HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 pro 2025, 18:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvati su bolji Srbi od Srba.
PostPostano: 24 stu 2025, 22:31 

Padobranac je napisao/la:
Marlo je napisao/la:

Nikakav specijalni rat se ne vodi protiv nas, već je to solipsizam što ispoljavaš. Ja sam za sebe izmislio nešto što bih nazvao "exceptionalism in misery" ili izuzetnost u muci. Radi se o tome da smo najgori i da je kod nas sve najgore ali na naš svojstven način soptvenom krivicom, ali se ipak zbog toga dozvolim cinično veseliti jer drugog izlaza nema.

Ja mislim da si ti Hrvat jer tvoj jezik nema srpsku boju. Izvini, ali to je moje mišljenje, a svako na svoje ipak ima pravo.

Biti Srbin je fantastičan jedan, praktično nenadjebiv osećaj. Srbin je potpuno svoj, potpuno na svoj način, sa svim manama (mnogo infantilnosti i licemerja), ali svestan svoje jedinstvenosti i prava na nju.

Srbi jedini smatraju da su svi ljudi jednaki pred Bogom, drugi to samo kažu.

Dobra, dobra

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 22:33 

A Srbi, ako ništa drugo, imaju mašte.
Nije bezveze izreka, lažeš k'o Srbin =))

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 22:37 

Čini mi se da dosta Srba često gleda okolne narode s visoka i misle da su oni nebeski narod. Kako onda misle da su svi jednaki?

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 22:45 

Pa, od Hrvata nisam ovde cuo argumente haha, mada Padobrancu i nije tesko da bude u pravu... :D

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 22:46 

Croato je napisao/la:
Čini mi se da dosta Srba često gleda okolne narode s visoka i misle da su oni nebeski narod. Kako onda misle da su svi jednaki?

To je tacno, ne mislimo da smo nebeski, nego jednostavno smatramo da su ovi okolo nesposobni za bilo sta :D

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 22:49 

Ceha je napisao/la:
A Srbi, ako ništa drugo, imaju mašte.
Nije bezveze izreka, lažeš k'o Srbin =))

Ima još tih izreka, ali one više govore o onima koji ih izriču, nego o kome ih izriču.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 22:49 

Marlo je napisao/la:

Nikakav specijalni rat se ne vodi protiv nas, već je to solipsizam što ispoljavaš. Ja sam za sebe izmislio nešto što bih nazvao "exceptionalism in misery" ili izuzetnost u muci. Radi se o tome da smo najgori i da je kod nas sve najgore ali na naš svojstven način soptvenom krivicom, ali se ipak zbog toga dozvolim cinično veseliti jer drugog izlaza nema.

Ja mislim da si ti Hrvat jer tvoj jezik nema srpsku boju. Izvini, ali to je moje mišljenje, a svako na svoje ipak ima pravo.

Biti Srbin je fantastičan jedan, praktično nenadjebiv osećaj. Srbin je potpuno svoj, potpuno na svoj način, sa svim manama (mnogo infantilnosti i licemerja), ali svestan svoje jedinstvenosti i prava na nju.

Srbi jedini smatraju da su svi ljudi jednaki pred Bogom, drugi to samo kažu.

Meni se cini da jeste Srbin, ali namerno se trudi da sintaksa bude kao delimicno hrvatska

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 22:55 

VizantijskoPlavo je napisao/la:
Croato je napisao/la:

To je tacno, ne mislimo da smo nebeski, nego jednostavno smatramo da su ovi okolo nesposobni za bilo sta :D

I onda vas manje brojan narod šije u nobelovim nagradama i sportu općenito? Ne možete biti Übermensch s tursko-bugarsko-ciganskim genima i ponašanjem. Bez Vojvodine bili bi potpuni divljaci :zubati

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 23:02 

Koja kontradiktornost. Em Hrvati govore srpski, em ti je ovaj Hrvat koji govori jezik koji nema srpsku boju.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 23:15 

Zapadni je napisao/la:
Vi Srbi se uspješno valjate u ispodprosječnosti vlastitog postojanja gdje vam Hrvati dođu kao traumatični podsjetnik koliko vas je sve s istoka unakazilo.

Čovjek piše o kemijskoj i hemijskoj, gdje izlaze najviše emotivne interpretacije, a najmanje činjenične.

Tko vam je kriv što vučete fonetski nedosljedan sustav istočnoeuropske transkripcije, jebote.

Ugrožen si od postojanja Hrvata, njihove veće civilizacijske ostvarenosti, sva ta utjeha o superiornosti pada u vodu na granici s Hrvatskom.

Hajde da te udostojim još jednim odgovorom.

Zamisli Tomsonov koncert na kom ima pola miliona Hrvata. Neka je u Hrvatskoj 3,5 miliona Hrvata to znači svaki sedmi je otišao tamo, tj. iz svake porodice ili kuće u proseku po jedan. I cela, dakle cela, Hrvatska viče "Ubij Srbina!" I onda ti meni kažeš "Ugrožen si od postojanja Hrvata, njihove veće civilizacijske ostvarenosti, sva ta utjeha o superiornosti pada u vodu na granici s Hrvatskom." A ja ti kažem da je to tvoja projekcija, da ne kažem kako se u narodu za to kaže, kao i projekcija onih 500.000 "pripadnika veće civilizacijske ostvarenosti".

Ima i ona izreka vezana za uspeh "pa nek crknu dušmani" gde je merilo tvog uspeha nečija zavist ili pritisak žuči u žučovodu. Tako nam ponašanje Hrvata zaista negde hrani ego. :zubati

Sve je ovo jedan mučni autogol na toliko mnogo razina.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 23:19 

Vidiš da voliš braću Hrvate. Doša si na hrvatski forum. A i mi tebe čim smo ovako liberalni da pišeš sve ovo. Zamisli da je obrnuto, bi li bili tako liberalni, nadam se da da.

Vrh

PostPostano: 24 stu 2025, 23:22 

Croato je napisao/la:
Vidiš da voliš braću Hrvate. Doša si na hrvatski forum. A i mi tebe čim smo ovako liberalni da pišeš sve ovo. Zamisli da je obrnuto, bi li bili tako liberalni, nadam se da da.

Nekako čudno izražavate tu ljubav. Nakon drugog posta mi je rekao da sam "cigansko-turski nakot". Vala, zbog Cigana smo muzikalni, a zbog Turaka duže trajemo u seksu.

Neću dugo, ne brinite.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 00:11 

Prijavio san taj užasni post već.

Svaki narod ima svoje pluseve. I čemu generaliziranje?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 00:12 

Zapadni je napisao/la:
Vi Srbi se uspješno valjate u ispodprosječnosti vlastitog postojanja gdje vam Hrvati dođu kao traumatični podsjetnik koliko vas je sve s istoka unakazilo.

Čovjek piše o kemijskoj i hemijskoj, gdje izlaze najviše emotivne interpretacije, a najmanje činjenične.

Tko vam je kriv što vučete fonetski nedosljedan sustav istočnoeuropske transkripcije, jebote.

Ugrožen si od postojanja Hrvata, njihove veće civilizacijske ostvarenosti, sva ta utjeha o superiornosti pada u vodu na granici s Hrvatskom.

Zamisli Tomsonov koncert na kom ima pola miliona Hrvata. Neka je u Hrvatskoj 3,5 miliona Hrvata to znači svaki sedmi je otišao tamo, tj. iz svake porodice ili kuće u proseku po jedan. I cela, dakle cela, Hrvatska viče "Ubij Srbina!" I onda ti meni kažeš "Ugrožen si od postojanja Hrvata, njihove veće civilizacijske ostvarenosti, sva ta utjeha o superiornosti pada u vodu na granici s Hrvatskom." A ja ti kažem da je to tvoja projekcija, da ne kažem kako se u narodu za to kaže, kao i projekcija onih 500.000 "pripadnika veće civilizacijske ostvarenosti".

Ima i ona izreka vezana za uspeh "pa nek crknu dušmani" gde je merilo tvog uspeha nečija zavist ili pritisak žuči u žučovodu. Tako nam ponašanje Hrvata zaista negde hrani ego. :zubati

Na Thompsonovu koncertu u Zg se nije skandiralo ubij Srbina, jesi se ti nagutao ludih gljiva?!

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 00:25 

PCM je napisao/la:

Na Thompsonovu koncertu u Zg se nije skandiralo ubij Srbina, jesi se ti nagutao ludih gljiva?!

Tu sam te i čekao. Nego, šta se skandiralo?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 00:37 

PCM je napisao/la:

Tu sam te i čekao. Nego, šta se skandiralo?

Imaš snimljen cili koncert pajdo, slobodno pogledaj.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 00:56 

Tu sam te i čekao =))

Pa daj dokaze klaune

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 03:54 

Noname01 je napisao/la:
VizantijskoPlavo je napisao/la:

I onda vas manje brojan narod šije u nobelovim nagradama i sportu općenito?

Kojim sportom? Pucanjem glinenih golubova? :sega

Srbi su crème de la crème sporta. Hoces da uporedimo sportske uspehe?

Jedini dobitnik Nobelove nagrada sa ovih prostora je Ivo Andric.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 05:23 

Zapadni je napisao/la:

Na tvoju žalost, Hrvata ima par milijuna više u dijaspori nego u Hrvatskoj, a vrlo se lako mobiliziraju na spomen Thompsona.
Ni ne znam što skandiraju, dok god se međusobno politički oponenti ne zovu četnicima kao Srbi međusovno ustašama, neka viču :001_smile

Evo ti već dvije stranice prosipaš žuč o Hrvatima, jesi svjestan koliko si zabavan uspješnijem narodu?

Vi Srbi ste ko ostatak tijesta od kojeg se nešto čovjek sjeti napraviti dok se peče glavno jelo.

Hrvati su toliko kvalitetniji, inteligentniji, uspješniji u svakom polju, puno ljepši narod, činjenično bijel europski, a onda vidiš Srbe :smijeh mislim na Srbijance, ne ove dovučene nesretne Vlahe s naše strane Drine

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 05:27 

fravitaizkotora je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

I onda vas manje brojan narod šije u nobelovim nagradama i sportu općenito?

Kojim sportom? Pucanjem glinenih golubova? :sega

Srbi su crème de la crème sporta. Hoces da uporedimo sportske uspehe?

Jedini dobitnik Nobelove nagrada sa ovih prostora je Ivo Andric.

U skoro svakom sportu zaostajete za nama.

Okani se floskula o glinenim golubovima s kurira, ne mogu vjerovati da je to stvarno vaše mjerilo razine izražavanja.

Evo bogami, imate Đokovića po majci Hrvata, košarku, ostalo N I Š T A.
U niti jednom drugom individualnom niti timskom sportu nemate nikoga.

Možda u nekim vašim seoskim opančarskim sportovima gdje se "takmičite" na slavama bilježite veće uspjehe od Hrvata, ali u pravim sportovima, Hrvati vas jebu.

Citat:
Ako gledamo ukupne međunarodne rezultate od 1990-ih do danas, Hrvatska je u prosjeku uspješnija od Srbije kada se zbroje sve medalje i najveći dometi u ekipnim i pojedinačnim sportovima.
Obje države imaju vrhunske rezultate, ali Hrvatska ima širi raspon sportova s vrhunskim uspjesima i više globalno najvažnijih odličja.

:smijeh

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 05:32 

U redovima danas što se zove Srbi imamo Vlahe sa zapadne strane Drine, Bugare na jugu onoga što se zove Srbija, Srbijance u centralnoj Srbiji i značajan udio Roma od kojih su neki nacionalne zvijezde i simbol srpstva.

Jednoj kompaktnoj europskoj naciji Hrvata ne mogu parirati u ničemu, pa dijele komplekse sa svojom muslimanskom orijentalnom braćom kojoj međusobno izrazito nalikuju u svim običajima i crtama postojanja.

Reklo bi se Hrvat, par mjesta prazno pa ovi cigani s istoka.

Meni ste dragi jer ste jeftina radna snaga u Hrvatskoj

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 05:40 

Nije bitno koliko ljudi gde živi već kojim jezikom govore, i, ako ne veruješ meni, možeš verovati Jurju Križaniču koji u "Gramatičnom iskazaniju" svedoči kako NE POSTOJE HRVATI JEKAVCI, samo EKAVCI i IKAVCI:

Juraj Križanić: "Srbi mjesto jat imaju ie: tielo, liepo, viera, striela, sieno. Hrvati niti jedan dvoglas nigde ne koriste već vole čiste vokale: e umesto malog jus i i ili e mjesto jat: knez, svet; tilo, lipo, strila; vera, seno."

Odštampano pre 238 godina na srpskom jeziku koji je danas svima u potpunosti razumljiv. Nema nekih bitnijih razlika od današnjeg vukovskog srpskog standardnog jezika.

Juraj Križanić dolazi iz Pokuplja. Jekavica iz Dubrovnika njemu je bila daleka. Isto tako su u 19.st. Zagrebčani Ličaninu Anti Starčeviću govorili kako nije Hrvat već Vlah. Tako i danas imaš genijalce i u Rieci i Zagrebu koji tupe da Bosanci i Hercegovci ne mogu biti Hrvati. A to što je bio neinformiran, ter nije poznavao Dubrovčane, znači da se nije držao one Sokratove ,,Ja znam da ništa ne znam''. Hajedmo vidjet što govore ,,jekavci'' koji su odprilike bili suvremenici Križanića:

- Dubrovačka Vlada od svojeg poslanika u Beču 9.V.1618. traži obaviest mogu li se ,,dobaviti barabanti i u kom broju, ali da budu Hrvati , našeg jezika i katolici'' (,,Crouati de nostra lingua e cattolici''), kada se mogu imati, i uz koju plaću za stražu i ostale službe u gradu.'' (Košćak 1954: 190, 215).

- Dinko Zlatarić (1558-1613) (,,Elektra... iz veće tuđieh jezika u hrvatski izložena''). Elektru, kao i cielu knjigu prievoda, namienio je Dominko Zlatarić s osobitim poštovanjem Međimurcu Jurju Zrinskomu, sinu Nikole Šubića Zrinskoga, a u vojsci pod Jurjevim zapovjedničtvom bio je časnik Miho Zlatarić, brat Dominkov.

- Dubrovački Pjesnik Nikola Nalješković (1510.-1586.), koji se s korčulanskim (krkarskim) vlastelinom Ivanom Vidalom upravo natječe, tko će koga bolje počastiti hrvatskim imenom. Nalješković poručuje Vidalu, kako narod Hrvata vapije i viče, da je on kruna od zlata, kojom se svi diče; a Vidale mu odporučuje: >>Časti izbrana Niko i hvalo velika, hrvatskoga diko i slavo jezika<< . . . zatim kaže za Dubrovnik: >>Dubrovnik grad svitli i slavan zadosti . . . svuda ga jes puna slava, svud on slove, hrvatskih ter kruna gradov se svih zove . . .<< Nalješković rabi hrvatsko ime i u svojim poslanicama pjesniku Petru Hektoroviću i vlastelinu hvarskomu Hortensiju Brtučeviću, po čem možemo suditi, da je tada ime hrvatsko na otocima Hvaru i Korčuli kao i u Dubrovniku dobro poznato bilo.

S druge strane, da vidimo što su Srbi govorili o jeziku Dubrovnika prije Vuka Karađića:

- Dielovi zapisnika (koji su pisani njemački) sa sjednice od 17. studeni 1791. i od 9. siečnja 1792. Srbski episkop Petar Petrović odbija dubrovački Štulićev rječnik da ima veze sa srbskim jezikom. Da vidimo što govori:
Citat:
,,Srpski narod bi ovakovim rečnikom zaboravio po vremenu čitati svoje knjige. Morao bi učiti latinski, mađarski, hrvatski i u opće svaki jezik koji mu je u susedstvu, te bi izgubio svoju narodnost. S tim bi dakako moral uginuti i obeležje toga naroda, koje ga je vekovima delilo od tolikih drugih naroda.''

Citat:
,,Slavenosrbi su svoj crkveni jezik kultivisali i on se kod njih sve više razvijao, pa sad najedanput im se nameće mnogo različitiji jezik hrvatski. Ni za naš narod ne bi dakle zgodan bio taj rečnik a kamo li za ostala slovenska narječja u našoj državi. Hrvatski dijalekat je prema slavenosrpskom, kao npr. gornjonjemački prema švapskom''

Citat:
,,Ako se hoće ovo delo da štampa o državnom trošku, tada referent Petrović po svojoj dužnosti mora izreći, da je ovakvo delo onda zgodno samo za Hrvate i Dalmatince, jer samo njima može koristiti, a slovenski narod koji samo ćirilicu poznaje mora ostati pri rečniku koji je i dosad bio. [...] Naš narod nema dakle te potrebe, da se služi tuđim rečnikom, koji mu istiskuje iz ruku pradedovsko pismo.''

Srbski episkop nije prihvaćao Stulićev rječnik čak ni kad su Austrijanci nudili da ga tiskaju na ćirilici. (Brlek 1987: 92)

Čak i radikalni Vuk Karađić priznaje:
,,Pesne su ove. . .jedne štampane po Hercegovačkom dijalektu, a druge po Sremačkom..., da sam sve pečatao Hercegovački (n. p. djevojka, djeca, vidjeti, lećeti, i dr.), onda bi rekli Sremci (Vuk ovdje misli na srijemske Srbe, koji su se koncem XVII. st. preselili iz Raške u Srijem i Vojvodinu — nap. m.): pa šta ovaj nama sad nameće Horvatskij jezik''.

Drugim riečima, Vuk Karađić, a prije toga Austrijanci se trudi uvjeriti Srbe da su hercegovački i dubrovački jezik srbski, a ovi se tomu odupiru i zaziru od toga, ter uporno govore da ne zele da im se nameće hrvatski jezik. I što se dogodilo na kraju. Vuk Karađić im je ipak uspio nametnuti hrvatki jezik. :zubati

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 05:47 

Citat:
Čak i radikalni Vuk Karađić priznaje:
,,Pesne su ove. . .jedne štampane po Hercegovačkom dijalektu, a druge po Sremačkom..., da sam sve pečatao Hercegovački (n. p. djevojka, djeca, vidjeti, lećeti, i dr.), onda bi rekli Sremci (Vuk ovdje misli na srijemske Srbe, koji su se koncem XVII. st. preselili iz Raške u Srijem i Vojvodinu — nap. m.): pa šta ovaj nama sad nameće Horvatskij jezik''.

:zubati

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 07:48 

Imaju li Srbi ijedan grad na razini hrvatskih gradova Dubrovnika, Šibenika, Trogira, Hvara, Zadra? Hehe

Pokoji manastir, većinom tursko i socijalističko nasljeđe hehe

Sirotinja je uvijek bila ponosna u siromaštvu

Vrh

PostPostano: 25 stu 2025, 09:16 

Zapadni je napisao/la:
Imaju li Srbi ijedan grad na razini hrvatskih gradova Dubrovnika, Šibenika, Trogira, Hvara, Zadra? Hehe

Pokoji manastir, većinom tursko i socijalističko nasljeđe hehe

Sirotinja je uvijek bila ponosna u siromaštvu

Srbima je seoba u habsburške i mletačke prostore doslovce jedini kontakt s civilizacijom i otuda je krenula čitava njihova nacionalna ideologija. Vojvodina je kulturni centar srpstva 18. i 19. stoljeća.

Uostalom, i čitavu ovu njihovu jezičnu mitomaniju i Vuka i "Srbe tri verozakona" je producirala austrijska sigurnosna služba, doslovce su financirali tu vrstu "preporoda" kod njih, kako bi preko Vuka lakše stovrili zajednički jezični standard uvaljivanjem hrvatske i katoličke verzije jezika Srbima (prema čemu su inicijalno Srbi bili jako odbojni dok ih Vuk nije okretanjem pile naopako uvjerio da je baš to najveće srpstvo) i onda preko približavanja katolicima priveli Srbe iz istočne, rusko-pravoslavne zone utjecaja, k sebi. Doslovce i Vuk i Gaj su bili na plaći Beča, svaki sa specifičnim zadatkom u svojoj zajednici. Gaj da Hrvatima proda ilirstvo, a Vuk da ga proda Srbima umotanog u novokompomirano srpstvo "tri verozakona".

200 godina kasnije još uvijek smo svi skupa žrtve austrijskih geopolitičkih igara i mitomanije koju je to produciralo kod istočnih komšija.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: