|
|
Stranica: 14/42.
|
[ 1028 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:35 |
|
|
|
@ Dudu
sve u sv emu ono sto smo pricali. Albanci blizu 30 muslimani blizu 40 posto u Makedoniji
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:39 |
|
|
|
Agonija Makedonaca
Makedonske stranke na vlasti, kao i veći deo onih u opoziciji, ostaviće nas bez svoje države, bez sopstvenog dela zemlje na kojoj smo rođeni. Zavet naših heroja biće sramno izneveren, a našim pokoljenjima nećemo ostaviti njihovu državu u koju će se slobodno razvijati i nju dalje uzdizati.
Piše: Dr. Toni Naunovski
Ozbiljna predupređenja koji se u kontinuitetu prezentiraju od strane malog broja samosvesnih Makedonaca o samouništivačkim politikama Makedonskih političkih partija, uprkos elementarnoj logici, ne rezultiraju sa makar i minimalnom pomeranjem orijentacija i tendencija političkog realiteta. Bezuspešni su pokušaji na temelju dubinske analize postaviti sve pogubne perspektive i anticipirati događaje koji sve dublje uništavaju Makedoniju kao državu. Najnovije, ali nažalost ne i poslednje nacionalno ponižavanje Makedonaca, govori u prilog finalnom dokazu da Makedonci verovatno, i nažalost, pripadaju narodima koji nema kapaciteta za samoodržavanje, za svoju nacionalnu državu. Iako su formalni egzekutor političke partije, odsustvo masovne reakcije i bilo kakvog oblika organizovanog protesta protiv svakodnevnih akcija ponižavanja svega što poseduje znak Makedonskog nacionalnog identiteta, jasno pokazuje slabost ovog naroda, i slabost nacionalnog duha.
Nedostatak logičnih i racionalnih reakcija na anti-makedonske politike koji nam se dvadesetak godina permanentno dešavaju, nije pokazatelj nekakvog apstraktnog demokratskog diskursa, nego baš suprotno tome. Sve bi se to moglo pre da svrsta u realni dokaz o sve intenzivnijem raspadu Makedonske nacionalne svesti. Isto tako, ćutanje Makedonaca, to je barem već potpuno jasno, ojačava plan i strategiju predstavnika albanske manjine o etapnoj destrukciji Ustava Makedonije, ovakva kakva je danas u 2012 godini, i same makedonske države. Ovoga puta, za razliku od kobne 2001 godine, uništavanje će biti kompletno, do poslednjeg fundamenta makedonske državnosti, sna hiljade generacije Makedonaca.
Postoji toliko nacionalnih poraza Makedonaca da je teško u jednom tekstu i pobrojati, ali evo ja ću navesti bar neke značajnije. Jedan od najnovijih nacionalnih poraza Makedonaca je poništavanje takozvanih „Haških slučajeva“ odnosno amnestija vojnih zločinaca iz perioda sukoba terorista ONA (“Oslobodilačka nacionalna armija”, u stvari UČK) 2001 godine. Drugi ozbiljan nacionalni poraz predstavljaju mnoge promene zakona sa čime se praktično menja i osnove postojećeg Ustava. One idu do te mere, da je teško i pomisliti šta još može, ili šta još nije moguće da nam se desi, nešto toliko strašno, da bi naše makedonske političke partije reagovale. Sve ove promene zakona u stvari predstavljaju jedinu po jednu etapu puta, odnosno misije i plana albanske manjine i njihovih političkih partija, ka stvaranju Velike Albanije na ovim našim Makedonskim prostorima. Otvorene i arogantne najave o budućim zahtevima iz spiska koji ga dostavljavaju njihovom „koalicionom partneru“ (VMRO-DPMNE) – sledeći popis preko koga falsifikatom brojnosti populacije postaće iznad 30 procenata ukupne populacije, arogantne najave o izgradnji nekakve burmali-džamije u centru glavnog grada suverene R. Makedonije uz ostala nacionalna obeležja.
Posebno arogantan zahtev „koalicionom partneru“ predstavlja zahtev za vojnim penzijama terorista ONA - UČK. Zatim su tu zahtevi da se uvede Badenterov princip u sudskom sistemu, pojačavanju pritiska da se promeni ime Makedonije pa i samog Makedonskog naroda. Da se uvede potpuna dvojezičnost na nivou cele države, etnički princip pri raspodeli državnog budžeta itd. Svi ti zahtevi idu bezobrazno i bez mrvice respekta prema Makedoncima, našim nacionalnim potrebama i interesima, su pravi pokazatelj budućnosti Makedonije (ako je uopšte i ima na ovom deliću planete).
Verifikovani politički oportunizam Makedonskih političkih partija, u kombinaciji sa kolektivnom indiferencijom Makedonaca, sasvim izvesno će dovesti do potpunog kraha jedva prisutnih (nakon prokletog ohridskom okvirnog dogovora, početak kraja Makedonije ) nacionalnih, Makedonskih dimenzija Ustava. Konsekventno, kolektivna agonija Makedonaca trajaće još dugo vremena, pa će se tek onda intenzivirati. Ironija istorije, za koju G.V.F. Hegel kaže da je u jednom aspektu i razvoj nacionalnog duha jake nacije, je utoliko veća šta nam se celokupna ova tragedija dešava u nezavisnoj, suverenoj državi, i u trenucima kad živimo san mnogih naših predaka koji su herojski poginuli za ideal – nacionalne države Makedonaca! Današnja pokolenja su suštinska suprotstavljenost hrabrim i snažnim Makedonaca – oni dozvoljavaju očevidnu anihilaciju svega što reflektira Makedonski nacionalni identitet. Umesto da ga učvršćuju i unapređuju, umesto da ga sa ponosom pokazuju uvek i svugde, danas Makedonci dozvoljavaju da budu diskriminirani u svojoj državi, dopustili su da im pred očima Albanci ruše njihovu državu! Kao što su dozvolili i rušenje crkve u centru svog glavnog grada od strane terorista ONA-UČK, njihovog koalicionog partnera u aktuelnoj i prošloj vladi; i kao što će dozvoliti da im na glavnom trgu u Skoplju izgrade džamiju, na temeljima stare pravoslavne crkve!
.......
Kada sve sagledamo krivica, nažalost, se ne može transferirati isključivo ka neodgovornosti političkih partija i njihovih elita. Oni najčešće ipak moraju pratiti glavne, dominantne mega-trendove i zahteve elektorata, naroda koji predstavljaju. Nakon kraja mita o VMRO-dpmne kao „najmakedonske političke partije“, sledi finalno „otrežnjenje“ od oreola tog mita i mediumski kreiranog simulakruma o nacionalnim zaštitnicima Makedonaca. Makedonci, prepušteni sami sebi, su danas svirepo svesni da su VMRO-DPMNE čak i veći oportunisti u ime održavanja svojih političkih fotelja i od SDSM (Socijal-demokratskog saveza), partije koja je u 2002 godine prva napravila koaliciju sa ONA-UČK. Ali su danas Makedonci ostali bez vitalne, atavističke nacionalne energije za suprotstavljanje anti-makedonskim politikama u njihovoj ( ipak, još njihovoj ) državi. S toga je potreba kreiranja novih paradigmi, novih ideala koji će inspirisati današnje i buduće generacije Makedonaca, potrebnije su nego bilo kada u našoj mučnoj, ali u istom trenutku i ponosnoj istoriji. Bez novih energija i ohrabrivanja kolektivnog uma Makedonaca, agonija bez kraja će se nastaviti – u kojoj ima beskonačno puno suza poginulih Makedonaca. Suze su tekle od Gramosa do Vejce, kada su noževima nakon smrti izmaskrirani policajci i vojnici 2001 godine, upravo od onih takozvanih „Haških slučajeva“ odnosno amnestiranih vojnih zločinaca koji danas traže i vojne penzijama za terorista ONA i UČK.
Makedonske stranke na vlasti, kao i veći deo onih u opoziciji, ostaviće nas bez svoje države, bez sopstvenog dela zemlje na kojoj smo rođeni. Zavet naših heroja biće sramno izneveren, a našim pokoljenjima nećemo ostaviti njihovu državu u koju će se slobodno razvijati i nju dalje uzdizati. Veći nacionalni i individualni greh onih koji se bore samo za očuvanje svojih fotelja i privilegija, kao i Makedonaca koji takvo surovu „realnost“ bez otpora prihvataju – nema i neće je biti!
Dr. Toni Naunovski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:40 |
|
|
Ibar je napisao/la: Neki internet portali objavili su više spekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu kćer.
Ovo mi je nekako najrealnije sumnjam, kad se u ovakvim slučajevima albanci svete, onda se svete isključivo ljudima koji su u krvnom srodstvu s počiniteljem zločina prema njima ili nekom od njihovih, oni drže do "bese", ako je ovo djelo albanaca, ponavljam"ako", onda netko pokušava možda iskoristiti tu pogibiju dvojice svojih sunarodnjaka, ali sumnjam da je to rodbina. ali ako su zaigrali ovakvu igru, počinili su tešku stratešku grešku, sad je na makedoncima da je oni ne počine, nego da im skrešu rogove, na zakonit način, institucije sustava, ne ulica....
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:43 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Svi Makedonci koje sam upoznao u životu su nekakvi dobroćudni, mirni, izbjegavaju konflikte. Danas im se to vraća u glavu.
Koje su bitne razlike između Makedonije i Crne Gore ? U CG relativno mirno.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:45 |
|
|
BBC je napisao/la: Svi Makedonci koje sam upoznao u životu su nekakvi dobroćudni, mirni, izbjegavaju konflikte. Danas im se to vraća u glavu.
Koje su bitne razlike između Makedonije i Crne Gore ? U CG relativno mirno. Susjed mi je bio u Skopju sluzio vojni rok. O Makedoncima i Makedoniji sve naj naj . Za Albance mi je reko da nisu normalni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63862 Lokacija: DAZP HQ
|
BBC je napisao/la: Svi Makedonci koje sam upoznao u životu su nekakvi dobroćudni, mirni, izbjegavaju konflikte. Danas im se to vraća u glavu.
Koje su bitne razlike između Makedonije i Crne Gore ? U CG relativno mirno. Crnogorci su baje i u Srbiji, a kamoli neće biti u svojoj zemlji. Albanaca je relativno malo, oko 5% i broj im se smanjuje jer imaju nulti prirast, a pomalo ih jedu migracije. Bošnjaka/Muslimana je dosta, ali njima treba još 20 godina da sazriju kao narod. problem im je i to što su koncentrirani u sjevernom dijelu koji je daleko zaostaliji.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:48 |
|
|
Koje su bitne razlike između Makedonije i Crne Gore ? U CG relativno mirno. koliko si realno imao prilike upoznati makedonaca, osim ako si služio jna, vjeroajtno ih možeš prebrojiti na prste jedne ruke....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:49 |
|
|
osa je napisao/la: BBC je napisao/la: Svi Makedonci koje sam upoznao u životu su nekakvi dobroćudni, mirni, izbjegavaju konflikte. Danas im se to vraća u glavu.
Koje su bitne razlike između Makedonije i Crne Gore ? U CG relativno mirno. koliko si realno imao prilike upoznati makedonaca, osim ako si služio jna, vjeroajtno ih možeš prebrojiti na prste jedne ruke.... Kad živiš vanka možeš ih sresti puno. A bio sam u osnovnoj na 3 radne akcije. Tu ih sretneš isto masu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:53 |
|
|
BBC je napisao/la: osa je napisao/la: koliko si realno imao prilike upoznati makedonaca, osim ako si služio jna, vjeroajtno ih možeš prebrojiti na prste jedne ruke....
Kad živiš vanka možeš ih sresti puno. A bio sam u osnovnoj na 3 radne akcije. Tu ih sretneš isto masu. titin pionir.....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 18:54 |
|
|
|
Je. Moram tražiti od Srbije kompenzaciju što sam im besplatno radio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:01 |
|
|
BBC je napisao/la: Je. Moram tražiti od Srbije kompenzaciju što sam im besplatno radio. Gde si bio na akciji?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:06 |
|
|
teranova je napisao/la: BBC je napisao/la: Je. Moram tražiti od Srbije kompenzaciju što sam im besplatno radio. Gde si bio na akciji? Pošumljavao obronke Kopaonika, i sjekao stabla ispod dalekovoda oko Loznice. Treća u Hrvatskoj. Ne znam radi li ona tvornica celuloze (li čega već, zaboravio sam) u Loznici. Onim ljudima treba podijeliti nobelove nagrade u kakvom smradu žive čitav život. Ljudi povraćali od smrada.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:10 |
|
|
BBC je napisao/la: teranova je napisao/la: Gde si bio na akciji?
Pošumljavao obronke Kopaonika, i sjekao stabla ispod dalekovoda oko Loznice. Treća u Hrvatskoj. Ne znam radi li ona tvornica celuloze (li čega već, zaboravio sam) u Loznici. Onim ljudima treba podijeliti nobelove nagrade u kakvom smradu žive čitav život. Ljudi povraćali od smrada. Ha, ja sam pošumljavala Pešter!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:13 |
|
|
|
To se samo zvalo "pošumljavanje". Jedna sadnica u zemlju, 5 sadnica u pukotinu između stijena. Kao i sve ostalo u Jugoslaviji, nismo bili Njemci.
Ne znam gdje dođe taj Pešter ? (možemo malo chatati dok ne dođe Totem sa novim informacijama)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:15 |
|
|
BBC je napisao/la: To se samo zvalo "pošumljavanje". Jedna sadnica u zemlju, 5 sadnica u pukotinu između stijena. Kao i sve ostalo u Jugoslaviji, nismo bili Njemci.
Ne znam gdje dođe taj Pešter ? (možemo malo chatati dok ne dođe Totem sa novim informacijama) Pešterska visoravan, Sjenica, takozvani Sandžak. Mi nismo sadili, mi smo kopali rupe za sadnice, sadili su oni posle nas. Na google earth se mogu videti ti pošumljeni delovi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:15 |
|
|
dudu je napisao/la: BBC je napisao/la: Svi Makedonci koje sam upoznao u životu su nekakvi dobroćudni, mirni, izbjegavaju konflikte. Danas im se to vraća u glavu.
Koje su bitne razlike između Makedonije i Crne Gore ? U CG relativno mirno. Crnogorci su baje i u Srbiji, a kamoli neće biti u svojoj zemlji. Albanaca je relativno malo, oko 5% i broj im se smanjuje jer imaju nulti prirast, a pomalo ih jedu migracije. Bošnjaka/Muslimana je dosta, ali njima treba još 20 godina da sazriju kao narod. problem im je i to što su koncentrirani u sjevernom dijelu koji je daleko zaostaliji. Muslimani ce za Sarajevo i Novi Pazar mnogi. A Albanci zive na krajnjem jugu tako da uz jako pametno vodenje drzave kakvo ima CG s obzirom na okolnosti neće za nju bit nikakvih problema. Dudu posaljes mi demografske podatke za CG (po nacijama) na inbox molim te
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:27 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 21:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
BBC je napisao/la: teranova je napisao/la: Gde si bio na akciji?
Pošumljavao obronke Kopaonika, i sjekao stabla ispod dalekovoda oko Loznice. Treća u Hrvatskoj. Ne znam radi li ona tvornica celuloze (li čega već, zaboravio sam) u Loznici. Onim ljudima treba podijeliti nobelove nagrade u kakvom smradu žive čitav život. Ljudi povraćali od smrada. Isečena u staro gvožđe. Ja sam bio u Karatašu na Dunavu a drugi put već kao pitomac na Kopaoniku u jednoj vojarni, kopali smo neke kanale??? Tada je na Kopaoniku postojalo samo odmaralište sindikata i jedan hotel.  Titin omladinac 
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:33 |
|
|
|
Ma bezveze. Bilo mi u osnovnoj avantura pobjeći od roditelja mjesec dana. Poslije kad se krenulo u srednju počela lampanja i izlasci u kafiće.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:37 |
|
|
|
Ja sam krenula zbog simpatije iz odeljenja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 19:45 |
|
|
|
Bio sam u rodnoj kući Vuka Karadžića. Teško zamisliti da netko iz takve zabiti može postati toliko poznat. Samo njegova stara kuća i ništa tu više nema.
Taj kraj inače ima najčišću vodu u potocima. Za piti nenormalno čista. I ledena u sred ljeta, zubi trnu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 20:18 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 21:38 |
|
|
Ibar je napisao/la: BBC je napisao/la: Svi Makedonci koje sam upoznao u životu su nekakvi dobroćudni, mirni, izbjegavaju konflikte. Danas im se to vraća u glavu.
Koje su bitne razlike između Makedonije i Crne Gore ? U CG relativno mirno. Susjed mi je bio u Skopju sluzio vojni rok. O Makedoncima i Makedoniji sve naj naj . Za Albance mi je reko da nisu normalni. Često imaju zmiju na novčaniku-lisnici. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 21:50 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Mar-kan je napisao/la: Ibar je napisao/la: Susjed mi je bio u Skopju sluzio vojni rok. O Makedoncima i Makedoniji sve naj naj . Za Albance mi je reko da nisu normalni.
Često imaju zmiju na novčaniku-lisnici.  Bice da si pobrkao Zagorje sa makedonijom. 
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 22:04 |
|
|
 MAKEDONIJA danas oplakuje pet mrtvih mladića, koji su ubijeni kod umjetnog jezera u blizini Skopja. Riječ je o brutalnim ubojstvima nakon čega je u Makedoniji zavladalo pravo opsadno stanje. Podignutim tenzijama u toj zemlji ne pomaže činjenica da makedonska policija još uvijek nije našla počinitelje a ne znaju se ni motivi brutalnog ubojstva. "Identitet počinitelja hladnokrvnih ubojstava prije dva dana još ne može utvrditi", rečeno je danas na konferenciji za novinare makedonske policije koja je apelirala na medije ali i javnost da se suzdrže od špekulacija o etničkoj pripadnosti ubojica.  "Molim Vas da okupljanja povodom Uskrsa ne iskoristite za eskalaciju nereda", poručila je ministrica unutarnjih poslova Makedonije Gordana Jankulevska dodajući da od danas makedonski MUP ima otvorenu posebnu telefonsku liniju 199 za prijavljivanje svih informacija u vezi s ovim slučajem. Kako javljaju lokalni mediji na lokalnom groblju u skopskom naselju Radišani pokopan je danas Aleksandar Nakjevski, jedan od petorice ubijenih, a na istom groblju bit će pokopani Cvetančo Acevski i Filip Slavkovski, dok će četvrta žrtva Kire Tričevski biti pokopan u susjednom naselju.  "U znak prosvjeda zbog nezapamćenog pokolja, građani su postavili barikade zahtijevajući hitno pronalaženje krivaca, a primjetno je i pojačano prisustvo policije", javljaju strane agencije. Podsjetimo, u blizini Skopja, gdje su pronađena tijela, buknuli su neredi, a prema izvještajima policije, kamenovane su kuće Albanaca. Navodno je zapaljeno i nekoliko vozila. Zbog potencijalnih nereda u Radiševo su poslani i pripadnici Alfa, specijalne jedinice makedonske policije. Četvorica ubijenih su imala 20, a peti 40 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 14 tra 2012, 22:09 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
|
Ima i vise toga...Popaljeni siptarski ducani, auta, jedan kazu da se vodi kao nestao...Policija dosledna. Nisto ne zna.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|