teme. Tabu teme = kompleksi. A kada postoje kompleksi, onda se javljaju raznorazne mastarije, i onda se dese greske u koracima poslije kojih ispastaju svi. Recimo, Srbima je tabu tema "kmetstvo", jer oni se toga necega bezrazlozno stide - neko ih je uvjerio da je to lose, i onda masovno proizvode mitomaniju i histeriziraju kada se ta mitomanija rasklopi. A ne mo'sh brate mitomanijom nadat se necemu dobru, jer ona navodi na pogresne i u realnosti neutemeljene akcije, koje zavrsavaju katastrofalno.
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 21:42 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: granica je napisao/la:
Ni ovo nije istina. Dobar dio je potamanio Omer Pasha Latas - barem onu elitu. A iseljavali su se i obicni ljudi, dakle muslimanska raja. Begovi i age cak i ne tako cesto jer AU nije zadirala u tada postojece imovinske odnose.
ma da. a ja sam potomak Kotromanića. Tvrtko I se vjenčao u mojoj župi. to je otprilike ta veza. Nisam ni rekao da ima veze vec da to sto si rekla u vezi iseljavanja nije istina.
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 21:46 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: granica je napisao/la:
Nije bas istina!
Za razliku od tada krscanskih feudalnih tvorevina, barem tokom prve dvije stotine osmanske vladavine na nasim prostorima titula se dobijala iskljucivo zaslugama - da li na vojnom polju ili u civilnoj sluzbi. Nije bilo naslijedno. Barem ne tamo negdje do 18. stoljeca. Zato i jesu bili efikasniji i bolje organizovani u to vrijeme.
Poluistina. Actually, cjelokupna srednjevijekovna vlastela, od Kosova do Bihaca, je ili prelazila na islam (od djece posljednjeg bosanskog kralja, pa do vojvoda, svi su isli u Istambul i otamo se vracali kao veziri, sandzakbegovi, i sl) ili se povlacila na zapad, u tada Madjarsku. Pa tako je i sam Zagreb postao centar nas koji govorimo bhsc jezikom, a prije je bio grad duboko unutar madjarske teritorije. Ali da se moglo postati plemstvom po zaslugama, uglavnom kroz mobilizaciju i sl., i to je tacno - po tome su Osmanlije bili napredniji od zapadno-europskog plemstva. Npr. dovoljno je pogledati kcere u sultana, sve su uglavnom bile udavane za novopecene po-zaslugama plemice. Na zapadu je to u to vrijeme bilo nepojmljivo, sve je islo iskljucivo po nasljedstvu. Od El Fatihovih reformi je sistem funkcionisao na ovaj nacin: - Plemic umre > imovina se vraca "drzavi" - Sinovi su se licno morali dokazivati Ukoliko se nisu dokazali, dobivali su quratz od ovce. Poslije propada "drzava" pa se i to mijenja...sinovi naslijedjuju, posjedi se sva vise rasparcavaju sto izmedju ostalog dovodi i do veceg opterecenja kmetova...koji opet nezadovoljni pocinju bjezati sa posjeda...itd..jedna stvar vuce drugu za sobom. Iako ovo naravno nije jedini razlog za raspad carstva vec jedan od - po meni - dva glavna. Sta je tu poluistina?
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 21:56 |
|
|
granica je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la:
Tvoja tvrdnja nije tacna, zato sto bi se npr. i Albanci raspali po tom kako ti kazes "postojecem kalupu", ili pak s druge strane Crnogorci/Makedonci ne bi postali nezavisni, vec bi po postojecem "pravoslavnom kalupu" se integrirali u Srbe.
Drugim rijecima, ti kalupi dijeljenja na nacije na ovim prostorima nisu nastajali stoljecima, vec se nastali tacno u XIX stoljecu, kad je izabrano(!) da se unutar postojeceg amorfnog drustva napravi tenzija za sukob. Tamo gdje to nije zeljeno izvana, npr. kod Albanaca, to se nije ni desilo. A kako vidis, ne mora postojati ni religija kao osnova za dezintegraciju, primjer Srbi/Crnogorci/Makedonci.
Ako se pozabavis samim procesom islamizacije u Albaniji onda ce ti mozda biti jasno da poredish krushke i jabuke. Dakle uopsteno, i to ne tek prvi put. Citat: Drugim rijecima, ti kalupi dijeljenja na nacije na ovim prostorima nisu nastajali stoljecima, vec se nastali tacno u XIX stoljecu Dakle negiras postojanje bilo kakve vrste kolektivnog identiteta medju - sad kao primjer, pripadnicima SPC-a i stokavskog narjecja prije 19. stoljeca? Citat: A kako vidis, ne mora postojati ni religija kao osnova za dezintegraciju, primjer Srbi/Crnogorci/Makedonci. Makedonci imaju jezik. Njih slobodno zajebi. Razjedinjavanje Crnogoraca i Srba je prica za sebe. Poredjenja ti jednostavno ne stoje. U istom postu tvrdis i podrzavas i tezu i antitezu. Najprije govoris da je postojao zajednicki kolektivni identitet utemeljen u religiji, dakle npr. medju onima koji su vise stoljeca bili pod jurisdikcijom Pecke patrijarsije (SPC je nastala 1921. godine), dakle ukljucujuci i pretke danasnjih Makedonaca i Crnogoraca, a onda dva reda poslije toga tvrdis da taj zajednicki kolektivni religijski identitet nije postojao, samom egzistencijom Makedonaca i Crnogoraca - koji su jel stotinama godina kao pravoslavci bili u istoj crkvi sa ovima sto sebe nazivaju Srbima. Drugim rijecima, nije religija sam prirodni uzrok odvojene nacionalne geneze, kako se to percipira, vec je u nekim slucajevima Bosnjaci-Hrvati-Srbi ona iskoristena kao takva, a tamo gdje nije bilo moguce razbiti po religijskim savovima, koristeno je nesto drugo, tipa Srbi-Crnogorci-Makedonci. Lako se mogu pronaci elementi za dezintegraciju i za integraciju, po razlicitim elementima, unutar cak i jedne manje sredine, a da ne govorimo o sirem prostoru.
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 22:01 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: granica je napisao/la: Ako se pozabavis samim procesom islamizacije u Albaniji onda ce ti mozda biti jasno da poredish krushke i jabuke. Dakle uopsteno, i to ne tek prvi put.
Dakle negiras postojanje bilo kakve vrste kolektivnog identiteta medju - sad kao primjer, pripadnicima SPC-a i stokavskog narjecja prije 19. stoljeca?
Makedonci imaju jezik. Njih slobodno zajebi.
Razjedinjavanje Crnogoraca i Srba je prica za sebe.
Poredjenja ti jednostavno ne stoje.
U istom postu tvrdis i podrzavas i tezu i antitezu. Najprije govoris da je postojao zajednicki kolektivni identitet utemeljen u religiji, dakle npr. medju onima koji su vise stoljeca bili pod jurisdikcijom Pecke patrijarsije (SPC je nastala 1921. godine), dakle ukljucujuci i pretke danasnjih Makedonaca i Crnogoraca, a onda dva reda poslije toga tvrdis da taj zajednicki kolektivni religijski identitet nije postojao, samom egzistencijom Makedonaca i Crnogoraca - koji su jel stotinama godina kao pravoslavci bili u istoj crkvi sa ovima sto sebe nazivaju Srbima. Drugim rijecima, nije religija sam prirodni uzrok odvojene nacionalne geneze, kako se to percipira, vec je u nekim slucajevima Bosnjaci-Hrvati-Srbi ona iskoristena kao takva, a tamo gdje nije bilo moguce razbiti po religijskim savovima, koristeno je nesto drugo, tipa Srbi-Crnogorci-Makedonci. Lako se mogu pronaci elementi za dezintegraciju i za integraciju, po razlicitim elementima, unutar cak i jedne manje sredine, a da ne govorimo o sirem prostoru. Citat: U istom postu tvrdis i podrzavas i tezu i antitezu. Zato sto je rijetko nesto samo crno ili samo bijelo. Citat: Najprije govoris da je postojao zajednicki kolektivni identitet utemeljen u religiji, dakle npr. medju onima koji su vise stoljeca bili pod jurisdikcijom Pecke patrijarsije (SPC je nastala 1921. godine), dakle ukljucujuci i pretke danasnjih Makedonaca i Crnogoraca, a onda dva reda poslije toga tvrdis da taj zajednicki kolektivni religijski identitet nije postojao, samom egzistencijom Makedonaca i Crnogoraca - koji su jel stotinama godina kao pravoslavci bili u istoj crkvi sa ovima sto sebe nazivaju Srbima. Kad sam rekao da zajednicki kolektivni identitet koji je bazirao na tkzv. milet-sistemu nije postojao? Mogu samo da se ponovim > nacionalni identitet smatram iskljucivo ideoloskom nadogradnjom na vec izrazene vjerske identitete, na religijski osjecaj pripadnosti. Sto podrazumjeva naravno i razvijanje u razlicite pravce na osnovu drugih diferencirajucih kategorija (kad vec spominjes Crnogorce i Makedonce).
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 22:05 |
|
|
granica je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: Poluistina.
Actually, cjelokupna srednjevijekovna vlastela, od Kosova do Bihaca, je ili prelazila na islam (od djece posljednjeg bosanskog kralja, pa do vojvoda, svi su isli u Istambul i otamo se vracali kao veziri, sandzakbegovi, i sl) ili se povlacila na zapad, u tada Madjarsku. Pa tako je i sam Zagreb postao centar nas koji govorimo bhsc jezikom, a prije je bio grad duboko unutar madjarske teritorije.
Ali da se moglo postati plemstvom po zaslugama, uglavnom kroz mobilizaciju i sl., i to je tacno - po tome su Osmanlije bili napredniji od zapadno-europskog plemstva. Npr. dovoljno je pogledati kcere u sultana, sve su uglavnom bile udavane za novopecene po-zaslugama plemice.
Na zapadu je to u to vrijeme bilo nepojmljivo, sve je islo iskljucivo po nasljedstvu.
Od El Fatihovih reformi je sistem funkcionisao na ovaj nacin: - Plemic umre > imovina se vraca "drzavi" - Sinovi su se licno morali dokazivati Ukoliko se nisu dokazali, dobivali su quratz od ovce. Poslije propada "drzava" pa se i to mijenja...sinovi naslijedjuju, posjedi se sva vise rasparcavaju sto izmedju ostalog dovodi i do veceg opterecenja kmetova...koji opet nezadovoljni pocinju bjezati sa posjeda...itd..jedna stvar vuce drugu za sobom. Iako ovo naravno nije jedini razlog za raspad carstva vec jedan od - po meni - dva glavna. Sta je tu poluistina? Pa poluistina je da se moralo dokazivati. Npr. Stjepanova i Katarinina djeca, Kosacina djeca, Olivera Lazarevic, Brankovici, itd itd itd oni su kao vec postojeca vlastela odmah dovedeni na sultanov dvor, i tu vezani za Osmanlije, te se vracali kao vlastela i upravitelji na ove i druge prostore. Oni nisu prolazili put od kmeta do bega/lorda/barona/grofa kao regrutovani devsirmom kmetovi kao npr. Mehmed-pasa Sokolovic, i sl. U tome je poluistina, da si tvrdio da se moralo dokazivati, a to nije tacno: neki su se morali dokazivati da bi napredovali u hijerarhiji, a neki su begovstvo dobijali po plemickoj zasluzi njihovih roditelja.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 22:07 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: A kako vidis i danas, jbg. ne moze svako biti vlasnik kompanije, samo oni odabrani, najinteligentniji, i najuspjesniji (to ovo da je svako mogao biti beg i begovica). I onda čemu turčenje, begovice?
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 22:11 |
|
|
seherzada_begovica je napisao/la: granica je napisao/la: Od El Fatihovih reformi je sistem funkcionisao na ovaj nacin:
- Plemic umre > imovina se vraca "drzavi" - Sinovi su se licno morali dokazivati
Ukoliko se nisu dokazali, dobivali su quratz od ovce.
Poslije propada "drzava" pa se i to mijenja...sinovi naslijedjuju, posjedi se sva vise rasparcavaju sto izmedju ostalog dovodi i do veceg opterecenja kmetova...koji opet nezadovoljni pocinju bjezati sa posjeda...itd..jedna stvar vuce drugu za sobom. Iako ovo naravno nije jedini razlog za raspad carstva vec jedan od - po meni - dva glavna.
Sta je tu poluistina?
Pa poluistina je da se moralo dokazivati. Npr. Stjepanova i Katarinina djeca, Kosacina djeca, Olivera Lazarevic, Brankovici, itd itd itd oni su kao vec postojeca vlastela odmah dovedeni na sultanov dvor, i tu vezani za Osmanlije, te se vracali kao vlastela i upravitelji na ove i druge prostore. Oni nisu prolazili put od kmeta do bega/lorda/barona/grofa kao regrutovani devsirmom kmetovi kao npr. Mehmed-pasa Sokolovic, i sl. U tome je poluistina, da si tvrdio da se moralo dokazivati, a to nije tacno: neki su se morali dokazivati da bi napredovali u hijerarhiji, a neki su begovstvo dobijali po plemickoj zasluzi njihovih roditelja. Ok. Ali sad guglaj - posto ja ne moram jer znam sve sultane napamet - kad je zivio El Fatih, preciznije: kad su sprovedene njegove reforme, a kad su Brankoviceva djeca, itd., odvedena na sultanov dvor. Naravno, uracunaj vrijeme koje je potrebno da se reforme sprovedu u djelo. Jednostavno zelis vidjeti vezu izmedju srednjovjekovnog bosanskog plemstva i bosnjacko-muslimanskog plemstva unutar okvira osmanske feudalne tvorevine. Ali ne stoji. Lako je moguce da ti teorija fercera u pojedinacnim slucajevima, ali to su iznimke, a posto iznimke ustvari potvrdjuju pravilo, moram ti reci da kenjash.
|
|
Vrh |
|
|
granica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 22:14 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: A kako vidis i danas, jbg. ne moze svako biti vlasnik kompanije, samo oni odabrani, najinteligentniji, i najuspjesniji (to ovo da je svako mogao biti beg i begovica). I onda čemu turčenje, begovice? Sarajka begovica..Seherzada begovica.. Ispade ja jedini rajetin ovdje (pravoslavne i katolike ekskl.)
|
|
Vrh |
|
|
seherzada_begovica
|
Naslov: Re: ...Zato sto su srbi skompleksirani! Postano: 04 stu 2015, 22:16 |
|
|
granica je napisao/la: seherzada_begovica je napisao/la: U istom postu tvrdis i podrzavas i tezu i antitezu.
Najprije govoris da je postojao zajednicki kolektivni identitet utemeljen u religiji, dakle npr. medju onima koji su vise stoljeca bili pod jurisdikcijom Pecke patrijarsije (SPC je nastala 1921. godine), dakle ukljucujuci i pretke danasnjih Makedonaca i Crnogoraca, a onda dva reda poslije toga tvrdis da taj zajednicki kolektivni religijski identitet nije postojao, samom egzistencijom Makedonaca i Crnogoraca - koji su jel stotinama godina kao pravoslavci bili u istoj crkvi sa ovima sto sebe nazivaju Srbima.
Drugim rijecima, nije religija sam prirodni uzrok odvojene nacionalne geneze, kako se to percipira, vec je u nekim slucajevima Bosnjaci-Hrvati-Srbi ona iskoristena kao takva, a tamo gdje nije bilo moguce razbiti po religijskim savovima, koristeno je nesto drugo, tipa Srbi-Crnogorci-Makedonci. Lako se mogu pronaci elementi za dezintegraciju i za integraciju, po razlicitim elementima, unutar cak i jedne manje sredine, a da ne govorimo o sirem prostoru.
Citat: U istom postu tvrdis i podrzavas i tezu i antitezu. Zato sto je rijetko nesto samo crno ili samo bijelo. Citat: Najprije govoris da je postojao zajednicki kolektivni identitet utemeljen u religiji, dakle npr. medju onima koji su vise stoljeca bili pod jurisdikcijom Pecke patrijarsije (SPC je nastala 1921. godine), dakle ukljucujuci i pretke danasnjih Makedonaca i Crnogoraca, a onda dva reda poslije toga tvrdis da taj zajednicki kolektivni religijski identitet nije postojao, samom egzistencijom Makedonaca i Crnogoraca - koji su jel stotinama godina kao pravoslavci bili u istoj crkvi sa ovima sto sebe nazivaju Srbima. Kad sam rekao da zajednicki kolektivni identitet koji je bazirao na tkzv. milet-sistemu nije postojao? Mogu samo da se ponovim > nacionalni identitet smatram iskljucivo ideoloskom nadogradnjom na vec izrazene vjerske identitete, na religijski osjecaj pripadnosti. Sto podrazumjeva naravno i razvijanje u razlicite pravce na osnovu drugih diferencirajucih kategorija (kad vec spominjes Crnogorce i Makedonce). Pa tvoja tvrdnja jednostavno ne stoji, jer npr. Crnogorci i Makedonci bi se po prirodi stvari, i visestoljetnoj pripadnosti jurisdikciji iste crkve (Peckoj patrijarsiji), bez ikih problema lako asimilirali (odnosno ne asimilirali, vec preporodili iz peckih-pravoslavaca u Srbe). Dakle, to sto ti tvrdis da je postojanje religijske razlicitosti bio prirodan tijek dogadjaja da se na tim osnovama generiraju i razlicite nacije, jednostavno ne stoji, vec je to vjestacki izabrani smjer kretanja u XIX stoljecu, i to vjerovatno ne od strane nas samih, vec vjerovatno proces rajcan izvana. Tamo gdje to nije bilo pozeljno izvana, generiranje nacije na religijskoj osnovi, kao npr. kod Albanaca ili cak Hrvata do 1945., to se nije ni desavalo.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|