HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 vel 2026, 08:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata
PostPostano: 11 svi 2012, 09:09 

Totalno zapostavljena i neobrađena tema. Mislim da znamo premalo jedni o drugima, ne možda ovdje na forumu,

ali u životu definitivno. Izgleda da i jedni i drugi robujemo nekim stereotipima, pa hajde da malo vidimo šta je to

što nas spaja, a šta nas razdvaja.

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata
PostPostano: 11 svi 2012, 09:14 

Ja bosanski Hrvat imam svakodnevne odnose s dijelom hercegovačkih Hrvata i česte seksualne... :zubati

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 09:20 

Bravo džunuze :zubati

Pazi ovo, vraćam se ja kući polupijan, neću spominjati koji je grad ali jasno je,

kad neki debilko (hercegovac) dere se na grupu cura i viče "bosanci mrš kući, šta ćete ovdje", (one mu naravno nisu ostale dužne) priđem bliže, kad lik pođe nabrajati

ko mu je sve okupiro grad, osim bosne potkačio je i neke druge gradove/sela iz hercegovine, ali ovdje je naglasak na ono

"bosnu".

Eto, negativan primjer, a niko ni riječi da prozbori, de ajd da čujem druge primjere i zašto se ovakve stvari dešavaju.

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 09:20 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ja bosanski Hrvat imam svakodnevne odnose s dijelom hercegovačkih Hrvata i česte seksualne... :zubati

Što si ti gay?

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 09:28 

POL_GASOL je napisao/la:
Bravo džunuze :zubati

Pazi ovo, vraćam se ja kući polupijan, neću spominjati koji je grad ali jasno je,

kad neki debilko (hercegovac) dere se na grupu cura i viče "bosanci mrš kući, šta ćete ovdje", (one mu naravno nisu ostale dužne) priđem bliže, kad lik pođe nabrajati

ko mu je sve okupiro grad, osim bosne potkačio je i neke druge gradove/sela iz hercegovine, ali ovdje je naglasak na ono

"bosnu".

Eto, negativan primjer, a niko ni riječi da prozbori, de ajd da čujem druge primjere i zašto se ovakve stvari dešavaju.

A dešava se to tijekom puberteta :)

Tema je malo uvrnuta, ne vidim razlog zašto bi odnosi bili poremećeni osim što je udba dobro odradila svoj posao u razjedinjavanju hrvata. Ponekad mogu pročitati kako se posavljaci žale na hercegovce kao da su ih oni nešto zajebali, no isti ne razumiju da su i sami hercegovci porijeklom, tj da su njihovi posavski korijeni duboki unazad maksimalno 300 godina, no ubiti su daleko mlađi.

Bilo koje prezime iz okoline gruda, širokog, tomislava, čapljine, možeš naći u posavini (derventa-odžak-brod-modriča) i to tako da su prezimena isto grupirana kao što su bila dole u hercegovini.. Jedna smo krv ;)

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 10:48 

Ma zekam se, oženjen Hercegovkom.

A sad stvarno, budući da poznajem sve te mentalitete među bh. Hrvatima jako dobro.

Imamo ih nekoliko. 2 u Eraniji: čaršijski (Mostar, Čapljina) i ostalo.
U Bosni 3: čaršijski (veći gradovi u Bosni), posavski, ostalobosanski.

Svaki ima svojih prednosti i mana, i ne možeš niti jednog Hrvata smjestit eksplicitno u jednu od ovih 5 skupina, nego je uvijek taj mentalitet kolaž nekoliko njih u kojem obično jedan prevladava manje-više.

I ne vidim ja među ljudima neke razlike, vidim samo u politici naših mentalitetnih skupina razlike uvjetovane različitom pozicijom.

Kako se pozicija ujednačava (svima isto jebeno) tako se i homogeniziramo, te se razlike u političkim stajalištima smanjuju.

I jesmo malo previše izdijeljeni, a malo nas je. Zato, možda je bolje naglašavat ono zajedničko.

Iskreno, ja prije rata sam poznavao možda po jednog Hercegovca i Posavljaka, i to nisam ni znao da su to.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 11:01 

Slažem se da su seksualni odnosi između bosanskih Hrvata/Hrvatica i hercegovačkih Hrvata/Hrvatica vrlo loši, i da treba više poraditi na njima.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 12:10 

Pa ne bih rekao baš kako su toliko loši. Ima nešto lijepo u tim Erankama, ponekad. :zubati

Izdajniče BBC-jevski, namisto Bosanke ili Eranke on najde sjevernjakušu, pa sad nas tu je.. umjesto nje, frustriran. :zubati

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 12:11 

Bilo je i Bosanki, raznih nacionalnosti. Nije bilo Srpkinja, uvijek su nekako osjetile da sam za ukidanje RS.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 13:47 

POL_GASOL je napisao/la:
Totalno zapostavljena i neobrađena tema. Mislim da znamo premalo jedni o drugima, ne možda ovdje na forumu,

ali u životu definitivno. Izgleda da i jedni i drugi robujemo nekim stereotipima, pa hajde da malo vidimo šta je to

što nas spaja, a šta nas razdvaja.

Pff... Što dulje ja Bosanac živim u Hercegovini to sam uvjereniji da mi nismo isti narod. Jednostavno razlike su preoogromne i za nekoga tko nije proveo bar 10 godina života u Bosni i 10 godina u Hercegovini to je možda teško razumljivo.
Nikada neće Hercegovci priznati Bosance "svojim" a i obratno. Pa bilo to nekomu krivo ili ne!
Pa onda sam mentalitet, evo samo mali primjer. Ja ako ispričam neki vic, neku šalu nekome Hercegovcu njemu to nije smiješno, čak pita: - Jesi ti lud, gdje će to tako biti??!. Slično i kada meni neki Hercegovac želi reći neku zezanciju, ja gledam u njega, ne kužim, ne kontam...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012, 14:29 

Bobovac je napisao/la:
Pff... Što dulje ja Bosanac živim u Hercegovini to sam uvjereniji da mi nismo isti narod.

Pretjeruješ.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 22:38 

Hercegovci su malo sofisticiraniji od nas Bosanaca...puno vise koriste neka zakonska prava, a nasi samo ho ruk, zidaj kucu, malterisi, kakvi dzaba stanovi, di to ima...i bas zbog toga Bosanci u vicevima glupi, a opet ih niko zajebo nije, jedino oni sami sebe

onda slozniji si, vise su jedni za druge, ko Siptari...nekad imam dojam, da nasi bej Hrvati vole svakom drugom nego svome...za gostoprimstvo mislim da nas nema jacih i srcanijih, a cini mi se da ni Ere nisu cicije

evo jedan vic

oso Hercegovac na ispovid i sad poceo nabrajat, grisio ovo, grisio ono...zavrsio on, i vice mu ujak, nisu ti to grisi, to ti je sramota :sega

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:24 

Ja poznajem samo tkz. "Slavonske" Hercegovce . Neke velike razlike među nas Bosanaca i njih nema. Primjetio bih da su možda više složniji u obiteljskom smislu ,rođaci ,bratići i sl. nego mi Bosanci .

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:38 

cakara je napisao/la:
Hercegovci su malo sofisticiraniji od nas Bosanaca...puno vise koriste neka zakonska prava, a nasi samo ho ruk, zidaj kucu, malterisi, kakvi dzaba stanovi, di to ima...i bas zbog toga Bosanci u vicevima glupi, a opet ih niko zajebo nije, jedino oni sami sebe

onda slozniji si, vise su jedni za druge, ko Siptari...nekad imam dojam, da nasi bej Hrvati vole svakom drugom nego svome...za gostoprimstvo mislim da nas nema jacih i srcanijih, a cini mi se da ni Ere nisu cicije

evo jedan vic

oso Hercegovac na ispovid i sad poceo nabrajat, grisio ovo, grisio ono...zavrsio on, i vice mu ujak, nisu ti to grisi, to ti je sramota :sega

Kao prvo... vicevi o Bosancima se odnose na Muslimane... Drugo, koriste i Bosanci zakonska prava, tako da govori u svoje ime... Ugl. post ti nema previse smisla...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:40 

Ja sam primjetio velike razlike u ženama. Iako se kod mlađih generacija na zapadu pomalo gubi opet je ostalo dosta.

Žene kod Bosanaca neće, ili ne smiju, prigovarati mužu u društvu. Hecegovke nisu takve. Nema šanse da će ti prešutiti ako misli da nisi u pravu.

Ja to objašnjavam ostacima osmanske okupacije. U Bosni se duže zadržalo, i bilo puno gore.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:45 

BBC je napisao/la:
Ja sam primjetio velike razlike u ženama. Iako se kod mlađih generacija na zapadu pomalo gubi opet je ostalo dosta.

Žene kod Bosanaca neće, ili ne smiju, prigovarati mužu u društvu. Hecegovke nisu takve. Nema šanse da će ti prešutiti ako misli da nisi u pravu.

Ja to objašnjavam ostacima osmanske okupacije. U Bosni se duže zadržalo, i bilo puno gore.

Jebote ali drmate gluposti da to nije normalno... Koja jebena osmanska okupacija je trajala duze nego u Hercegovini i bila puno gore??? Di je to Hercegovina bila? Naravno da prigovaraju :zubati , sta je vama. Jeste li vi iz te Njemacke vidjeli ikad vise od dva Hrvata Bosne. Dajte namojte pisati kad nemate sta pametno za napisati... otidjite malo zraka uzmite... Cuj osmanska okupacija traja duze u Bosni no u Hercegovini, i bila puno gora... e svasta cu cuti...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:46 

A čuj. Evo preko 15 godina mi sav život Bosanci, ne Hercegovci. To me čini kompetentnim da nešto primjetim ?

Kod Bosanaca odlučuju muškarci. U Hercegovini počesto ženina bude zadnja. Na ovaj ili onaj način.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:48 

BBC je napisao/la:

I Hercegovke i Bosanke su dosta prgave.
Mene je često puta bilo sramota izać sa mamom kad nešto kupuje. Ta se u stanju prepirat radi cijene,kvalitete robe,odjeće i slično... Nije ona jedina ,znam ih još par ,svježe pridošlice a isto se ponašaju.
U braku ,a dobro , ovisi ... Znam za svoju familiju ,neznam dalje.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:50 

Mislim da na prste jedne ruke znam Bosance kojima su cure / žene odredile model i boju auta, kad su ga kupovali. To je "Muška stvar",

A znam masu Hercegovki koje su odlučile koja boja, model i ostalo će biti. :laugh

Doduše Bosanke je teško natjerati i da polože za vozački.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:53 

BBC je napisao/la:
A čuj. Evo preko 15 godina mi sav život Bosanci, ne Hercegovci. To me čini kompetentnim da nešto primjetim ?

Kod Bosanaca odlučuju muškarci. U Hercegovini počesto ženina bude zadnja. Na ovaj ili onaj način.

A koji je onaj? :zubati

Ja znam samo jedan.

Kad nešto zadipli možeš se...

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:54 

BBC je napisao/la:
Mislim da na prste jedne ruke znam Bosance kojima su cure / žene odredile model i boju auta, kad su ga kupovali. To je "Muška stvar",

A znam masu Hercegovki koje su odlučile koja boja, model i ostalo će biti. :laugh

Doduše Bosanke je teško natjerati i da polože za vozački.

Zato si ti i našao ženu iz metropole. :laugh
Reklo mi par Hercegovaca da se klonim njihovih žena jer se ponašaju ko muškarci . :zubati

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:56 

Kod:
Prim. dr. Drago Džambas, predsjednik HSS-NHI-ja u intervjuu za 'Oslobođenje od sredine siječnja ove godine, kazao je da HSS-NHI "nije i neće biti ničija filijala", te da je nazočnost čelnika HDZ-a BiH na obilježavanju godišnjice RS-a "ispod razine političkog dostaojanstva". Džombas je kazao da u vlasti na razini F BiH, kao i BiH, nema niti jednog Hrvata iz Bosne, odnosno Posavine. "Naša ocjena se podudara s ocjenom stranaka s hrvatskim predznakom. Tim ocjenama pridružili su se i predsta vnici međunarodne zajednice i nekih političkih stranaka u zemlji. Dakle, svi se slažemo da stanje nije dobro, ali se potpuno razilazimo po pitanjima kako izaćiiz ovog stanja. Očevidno je da neki misle kako je rješenje treći entitet,a mi mislimo da ni je. Dalje, mi misli mo da je prioritet rješavanje položaja Hrvata u sredinama u kojima smo u manjini, a dru gi misle drukčije. A kako misle, najbolje ilustrira činjenica da uskoro, kada se realizira dogovor takozvane šestorke, niti na jednoj značajnijoj dužnosti u BiH ili FBiH neće biti Hrvata iz Bosne ili Posavine. To sve govori.

Hrvati iz tih krajeva daju glasove, a hercegovački Hrvati uzimaju fotelje. To je ta politika koja nas je dovela u sadašnju poziciju. Mi smo protiv toga i za to se, prije svega obraćamo Hrvatima iz tih krajeva kojima kažemo da uzmu sudbinu u svoje ruke i odlučuju o se bi i svojoj budućnosti. Da ne daju glas onima koji ih prodaju za svoje fotelje", ocijenio je predsjednik HSS-NHI-ja za 'Oslobođenje' u siječnju.

Ovo je bio jedan od najozbiljnijih pokazatelja da hrvatskom političkom korpusu u BiH, zbog dosadašnjih loših kadrovskih rješenja, prijeti nova i opasna podjela i to teritorijalna - na Hrvate Bosne i Posavine na jednoj, i hercegovačke Hrvate na drugoj strani. Upravo to se potvrdilo i na posljednoj sjednici Hrvatskog narodnog vijeća gdje je najavljena mogućnost osnivanja i nove stranke BHSH (Bosansohercegovačka stranka Hrvata), a koja bi zastupala interese svih Hrvata u BiH.

Cesto slusam ovakve i sl. price kada boravim u Bosni.Do ovog tipa ne drzim bas puno ali ima dosta istine u ovome sto on govori.Isto tako mislim da su najgorljiviji zagovaraci treceg entiteta hercegovci jer su sigurni da ce oni u njemu biti(zbog strukture stanovnistva).Ja sam doduse isto za treci entitet(mada sam otvoren i za druge opcije koje znace pomak u odnosu na sadasnje stanje) ali zasigurno nisam za takav TRECI koji bi obuhvatao eventualno 2/3 hrvatske populacije u BiH.Mislim da je sve sto je ispod 75% premalo!

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:57 

BBC je napisao/la:

Ne cini te sigurno kompetentnim, osobito ne nakon izjave da je to zato sto su Osmanlije bili duze u Bosni no u Hercegovini... ili osobito izjava da su toboze u Bosni bili prisutniji no u Hercegovini... to su gluposti samo takve...

Ja s druge strane sam Bosanac s sirokom obitelji istih pa sve do Dalmacije i Zagreba i znam sigurno puno bolje od tebe sta govorim...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:57 

mario_cro je napisao/la:

Zato si ti i našao ženu iz metropole. :laugh
Reklo mi par Hercegovaca da se klonim njihovih žena jer se ponašaju ko muškarci . :zubati

Ni ovu moju ne mogu nikako natjerati da položi vozački. Ne možeš nigdje pive popiti kao čovjek.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:58 

Aztec je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Ne cini te sigurno kompetentnim, osobito ne nakon izjave da je to zato sto su Osmanlije bili duze u Bosni no u Hercegovini... ili osobito izjava da su toboze u Bosni bili prisutniji no u Hercegovini... to su gluposti samo takve...

Ja s druge strane sam Bosanac s sirokom obitelji istih pa sve do Dalmacije i Zagreba i znam sigurno puno bolje od tebe sta govorim...

Nisam rekao da je to znanstveni zaključak, već moje mišljenje i teorija. Zapeo si za to kao mutav.
Volio bih dobiti drugačije objašnjenje. Ili je jednostavno tako samo o sebe.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: