HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 stu 2025, 06:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Partizanski narodni heroji Science Fiction
PostPostano: 08 srp 2010, 10:58 

Ivo Goldstein je moj bivši nastavnik sa Filozofskog učilišta u zagrebu. Osobno među povijesničarima nisam doživio toliko nemara i toliko trkeljavog rada koliko kod njega. Prilikom njegovih predavanja spominje dokumente(sa rednim brojevima) u HDAu(Hrvatski državni arhiv). Prilikom traženje puno povijesnih izvora koje on tamo navodi, se nemogu nači niti postoje.

Često pri tumačenju ne uzima sve izvore več stvara zaključke na djelomičnim izvorima. Inače to je jedini povijesničar koji nakon što su mu tri puta pobijena djela oko Jasenovca i Gradiške Stare. Je morao ih mjenjati. A da i dan danas je ostao na vrhu povijesničara koji se bave tom temom.

Dok njegov otac Slavko inače voditelj instituta memorijalni centar Jasenovac svoje zaključke temelji na osobnim osjećajima, time mičući bilo kakvu objektivnost oko samih zaključaka.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:00 

Naravno, to je posebna priča o premještanju s katedre za Hrvatsku srednjovjekovnu povijest na katedru Hrvatske povijesti u XX.st.Samo je pokojni Brandt o tome rekao istinu, za njegov znanstveni pristup pri specijalizaciji za doktorat, o nemaru, lijenosti i svaštarenju dotičnog. Taj Brandtov osvrt je kasnije svim silama bio proglašavan pamfletom, ali eto danas su mnogima stvari jasnije. Preuzeo je kolegij koji je vodio mirni, ali pošteni Dr. Marijan Maticka, na koncu je otišao u mirovinu da bi se otvorio put vrlom sinu.
O kakvom je čovjeku riječ govori i nedavni primjer njegovog primitivnog ispada prema mladom znanstvenom novaku sa HIP-a, ujedno i jednom članu u komisiji koja odobrava literaturu za u ovom slučaju Fakulteta Političkih znanosti, gdje njegova knjiga nije dobila prolaznu ocjenu pa je poslana na doradu. Obratio se dečku od 26-27 godina na način , "smeće jedno, krvi ću ti se napiti"...zanimljivo je da se o tome ne može nigdje pročitati osvrt, čak ni u "desničarskom" VL, ne smije niti Despot.
Vjerojatni ishod slučaja je žalba ministru i naknadno odobravanje i uvrštavanje djela dotičnog u popis obvezne literature.
Gostujući na jednom okruglom stolu na net.hr u razmjeni stajališta sa Dr. Geigerom, nakon emisije, obraća mu se na način da mu psuje majku, da ne govorimo o pokušaju sprečavanja promocije pri izlasku prvog dijela o partizanskim zločinima, odnosno dokumentima i naredbama istih od 1944-46.
To je sve ista klika, eto isto tako primjer izvrsne profesorice Dr. Mire Kolar, na zapažanje današnje predsjednice SAB-a Vesne Konstantinović-Čulinović, inače kćeri Ferde Čulinovića, odmah nakon rata u onoj općoj psihozi i paranoji, dr.Kolar živjela je u tavanskom djelu kuće u Zagrebu, u očajnim uvijetima kao i dosta drugih.Prva dva kata kuće zauzeli su naravno Čulinovići, organizirajući balove i debljajući se kao da nije 1946. To je ta crvena buržoazija koja pokušava danas vratiti vrijeme gdje ponovno mogu biti u žiži zanimanja, najmanje njih zanima antifašizam, to je pokušaj da vrate sebe tamo gdje su bili nekada braneći sve što ih može dovesti do tog cilja.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:05 

ključ u bravu! je napisao/la:
Naravno, to je posebna priča o premještanju s katedre za Hrvatsku srednjovjekovnu povijest na katedru Hrvatske povijesti u XX.st.Samo je pokojni Brandt o tome rekao istinu, za njegov znanstveni pristup pri specijalizaciji za doktorat, o nemaru, lijenosti i svaštarenju dotičnog. Taj Brandtov osvrt je kasnije svim silama bio proglašavan pamfletom, ali eto danas su mnogima stvari jasnije. Preuzeo je kolegij koji je vodio mirni, ali pošteni Dr. Marijan Maticka, na koncu je otišao u mirovinu da bi se otvorio put vrlom sinu.
O kakvom je čovjeku riječ govori i nedavni primjer njegovog primitivnog ispada prema mladom znanstvenom novaku sa HIP-a, ujedno i jednom članu u komisiji koja odobrava literaturu za u ovom slučaju Fakulteta Političkih znanosti, gdje njegova knjiga nije dobila prolaznu ocjenu pa je poslana na doradu. Obratio se dečku od 26-27 godina na način , "smeće jedno, krvi ću ti se napiti"...zanimljivo je da se o tome ne može nigdje pročitati osvrt, čak ni u "desničarskom" VL, ne smije niti Despot.
Vjerojatni ishod slučaja je žalba ministru i naknadno odobravanje i uvrštavanje djela dotičnog u popis obvezne literature.
Gostujući na jednom okruglom stolu na net.hr u razmjeni stajališta sa Dr. Geigerom, nakon emisije, obraća mu se na način da mu psuje majku, da ne govorimo o pokušaju sprečavanja promocije pri izlasku prvog dijela o partizanskim zločinima, odnosno dokumentima i naredbama istih od 1944-46.
To je sve ista klika, eto isto tako primjer izvrsne profesorice Dr. Mire Kolar, na zapažanje današnje predsjednice SAB-a Vesne Konstantinović-Čulinović, inače kćeri Ferde Čulinovića, odmah nakon rata u onoj općoj psihozi i paranoji, dr.Kolar živjela je u tavanskom djelu kuće u Zagrebu, u očajnim uvijetima kao i dosta drugih.Prva dva kata kuće zauzeli su naravno Čulinovići, organizirajući balove i debljajući se kao da nije 1946. To je ta crvena buržoazija koja pokušava danas vratiti vrijeme gdje ponovno mogu u žiži zanimanja, najmanje njih zanima antifašizam, to je pokušaj da vrate sebe tamo gdje su bili nekada braneći sve što ih može dovesti do tog cilja.

Ništa novog, osobno sam gledao kako se obraća studentu imenom Ante sa ''ONTE'' namjerno krivo izgovara ime, umjesto da mu se obraća sa kolega i prezimenom. Samo eto smješno je da ''prvaci'' Hrvatske povijesti su upravo osobe koje najviše umanjuju njezino postojanje. Nada Klaić je isto tako radila ali je barem Hrvatica. Njih dvoje rade još gore ali niti nisu Hrvati

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:09 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
To je sve ista klika, eto isto tako primjer izvrsne profesorice Dr. Mire Kolar, na zapažanje današnje predsjednice SAB-a Vesne Konstantinović-Čulinović, inače kćeri Ferde Čulinovića, odmah nakon rata u onoj općoj psihozi i paranoji, dr.Kolar živjela je u tavanskom djelu kuće u Zagrebu, u očajnim uvijetima kao i dosta drugih.Prva dva kata kuće zauzeli su naravno Čulinovići, organizirajući balove i debljajući se kao da nije 1946. To je ta crvena buržoazija koja pokušava danas vratiti vrijeme gdje ponovno mogu u žiži zanimanja, najmanje njih zanima antifašizam, to je pokušaj da vrate sebe tamo gdje su bili nekada braneći sve što ih može dovesti do tog cilja.

Ništa novog, osobno sam gledao kako se obraća studentu imenom Ante sa ''ONTE'' namjerno krivo izgovara ime, umjesto da mu se obraća sa kolega i prezimenom. Samo eto smješno je da ''prvaci'' Hrvatske povijesti su upravo osobe koje najviše umanjuju njezino postojanje. Nada Klaić je isto tako radila ali je barem Hrvatica. Njih dvoje rade još gore ali niti nisu Hrvati

Nada Klaić je barem bila principjelna, na stranu jel netko Hrvat ili ne.
Ne, on nikada nije bio "prvak" Hrvatske povijesti, barem što se znanstvenog pristupa i historiografije tiče, bez obzira na medijske kampanje koje ga lakiraju.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:18 

Ne, on nikada nije bio "prvak" Hrvatske povijesti, barem što se znanstvenog pristupa i historiografije tiče, bez obzira na medijske kampanje koje ga lakiraju.

Pa upravo taj pristup ga i čini takvim. Lako kada se u povijesnim raspravima sa drugim ljudima iste struke navode povijesničari. Ali u ovakim raspravama premo mrežopisa kada vam netko njega navodi kao povijesničara vrlo teško je pokazati ''vidite ove navode Goldsteina i ti dokumenti koje navodi ne postoje u HDAu''.

