|
|
Stranica: 7/27.
|
[ 652 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 11 srp 2012, 18:32 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Obuzdaj se malo. Nije ovo tema o turizmu. I nezeljenih stvari u njemu.
Pominjes tucu u diskoteci...Pa sto, u srbiji nema toga? Izmjedju srbina i srbina? Nema takvih tuca u skopju izmjedju makedonaca? Za ovo si zasluzio ban, trolas, izvrces, te nastupas huskacki.
Isli u srpskim skolama...Tko je isao? Par djaka? Daj se malo smiri, lupice te nesto. Nemoj samo nagomilavati ovdje gluposti, te izmisljati stvari koje su se desile samo u tvojoj glavi.
I da, pitao si kako su Makedonci opstali u vardarskoj makedoniji...Ovako, ovi iz grcke su u ogromnom dijelu iselile, najvise u bugarskoj, makedoniji, te u kanadi i australiji. U bugarskoj su ono sto su i oduvijek bili-Bugari. Vi ste probali nasilu, nije vam uspjelo...Na svaki vas teror, je odgovarano jos ljuce, padale su bitne ljudi po vas, te poslije atentata na acu, taj teror i jenjava. Jednostavno, sjebali ste se vi, sjebali ste i makedonce. Iscrpljivali ste se medjusobno. Makedonci na tisuce pobijenih ljudi, vama glavesine, plus uber glavesina, plus na stotine zandarma...Eto, tako se nekako odvijala drama u makedoniji. Sve u svemu, vi ste tamo bli, jeste, i bicete strano tijelo. Kao prijatelji, da, uvijek dobrodosli. Makedonci uopce ne mrze srbe, tko je bio zna, ali kao gospodari tamo nikada necete biti prihvaceni. Njima lijepse zvuci prezime na ski ili ov, nego na ic. To ic, tjera ih na osip.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 11 srp 2012, 18:39 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
"Jednostavno vrišti da je to njihovo antisrpstvo projekat - dok ih jebu Bugari, Grci i Šiptari, oni mrze Srbe." Ti si u zescem.....nego sto sam mislio. Paranoja, psihoza...Reci alexu da se vrati 
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 20 lis 2012, 16:26 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Partisan of Amur je napisao/la: Makedonci su svakako dio bugarskog naroda koji govori bugarskim jezikom i koji dijeli svoju povijest zajedno s Bugarima. Zamisliti makedonsku naciju kao odvojenu od bugarske je nemoguće.
Makedonci kao nacija su Titov propali projekt. Makedonci danas samo rade cirkus od sebe, od silne želje za patriotizmom, osjećajem zasebnosti, došli su do Aleksandra Velikog i do gradnje slavoluka. Makedonci su posebna nacija, različita od bugarske i bilo koje druge. I jezik im je poseban, iako jako sličan bugarskom, kao što su i hrvatski, srpski, crnogorski i bošnjački (bosanski) jezik međusobno slični. Jedina izmišljena južnoslavenska nacija su Bunjevci. Naravno da se ne može reći da su Makedonci umjetna nacija, ali imaju jako mnogo zajedničkog s Bugarima, još od početka, tj. srednjeg vijeka. Primjerice, to je konroverzna tema, no gotovo da nema razlike između makedonske i bugarske redakcije staroslavenskog. To mirne duše možeš smatrati istim
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 17:53 |
|
|
snowflake je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: Makedonci su posebna nacija, različita od bugarske i bilo koje druge. I jezik im je poseban, iako jako sličan bugarskom, kao što su i hrvatski, srpski, crnogorski i bošnjački (bosanski) jezik međusobno slični. Jedina izmišljena južnoslavenska nacija su Bunjevci.
Naravno da se ne može reći da su Makedonci umjetna nacija, ali imaju jako mnogo zajedničkog s Bugarima, još od početka, tj. srednjeg vijeka. Primjerice, to je konroverzna tema, no gotovo da nema razlike između makedonske i bugarske redakcije staroslavenskog. To mirne duše možeš smatrati istim Ja sam ovdje postavio na tuce dokaza tko su i sto su bili Makedonci do pred kraja 2sv rata. Nitko nije niti pokusao da demantira. Danas, e to je druga prica. Bugari su u ocima Makedonaca nesto sasvim strano. To je kao na primjer da su Starcevic, Frank, Radici, Macek...Svi odreda da su tvrdili da su Hrvati na primjer Madjari, a danas da slavis iste ljude, a pozivas se na tisucljetno Hrvatstvo. I pljujes Madjare. Eto, tako izgleda danas sa ove perspektive prica o Makedonskoj naciji, koja je prisutna stoljecima. Turski popisi jasno kazu kako su se izjasnjavali tada stanovnici Makedonije, i za sto ih Turci smatrali. Ali uvijek ce doci neki Srbin, i ponovice staru frazu milijun puta spomenutu, o onih tri ceta srpskih cetnika. Doslovce me shvati, tri ceta. A naspram njih sve ostalo Bugarsko.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 17:59 |
|
|
I kako su se izjašnjavali?
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:04 |
|
|
Naveo sam milijun puta kako. A znas i ti. Nemojmo se izivljavati.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:06 |
|
|
Čisto interesovanja radi, kako su se mogli izjasniti, tj. kako ih je turski popis mogao zabeležiti?
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:14 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Čisto interesovanja radi, kako su se mogli izjasniti, tj. kako ih je turski popis mogao zabeležiti? Opet li da pisem...Narod je birao u cijim ce skolama djeca uciti. I u cijim crkovnim odborima clanovati. Tamo se putem skolovanja pravio popis, tj. koji su jezik odabrali za skolovanje. U Makedoniji je, da ne pretjeram kod Slavenskog zivlja bilo sigurno 90% u skolama sa bugarskim nastavnim jezikom.. Ostalih 10% otpada na Grcku Arhiepiskopiju, jer je bilo ljudi Slavenskoga porijekla, ali su zivjeli blizu Grka, te im Grci nisu bili strani. Ali to se uvijek desavalo u sredinama gdje su zivjeli i Vlasi, jer su oni uvijek drzali grcku stranu. Dakle, Srbija se ovdje i ne pominje. I Turci su narod oslovljavali iskljucivo sa prefiksom "Bugari". Drugo nisu ni pomenuli u nikakvim dokumentima. Sa druge strane, nemas niti jednog revolucionara, pisca, intelektualca, prerobenika...Koji se osjecao kao nesto drugo, sem bugarinom.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:18 |
|
|
U praksi, Turska je registrovala ljude ne po etničkoj pripadnosti već po religijskoj. U ovom slučaju je registrovala muslimane, pripadnike grčke crkve i pripadnike bugarske crkve.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:20 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: U praksi, Turska je registrovala ljude ne po etničkoj pripadnosti već po religijskoj. U ovom slučaju je registrovala muslimane, pripadnike grčke crkve i pripadnike bugarske crkve. Tocno. Ali bila je prisutna i Srpska crkva. Pa nikome nije padalo na pamet da upise dijete u njoj(skole su bile pod patronatom crkve). Bilo je iskljucaka, ali to je samo decimala.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:36 |
|
|
Zavisi o kom periodu govoriš. Krajem 19. veka na prostoru čitave Makedonije Bugari su imali 781 školu sa 1220 učitelja i 26 000 đaka, Grci 227 škola sa 379 učitelja i 14200 učenika, a Srbi 217 škola sa 510 učitelja i 10000 učenika.
Turski podaci iz 1908. govore o 110 bugarskih, 80 grčkih, 30 srpskih i 8 vlaških komitskih četa.
Uopšte razlog čitave ove versko-prosvetno, a kasnije i oružane akcije, u kojoj je prednjačila Bugarska (koja je značajan % državnog budžeta opredeljivala za rad u ovom pravcu) jeste to što su i Bugarska i Grčka i Srbija smatrale slovensko stanovništvo Makedonije nacionalno neosveštenim, pogodnim za prihvatanje nacionalne svesti onog naroda koji bude najuspešniji u ovoj maloj balkanskoj "trci". Jedini izuzetak od ovog pravila je malobrojno grčko ili grcizirano stanovništvo u gradovima.
Tako da situacija nije bila ni približno čista kako ti to voliš da predstaviš. Ali se ja globalu slažem sa tobom da su Makedonci većinski, najbliži Bugarima, a da su danas formirani kao posebna nacija. Jedino sam hteo da razjasnim ovaj tvoj upis sa turskim popisima.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:42 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Zavisi o kom periodu govoriš. Krajem 19. veka na prostoru čitave Makedonije Bugari su imali 781 školu sa 1220 učitelja i 26 000 đaka, Grci 227 škola sa 379 učitelja i 14200 učenika, a Srbi 217 škola sa 510 učitelja i 10000 učenika.
Turski podaci iz 1908. govore o 110 bugarskih, 80 grčkih, 30 srpskih i 8 vlaških komitskih četa.
Uopšte razlog čitave ove versko-prosvetno, a kasnije i oružane akcije, u kojoj je prednjačila Bugarska (koja je značajan % državnog budžeta opredeljivala za rad u ovom pravcu) jeste to što su i Bugarska i Grčka i Srbija smatrale slovensko stanovništvo Makedonije nacionalno neosveštenim, pogodnim za prihvatanje nacionalne svesti onog naroda koji bude najuspešniji u ovoj maloj balkanskoj "trci". Jedini izuzetak od ovog pravila je malobrojno grčko ili grcizirano stanovništvo u gradovima.
Tako da situacija nije bila ni približno čista kako ti to voliš da predstaviš. Ali se ja globalu slažem sa tobom da su Makedonci većinski, najbliži Bugarima, a da su danas formirani kao posebna nacija. Jedino sam hteo da razjasnim ovaj tvoj upis sa turskim popisima. Gdje si nasao ove podatke? Pogotovu o broju djaka iz srpskih skola?
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:50 |
|
|
"jeste to što su i Bugarska i Grčka i Srbija smatrale slovensko stanovništvo Makedonije nacionalno neosveštenim"
Opet pokusaj podvale...Dali znas koja je bila VMRO? Tadasnja mozda najorganiziranija oslobodilacka organizacija Europe? Sa nesrijecom da je u zemlji koje je srce kucavice Turske. I koja je bila njena brojnost? I koje su formacije Srba u Makedoniji?
Ja cu ti reci koje su to formacije. Jovan Babunski, Gligor Sokolovic, Jovan Dolgac...Dali sam propustio jos nekog? A VMRO je skoro u svakom selu imao po jednu cetu. I ti mi kazes da je narod bio neosvesten Kao Makedonci da, nisu bili osvesteni. Jedino je uvijek bila jaka ta geografska pripadnost. Time su se i dicili, jer su u Sofiji bili glavni. Ima jedna emisija sa jednim novinarom, Vasko Eftov se zove, bas se jedna od njegovih emisija time pozabavila. Mogu ti naci link ako zelis. Pa na Sofijskim grobljima su pokopani svi revolucionari koji su se borili protiv turaka, svi dojednog. Sem Goce Delceva, ciji su posmrtni ostanci dovedeni iz Sofije 1946 godine u Skopju. Koji je pokopan u Beograd ili u Atinu?
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:52 |
|
|
totem je napisao/la: Gdje si nasao ove podatke? Pogotovu o broju djaka iz srpskih skola? Č.Popov, Istočno pitanje i srpska revolucija 1804-1918, Bgd 2008. Mrzi me da sad raspakujem knjige turskih autora. Jedino što mi nije potpuno jasno u tome jeste koliko se broj odnosi i na teritoriju KiM. (pošto se kao centri delovanja navode konzulati u Solunu, Bitolju i Prištini, Prizrenska Bogoslovija, srpsko-makedonska društva u Bitolju, Ohridu, Kićevu, Prilepu, Kumanovu, Štipu, Debru i Gostivaru). Međutim stvarno me mrzi sada da to razjašnjavam. Mislim da imam negde i slikanu periodiku iz tog vremena u kojoj se navode detaljnije podaci, podeljeni po školama. (npr škola u XY, učitelja X, učiteljica, X, učenika muških XX, učenika ženskih XX itd)
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:53 |
|
|
totem je napisao/la: Opet pokusaj podvale...Dali znas koja je bila VMRO? Tadasnja mozda najorganiziranija oslobodilacka organizacija Europe? Sa nesrijecom da je u zemlji koje je srce kucavice Turske. Koje godine je osnovan VMRO? I kakve veze ima VMRO sa tim što su 20 godina ranije Srbija, Grčka i Bugarska (i ne samo oni) smatrali hrišćansku populaciju turske Makedonije nacionalno neformiranom i podložnom propagandi?  Ili misliš da su škole, društva i crkve otvarani iz dobrote duše susednih država, a čete naoružavane zbog održavanja kondicije mladih naraštaja? 
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:57 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: totem je napisao/la: Opet pokusaj podvale...Dali znas koja je bila VMRO? Tadasnja mozda najorganiziranija oslobodilacka organizacija Europe? Sa nesrijecom da je u zemlji koje je srce kucavice Turske. Koje godine je osnovan VMRO? Oficijalno 1893. Ranije su postojale vise grupe koje su mahom ujedinile pod tom organizacijom.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 18:59 |
|
|
totem je napisao/la: Oficijalno 1893. Ranije su postojale vise grupe koje su mahom ujedinile pod tom organizacijom. A otkad traje čitava ova crkveno-prosvetno-haotična ujdurma?
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:02 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: totem je napisao/la: Gdje si nasao ove podatke? Pogotovu o broju djaka iz srpskih skola? Č.Popov, Istočno pitanje i srpska revolucija 1804-1918, Bgd 2008. Mrzi me da sad raspakujem knjige turskih autora. Jedino što mi nije potpuno jasno u tome jeste koliko se broj odnosi i na teritoriju KiM. (pošto se kao centri delovanja navode konzulati u Solunu, Bitolju i Prištini, Prizrenska Bogoslovija, srpsko-makedonska društva u Bitolju, Ohridu, Kićevu, Prilepu, Kumanovu, Štipu, Debru i Gostivaru). Međutim stvarno me mrzi sada da to razjašnjavam. Mislim da imam negde i slikanu periodiku iz tog vremena u kojoj se navode detaljnije podaci, podeljeni po školama. (npr škola u XY, učitelja X, učiteljica, X, učenika muških XX, učenika ženskih XX itd) Mogu ti dati link da vidis prikazan popis od strane bugarskog povijesnica K'nceva. Koji je to sakupio na bazi tuskih popisa. Ovo tvoje je nebuloza. To niti najveci Srpski nacionalisti ne bi pomenuli. Ali bice da je ta cifra skupa sa djacima sa KiM, te sa dijelovima oko Vranja i Leskovca. Inace, da je bilo toliko srpskih djaka, bilo bi i srpskih ceta, revolucionara...Nema ih nigdje covjece. Nece valjda da su ucili u vasim skolama, a onda kapu VMRO-a na glavu, pa udri po Srbima. 
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:06 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: totem je napisao/la: Oficijalno 1893. Ranije su postojale vise grupe koje su mahom ujedinile pod tom organizacijom. A otkad traje čitava ova crkveno-prosvetno-haotična ujdurma? Traje bitka od kada je osnovana Buigarska egzarhija. I Nije haoticna. Srpske skole uopce nisu ni postojale, sem neke simbolicne cifre. Bitka je bila izmjedju egzarhije i patrijarsije. Prevaga je odnijela egzarhija. Kod patrijarsista je bilo jako malo Slavena. Puno je bilo Vlaha. T.j. svi Vlasi su slali svoja djeca, da tamo uce. A Vlasi su tada bili u jako punom broju. Danas su mahom postali Makedonci i Grci. U Grckoj je barem 20% Grka, Vlaskoga porijekla. Samo zanimljivo za njih je to sto su se samovoljno asimilirali.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:09 |
|
|
totem je napisao/la: Mogu ti dati link da vidis prikazan popis od strane bugarskog povijesnica K'nceva. Koji je to sakupio na bazi tuskih popisa. Ovo tvoje je nebuloza. To niti najveci Srpski nacionalisti ne bi pomenuli. Ali bice da je ta cifra skupa sa djacima sa KiM, te sa dijelovima oko Vranja i Leskovca. Inace, da je bilo toliko srpskih djaka, bilo bi i srpskih ceta, revolucionara...Nema ih nigdje covjece. Nece valjda da su ucili u vasim skolama, a onda kapu VMRO-a na glavu, pa udri po Srbima.  Možeš mi dati. Ali kad napišeš za delo jednog od najznačajnijih jugoslovenskih istoričara i eksperata za 19. i 20.vek i istočno pitanje da je "nebuloza". Ne znam šta da radim nego da se nasmejem. Cifra ne može biti sa delovima oko Vranja i Leskovca jer su oni u sastavu srpske države. Što se tiče KiM, ograđujem se. Zato sam i naveo na koje se centre delovanja odnosi.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:11 |
|
|
totem je napisao/la: Traje bitka od kada je osnovana Buigarska egzarhija. I Nije haoticna. Srpske skole uopce nisu ni postojale, sem neke simbolicne cifre. Bitka je bila izmjedju egzarhije i patrijarsije. Prevaga je odnijela egzarhija. Kod patrijarsista je bilo jako malo Slavena. Puno je bilo Vlaha. T.j. svi Vlasi su slali svoja djeca, da tamo uce. A Vlasi su tada bili u jako punom broju. Danas su mahom postali Makedonci i Grci. U Grckoj je barem 20% Grka, Vlaskoga porijekla. Samo zanimljivo za njih je to sto su se samovoljno asimilirali. Dobro, predajem se i verujem ti na reč. Bugari ste 110%. 
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:16 |
|
|
Nisam ja Bugar. Za druge ne znam kako se osjecaju. Nisam rekao da je nebulozan taj povjesnicar, nego cifre koje si naveo, a hipoteticki se odnose na Makedoniju...E to je nebulozno. Bez ljutnje. Nisi napisao iz kog doba su ti izvjestaji. Pre oslobadjanja juzne Srbije(ali stvarne juzne Srbije) ili poslije toga.
Evo ti zname ucesnika iz Makedonije u balkanskim ratovima. Grad Kostur, egejska Makedonija. Udaljeno od Bugarske otprilike 500km. Mozda i vise. Slika sama govori.
Privitak/ci: |

8kosturska.jpg [ 20.7 KiB | Pogledano 3410 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:21 |
|
|
totem je napisao/la: Nisam rekao da je nebulozan taj povjesnicar, nego cifre koje si naveo, a hipoteticki se odnose na Makedoniju...E to je nebulozno. Bez ljutnje. Nisi napisao iz kog doba su ti izvjestaji. Kao što rekoh, citirao sam njegove podatke. Retko se razbacujem svojim razmišljanjima i subjektivnim ocenama u ovakvim diskusijama. Ako tebi to nije dovoljno, OK. TI si napisao svoje, ja svoje. Nema potrebe da davimo više. Izvinjavam se što sam uopšte pokrenuo priču.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:27 |
|
|
Cemu ljutnja? Nisam te nicim uvrijedio. Samo kazem da te cifre ni u ludilu ne mogu biti tocni. Ne poklapaju se sa turskim izvjestajima. Citao sam ih stotinu puta. Taj K'ncev, uzimao je podatke od turaka. Bice da su tvoji podaci sa Kosova i sa dijelovima Juzne Srbije prije oslobadjanja istih od Turaka.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Makedonci: izmišljena nacija ili ne? Postano: 21 lis 2012, 19:31 |
|
|
Bugari su inace dosta pedantni kada je u pitanju Makedonija. O svakom gradu na wikipediji pisu turske podatke o broju stanovnika, te u cijim crkvenim organizacijama je sudjelovalo stanovnistvo tog sela ili grada.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|