|
|
Stranica: 155/1355.
|
[ 33866 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
joe enter
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:07 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Latinično pismo bih potpuno izbacio iz upotrebe u srpskom jeziku jer ono danas nema ama baš nikakvu svrhu. Učiti je isključivo kroz učenje engleskog, njemačkog i sl. a srpskom vratiti 1000-godišnju tradiciju ćiriličnog pisanja. Ako je nekad latinica imala svrhu u približavanju narodima jugosfere koji je koriste, danas je apsolutno nema i ne vidim ni jednog razloga zašto bismo je i dalje forsirali a usput totalno zapostavljali nešto što nismo zapostavili 1000 godina, sve dok nisu došli crveni mundovi sa crvenim žabama na partijskim knjižicama. Агатоне бекријо сву си памет попио!! Tisućljetna tradicija ćirilice kažeš?! , naročito je bila dobra ona pre Vuka , e ta za naš jezik je ubila se , a da ne govorim o pismenosti našeg naroda i da se od uspostave tzv.Gajice s'njome koriste Srbi koja je stvorena na osnovu vukovih uticaja i ćirilice uopšte , jer npr. ne bi danas imali slovo "đ" i "ć" da nije uticaja upravo ćirilice na latinicu tj.ćirilice sa ovih prostora koja je imala u sebi tradicionalno slovo "đerv" iz glagoljice. Inače mnogi Srbi su srbovali na latinici pre Jugoslavije i mrskih ti komunista , hoćeš sad da ti postojem te primere il ćeš te Srbe latiničare proglasiti komunjarama i ustašama bez obzira što nisu videli ni "j" od Jugoslavije?! Latinica se uvrežila bez obzira na tvoje besmislene stavove , a ćirilica neće izumreti takođe bez obzira na paranoje koje su uzrok ovakvog tvog ograničenog stava.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:13 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Latinično pismo bih potpuno izbacio iz upotrebe u srpskom jeziku jer ono danas nema ama baš nikakvu svrhu. Učiti je isključivo kroz učenje engleskog, njemačkog i sl. a srpskom vratiti 1000-godišnju tradiciju ćiriličnog pisanja. Ako je nekad latinica imala svrhu u približavanju narodima jugosfere koji je koriste, danas je apsolutno nema i ne vidim ni jednog razloga zašto bismo je i dalje forsirali a usput totalno zapostavljali nešto što nismo zapostavili 1000 godina, sve dok nisu došli crveni mundovi sa crvenim žabama na partijskim knjižicama. rvati ubacili u petu do UNESCOa, a to lijepo rvatsko pismo će uskoro predstaviti i EU parlamentu pa se nadam da će to postati i jedno od službenih EU pisama. nije pismo Kranjska kobasa da se otimamo oko toga. Citat: Srbi u panici zbog spomenika u Širokom Brijegu: Hrvati nam otimaju ćirilicu!Na ogradi Osnovne škole u Kočerinu kraj Širokog Brijega niknulo je 12 u kamenu isklesanih ćiriličnih slova visokih 1,4 metra, širokih metar i debelih 25 centimetara. Nemalo je to iznenađenje za prosječnog čitatelja kojemu se Široki Brijeg može vezati uz svašta, ali vrlo teško uz − ćirilicu. Pa sam se raspitao tko je to postavio i zašto, tko je klesao slova u hercegovačkom žestacu i s kojom nakanom. Svi mi u Kočerinu vele da o svemu tome najbolje zna Grgo Mikulić, ekonomist i direktor Turističkog ureda Široki Brijeg, pjesnik, knjižničar, klesar, kipar, etnolog, ljubitelj starina... Budući da je riječ o ćirilici, makar i “arvackoj“, ipak me prvo zagolicalo pitanje kako su Kočerinjani i Hercegovci, na glasu kao “žestoki” Hrvati, prihvatili ta monumentalna slova u središtu naselja. − U početku je bilo nevjerice i čuđenja, ali kad smo objasnili da se radi o starom hrvatskom pismu kojim je 1404. godine pisana i Kočerinska ploča, nadgrobni spomenik Vignja Miloševića, koja se čuva u crkvenom prostoru crkve u Kočerinu kao spomenik nulte kategorije, onda je sve sjelo na svoje. Radi se o tome da je forsiranje ćirilice u vrijeme dvije Jugoslavije kao srpskog pisma kod naroda stvorilo animozitet prema svakoj ćirilici, makar je ona, uz latinicu i glagoljicu, srednjovjekovno hrvatsko pismo, “arvacka ćirilica“, kako se spominje u dodatku Poljičkog statuta iz 1665. godine. Tako se dogodilo da smo s prljavom političkom vodom izbacili i dijete, koje sada spašavamo − kaže Grgo. Ne bez ponosa Grgo ističe kako su i prije HAZU-a, koji je organizirao znanstveni skup o temi “Hrvatska ćirilična baština“, Širokobriježani shvatili značenje tog pisma u kulturnoj povijesti Hrvata. Do sada je isklesano i postavljeno 12 slova na dvije postaje. Preostalih 15 slova bit će postavljeno na još tri postaje. Sve će to biti osvijetljeno i vidljivo za sve prolaznike koji idu cestama Mostar–Split i Mostar−Tomislavgrad−Livno. − Slova pišemo u vrlo kvalitetnom hercegovačkom kamenu “rujan“, koji nam je poklonila tvrtka “Dubint − Kočerin”, rezali smo ga u firmi “AG Kamen”, a ja sam se uhvatio klesarskog posla − kaže Grgo. Ali ne zaboravi spomenuti da je projekt napravila udruga “Stećak” i da su u dosadašnjem poslu najviše pomogli Vlada Republike Hrvatske, Vlada Federacije BiH i Zapadnohercegovačka županija. A neprocjenjivu stručnu pomoć imali smo od doktorice znanosti Marinke Šimić s Instituta za kroatistiku i slavistiku u Zagrebu. − Naš je cilj da hrvatska ćirilica u UNESCO-u dobije status nematerijalne svjetske kulturne baštine − dodaje Grgo. No, sve to naišlo je na žestoke reakcije srpskih lingvista. Možda je najžešći bio jedan od vodećih lingvista, profesor Miloš Kovačević, koji kaže kako “Hrvati Srbima otimaju ćirilicu”. Na znanstvenom skupu u HAZU-u, održanom krajem 2012., podsjeća prof. Kovačević, iznesena je teza kako je “od 11. do 18. stoljeća na velikim dijelovima hrvatskog teritorija stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom”, te da se na srednjovjekovnim spomenicima “miješaju i ćirilica i glagoljica”. Kovačević to naziva “hrvatsko šminkanje prošlosti” i primjećuje da su se Hrvati tek u 2012. godini sjetili “svojega” pisma ćirilice zbog njihova puta prema EU-u, jer u Bruxellesu, kako kaže, žele imati pravo prvenstva nad jezikom i pismom s Balkana. ( http://urednik.slobodnadalmacija.hr/BiH ... fault.aspx)
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:16 |
|
|
A hoćemo li zbog tih Srba koji su srbovali na latinici pa odjednom nestadoše, srbovati i mi danas tako što ćemo zvanične dokumente štampati ćirilicom a popunjavati ih latinicom, gospodine Joe?
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:27 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: A hoćemo li zbog tih Srba koji su srbovali na latinici pa odjednom nestadoše, srbovati i mi danas tako što ćemo zvanične dokumente štampati ćirilicom a popunjavati ih latinicom, gospodine Joe? Pa to ima veze sa obrazovanjem a ne sa time koje je pismo u pitanju , ako neki Srbin popunjava formular koji je na ćirilici latinicom govori da je obrazovanje zakazalo a ne da treba nešto ukidati kako bi ti hteo. Međutim , i to je legitimno jer sve se razume i sve je jasno , i jedno i drugo pismo je naše sve dok se njime služimo , pa makar to bilo u ovoom slučaju da je državni formular na ćirilici a popunjavanje na latinici. Latinica je deo nas i možeš dubiti na glavi da to "ispraviš" i samo ćeš praviti probleme sebi i drugima zbog toga jer time ništa ne činiš već pitanje jezika i pisma stavljaš u politički milje i ništa više , i što je najgore svako ukidanje takvog čega kao što je jedno pismo je uvek kontraproduktivna stvar jer kako rekoh tu je samo politika i nacionalizam u pitanju a ne briga i pismenosti naroda i prave tradicije. p.s Inače i latinica je naše tradicionalno pismo jer su je mnogi Srbi koristili ranije , da ne govorim da je ono najviše postalo naše zbog zadnjih 150 godina , i to je sasvim dovoljno. Za razliku od Hrvata koji bi sad hteli ćirilicu da furaju(a ne da je koriste stalno) a svi su je prezirali i nacrtanu donedavno iz poznatih razloga. Zaista me tvoj stav podseća na hrvatske jezičke paranoike , izgleda da tolika količina provođenja na hrvatskim forumima te navuklo na hrvatskoj ezičko čistunstvo iz očitih nacionalističkih razloga.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:31 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: rvati ubacili u petu do UNESCOa, a to lijepo rvatsko pismo će uskoro predstaviti i EU parlamentu pa se nadam da će to postati i jedno od službenih EU pisama.
A ništa, postavite je na table po Vukovaru i problem riješen. Srbi će ih bez problema prihvatiti a vi pazite da ih neko od vas ne bi šarao ili prepravljao na latinicu
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:32 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: 1.) Vijetnamski som je jako nezdrav. Polje ostati gladan nego to jesti. 2.) I ja isto. Postim kad hoću, jedem meso kad hoću. Uopće se više ne držim tih pravila. 3.) Raspiši se. 1) Znam. Davnih dana sam presao da ga jedem. 2) Pa nije post valjda samo da ne jedeš meso. 3) Realno, mrzi me. Ima ovde i većih vernika od mene. joe enter je napisao/la: Za razliku od Hrvata koji bi sad hteli ćirilicu da furaju(a ne da je koriste stalno) a svi su je prezirali i nacrtanu donedavno iz poznatih razloga. Al' jes' provala što su se par dana posle tih skupova svi digli na ustanak zbog mrske ćirilice u Vukovaru. Onda kao, Hrvati pravoslavci, pa treba posebna crkva... ali Srbi katolici su veliko no-no.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:35 |
|
|
joe enter je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: A hoćemo li zbog tih Srba koji su srbovali na latinici pa odjednom nestadoše, srbovati i mi danas tako što ćemo zvanične dokumente štampati ćirilicom a popunjavati ih latinicom, gospodine Joe? Pa to ima veze sa obrazovanjem a ne sa time koje je pismo u pitanju , ako neki Srbin popunjava formular koji je na ćirilici latinicom govori da je obrazovanje zakazalo a ne da treba nešto ukidati kako bi ti hteo. Međutim , i to je legitimno jer sve se razume i sve je jasno , i jedno i drugo pismo je naše sve dok se njime služimo , pa makar to bilo u ovoom slučaju da je državni formular na ćirilici a popunjavanje na latinici. Latinica je deo nas i možeš dubiti na glavi da to "ispraviš" i samo ćeš praviti probleme sebi i drugima zbog toga jer time ništa ne činiš već pitanje jezika i pisma stavljaš u politički milje i ništa više , i što je najgore svako ukidanje takvog čega kao što je jedno pismo je uvek kontraproduktivna stvar jer kako rekoh tu je samo politika i nacionalizam u pitanju a ne briga i pismenosti naroda i prave tradicije. p.s Inače i latinica je naše tradicionalno pismo jer su je mnogi Srbi koristili ranije , da ne govorim da je ono najviše postalo naše zbog zadnjih 150 godina , i to je sasvim dovoljno. Za razliku od Hrvata koji bi sad hteli ćirilicu da furaju(a ne da je koriste stalno) a svi su je prezirali i nacrtanu donedavno iz poznatih razloga. Zaista me tvoj stav podseća na hrvatske jezičke paranoike , izgleda da tolika količina provođenja na hrvatskim forumima te navuklo na hrvatskoj ezičko čistunstvo iz očitih nacionalističkih razloga. Što sad miješaš Hrvate u tu priču? Mi smo otvoreni prema svim tirma hrvatskim povijesnim pisimima.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:46 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: 1.) Vijetnamski som je jako nezdrav. Polje ostati gladan nego to jesti. 2.) I ja isto. Postim kad hoću, jedem meso kad hoću. Uopće se više ne držim tih pravila. 3.) Raspiši se. 1) Znam. Davnih dana sam presao da ga jedem. 2) Pa nije post valjda samo da ne jedeš meso. 3) Realno, mrzi me. Ima ovde i većih vernika od mene. joe enter je napisao/la: Za razliku od Hrvata koji bi sad hteli ćirilicu da furaju(a ne da je koriste stalno) a svi su je prezirali i nacrtanu donedavno iz poznatih razloga. Al' jes' provala što su se par dana posle tih skupova svi digli na ustanak zbog mrske ćirilice u Vukovaru. Onda kao, Hrvati pravoslavci, pa treba posebna crkva... ali Srbi katolici su veliko no-no. Eto ti pol gasol i Frenki Simatovic, pravi Srbi katolici, velikodusno ih dajemo vama.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:47 |
|
|
Eh, bilo je tu i većih imena od g. Frenkija.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:48 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: joe enter je napisao/la: Pa to ima veze sa obrazovanjem a ne sa time koje je pismo u pitanju , ako neki Srbin popunjava formular koji je na ćirilici latinicom govori da je obrazovanje zakazalo a ne da treba nešto ukidati kako bi ti hteo. Međutim , i to je legitimno jer sve se razume i sve je jasno , i jedno i drugo pismo je naše sve dok se njime služimo , pa makar to bilo u ovoom slučaju da je državni formular na ćirilici a popunjavanje na latinici. Latinica je deo nas i možeš dubiti na glavi da to "ispraviš" i samo ćeš praviti probleme sebi i drugima zbog toga jer time ništa ne činiš već pitanje jezika i pisma stavljaš u politički milje i ništa više , i što je najgore svako ukidanje takvog čega kao što je jedno pismo je uvek kontraproduktivna stvar jer kako rekoh tu je samo politika i nacionalizam u pitanju a ne briga i pismenosti naroda i prave tradicije. p.s Inače i latinica je naše tradicionalno pismo jer su je mnogi Srbi koristili ranije , da ne govorim da je ono najviše postalo naše zbog zadnjih 150 godina , i to je sasvim dovoljno. Za razliku od Hrvata koji bi sad hteli ćirilicu da furaju(a ne da je koriste stalno) a svi su je prezirali i nacrtanu donedavno iz poznatih razloga. Zaista me tvoj stav podseća na hrvatske jezičke paranoike , izgleda da tolika količina provođenja na hrvatskim forumima te navuklo na hrvatskoj ezičko čistunstvo iz očitih nacionalističkih razloga. Što sad miješaš Hrvate u tu priču? Mi smo otvoreni prema svim tirma hrvatskim povijesnim pisimima. Da , naročito u Vukovaru , samo nemoj mi reći da vi imate posebnu hrvatsku ćirilicu jer ću se morati povrediti a onda ću morati i zbog toga plakati. Ćirilica je sasvim jednoglasno odavno odbačena od strane Hrvata tj.katolikka , mada se nisu ni puno ni pitali. Čak su bosanski franjevci u 17.veku iz vrlo poznatih razloga složili "Nauk krstjanski" na ćirilici uf pardon bosančici,arvatici i srpskim pismenima , ali to niko nije šljivio. U vreme Jugoslavije je to bi za Hrvate nevišen velikosrpski namet , pa su je prezirali još više. Današnje furanje ćirilice(bosančice) od strane Hrvate je obično zapišavanje teritorje i iz isključivo plitiko-nacionalističkih razloga da bi se opravdalo svojatanje stećaka,Kotromanića i ponekad se dao omaž Poljičkoj Republici , ali tu se sve završava. Zato mi nemoj govoriti o hrvatskoj tradiciji ćirilice jer zaista je smešno , uostalom kao i glagoljica bez obzira što ona čak i ima nešto malo u tradiciji. Inače kad su krenuli nacionalni preporodi na ovim prostorima , u Dalmaciji je kad bi neki katolički popovi ili neki učeni ljudi počeli pisati na domaćem jeziku ili još koristiti ćirilicu je proglašavano od crkve za "povlašivanje" katoličkog vernog puka. Tako da još jednom zahvalite katoličkoj crkvi koja vam nije sačuvala ćirilicu , a danas ja verujem da se hvale njome a vi joj verujete.
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:49 |
|
|
Hajd' bas me zanima, nabroji ih.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:52 |
|
|
Evo kolega Joe je dežirni za bratske katolike, ja vam želim sve najbolje i laku noć.
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:54 |
|
|
Da, da nemoj se opeci, salji Jovana naprid.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:54 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Evo kolega Joe je dežirni za bratske katolike, ja vam želim sve najbolje i laku noć. Neću ih ni ja više dirati , večeras čitaju knjige na ćirilici i nacionalno se nadahnjuju. Laku noć.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:57 |
|
|
Je li vi ozbiljno ne razumijete da je riječ o dva različita pisma?? Skužio sam po Historii Salonitani da se baš ne razumijete u hrvatsku povijest, ali...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:57 |
|
|
Ovdje svi nešto rano idu spavati.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 sij 2013, 23:59 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: rvati ubacili u petu do UNESCOa, a to lijepo rvatsko pismo će uskoro predstaviti i EU parlamentu pa se nadam da će to postati i jedno od službenih EU pisama.
A ništa, postavite je na table po Vukovaru i problem riješen. Srbi će ih bez problema prihvatiti a vi pazite da ih neko od vas ne bi šarao ili prepravljao na latinicu Ako bude u Briselu kao službeno pismo EU, zašto ne i na njenoj granici da olakša asimilaciju susjednih eorofobičnih nacija i regija koje rabe to prelijepo hrvatsko pismo, uz to su i lojalni hrvatski građani. Glede huligana, za njih također važe hrvatski zakoni po europskim normama. Slično očekujem i na granici Kosova jer hinim da će i oni ući u euro zajednicu, dakle primjena euronormi. Unija zakon...
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 00:00 |
|
|
Ja sam već desetak zora sa Srbima na forumu dočekao, a oni kao idu leć'
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 00:01 |
|
|
Čemu nervoza? Polako, sutra.
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 00:03 |
|
|
Onda sutra, fino.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 11:54 |
|
|
@puntar Da ne idemo u srednji vek. Medo Pucić, Antun Fabris, Lujo Bakotić, Ivo Vojnović, Ivan Stojanović, Matija Ban, Marko Car, Sava Bjelanović... Zapravo, ovo sve neki tvoji. I ne znam šta je tako čudno. I danas ima 5000 Crnogoraca i stotinjak Srba katolika u CG, 2500 Srba katolika u Hrvatskoj, par stotina Crnogoraca. Ima ih čak i u Srbiji. (mada opet kažem, terate me da se petljam u nešto čime sam se površno bavio)
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 12:51 |
|
|
Taj pokret Srba katolika u Dubrovniku je nastao pod jakim utjecajem Čeha koji su bili ljubomorni na Hrvate zbog vječito boljeg položaja u monarhiji, pa su im naciju htjeli ograničiti na milijun ljudi
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 13:33 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 13:37 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Unutrašnjost hrama je još u izgradnji?
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 sij 2013, 13:41 |
|
|
Aha. I potrajaće. Poprilično ambiciozno su zamislili sve to. 12/01/2012 Citat: Posle posete Srbiji, mitropolit Ilarion Alfejev, u jednom intervjuu govorio je o radovima na Hramu Svetog Save ponavljajući spremnost Ruske pravoslavne crkve da pomogne nastavak radova, ističući da se radi o „projektu bez presedana“, jer će mozaikom biti pokriveno 17.000 kvadratnih metara, kao i da jedan kvadrat košta od 2.000 do 2.500 evra.
U septembru prošle godine Ilarion Alfejev primio je srpsku delegaciju, koja je došla u Moskvu radi konsultacija po pitanjima realizacije projekta izrade mozaika u Hramu Svetog Save. Tokom susreta predloženo je da Rusi finansiraju, urade i postave mozaik u Hramu Svetog Save, a posao bi trebalo da bude obavljen u narednih osam godina. Preliminarna procena je da će projekat koštati između 30 i 40 miliona evra, a da se realizuje učešćem ruske države i Ruske pravoslavne crkve.
U prvoj fazi radova biće urađeno 3.100 kvadratnih metara mozaika u velikoj kupoli, lucima naosa i pilonima, stubovima, kupolnog tambura. Kompozicije će se zasnivati na vizantijskoj ikonografskoj perspektivi kod prikazivanja arhitektonskih prostora i artefakata, dok će se autori kod likova nebeske hijerarhije držati načela vanvremenosti i uobičajenih distinkcija koje definiše Pseduo-Dionisije Areopagit. Mozaici će se izvoditi teserama, kockicama, od prirodnog kamena, stakla, staklene paste i eventualno keramike.
Podsetimo, od naplate doplatnih poštanskih markica u iznosu od deset dinara za Hram Svetog Save u periodu od 6. juna do 20. avgusta prikupljeno je oko 65 miliona dinara, odnosno oko 650.000 evra. Vlada Srbije je zbog ove uredbe bila meta javne kritike, a jedan od argumenata bio je da se na ovaj način prinudno od onih koji nisu vernici i pripadnici Srpske pravoslavne crkve naplaćuje novac. Ipak, iz Vlade su poručili da završetak izgradnje Hrama Svetog Save „nije pitanje vere, religije i vernika“, nego je to nacionalni projekat započet još 1939. godine.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|