Sve u svemu kao student sam se sa njime namučio.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:20 

Pa upravo taj pristup ga i čini takvim. Lako kada se u povijesnim raspravima sa drugim ljudima iste struke navode povijesničari. Ali u ovakim raspravama premo mrežopisa kada vam netko njega navodi kao povijesničara vrlo teško je pokazati ''vidite ove navode Goldsteina i ti dokumenti koje navodi ne postoje u HDAu''.

Jesi li diplomirao? Kod koga i s kojom temom ako nije državna tajna?

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:36 

Odustao sam, prešao na drugo učilište(lik umjetnost). Ali kada završim ovo, nastavit ću ponovno povijest. Samo naravno na drugom učilištu. Filozofski i ovako šta se povijesnog odjela tiče zaostaje za Hrv. studijima i Kat. sveučilištem.

Vidim da i vi imate široko povijesno znanje, studirate ili ste studirali povijest?

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:50 

Odustao sam, prešao na drugo učilište(lik umjetnost). Ali kada završim ovo, nastavit ću ponovno povijest. Samo naravno na drugom učilištu. Filozofski i ovako šta se povijesnog odjela tiče zaostaje za Hrv. studijima i Kat. sveučilištem.

Vidim da i vi imate široko povijesno znanje, studirate ili ste studirali povijest?

Molim te nemoj mi persirat, umrijet ću od smijeha...

Filozofski nikada nije zaostajao za Hrvatskim studijima, naprotiv oni su bili na 65-70% gradiva od onoga što se učilo na FF-u.
Da, završio sam Povijest, jednopredmetnu...i nisam imao Goldsteina na studiju, srednjovjekovnu je predavao Budak, on je imao pauzu, studijsku godinu.
Imao sam čak priliku malo duže s njim popričati, davno doduše, išli smo skupa u busu u posjet FF-u u Ljubljani.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 12:51 

Ti na faxu (Zrinjski?). A ja po govoru bio uvjeren da si neki stari čiča pun priča i dogodovština iz 2 s.r.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 15:54 

Ministry of Sound je napisao/la:
Ti na faxu (Zrinjski?). A ja po govoru bio uvjeren da si neki stari čiča pun priča i dogodovština iz 2 s.r.

Nije studij samo za mlade, ima i starijih ljudi ;)

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 15:56 

Filozofski nikada nije zaostajao za Hrvatskim studijima, naprotiv oni su bili na 65-70% gradiva od onoga što se učilo na FF-u.
Da, završio sam Povijest, jednopredmetnu...i nisam imao Goldsteina na studiju, srednjovjekovnu je predavao Budak, on je imao pauzu, studijsku godinu.
Imao sam čak priliku malo duže s njim popričati, davno doduše, išli smo skupa u busu u posjet FF-u u Ljubljani.

Trenutno je bolje Hrv. Studiji(u povijesti naravno, ostalo je pre slabo). Pogledajte samo popis predavača odmah vam je jasno koji prednjači.

Kada sam ja bio na Filozofskom tada je Goldstein kao i sada valjda predavanja imao o 20.st.(više godine).
Ali često smo znali imati njega i na srednjovjekovlju

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 17:10 

Trenutno je bolje Hrv. Studiji(u povijesti naravno, ostalo je pre slabo). Pogledajte samo popis predavača odmah vam je jasno koji prednjači.

Kada sam ja bio na Filozofskom tada je Goldstein kao i sada valjda predavanja imao o 20.st.(više godine).
Ali često smo znali imati njega i na srednjovjekovlju

Znači zadržao je i kolegij na srednjovjekovnoj povijesti? Nisam to znao.
Ne bih rekao da su bolji Hrvatski studiji, pa i danas, osim što je dosta profesora i sa FF tamo, a to je čisti, prešućeni sukob interesa i znanstveno torbarenje po meni.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 17:15 

Da, ali to ništa ne mijenja na tom da Goldsteini štancaju knjige, pa
ih "svijet" prevodi, pa ih zovu na konferencije, pa ....

Znam ja da je to smišljeno jednostrano, no fakat je da
naši povjesničari- n.pr. Mladen Ančić, Jurčević,...
nisu produktivni kao pisci. Ne treba neka hiperprodukcija, no
ovo je preslabo i premalo.

Navest ću još neke primjere, no o tom potom ..

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 17:22 

Kratki excursus

Govorim o područjima tzv. humanistike, a ne prirodnim, tehničkim ili
biomedicinskim znanostima. I to o radovima koji imaju neku vrijednost,
a nisu bezvezna produkcija kao Šešelj

Na području filologije u 20. st. uzmimo koji su istaknuti i produktivni filolozi.

Kod Srba
Aleksandar Belić, Pavle Ivić, a sada i Mladenović, Klajn i t.d.
Belić i Ivić imaju svaki djela otprilike 15 knjiga. I to je tiskano.

Kod Hrvata, to su Stjepan Ivšić, Petar Skok, Dalibor Brozović, Radoslav Katičić,

Stjepan Ivšić, najistaknutiji prve polovice 20. st. ima tiskanu jedva
1-2 knjige. Skoku je postumno izdan rječnik (što je vrijedno, ali nije
jezičnodruštvena studija).
Najsraspisaniji je katičić, koji ima red veličine 20 knjiga.

Na srpskoj strani dva autora s 15-20 stručnih knjiga, i bar nekoliko s oko 3-5
takvih knjiga.

Kod nas jedan s oko 20 knjiga, a ostali jedva 1-3, ako i to.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2010, 17:29 

Hroboatos je napisao/la:
Kratki excursus

Govorim o područjima tzv. humanistike, a ne prirodnim, tehničkim ili
biomedicinskim znanostima. I to o radovima koji imaju neku vrijednost,
a nisu bezvezna produkcija kao Šešelj

Na području filologije u 20. st. uzmimo koji su istaknuti i produktivni filolozi.

Kod Srba
Aleksandar Belić, Pavle Ivić, a sada i Mladenović, Klajn i t.d.
Belić i Ivić imaju svaki djela otprilike 15 knjiga. I to je tiskano.

Kod Hrvata, to su Stjepan Ivšić, Petar Skok, Dalibor Brozović, Radoslav Katičić,

Stjepan Ivšić, najistaknutiji prve polovice 20. st. ima tiskanu jedva
1-2 knjige. Skoku je postumno izdan rječnik (što je vrijedno, ali nije
jezičnodruštvena studija).
Najsraspisaniji je katičić, koji ima red veličine 20 knjiga.

Na srpskoj strani dva autora s 15-20 stručnih knjiga, i bar nekoliko s oko 3-5
takvih knjiga.

Kod nas jedan s oko 20 knjiga, a ostali jedva 1-3, ako i to.

Ali tko može parirati u ovome trenutku jednom Radoslavu Katičiću po tom pitanju.Na žalost nitko, to je istina i nije dobro za daljnji napredak u tom djelu znanosti.
Goldstein je svuda, novine , televizija, nema gdje nije pa se čini upravo tako, ali ta njegova djela prepuna su paušalnih i neprovjerenih navoda, neprovjerenih citata itd.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2010, 11:18 

Srbi su skribomani

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2010, 14:02 

Bobovac je napisao/la:
Najkomičnija je, bar meni, sva ona mitomanija koja su obilježila grad Sarajevo, rodni grad Crne Legije, a sad sarajlije kažu: - Bio neki Valter.
Ustaša je iz Sarajeva znatno više nego partizana i kako taj grad može "biti antifašistički". I tko je taj Valter, sandžački crvendać, što je taj stranac tražio po Bosni?
Da nije bilo Hajrudina Šibe Krvavca i njegovog filma nitko za njega ne bi ni znao. Promidžbeni trik kojim se od ratnih marginalaca se stvaraju "mučenici" prijeko potrebni svakom totalitarnom sustavu.
A što je najtragikomičnije, Vladimir Perić je poginuo od strane partizana.
Ali eto, komunistički aparat je taj grad prvo dobrano očistio pa onda u njega akumulirao dosta svojih vjernih pristalica koji su zadojeni tom nekom svojom iracionalnom mržnjom prema drukčijim i sad imamo to što imamo.

Ma da, a opsade (najduze u historiji modernog ratovanja) nije bilo..maaa..nemaaa...maaaa!

Jebome svak zamrzicu Elvisa zbog tebe.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2010, 15:24 

Dakako da je bilo opsade, višegodišnje. Zahvali Walteru i onakvima kao on zbog nje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: