|
|
Stranica: 18/21.
|
[ 505 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 09 tra 2012, 14:20 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Ceha je napisao/la: Mislim da imaš krivo. Nisam posebno proučavao, ali se sjećam nekih članaka, knjiga u kojima se tvrdi da su Mađari znali židove računati u Mađare. Probaj analizirati podatke s nekog A-U popisa stanovništva za bilo koju teritorijalno-administrativnu jedinicu (županija, kotar ili naselje) i vidjet ćeš da je Židovima, uz eventualne manje iznimke, njemački materinji jezik. Bavio sam se time, mislim da znam što pričam. Ok, vjerovat ću ti na riječ Pessimus dux je napisao/la: Ceha je napisao/la: Općenito hrvatski izvori (ne znam koliko su romantičarski ili objektivni) procjenjuju broj Hrvata na više od popisa po jeziku. Ima ih svakakvih, a u pravilu su iz tog razdoblja pristrani i romantičarski, iako su moguće eventualne manje razlike u etničkoj pripadnosti i materinjem jeziku nekih skupina, ali to ne mijenja bitno situaciju. Ceha je napisao/la: Inače na području ugarske (minus hrvatska-slavonija) je primjetan trend porasta ljudi koji su za materinji koristili mađarski. Mađarizacija u punom tijeku (početak 20.st). Istina. Ceha je napisao/la: Što se tiče vjerskog i jezičnog popisa, to ima nekog smisla u odnosima južnoslavenskih naroda ali s mađarima koji su kalvinisti i katolici, a jezični popis nesiguran baš i ne.... Mislim da nije baš toliko nesiguran, čini mi se da ga malo relativiziraš, ali dobro.  Ne znam, po ovoj karti u Bajskom trokutu ima 5% Hrvata ? Po meni je to u svakom slučaju premalo...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 09 tra 2012, 17:05 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 22:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
|
Vojvodina Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša, gde su služili bdenija i ljude za glavu skraćivali, gde su starice tepale i pragove branili golim šakama, pa su je brali i jeli rukama, pa su crkavali i živeli, pa su je voleli ljudi, i kleli, i psovali, i plakali, - tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku, kad se lumpovalo od Vršca do Temišvara, Sombora i Segedina, pa niko nije imao u brkovima gustu pesmu kao taj narod robijaški i prvomajski, razbijenih temena i zuba, ta Vojvodina ašova, britvi, molitvi i šamara, zarasla u želje, u laž, u borbu, u izdajstvo, u ljubav - volim je, jer svi smo široki i obični kao ova ravnica, jer smo i veliki i prokleti na ovim zelenim travama, i milioni rumenih suludih zvezdanih ptica večito će lepršati nad našim umornim glavama.
I volim je prosjačku pred crkvama, nedeljama u ritama, i svatovsku, astragansku, neucveljenu bolovima, i Vojvodinu vašarsku i hramonikašku, čas raspusnu, čas pitomu, i birtijašku, što osvanjiva štucajući pod stolovima, pa Vojvodinu bečku i varmeđsku, sa tuđim barjacima pred četama, K.u K. regimente, kraj druma istorija silovana i zaklana i Vojvodinu solunsku i krfsku nad bajonetima sivu kao vojnička smrt u koporanima i zajedničkim rakama, ej, pa je volim šestoaprilsku, logorašku, isprebijanu, obešenu o bandere, probušenu po čelima, uzoranu od tenkova, od krvi izopijanu, i partizansku, kad je oktobra donela proleće selima, volim je koliko je zla i dobra. Volim je podjednako. Prskajte kajsije zvezda z kosi drveća njenog. Uvek će biti krovova pozadi krova svakog, jer uvek se rumeno nastavlja na rumeno. I danas, zemljo rodna, kad nisi bosonoga, kad nisi gola beda, u dronjcima i plaču, ti, što se moliš bogu, ti što pljuješ na boga, ti što si dugovala i naplatila račun, nazdravlje, diži čaše, razbij astale šakom, zapevaj preko njiva, neka zabride kosti, volim te što si prosta, sirova, divlja tako, i tako mnogo luda, volim te... volim... oprosti, ti,što si danas lepša, ti, bez krasta i vaški, ti, ljuljaško i rakožut, zubat osmeh ne skrivaj, pevaj pijano racki, mađarski, totski, vlaški, makedonski i lički, preko dalekih njiva, i voleću te uvek, krvavo moje odojče i srećo nova, jer se e stidim tvog otegnutog govora i slanine i kudeljnih gaća, od paorske sam krvi, psovki, radosti, snova... Razdrlji prsluk i gutaj! Ja ovu zdravicu plaćam!
Mika Antić
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 09 tra 2012, 19:36 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Ceha je napisao/la: Ne znam, po ovoj karti u Bajskom trokutu ima 5% Hrvata ? Po meni je to u svakom slučaju premalo... Pa tu negdje, malo sam računao, čini mi se 10-ak posto (Hrvati, Bunjevci, Šokci) po tom popisu iz 1910. Uzmimo da se jedan manji dio te populacije izjasnio za mađarski, eventualno njemački materinji jezik, prilikom popisa, može se doći po nekim mojim procjenama do 15-ak posto Hrvata, maksimum maksimuma.  Možda su bili i relativna većina nakon doseljavanja krajem 17. st. u jednom razdoblju, ali očito da je s vremenom došlo do mađarizacije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 09 tra 2012, 20:21 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ne znam, po ovoj karti u Bajskom trokutu ima 5% Hrvata ? Po meni je to u svakom slučaju premalo... Pa tu negdje, malo sam računao, čini mi se 10-ak posto (Hrvati, Bunjevci, Šokci) po tom popisu iz 1910. Uzmimo da se jedan manji dio te populacije izjasnio za mađarski, eventualno njemački materinji jezik, prilikom popisa, može se doći po nekim mojim procjenama do 15-ak posto Hrvata, maksimum maksimuma.  Možda su bili i relativna većina nakon doseljavanja krajem 17. st. u jednom razdoblju, ali očito da je s vremenom došlo do mađarizacije... Hm, to mi se čini premalo. Sve ispod 1/3 mi se čini jako premalo. Koliko je po popisu 1910 bilo Hrvata južno od Nagykanizse? Kotoriba i slično?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 09 tra 2012, 22:02 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Ceha je napisao/la: Hm, to mi se čini premalo. Sve ispod 1/3 mi se čini jako premalo. Koliko je po popisu 1910 bilo Hrvata južno od Nagykanizse? Kotoriba i slično? E ne znam zaista za taj dio, nikada nisam provjeravao niti se podrobnije zanimao... Pokušaj konzultirati ovaj izvor: http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?kon ... _pg_1.html
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 10:37 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Ceha je napisao/la: Hm, to mi se čini premalo. Sve ispod 1/3 mi se čini jako premalo. Koliko je po popisu 1910 bilo Hrvata južno od Nagykanizse? Kotoriba i slično? E ne znam zaista za taj dio, nikada nisam provjeravao niti se podrobnije zanimao... Pokušaj konzultirati ovaj izvor: http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?kon ... _pg_1.htmlThnx, ali nemam toliko vremena  (bar ne sad). Ovo mi je bilo zanimljivo, i ovdje si imao neku tendenciju za priključenjem tog kraja (bar po nekim izvorima) RH. A i bila bi dobra provjera popisa 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 17:37 |
|
|
"Srbiji preti otcepljenje Vojvodine"Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović izjavio je danas u Kikindi da je Srbija pred velikom opasnošću od secesije Vojvodine i da je pred građanima veliki zadatak da na izborima sačuvaju državu.  "Srbija je u najvećoj opasnosti u svojoj skorijoj političkoj istoriji. Samo nekoliko nedelja od kako je Boris Tadić dobio na poklon status kandidata, u Vojvodini su se javili glasovi da Srbiju treba urediti na novim osnovama, kao federaciju 'Republike Vojvodine" i 'centralne Srbije", rekao je Martinović na predizbornom skupu. Martinović je naveo da je SRS 2008. godine, kada je usvajan Statu Vojvodine, bio jedina stanka koja je rekla da je Statut "klica za novo raspadanje Srbije". "Mi, srpski radikali, imamo zadatak da sačuvamo Vojvodinu u Srbiji i da ne dozvolimo da u budućnosti proevropske snage pristanu na secesiju Vojvodine na osnovu tumačenja ovog separatističkog, antiustavnog i antisrpskog Statuta", rekao Martinović, a saopštio SRS. Izbori za predsednika Srbije, parlamentarni i lokalni izbori zakazani su za 6. maj.
_________________ Ja sam rođen đe Ostalih nema Benjaminu mrzim odmalena
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 17:52 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Skuplja jeftine političke bodove taman da Tadić ponovno dobije izbore 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 17:54 |
|
|
|
Ovo treba shvatiti ozbiljno. Jbni ustašo-vojvođani!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 18:00 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Ovaj Martinović izgleda ko Čedo na drogama teškim
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 18:04 |
|
|
|
Eh, žao mi Martinka. Ispušio je kandidaturu za predsednika kad je Šešelj stavio svoju žensku (btw, slušao sam je, ne snalazi se baš najbolje). Da je ružan, ružan je, a ima i neke optužbe da je plagirao naučne radove.
Ti radikali su sami sebe počeli da jedu. Ono malo mladih i obrazovanih ljudi šikanira stara garda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 20:18 |
|
|
|
Zanimljivo. Svakako da raspad Jugoslavije još nije završen. Bačka i Srijem su u stvari Hrvatska
_________________ Neki Fadil
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 20:18 |
|
|
|
Uzgred, sretan 10. Travnja
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 20:20 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 21:22 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 22:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
Kum Bečo je napisao/la: Zanimljivo. Svakako da raspad Jugoslavije još nije završen. Bačka i Srijem su u stvari Hrvatska To isto kažu Srbi da je tamo Knin i okolina Pitvice i Banija i šta ti ja znam, slabo poznajem geografiju balkanskih zemalja.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 21:41 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Uzgred, sretan 10. Travnja Imbecil
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 21:54 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 21:56 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: U biti,ovo je pritisak na Srbiju da potpiše def kapitulaciju pred EU...RH je već prošla sva ova poniženja. Što je pritisak? Misliš na ovo iz naslova ili neš drugo?
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 21:58 |
|
|
teranova je napisao/la: Kum Bečo je napisao/la: Uzgred, sretan 10. Travnja Imbecil Sad znaš kako je drugima čitati kad slaviš četnike. 
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 23:44 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: teranova je napisao/la: Imbecil
Sad znaš kako je drugima čitati kad slaviš četnike.  Podeli sa mnom svoju tugu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 10 tra 2012, 23:59 |
|
|
|
kakva blaga republika, ovo je tema za predizbornu kampanju, ništa drugo, jerbo kosovo više nije in, ono je papapapa...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 11 tra 2012, 18:58 |
|
|
|
Stanovništvo Vojvodine je rezignirano vladavinom Srbije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 12 tra 2012, 14:45 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Stanovništvo Vojvodine je rezignirano vladavinom Srbije. i ja sam vladama i vladavinama u hrvatskoj, pa šta, izbori i mjenjaj...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 12 tra 2012, 21:09 |
|
|
|
Nacionalno mješovita Vojvodina, zasebne kulture i vizije da je znala da jugovina neće opstat zatražili bi samostalnost 1991. godine i to vam bude to. Bilu su zadovoljni položajem po Ustavu iz 1974. koji je Slobo dokinuo ali su se valjda nadali nekom čudu pa se sada nemaju više ćemu nadat.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 12 tra 2012, 21:44 |
|
|
|
Jbt, sve stručnjak do stručnjaka za Vojvodinu.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|